Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Όχι, товарищ! Δεν είναι το νερό το πρώτο-πρώτο πράγμα που χρειάζεται να πάρουμε μαζί μας…



Ένας παλιός αριστερός και παλιός συνομιλητής εδώ, που πια δεν μας επισκέπτεται και φαίνεται να έχει σιωπήσει παντού στο διαδίκτυο, συνήθιζε να πιάνεται από το στίχο του Μιχάλη Κατσαρού και να μας συμβουλεύει συχνά-πυκνά: «Λέφτηδες, πάρτε μαζί σας νερό». Κάτι ήξερε.


Κι όμως! Όσα κι αν ξέρουν οι παλιοί, δεν τα ξέρουν όλα, πάντα. Ακούγοντας πριν από λίγο αυτό το θλιβερό πολιτικό ερείπιο της Αριστεράς, τον Στέλιο Παππά, να παραλληλίζει στο Kontra τον Τσίπρα με τον μεγάλο εθνικό επαναστάτη της Ιρλανδίας Μάικλ Κόλινς, και όσους αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και ίδρυσαν το κόμμα τής Λαϊκής Ενότητας με τους ανεγκέφαλους οπαδούς τού Ντε Βαλέρα που δολοφόνησαν το Γελαστό Παιδί τον Αύγουστο του 1922, αισθάνθηκα να με περιβάλει τέτοια αφόρητη βρώμα και δυσωδία, που ακαριαία σκέφτηκα πως δεν είναι τόσο το νερό αυτό που θα μας κρατήσει στη ζωή στα χρόνια που έρχονται, όσο μία καλή αντιασφυξιογόνος μάσκα…



22 σχόλια:

Φιλίστωρ είπε...

Μια παρατήρηση επί της διαδικασίας, φίλοι Λέφτηδες: Απ' όσο ξέρω, δεν ιδρύθηκε κανένα κόμμα με την ονομασία "Λαϊκή Ενότητα". Το μόνο που έχει συμβεί μέχρι στιγμής είναι η συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας με τον τίτλο "Λαϊκή Ενότητα" και με τον ο Π. Λαφαζάνη αρχηγό της εν λόγω κοινοβουλευτικής ομάδας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό της Βουλής. Τα κόμματα, στην Αριστερά τουλάχιστον, δεν ιδρύονται έτσι.
Οι ρευματίες μπορεί να το ξέχασαν αυτό (μπορεί και όχι). Από σας πάντως δεν περίμενα να το ξεχάσετε. Με τη βεβαιότητα ότι δεν επρόκειτο παρά για ένα αθώο lapsus calami, αναμένω την άμεση διόρθωση.

SmartAsss είπε...

Φιλίστωρ...
μη κολλάς σε λεπτομέρειες, αυτή τη φορά ο Λεφτ παραέχει δίκιο.
και λίγα λέει.

LeftG700 είπε...

Φίλε Φιλίστορα,


Ο προβληματισμός που βρίσκεται στα θεμέλια του σχολίου σου με βρίσκει σύμφωνο (αυτό έλειπε!). Η τυπική βάση του όμως, όχι. Ρίξε μια ματιά εδώ:

http://www.capital.gr/story/3055697


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε SmartAsss,


Ποιος άνθρωπος δεν χαίρεται όταν τού λέει κάποιος πως συμφωνεί με τη γνώμη του;

Εγώ! (όταν δεν έχει γίνει καθαρό σε όλους από ποια οπτική –δηλαδή πολιτική– γωνία βλέποντας τα πράγματα συμφωνεί).

Όσο smartass κι αν είσαι, θα το κάνω αυτό να γίνει καθαρό και στον τελευταίο αναγνώστη, θέλεις δεν θέλεις. Ελπίζω να μην έχεις αντίρρηση.


Τα λέμε

Φιλίστωρ είπε...

Δεν τα ήξερα τούτα δω τα καμώματα του Λαφαζάνη -κι ευχαριστώ για την ενημέρωση... Μαύρα λοιπόν τα μαντάτα, φίλοι Λέφτηδες... Γιατί, όπως ξέρετε εξίσου καλά με μένα, τα κόμματα δεν ιδρύονται ούτε με καταθέσεις αιτήσεων στον Άρειο Πάγο...
Και μην απορήσετε αν μέσα στις επόμενες μέρες δείτε κι άλλα κόμματα να ιδρύονται κατά τον ίδιο τρόπο. Αφού έκανε το πρώτο βήμα ο Λαφαζάνης και μετέτρεψε με την υπογραφούλα του το Αριστερό Ρεύμα σε κόμμα (διότι περί αυτού πρόκειται, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς), μην απορήσετε βλέποντας και την Κωνσταντοπούλου να κάνει κάτι αντίστοιχο. Και έπεται συνέχεια. Ο Νταβανέλος δηλαδή μαλάκας είναι να μη μετατρέψει κι αυτός με την υπογραφούλα του το Κόκκινο Δίκτυο σε κόμμα; Οι διαφοροποιούμενοι από τους 53 δεν τα ξέρουν, θαρρείτε, αυτά τα κόλπα; Ή μήπως θαρρείτε ότι θα σπεύσουν όλοι να μπουν στο τσεπάκι του Λαφαζάνη;...

"Λεπτομέρειες", θα μου πείτε... "Με τι κάθεσαι κι ασχολείσαι, μωρέ Φιλίστορα"...

Αμ δεν είναι έτσι, φίλοι μου. Άμα πέσουν στραβά τα μπετά, στραβή θα πάει όλη η οικοδομή. Ή, για να το πω και λογιότερα: "Διά τούτο τα μείζονα των αμαρτημάτων επεισέρχεται, διότι τα ελάσσονα δοκούντα είναι της προσηκούσης ου τυγχάνει διορθώσεως"...

Με κάτι τέτοια "ελάσσονα" ξεκίνησε κι ο ΣΥΡΙΖΑ μια φορά κι έναν καιρό. Δε φτάσαμε έτσι ξαφνικά στο γελαστό παιδί του Παππά και στις αντιασφυξιογόνες μάσκες των Λέφτηδων...

LeftG700 είπε...

Φίλε Φιλίστορα,


Εξακολουθώντας να συμμερίζομαι τον βαθύτερο προβληματισμό σου, δεν θα συμφωνήσω μαζί σου σε αυτό το τελευταίο σου σχόλιο.

Μετά την προκήρυξη των εκλογών, ο σχηματισμός ανεξάρτητης κοινοβουλευτικής ομάδας από την αριστερή πτέρυγα (προσοχή: αριστερή πτέρυγα, όχι Αριστερό Ρεύμα ή Πλατφόρμα!) ήταν μονόδρομος. Και ο μονόδρομος αυτός, πάλι εκ των πραγμάτων, οδηγούσε σε έναν άλλο πιο φαρδύ μονόδρομο. Εκ των πραγμάτων (για τρίτη φορά!), οδηγός σε αυτούς τούς μονόδρομους θα ήταν η συγκεκριμένη ομάδα βουλευτών. Το αν θα επιχειρηθεί οι κομματικοί πατριώτες του τέως Αριστερού Ρεύματος, που αναμφίβολα θα υπάρχουν, να κάνουν τη Λαϊκή Ενότητα μαγαζί τού Λαφαζάνη και των πέντε-δέκα υπασπιστών του, μένει να το δούμε.

Προσωπική εκτίμηση; Κατά πλειοψηφία, δεν είναι τόσο ανόητοι, αν μη τι άλλο, για να το βάλουν μπροστά και να προσπαθήσουν να πετύχουν κάτι τέτοιο. Κι αν είναι, υπάρχουν αρκετές δυνάμεις μέσα εκεί που δεν θα τους το επιτρέψουν. Οι μνήμες από τα ολέθρια αποτελέσματα της επικυριαρχίας του σαπισμένου ΣΥΝ πάνω στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ νωπές…


Τα λέμε

ВОКОИТЕР είπε...

Φίλοι λέφτηδες, εγώ κρατάω μικρό καλάθι γιατί ο πυρήνας Λαφαζάνη αποτελείται κατά κύριο λόγο από το ΣΥΝ. Διαφωνείτε;

ο Οργουελ είπε...

Ασε ΤΙς ΜΑΣΚΕς ΚΑΙ ΠΕς ΜΑς ΤΙ ΘΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ. Ο Μπαντιου ειναι ακομα διακοπες.
Υ.Γ. Παω στοιχημα θα υποστηριξεις το νεο κομα.

Φιλίστωρ είπε...

Έχω μια αλεργία για τους "μονόδρομους", βρε παιδιά! Συμπαθάτε με κιόλας...
Τώρα που το ξαναβλέπω, διαπιστώνω ότι η κατάθεση αίτησης στον Άρειο Πάγο έγινε Δευτέρα. Μήπως τυχόν ξέρετε ποιος είχε πανελλαδική σύσκεψη το Σαββατοκύριακο, αμέσως πριν την επίμαχη Δευτέρα; Να σας πω εγώ: Ούτε "η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ" (που τέτοιο πράμα δεν υπάρχει ως οργανωτική συγκρότηση), ούτε η Αριστερή Πλατφόρμα. Το Αριστερό Ρεύμα είχε πανελλαδική σύσκεψη το Σαββατοκύριακο... Τα συμπεράσματα δικά σας...

LeftG700 είπε...

Φίλε Βοκοντέρ-Γιούρι,


Κι εμείς τι νομίζεις ότι κρατάμε, μεγάλο; :-) ;-) Και μήπως νομίζεις πως δεν έχουμε σημειωμένο ότι στην πλειοψηφία τους εθήτευσαν στη "μεγάλη" τής Αριστεράς σχολή (μη χέσω!), τον ΣΥΝ;

Φίλε Βικοντέρ-Γιούρι, μην κλαίς. Μπορεί να τους δώσουμε το χέρι, αλλά δεν θα μας βάλουν στο χέρι!


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε Φιλίστορα,


Με παρεξήγησες. Μονόδρομος από πρακτικής/θεσμικής/διαδικαστικής πλευράς (ποιοι άλλοι θα μπορούσαν να σχηματισουν κοινοβουλευτική ομάδα; εσύ, εμείς κι ο Χατζηπετρής;). Μην τα κάνουμε όλα ίσωμα, έτσι δεν είναι;

Όπως είπα και στον Βοκοντέρ-Γιούρι:

Νομίζεις οτι μού έχει διαφύγει το γεγονός πως η συμμάζωξη το Σάββατο ήταν τού Αριστερού Ρεύματος και μόνο; Ξέρεις όμως σε πόσα πηγαδάκια συζητήθηκε αρνητικά αυτό; Ήμουν εκει και ξέρω. Και στην τελική:

Όποιος δεν θέλει τη Λαϊκή Ενότητα μαγαζάκι τών αριστερορευματικών, μπαίνει μέσα και τους γ@@@@ ό,τι έχουν και δεν έχουν!


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε Όργουελ,


Να μην κάνεις σαν τη χήρα στο κρεβάτι. Να κάνεις υπομονή.


Τα λέμε (αλλά, τελευταία -όπως και παλαιότερα-, δεν μας τα λες καθόλου καλά..)

Κορ είπε...

ρε παιδιά η Σβίγκου τι κάνει;
https://www.youtube.com/watch?v=hILvLfH8B9U&feature=youtu.be&list=PL_hV_vfEOt1yDHQEHfv5g5yLx_Fmjs2cu

LeftG700 είπε...

Φίλε Κορ,


Αν σού απαντήσω ότι κάνει π@@@@, θα με πουν σεξιστή. Δεν σφάξανε! Γι' αυτό σού λέω:

Στέλνει απανωτά sms στον Ευκλείδη και ζητάει τα φώτα του! Καταλαβαίνεις. Μαύρο σκοτάδι! :-)


Τα λέμε

Ανανεωτικός κομμουνιστής είπε...

Ακολουθώντας το λινκ για το "γελαστό παιδί", αντιπαρέβαλα τους στίχους του μεγάλου Brendan Behan στα αγγλικά με την ελληνική μετάφραση του Ρώτα. Με έκπληξη διαπίστωσα ότι η ελληνική μετάφραση αλλάζει κάπως (ή τουλάχιστον δεν το κάνει καθαρό) το νόημα της ιστορίας που αφηγείται ο Behan στα αγγλικά. Η απόκλιση γίνεται ακόμα μεγαλύτερη με τους στίχους που προστέθηκαν όταν το ποίημα τραγουδιέται από τη Φαραντούρη πάνω στη μουσική του Θεοδωράκη. Ενδιαφέρουσα ιστορία!

LeftG700 είπε...

Φίλε Ανανεωτικέ,


Καταλαβαίνω τι λες και πού αναφέρεσαι. Στη διαφορά τής ταυτότητας των δολοφόνων. Όμως, δεν σε είχε παραξενέψει η αντίφαση (μακάρι να 'χε πάει από βόλι εγγλέζου), δεδομένου τού φιλοϊρλανδικού χαρακτήρα τού ποιήματος; Εμένα -και μη θεωρήσεις ότι το παίζω ξύπνιος απέναντί σου, παρακαλώ- μού είχε κινήσει την περιέργεια και είχα βρει την άκρη, πριν μερικά χρόνια. Για να τα λέμε όλα, με βοήθησε και η ταινία με τον Λίαμ Νισον που είχα δει στο σχολείο.


Τα λέμε

SmartAsss είπε...

Leftg700...

λές: "Ποιος άνθρωπος δεν χαίρεται όταν τού λέει κάποιος πως συμφωνεί με τη γνώμη του;

Εγώ! (όταν δεν έχει γίνει καθαρό σε όλους από ποια οπτική –δηλαδή πολιτική– γωνία βλέποντας τα πράγματα συμφωνεί)."

***
- Ποιος σου είπε ότι είπα το είπα για να χαρείς.
- Για "τη γωνιά που βλέπω τα πράγματα": Επειδή τον τελευταίο καιρό φαίνεται: Όσοι αριστεροί, τόσες αριστερές θα σου πω το εξής, άκρως απλουστευμένο: Είμαι αριστερός του €υρώ και της €υρωζώνης. Είμαι αριστερός δίχως ανεδαφικές πολιτικό-ανατρεπτικές φαντασιώσεις (σε αυτές έχουν δικαίωμα μόνο οι ποιητές).

Τόσο απλοϊκά.
Όσο απλοϊκά θα σου πω το κοινότοπο "δεν έχω βεβαιότητες".

Αν μου επιτρέπεις τα σχόλια εδώ ή όχι, μετά τα τόσα απλοϊκά, να με το πεις.

Χαίρε!

Φιλίστωρ είπε...

Δεν είμαστε ποιητές σημαίνει φεύγουμε,
σημαίνει εγκαταλείπουμε τον αγώνα,
παρατάμε τη χαρά στους ανίδεους,
τις γυναίκες στα φιλιά του ανέμου
και στη σκόνη του καιρού.

Σημαίνει πως φοβόμαστε
και η ζωή μάς έγινε ξένη,
ο θάνατος βραχνάς.

LeftG700 είπε...

Φίλε Φιλίστορα,


Σιβυλλικό σε πολλά σημεία το ποίημα που πόσταρες. Βόηθα να το καταλάβω γιατί δεν μου φαίνεται ότι είναι η κατάλληλη περίοδος για γρίφους.


Τα λέμε

Φιλίστωρ είπε...

Μα είναι απλό, φίλοι Λέφτηδες! Το ποίημα του Σαραντάρη το γνωρίζετε, φαντάζομαι. Όταν κάποιος μας λέει ότι "δικαίωμα για πολιτικο-ανατρεπτικές φαντασιώσεις έχουν μόνο οι ποιητές", η καλύτερη απάντηση είναι, νομίζω, το ποίημα του Σαραντάρη. Τα λέει καλύτερα απ' ό,τι θα μπορούσα να τα πω εγώ. Αν θέλετε τη δική μου σύντομη ερμηνεία, θα έλεγα απλώς το εξής: Όποιος δεν είναι ποιητής, είναι άχθος αρούρης. Να μας αδειάζει τη γωνιά, γιατί τζάμπα μας πιάνει τον τόπο. Χαράμι ο αέρας που αναπνέει.

LeftG700 είπε...

Φίλε Φιλίστορα,


Δεν έβγαλα άκρη γιατί το είδα σε σύνδεση με την κουβέντα που είχαμε προηγουμένως περί μονόδρομων κ.λπ. Τώρα εντάξει. Και σαν αντίδωρο για το ποίημά του Σαραντάρη (μπορεί να σε απογοητεύσω, αλλά να τα λέμε όλα: δυστυχώς, αν και έχω ακούσει τα καλυτερα για την ποίησή του, δεν έχω αξιωθεί ο άχρηστος ακόμα...), να κι ένα κέρμα για να το βάλεις στο τζουκμπόξ και ν' ακούσεις ένα τραγουδάκι (τραγουδάρα!):

https://www.youtube.com/watch?v=hCvOYLWNs-U


Τα λέμε

ο Οργουελ είπε...

Πως τοχε πει να δες ενας ποιητης?

Η πολιτικη ειναι λεει συμπυκνωμενη οικονομια!
Λιγη σοβαροτητα

ΜΗΝ ΤΡΩΤΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΙΑΤΟ