Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

Τι ωραία που τα λένε οι 53+! Έτσι μάς έρχεται να προτείνουμε στο Πολιτικό Συμβούλιο της ΛΑΕ την ένταξή τους στο μετωπικό σχήμα!




Δεν μας πιστεύετε; Ορίστε τι έγραψε επιφανές στέλεχός τους λίαν προσφάτως και με αφορμή την πορεία τού εργατικού κινήματος στη Γαλλία και είδε το φως της δημοσιότητας μέσω γνωστής ιστοσελίδας που ασπάζεται –εν μέρει ασυνείδητα– πολλούς από τούς προσανατολισμούς και αρκετά σημεία από τη γενικότερη πολιτική οπτική τής φράξιας των 53+:

[Ε]ίναι οι εθνικές αστικές τάξεις που εφάρμοσαν και συνεχίζουν να υλοποιούν μνημονιακές πολιτικές, και στο ίδιο το ευρωπαϊκό κέντρο, ενώ αυτή η διαρκής νεοφιλελεύθερη επίθεση ενορχηστρώνεται προφανώς και στο ευρύτερο πεδίο της Ιεράς Συμμαχίας των οργάνων της ευρωπαϊκής καπιταλιστικής διεθνοποίησης. Ωστόσο σε καμία περίπτωση της εξέλιξης του γαλλικού εργατικού κινήματος, δεν τέθηκε ζήτημα πρόταξης του στόχου της αποχώρησης από την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά έμεινε αποκλειστικά στο επίκεντρο του απεργιακού αγώνα η απόκρουση της ουσιαστικής κατάργησης του γαλλικού Κώδικα Εργασίας. Σε όλα τα δημοσιεύματα της Humanite και της Le Monde, σε όλες τις ομιλίες, συζητήσεις και συνεντεύξεις του κορυφαίου εργατικού ηγέτη της Cgt Φιλίπ Μαρτινέζ, πουθενά δεν τίθεται ένας τέτοιος προσανατολισμός.

Μόνον εφόσον επικρατούσαν οι επιδιώξεις των γάλλων εργαζομένων, και αποσύρονταν οι αντιδραστικές μεταλλάξεις του Εργατικού Δικαίου, εκ των πραγμάτων θα επέρχονταν ένας ισχυρός κλονισμός της γαλλικής αστικής τάξης (Medef), και συνεπακόλουθα θα αποδυναμώνονταν τα θεμέλια της καπιταλιστικής διεθνοποίησης στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Το να προταχθεί ο στόχος της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα, χωρίς να έχουν αλλάξει ριζικά οι συσχετισμοί προς όφελος της εργατικής τάξης και σε βάρος του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, χωρίς να έχουν επέλθει ριζοσπαστικές ανακατατάξεις στο πολιτικό επίπεδο κλπ., κανένας γάλλος εργαζόμενος δεν θα έθετε την εργασία του σε κίνδυνο, συμμετέχοντας στις απεργιακές κινητοποιήσεις, για ένα νομισματικό στόχο επαναφοράς του φράγκου. Το καθοριστικό και κύριο για την εργατική κινητοποίηση ήταν η αντιπαράθεση επί του συγκεκριμένου επίδικου της ταξικής πάλης, που ακριβώς αντιπροσώπευε το μέγα διακύβευμα για τον γαλλικό καπιταλισμό και τους ευρωπαίους συνεταίρους του.

Κατά συνέπεια, οι όποιες αλλαγές, ανατροπές, μετασχηματισμοί στο ευρωπαϊκό θεσμικό επίπεδο δεν μπορεί να είναι «προαπαιτούμενο» των λαϊκών κινητοποιήσεων, αλλά απεναντίας αυτές διεξάγονται στα συγκεκριμένα εθνικά πεδία της πάλης των τάξεων, και εφόσον προάγονται νικηφόρα, επιφέρουν τις ευρωπαϊκές ανατροπές. Αν βέβαια γίνεται λόγος για ανατροπές των ευρωπαϊκών υπαγορεύσεων από την πλευρά του εργατικού κινήματος και της Αριστεράς, και όχι για ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις, φιλοευρωπαϊκές και ευρωσκεπτικιστικές, που σε κάθε περίπτωση αποβαίνουν σε βάρος των εργατικών συμφερόντων. Κανένας εργαζόμενος ή ευρύτερα συνδικαλιστικό κίνημα δεν κινητοποιήθηκε και ούτε πρόκειται να κινητοποιηθεί με σημαία την δραχμή: Η λαϊκή απεργιακή δράση γίνεται στην κατεύθυνση αντιπαλότητας στο υπαρκτό αντικείμενο των μνημονίων, και εφόσον κατορθώνει να υλοποιεί τους στόχους της και να τροποποιεί τον πολιτικό συσχετισμό των δυνάμεων, έχει τη δυνατότητα να αναδιατάσσει το ευρωπαϊκό σκηνικό, ανατρέποντας τους θεσμικούς θεματοφύλακες του ακραίου νεοφιλελευθερισμού.


Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

Άτιτλο


 
 


Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

Τη νύχτα που φάγανε τον Παύλο




Τη νύχτα που σκοτώσανε τον Παύλο Φύσσα θα τη θυμόμαστε για πάντα, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Νομίζω πως, τηρουμένων τών αναλογιών, θα ισχύσει για τον Παύλο ό,τι συνέβη και με τη δολοφονία τού Κένεντι: όλοι θα θυμούνται τι έκαναν το βράδυ εκείνης τής ημέρας.
Διόλου ανεξήγητα, η παρέα του κι η παρέα μου ξεκινήσαμε το βράδυ μας με το ίδιο πρόγραμμα. Η Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου τού 2013 έτυχε να είναι η πρεμιέρα τού Champions League. Πρεμιέρα και για τον Ολυμπιακό, που έπαιζε με την Παρί Σεν Ζερμέν στο Καραϊσκάκη. Μαζευτήκαμε στο γνωστό Café. Απαρτία παρά ένας.
Περάσαμε το πρώτο ημίχρονο τρίβοντας όλοι τα μάτια μας για το διαολεμένα γρήγορο παιχνίδι τού Ολυμπιακού και πετώντας ή αποκρούοντας σπόντες τύπου «πώς είπαμε ότι τον λένε τον γιατρό σας;» ή «τι σου είναι η αθλητιατρική τεχνολογία... θαύματα κάνει!». Οι άλλοι στις μπύρες κι εγώ στη δίαιτα μ’ έναν ξενέρωτο και νερωμένο φρέντο. Πέρναγα πάλι την ωτίτιδά μου και ήμουνα με αντιβίωση. Στο ημίχρονο αποφάσισα ότι, εν όψει ενός συναρπαστικού δεύτερου ημιχρόνου (έτσι νομίζαμε), η αντιβίωση μπορούσε να περιμένει και παράγγειλα κι εγώ το ποτήρι μου. Τζάμπα πήγε και το ποτήρι και η αντιβίωση. Όπως θυμούνται οι ποδοσφαιρόφιλοι και ιδίως οι Ολυμπιακοί, το δεύτερο ημίχρονο ήταν μία τραγωδία για τον Θρύλο. Κάθε κόρνερ για την Παρί ισοδυναμούσε με ένα ακόμα γκολ για τον Ρομπέρτο. Το κοντέρ είχε σταματήσει στα τέσσερα.
Γυρνώντας σπίτι έμαθα τα νέα.
ЖΟЖΟЖΟЖΟЖ

Ή να είσαι κομμουνισταράς ή να μην είσαι!




Καθισμένο οκλαδόν στο δάπεδο, σε κάποια γωνία και σε απόσταση από το Προεδρείο και τα «πρώτα τραπέζια πίστα» συνέλαβε τον Τσακαλώτο ο φακός τού iefimerida.gr κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής τού ΣΥΡΙΖΑ. Έγκυροι πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν τους ισχυρούς συμβολισμούς μίας τέτοιας κίνησης εκ μέρους τού κομμουνιστή Υπουργού Οικονομικών και αδιαμφισβήτητου ηγέτη τής ομάδας 53+. Οι ίδιοι αναλυτές δεν παρέλειπαν να τονίσουν πως αυτή η τόσο επιθετική αμφισβήτηση της ακολουθούμενης πολιτικής εκ μέρους τού Ευκλείδη Τσακαλώτου δεν μπορεί παρά να σηματοδοτεί την αταλάντευτη απόφαση της ομάδας τών 53+ να εξακολουθήσουν να στηρίζουν σταθερά την ηγεσία τού κόμματος και την κυβέρνηση από θέσεις, όμως, σταθερά «αριστερής αντιπολίτευσης». Ένας δε εξ αυτών, παλιά καραβάνα στην παρατήρηση και ανάλυση των πολιτικών πραγμάτων της χώρας μας, συμπλήρωνε με νόημα: προς το παρόν και μέχρι νεωτέρας που δεν προβλέπεται να προκύψει στο ορατό μέλλον, ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να εξακολουθεί να κοιμάται ήσυχος για την κυριαρχία του εντός τής στάνης. 


   

Είμαστε όλοι ΑΕΚ!




Φυσική συνέπεια μετά από μία νίκη τού ιστορικού συλλόγου τόσο θριαμβευτική όπως αυτή που μαθεύτηκε πριν από λίγο:
Απαγορεύουμε αυστηρά την είσοδο στο προπονητήριο του τμήματός μας σε γονείς που συμμετέχουν σε απειλές και απαγορεύσεις εισόδου σε προσφυγόπουλα στα ελληνικά σχολεία.
Η αιτία ίδρυσης της ομάδας μας είναι η προσφυγιά. Οι Μικρασιάτες όπως και οι οπαδοί της ΑΕΚ, αντιμετωπίζουν 94 χρονιά μετά το ’22, ρατσιστικά σχόλια είτε στα γήπεδα είτε στα μέσα επικοινωνίας.
Δεν έχουμε ούτε την φιλοσοφία ως ομάδα, ούτε τη διάθεση να γίνουμε ίδιοι με ανθρώπους που είναι βάρος στην κοινωνία. Η πόρτα μας είναι ανοιχτή για τον κάθε πρόσφυγα και το κάθε αθώο πλάσμα που δεν φταίει σε τίποτα.
Εκ της διοικήσεως του τμήματος Άρσης Βαρών τής ΑΕΚ.


Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

Της Asia




Έχουν περάσει τρεις ημέρες από τότε που πρωτοκυκλοφόρησε η είδηση ότι η Asia Ramazan Antar, μία από τις χιλιάδες Κούρδισσες μαχήτριες που πολεμούν εναντίον τών ισλαμοφασιστών τού ISIS, σκοτώθηκε σε μία από τις πολλές μάχες στις οποίες είχε λάβει μέρος από το 2014 όταν και είχε καταταχθεί εθελοντικά στα ένοπλα σώματα των Κούρδων τής Συρίας. Η είδηση δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα, αλλά, δυστυχώς, ούτε και διαψευστεί. Οι αριστερές ιστοσελίδες δεν την θυμήθηκαν μέχρι τώρα, κι ας έπεσε μαχόμενη για την εθνική ανεξαρτησία τού λαού της, την οποία κατά τα άλλα «χαιρετίζουν και υποστηρίζουν αταλάντευτα». Ούτε και οι φεμινιστικές σελίδες έχυσαν ένα δάκρυ για την Asia των 20 και κάτι χρονών (ίσως γιατί δεν τους γέμιζε το μάτι ότι θα έχει διαβάσει Michel Foucault και Judith Butler…), κι ας ανύψωσε το φύλο τους στα ουράνια, καταβάλλοντας αυτή το υπέρτατο κόστος...
Δεν πειράζει. Θα την κλάψουμε εμείς (οι «φαλλοκράτες»). Και θα βάλουμε την εικόνα της δίπλα και μαζί με τις εικόνες τής Δέσπως, της Λένης, της Ηρώς, του Άρη. Και στα χρόνια που έρχονται θα ’χουμε να λέμε και να λέμε για την παλικαριά της που ήταν χίλιες φορές μεγαλύτερη από την ομορφιά της...

ЖΟЖΟЖΟЖΟЖ



Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016

Στα άδυτα της Λεωφόρου Ηρακλείου 145!




Μπήκαμε (μεταμφιεσμένοι) στα γραφεία τού Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και τραβήξαμε γραμμή για την κεντρική βιβλιοθήκη του (αντικειμενικά, είναι, κανείς, ό,τι διαβάζει και δεν είναι ό,τι δεν διαβάζει, δεν συμφωνείτε;). Κι εκεί, βρεθήκαμε σε μία συγκλονιστική ανακάλυψη. Ανακαλύψαμε ποιο είναι το κλασικό βιβλίο τού παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος που απουσιάζει από τη βιβλιοθήκη του. Για να το δυσκολέψουμε λίγο, είναι το βιβλίο που περιέχει και τις παρακάτω, εκτός άλλων, ‘‘αιρετικές’’ λέξεις:
Ποια είναι η σχέση των κομμουνιστών προς τους προλετάριους γενικά;
Οι κομμουνιστές δεν αποτελούν κανένα ιδιαίτερο κόμμα απέναντι στ' άλλα εργατικά κόμματα.
Δεν έχουν συμφέροντα που ξεχωρίζουν από τα συμφέροντα του προλεταριάτου στο σύνολο του.
Δεν διακηρύσσουν κάποιες ιδιαίτερες1 αρχές, που σύμφωνα μ' αυτές θα ήθελαν να πλάσουν το προλεταριακό κίνημα.
Οι κομμουνιστές διαφέρουν από τα άλλα προλεταριακά κόμματα μονάχα κατά τούτο: ότι από τη μια μεριά, στους διάφορους εθνικούς αγώνες των προλετάριων τονίζουν και προβάλλουν τα συμφέροντα που είναι κοινά σ' όλο το προλεταριάτο κι ανεξάρτητα από την εθνότητα. Και από την άλλη, ότι στις διάφορες βαθμίδες ανάπτυξης του αγώνα ανάμεσα στο προλεταριάτο και την αστική τάξη, εκπροσωπούν πάντα τα συμφέροντα του κινήματος στο σύνολο του.
Στην πράξη, λοιπόν, οι κομμουνιστές είναι το πιο αποφασιστικό τμήμα των εργατικών κομμάτων όλων των χωρών, το τμήμα που τα κινεί πάντα προς τα μπρος. Θεωρητικά, πλεονεκτούν από την υπόλοιπη μάζα του προλεταριάτου με τη σωστή αντίληψη για τις συνθήκες, την πορεία και τα γενικά αποτελέσματα του προλεταριακού κινήματος.
Ο άμεσος σκοπός των κομμουνιστών είναι ο ίδιος με το σκοπό όλων των άλλων προλεταριακών κομμάτων: συγκρότηση του προλεταριάτου σε τάξη, ανατροπή της κυριαρχίας της αστικής τάξης, κατάκτηση της πολιτικής εξουσίας από το προλεταριάτο.
1. Στην έκδοση του 1888 «αιρετικές» (σημ. γερμ. σύντ.).