Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Φυσικά και το Editorial του UNFOLLOW γράφει μαλακίες!



 
Στο καινούργιο UNFOLLOW, του Ιανουαρίου, το άτυπο editorial του περιοδικού (αγνώστου συγγραφέα) που εμφανίζεται σταθερά στην 3η σελίδα του μας καλεί να παραιτηθούμε από την επιχείρηση της αφαίρεσης του όρου Αριστερά από την ταυτότητα του πΣΥΡΙΖΑ. Με άλλα λόγια, να αποδεχθούμε το απόφθεγμα του Γιάννη Τσαρούχη «Στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις», όχι απλώς στην πραγματικότητα που περιγράφει, αλλά και στις κανονιστικές προεκτάσεις του. Κατά συνέπεια, μας καλεί να αναγνωρίσουμε στον πΣΥΡΙΖΑ το δικαίωμα να κατέχει ένα στασίδι στην Εκκλησία τής …Αριστεράς!

Ούτε με σφαίρες! Γιατί, για να παραφράσουμε ένα άλλο απόφθεγμα άλλου, του Νίκου Πουλαντζά συγκεκριμένα, «η Αριστερά ή είναι αντικαπιταλιστική ή δεν υπάρχει»! (Όσοι το βρουν αυτό «αριστερίστικο» ας το αλλάξουν: «η Αριστερά ή είναι αντιμνημονιακή ή δεν υπάρχει»...)

ЖΟЖΟЖΟЖΟЖ


Κάποιοι υποστηρίζουν πως δεν πρέπει να το λέμε Αριστερά –ή πως πρέπει, αν μη τι άλλο, να το βάζουμε σε εισαγωγικά– διότι αυτό δεν είναι Αριστερά, είναι κάτι άλλο.

Δεν είναι έτσι. Κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει αυτό το τέχνασμα με τα αγνά ιδανικά που προδίδονται από ηγέτες και κλίκες, οι οποίοι, θαμπωμένοι από την εξουσία, αποφασίζουν αίφνης να εξαπατήσουν το λαό. Δεν γίνεται διαρκώς να διασώζουμε μια φαντασιακή Αριστερά από κάθε βιωμένη έκφρασή της.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι Αριστερά –αυτή η Αριστερά που μας έλαχε. Κι αν κάποιοι εκκαθαρίστηκαν, άλλοι τόσοι και περισσότεροι είναι εκεί: με περγαμηνές αριστεροσύνης και χιλιόμετρα στους κινηματικούς δρόμους.

Αν κάποιος θέλει στα σοβαρά να καταλάβει τι μας συμβαίνει, τότε πρέπει να ρωτήσει γιατί αυτή η Αριστερά υπηρετεί αυτές τις πολιτικές. Γιατί αυτή η Αριστερά, με την ιστορία της και την καταγωγή της, δεν μπόρεσε να φτιάξει παρά αυτή την κυβέρνηση. Και θαρραλέα να αναζητήσει πού στην πραγματική παράδοσή της βρίσκονται τα σπέρματα αυτής ακριβώς της διάψευσης που βιώνουμε τώρα.

Δεν έχει νόημα να τη βαφτίζουμε κάτι άλλο για να αισθανθούμε καλύτερα.
 
 

4 σχόλια:

  1. Λέφτ, διαφωνώ εντελώς μαζί σου για την κριτική που κάνεις στο άρθρο. Πιστεύεις σε μια πλατωνική εκδοχή της αριστεράς η οποία είναι τέλεια την οποία πρέπει να προσεγγίσουμε; Έχει σχέση ο πλατωνισμός με το διαλεκτικό υλισμό; Δεν έχει ακόμη αυτός ο ελεεινός ΣΥΡΙΖΑ στους κόλπους του έντιμους αριστερούς ανθρώπους; Για μένα αυτά που λέει το άρθρο είναι μια αφετηρία για να φτιαχτεί μια καινούρια αριστερά η οποία θα διεκδικήσει με άλλους όρους και με άλλους τρόπους τα όνειρα και τις προσδοκίες μας και θα φέρει το σοσιαλισμό και από εκεί και πέρα βλέπουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε Βοκοντέρ-Γιούρι,


    ΟΚ, κατανοητό. Θα πω κι εγώ τα δικά μου αύριο πιο αναλυτικά. Καλό βράδυ.


    Τα λέμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλε Βοκοντέρ-Γιούρι,


    Δέν σου απαντώ για την ώρα, γιατί φλερτάρω με την ιδέα να το κάνω με ανάρτηση (να πω προκαταβολικά ότι σε μία τέτοια περίπτωση, αν το θελήσεις, θα μπορείς να απαντήσεις όχι απλώς με σχόλιο, αλλά, για λόγους ισότητας, με δική σου ανάρτηση -θα μου στείλεις το κείμενο στο email μας κι εγω θα το ανεβάσω ως ξεχωριστό ποστ).


    Τα λέμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Έχετε το λόγο! Με την αυστηρή και αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση ότι,
αν δεν σχολιάσετε κάνοντας χρήση λογαριασμού Google,
θα πάρετε ένα όνομα της αρεσκείας σας (αλλά όχι τής πλάκας και της προβοκάτσιας) και θα το γράφετε πάντα
στο σχετικό κουτάκι στην προτελευταία επιλογή ταυτότητας (Όνομα/Διεύθυνση URL)
.
Με άλλα λόγια: Εδώ θα πρέπει να σχολιάζετε με ένα και πάντα το ίδιο όνομα,
το οποίο και θα είναι η πρώτη-πρώτη λέξη τού σχολίου σας και όχι η τελευταία (ως υπογραφή)
. Επιπροσθέτως:
Τα σχόλια, αν δεν είναι 100% επί τού θέματος της εκάστοτε ανάρτησης,
θα πρέπει τουλάχιστον να εφάπτονται οπωσδήποτε με αυτό
.
Οι παραβάτες αυτών τών απλούστατων και ελάχιστων κανόνων δεν θα έχουν τη χαρά να βλέπουν τα σχόλιά τους να δημοσιεύονται.