Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Αντιχαιρετούμε, σύντροφε! Και καθόλου δεν μας πειράζει που φοράς που και που γραβάτα! ;-)



 

Προς τους φίλους, συναγωνιστές και συντρόφους της ΛΑΕ,

Λυπάμαι βαθιά που δε μπορώ να είμαι μαζί σας στη συνδιάσκεψη. Σας στέλνω τους θερμούς χαιρετισμούς μου με τη διαβεβαίωση ότι ο αγώνας για την απαλλαγή της χώρας μας από τα Μνημόνια, η πάλη για την κοινωνική αλλαγή, δε σταματάει όπου κι αν βρίσκεται ο καθένας μας.

Η χώρα μας, αιχμαλωτισμένη στο τρίτο Μνημόνιο, βρίσκεται σε μια από τις χειρότερες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της. Η οικονομία έχει συρρικνωθεί και θα γίνει ακόμη μικρότερη το 2015-6. Η κοινωνία είναι βαθιά πληγωμένη και εξουθενωμένη. Το κράτος δυσλειτουργεί σε όλα τα επίπεδα. Τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα που ουσιαστικά κυβερνούν τη χώρα αποδείχθηκαν ιστορικά αποτυχημένα, χωρίς σχέδιο και όραμα για τον τόπο. Το πολιτικό σύστημα είναι απολύτως χρεοκοπημένο και οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες χωλαίνουν ψηφίζοντας συνεχώς “επείγοντα” νομοσχέδια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεταλλαχθεί σε συστημική δύναμη και η φθορά του θα είναι μεγάλη, καθώς θα εφαρμόζει τα Μνημόνια. Αλλά είναι λάθος να πιστεύουμε ότι η ανατροπή της σημερινής πολιτικής κατάστασης θα είναι γρήγορη και ευθύγραμμη. Θα απαιτηθεί χρόνος για να υπάρξει εμπιστοσύνη στις ριζοσπαστικές δυνάμεις. Είναι βέβαιο ότι το μέτωπο της ΛΑΕ αποτελεί αχτίδα φωτός. Για να παίξει όμως θετικό ρόλο θα πρέπει να αλλάξει εκ βάθρων.

Υπάρχουν τέσσερα καίρια ζητήματα για τα οποία η συνδιάσκεψη πρέπει να ετοιμάσει το έδαφος, ώστε να υπάρξει πρόοδος στο συνέδριο που έρχεται:

Πρώτο, χρειαζόμαστε πρόγραμμα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας που θα είναι συνεκτικό, εφαρμόσιμο και πειστικό. Δεν υπάρχει πάλη κατά των Μνημονίων, χωρίς τέτοιο πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να απαντηθεί συγκεκριμένα το θέμα της εξόδου από την ΟΝΕ και της σύγκρουσης με την ΕΕ. Στις πρόσφατες εκλογές η ΛΑΕ πλήρωσε πολύ ακριβά τη διστακτικότητά της, την αμφιθυμία της και την έλλειψη συγκεκριμένου προγράμματος. Δεν πρέπει να ξαναγίνει το ίδιο λάθος.

Δεύτερο, χρειαζόμαστε πρόταση για την ανασύνταξη, τον εκδημοκρατισμό και την αναπροσαρμογή της διεθνούς παρουσίας του ελληνικού κράτους. Η σχέση της Ελλάδας με μια ΕΕ που κλυδωνίζεται πρέπει να επαναπροσδιοριστεί. Δεν θα μπορέσουμε αλλιώς να αντιμετωπίσουμε τις συνθήκες μεγάλης πολιτικής όξυνσης που ήδη δημιουργούνται από την προσφυγική κρίση και τις πολεμικές ενέργειες στη Μέση Ανατολή.

Τρίτο, οι προγραμματικές προτάσεις μας θα πρέπει να διαμορφωθούν σε στενή συνεργασία με όλες τις κοινωνικές δυνάμεις που μάχονται τα Μνημόνια. Χρειαζόμαστε νέες ιδέες και ανταλλαγή απόψεων με τους μισθωτούς, τους ανέργους, τους αγρότες, τους συνταξιούχους, τους μικροεπιχειρηματίες, τη νεολαία που μεταναστεύει μαζικά. Μόνο με συνεχή επαφή με τα λαϊκά στρώματα, συμμετοχή στους αγώνες τους και δημιουργία οργανώσεων θα μπορέσουμε να αλλάξουμε τους πολιτικούς συσχετισμούς και να δώσουμε ελπίδα στην κοινωνία. Η ΛΑΕ θα πρέπει να βρίσκεται πρώτη και να οργανώνει την καθημερινή πάλη κατά των Μνημονίων. Οι προτάσεις μας θα είναι πειστικές αν εκφράζουν μια ευρύτατη κοινωνική συμμαχία και όχι μόνο τα στρώματα που παραδοσιακά στηρίζουν την Αριστερά.

Τέταρτο, χρειαζόμαστε δημοκρατικές διαδικασίες, ζωντανή εσωτερική συζήτηση, καινούργιο λόγο απαλλαγμένο από τα γνωστά στερεότυπα και ανανέωση του στελεχικού δυναμικού. Οι τοπικές και κλαδικές επιτροπές θα πρέπει να είναι ο χώρος ιδεολογικής και οργανωτικής συζήτησης και όχι ένας στείρος εκτελεστικός μηχανισμός Τα μέτωπο της ΛΑΕ πρέπει να διδαχθεί από την αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ που έχει πλέον μετατραπεί σε ένα νεκρό αρχηγικό μόρφωμα.

Προσβλέπω στον ηγετικό ρόλο που θα παίξουν τα ασυμβίβαστα μέλη και στελέχη της ΛΑΕ και όλοι όσοι δεν αποδέχθηκαν το νέο Μνημόνιο. Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για να γίνει το μέτωπο της ΛΑΕ ο φορέας της αλλαγής που άμεσα έχει ανάγκη η Ελλάδα. Αρκεί να έχουμε προοπτική εξουσίας και να μην αρκεστούμε στη διαμαρτυρία και την καταγγελία. Με συμμετοχή στους αγώνες της κοινωνίας, εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και καθαρή σκέψη μπορούμε να απαλλάξουμε τη χώρα από τη θηλιά που την πνίγει.

Κώστας Λαπαβίτσας
21 Νοεμβρίου 2015
 

31 σχόλια:

Гриша είπε...

"...Τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα που ουσιαστικά κυβερνούν τη χώρα αποδείχθηκαν ιστορικά αποτυχημένα, χωρίς σχέδιο και όραμα για τον τόπο."

Ασταδιαλα...ευτυχως που υπαρχει ο Λαπαβιτσας και μαθαμε οτι το κεφαλαιο δεν εχει σχεδιο και οραμα για τον τοπο.Next time και με λιγη προσπαθεια παραπανω ισως μας αποκαλυψει το μοναδικο πραγμα για το οποιο εχει σχεδιο.

Εχει κι αλλα ωραια ομως.Εκει που αναλυει τα 4 καιρια ζητηματα για τη συνδιασκεψη.Και ενω στο πρωτο λεει "...Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να απαντηθεί συγκεκριμένα το θέμα της εξόδου από την ΟΝΕ και της σύγκρουσης με την ΕΕ." για να μας πει στο αμεσως επομενο σημειο "Η σχέση της Ελλάδας με μια ΕΕ που κλυδωνίζεται πρέπει να επαναπροσδιοριστεί"...

Και γαμω τη συγκρουση ;;;Επαναπροσδιορισμος της σχεσης μας με την ΕΕ..Καλα ρε κατι τετοια δε λενε μεχρι και οι ποταμισιοι;

Συγκρουση-επαναπροσδιορισμος...Τι να πω εχουμε μεινει πισω παλι καλα που μολις καταλαβα οτι μαλλον αυτα τα δυο ειναι διαλεκτικα δεμενα μεταξυ τους....

Smart Asss είπε...

Το "τι" και το "πως"
για τον..."Επαναπροσδιορισμος της σχεσης μας με την ΕΕ" δεν θα έβλαπτε να μας το αναλύσει.

Μήπως μας είπαν ποτέ (αυτός κι οι Λαφαζαναίοι) του "τι" και το "πως" για τυχόν καθεστώς της... δραχμής

Μέγας σοφός ο Λαπαβίτσας.
(όσο και οι λοιποί της ΛΑΕ)

Ανώνυμος είπε...

Μην κρυβεστε πισω απο το δαχτυλο σας. Η δυσκολια να αναλυθει με σιγκεκριμενους ορους μια τετοια αλλαγη, δεν ειναι προνομιο της Λαε. Το κκε ειναι πιο σαφες με τους'εργατικους ελεγχους' ?

οργουελ

πικάπα είπε...

Γράμματα από την άδεια: Επανάληψη προηγουμένων, ως Επίλογος.

Σωστά τα λες κάποιε σύντροφε, σωστή πολύ και η επισκέπτρια Χ.
Δηλαδή, μαυρίλα φαινόταν από παντού έτσι κι αλλιώς. Ο Σϋριζα φαινόταν ότι ήταν ο μοχλός να κινηθεί η συγκυρία, αλλά καμία πρόγνωση για θετική κατάληξη δεν τεκμηριώνονταν. Ο Σύριζα αποδείχθηκε 100% συστημικό πιόνι, η ήττα είναι κρίσιμη (ίσως και καθοριστική) και για την Ελλ. αριστερά και για την παγκόσμια. Η αλλαγή (ριζική και ριζοσπαστική αλλαγή) εξακολουθεί να είναι το ζητούμενο. Δυο πράγματα για από εδώ και μπρος.
1) Η αριστερά -του 21ου, καλό να μην τη λέμε έτσι γιατί και αυτή η φράση ταυτίστηκε με αηδίες, τέλος πάντων η αριστερά- του σήμερα και του αύριο δεν θα μπορέσει ποτέ να συγκροτηθεί με σοβαρότητα και διέξοδο, αν δεν συγκροτηθεί στη βάση της δημοκρατικής διαδικασίας. Επεξηγήσεις:
α) Σήμερα, η δημοκρατική διαδικασία μπορεί να συστηματοποιηθεί με πολύ συγκεκριμένες και αποτελεσματικές προβλέψεις, ως συστατικές και ιδρυτικές προδιαγραφές. Περιληπτικά, η έννοια των σοβιέτ, με όλο το σύγχρονο νόημά της, είναι η αφετηρία. αλλά βέβαια υπάρχουν αρκετά αλλά και συν...
β) Το παραδοσιακό σχίσμα ανάμεσα στην κοινωνική και πολιτική πάλη δεν είναι δυνατό να φέρει αποτέλεσμα. Δηλ. σήμερα, η οργάνωση σε σωματεία κλπ είναι ένα μόνο μέρος της κοινωνικής πάλης και το ακόμα σπουδαιότερο μέρος αυτής της πάλης είναι η οργάνωση σε κάθε είδους εναλλακτικές μορφές παραγωγής, ανταλλαγής και διανομής, όσο και όπου μπορούν να σταθούν. Χωρίς ζωντανά εναλλακτικά παραδείγματα και μόνο με τα σωματεία, η έννοια της δημοκρατίας που θα περιορίζεται στις πολιτικές προβλέψεις θα παραμένει άπιαστη.
γ) Η αμεσότητα της δημοκρατίας δεν συμπίπτει καθόλου με την έννοια της αυτονομίας, ή της δια-δικτύωσης. Αυτο-οργάνωση / χειραφέτηση και κεντρικός σχεδιασμός είναι και τα δύο προ-απαιτούμενα. Η έννοια του Συλλογικού Κεντρικού Σχεδιασμού, συναρτώμενη με όλα τα παραπάνω είναι η έννοια κλειδί - κρίσιμη και καθοριστική – και πρέπει να κατανοηθεί και να αναπτυχθεί.
δ) Όλα τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι η ηγεσία και οι ηγετικές μορφές θα πάψουν να χρειάζονται. Είναι άλλο πράγμα να έχεις προδιαγραφές, αυτοματισμούς και δικλείδες που να μην επιτρέψουν ξανά φίρμες, μονιμότητες, γραφειοκρατικές στρεβλώσεις, δουλείες και (διαρκή) πραξικοπήματα, και όλα τα γνωστά συναφή, και άλλο πράγμα η ισοπέδωση. Η Ηγεσία (προς τα έξω), όπως και η Τεχνοκρατική στελέχωση (μέσα) και η Τεκμηρίωση (μέσα κι έξω) θα είναι απαραίτητα.

2) Όσο η κάθε είδους αριστερά θα ψάχνεται για το νόημα των παραπάνω, ο κόσμος πρέπει να ζήσει. Η ταξική πάλη έτσι γενικώς και αορίστως χωρίς διέξοδη κεντρική πολιτική έκφραση και γραμμή για τη συγκυρία δεν μπορεί να δώσει μετρήσιμα αποτελέσματα. Η ζωή κινείται πάντα μέσω της συγκυρίας (!!!) και επομένως πάντα θα υπάρχει το έδαφος για μεταβατικές και αναγκαστικά αμφίσημες πολιτικές. Με αυτή την έννοια ο "ρεφορμισμός" δεν μπορεί να ξεριζωθεί και δεν πρόκειται. Επομένως, η φοβία σύστασης νέων μαζικών υποκειμένων, εγχειρημάτων ή εφικτών μετώπων, γιατί μπορεί να αποδειχθούν ξανά μάπα, είναι πάντα δικαιολογημένη. Ωστόσο εάν αυτή η φοβία οδηγεί σε περιχαράκωση, τότε δεν θα υπάρχει ελπίδα και οι βάρβαροι θα κάνουν πάντα κουμάντο. Τα νοήματα είναι δύσκολα, και θέλουν επιδέξιους πόλους...

LeftG700 είπε...

Φίλε Гриша,


Μα δεν απευθύνεται ούτε σε σένα ούτε σ’ εμένα όταν δείχνει την αποτυχία τών ιθυνουσών τάξεων! Δεν μπορείς να περιορίσεις λίγο την αντιπολιτευτική σου διάθεση, ώστε να μην παραγνωρίζεις στοιχειώδεις πλευρές τής πραγματικότητας, όπως εν προκειμένω το γεγονός ότι μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας, ακόμα κι όταν αγανακτούν, δεν έχουν αποσύρει ολοκληρωτικά την εμπιστοσύνη τους από τους εκπροσώπους τού καθεστώτος;

Για τη δεύτερη παρατήρησή σου δύο αλληλένδετες αντιπαρατηρήσεις:

α) Η διπλωματική γλώσσα δεν είναι μόνο για τη διπλωματία. Είναι και για την πολιτική.

β) Προς επιβεβαίωση, ρώτα τους ‘‘σοφούς’’ τής Κεντρικής Επιτροπής τού κόμματος που υποστηρίζεις να σου εξηγήσουν γιατί εδώ και καμιά εικοσαριά χρόνια η Δικτατορία τού Προλεταριάτου έχει μετονομαστεί σε Λαϊκή Εξουσία!


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε Όργουελ,


Μην ξεχνάς να γράφεις το ονοματάκι σου αντί να τεμπελιάζεις και να αφήνεις τον Blogger να γραφει από μόνος του Ανώνυμος!

Γκρρρρρρρρ!

Гриша είπε...

Φυσικα και μεγαλα τμηματα της ελληνικης κοινωνιας (και κυριως αυτων που τα αντικειμενικα τους συμφεροντα ειναι αντιθετα με αυτα της αστικης ταξης) σερνονται ακομα πισω απο τις επιλογες της και στο ΚΚΕ το γνωριζουνε πολυ καλα αυτο αλλα για μισο λεπτο.

Ο Λαπαβιτσας δεν απευθυνεται σε ανοιχτη συγκεντρωση φιλων και συμπαθουντων.Απευθυνεται σε πανελλαδικη συσκεψη και το κυριοτερο εστω και επιγραμματικα περιγραφει τα καθηκοντα της επομενης μερας.Υπο αυτη την εννοια λοιπον ειναι λαθος να ισχυριζεσαι οτι δεν απευθυνεται σε σενα.Εφοσον δηλωνεις υποστηρικτης-ασχετως πιθανης φυσικης σου παρουσιας στην εκδηλωση, αυτο δε το γνωριζω - απευθυνεται ΚΑΙ σε σενα εννοειται.Μα αν δεν ειναι ετσι,
τοτε γιατι ρε Λεφτ με τον τιτλο της αναρτησης ανταποδιδεις συ ο ιδιος τον χαιρετισμο και μαλιστα...συντροφικα;

Και για ποια διπλωματια μιλας ακριβως δε καταλαβα;
Οταν λεει ρε Λεφτ "επαναπροσδιορισμο της σχεσης με την ΕΕ" σπερνει ή οχι αυταπατες οτι υπο προυποθεσεις μπορει να υπαρξει σχεση με την ΕΕ η οποια θα ειναι προς οφελος του λαου; Με ποια; Με την ΕΕ του κεφαλαιου που μας εχει γ@@ησει τη ζωη; Και αυτο το θετει και ως αμεσο καθηκον ; Μα τι λεμε τωρα;Εδω σου λεω ειναι πολυ αποκαλυπτικος ο συντροφος σου φιλε.

Και τελοσπαντων ναι και αντιπολιτευτικη διαθεση εχω και απεχθεια για δαυτους και για οσους ακομα πασαρουν ξαναζεσταμενο φαι με ριζοσπαστικο περιτυλιγμα.

Гриша είπε...

Και κατι ακομα ο ορος "Διχτατορια του Προλεταριατου" υπαρχει και στο προγραμμα και στο καταστατικο του ΚΚΕ που προεκυψαν απο το 19ο συνεδριο και στις θεσεις για το συνεδριο.Απο οσο θυμαμαι τουλαχιστον τις τελευταιες τις ειχες προμηθευτει και στην εντυπη μορφη τους.
Το προβλημα βεβαια δεν ειναι αυτο .Το προβλημα ειναι οτι πας να συγκρινεις μηλα με μπαμιες...

LeftG700 είπε...

Μα, φίλε Гриша, απευθύνεται μεν σε μία σύσκεψη της ΛΑΕ, αλλά η απεύθυνση δεν έχει το χαρακτήρα εσωτερικού απορρήτου σημειώματος! Ό,τι ειπώθηκε στο χαιρετισμό θα βγει (βγήκε) προς τα έξω. Αυτό είναι που ενδιαφέρει κυρίως, το έξω, οι απ’ έξω.

Όσο για τη Δικτατορία τού Προλεταριάτου, που έχει γίνει Λαϊκή Ενότητα, δεν ισχυρίστηκα ότι η μετωνυμία είναι καθολική. Ασφαλώς και διευκρινίζεται στα κομματικά ντοκουμέντα. Όμως, όταν μιλάει ο Κουτσούμπας, ακόμα και σε κομματικές συγκεντρώσεις, για Λαϊκή Εξουσία κάνει λόγο. Τον όρο Δικτατορία τού Προλεταριάτου τον καταπίνει. Εδώ βρίσκεται η ομοιότητα. Στη μέθοδο της μετωνυμίας, που, όπως απέδειξα, τη χρησιμοποιεί και «το Κόμμα». Και με αυτή την έννοια δεν είναι καθόλου σαν να συγκρίνει κανείς μήλα με μπάμιες. Τέλος:

Η θέση τής ΛΑΕ ως προς την ΕΕ είναι όμοια με τη θέση που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ (στα λόγια, όπως αποδείχτηκε και όπως άπειρες φορές από εδώ είχα δείξει ότι φοβάμαι) για το ευρώ. Και είναι μια χαρά. Διότι προϊδεάζει τον κόσμο που σχεδόν έχει ταυτίσει την ΕΕ με τα μπρατσάκια των μικρών παιδιών στη θάλασσα. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, ο προϊδεασμός και η υπαινικτική προσέγγιση είναι ο συνιστώμενος τρόπος για να αρχίσει κάποιος να εξοικειώνεται με το ενδεχόμενο να αποχωριστεί αυτό που (νομίζει ότι) τον κρατάει στη ζωή.


Τα λέμε

Гриша είπε...

Οχι φιλε μου λεφτ.Εσυ εγραψες για αντικατασταση απο το ΚΚΕ της δικτατοριας του προλεταριατου με την λαικη εξουσια η οποια εγινε τα τελευταια 20 χρονια...Τωρα το μαζευεις και λες, ναι υπαρχει στα επισημα κειμενα αλλα εχει αποσυρθει απ το δημοσιο λογο...
Να σου πω φιλε, δηλαδη πριν 20 χρονια το ΚΚΕ στο δημοσιο λογο του θυμασαι εσυ να χρησιμοποιουσε περισοτερο απ οτι σημερα τον ορο δικτατορια του προλεταριατου; Αυτο τελικα μου λες ;
Και μαλιστα προβαλλεις αυτο σαν επιχειρημα για να δικαιολογησεις τις ανοησιες του Λαπαβιτσα περι επαναπροσδιορισμου των σχεσεων με την ΕΕ ως διπλωματικο πολιτικο ελιγμο...
Και ναι το ξερω οτι η θεση της Λαε για την ΕΕ ειναι ιδια με του Συριζα του 12'.Ειναι η θεση που δεν αμφισβητει την ΕΕ ως εκφραστη των συμφεροντων του μεγαλου κεφαλαιου.Αυτος ειναι ο "επαναπροσδιορισμος".Αυταπατες οτι μπορει να μετασχηματιστει και η ΕΕ αλλα και η οικονομια των αγορων...Ναι η οικονομια των αγορων! Αποκαλυπτικη για αυτο το τελευταιο ειναι η εισηγηση Λαφαζανη στην οποια λεει μεταξυ αλλων οτι η "κυβερνηση με τη φορολεηλασια πνιγει τις μικρες επιχειρησεις..."
Για τον Λαφαζανη δεν υπαρχουν μονωπολια, μεγαλοι πολυεθνικοι ομιλοι που οχι τωρα αλλα εδω και πολλα χρονια συνθλιβουν τα μικρομαγαζα αλλα ευθυνεται αποκλειστικα η κυβερνηση με τη φορολεηλασια.Ειδατε ρε μαγκες αμα εισαι διπλωματης τι ωραια αθωωνεις τον καπιταλισμο.Βαζεις και λιγο Βελουχιωτη ,αγωνιστικες παραδοσεις του ΕΑΜ,ενωτικα καλεσματα τα γνωστα κολπα που πλεον εχασαν και την οποια πρωτοτυπια μπορει να ειχαν καποτε και σερβιρεις.
Αλλα οχι ολα αυτα οπως απεδειξε και η προσφατη ιστορια κατα τον Λεφτ δεν αποκοιμιζουν το κοσμο.Οοοοχι μωρε.Αλλα ειναι λεει ο ενδεδειγμενος τροπος. Η υπαινικτικη προσεγγιση που προετοιμαζει το λαο...
Και ριζοσπαστης και διπλωματης!Ωραια πραματα πολυ ωραια!

ελληνοφρενικος είπε...

Α,ρε συντροφε κυριλικε χαρα στο κουραγιο σου!Αφου βλεπεις καποιοι ψοφανε για αυταπατες......Φαντασιωνοντε οτι η ηγεσια τους το παει για συγκρουση και το κρατανε κρυφο απο το ποπολο γιατι δεν ειναι ετοιμο και πρεπει να του χαιδευουμε τα αυτια.Καλα εσυ δεν θυμασαι πριν 20 χρονια την Αλεκα στις ομιλιες που φωναζε ζητω η δικτατορια του προλεταριατου;
""""Η θέση τής ΛΑΕ ως προς την ΕΕ είναι όμοια με τη θέση που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ (στα λόγια, όπως αποδείχτηκε και όπως άπειρες φορές από εδώ είχα δείξει ότι φοβάμαι) για το ευρώ. Και είναι μια χαρά. Διότι προϊδεάζει τον κόσμο που σχεδόν έχει ταυτίσει την ΕΕ με τα μπρατσάκια των μικρών παιδιών στη θάλασσα. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, ο προϊδεασμός και η υπαινικτική προσέγγιση είναι ο συνιστώμενος τρόπος για να αρχίσει κάποιος να εξοικειώνεται με το ενδεχόμενο να αποχωριστεί αυτό που (νομίζει ότι) τον κρατάει στη ζωή."""Εδω ρε φιλε λεφτ πιστευες με παθος τον καθε φιλη.....Δε θα πιστεψεις τωρα το λαπαβιτσα και το λαφαζανη;

Τροφιμος ψυχυιατρειου είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
LeftG700 είπε...

Όργουελ,


Να ξαναδιαβάσεις προσεκτικά τους κανόνες σχολιασμού. Όχι τίποτε άλλο, αλλά ξύπνησες τον Τρότσκι μέσα μου, για τον οποίο είχε πει ο Βλαδίμηρος ότι είναι καλός μεν, αλλά με υπερβολικές τάσεις για διοικητικές λύσεις δε...

LeftG700 είπε...

Δηλαδή, φίλε μου Гриша, εκείνο που μου λες είναι ότι αγνοούσα τις θέσεις τού ΚΚΕ ως προς το περιεχόμενο που δίνει στη Λαϊκή Εξουσία και το έμαθα από σένα; Εξίμιση χρόνια τώρα (για να μην πάω πιο πίσω) που γράφω εδώ, δεν αξιώθηκα να ρίξω μια ματιά στα κομματικά ντοκουμέντα τών συνεδρίων σας; Ουδείς μπορεί να το πιστέψει αυτό. Και φυσικά ξέρεις ότι δεν ισχύει. Αλλά ο Κουκουεδισμός δεν σε αφήνει να συζητήσεις καλόπιστα.
Για να τελειώνουμε: Με τη Δικτατορία τού Προλεταριάτου κάνετε κάτι παρόμοιο με την άμεση κατάργηση της μισθωτής εργασίας που ψηφίσατε στο 19ο, κατάργηση που στο δημόσιο λόγο μαζικής απεύθυνσης την αποσιωπάτε και μιλάτε αντιμονοπωλιακά.

Αλλά έτσι είναι! Εσείς είσαστε Κουκουέδες και μπορείτε να μιλάτε διπλωματικά, ενώ οι υπόλοιποι όχι κι όταν το κάνουν είναι οπορτουνιστές και διπλοπρόσωποι. Προφανώς, εσάς σάς γέννησε μάνα κι εμάς σκύλα…


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε ελληνοφρενικέ,


Δεν είναι όλοι όμοιοι. Μπορεί να μη σε συμφέρει να το παραδεχτείς αυτό μια και θεωρείς ότι μόνο οι Κουκουέδες είναι οι σωστοί, αλλά έτσι έχουν τα πράγματα. Κι επειδή τα θέλει ο κώλος σου:

Κρύβε λόγια για τους υπεράνω υποψίας Κουκουέδες. Πώς τον λέγανε εκείνον τον απατεώνα Κουκουέ, και μάλιστα μεγαλοστελεχάρα, που παρίστανε το πτώμα μετά από εκτέλεση, ενώ, την ίδια ώρα, ξεκοκάλιζε τα αργύρια της προδοσίας του στην Αμερική; Λουμίδη; Πλουμίδη; Πλουμπίδη; Για θύμισέ μου.


Τα λέμε

Λευογρο είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΗΑΜΜΙLLΕΟΝ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
πικάπα είπε...

Ρε σεις τι γίνεται εκεί με τα σχόλια που αφαιρούνται; Ψυχραιμία ρε παιδιά.
Κι εσύ λεφτ, ασε τώρα τα παλιά και τα ιστορικά και τα ηρωϊκά, και μίλα για τα καινούργια.
Δίκιο έχουν να φρικάρουν εδώ τα παιδιά με αυτά με την ΕΕ, Άκου λέει προϊδεασμός;
Μα φαίνεσαι αδιόρθωτος φιλε λεφτ. Πάλι τα ίδια;

LeftG700 είπε...

Φίλε πικάπα,


Για όλα τα δικαιώματα υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να ασκηθούν καταχρηστικά. Αυτό συνέβη και τώρα με το δικαίωμα σχολιασμού κάποιων. Να γιατί βλέπεις διαγραμμένα σχόλια.

Καθόλου δίκιο δεν έχουν τα παιδιά να φρικάρουν. Τους τα εξήγησα, δίνοντας και παραδείγματα από τις γλωσσικές ντρίμπλες τού κόμματός τους. Για ρίξε μια ματιά. Απορώ πώς ξεχνάς ότι μπορεί η ευθεία να είναι η συντομότερη διαδρομή, αλλά, συχνά, η ζιγκ ζαγκ είναι ασφαλέστερη...


Τα λέμε

Гриша είπε...

Δεν ειναι γλωσσικες ντριμπλες φιλε.Ειναι η γραμμη η ιδια.
Αλλα δε πειραζει το ιδρυτικο συνεδριο στο δρομο ειναι .
Ετσι ειναι πικαπα δεν υποτιμω τις χειραφετητικες δομες σου και τα συναφη αλλα τα σημαντικοτερα ειναι αλλα.

πικάπα είπε...

Επιγραμματικά
Να μιλάς σήμερα πάλι ξανά για δημοψήφισμα είναι τουλάχιστον αφέλεια. Για πολλούς λόγους, και ο πιο προφανής είναι πως όλοι ξέρουν πια ότι κανένα τέτοιο δημοψήφισμα τέτοιο δεν μπορεί να γίνει σε ομαλές συνθήκες. Που μας πάει αλλού όμως, στο άλλο αφελές, το άλλο με τον τοτό, για την κυβέρνηση της αριστεράς, να μην το αναλύσω, να πω μόνο ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση μεταβατικής αριστερής ομαλότητας. Ότι πιθανότητες βραχύχρονης προ-μεταβατικής φιλολαϊκής κατάστασης υπήρχαν, (που υπήρχαν κάποιες), εξατμίστηκαν πλέον με την παγίδα Σύριζα.

Αλλά θεωρώ την όλη παραπάνω συζήτηση, για την ΕΕ, για γατάκια. Το θέμα δεν είναι οικονομικό, αλλά γεωστρατηγικό. Ο κόσμος δεν είναι καθόλου απροϊδέαστος, αλλά φοβάται μη μας ρίξουν βόμβες. Τι να προϊδεάσεις σε κάποιον που ξέρει πολύ καλά ότι μια τέτοια γραμμή είναι στην ουσία πόλεμος, ίσως και με βόμβες; Εδώ η ιδέα του προϊδεασμού είναι αφελής. Άλλα πράγματα χρειάζονται, προετοιμασίες για το χειρότερο σενάριο (αυτό είναι το πλαν Α, το χειρότερο) και νάχεις τα κότσια.
Να πάμε στην παραγωγική ανασυγκρότηση; Να πάμε φίλε, γιατί όλα συνδέονται. Σχέδια χρειάζονται και μάλιστα τεχνοκρατικά, αλλά πλέον δεν υπάρχει κανένα μα κανένα έδαφος για ανασυγκρότηση σε συνθήκες ομαλότητας (και μάλιστα προσωρινά με τα ΕΣΠΑ...). Υπάρχει τρεχάτε ποδαράκια μου και επίταξη αποθηκών, κτιρίων, οχημάτων και μηχανών, αλλιώς μαύρο φίδι που σ έφαγε.
Αφελέστερη όλων, η φιλολογία για πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, που την ώρα που όλοι οι άλλοι γυροφέρνουν πάνοπλοι και ύαινες, εμςίς θα στείλουμε κάποιον γλυκό και ήσυχο να μοιράζει φιλειρηνικά λουλουδάκια, και να αναπτύξει καλές προθέσεις και ανταλλαγές, κι έτσι δεν θα μας πειράξουν.
Παραμύθια της χαλιμάς, και δεν πιάνουν, στο λέω. ..

ΥΓ. Μα νομίζω Γκρίσα ήταν σαφές ότι θεώρησα τη διαδικασία (ανατροπής του παλιοκοματισμού) αναγκαστική οδό, προκειμένου να μπορεί να προκύψει η "σωστή" γραμμή. Δεν ιεράρχησα μεταξύ 2 τι διαλέγω και πιο είναι πιο νόστιμο. Αλλά θεώρησα το ενα αίτιο και το άλλο αιτιατό. Ελπίζω να είναι πια κατανοητό.

κάποιος σύντροφος είπε...

η θέση της ΛΑΕ για την ΕΕ. να ένα θέμα

η θέση του ΚΚΕ για την ΕΕ. Να ένα άλλο θέμα.

τι εννοούμε θέση. να ένα τρίτο θέμα. Είναι κάτι που είναι για να λέγεται, στόχος ζύμωσης δηλ ? Είναι κάτι που είναι για να γίνει ? Μετά την εργατική εξουσία ? Προς την εργατική εξουσία ? Τι είναι αυτό το προς την εργατική εξουσία ? Είναι στάδιο ? Είναι μεταβατική λογική ? Τι είναι το στάδιο, και τι η μεταβατική λογική ?

Με όλες αυτές τις προβληματικές λοιπόν που η ΛΑΕ δεν τις απαντάει (εδώ δεν τις απαντάει το ΚΚΕ, η ΛΑΕ μας μάρανε) και ΔΕΝ πρόκειται ποτέ να απαντήσει ακριβώς σαν ΛΑΕ γιατί απαιτούν απαντήσεις επί της επαναστατικής στρατηγικής, που δεν είναι ακριβώς δικιά της δουλειά αλλά συνιστωσών του μετώπου, που δεν υπάρχουν και δεν υπάρχει η θέση της ΛΑΕ είναι ότι το πρόγραμμα που θέλει να περιγράψει δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην ΕΕ, η οποία όμως δεν έχει τον βαθμό επικαιρότητας που έχει η ΟΝΕ πολύ απλά γιατί ας σου κόψουν το ΕΣΠΑ, ας σε σύρουν στα δικαστήρια, εσύ δεν υλοποιείς σννθήκες της ΕΕ και υποχρεώσεις απέναντι της.

Με 2 κουβέντες η θέση της ΛΑΕ είναι σύγκρουση/ρήξη με την ΕΕ και με ξεκάθαρη θέση την αποδέσμευση στο δημοψήφισμα. Ποιο δημοψήφισμα δηλ, έχει δίκιο ο πικάπα. Ποια κυβέρνηση θα το εξαγγείλει και ποιος ΠτΔ θα το επιτρέψει ? Να χαμε να λέγαμε είναι αυτά, θέλουμε στρατηγική απέναντι στο κράτος, σοβαρή όμως όχι σχέδια στρατηγών χωρίς στρατό.

Πάντως να σταματήσει ένα βιολί που για το ποια είναι η θέση της ΛΑΕ δεν κοιτάν διάφοροι που θέλουν να την συκοφαντήσουν ποτέ τι λέει ο Λαφαζάνης. Δεν λέω να κοιτάμε κάποιον πχ από την ΑΡΑΝ, αλλά και αυτό το πράγμα, τι θα πει η κάθε Νάντια και η κάθε Ζωή, οπότε να τι λέει η ΛΑΕ δεν είναι σωστό.

Επίσης η θέση της ΛΑΕ είναι αρκετά σαφέστερη από την θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το ευρώ, και από την εκδοχή της στα χαρτιά, το "καμία θυσία".

"κάποιος σύντροφος"

πικαπα είπε...

Φιλε κ.σ. χαιρομαι που περασες. Ας ελεγαν και 2 κομμυβεντες κ 2 αλλοι φιλοι.
Φιλε λεφτ μπορει η ανθρωποτητα να θετει τα ερωτηματα που μπορει να απαντησει οπως ειπε ο παπουλης. Αλλα η απανθρωποτητα θετει ερωτηματα που αν η αριστερα δεν μπορει να απαντησει τοτε κανεις δε θα ασχοληθει με τις επιλεκτικες της απαντησεις . Δυστυχως δεν μπορουμε να διαλεξουμε σε τι θα απαντησουμε. Επιμενω ιδιαιτερα στο θεμα της γεωπολιτικης.

Φιλίστωρ είπε...

Το θέμα της γεωπολιτικής καλά κάνεις και το θέτεις. Μόνο που δεν καταλαβαίνω με ποιους ακριβώς όρους το θέτεις. Υπονοείς δηλαδή ότι, άμα δεν είμαστε "καλά παιδιά", κάποιος θα στείλει αεροπλάνα να μας βομβαρδίσει; Αν υπονοείς αυτό, νομίζω ότι άδικα φοβάσαι. Άμα δεν είμαστε "καλά παιδιά", υπάρχει πάντα ο ένδοξος Ε.Σ. να μας συνετίσει. Δε χρειάζεται έξωθεν επέμβαση. Μονάχα στην περίπτωση που "διαβρωθεί" ο ένδοξος Ε.Σ. και περάσει με τη μεριά των "άτακτων παιδιών" υπάρχει περίπτωση να δούμε αυτά που φοβάσαι.

πικαπα είπε...

Φιλιστωρ επιτελους. Αρχισε η συζητηση επι της ουσιας. Καιρος ηταν να μιλησεις.

ελληνοφρενικος είπε...

Και παντα ο ζορικλας την μπαλα στην εξεδρα......Αντι να παραδεχθεις οτι εισαι (πολιτικα)κοροιδο,αναφερεσαι σε εποχες χονδρων λαθων του κομματος που εγιναν ομως σε συνθηκες παρανομιας με πολυ μεγαλο προβλημα στην επικοινωνια μεταξυ των μελων και στελεχων.Αυτες οι εποχες ομως εδειξαν και μεγαλειο....Που πολλες φορες οταν σε(σας) συμφερει το οικιοπιειστε ξετσιπωτα.

ο Οργουελ είπε...

Η κοντρα με το λεφτ περι ορων-διαδικασιας δεν βγαζει πουθενα και δεν θελω να παιζω αλλο το παιχνιδι του.
(εξηγησα ηδη οτι επιθυμω να αλλαξω νικ (δικαιωμα μου) και το εγραψε κανονικα και με το νομο.)
(εκφραστηκα με μη νομιμο τροπο ? ΟΧΙ)
(το νικ το εβαλα στην κορυφη οπως ΑΠΑΙΤΕΙ και ΚΑΤΩ εβαλα το παλιο νικ για να μην πει κανεις οτι ξερωγω κανω λαθροχειρια-ουτε αυτο αρεσε στο κο. Λεφτ και αλλαξε τους κανονες του για χαρη μου -ΓΙΑ να μην ΠΩ ΤΙ???- ΟΤΙ Η ΛΑΕ ΕΙΝΑΙ ΚΚΕ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΣΤΑΛΙΝ δηλαδη γραφειοκρατια χωρις αιμα? ΟΤΙ ΤΟ ΚΚΕ ειναι ΛΑΕ ΜΕ ΣΤΑΛΙΝ -ΛΟΓΩ ΚΟΜΕΠ?)

μΕΤΑ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ.

ΦΥΣΙΚΑ ξερουμε οτι η ΤΥΠΟΛΑΤΡΙΑ-λογοκρισια αποκρυβει εσωτερικες λειτουργιες απωθησης, απο την εποχη οχι του σταλιν αλλα απο την εποχη του ενανθρωπισμου και της επιβολης των ΤΑΜΠΟΥ στους πρωτογονους ανθρωπους -μην βιαστης να πεις οτι σε χαρακτηριζω πρωτογονο-δεν ειναιαυτο- ο λογος ειναι η παγιωση της εγκαθιδρυμενης εξουσιας.

ο Οργουελ είπε...

Η τυπολατρια κε. Λεφτ δεν σε γλιτωνει, οπως δεν γλιτωνει και την ΛΑΕ η πρκατ διαδικασια για να βολεψει υπαρχουσες ισορροπιες και εξουσιες προσυμφωνημενες -ωπα ρε συ τωρα το παιζεις ντεντεκτιβ?- βεβαια τι πρακτωρ τι ντεντεκτιβ.
Αυτα κε. Λεφτ δεν ειναι πρωτοφανη, εχουν ξαναγινει
ΜΗΝ ΚΡΥΒΕΣΑΙ πισω απο το δακτυλο σου, οταν τα φωναζες για το συριζα, εγω δεν εσπευσα να αντιμιλησω, τωρα μην κρυβεις τα αποτσιγαρα κατω απ τη φλοκατη.

Χρειαζεστε μια πολιτιστικη επανασταση, οχι για την αριστερα, αυτη ειναι αλλου, και οχι παντως στα γραφεια, αλλα για να μην μαραθειτε.για σας τους ιδιους.

Η λαε παει να γινει ενα συριζα μαξιμαλιστικο και ρεφορμιστικο ταυτοχρονα, Στην αριστερα δεν φτουραει με ανταρσια και κκε, στον κυβερνητισμο, δεν πειθει κανενα.

Εν κατακλειδη, οπως ειπε και ο κος. Πεμπτος, αμα χρειαστει και η αντιβια, ποιος θα διαλεξει την λαε?]

Αμα οι συνθηκες μας σπρωξουν να κανουμε το Απαγγελλομενο Αλμα στο κενο- ή στο ουρανο, ΤΡΕΜΩ στην ιδεα αυτων των ηγετων.
Προκειται για ανθρωπους που θα παρασυρθουν σαν τα φυλα στον ανεμο.

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ οικονομιας που γραφουν πολιτικα κατεβατα χωρις αποδεκτη. Νομικοι που συγγραφουν ιστορικα πονηματα (που δυστυχως δεν ενδιαφερουν τον μεσο ανθρωπο, αν και θα επρεπε. Οχι οτι δεν χρειαζονται και αυτα. Αλλα η εποχη ειναι για αλλα. Για 'τεχνοκρατικα σχεδια' με ιχνη ρεαλισμου, αν θελουμε να ειμαστε ετοιμοι για το αλμα που θα μας ζπρωξουμ οι σωη μπλεδες.

ο Οργουελ είπε...

Δηλαδη η ωρα ερθεν, και δεν αρκουν οι προθεσεις. Εκτος αν το δικυβευμα ειναι η αναπαραγωγη της συνηθειας που κολλαγε σε εποχες ειρηνης. Οπως τοπε κι ενας δεν ειναι καιρους για ερασιτεχνες.

υ.γ. Πραγματι, οι εργατικες ελεγχει ειναι φουμαρα και ουτε για πασπαλισμα στον κουραμπιε δεν κανουν. Κιαν περιμενουμε απο αυτα για να γλυκαθουμε, εδω ψωμι δεν θαχουμε, θα ψαχνουμε για παντεσπανια. Θα βλεπεις τον εργατικο ελεγχο και θα τρεχεις μην καταληξεις στο μπουτρουμι με τους σαμποτερ του σοσιαλισμου.
Τι δεν γινονται αυτα? Καλα...

LeftG700 είπε...

Ρε συ Όργουελ, με σένα θα ασχολούμαστε κάθε τρεις και λίγο; Τι παραπονιέσαι για τα σχόλια που σου διέγραψα και ρωτάς κουτοπόνηρα αν έχεις δικαίωμα να αλλάξεις νικ αφού το δηλώσεις; Ασφαλώς και έχεις. Αλλά για δες τι γράφω εγώ στους κανόνες σχολιασμού. Όχι νικ τής πλάκας ή της προβοκάτσιας. Και ξαναδές ποιο νικ διάλεξες για να αντικαταστήσεις το Όργουελ: τρόφιμος ψυχιατρείου!!!

Σοβαρέψου ή πήγαινε αλλού να κάνεις την πλάκα σου! Κατανοητόν;

ο Οργουελ είπε...

Θα παω σοβαρε μου ανθρωπε.