Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016

Στα άδυτα της Λεωφόρου Ηρακλείου 145!




Μπήκαμε (μεταμφιεσμένοι) στα γραφεία τού Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και τραβήξαμε γραμμή για την κεντρική βιβλιοθήκη του (αντικειμενικά, είναι, κανείς, ό,τι διαβάζει και δεν είναι ό,τι δεν διαβάζει, δεν συμφωνείτε;). Κι εκεί, βρεθήκαμε σε μία συγκλονιστική ανακάλυψη. Ανακαλύψαμε ποιο είναι το κλασικό βιβλίο τού παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος που απουσιάζει από τη βιβλιοθήκη του. Για να το δυσκολέψουμε λίγο, είναι το βιβλίο που περιέχει και τις παρακάτω, εκτός άλλων, ‘‘αιρετικές’’ λέξεις:
Ποια είναι η σχέση των κομμουνιστών προς τους προλετάριους γενικά;
Οι κομμουνιστές δεν αποτελούν κανένα ιδιαίτερο κόμμα απέναντι στ' άλλα εργατικά κόμματα.
Δεν έχουν συμφέροντα που ξεχωρίζουν από τα συμφέροντα του προλεταριάτου στο σύνολο του.
Δεν διακηρύσσουν κάποιες ιδιαίτερες1 αρχές, που σύμφωνα μ' αυτές θα ήθελαν να πλάσουν το προλεταριακό κίνημα.
Οι κομμουνιστές διαφέρουν από τα άλλα προλεταριακά κόμματα μονάχα κατά τούτο: ότι από τη μια μεριά, στους διάφορους εθνικούς αγώνες των προλετάριων τονίζουν και προβάλλουν τα συμφέροντα που είναι κοινά σ' όλο το προλεταριάτο κι ανεξάρτητα από την εθνότητα. Και από την άλλη, ότι στις διάφορες βαθμίδες ανάπτυξης του αγώνα ανάμεσα στο προλεταριάτο και την αστική τάξη, εκπροσωπούν πάντα τα συμφέροντα του κινήματος στο σύνολο του.
Στην πράξη, λοιπόν, οι κομμουνιστές είναι το πιο αποφασιστικό τμήμα των εργατικών κομμάτων όλων των χωρών, το τμήμα που τα κινεί πάντα προς τα μπρος. Θεωρητικά, πλεονεκτούν από την υπόλοιπη μάζα του προλεταριάτου με τη σωστή αντίληψη για τις συνθήκες, την πορεία και τα γενικά αποτελέσματα του προλεταριακού κινήματος.
Ο άμεσος σκοπός των κομμουνιστών είναι ο ίδιος με το σκοπό όλων των άλλων προλεταριακών κομμάτων: συγκρότηση του προλεταριάτου σε τάξη, ανατροπή της κυριαρχίας της αστικής τάξης, κατάκτηση της πολιτικής εξουσίας από το προλεταριάτο.
1. Στην έκδοση του 1888 «αιρετικές» (σημ. γερμ. σύντ.).
 

7 σχόλια:

Σκεπτικιστης είπε...

Δηλαδη, Λεφτ, με τη λογικη σου, ο τελευταιος ανθρωπος που το διαβασε ηταν ο Λενιν (και ο Σταλιν για να ξερει τι να μην κανει).
Μετα, σου εχω ενα σιγουρο που αν το διαβασε, ξεχασε καποιες παραγραφους, πχ 'Οι κομμουνιστές διαφέρουν από τα άλλα προλεταριακά κόμματα μονάχα κατά τούτο: ότι από τη μια μεριά, στους διάφορους εθνικούς αγώνες των προλετάριων τονίζουν και προβάλλουν τα συμφέροντα που είναι κοινά σ' όλο το προλεταριάτο κι ανεξάρτητα από την εθνότητα.'
Αυτα στη λαε, τα διαβασανε;

LeftG700 είπε...

Φίλε Σκεπτικιστή,


Όλοι το έχουν διαβάσει, μην παίρνεις κατά γράμμα τη σκόπιμη υπερβολή τής ανάρτησης. Και η αλήθεια είναι ότι και ο Λένιν το έβαλε σε παρένθεση σε κάποιες κρίσιμες στιγμές. Αλλά είχε να διαχειριστεί μία επαναστατική κατάσταση που έγινε επαναστατικό εργατικό κράτος σε μία καθυστερημένη και μισοφεουδαρχική χώρα. Το ΚΚΕ δεν έχει να διαχειριστεί τίποτε που να μοιάζει στο τότε και το εκεί.

Γιατί ισχυρίζεσαι ότι στη ΛΑΕ είναι αδιάβαστοι στο συγκεκριμένο εδάφιο που παραθέτεις; Προβάλλει η ΛΑΕ και τονίζει ζητήματα που δεν αφορούν στις άλλες εθνικές εργατικές τάξεις;


Τα λέμε

Σκεπτικιστης είπε...

Την εποχη των εθνικων αστικων επαναστασεων που σαρωναν ολη την ευρωπη, τα λογια του μανιφεστου και αργοτερα η δημιουργια της Διεθνους, ειναι οντως αιρετικα. Και αυτο γιατι ο Μαρξ βλεπει το εργ.κινημα στην διεθνη του προοπτικη αποκλειστικα. Mε σημερινους ορους ο Μ. ηταν καραμπινατος Τροτσκας (Ακομα και οι τροτσκιστες σημερα ειναι λιγοτερο τροτσκιστες ακομα και απο τον Μαρξ). Γεγονος το οποιο γνωριζαν και οι μπολσεβικοι ασχετα αν μετα την καταστολη των επαναστασεων σε Γερμανια, Ουγγαρια κτλ προκειμενου να υπερασπιστουν την επανασταση τους, αλλαξαν αρδην την θεωρια.
Τελικα κανενα αριστερο κομμα δεν διαβαζει πια αυτο το μανιφεστο. Τη λαε τη βλεπω σαν κληρονομο του κκε των 80s` δεν ειναι κακο αυτο απαραιτητα,just sayin'. Απλα πιστευω οτι πρεπει να αποδειξει οτι ειναι δυνατος ενας ρεφορμισμος απο τα 80s σε συνθηκες ολικης κρισης, χωρις εργατικο κινημα, χωρις ανατολικο μπλοκ. Λεω οτι μενει στη Λαε να αποδειξει οτι ειναι δυνατο να παραχωρει το συστημα χωρις ουσιαστικη πιεση.

Kapnistos είπε...

εντάξει κατι καλο σωζεται ακομη
το χιουμορ μεσα στις αντιφάσεις και τη μαυριλα μας

Καπνιστός είπε...

Για το φιλο "Σκεπτικιστή"
Νομιζω οτι τα κλασικά κειμενα χρειάζεται να τα διαβάζουμε πάντα, γνωρίζοντας το χρόνο, τον χώρο και τις επικρατουσες συνθήκες και προσλαμβάνουσες που είχαν οι συγγραφείς τους. Προφανώς αν διαβάσεις τα κειμενα αυτά ως αυθεντικές προβολές στο σήμερα, πέραν πάσης "αμφιβολίας" και "ερμηνείας" κινδυνεύεις στην καλύτερη περίπτωση να έχεις έναν ακόμη που θα ισχυρίζεται οτι "αποκρυπτογράφησε" την Αποκάλυψη.
(Πλάκα κάνω).
Η ΛΑΕ είναι κληρονόμος (ή μήπως αποκληρωμένη;) μιας καρικατούρας αντίληψης ΚΚΕ μεταπολιτευσης αντε έως και ως ΚΚΕ παραμονές του 17% (στην περίπτωσή μας το πηγαμε στο 3%). Οπως ούτε τότε, έτσι ούτε και σημερα μια ρεφορμιστική αντίληψη δεν μπορεί να σε πάει μακριά. Αντε να σου επιτρέψει να αναπαραχθεις οργανωτικά λιγο καλυτερα κι αυτο υπό αίρεση.
Η ΛΑΕ σήμερα είναι απλά σε ημιθανή κατάσταση με κακή, κάκιστη πρόγνωση. Διότι ανεξαρτήτως πότε, από ποιους και σε ποιες συνθήκες συγκροτήθηκε έχασε την ιστορική ευκαιρία να ανοιξει τη συζήτηση σε μια αλλη πιο προωθητική κατεύθυνση. Να δοκιμάσει να μιλήσει "μαζικά" και να μην κλειστεί αυτάρεσκα στην ασφάλεια των σχεδόν δεδομένων (πάσης φύσεως) συσχετισμών.

Έτσι με δοξα και τιμή αλλοι φαντασιώθηκαν τις μάζες που συνειδητοποιημένες απο την προηγούμενη περίοδο θα ακολουθούσαν (καλά δεν διάβαζαν το κλιμα μετα το 2012;), είτε φαντασιώθηκαν την αναπαραγωγή του μηχανισμού (μεροδουλι - μεροφάει κι ολα καλα), είτε είδαν ευκαιρίες για έδρανα στη Βουλή που δεν υπήρχαν (κυρίως από στελέχη πέριξ του Ρεύματος που παζάρευαν εκπροσωπήσεις και θέσεις στη σειρά της λιστας), είτε είδαν "κοινό" να μιλήσουν, είτε είδαν φως και μπήκαν... Με δυο λόγια η ΛΑΕ θα συνεχίσει - στην καλυτερη- να βολοδέρνει σαν ένα εκλογικό μέτωπο τύπου "Ανταρσυα", είτε θα διαλυθεί αργά και βασανιστικά αφήνοντας πικριες, απογοητευσεις, κακίες και το γελοιο παιχνιδι του μουτζουρη.

Και καθώς αυτό ήδη συντελείται ολοένα και περισσότερο ερήμην των μελών και των φίλων, αυτό θα είναι μια μικρογραφία του κόσμου της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς του ΄80 σε συνθήκες κρισης-μνημονίων. Και η ΛΑΕ δεν είναι "μλ" χώρος που τα πέρασε και ξέρει από ερήμους και ξέρες. Η ΛΑΕ ειναι η συνομοσπονδία μικρών και μεγάλων μηχανισμών.

LeftG700 είπε...

Φίλε Καπνιστέ,


Κατ' αρχήν, σου ζητώ συγγνώμη για την καθυστερημένη απελευθέρωση του σχολίου σου. Επειδή η ανανέωση με νέα θέματα έχει αραιώσει και, όπως είναι λογικό, το ίδιο έχει συμβεί και με τα σχόλια, κάπου ξεχνάω να τσεκάρω τα εισερχόμενα. Σε κάθε περίπτωση, mea culpa.

Βρίσκω την περιγραφή σου για την κατάσταση των πραγμάτων εντός τής ΛΑΕ εντυπωσιακά ακριβή. Θα συνεχίσουμε αυτήν την κουβέντα όταν αξιωθώ να ανεβάσω κάτι σχετικό.


Τα λέμε

Kapnistos είπε...

α) δεν παρεξηγω μην ανησυχεις... το πολυ πολύ να σε καταγγείλω για λογοκρισια (πλακα κάνω). Εγω βλέποντας οτι εχουν αραιώσει οι αναρτησεις σκεφτηκα οτι θα ησουν κλεισμένος σε τιποτα δωμάτια (ή μηπως διαδρομους) προβάροντας τη διαδικασία (εξομοιωση) δημοπράτησης αδειών blog. Και μην περιμένεις χλιδάτα ντελιβερι... ειδικά για blog αριστερής τοποθέτησης γαλέτα και φασόλια (και θα καθαρίζουν και τις τουαλέτες).

β) Οσο περνούν τα χρόνια αρχίζω να πιστεύω οτι αυτά τα ντεζαβί περι των πολιτικών εξελίξεων στο τέλος θα με οδηγήσουν να πιστέψω οτι έχω και κληρονομικό χάρισμα. Μονο στο τζοκερ δυσκολεύομαι να εκτιμήσω τις... "τάσεις". Στην εξ. αριστερά η μαντεψιά των εξελιξεων ειναι κατι σαν να κλέβεις παγκάρι σε ξωκλήσσι, άσε που στην καλύτερη θα πληρώσεις και κουπόνι ενίσχυσης και δώρο η "εφημερίδα". Δράματα δηλαδή... (χα)

Αντε να δουμε πως το χειμώνα τούτο θα τον καθαρίσουμε... πως θα'λεγε κι ο Νιονιος Σαβ., διότι τα μαντάτα από κάθε πλευρά είναι... μαυρα κι άραχνα.