Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

In the aftermath of Brexit, a hearty salute to the EU from Greece!




32 σχόλια:

Smart Asss είπε...

Αντιθέτως, πιστεύω ότι η φωτογραφία πλέον δείχνει την Ε.Ε. που απευθύνεται προς τη Βρετανία.
Το πουλόβερ που θα ξηλωθεί, δεν θα είναι της Ε.Ε. -ήδη η Σκωτία ζήτησε ξανά δημοψήφισμα

Δείτε και την ομιλία Γιούνκερ: https://youtu.be/AC16JCQNO88

(βιάζεστε, εδώ θα ήμαστε, λίγο υπομονή με τα συμπεράσματά σας)

Bella Ciao!

ΑΕΚτζής είπε...

Η οργή πρέπει να γίνει πάλη για λαϊκή εξουσία. Διαφορετικά, όσο έχουν οι αστοί τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια τους, οι λαοί θα δυστυχούν είτε μέσα είτε έξω από την Ε.Ε. Γιατί το λέω αυτό; γιατί κάνοντας την ερώτηση αν αύριο οι βρετανοί εργάτες θα είναι σε καλύτερη μοίρα από ότι χτες ή σήμερα, δίνω την προφανή απάντηση "Όχι, δεν θα είναι σε καλύτερη μοίρα. Μάλλον μια από τα ίδια θα είναι η ζωή τους".

LeftG700 είπε...

Φίλε Smart Asss,


Εκείνο το «αντιθέτως» που γράφεις πρέπει να το αναθεωρήσεις. Αυτό που παρουσιάζει η ανάρτηση είναι ένας χαιρετισμός από την Ελλάδα προς την ΕΕ, όχι από τη Μεγάλη Βρετανία.

Με αφήνει παγερά αδιάφορο αν θα ξηλωθεί το πουλόβερ τού ΗΒ. Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι ότι δημιουργούνται προϋποθέσεις για να ξηλωθεί το πουλόβερ τής Νέας Ιεράς Συμμαχίας.

Επίσης, με αφήνει παγερά αδιάφορο το τι (είναι υποχρεωμένος να) λέει ο Γιούνκερ κι ο κάθε Γιούνκερ. Μήπως μπερδεψες τα μπλογκς και νονμίζεις ότι είσαι ακόμα στο μπλογκ τών Ροϊδολασκαράτων; ;-)

Brutta Ciao!


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε μου ΑΕΚτζή,


Μου λες μία γενική αλήθεια, προφανή για κάθε αριστερό, ακόμα και της γυμνασιακής ηλικίας: οι προϋποθέσεις για να απελευθερωθούν οι άνθρωποι είναι ο σοσιαλισμός. So what??? Νομίζεις ότι καθάρισες όπως όταν ο διαιτητής σφύριξε τη λήξη στον τελικό και πήρατε το κύπελλο από τον γαύρο; Τρίχες κατσαρές! Το ερώτημα που σου βάζω είναι το εξής:

Τι θα ψήφιζες, αν είχες τα πολιτικά μυαλά που έχεις, αλλά βρετανική υπηκοότητα; Η γραμμή που έδωσε το κόμμα σου, δια στόματος του Γενικού Γραμματέα ήταν (ο Θεός να μας φυλάει από τέτοιους Γενικούς Γραμματείς, θα ’λεγε ο Βλαδίμηρος): Άκυρο – Λευκό – Αποχή. Εσύ τι θα έκανες;

Εδώ σε θέλω μάστορα!

Για πες.


Τα λέμε

ΑΕΚτζής είπε...

Για στάσου λίγο Left. Πότε έδωσε γραμμή για ψήφο ο Κουτσούμπας; Απλά έκανε κάποιες επισημάνσεις που πολύ απέχουν από το να πεις ότι έδωσε την όποια "γραμμή" (και δεν θα μπορούσε άλλωστε, αφού ούτε αυτός ούτε οι φίλοι του ΚΚΕ είχαμε δικαίωμα ψήφου στο βρετανικό δημοψήφισμα).

Σχετικά με το ερώτημά σου προς εμένα, επισημαίνω, κατ' αρχάς, ότι το "επίδικο" (που λένε κι οι ΕΑΑΚίτες) του δημοψηφίσματος ήταν σοβαρό και όχι το ψευτο-ερώτημα του δικού μας περσινού δημοψηφίσματος όπου αν ψήφιζες "ναι" δεχόσουν το μνημόνιο Γιούνκερ και αν ψήφιζες "όχι" δεχόσουν το μνημόνιο Τσίπρα (τις διαβόητες "47 σελίδες") που ήταν κατά 95% ίδιο με το μνημόνιο Γιούνκερ.

Για να μην λες ότι υπεκφεύγω στην πρόκληση σου, απαντώ ότι αν ήμουν βρετανός πολίτης είτε θα ψήφιζα brexit είτε λευκό/άκυρο/αποχή. Τι από τα δύο θα αποφάσιζα τελικά δεν μπορώ να το ξέρω, γιατί θα ήταν συνάρτηση και πραγμάτων/καταστάσεων που δεν μπορώ να γνωρίζω από εδώ που γράφω αφού δεν ζω στη Βρετανία αλλά στην Ελλάδα.

Гриша είπε...

Αληθεια;Δε μας βαζεις και το αποσπασμα που ειπε λευκο ακυρο αποχη;

LeftG700 είπε...

Φίλε μου Гриша,


Μπορεί να είμαι «οπορτουνιστής», αλλά παπαριές και πολύ περισσότερο μούφες δεν καταδέχομαι να γράψω. Ορίστε λοιπόν το απόσπασμα όπου ο Κουτσούμπας λέει άκυρο λευκό αποχή.

Δημοσιογράφος: [...] στις 23 του μήνα, 23 του Ιούνη στη Μεγάλη Βρετανία έχουμε ένα δημοψήφισμα, ένα δημοψήφισμα για το Brexit ή για το Bremain, για να μείνουμε ή να φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Λοιπόν... πώς προσεγγίζετε την... έτσι κι αλλιώς από μια άλλη οπτική έρχεται το δημοψήφισμα αυτό... θεωρείτε ότι είναι κάτι που θα επηρεάσει την Ευρώπη ασχέτως αποτελέσματος;

Δημήτρης Κουτσούμπας: Φυσικά θα επηρεάσει την Ευρώπη, είτε έτσι είτε αλλιώς. Είτε βγει το Ναι είτε το Όχι, είτε το Brexit είτε το Bremain οπωσδήποτε θα επηρεάσει. Και βεβαίως πρέπει να το δούμε ως εξής: είναι έκφραση των αντιθέσεων. Δεν έχει σχέση... για παράδειγμα... γιατί πολλοί που μας ακούνε αυτή τη στιγμή από τους Έλληνες εργαζόμενους μπορεί να σκέφτονται «α, το Κουκουέ μάλλον θα ’ναι με το Brexit στη Βρετανία...». Όχι, τους λέμε, κάνουν λάθος. Δεν είμαστε ούτε με το Brexit ούτε με το Bremain, όπως το είπατε. Ούτε με το Ναι ούτε με το Όχι. Διότι [...]

(ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα αυτά μπορείς να τα ακούσεις σε αυτό το βίντεο από το 16,45 μέχρι το 17,55)

Φίλε Гриша, αν τώρα εσύ θέλεις να μου πεις ότι η γραμμή «Ούτε-Ούτε», όπως πεντακάθαρα την εξέφρασε ο ΓΓ σας, μπορεί, σε περίπτωση που το ΚΚΕ δρούσε στη Μ. Βρετανία, να μεταφραστεί σε πολιτική πράξη που να είναι κάτι διαφορετικό από το «Άκυρο – Λευκό – Αποχή» (όπου το Άκυρο μπορεί κάλλιστα να είναι και ένα Κουκουέδικο ψηφοδέλτιο σαν το περσινό στη ελληνικό δημοψήφισμα), είμαι όλος αυτιά να ακούσω ποιο είναι αυτό το διαφορετικό.


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε μου ΑΕΚτζή,


Όπως μπορείς να δεις στο προηγούμενο σχόλιό μου προς τον Гриша, η γραμμή (ο Θεός να μας φυλάει από τέτοιες γραμμές, θα ’λεγε ο Λένιν...) που έδωσε ο ΓΓ σας δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. Και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί διαμαρτύρεσαι («Για στάσου λίγο Left. Πότε έδωσε γραμμή για ψήφο ο Κουτσούμπας;»), από τη στιγμή που μας λες ότι υπάρχουν πιθανότητες να απείχες (με οποιοδήποτε τρόπο) από το βρετανικό δημοψήφισμα, ακολουθώντας ακριβώς τη γραμμή Ούτε – Ούτε! Διχασμός προσωπικότητας; ;-) :-)


Τα λέμε

ελληνοφρενικος είπε...

Αυτο που δεν καταλαβαινεις(η δεν θελεις να καταλαβεις)ειναι η προσπαθεια του ΚΚΕ,με οσες δυναμεις εχει να θετει το ιδιο την ατζεντα.Να μην συμμετεχει στον αποπροσανατολισμο του κοσμου και τον διχασμο σε διλληματα που δεν αφορουν τα δικα του συμφεροντα αλλα τα συμφεροντα τμηματων του κεφαλαιου.Προσπαθει να γινει η πρωτοπορια του πιο συνειδητοποιημενου τμηματος του λαου και να αφυπνισει συνειδησεις.Δεν ειναι απλα ενα αριστερο κομμα που μπορει να ειναι ουρα του τσιπρα η του καθε τσιπρα συμμετεχοντας στην εξαπατηση του λαου ελπιζοντας οτι ετσι θα βρεθει πιο κοντα στο λαο.Οποια κομμουνιστικα κομματα τα εκαναν αυτα η εξαφανιστηκαν η αλλοιωθηκαν.Θα μου πεις θα μπορουσε να ειναι υπερ του brexit και ταυτοχρονα να διαφοροποιηθει απο τους φασιστες.Ναι θα μπορουσε.Tο εκανε το ΚΚ Μεγαλης Βρετανιας(πολυ μικρο σε ποσοστα).Ετσι εκρινε ετσι εκανε δεν το κατηγορω.Ειναι πολυ δυσκολο σε περιοδο καπιταλιστικης κρισης σε μια Ευρωπη που το συντριπτικο ποσοστο των αγανακτισμενων απο την κριση εχουν βρει καταφυγιο στο φασισμο και στον εθνικισμο να βρεις αυτια που θα ακουσουν την ΑΛΛΗ λυση την πραγματικα αντισυστημικη.Εγω προσωπικα συμφωνοντας με τον Αεκτζη αν ζουσα μεγαλη βρετανια θα ψηφιζα η brexit η ακυρο-αποχη.Δεν ειναι αυτο το σημαντικο ομως.Το σημαντικο ειναι να βρουμε τροπους να δωσουμε σε μεγαλα τμηματα του πλυθησμου να καταλαβουν οτι οι αιτιες των δινων τους δεν ειναι οι προσφυγες η οι γειτονικοι τους λαοι αλλα τα αφεντικα τους-τα μονοπωλια-ο ιδιος καπιταλισμος.Να βρουμε τροπους να εξηγησουμε οτι ειμαστε εναντια στην ΕΕ γιατι ειναι η ενωση των αφεντικων και εξυπηρετει μονο αυτους.Πως μπορουμε να παρουμε την κατασταση στα χερια μας αρκει να σηκωθουμε και να οργανωθουμε.

Smart Asss είπε...

ελληνοφρενικός,
δεν υπάρχουν βεβαιότητες, άρα ούτε πρωτοπορίες, ούτε 'ιστορικές αναγκαιότητες' και άρα ούτε το τέλος της ιστορίας με τον προφητικό επώνυμο 'μαρασμό του κράτους'.

(διάβασε Μαρξ: Κριτική της Εγελιανής φιλοσοφίας του κράτους και του δικαίου όπου εμφανίζεται για πρώτη φορά η ιδέα της ορισμένης ιστορικής αποστολής του προλεταριάτου και η ερμηνεία της επανάστασης ως πράξης, και σύγκρινέ τα με τα μετέπειτα των Λένιν-Στάλιν και θα καταλάβεις -αν όντως σκεπτόμενος ως Ον- ότι δεν γίνεται χιλιάδες χρόνια γραπτής ιστορίας να τελειώσουν με ένα απλοϊκό happy ending -διότι αυτό είναι απλή ένδειξη ελπίδας, λόγος προφητικός και όχι... επιστημονική θεωρία!)

Bella Ciao!
και συγγνώμη αν κούρασα. Συνεχίστε.

Гриша είπε...

Ρε συ λεφτ εδω ουτε το ΚΚ Βρεττανιας ειπε υπερ του Brexit.Lexit ειπε συμμετεχοντας σε ξεχωριστη καμπανια μαζι με κατι αλλα αριστερα κομματα και οργανωσεις.Και θα ελεγε το ΚΚΕ νετα σκετα Brexit;Ακομα και αν το ΚΚΕ υποθετικα δρουσε εκει και επρεπε να διαφοροποιηθει και απ αυτους του Lexit γιατι αυτο θα σημαινε ντε και καλα λευκο ακυρο αποχη στη καλπη;Eπειδη εσυ μπερδευεις το σικε δημοψηφισμα του Τσιπρα με το Βρεττανικο που ειχε ξεκαθαρο ερωτημα;

Στα υπολοιπα με καλυψε ο ελληνοφρενικος εκτος του οτι εγω θα ριχνα σιγουρα leave.

Σκεπτικιστης είπε...

Mανια καταδιωξης... η αριστερα φταιει, ο Μαρξ-λενιν-χνγελς.

ΣΑΠΙΣΑΤΕ ΡΕ

Μιχαλης Σβίγκος είπε...

Η συμμετοχή σε δημοψηφίσματα περισσότερο νομιμοποιει
τους οργανωτές τους παρά καθορίζει την πολιτική που "δείχνει" η νικητήρια απάντηση στο ερώτημα.
Είναι πολύ πιο τρομακτικό για την εξουσία, ένας λαός, μαζικά
να απορίψει στην πράξη τις "δημοκρατικές" διαδικασίες παρά να συμμετάσχει στηρίζοντάς τες.
(μιας και πρόκειται για παραμυθία)
Όταν συμβεί κάτι τέτοιο και συμβεί σε συνδιασμό με αυθόρμητες μαζικότατες κινητοποιήσεις διαρκείας τα πράγματα θα έχουν πράγματι σκουρύνει. Μέχρι στιγμής η τακτική που ακολουθούν είναι μια τακτική αποπροσανατολισμού.
Το ΚΚΕ πάντα έπαιζε το ρόλο της σουπιάς-φάκας.
Χρησιμοποιεί ένα συνονθύλευμα επιχειρημάτων (μεταξύ των οποίων και κάποια από τα παραπάνω), με σκοπό την κάλυψη της οπισθοφυλακής της άρχουσας τάξης.
Προλαβαίνει δηλαδή να οικιοποιηθέι και να μαγαρίσει κάθε ουσιώδη αντίλογο και κάθε δράση. Φυσικά κι εδώ σκουραίνουν τα πράγματα μιας και τα τελευταία τριάτα χρόνια οι ίδιοι οι εκπρόσωποι του γνωρίζουν πολύ καλά πώς και πόσο αστείοι ακούγονται. Ειναι εν γνώση τους απολύτως αλλοτριωμένοι. Δεν είναι τυχαία άλλωστε, η συνεχής αποδυνάμωση της επιροής του σε όλα τα πεδία του λόγου, καθώς και η απόλυτη στειρότητα στο θεωρητικό επίπεδο εδώ και σχεδόν ογδόντα χρόνια, που αναλώνονται σε μεταφράσεις και ιδεολογικοποιήσεις ξαναζεσταμένων επιχειρημάτων.

Πάντως παιδιά, το πουλόβερ, ναι, ξηλώνεται και δεν το προλαβαίνει με μπαλώματα, μελάνια και μούφες συλαλλητήρια ούτε κανένα ΚΚΕ...ούτε κανένας Λασκαράτοροιδοφαρατζριλοαντεντ. Την ιδρώνουν τη φανέλα όλοι-μαζί-και-δήθεν-χώρια πάντως!

LeftG700 είπε...

Φίλε Гриша,


Στο έχω ξαναπεί: δεν πάει να με δουλεύεις τόσο άσχημα. Και εν πάση περιπτώσει, αν με θεωρείς τόσο βλάκα ώστε να μπουρδουκλωθώ με τέτοια κουτοπονηρίστικα ‘‘επιχειρήματα’’ σαν αυτά που χρησιμοποιείς, τι κέρδος βγάζεις να συζητάς μαζί μου; Γιατί να χάνεις τις ώρες σου με έναν βλάκα; Τέλος πάντων. Ας απαντήσω.

Δηλαδή, για να καταλάβω, όταν μιλάω μαζί σου πρέπει να επαναλαμβάνω την αλφαβήτα; Πρέπει δηλαδή να γράψω αριθμητικώς και ολογράφως πως όταν μιλάω για Μπρέξιτ το εννοώ από αριστερή σκοπιά, δηλαδή το εννοώ ως Lexit;;; Και πρέπει να διευκρινίσω το αυτονόητο, ότι δηλαδή με το ίδιο περιεχόμενο θα έπρεπε να εννοεί το Μπρέξιτ και το ΚΚΕ;;;

Κοίτα, φίλε μου. Τώρα που δεν υπάρχει η αντιπαλότητα με τον ΣΥΡΙΖΑ να θολώνει τα νερά, όπως συνέβη με το περσινό δημοψήφισμα, αποκαλύπτεται φαντασμαγορικά όλη η απύθμενη ανοησία τής γραμμής τού «Ούτε – Ούτε», η γενική γραμμή αποχής τού ΚΚΕ από κάθε ζήτημα που ξεπερνάει το συνδικαλιστικό επίπεδο. Και αποκαλύπτεται όχι μόνο στους «οπορτουνιστές», αλλά σε κάμποσους οπαδούς σας, ακόμα και σε σένα τον ίδιο, που δυσκολεύτηκες να πειστείς ότι ο ΓΓ σας θα έλεγε τέτοια παπαριά. (Η οποία, βέβαια, δεν οφείλεται σε κανένα προσωπικό του λάθος, αλλά, όπως είπα προηγουμένως, είναι η γενική γραμμή που ακολουθεί το κόμμα σου τα τελευταία 10 – 15 χρόνια.) Διότι, δεν είσαι μόνο εσύ και ενδεχομένως ο ελληνοφρενικός που λέτε ότι «εγώ θα ψήφιζα Μπρέξιτ». Πήγαινε, για παράδειγμα, καμιά βόλτα από το τσαρδί τού Σφυροκέφαλου (αυτουνού τού απίθανου ‘‘κομμουνισταρά’’ που με αφορμή εμένα προσωπικά έδωσε πρόσφατα ένα ‘‘εξαιρετικό’’ δείγμα πώς εννοούν μερικοί δικοί σας τη Λαϊκή Εξουσία...) να δεις ότι είναι και δικοί σας αυτοί που τσινάνε με την απίστευτη μαλακία που δέρνει τα ηγετικά κλιμάκια του Περισσού. Θα πρέπει βέβαια να διαβάσεις προσεκτικά, γιατί, με την ιδέα που σας έχουν σφηνώσει στο κεφάλι ότι «το Κόμμα» είναι κάτι το Ιερό, η διαφωνία εκφράζεται με μασημένα λόγια. Κι αυτό με φέρνει στο τελευταίο που θέλω να σου πω:

Φίλε μου Гриша. Σας καθοδηγούν ανθρωπάκια πολιτικά ημιαναλφάβητα. Αν αγαπάτε το κόμμα σας, κοιτάξτε τι θα κάνετε και πώς θα απαλλαγείτε από ανθρώπους που οδηγούν το ΚΚΕ αργά αλλά σταθερά στο περιθώριο και στη χλεύη. Αυτό είναι το ύψιστο κομμουνιστικό καθήκον που σας βάζει η σημερινή κωμικοτραγική κατάσταση που έχει επικρατήσει «στο Κόμμα». Όσοι από σας έχετε άντερα, βάλτε το μπρος. Ο Μπογιόπουλος σας έδειξε το δρόμο, αλλά αποδείχτηκε κότα λειράτη αφού το βούλωσε μετά τις 31 Μαρτίου τού 2013.

Εσείς αποδειχτείτε κομμουνιστές!


Τα λέμε


ΥΓ Ώστε αυτά που είπε ο Κουτσούμπας μπούρδας Καραβάγγος στην ΕΤ 1 δεν οδηγούν υποχρεωτικά στην απόφαση Άκυρο – Λευκό – Αποχή; Σου είπα και στο προηγούμενο σχόλιο ότι είμαι όλος αυτιά για να ακούσω πού αλλού οδηγούν, αλλά εγώ το έγραψα, εγώ το είδα. Ανανεώνω την πρόσκληση: εξακολουθώ να είμαι όλος αυτιά!

Μιχάλης Σβίγκος είπε...

Ρε συ Λεφτ, δεν ειναι μαλακία αυτή που δέρνει τα στελέχη του κκε, είναι συστηματικότητα. Το λένε και τεχνικη της αφομοίωσης. Είναι όπως αυτό το μαγικό που με άμεση επιτυχία έκανε κι η σοσιαλδημοκρατική πλευρά υιοθετόντας μια ριζοσπαστική ρητορία ώστε -συνεχίζοντάς την μέχρι και σήμερα!!!-να πάρει την κυβέρνηση και να φέρει το μνημόνιο σε πέρας με τις λιγότερες απώλειες. (ρητορία στην οποία τσίμπησες χι,χι,χι ακόμη γελάμε...-με συμπάθεια όμως πάντα- Και συνεχίζεις....χι χι χι, ως πότε ωχ ωχ)

Είναι δίπλό το καλό της "μηχανής". Πες την αλήθεια και κάνε το ανάποδο. Διεψευσέ την στην πράξη. Ξανά και ξανά. Κάνε την αλήθεια εργαλείο της απάτης σου. Ο απλοικός ανθρωπάκος, ο αδύναμος, ο απροβλημάτιστος, μετα από τις αλλεπάληλες διαψεύσεις θα πιστεψει ότι τελικά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝ ΑΛΗΘΕΙΑ.
ΟΛΑ ΠΑΙΖΟΥΝ, οπότε ας κάτσω κοντα στον νικητή μπας και...
Το κκε σε επιπεδο στελεχών κοντά πενήντα χρόνια τώρα τροφοδοτεί συνεπέστατα το σύστημα.
Είναι κλασσικό πεδίο εκπάιδευσης για την εξουσία. Είναι γνήσιοι αμοραλιστές.
Ακόμη και η μισή κυβέρνηση είναι στελέχη που πολιτικά ανδρώθηκαν στις γραμμές του...για να μη πούμε τις θέσεις που κατέχουν παντού οι κνίτες της δεκαετίας του 80 σήμερα!
Μπροστά τους το ΠΑΣΟΚ είναι βρεφονηπιακός σταθμός ...

LeftG700 είπε...

Φίλε Μιχάλη (και ελληνοφρενικέ),


Σόρυ για την "εξαφάνισή" μου. Έχω να πω κάτι πραγματάκια, αλλά έχω μπλέξει ο πούστης (με την καλή έννοια! ;-) :-) ). Θα τα πούμε αύριο.


Τα λέμε

Гриша είπε...

Λεφτ,

ουτε μπρεξιτ ουτε λεξιτ ουτε ξηλωμα του πουλοβερ που λες εσυ και τα ρεστα.Χωρις παλη για χειραφετηση της εργατικης ταξης χωρις προσπαθεια να μετατραπει η δυσαρεσκεια για την ΕΕ σε κατανοηση της ιδιας της φυσης της ως συμμαχιας που εκφραζει και στηριζει τα συμφεροντα του κεφαλαιου.Αυτο ειναι το καθηκον των κομμουνιστων.Εκτος και αν αγνοεις τον αρνητικο συσχετισμο και θεωρεις οτι το εθνικιστικο ακροδεξιο ρευμα που κερδιζει εδαφος ειναι κατι τυχαιο.Εκτος και αν θεωρεις οτι σε συνθηκες παγκοσμιας υποχωρησης του κομμουνιστικου κινηματος οσα δημοψηφισματατα και να γινουν το συστημα δεν εχει περιθωρια περαιτερω αντιδραστικοποιησης και πιο βαρβαρης επιθεσης.Η αυτοτελης παλη της εργατικης ταξης ειναι ορος και προυποθεση.Αυτη ειναι η ουσια οσων λεει ο ΓΓ του ΚΚΕ και οχι η γραμμη λευκο-ακυρο-αποχη που θες εσυ να εφευρεις βαζοντας υποθετικα ερωτηματα σε επιστημ. φαντασιας σεναρια δρασης του ΚΚΕ στη Μ.Βρετανια.

Μπορεις να χρησιμοποιεις οσα κοσμητικα επιθετα θες για να λουσεις τα στελεχη του ΚΚΕ ακομα και ατακες του ελλ. κινηματογραφου οπως το ''μπουρδας καραβαγγος"....πολυ εντυπωσιακο μπραβο σου.Ομως η πορεια σου ειναι καταγεγραμμενη σ αυτο το blog και ειναι τετοια που δε σου επιτρεπει να μιλας εσυ για πολιτικο αναλφαβητισμο.Ασε να μιλησει κανας αλλος οχι εσυ.Εσυ εχεις εκτεθει φιλε και δε σε παιρνει.Εχουν καταρρευσει ολα σου τα ιδεολογηματα απο την στηριξη του συριζα,τη διαψευση των προσδοκιων και την μετεπειτα στηριξη της λαε που δηθεν θα καρπωνοταν πολιτικα το "μεγαλειωδες" οχι.Στο χω πει και παλιοτερα , στο ξαναλεω και τωρα.Ειναι μια διαδρομη απ την αυταπατη στη διαψευση και τουμπαλιν.

ελληνοφρενικος είπε...

Φιλε smart μονο αναζητωντας και παλευοντας για το happy end μπορεις να κανεις βηματα μπροστα.Οι τεχνολογικες και επιστημονικες δυνατοτητες της εποχης μας,μας δινουν το δικαιωμα ως ανθρωπινο ειδος να ελπιζουμε για καλυτερο επιπεδο ζωης.Αυτο το δικαιωμα μας το στερουν μια χουφτα παρασιτα(λιγοτερο απο 1% του πλυθησμου).Μπορω να σου πω μια βεβαιοτητα.ΔΕΝ υπαρχει καμια περιπτωση να περναει καλα(δηλ.με υψηλο επιπεδο υγειας-παιδειας-μονιμης δουλειας και το βασικοτερο χωρις το καταραμενο αγχος)το μεγαλυτερο μερος του πλυθησμου στον καπιταλισμο.Δεν νομιζω να υπαρχει καποια θεωρια(παντα με την προυποθεση να εφαρμοστει οσο το δυνατο καλυτερα),απο το Μαρξισμο.Καποια πραγματα που καταφεραν χωρες του πρωην υπαρκτου(τρανο παραδειγμα το ισλαμικο Ουζμπεκισταν επι ΕΣΣΔ που εχω αφηγησεις απο στενο οικογενειακο κυκλο)δειχνουν οτι μπορει καποια στιγμη η ανθρωποτητα να παει μπροστα.Οτι δεν ειναι προφητειες.......Αλλα επιστημονικη θεωρια που μπορει στις επομενες προσπαθειες να εφαρμοστει καλυτερα.Σε οφελος του μεγαλυτερου τμηματος του λαου που στεναζει κατω απο το μεγαλυτερο βραχνα του συγχρονου καπιταλιστικου κοσμου το ΑΓΧΟΣ.....

Smart Asss είπε...

ελληνοφρενικέ, ευχαριστώ για την απάντηση.
Σε καμία περίπτωση δεν διαφωνώ, ιδιαίτερα με αυτά:"...αναζητωντας και παλευοντας για το happy end μπορεις να κανεις βηματα μπροστα/Οι τεχνολογικες και επιστημονικες δυνατοτητες της εποχης μας,μας δινουν το δικαιωμα ως ανθρωπινο ειδος να ελπιζουμε για καλυτερο επιπεδο ζωης.Αυτο το δικαιωμα μας το στερουν μια χουφτα παρασιτα(λιγοτερο απο 1% του πλυθησμου).Μπορω να σου πω μια βεβαιοτητα" ...

Όμως, η Ελευθερία (λόγου και έκφρασης) είναι Αξία που δεν επιδέχεται και δεν ζητά επιχειρηματολογία σε άλλες αξίες και αυτό διότι είναι Όρος με και για τον οποίο, οι κοινωνίες είναι ικανές για αυτορρύθμιση.

Δηλαδή το όποιο καλύτερο μέλλον, είτε θα έρθει μέσω Ελευθερίας (λόγου και έκφρασης), είτε δεν θα υπάρξει.

Απόδειξη: Τα δεσποτικά συστήματα (βλ. αστικές δικτατορίες ή και τον πρώην "Υπαρκτό") στερούνται από τη φύση τους. μηχανισμών αυτορρύθμισης, είναι ικανά μόνο να "διορθώνουν" τα "λάθη" τους, μέσω καταστροφών.

Επομένως μπορούμε να ελπίζουμε, "...αναζητωντας και παλευοντας για το happy end μπορεις να κανεις βηματα μπροστα...κλπ", δίχως την αποκαλυπτική ελπίδα, δίχως στο θρησκευτικά δογματικό του "αναπόφευκτου", δίχως των λαθεμένων κατά την άποψή μου, "διαδοχικών κοινωνικων σχηματισμών"(αν είναι να έρθουν φυσιολογικά, καλοδεχούμενα) και τέλος: δίχως το μεσσιανικό δόγμα της δικτατορίας του προλεταριάτου και θεοποίηση της βίας.

Αυτά τα ασήμαντα.

Ευχαριστώ.

Bella Ciao!

Σκεπτικιστης είπε...

Η Ελευθερια, οταν δεν ειναι βολικο αλλοθι και τρολλια Νικου-δημου, ειναι ενας φιλοσοφικος ορος και η φιλοσοφια δεν τα πηγαινει ποτε καλα με την κοινωνια και την πολιτικη.
Ο προβληματισμος περι ελευθεριας, ειναι καθαρα φιλοσοφικος. (Μπουνιουελ Το φαντασμα της ελευθεριας). Και αυτο γιατι πολυ απλα δεν υπαρχει. Ειναι ενα οριο που ξεπερνιεται και αλλαζει συνεχως.
Κατ' αρχην. Δεν σημαινει το ιδιο για ολους. Κατα βαση σημαινει το ξεπερασμα διαφορετικων περιορισμων και καταναγκασμων. Ο ανεργος, στερειται την δυνατοτητα να ζησει την ζωη του οπως επιθυμει, διοτι λειπουν τα καυσιμα.
Για τον ανεργο λοιπον, ελευθερια ειναι να ζει σε μια κοινωνια που εχει μικροτερη ανεργια απο την σημερινη.
Για τον πλουσιο, ελευθερια ειναι να συνεχιζει να βγαζει χρημα και να διατηρει το status που εχει κατακτησει (εις βαρος των αλλων θα πει καποιος δογματικος της αριστερας).
Αυτες οι δυο ελευθεριες συγκρουονται....δογματικο ειναι να μην το αντιλαμβανεται αυτο καποιος.

Smart Asss είπε...

Σκεπτικιστης...
χοντροκομμένη, απλοϊκή κ' πρωτόγονη σκέψη επικαλούμενη και (τρομάρα της) τον μέγα Μπουνιουέλ δίχως ίχνος υποψίας του τι σημαίνει σημειολογία της τέχνης.

Ζήτω η άγνοια που πουλάει, στη μεταξύ σας... διαλεκτική συζήτηση.



Bella Ciao!


Σκεπτικιστης είπε...

'Μια σαρκαστική θεώρηση της αστικής έννοιας της ελευθερίας μέσα από την απόλυτη ελευθερία της δημιουργικής φαντασίας του καλλιτέχνη που ξεσκεπάζει τα «φαντάσματα» της ελευθερίας...στο όνομα της οποίας - έγραφε ο Βασίλης Ραφαηλίδης στο «Βήμα» στις 3-12-1974: «Οι Γάλλοι, την 3η Μαΐου 1808, σκότωσαν στην Ισπανία μερικές εκατοντάδες ρέμπελων που δεν ήθελαν να ελευθερωθούν (...) Ελευθερωτές ήταν οι στρατιώτες του Ναπολέοντα και "Ελευθερία" μια λέξη κενή περιεχομένου, μια λέξη φαντασματική, που μόνο ως σλόγκαν λειτουργεί στα χείλη των απογόνων εκείνων που αγωνίστηκαν για "ελευθερία - ισότητα - αδελφότητα" (...) Στο όνομα της ελευθερίας δολοφόνησαν τον φίλο του Μπουνιουέλ, Φεντερίκο Γκαρσία Λόρκα, στο όνομα της ελευθερίας έγινε το μακελειό στο Βιετνάμ, στο όνομά της (και στο όνομα του Ελεύθερου Κόσμου, που είναι το ίδιο) μας κάθισε στο σβέρκο ο Παπαδόπουλος κλπ. κλπ. Οντως υπάρχει πάντα ένα Φάντασμα της Ελευθερίας που μας προτείνεται ως Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ».'

Αφου καταφερε η εξουσια να αφαιρεσει καθε περιεχομενο απο την εννοια της ελευθεριας, αυτη επιβιωνει μονο στην τεχνη και στην φαντασια.



Η διαλεκτικη προσφερει μια μεθοδο επιλυσης των κοινωνικων προβληματων, πολλες φορες χοντροκομμενη. Τα ΕΥΧΟΛΟΓΙΑ περι ελευθεριας (ατομικης φυσικα) προσφερει μονο ΑΥΤΟΕΞΑΠΑΤΗΣΗ.

Smart Asss είπε...

εν μέσω δικτατορίας του "προλεταριάτου" στήθηκαν τα γκούλαγκ και οι εικονικές δίκες, όλα στο όνομα του μελλοντικού σοσιαλιστικού παραδείσου και έως ότου πραγματοποιηθεί το όνειρο αυτού του παραδείσου, ας πάψετε να εκφράζεστε ελεύθερα, διότι η ελεύθερη έκφραση είναι αντιδραστική, βλάπτει σοβαρά τους πατερούληδες-οδηγούς προς τον μελλούμενο παράδεισο.

Αμήν.

Bella Ciao!
(δεν έχετε ούτε κι εσείς σοβαρά επιχειρήματα, οι απαντήσεις σας είναι παιδικές, μου φέρατε παράδειγμα πεπραγμένα ενός δικτατορικού καθεστώτος, ενώ ήδη δήλωσα/ξεκαθάρισα σε προηγούμενο σχόλιο μου ότι: Τα δεσποτικά συστήματα (βλ. αστικές δικτατορίες ή και τον πρώην "Υπαρκτό") στερούνται από τη φύση τους. μηχανισμών αυτορρύθμισης, είναι ικανά μόνο να "διορθώνουν" τα "λάθη" τους, μέσω καταστροφών - βρες το και πάρτο, ξεκινήστε τα αθλήματα της σοβαρής σκέψης και του Στοχασμού, αποδεδειγμένα ότι ωφελούν τον εγκέφαλο)

LeftG700 είπε...

Φίλε ελληνοφρενικέ,


Μα αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα, φίλε μου! Ότι πρέπει να προσπαθείς να βάλεις τη δική σου την ατζέντα! Πράγμα που πρακτικά σημαίνει να διεκδικήσεις τον επικαθορισμό και την εννοιολόγηση κοινών σημαινομένων (λέξεων, συμβόλων, σημαιών κ.λπ.) με βάση τη δική σου πολιτική φιλοσοφία και προσέγγιση. Αλλά, εκτός κομβικών καταστάσεων, δεν γίνεται να τα κάνεις όλα αυτά απέχοντας ή να θεωρείς ότι η ατζέντα σου είναι η ίδια η αποχή! Αλλά, γιατί το κουράζουμε και γιατί σε πιάνουν οι φοβίες σου; («Οποια κομμουνιστικα κομματα τα εκαναν αυτα η εξαφανιστηκαν η αλλοιωθηκαν.»)

Αν εσύ κι ο ΑΕΚτζής κι ο Гриша ήσασταν Βρετανοί κομμουνιστές και ρίχνατε Μπρέξιτ, θα παύατε να είσαστε κομμουνιστές; Όχι. Ή μήπως ο κόσμος θα έβγαζε το συμπέρασμα πως ήσαστε Φαρατζάκια; Δεν νομίζω (εκτός κι αν κάνατε το λάθος να μη διαχωριστείτε από τον Φάρατζ –πολύ χοντρό λάθος για να το κάνουν κομμουνιστές).

Ε, ο ΓΓ σας και η ΚΕ σας έχει αντίθετη γνώμη από τη δική μου (και χιλιάδων άλλων). Και φοβούνται πως θα παύατε να είστε κομμουνιστές ή ότι ο κόσμος θα σας μπέρδευε με τους φαρατζικούς.

Ή εμείς λέμε μαλακίες ή οι δικοί σας. Μέση λύση δεν υπάρχει.


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε Μιχάλη (σόρυ για την καθυστέρηση),


Για το πρώτο σου σχόλιο:

Χμ, εδώ φτάνουμε στο σκληρό πυρήνα των διαφωνιών μας. Γράφεις:

Είναι πολύ πιο τρομακτικό για την εξουσία, ένας λαός, μαζικά
να απορίψει στην πράξη τις "δημοκρατικές" διαδικασίες παρά να συμμετάσχει στηρίζοντάς τες.
(μιας και πρόκειται για παραμυθία)


Ξέρεις πώς το μεταφράζω εγώ; Το μεταφράζω ως εξής:

«Είναι πολύ πιο τρομακτική για την εξουσία μία μαζική λαϊκή επανάσταση.»

Χάρηκα πολύ, Λέφτης, τα σέβη μου στην κυρία σας! Το ζήτημα είναι τι κάνεις όταν η επανάσταση βρίσκεται μόνο στα παλιά βιβλία και στα σημερινά όνειρα! Πώς παραμένεις επαναστάτης, παρ’ όλο που η επανάσταση δεν φαίνεται στον ορίζοντα ούτε με το κινέζικο ραδιοτηλεσκόπιο F.A.S.T! Κηρύσσοντας την επανάσταση μέσω ατέρμονης ταινίας μαγνητοφώνου, όπως κάνουν μερικοί μερικοί; Δεν νομίζω.

Για το δεύτερο σχόλιο (και μέρος τού πρώτου):

Κοίτα, σχετικά με την κριτική προς το ΚΚΕ ο χώρος τής νεοαναρχίας, αναρχοαυτονομίας, του αναρχοκομμουνισμού κ.λπ. κάνει ένα βασικό λάθος το οποίο σάς φέρνει πολύ κοντά σε αυτό που καταγγέλλετε διαχρονικά: τον ‘‘σταλινισμό’’.

Έχετε εξαφανίσει τη διαφορά μεταξύ αντικειμενικού και υποκειμενικού λάθους, ταυτίζοντας τις δύο καταστάσεις ακριβώς όπως έκανε στην πράξη ο Ιωσήφ (αλλά όχι και ο Βλαδίμηρος, που, λόγου χάρη, κατέστειλε αμείλικτα τους εξεγερμένους τής Κρονστάνδης, αλλά στις ομιλίες του μιλούσε πάντα με συμπονετικά και όχι εχθρικά λόγια γι’ αυτούς). Με αυτά υπ’ όψη δεν μπορώ να προσυπογράψω αυτό που γράφεις, την υποκειμενική (= ενσυνείδητη) στήριξη του συστήματος από το ΚΚΕ. Αυτό που εγώ πιστεύω ότι συμβαίνει, και αναφέρομαι στον ηγετικό πυρήνα τού κόμματος, είναι ότι έχουν αναγορεύσει το στόχο τής αναπαραγωγής τού κομματικού μηχανισμού ως ζήτημα ζωής και θανάτου για να διαιωνιστεί το είδος και να είναι έτοιμο να αναλάβει τα ηνία όταν καταρρεύσει ο καπιταλισμός (μη με ρωτήσεις ποιοι πιστεύουν μία τέτοια αφήγηση και ποιοι τη χρησιμοποιούν ως πρόσχημα· δίκες προθέσεων δεν κάνω και μάλιστα για ανθρώπους που δεν ξέρω).

Εκτός από αυτό το λάθος, κάνετε και το άλλο: έχετε εξαφανίσει τη διαφορά μεταξύ βάσης και ηγετικού μηχανισμού. Να με συμπαθάς, αλλά αυτό είναι πολιτική που μοιάζει με τη μηχανή τού κιμά. Όσο κι αν ο καθένας έχει τις ευθύνες του (μία από τις πιο λανθασμένες αντιλήψεις που έχει επικρατήσει στην Αριστερά είναι ότι η συλλογική πολιτική δράση απαλλάσσει το άτομο από τις ευθύνες του), δεν μπορώ εγώ τουλάχιστον να βάλω στην ίδια μηχανή π.χ. τον ελληνοφρενικό, τον ΑΕΚτζή ή τον Гриша με τους καρεκλοκένταυρους του Περισσού (παρ’ όλο που οι ίδιοι κάνουν ό,τι μπορούν για να ταυτίζονται μαζί τους...). Μεγαλωμένοι πολιτικά με τη διαστρεβλωμένη έννοια της κομματικότητας που έχουν επιβάλλει οι κατά καιρούς ηγεσίες τού ΚΚΕ, έχουν πειστεί ότι ο καλός κομμουνιστής είναι ο γραμμιτζής. Αλλά αυτό δεν τους εξομοιώνει με τους Κουτσουμπέους. Απολωλότα πρόβατα ναι. Μαύρα όχι.

Σου χρεώνω επιπολαιότητα (και όχι κακοπιστία) γι’ αυτά σου τα λόγια:

[...] αυτό το μαγικό που με άμεση επιτυχία έκανε κι η σοσιαλδημοκρατική πλευρά υιοθετόντας μια ριζοσπαστική ρητορία ώστε -συνεχίζοντάς την μέχρι και σήμερα!!!-να πάρει την κυβέρνηση και να φέρει το μνημόνιο σε πέρας με τις λιγότερες απώλειες. (ρητορία στην οποία τσίμπησες χι,χι,χι ακόμη γελάμε...-με συμπάθεια όμως πάντα- Και συνεχίζεις....χι χι χι, ως πότε ωχ ωχ)

Πού υπάρχουν όλα αυτά; Στην ενδεχομενική υπόθεση ότι μία κυβέρνηση με αναφορά στην Αριστερά (ακόμα και μία προσχηματική αναφορά δεσμεύει κάπως και σε ξεμπροστιάζει αν φανείς μπόσικος) θα μπορούσε να γίνει θρυαλλίδα εξελίξεων που οδήγησε αυτό το ιστολόγιο να υποστηρίξει την ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο του 2012 (μία και μοναδική φορά); Είναι μία τέτοια υπόθεση για γέλια; Υπάρχει κάποιος νόμος που κάνει την ετερογονία τών σκοπών να δουλεύει πάντα σε βάρος μας; Αποκλείεται να δουλέψει υπέρ μας;


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε Гриша,


Για τρίτη φορά:

Εντάξει, εγώ με τον «αντικομμουνισμό» μου πιάνομαι από το «ούτε-ούτε» τού ΓΓ σας και προσπαθώ να εφεύρω τη γραμμή «άκυρο – λευκό – αποχή». Εσύ που είσαι υπεράνω υποψίας για πες μας ποια είναι η πραγματική γραμμή που προκύπτει από τα λόγια του;

«Η πορεία μου είναι καταγεγραμμένη σε αυτό το μπλογκ»; Φυσικά και είναι καταγεγραμμένη. Και κάποιος δικός σας έγραψε γι’ αυτήν πριν από τρεις βδομάδες:

Διάβασα τα περισσότερα παραπάνω links και τα σχόλια και δεν μπορώ να αμφισβητήσω
ότι κατά καιρούς και κατά περίσταση έγραψες πράγματα υπερασπιστικά για το ΚΚΕ.
Όμως, αυτό μπορεί να το κάνει ο οποιοσδήποτε τίμιος και καλοπροαίρετος.



Τα λέμε

Гриша είπε...

Φιλε Λεφτ,
Απο την ανακοινωση του ΚΚΕ για το Brexit δυο σημεια που κατα την ταπεινη μου αποψη αποδεικνυουν οτι η γραμμη στη καλπη δε θα ηταν λευκο-ακυρο-αποχη:
"Το αποτέλεσμα καταγράφει τη διάψευση των προσδοκιών, που για χρόνια καλλιεργούσαν όλα τα αστικά κόμματα -και στην Ελλάδα- μαζί με τα ευρωενωσιακά επιτελεία, ότι δήθεν θα μπορούσαν οι λαοί να ευημερήσουν στο πλαίσιο της ΕΕ."
"Το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος εκθέτει τις άλλες πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα, που όλα τα προηγούμενα χρόνια εκθείαζαν τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ, παρουσιάζοντας την ως μια ανεπίστρεπτη διαδικασία ή έσπερναν αυταπάτες περί ανάγκης για «περισσότερη Ευρώπη της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης»."
Kαι ενα σημειο που δειχνει το πρωτευων δηλαδη ποια πρεπει να ειναι η ουσιαστικη γραμμη παλης και το καθηκον των κομμουνιστων :
Η αναγκαία καταδίκη της λυκοσυμμαχίας του κεφαλαίου, της ΕΕ, η πάλη για την αποδέσμευση κάθε χώρας από αυτή, για να είναι αποτελεσματικές πρέπει να συνδεθούν με την ανάγκη ανατροπής της εξουσίας του κεφαλαίου, με την εργατική - λαϊκή εξουσία.
Παρακατω..
Το οτι "ότι κατά καιρούς και κατά περίσταση έγραψες πράγματα υπερασπιστικά για το ΚΚΕ" ,και που κατα κυριο λογο αφορουσαν τον 902 και την τυποεκδοτικη-να τα λεμε ολα...
καθολου δε σε απαλασσει ουτε εσενα ουτε την πλειοψηφια των υπολοιπων αυτοπροσδιοριζομενων αριστερων απο τις τεραστιες ευθυνες για τη σημερινη καταντια.
Και δε φτανει που τα κανατε μανταρα συνεχιζετε στο ιδιο μοτιβο σα να μη τρεχει τιποτα.Αλλιως πως θα γινοταν να μην συμπορευτεις με τη Λαε που λεει μια απ τα ιδια:αριστερη κυβερνηση στο εδαφος του καπιταλισμου( δηλαδη κυβερνηση αστικης διαχειρισης) που θα δωσει αμεσες λυσεις στα προβληματα του λαου με οριζοντα το σοσιαλισμο...καλα κρασα.ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ ΕΧΕΙ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕΙ.ΜΑΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕ. ΠΩΣ ΤΟ ΛΕΝΕ;EXETE KANEI ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΖΗΜΙΑ.ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ;
Κατι τελευταιο.
Για την απαντηση σου στο σχολιο του ελευθεριακου κομμουνισταρα που λεει:
Είναι πολύ πιο τρομακτικό για την εξουσία, ένας λαός, μαζικά
να απορίψει στην πράξη τις "δημοκρατικές" διαδικασίες παρά να συμμετάσχει στηρίζοντάς τες.
(μιας και πρόκειται για παραμυθία)
Ξέρεις πώς το μεταφράζω εγώ; Το μεταφράζω ως εξής:
«Είναι πολύ πιο τρομακτική για την εξουσία μία μαζική λαϊκή επανάσταση.»
Σωπα μωρε λεφτ που μεταφραζεται αυτο ως επανασταση...Σωπα που μεταφραζεται ως επανασταση!
Εδω στη καλυτερη γι αυτον περιπτωση ο κομμουνισταρας μας πασαρει πανω κατω το ρεζουμε του "περι φωτισεως" του Σαραμαγκου ως αποψη δειχνοντας σε ολο το μεγαλειο του τον μικροαστισμο του και συ το μεταφραζεις αυτο ως επαναστατικη διαδικασια;;;Ελεος!

Μιχάλης Σβίγκος είπε...

Για σου λεφτ,
να πω δυο λόγια σχετικά με την απάντησή σου

-η "επανάσταση" είναι αστικός αρα και κυρίαρχος πολιτικός όρος, αλλά και πρακτική (για αυτό δεν αναφέρθηκα και μίλησα για "απόρριψη". Τελος πάντων, δεν επιμένω επ αυτού που λες, είναι μια κουβέντα κι αυτή...)

-στην περίπτωση του κκε νομίζω πως ο μηχανισμός του είναι τόσο ξεκάθαρα στήριγμα στο παρόν κυρίαρχο ώστε μπορώ να μιλάω για τη δράση του υπέρ του συστήματος, ποτέ δεν μίλησα για "λάθος" υποκειμενικό ή αντικειμενικό, αλλά για έμπρακτη στήριξη.
κι αυτό υπολογίζοντας πως το "υποκειμενικό" "λάθος" έχει εντοπιστεί αναδειχτεί και αναλυθεί σχεδόν 90 τώρα και φυσικά όχι από τον αναρχικό χώρο αλλα από το σκληρό πυρήνα των κομουνιστών αγωνιστών και θεωρητικών που έφαγε η μαρμάγκα)
Τωρα όσον αφορα στη διεύθυνση και τη βάση, ένα δίκιο το χεις και αν έδωσα αυτή την εντυπωση είναι γιατί ώρες - ώρες δεν μπορώ να πιστέψω αυτού του είδους τη στράτευση στην υπόθεση του επικουρικού πτώματος και γίνομαι καχύποπτος.
(και εδώ που τα λέμε δεν ξέρω τι ρόλο πάιζουν και τα τρολ το υ-περ-ισσού, αλλά δεν είχα υπόψιν μου τα παιδιά από εδώ ακριβώς.
ΟΙ φορείς που μιλάνε για δικαιωσύνη και ισότητα έλκουν πάντα τους νέους ανθρώπους που μη έχοντας διαποτιστεί ακόμη από τον παράλογο κυνισμό της παράγωγής (που όμως σ΄ψζει από τα χειρότερα τελικά) τσιμπάνε σε αυτή τη κούφια ρητορία αφιερώνιοντας το χρόνο και το ισχνό χαρτζιλίκι τους. Το κακό με την μετα το 90 κατάρευση αυτού του μηχανισμού, είναι πως αναδύθηκαν άλλοι τέτοιοι για να καλύψουν το κενό του. Ξέρεις πόσα νέα παιδία βλέπω να περνουν μπροστα από τις εκκλησίες και να σταυροκοπιούνται; ...Είναι σοβαρότερο πάντως από όσο αρχικά φαίνεται το ζήτημα και γενικά μη σε τρομάζει η κατηγορία του "αντικομουνιστή". Κατηγορία που έχει πάρει κόσμο και κοσμάκη στο λαιμό του.
Οι "κομουνιστές" (των κκ) είναι πεθαμένες ιστορίες, είναι οι μούτσοι στο καπιταλιστικό καράβι, κι ένα καράβι δίχως μούτσο ξέρεις δε πάει πουθενά ε; Αλλά να το λέμε, μη κάνουμε ...τους κινέζους.

Λοιπόν το τρίτο ήταν ένα πείραγμα...από την απαντησή σου δεν καταλαβα τίποτα, κάτσε θα το ξαναδώ.

Χαιρετώ και τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε Гриша,


Μα, ναι! Κανονικά, και μόνο από αυτά τα αποσπάσματα που παραθέτεις, θα περίμενε κανείς ότι ένα ΚΚΕ Μ. Βρετανίας θα συμμετείχε με το δικό του σκεπτικό (που επίσης παραθέτεις) στην εκστρατεία υπέρ της εξόδου από την ΕΕ. Αλλά, το κόμμα σου, εδώ και καιρό, έχει πάρει διαζύγιο με τη στοιχειώδη πολιτική σκέψη. Γι’ αυτό και, παρά τα όσα εσείς οι ίδιοι αναγνωρίζετε, συνταχθήκατε με το Ούτε-Ούτε τού ΓΓ. Είστε άξιοι της δειλίας σας να φωνάξετε πως «κάτι σάπιο υπάρχει στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας (= στο Κόμμα)» κι ότι «ο βασιλιάς (= η γραμμή) είναι γυμνός».

Για την κυβέρνηση της Αριστεράς και όλα τα συναφή, σου έχω αυτό:


ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

LeftG700 είπε...

ΣΥΝΕΧΕΙΑ


31. Το αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό λαϊκό μέτωπο πάλης θα κτίζεται μέσα στον αγώνα με την επίδραση και την πρόοδο των κοινωνικών, καθώς και των πολιτικών συμμαχιών. Αποφασιστική ώθηση στη δύναμη και την εμβέλεια του μετώπου, ανάλογα με τη συγκυρία και το επίπεδο της ταξικής πάλης, μπορεί να δόσει σε συγκεκριμένη φάση η πάλη από "τα πάνω" ή από "τα κάτω". Η ιστορία του εργατικού και λαϊκού κινήματος έχει αποδείξει ότι η δράση των λαϊκών μαζών αποτελεί καθοριστικό στοιχείο, ανεξάρτητα αν το μέτωπο δρα ως αντιπολίτευση ή ως κυβερνητική δύναμη. Η δράση από τα κάτω βασίζεται στον πρωταγωνιστικό κοινωνικοπολιτικό ρόλο της εργατικής τάξης και του κόμματός της σε συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Το αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό δημοκρατικό μέτωπο αγωνίζεται για την ανατροπή του πολιτικού συσχετισμού δύναμης σε βάρος της συντηρητικής και συμβιβαστικής πολιτικής δυνάμεων, που στηρίζουν την εξουσία των πολυεθνικών και το καθεστώς της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης και κυριαρχίας. Παλεύει για να κερδίσει την εμπιστοσύνη της λαϊκής πλειοψηφίας, να αποσπάσει την κυβερνητική εξουσία. Μια τέτοια δυνατότητα προϋποθέτει σημαντική στροφή στην άνοδο της λαϊκής συνείδησης, βαθιά ριζοσπαστικοποίηση των μαζών, με επικεφαλής την εργατική τάξη και αποφασιστική ενίσχυση της επιρροής και της δύναμης του ΚΚΕ.

Η κυβέρνηση των αντιιμπεριαλιστικών αντιμονοπωλιακών δυνάμεων θα ανταποκρίνεται στις λαϊκές προσδοκίες στο βαθμό που παραμένει συνεπής στους προσανατολισμούς της, κλιμακώνει την εφαρμογή των προγραμματικών κατευθύνσεων και στόχων της, στηριγμένη στην κινητοποίηση των εργατικών λαϊκών δυνάμεων του μετώπου, των μαζικών οργανώσεων και κινημάτων των εργαζομένων.

Οι συνθήκες μέσα στις οποίες το αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό μέτωπο πάλης κατακτά την κυβερνητική εξουσία, οι μορφές και οι μέθοδοι πάλης που έχουν χρησιμοποιηθεί, το βάθος των κοινωνικών αντιπαραθέσεων θα ασκήσουν επίδραση στην κυβέρνησή του και στα βασικά της χαρακτηριστικά.

Στις συνθήκες της Ελλάδας η δρομολόγηση κυβερνητικών μέτρων εναντίον του πολυεθνικού κεφαλαίου, της εξάρτησης και της συμμετοχής της χώρας στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις θα πείθει το λαό για την ανάγκη γενικότερης ρήξης, θα ανεβάζει την πολιτική του πείρα. Αν θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για το επαναστατικό άλμα προς το σοσιαλισμό, με την επίλυση του προβλήματος της εξουσίας, πόσο θα διαρκέσει η διαδικασία αυτή, αν θα εκδηλωθούν υποχωρητικές κινήσεις και τάσεις θα εξαρτηθεί από μια σειρά εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες. Ανάμεσά τους σημαντικοί είναι: Ο βαθμός συνέπειας της αντιιμπεριαλιστικής, αντιμονοπωλιακής γραμμής της κυβέρνησης και του μετώπου. Ο συγκεκριμένος συσχετισμός δύναμης στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στο διεθνή περίγυρο. Ο ρόλος και η συσπειρωτική ικανότητα της εργατικής τάξης και του Κόμματος. Το ΚΚΕ επιδιώκει αυτή να συμβάλει στην έναρξη της επαναστατικής διαδικασίας.

Το Κόμμα μας πρέπει να μελετήσει βαθύτερα τη σχετική διεθνή πείρα, ιδιαίτερα μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

32. Ο αγώνας για αντιιμπεριαλιστικούς, αντιμονοπωλιακούς στόχους πρέπει ταυτόχρονα να επεκτείνεται σε ευρύτερο διεθνές πλαίσιο στην περιοχή, σε όλη την Ευρώπη. Ο συντονισμένος σε διεθνές επίπεδο αγώνας καταφέρνει ταυτόχρονα χτυπήματα στα κέντρα του ιμπεριαλισμού, στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων. Δυναμώνει το πνεύμα πάλης και αισιοδοξίας, κινητοποιεί και προσελκύει νέες εργατικές και λαϊκές δυνάμεις.



ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

LeftG700 είπε...

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ


Είμαι σίγουρος ότι αναγνώρισες το παραπάνω απόσπασμα από το Σχέδιο Προγράμματος του 15ου Συνεδρίου σας. Ε, όταν ακόμα κι εσείς, οι «πρωτοπόροι τών πρωτοπόρων», γοητευθήκατε από τις Σειρήνες τού αριστερού κυβερνητισμού, τι περίμενες από «οπορτουνιστές» σαν κι εμάς; ;-) :-)

Τέλος: η παρατήρησή σου σχετικά με τα περί επανάστασης στο διάλογό μου με τον Μιχάλη Σβίγκο κινείται εκτός τού πνεύματος αυτού τού διαλόγου.


Τα λέμε (και σόρυ για την καθυστερημένη απάντηση)

LeftG700 είπε...

Φίλε Μιχάλη,


Μα, ρε γαμώτο, ώρες-ώρες μιλάς σαν να υποφέρεις από δογματίλα (κάθε χώρος τής Αριστεράς έχει τους δογματισμούς της, ελπίζω να συμφωνούμε σ’ αυτό). Τι θα πει «η "επανάσταση" είναι αστικός αρα και κυρίαρχος πολιτικός όρος, αλλά και πρακτική (για αυτό δεν αναφέρθηκα και μίλησα για "απόρριψη"). Τελος πάντων, δεν επιμένω επ αυτού που λες, είναι μια κουβέντα κι αυτή...)»;;; Δεν το καταλαβαίνω αυτό. Ιδίως από τη στιγμή που συνομιλούμε μέσω του ...Ίντερνετ! Αυτό κι αν μυρίζει αστισμό!!! Φίλε Μιχάλη, έλεος! Η ευθεία συνεπαγωγή τέτοιων αντιλήψεων μας οδηγεί στα βουνά και στην τρωγλοδύτικη ζωή! Εμένα προσωπικά δεν με παίρνει. Άσε που πρέπει να κόψω και την πόκα! ;-) :-)

Για την ανάγνωση της στάσης τού ΚΚΕ (που η δική μου περιορίζεται στα τελευταία δέκα, άντε 15 χρόνια βαριά):

Κοίτα, απ’ όσο καταλαβαίνω αυτά που γράφεις, νομίζω ότι η διαφορά μας είναι η εξής: αυτό που εσύ αποκαλείς «έμπρακτη στήριξη του συστήματος» εγώ το χαρακτηρίζω «αντικειμενική» η οποία οφείλεται στην ανάγκη αναπαραγωγής τού κομματικού μηχανισμού, ανάγκη που το ΚΚΕ έχει ανάγει σε ζήτημα ζωής και θανάτου. Μη με θεωρήσεις πεισματάρη, αλλά εξακολουθώ να πιστεύω ότι η δική μου ανάγνωση είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα. Άρα και πιο χρήσιμη πολιτικά.

Αυτό που δεν κατάλαβες –μάλλον γιατί το έγραψα πολύ ελλειπτικά– είναι αυτό:

Πού υπάρχουν όλα αυτά; Στην ενδεχομενική υπόθεση ότι μία κυβέρνηση με αναφορά στην Αριστερά (ακόμα και μία προσχηματική αναφορά δεσμεύει κάπως και σε ξεμπροστιάζει αν φανείς μπόσικος) θα μπορούσε να γίνει θρυαλλίδα εξελίξεων που οδήγησε αυτό το ιστολόγιο να υποστηρίξει την ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο του 2012 (μία και μοναδική φορά); Είναι μία τέτοια υπόθεση για γέλια; Υπάρχει κάποιος νόμος που κάνει την ετερογονία τών σκοπών να δουλεύει πάντα σε βάρος μας; Αποκλείεται να δουλέψει υπέρ μας;

Εκείνο που σε μπέρδεψε είναι η αναφορά μου σε «ετερογονία τών σκοπών», ναι; Εννοούσα ότι το πάθημα να πηγαίνουμε για μαλλί και να βγαίνουμε κουρεμένοι μπορεί κάλλιστα να συμβεί και στους απέναντι (τώρα έχει αποδειχθεί περίτρανα ότι ο ηγετικός μηχανισμός τού ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή τού παλιού Συνασπισμού συν τα ρετάλια τής ΑΚΟΑ και μείον το Αριστερό Ρεύμα και τις αριστερές οργανώσεις που μπήκαν στον ΣΥΡΙΖΑ, ανήκει σε αυτούς ακριβώς τους απέναντι). Και συνέβη. Στο περσινό ένα δημοψήφισμα. Για να δικαιολογήσουν την εκ των προτέρων αποφασισμένη άνευ όρων υποταγή, τα συριζικά λαμόγια ελπίζανε σε ένα φυματικό ΟΧΙ ή και ένα οριακό ΝΑΙ. Και τι τους προέκυψε; Το ‘‘θηριώδες’’ 61,3%!


Τα λέμε (σόρυ και σε σένα για την καθυστερημένη απάντηση)