Παρασκευή 7 Μαΐου 2021

Το ερώτημα δεν είναι πού εξαφανίστηκε ο Pablo Iglesias. Το ερώτημα είναι πού χάθηκαν οι Indignados!


Προχθές, ξημερώματα ακόμα, μας ήρθαν τα μαντάτα από την Ισπανία. Μαύρα μαντάτα. Στις πρόωρες τοπικές εκλογές τής περιφέρειας της Μαδρίτης, το δεξιό Λαϊκό Κόμμα θριάμβευσε, μαζεύοντας και όλο το χαρτί από τους φιλελέδες Θιουδαδάνος που ισοπεδώθηκαν, οι κυβερνώντες Σοσιαλιστές κόντυναν κατά 13 βουλευτές από τους 37 που είχαν στην τοπική βουλή (δεν το λες και μικρό κόντεμα, επειδή δεν έφτασε το 50%), όσο για τη συγκυβερνώσα δύναμη των Unidas Podemos συμμαχία με την Αριστερά και άλλες μικρότερες ομάδες–, αυτή μόλις και μετά βίας κατάφερε να πιάσει ένα λιμό εφταράκι στα εκατό και κάτι ψιλά. Περίπου tragic, αν θυμηθεί κανείς ότι οι Podemos, όταν πρωτοέφαγαν την εμφάνισή τους στην κεντρική πολιτική σκηνή, χτύπησαν με άνεση (και μόνοι τους) ένα θεόρατο 20,7% στις γενικές ισπανικές εκλογές τού 2015. Βέβαια, από τότε είχε μια συνεχή πτωτική πορεία. Οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές τού 2019 έδειξαν να έχουν χάσει πάνω από το ένα τρίτο τών ψηφοφόρων τού 2015 και τους προσγείωσαν στο ποσοστό τού 12,9%. Τώρα ήρθε το χαστούκι της Μαδρίτης. Ο Ιγκλέσιας, πριν καλά-καλά ολοκληρωθεί η διαλογή, παραιτήθηκε άρον-άρον τόσο από αρχηγός τού κόμματος όσο και από οποιονδήποτε ρόλο μέσα στο κόμμα, δηλώνοντας ότι θα παραμείνει στις τάξεις «τού κινήματος» ως απλός στρατιώτης. Είναι αλήθεια ότι τα ψυχρά νούμερα δεν τον υποχρέωναν σε κάτι τέτοιο. Παρά το στραπάτσο τού 7,21%, στην πραγματικότητα, οι Unidas Podemos αύξησαν τις ψήφους του καμιά ογδονταριά χιλιάδες (η προηγούμενη εκλογική επίδοσή τους το 2019 ήταν ακόμα χειρότερη: 5,6%). Όμως, κάτι που είχε αναγάγει ο ίδιος τις τοπικές εκλογές σε Μητέρα τών Μαχών (είναι χαρακτηριστικό ότι είχε παραιτηθεί από Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για να τεθεί επί κεφαλής της), κάτι που η προσωπική δημοφιλία του είχε πιάσει σχεδόν πάτο εξ αιτίας και κάποιων χλιδαλαζονικών συμπεριφορών που θα ταίριαζαν μάλλον σε τσογλάνια γόνους τής πλουτοκρατίας παρά σε σοβαρούς πολιτικούς και δη τής Αριστεράς, συνειδητοποίησε ότι the game was over γι’ αυτόν και την έκανε με σιγανά πλάγια πηδηματάκια. Στο καλό. Δεν νομίζω ότι θα λείψει από κανέναν (εκτός, ενδεχομένως, από κάποιο παράνομο «αίσθημα» που, καθώς ο Πάμπλο θα μαζευτεί πια στη βιλίτσα του, δεν θα έχει και πολλές ευκαιρίες να τον βλέπει συχνά...).

▪ ▪ ▪

Με δεδομένους τους βίους παράλληλους Podemos και ΣΥΡΙΖΑ, υποθέτω ότι τα αποτελέσματα των εκλογών στη Μαδρίτη και η παραίτηση Ιγκλέσιας όσο συζητηθούν στην εγχώρια δημόσια σφαίρα θα συζητηθούν κυρίως από τρεις σκοπιές. Η Δεξιά, νοούμενη με την έννοια της παράταξης που υποστηρίζει το σημερινό κοινωνικο-οικονομικό status quo, και που βεβαίως δεν αντιπροσωπεύεται μόνο από τη ΝΔ, θα ασχοληθεί μ’ αυτά για να πει «να ποια είναι τα αποτελέσματα του αριστερού λαϊκισμού και να ποια τύχη περιμένει και τον Τσίπρα, αν δεν αλλάξει μυαλά». Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, μια κατηγορία μόνος του μη επιδεχόμενος περαιτέρω κατηγοριοποίησης, όπως κάποτε το ΠΑΣΟΚ, από την άλλη, θα σκιστεί να αποδείξει ότι, όσο κι αν στην άνοδό τους ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρας έχουν κάποια κοινά στοιχεία με τους Podemos και τον Ιγκλέσιας, η μοίρα του δικού τους κόμματος και του αρχηγού του θα είναι τελείως διαφορετική. Τέλος, το ευώνυμο κέρας (δηλαδή ΚΚΕ και τα κομμάτια και θρύψαλα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς) θα βρει άλλη μια ευκαιρία για να ισχυριστεί ότι η εδώ και τώρα σοσιαλιστική επανάσταση αποτελεί μονόδρομο κι ότι όποιος επιχειρηματολογεί αντίθετα είναι ή Συριζαίος με στολή παραλλαγής ή πράκτορας με κουστουμάκι απ’ τα Zara. Φυσικά, σύμπασα η Αριστερά είναι μακριά νυχτωμένη (με τη θέλησή της).

▪ ▪ ▪

Το ερώτημα που αναδύεται από τις ισπανικές εκλογές, όπως αναδύεται χρόνια και χρόνια τώρα από εκλογές σε άλλες χώρες τής ευρωπαϊκής (και όχι μόνο) Δύσης, δεν είναι τι θ’ απογίνει ο Ιγκλέσιας και οι Unidas Podemos του και τι θα κάνουμε χωρίς αυτούς. Το ερώτημα είναι γιατί οι άνθρωποι που δεν τους ψήφισαν γύρισαν την πλάτη γενικά στην Αριστερά –είχαν εναλλακτική: το αριστερό σχήμα Más Madrid (Περισσότερη Μαδρίτη)– και στράφηκαν κατά κύματα προς τα δεξιά. Γιατί οι Αγανακτισμένοι τού 2011 επέλεξαν να αναζητήσουν το καταπραϋντικό τους στο Λαϊκό Κόμμα;

Η πρώτη και βασική απάντηση στο –επαναλαμβάνω: όχι και τόσο νέο– ερώτημα είναι προφανής: «οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα», που μας έλεγε ad nauseam παλιότερα η Αλέκα και τώρα μάς λέει ο Κουτσούμπας, δεν «ψωνίζουν» πλέον από αριστερά μαγαζιά. Σε καθόλου αμελητέα ποσοστά προτιμούν να ψωνίζουν από το μαγαζί τού θηλυκού Λένιν τής Δεξιάς, της Λεπέν, του Φάρατζ (λίγα χρόνια πιο πίσω), του Όρμπαν ή, τελευταία, του ισπανικού VOX , μια τάση που έκανε την εμφάνισή της και στις ΗΠΑ με τον Τραμπ ή στη Βραζιλία (τη χώρα με τις αβυσσαλέες ανισότητες) με τον Μπολσονάρου.

Ναι, αλλά γιατί συμβαίνει αυτό; Από εδώ και πέρα, αρχίζουν τα δύσκολα. Τα αφήνω για επόμενο σημείωμα –ίσως και το αμέσως επόμενο.



9 σχόλια:

ΚΣ είπε...

Αυτά που περιγράφεις είναι οι σκιές των γεγονότων τις οποίες βλέπεις, όταν βγάλεις τις αριστερές τσίμπλες απο τα μάτια σου τότε μόνο θα μπορέσεις να δείς και τα ίδια τα γεγονότα και, απαλλαγμένος απο προκαταληψεις, να καταλάβεις τι σημαίνουν όλα αυτά που περιγράφεις.
Σου το λέω με όλη μου την ειλικρίνια και χωρίς ίχνος επιθετικότητας και ανταγωνισμού, επειδή βλέπω ότι ψάχνεσαι θεωρώ ότι πρέπει να σου το πω.

LeftG700 είπε...

Φίλε μου, ΚΣ, όπως καταλαβαίνεις, αν δεν γίνεις πιο συγκεκριμένος, δεν μπορεί να γίνει κουβέντα. Συνεπώς, περιμένω.

LeftG700 είπε...

Ο σχολιαστής που απάντησε σαν να είναι ο ΚΣ, αλλά υπέγραψε με άλλο όνομα, αν θέλει να δημοισιευθεί το σχόλιό του και να έχει και το δικό μου αντισχόλιο, να το ξαναστείλει, υπογράφοντας με το όνομα με το οποίο πρωτοεμφανίστηκε και το οποίο θα πρέπει να το χρησιμοποιεί όποτε του έρχεται να αφήνει σχόλιο εδώ. Οι (ελάχιστοι) κανόνες σχολιασμού είναι πέρα από σαφείς επ' αυτού (που δεν οφείλεται ούτε σε τυπολατρία ούτε σε σχολαστικότητα).

Μάρκομ Ξ είπε...

Αγαπητέ Λέφτη
Βλέπω καταπιάστηκες με κάτι όντως σημαντικό. Μα γιατί δεν αρχίζεις και συ τους φεμινισμούς μέρες που ναι; Όπως οι "ανέγγιχτοι" του TPP που όποτε -και ΜΟΝΟ όποτε- το φέρνει η επικαιρότητα καταπιάνονται με διακρίσεις και φυλετικά...
Τεσπά, στο θέμα μας μετά το καρφάκι μου. Δεν θα πω πολλά περιμένοντας με αγωνία τη συνέχεια. Θα πω μόνο ότι όσοι δεν έχουν απλά νικηθεί (αδιάφορο αν έχουν επίσης πουληθεί. Το κύριο είναι ότι έχουν αποδεχτεί την ήττα ως φυσικό νόμο), είναι είτε αιθεροβάμονες, είτε παντελώς άσχετοι. Οι αιθεροβάμονες είναι πολλά χρόνια έτσι για να έχουν δικαιολογία. Άρα στην ουσία είναι και αυτοί νικημένοι, αλλά δεν έχουν την ικανότητα (;), θέληση (;) να το παραδεχτούν. Οι παντελώς άσχετοι είναι αυτοί που αγνοούν επιδεικτικά τη θεωρία, αλλά και τη συσσωρευμένη ιστορική εμπειρία και νομίζουν ότι επειδή διάβασαν μερικά "πρωτοποριακά" βιβλία ή επειδή έβγαλαν μερικά γκομενάκια στις την-τρίτη-φορά-απαρτία-με-10-άτομα Γενικές Συνελεύσεις στα αμφιθέατρα έχουν πιάσει τον ταύρο από τα κέρατα, το σφυρί (του Θωρ) με τα δυο χέρια και το δρεπάνι (του θανάτου της "αριστεράς") σφιχτά στα δόντια...

Αναμένω σε με προσμονή...

LeftG700 είπε...

Φίλε Μάρκομ Ξ,

Περιόρισε λίγο την προσμονή σου, κράτα δηλαδή μικρό καλάθι, γιατί με γεμίζεις άγχος και θα κομπλάρω τελείως! :-) Πάντως, υπόσχομαι να κάνω ό,τι μπορώ –βασικό σημείο αυτής τής εξάντλησης των δυνατοτήτων θεωρώ πως είναι κάτι που νομίζω ότι η Αριστερά έχει επίσης αφήσει στα αζήτητα: την ειλικρίνεια και το θάρρος τής γνώμης.

Απαρτία; Ποια απαρτία; Δις... λαστ σέντσιουρι! Για δες τι γράφει φαρδιά-πλατιά (και ανερυθρίαστα) «αριστερή συλλογικότητα» στο καταστατικό της:

Τόσο στις τακτικές όσο και στις έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις δεν απαιτείται απαρτία. Οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης λαμβάνονται με την απόλυτη πλειοψηφία των ταμειακά εντάξει παρόντων μελών. Κατ’ εξαίρεση για την τροποποίηση του Καταστατικού του Σωματείου ή τη διάλυση αυτού απαιτείται η παρουσία του ενός δευτέρου (1/2) των μελών και οι αποφάσεις λαμβάνονται με πλειοψηφία των τριών πέμπτων (3/5) των παρόντων μελών. Για να μεταβληθεί ο σκοπός του Σωματείου πρέπει να συναινέσουν όλα τα μέλη. Οι απόντες-απούσες συναινούν εγγράφως.

Το ΤΡΡ έχει καταντήσει πολύ ξεφτίλα. Και όχι μόνο γι’ αυτό που γράφεις (το παίρνω στη γενικότητά του, που νομίζω ότι κι εσύ έτσι το εννοείς). Μου έχει κάνει εντύπωση (και δεν μπορώ μέχρι στιγμής να το ερμηνεύσω) η αλλαγή πλατφόρμας σχολιασμού με σαφώς πολύ χειρότερη επιλογή σε σχέση με το Disqus. Ιδίως από τη στιγμή που έχει οδηγήσει σε καταφανή και σημαντική μείωση των σχολίων. Αλλά αυτό που δεν καταλαβαίνω εντελώς καθόλου (λέμε τώρα :-) ) είναι η κώφωση του Πουλή και όλης τής «παρέας» του στις πολλές και έντονες διαμαρτυρίες αναγνωστών/σχολιαστών. Πάντως, πλησιάζει η στιγμή που θα ανασύρω το φάκελό τους από τα pending.... ;-) :-)

Τα λέμε

ΚΣ είπε...

Ζητώ συγνώμη για την ...παρασπονδία του νικ, σε παρακαλώ να διαγράψεις και το αρχικό μου σχόλιο, είναι προφανές οτι χτύπησα λάθος πορτα.

LeftG700 είπε...

Φίλε μου ΚΣ,

Αν μάθω, δηλαδή αν μπεις στον κόπο να μου εξηγήσεις, τι είδους πόρτα ήθελες να χτυπήσεις θα είμαι σε θέση να σου πω αν όντως χτύπησες τη λάθος πόρτα. Πάντως, δεν μπορώ να καταλάβω τι σε δυσαρέστησε. Ο κανόνας «ένας σχολιαστής – ένα νικ» είναι σαφώς διατυπωμένος και προαπαιτούμενος. Ούτε πρόστιμο σου έβαλα που δεν τον τήρησες ούτε τίποτε. Σου ζήτησα απλώς να τον τηρήσεις. Εγώ από τη μεριά μου δεν έχω το παραμικρό πρόβλημα να συζητήσω μαζί σου ό,τι θέλεις (στα πλαίσια της ανάρτησης και γενικότερα της πολιτικής φύσης τού ιστολογίου –δεν γράφω για συνταγές μαγειρικής ή για ταξιδιωτικές εντυπώσεις από τα εξωτικά νησιά τής Πολυνησίας). Κι όπως είδες, η αρχική αγένειά σου δεν μου έκοψε αυτήν την όρεξη –το αρχικό σου σχόλιο δεν ήταν απλώς επιθετικό, κάτι το οποίο διόλου δεν με απασχολεί· ήταν χοντροκομμένα αγενές (η έκφραση για «αριστερές τσίμπλες» δεν ήταν καθόλου απαραίτητη για να εκφράσεις την επιθετικότητά σου, μπορούσες να το κάνεις με χίλιους άλλους εκφραστικούς τρόπους).

Λυπάμαι, αλλά δεν μπορώ να ικανοποιήσω την επιθυμία σου για διαγραφή τού αρχικού σου σχολίου. Εκτός τού ότι θα πρέπει να διαγράψω και τα δικά μου, το σχόλιό σου είναι χρήσιμο στους σκοπούς αυτού τού μπλογκ.

Παραμένοντας πάντα στη διάθεσή σου για συζήτηση, χαιρετώ.

Μάρκομ Ξ είπε...

Φίλε Λέφτ
Αναμένοντας να συνεχίσω τον προβληματισμό σου για το TPP. Πραγματικά και μένα μου κάνει εντύπωση, αλλά όχι μεγάλη πια. Κάθε "συλλογικότητα" που δεν είναι συλλογικότητα, γιατί δεν ήταν από την αρχή συλλογικότητα, αλλά "ναι, όλοι συζητάμε για να συμφωνήσουμε τελικά με την/ τον Χ που τα λέει ωραία, είμαστε φίλοι και ξέρουμε πόσο καλό παιδί είναι" αυτά παθαίνει. Πριν καν να το πάρει χαμπάρι, σταλινοποιείται, κωφεύει, την ψωνίζει και απλά το μεταφράζει σε "προσαρμογή στην πραγματικότητα και τις ανάγκες". Χωρίς να ξέρω τίποτα από παρασκήνιο, εκτιμώ ότι το όλο σκηνικό εκεί είναι μαγαζάκι του Πουλή, ο οποίος είναι τουλάχιστον μυστήριο, μα σίγουρα ψωνισμένο τρένο.
(δεν ξέρω αν το γραψα καλά για να το πιάσεις, αλλά πάλι στην συζήτηση περί αριστεράς και τα πως και τα γιατί το πάω... :-))
Σι για

Μάρκομ Ξ είπε...

(συμπληρωματικό)
"Τόσο στις τακτικές όσο και στις έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις δεν απαιτείται απαρτία. Οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης λαμβάνονται με την απόλυτη πλειοψηφία των ταμειακά εντάξει παρόντων μελών. Κατ’ εξαίρεση για την τροποποίηση του Καταστατικού του Σωματείου ή τη διάλυση αυτού απαιτείται η παρουσία του ενός δευτέρου (1/2) των μελών και οι αποφάσεις λαμβάνονται με πλειοψηφία των τριών πέμπτων (3/5) των παρόντων μελών. Για να μεταβληθεί ο σκοπός του Σωματείου πρέπει να συναινέσουν όλα τα μέλη. Οι απόντες-απούσες συναινούν εγγράφως."
Μα λέφτη μου είπαμε... είναι αριστερά τα παιδιά... Και επειδή αριστερός γεννιέσαι και δε γίνεσαι δε χρειάζονται δημοκρατίες και κουραφέξαλα...