Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

Ένα μικρό ρήγμα στο ΠΑΣΟΚ…

…ένα μεγάλο βήμα προς το Μέτωπο κατά του Μνημονίου; Ίσως…


Οι τακτικοί αναγνώστες μας, τουλάχιστον, το ξέρουν: σπανίως αναδημοσιεύουμε κείμενα. Όλοι όμως οι κανόνες έχουν και τις εξαιρέσεις τους. Έτσι, αναδημοσιεύουμε σήμερα το κείμενο 15 ανθρώπων της Αριστεράς, προσκείμενων[1] στο ΠΑΣΟΚ και προερχόμενων, όπως προσδιορίζουν οι ίδιοι, «από τον σοσιαλιστικό χώρο και το χώρο της ιστορικής Αριστεράς και των ανένταχτων» με το οποίο δηλώνουν παρόντες για μια ευρεία συμπαράταξη κατά του μνημονίου . Το κάνουμε, όχι τόσο για πληροφόρηση, αν και η είδηση μαζί με το κείμενο «θάφτηκε» από τους συνήθεις υπόπτους και, δυστυχώς, κι από πολλά αριστερά blogs, οπότε είναι μια ευκαιρία να διαβαστεί. Το αναδημοσιεύουμε κυρίως για να χαιρετήσουμε την κίνηση των 15 και να υποδηλώσουμε τη συμπαράταξή μας με όλους αυτούς οι οποίοι πιστεύουν ότι ο κόσμος της Αριστεράς πρέπει να συναντηθεί με όσους ακολουθούσαν μέχρι τώρα το ΠΑΣΟΚ, αλλά πλέον αντιλαμβάνονται την τερατώδη μετάλλαξή του. Και, βέβαια, να συναντηθεί όχι μέσω κάποιων «ραντεβού» σε γραφεία εργατολόγων ή «αρχο-συνδικαλιστών», ψάχνοντας για περσόνες, τηλεοπτικές ή μη, με «απήχηση στους ψηφοφόρους του», αλλά μέσα από τον ειλικρινή διάλογο με αριστερούς σοσιαλιστές που έχουν όλη την απαιτούμενη γενναιότητα για να αντιπαλέψουν μέχρι τέλους μαζί μας και μέσα στις «γειτονιές του κόσμου» τις καταστροφικές πολιτικές της ξεδιάντροπα ψευδεπίγραφης σοσιαλιστικής κυβέρνησης. Διαβάστε (τα bold στο σώμα του κειμένου στο πρωτότυπο):


Η νεοφιλελεύθερη πολιτική —που υλοποιήθηκε από την προηγούμενη και έχει υιοθετηθεί από την παρούσα κυβέρνηση— καθώς και η απόλυτη υποταγή της στις εντολές του ΔΝΤ και της τρόικας, έχουν βυθίσει τη χώρα σε μια βαθιά ύφεση και δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη.

Το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο που ευθύνεται για τη δημιουργία του δημοσίου χρέους, των ελλειμμάτων και την παραγωγική αποδυνάμωση της χώρας έρχεται σήμερα, χρησιμοποιώντας ως άλλοθι την κρίση, να υποθηκεύσει το μέλλον της Ελλάδας, κατεδαφίζοντας το κοινωνικό κράτος, συντρίβοντας τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, κόβοντας μισθούς και συντάξεις, εξαλείφοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, διαλύοντας τις ζωές των πολιτών και τελικά καταδικάζοντας τη νεολαία στη μιζέρια και την έλλειψη προοπτικής, βυθίζοντας τον λαό στη φτώχεια και την απόγνωση.

Όλα αυτά γίνονται χρησιμοποιώντας τη δικαιολογία ότι το κάνουν «για το καλό μας», «για το καλό της πατρίδας»!.

Είναι πλέον σαφές πως το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το καλό των τραπεζών, του κερδοσκοπικού κεφαλαίου και των ισχυρών χώρων της Ευρώπης - των Ευρωπαίων εταίρων μας, οι οποίοι έχουν μεταμορφωθεί σε τοκογλύφους δανειστές μας.

Το επικοινωνιακό τρικ του μονόδρομου, της μοναδικής πολιτικής που θα μας σώσει —από τι άραγε;— έχει πλέον ξεφτίσει στη συνείδηση των πολιτών.

Ο βασιλιάς είναι γυμνός σήμερα, όλο και περισσότεροι Έλληνες αντιλαμβάνονται ότι ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός ποτέ δεν ήταν -και ούτε σήμερα είναι- μονόδρομος.

Όπως πάντα, έτσι και σήμερα, ο νεοφιλελευθερισμός είναι μονόδρομος για την εξαθλίωση των ανθρώπων, για τη βίαιη μετάβαση στη φτώχεια, στην κοινωνία των πάλαι ποτέ 2/3 που έχει ήδη εξελιχθεί σε μια κοινωνία όπου το 80% των ανθρώπων θα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Ο «μονόδρομος» της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, τραγική συνέχεια της άφρονας δεξιάς πολιτικής της Ν.Δ., μας οδηγεί στην υποθήκευση της εθνικής μας ανεξαρτησίας και στην αναπόφευκτη παραχώρηση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Μία χώρα, η οποία αποτελεί οικονομικό προτεκτοράτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει ελάχιστες πιθανότητες να αποφύγει τη γεωπολιτική της υποβάθμιση και να μην ενδώσει στις πιέσεις των κέντρων ισχύος της Δύσης, με δεδομένο ότι υπάρχουν ανοικτά εθνικά θέματα.

Με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης μας τονίζουμε ότι:

α) η ευημερία των αριθμών μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την ευημερία των ανθρώπων και την κοινωνική προκοπή

β) στη δημοκρατία τα αδιέξοδα και οι μονόδρομοι είναι εφευρήματα των ολίγων σε βάρος των πολλών

γ) στο Μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση δεν συμφώνησε ποτέ ο ελληνικός λαός

δ) στο Μνημόνιο σκοπίμως δεν λήφθηκαν υπ όψιν όλα τα δεδομένα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια ορθολογική λύση ικανή να αναδιαρθρώσει την οικονομία και το σπάταλο ελληνικό κράτος χωρίς να θυσιασθούν άνθρωποι και κοινωνικές ομάδες

ε) οι ακραίοι δογματισμοί και οι αφοριστικές προσεγγίσεις που εφαρμόζει η κυβέρνηση σε συνεννόηση και συνεργασία με την αποκαλούμενη 'τρόικα' οδηγούν σε ανθρωποθυσίες και στην αφαίμαξη των λαϊκών και μεσαίων τάξεων

στ) όπου το ΔΝΤ εφάρμοσε αυτή την πολιτική στο παρελθόν, το αποτέλεσμα ήταν η ύφεση, η ακραία φτώχεια και η κοινωνική διάλυση, γεγονός που τουλάχιστον αποδεικνύει το αδόκιμο του όλου εγχειρήματος

ζ) για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση κυριαρχούν ακραίες πολιτικές ομάδες οι οποίες απαιτούν, χωρίς λαϊκή νομιμοποίηση, την πλήρη συμμόρφωση του ελληνικού λαού σε βίαιους, κοινωνικά άδικους και συνταγματικά παράνομους κανόνες, που ως μόνο στόχο έχουν την εξυπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επιτρέψουν τη δημιουργία της οικονομίας που θέλουμε για την Ελλάδα.

Σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη όλες οι δημοκρατικές, πατριωτικές και προοδευτικές δυνάμεις να αφήσουν στην άκρη τις διαφορές του παρελθόντος και να προχωρήσουν στην εθνικά και πολιτικά αναγκαία συστράτευση και συνεννόηση για να ακυρώσουν το Μνημόνιο/ΔΝΤ - Ε.Ε., να απαντήσουν στο ιδεολόγημα της μοναδικής πολιτικής, να αποφύγουν υποχωρήσεις στις πιέσεις των ιμπεριαλιστικών κέντρων και να διατυπώσουν μια υλοποιήσιμη προοδευτική-εναλλακτική πρόταση εξουσίας.

Εμείς, προερχόμενοι από τον σοσιαλιστικό χώρο και τον χώρο της ιστορικής Αριστεράς και των ανέντακτων, δηλώνουμε παρόντες σε κάθε προσκλητήριο μιας νέας πολιτικής αφύπνισης.

Εμείς, οι ενεργοί πολίτες που ανήκουμε στον ευρύτερο δημοκρατικό προοδευτικό και αριστερό χώρο, δημιουργήσαμε το Κέντρο Πολιτικού Διαλόγου και Δράσης «Δημοκρατική Συνεννόηση» ως ένα χώρο συνάντησης των ιδεών και των απόψεων όλων όσοι ενδιαφέρονται να υπάρξει μία νέα και διαφορετική πορεία στη χώρα μας.

Καλούμε τη νέα γενιά να σηκώσει το ανάστημά της και να μην δεχθεί να είναι η γενιά που θα μεταναστεύσει για να έχει δικαίωμα στη ζωή. Καλούμε τη νέα γενιά να μην δεχθεί να είναι η γενιά των 500 ευρώ, της υποαπασχόλησης και της ανεργίας. Καλούμε κάθε δημοκρατικό πολίτη, κάθε προοδευτικό άνθρωπο να συμμετάσχει σε αυτή τη συνάντηση αλληλεγγύης και κοινού αγώνα που ρίχνει παλιούς φραγμούς και θέτει νέους συλλογικούς και μεγάλους στόχους.

Να αγωνιστούμε για την ανατροπή της «μνημονιακής» πολιτικής, να αγωνιστούμε για τη δημιουργία μίας μεγάλης δημοκρατικής προοδευτικής συμπαράταξης όλων των δυνάμεων που συνεχίζουν να πιστεύουν στην Πρόοδο, τη Δημοκρατία, την Ελευθερία και την Κοινωνική Δικαιοσύνη, να αγωνιστούμε με όλους αυτούς που πιστεύουν ότι μία άλλη Ελλάδα είναι εφικτή.


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Βασιλικόπουλος Κρίτων (δημόσιος υπάλληλος), Έξαρχος Νίκος (τοπογράφος - μηχανικός), Ιερωνυμάκης Γιάννης (αντιδήμαρχος Ν. Περάμου), Γιένια Γεωργία (εκπαιδευτικός), Κυπραίος Γιώργος (πανεπιστημιακός), Κωνσταντάκης Άρης (δικηγόρος), Μαριάς Νότης (πανεπιστημιακός), Μελάς Κώστας (πανεπιστημιακός), Μηλιώνης Σωτήρης (δημοτικός σύμβουλος Αν. Λιοσίων), Μητρούσης Βασίλης (οικονομολόγος), Μπόκας Απόστολος (ιστορικός), Οικονόμου Βασίλης (βουλευτής Αττικής, δικηγόρος), Τουμανίδης Παύλος (συνδικαλιστής ΟΣΠΑ), Χατζηγιαννάκης Μίλτος (δικηγόρος), Χωραφάς Βαγγέλης (εκδότης Monthly Review).


[1] Μια απαραίτητη διευκρίνιση που προέκυψε μετά από σχόλιο του φίλου dimitris t: Ο προσδιορισμός ‘προσκείμενων’ πρέπει να ειδωθεί με κάποια σχετική ευρύτητα. Περιλαμβάνει από απόλυτα ενταγμένους μέχρι πρότινος, όπως τον βουλευτή Βασίλη Οικονόμου, μέχρι απλώς σχετιζόμενους με το ΠΑΣΟΚ, αλλά και κόμματα ή οργανώσεις της Αριστεράς.


Η photo από το travelpod.com

26 σχόλια:

dimitris t είπε...

Μα καλά, ο εκδότης του Monthly Review είναι προσκείμενος στο ΠΑΣΟΚ;

LeftG700 είπε...

Φίλε dimitris t,


Έχεις κάποιο δίκιο: Το 'προσκείμενων' ήταν κάπως "τσουβαλιαστικό". Γι' αυτό ακριβώς προσθέσαμε και τη διευκρίνιση (ευχαριστούμε).

Τώρα, για τον συγκεκριμένο που ρωτάς. Νομίζουμε ότι εντάσσεται στους σχετιζόμενους με το ΠΑΣΟΚ, αλλά και με όλα τα κόμματα της Αριστεράς. Θα τον χαρακτηρίζαμε αριστερό σοσιαλιστή. Δηλαδή ...σύντροφο.


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

εγώ πιστεύω ότι ίσως θα πρέπει να διαχωρίσουμε το πολιτικό μέτωπο από το κοινωνικό μέτωπο.

δλδ ενδεχομένως να χρειάζεται ένα κοινωνικό μέτωπο που θα θέσει ως βασικό στόχο την ανατροπή του μνημονίου και όλων των αντιλαϊκών μέτρων. και σε αυτό χωράνε από τους διαφωνούντες του ΠΑΣΟΚ μέχρι τμήματα του αντιεξουσιαστικου χώρου. ακόμα και εργαζόμενοι που μπορεί για τον οποιοδήποτε λόγο να ψηφίζουν δεξιά. αλλά αυτό το κοινωνικό μέτωπο κοινής δράσης δεν μπορεί να έχει κεντρική πολιτική έκφραση.

αλλά αν μιλάμε για πολιτικό μέτωπο θα πρέπει να μπουν διαχωριστικές. και αυτές αφορούν τόσο το ζήτημα της ΕΕ που θα πρέπει να τεθεί ο στόχος της εξόδου όσο και αυτό της συγχρονης σοσιαλιστικής-κομμουνιστικής προοπτικής.

καλύτερα να μην ονειρευόμαστε μεταβατικές κυβερνήσεις και να συμβάλλουμε με τον τρόπο του ο καθένας στην οργάνωση της λαϊκής πάλης για την ανατροπή όλων των παλιών και νέων αντιλαϊκών μέτρων.

LeftG700 είπε...

Ανώνυμε φίλε καλώς ήρθες.

Νομίζουμε πως δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι το κοινωνικό είναι μεν ξεχωριστό από το πολιτικό, αλλά σε αλληλεξάρτηση με αυτό. Και ακριβώς επειδή είναι σε αλληλεξάρτηση λέμε (όχι εμείς, η Αριστερά γενικά) πως το κοινωνικό πρέπει να βρίσκει και την πολιτική έκφρασή του. Κι όταν μιλάμε για πολιτική έκφραση, δεν εννοούμε τίποτε άλλο από τη διεκδίκηση της εξουσίας. Τουλάχιστον εμείς αυτό πιστεύουμε. Καλή η λαϊκή πάλη, αλλά να μην παλεύουμε και για την ψυχή της μάνας μας, έ; :-)

Τώρα για τα όρια. Μεγάλη κουβέντα. Πάντως, να μην ξεχνάμε πως μπορεί να ξεκινήσει μια αγωνιστική πορεία με "χαλαρά" όρια και μέσα από την εξέλιξή της να αναβαθμιστεί καθώς θα διαμορφώνονται οι συνειδήσεις σε κάτι πολύ πιο καθαρά προσδιορισμένο.

Πώς τα βλέπεις αυτά;


Τα λέμε

zalion είπε...

Και το στοχο που θετει για εξοδο απο την Ε.Ε.? Συμφωνει ολη η αριστερα σ'αυτο? Δε νομιζω. Κι ευτυχως δηλαδη

LeftG700 είπε...

Φίλε zalion,


Νομίζουμε ότι στη σχετική διατύπωση υπάρχει μια προσεκτική και ζυγισμένη διατύπωση. Δεν μιλάνε για έξοδο. Μιλάνε για ακύρωση. Και σ' αυτό συμφωνεί όλη η Αριστερά, έτσι δεν είναι;


Τα λέμε

LeftG700 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

εγώ δεν νομίζω πως όλοι αυτοί που συναποτελούν ένα δυνητικό κοινωνικό μέτωπο για την ανατροπή των μέτρων μπορούν όλοι μαζί να φτιάξουν ένα πολιτικό μέτωπο και να διεκδικήσουν την εξουσία ή την "εξουσία". και πες ότι γίνεται ένα παναριστερό λαϊκό μέτωπο με συμμετοχή και αριστερών σοσιαλδημοκρατών και παίρνει μέσα από εκλογές την κυβέρνηση. τι θα κάνει στο ζήτημα της ΕΕ; και αυτό δεν είναι το μοναδικό ζήτημα βέβαια.

γενικά, το πολιτικό μέτωπο πρέπει να ξέρει και τι θα την κάνει την εξουσία ή έστω την κυβέρνηση αν την πάρει.

cynical είπε...

Κουκου!!!

ήρθα για το καλοσόρισμα...

και να ευχηθώ καλη χρονια!

nikos__alfa είπε...

Αγαπητέ(οί) LEFT G700
Επειδή για μένα είναι αναμφισβήτητο ότι για να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία την επίθεση της τρόικας και των συμμάχων της στον κόσμο της εργασίας και στην ίδια τη χώρα, χρειάζεται η ευρύτερη δυνατή συσπείρωση δυνάμεων και ολομέτωπη αντεπίθεση του λαού, μόνο ενθαρρυντικό μπορεί να είναι ότι παρουσιάζεις νέες δυνάμεις που απεγκλωβίζονται από την συμμαχία των "υπευθύνων και ευπρεπών οφειλετών" που έχει καθυποτάξει την χώρα στα συμφέροντα μιας έσχατης μειοψηφίας πιστωτών του διεθνούς και ντόπιου κεφαλαίου!
Το πρόβλημα μας βέβαια είναι πως, όλες αυτές οι δυνάμεις που αντιτίθενται στο μνημόνιο, συμπαρατάσονται σε κοινούς στόχους και αγώνα αποτελεσματικά με δεδομένες τις πολιτικές διαφορές που υπάρχουν και τις ξεχωριστές αφετηρίες καθενός!
Όσοι ισχυρίζονται πάντως ότι μπορεί να υπάρξει κοινωνικό μέτωπο που να οδηγήσει σε ανατροπή των πολιτικών που εφαρμόζονται σήμερα στη χώρα χωρίς την κάλυψη της πιο πλατιάς, έστω και χαλαρής, πολιτικής συμμαχίας που είναι απαραίτητο να συσταθεί επειγόντως για να συσπειρώσει γύρω της όλες τις λαικές δυνάμεις ,εθελοτυφλούν και δεν μπορούν να απαγκιστρωθούν από τα ημιχρεωκοπημένα και αναποτελεσματικά κομματικά μαγαζάκια του παρελθόντος !
Και αυτό θα φανεί δυστυχώς πολύ γρήγορα στις περιφερειακές εκλογές που έρχονται και βρίσκουν την συστημική αριστερά (και εννοώ όλη την αριστερά) τραγικά κατακερματισμένη και παγιδευμένη σε συγκρούσεις κορυφής που δίνουν την εντύπωση ότι το μόνο που ενδιαφέρει μερικούς είναι η μάχη της καρέκλας (τους)!
Όσο για τις εμφανιζόμενες πολιτικές αντιθέσεις που τροφοδοτούν τον κατακερματισμό και την πολυδιάσπαση δυνάμεων ,όπως προηγούμενα του ανώνυμου με τον ZALION, επέτρεψε μου να μεταφέρω ένα σχόλιο μου στο άρθρο "Τα παλιά άρβυλα της αριστεράς μας",στο Waste of Time πριν 40 ημέρες που δυστυχώς παραμένει επίκαιρο ακόμη!
"Να εντείνουμε τις προσπάθειες για ακύρωση του μνημονίου συμφωνώ μπορούμε όμως να είμαστε αποτελεσματικοί, αν δεν έχουμε και δεν το έχουμε δηλώσει εξ αρχής, προετοιμαστεί για έξοδο από την ΟΝΕ και το ευρώ όταν η αντίδραση της τρόικας και των εσωτερικών της συμμάχων θα μας οδηγήσει νομοτελειακά σε αυτό το δίλλημα;
Νομίζω πως όχι και επιμένω ότι το δίλλημα αυτό όπως εμφανίζεται σήμερα ως διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε αυτούς που αναζητούν μια εναλλακτική πολιτική στον μονόδρομο της τρόικας το μόνο που εξυπηρετεί είναι την πολιτική του διαίρει και βασίλευε του κεφαλαίου!
Προυπόθεση για επιτυχία είναι η θέληση για ενότητα και ο προγραμματισμός για όλα, μα όλα τα ενδεχόμενα που δεν σταματά σε δήθεν κόκκινες γραμμές της με πάσει θυσία παραμονής στο ευρώ!
Και ίσως έτσι αποφύγουμε τελικά και την έξοδο και μπορεί να καταφέρουμε μια αλλαγή πολιτικών στη Ε.Ε,πράγμα βέβαια το ίδιο ή και περισσότερο δύσκολο με την μονήρη πορεία της Ελλάδας εκτός της ΟΝΕ.
Στην θέση που βρισκόμαστε εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν ένα όμως είναι σίγουρο:
η ακολουθούμενη σήμερα πολιτική οδηγεί την χώρα σε μια τεράστια οικονομική ,κοινωνική και γεωπολιτική υποβάθμιση που θα γίνει ορατή σε όλους πολύ γρήγορα.
Μόνο που χρόνος δεν υπάρχει!
Εμεις μιλάμε και οι άλλοι δρουν!"

Ελπίζω να μην έκανα κατάχρηση του χώρου και να συνεχίσετε έτσι:

Με ανοιχτό και πρακτικό μυαλό όπως μέχρι σήμερα!

nikos__alfa είπε...

Καλημέρα παληκάρια!
Υπάρχει δυνατότητα να μάθω αν το χθεσινό μεταμεσονύχτιο σχόλιο μου το έφαγε ο μπλόγκερ η εσείς;
Αν συμβαίνει το δεύτερο, που δεν θέλω να πιστέψω, να το ξέρω να αποφεύγω τη γειτονιά σας!
Ηταν λίγο σεντόνι βέβαια.

LeftG700 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
LeftG700 είπε...

Φίλη cynical,


Γεια και χαρά! Καλά έκανες και ήρθες! Άντε, να έχουμε καλή χρονιά!

Ευχαριστούμε και για το κέρασμα στο τσαρδί σου. Εμείς δυστυχώς δεν φροντίσαμε να έχουμε κάτι να ανταποδώσουμε...

Τι άλλο να περίμενε κανείς; Άχρηστοι άντρες!...


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε nikos__alfa, καλό μεσημέρι.


Σε καμία περίπτωση δεν λερώσαμε τα χέρια μας με ...ψαλίδι! :-)

Έχουμε πέσει θύματα εμείς οι ίδιοι αυτού του φαινομένου, το έχουμε καταγγείλει και είναι κάτι που μας κάνει έξαλλους! Ακόμα κι αν δεν δέχεσαι πως τηρούμε αυτή την αρχή ανεξάρτητα από το αν μας "συμφέρει", δέξου τουλάχιστον πως δεν είμαστε τόσο ανόητοι!

Ο μπλόγκερ εδώ και δυο-τρεις μήνες κάνει γυμνάσια με τα σχόλια σε όλους. Ενώ δέχεται μέχρι 4096 χαρακτήρες σε κάθε σχόλιο, βγάζει απαγορευτικό σε πολύ λιγότερους. Όμως, παρ' όλα αυτά, το περνάει! Έτσι κάνει μ' εμάς τουλάχιστον.

Συμβουλές: Γράφε τα μεγάλα σχόλια σε γουόρντ και χώριζέ τα σε 200 λέξεις ανά σχόλιο, βάζοντας το όνομά σου ή ενδείξεις συνεχίζεται, συνέχεια, κ.λπ., για να μη γίνεται μπέρδεμα.

Και προσπάθησε να ανασυνθέσεις το σχόλιο που το έφαγε η μαρμάγκα και να μας το στείλεις!


Τα λέμε


ΥΓ Η πολιτική μας για τα σχόλια είναι απλή: Επιτρέπονται τα πάντα! Ακόμα και τα ξεκάθαρα υβριστικά προς εμάς. Καταλαβαίνεις βέβαια ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σχόλιο που βρίζει κάποιον άλλο συνομιλητή. Όμως, ακόμα και στην τελευταία αυτή περίπτωση, καταλήξαμε, πριν το διαγράψουμε, να ζητάμε πρώτα την άνάκλησή του από αυτόν που το έγραψε, δίνοντας ένα περιθώριο κάποιων λίγων ωρών.

Έχουμε διαγράψει ελάχιστα σχόλια όχι επειδή ήταν υβριστικά ή απλώς δυσάρεστα (αν είναι δυνατόν!), αλλά επειδή πλαστοπροσωπούσαν άλλους σχολιαστές ή ήταν επαναλαμβανόμενες τρικούβερτες μαλακίες.

LeftG700 είπε...

Ανώνυμε φίλε,


Μπορούν και παραμπορούν! Κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις βέβαια. Η βασικότερη εκ των οποίων είναι η αποδοχή του απλούστατου γεγονότος της ζωής (όχι της πολιτικής ζωής, της ζωής γενικά): των συμβιβασμών. Δεν λέμε ότι είναι εύκολο. Είναι όμως αναγκαίο και όχι ανέφικτο.

Το ζήτημα της ΕΕ είναι πολύ δύσκολο και σύνθετο. Και μια καλή στρατηγική αντιμετώπισης τέτοιων ζητημάτων είναι να πετάς το μπαλάκι στον αντίπαλο. Συγκεκριμένα: Ρωτάς τι θα κάνει αυτό το πολιτικό μέτωπο (αν υπάρξει) με την ΕΕ. Και γιατί να μην αντιστρέψουμε το ερώτημα: Τι θα κάνετε αγαπητή ΕΕ μ' εμάς τους "κωλοέλληνες" που αρνούμαστε να γίνουμε τα εξιλαστήρια θύματα; Τι θα κάνετε από τη στιγμή που οι "ριζικές λύσεις" έχουν, πιθανότατα, μεγαλύτερο κόστος για σας;


Τα λέμε

nikos__alfa είπε...

Τηλεγραφικά πια ,αφού βρεθήκαμε και μια ανάρτηση πίσω λόγω μπλόγκερ και έλλειψης χρόνου ,δικήμου!
Χαίρομαι ιδιαίτερα για τις θέσεις σου για το "ψαλίδι" για τις οποίες δεν είχα παρά ελάχιστες αμφιβολίες, που δημιούργησε η συγκυρία!
Είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι παρουσιάζεις νέες δυνάμεις που απεγκλωβίζονται από τον κόσμο των "ευπρεπών και υπεύθυνων οφειλετών" και προστίθενται σε αυτούς που αγωνίζονται για την απαλλαγή της χώρας και του λαού από τις κατοχικές δυνάμεις των πιστωτών και των ντόπιων συνεργατών τους!
Βέβαια το πρόβλημά μας είναι πως συμπαρατάσονται όλες αυτές οι δυνάμεις που εξαιτίας των διαφορετικών αφετηριών και των σχέσεων ακόμη και μίσους πολλές φορές του παρελθόντος εμφανίζονται τραγικά πολυδιασπασμένες και κατακερματισμένες με την επίφαση ,για μένα,αγεφύρωτων δήθεν προγραμματικών και πολιτικών διαφορών καθώς στην κυβερνητική ΤΙΝΑ αντιπαραθέτουν ο καθένας και το δικό του μονόδρομο,ξεχνώντας ότι έχουν υποχρέωση ύπαρξης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των εργαζομένων και όχι ,όπως εμφανίζονται εν πολλοίς,για την διατήρηση των ημιχρεωκοπημένων και αναποτελεσματικών κομματικών μικρομάγαζων του καθένα τους και της καρέκλας (τους)!
Όσο για αυτούς που εμφανίζονται να πιστεύουν στις δυνατότητες αντιμετώπισης του πάνοπλου θηρίου του νεοφιλελευθερισμού της κυβέρνησης και της τρόικας που ελέγχει το κράτος,την ΤΑ,την πληροφόρηση,τα κεντρικά συνδικαλιστικά όργανα και αύριο τις περιφέρειες, με την συγκρότηση κοινωνικού μετώπου ΧΩΡΙΣ την κάλυψη μιας έστω και χαλαρής πολιτικής συμμαχίας που θα συσπειρώσει όλα τα λαικά στρώματα σε μια ολομέτωπη αντεπίθεση ,με βάση ένα μίνιμουμ εναλλακτικό πολιτικό πρόγραμμα,εθελοτυφλούν ακόμη μια φορά και τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών δυστυχώς θα επιβεβαιώσουν τον στρουθοκαμηλισμό τους ,με αποτέλεσμα να χαθεί μια ευκαιρία ουσιαστικής και νικηφόρας αντιπαράθεσης σε ένα προνομιακό ,λόγω της συγκυρίας, πολιτικό πεδίο!
Είναι λυπηρό τώρα που χάνονται τόσα για τους εργαζόμενους και τη χώρα δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι από τα 100 πράγματα που έχει ο καθένας στο μυαλό του υπέρ του λαού μπορούμε να προωθήσουμε 20-30 και παρακάτω βλέπουμε!
Η μήπως δεν προχωράει έτσι η ζωή του καθενός μας;
Συνεχίζεται:

nikos__alfa είπε...

Αγαπητοί(ε) Left G700
Προς ενίσχυση της ρεαλιστικής και ομλογουμένως έξυπνης θέσης σου απέναντι στην διαφωνία του ανώνυμου με τον Ζάλιον για το κεντρικό ζήτημα της ΕΕ και της παραμονής ή όχι στο Ευρώ και στην ΟΝΕ που προηγείται κατά τη γνώμη μου,να επισημάνω ότι:
Σε ένα πεδίο που άπτεται ΚΑΙ της εξωτερικής πολιτικής της χώρας όπως το προκείμενο πρέπει να δεχθούμε ότι οι πολιτικές μας είναι άμεσα εξαρτώμενες από τις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες και της αντιδράσεις των υπόλοιπων παικτών που συμμετέχουν σε ένα τεράστιο πλέγμα αλληλεξαρτήσεων και αλληλεπιδράσεων μαζί μας για να διαμορφώσουν σε κάθε χρονικό σημείο τις εφαρμοζόμενες πολιτικές του συνόλου !
Μήπως μπορεί να γίνει και διαφορετικά;
¨Ετσι είναι παιδαριώδες να πιστεύουμε ότι:
α)Θα επιβάλλουμε ακέραια στους υπόλοιπους την όποια πολιτική μας!
β)Θα πετύχουμε οποιοδήποτε θετικό αποτέλεσμα για το λαό και τη χώρα χωρίς επεξεργασμένες εναλλακτικές προτάσεις που να απαντούν σε όλα τα πιθανά ενδεχόμενα, πχ σε αλλαγές επιρροών και ισχύος μέσα στην ΕΕ ,που μπορούμε να συμβάλλουμε και εμείς σε ένα πανευρωπαικό μέτωπο των εργαζομένων,που θα οδηγήσουν σε νέες πολιτικές μέσα σαυτήν η και στο ακριβώς αντίθετο δηλ στην συνέχιση και επιδείνωση της σημερινής κατάστασης!
Άρα εδώ δεν μπορούμε εξ αντικειμένου να προχωρούμε με την εντύπωση ότι είμαστε ο ομφαλός της γης ούτε βέβαια ότι είμαστε ο τελευταίος τροχός της αμάξης που δεν μπορεί να χαράξει μια πορεία που να είναι ακόμη και πρωτοποριακή στην Ευρώπη και στον κόσμο!
Άλλωστε εμείς είμαστε στην δίνη του κυκλώνα ως πειραματόζωα της παγκόσμιας διακυβέρνησης που στήνει μια έσχατη μειοψηφία της οικονομικής ολιγαρχίας!
Συνεχίζεται:

nikos__alfa είπε...

Επέτρεψέ μου να μεταφέρω ένα σχόλιο μου στο άρθρο "Τα παλια άρβυλα της αριστεράς μας" στο Waste of Time πριν 40 μέρες που δυστυχώς παραμένει επίκαιρο!

"Να που κάποιος προσπαθεί να βάλει τα πράγματα σε μια σειρά,ελπίζω με ειλικρίνεια και όχι με πρόθεση να θάψει στις καλένδες τις απόψεις των άλλων.
Να εντείνουμε τις προσπάθειες για ακύρωση του μνημονίου συμφωνώ μπορούμε όμως να είμαστε αποτελεσματικοί αν δεν έχουμε και δεν το έχουμε δηλώσει εξ αρχής, προετοιμαστεί για έξοδο από την ΟΝΕ και το ευρώ όταν η αντίδραση της τρόικας και των εσωτερικών της συμμάχων θα μας οδηγήσει νομοτελειακά σε αυτό το δίλλημα;
Νομίζω πως όχι και επιμένω ότι το δίλλημα αυτό όπως εμφανίζεται σήμερα ως διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε αυτούς που αναζητούν μια εναλλακτική πολιτική στον μονόδρομο της τρόικας το ΜΟΝΟ που εξυπηρετεί είναι την πολιτική του διαίρει και βασίλευε του κεφαλαίου!
Προυπόθεση για επιτυχία είναι η θέληση για ενότητα και ο προγραμματισμός για όλα, μα όλα τα ενδεχόμενα που δεν σταματά σε δήθεν κόκκινες γραμμές της με πάσει θυσία παραμονής στο ευρώ!
Και ίσως έτσι αποφύγουμε τελικά και την έξοδο και μπορεί να καταφέρουμε μια αλλαγή πολιτικών στη Ε.Ε,πράγμα βέβαια το ίδιο ή και περισσότερο δύσκολο με την μονήρη πορεία της Ελλάδας εκτός της ΟΝΕ.
Στην θέση που βρισκόμαστε εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν ένα όμως είναι σίγουρο:
η ακολουθούμενη σήμερα πολιτική οδηγεί την χώρα σε μια τεράστια οικονομική ,κοινωνική και γεωπολιτική υποβάθμιση που θα γίνει ορατή σε όλους πολύ γρήγορα.
Μόνο που χρόνος δεν υπάρχει!
Εμείς μιλάμε και οι άλλοι δρούν!
Ανκωστή βλέπω ένα μικρό βήμα απτην πλευρά σου που ίσως ανοίγει ένα μικρό παράθυρο για ενότητα και κοινή δράση! Εύχομαι να ανοίξουν και οι άλλοι το δικό τους παράθυρο!"
Εν κατακλείδι λύσεις υπάρχουν ,θέληση και αίσθημα ευθύνης δυστυχώς απουσιάζουν από τις ηγεσίες της συστημικής μας αριστεράς!
Βέβαια παίρνω πίσω το "τηλεγραφικά" της αρχής και λυπάμαι για την τυχόν κατάχρηση φιλοξενίας!
Συνεχίστε έτσι με ανοιχτό και προπαντός πρακτικό μυαλό όπως μέχρι σήμερα!
Καλή δύναμη!

LeftG700 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
LeftG700 είπε...

Φίλε nikos__alfa,


(Εν αναμονή και της ολοκλήρωσης του σχολίου σου)

Χαιρόμαστε που βρήκες την άκρη με τα σχόλια και μας έστειλες τη γνώμη σου. Λόγω πίεσης χρόνου, θα τα πούμε όπως πρέπει αργότερα, μέσα στην ημέρα.


Τα λέμε

nikos__alfa είπε...

Και τελευταίο!
Επέτρεψέ μου να μεταφέρω ένα σχόλιο μου στο άρθρο "Τα παλιά άρβυλα της αριστεράς μας" στο Waste of Time πριν 40 μέρες που δυστυχώς παραμένει επίκαιρο!

"Να που κάποιος προσπαθεί να βάλει τα πράγματα σε μια σειρά,ελπίζω με ειλικρίνεια και όχι με πρόθεση να θάψει στις καλένδες τις απόψεις των άλλων.
Να εντείνουμε τις προσπάθειες για ακύρωση του μνημονίου συμφωνώ, μπορούμε όμως να είμαστε αποτελεσματικοί αν δεν έχουμε και δεν το έχουμε δηλώσει εξ αρχής, προετοιμαστεί για έξοδο από την ΟΝΕ και το ευρώ όταν η αντίδραση της τρόικας και των εσωτερικών της συμμάχων θα μας οδηγήσει νομοτελειακά σε αυτό το δίλλημα;
Νομίζω πως όχι και επιμένω ότι το δίλλημα αυτό όπως εμφανίζεται σήμερα ως διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε αυτούς που αναζητούν μια εναλλακτική πολιτική στον μονόδρομο της τρόικας το ΜΟΝΟ που εξυπηρετεί είναι την πολιτική του διαίρει και βασίλευε του κεφαλαίου!
Προυπόθεση για επιτυχία είναι η θέληση για ενότητα και ο προγραμματισμός για όλα, μα όλα τα ενδεχόμενα που δεν σταματά σε δήθεν κόκκινες γραμμές της με πάσει θυσία παραμονής στο ευρώ!
Και ίσως έτσι αποφύγουμε τελικά και την έξοδο και μπορεί να καταφέρουμε μια αλλαγή πολιτικών στη Ε.Ε,πράγμα βέβαια το ίδιο ή και περισσότερο δύσκολο με την μονήρη πορεία της Ελλάδας εκτός της ΟΝΕ.
Στην θέση που βρισκόμαστε εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν ένα όμως είναι σίγουρο:
η ακολουθούμενη σήμερα πολιτική οδηγεί την χώρα σε μια τεράστια οικονομική ,κοινωνική και γεωπολιτική υποβάθμιση που θα γίνει ορατή σε όλους πολύ γρήγορα.
Μόνο που χρόνος δεν υπάρχει!
Εμείς μιλάμε και οι άλλοι δρούν!"

Εν κατακλείδι λύσεις υπάρχουν ,θέληση και αίσθημα ευθύνης δυστυχώς απουσιάζουν από τις ηγεσίες της συστημικής μας αριστεράς!
Βέβαια παίρνω πίσω το "τηλεγραφικά" της αρχής και λυπάμαι για την τυχόν κατάχρηση φιλοξενίας!
Συνεχίστε έτσι με ανοιχτό και προπαντός πρακτικό μυαλό όπως μέχρι σήμερα!
Καλή δύναμη!

LeftG700 είπε...

Φίλε nikos__alfa,


Να πούμε κι εμείς την άποψή μας για τα ζητήματα που θίγεις:

1) Για τη συμπαράταξη. Είναι γνωστή η αρρώστια. Όμως πιστεύουμε ότι λανθασμένα (και όχι αθώα) έχει ταυτιστεί με την Αριστερά. Και κακώς καλλιεργούμε κι εμείς οι ίδιοι πολλές φορές αυτή την ιδέα. Τι θέλουμε να πούμε; Ένα παράδειγμα:

Βρες ένα μπλογκ χωρίς καμία σχέση με την πολιτική. Βρες ένα μπλογκ με …συνταγές μαγειρικής! Και μπες σε κάποιο ποστ και στείλε ένα σχόλιο που να λέει «φίλε κάνεις λάθος, ο καλύτερος τρόπος να μαγειρέψεις κοτόπουλο με δαμάσκηνα και σως μουστάρδας δεν είναι αυτός που γράφεις, αλλά αυτός». Μαντεύεις τι θα γίνει;

Εν ολίγοις: Η δυσκολία της συνύπαρξης είναι ίδιο των σύγχρονων εξατομικευμένων και ατομικιστικών κοινωνιών. Ακόμα χειρότερο με τους Έλληνες. Κι ακόμα χειρότερα με τους Έλληνες αριστερούς. Αλλά η βάση είναι το πρώτο. Συν την ιδιαίτερη δυσκολία που έχει το εγχείρημα να θέλεις να αλλάξεις τον κόσμο προς το καλύτερο.

2) Για τη σύνδεση του κοινωνικού με το πολιτικό. Ε, τι να λέμε τώρα; Τα αυτονόητα; Κι όμως, έχεις δίκιο. Οι αυταπάτες εδώ χτυπάνε κόκκινο!

3) Για το ζήτημα διεθνούς/εθνικοκρατικού. Συμφωνούμε απολύτως. Θα αλλάζαμε μόνο μια λέξη στην παρακάτω φράση σου:

«[…]πρέπει να δεχθούμε ότι οι πολιτικές μας είναι άμεσα εξαρτώμενες από τις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες και της αντιδράσεις των υπόλοιπων παικτών που συμμετέχουν σε ένα τεράστιο πλέγμα αλληλεξαρτήσεων και αλληλεπιδράσεων μαζί μας […]».

Θα αλλάζαμε τη λέξη ‘εξαρτώμενες’ με τη λέξη ‘συνδεδεμένες’. Πιστεύουμε ότι θα συμφωνήσεις, γιατί αυτό μας φαίνεται από τα συμφραζόμενα ότι είναι και το δικό σου πνεύμα.

Τέλος, για να καταλάβουμε καλύτερα ο σχόλιο που παραθέτεις, πρέπει να διαβάσουμε και το κείμενο που το προκάλεσε. Στείλε μας τη διεύθυνση του μπλογκ στο οποίο το έστειλες. Γκουγκλίσαμε αλλά βγαίνουνε κάτι χιλιάδες σελίδες…


Τα λέμε

LeftG700 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
nikos__alfa είπε...

Αγαπητοί(ε) LeftG700
Με τις εξελίξεις να καλπάζουν στα εκλογικά μέτωπα ίσως είναι πολυτέλεια να ασχολούμαστε με αποσαφηνίσεις αλλά ας το επιτρέψουμε στον εαυτό μας ακόμη μια φορά!Ισως είναι χρήσιμο!
Για το πρώτο θαυμάζω τη μεγαθυμία σου ,αλλά ας κάνουμε τη ανάγκη φιλοτιμία ,έτσι θα συμφωνήσω κιεγώ!
Αποσύρω τη κακιά λέξη που παραπέμπει αλλού!Το "συνδεδεμένες" μοιάζει καλύτερο!
Όσο για το Μπλογκ Waste of Time όπου είχα τον σχετικό διάλογο με το σχόλιο που σου έστειλα, η διεύθυνση είναι:
http://ankostis.blogspot.com/2010/07/blog-post_26.html .
Ελπίζω να το έγραψα σωστά!

Άντε καλή συνέχεια και τα λέμε!

nikos__alfa είπε...

Έκανα μια επαλήθευση !Το σωστό είναι

http://ankostis.blogspot.com/

Αυτά παθαίνεις αν είσαι αυτοδίδακτος στο δίκτυο! Καλό βράδυ!

LeftG700 είπε...

Φίλε nikos__alfa,


Ευχαριστούμε για τη γρήγορη ανταπόκριση και τη ...φροντίδα!

Καλό βράδυ και σε σένα!


Τα λέμε