Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ θα μετατραπεί σε (νέα) διάσπαση του ΣΥΝ;


Η τριχοτόμηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πια γεγονός. Το καλοκαίρι, μετά την αποχώρηση της ΑΠ από τον ΣΥΝ, διασπάστηκε εκ δεξιών. Τώρα διασπάται εξ αριστερών.

Είναι παραπάνω από βέβαιο ότι ο Αλέκος Αλαβάνος θα ανακοινώσει και επίσημα την υποψηφιότητά του στην αυριανή Συνέντευξη Τύπου. Στην ουσία την προανήγγειλε σήμερα στον Real FM. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Αλέξη Μητρόπουλου ως ανεξάρτητου ο οποίος δήλωσε ότι «μετά από πρόταση των μελών του Κέντρου Πολιτικού Διαλόγου και Δράσης ‘‘Δημοκρατική Συνεννόηση’’, καθώς και δυνάμεων της Ριζοσπαστικής και Οικολογικής Αριστεράς», αποφάσισε να συμμετάσχει (από τη θέση του επικεφαλής, εννοείται) σε «ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο Κοινωνικής Αυτονομίας».

Φυσικά, όλοι καταλαβαίνουμε πώς στην πραγματικότητα έχουν εξελιχθεί τα πράγματα. Η ηγετική ομάδα του ΣΥΝ, που επ’ ουδενί θέλει τον Αλαβάνο υποψήφιο Περιφερειάρχη Αττικής, έδωσε το πράσινο φως στον Αλέξη Μητρόπουλο για την αναγγελία της καθόδου του στις εκλογές μαζί φυσικά με τη διαβεβαίωση ότι θα τον στηρίξει. Ισχύει για όλους ότι στην πολιτική μερικά πράγματα γίνονται, αλλά δεν λέγονται.

Στην απόφασή αυτή δεν συναινούν όλοι στον ΣΥΝ. Κι απ’ όσο μάθαμε εμείς, στην αποψινή συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής η ομάδα του Παναγιώτη Λαφαζάνη θα διαχωρίσει τη θέση της, αντιπροτείνοντας, πιθανόν, τη Νάντια Βαλαβάνη. Η πρόταση, αν γίνει, θα πέσει, βέβαια, στο κενό.

Πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα; Άγνωστον. Ένα πράγμα όμως επιβεβαιώνεται: Όπως ακριβώς βαθαίνει η οικονομικοκοινωνική κρίση, έτσι ακριβώς γίνεται και στον χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Κι ό,τι πλήττει ένα κομμάτι της Αριστεράς (οποιοδήποτε κομμάτι!), πλήττει όλη την Αριστερά.

Όταν λησμονείται το «δεν περισσεύει κανείς», ισχύει το «κανείς δεν βγαίνει αλώβητος».


UPDATE (9 Σεπτεμβρίου, ώρα 4.50 πμ): Η αποψινή (χθεσινή) συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ έληξε λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα. Είχε μεσολαβήσει διακοπή για να ψηφίσουν τα μέλη της ΚΠΕ του ΣΥΝ που συνεδρίαζαν από το απόγευμα για το «καυτό» ζήτημα του υποψήφιου περιφερειάρχη Αττικής. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, από την οποία απείχε η ομάδα Λαφαζάνη, περίπου το 1/3 των παρόντων, ήταν να υποστηριχτεί μεν η υποψηφιότητα Μητρόπουλου, αλλά με το «παραθυράκι» διαφυγής, προκειμένου να αποφευχθεί η εκλογική διάσπαση, να υποστηριχτεί άλλο πρόσωπο (εκτός Αλαβάνου, εννοείται), αν συγκεντρώνει ομόφωνη συναίνεση και, εκτός από τα απαραίτητα προσόντα, έχει και διείσδυση στους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.

Η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από ανακυκλούμενες, αδιέξοδες, αλλά και έντονες προς το τέλος συζητήσεις, συμφώνησε να συνεδριάσει αύριο νωρίς το πρωί μαζί με τα τρία πρόσωπα που κρίθηκε πως θα μπορούσαν να τεθούν εναλλακτικά επικεφαλής του ψηφοδελτίου: Βαλαβάνη, Λαφαζάνη και Δρίτσα. (Υπενθυμίζουμε ότι προηγουμένως —και πάντως πριν τη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ— το Μέτωπο Ανατροπής και Αλληλεγγύης με ανακοίνωση που υπέγραφε ο Αλέκος Αλαβάνος πρότεινε ως «ύστατη λύση» την υποψηφιότητα της Νάντιας Βαλαβάνη). Κι όλα αυτά, με δεδομένο (μέχρι στιγμής) ότι αύριο στις 12 το μεσημέρι ο Α. Αλαβάνος θα δώσει συνέντευξη τύπου στην οποία όλοι γνωρίζουν πως θα ανακοινώσει και επισήμως τη δική του υποψηφιότητα.

Η δική μας εκτίμηση: Τα δυο ψηφοδέλτια είναι αναπόφευκτα. Το ερώτημα πλέον είναι άλλο και πολύ πιο ζόρικο:

Θα υπάρξει ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές; Το 2004, όπου και τότε ο ΣΥΡΙΖΑ είχε διασπαστεί εκλογικά, ο «ασθενής» επέζησε. Τώρα;



Η εικόνα, από το xoristitlo.blogspot.com (το εξώφυλλο του άλμπουμ «Puzzle» που έβγαλαν οι Biffy Clyro το 2007).

26 σχόλια:

Στέλιος είπε...

Ο επαναστάτης βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί πάντα.
Αν η τακτική του δεν είναι ρεαλιστική θα μείνει γκρουπούσκουλο.
Αν η στρατηγική του δεν έχει επαναστατική προοπτική θα είναι ουρά των αστικών κομμάτων.
Εχουμε ηγεσίες κατώτερες των περιστάσεων που δεν γνωρίζουν ούτε το α-β και θέλουν να οδηγούν.
Υπομονή θα ξημερώσει.

Ανώνυμος είπε...

γαργαλατα γαργαλατα μηπως και ρθουν τα γαλατα. (αφιερωμενο στην κοντρα στο συριζα) στελιο συμφωνω στο τελευταιο αλλα στο πρωτο νομιζω κανεις ..υπερβαση(σε ποιους επαναστατες απευθυνεσαι;) ειναι βαρια κουβεντα .

Ανώνυμος είπε...

όπως είδαμε στην αριστερά δεν υπάχει κάτι "παραπάνω από βέβαιο".
προτείνεται η Βαλαβάνη για να βγει από το αδιέξοδο ο Αλαβάνος, η οποία αρνείται -σοφά μάλλον- και αφού έχει αρνηθεί την προτείνει ο Λαφαζάνης γιατί πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχουν πάντα 2 προτάσεις στην έρμη ΚΠΕ του ΣΥΝ.
οκ. πάντως δεν θυμάμαι (αλλά μπορεί και να κάνω λάθος) να διαφώνησε ο Λαφαζάνης όταν αποφασίστηκε το καλοκαίρι να στηριχτεί υποψηφιότητα από τον σοσιαλιστικό χώρο.
είναι κρίμα για το εγχείρημα του σύριζα αλλά είχε φανεί ότι προς τα εκεί πάει από το φθινόπωρο με τη δημιουργία του Μετώπου.
αυτά προς το παρόν,
καλά και πετροβολητά φθινόπωρα (προς την κυβέρνηση και τις τρόικες)
λ.κ

LeftG700 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
LeftG700 είπε...

Φίλε Στέλιο,


Ακόμα κι αν αντικαταστήσουμε το 'επαναστατική προοπτική' με το λιγότερο φιλόδοξο, αλλά πιο "προσγειωμένο" 'μακροπρόθεσμη στρατηγική', η δυσκολία που αναφέρεις υπάρχει. Και συμφωνούμε ότι οι ηγεσίες είναι κατώτερες των περιστάσεων. Όμως βρε Στέλιο, απ' ό,τι βλέπουμε και ακούμε και συζητάμε, και η "βάση" αρμενίζει συχνά σε πελάγη εκτός τόπου και χρόνου...


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Ανώνυμε φίλε (έτσι όπως δεν έχεις όνομα δεν ξέρουμε αν πρέπει να σε καλωσορίσουμε ως καινούργιο στην παρέα ή όχι),

Υποθέτουμε ότι την επαναστατική έννοια την εισάγει ο Στέλιος με την ευρεία σημασία της λέξης.


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Βρε καλώς τη λ.κ.! Εντάξει, το ‘κάτι παραπάνω από βέβαιο’ είναι μια έκφραση καθ’ υπερβολή. Κράτα μόνο την έμφαση. Ορισμένα από τα γεγονότα που αναφέρεις δεν ισχύουν (π.χ. η Βαλαβάνη δεν είπε όχι).

Την προσέγγιση με τον σοσιαλιστικό χώρο πρέπει να είναι κανείς παράφρων για να μη την έχει ως βασική προτεραιότητα. Δεν νομίζουμε όμως ότι αυτό συνεπάγεται πως πρέπει σώνει και ντε να μπαίνει επικεφαλής αριστερών εκλογικών συνδυασμών στελέχη του συγκεκριμένου χώρου.

Τέλος πάντων, θα έχουμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε όλα αυτά πιο διεξοδικά. Καλό φθινόπωρο!


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

Αρνήθηκε από χτες το μεσημέρι η Βαλαβάνη!
Και τις παρακλητικές επιτροπές προς τον Αλέκο (ετοιμάζουν μια ακόμα, 12:00) τις έχουμε ματαδεί και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε τώρα.
ΚΑλή σεζόν

Παρατηρητής δυασρεστημένος και γι᾽αυτό παραθέτω, ένα από τα ανέκδοτα του Καβάφη:
Θεατής Δυσαρεστημένος

«Απέρχομαι, απέρχομαι. Μη κράτει με.
Της αηδίας και ανίας είμαι θύμα.».
«Πλην μειν' ολίγον χάριν του Μενάνδρου. Κρίμα
τόσον να στερηθής». «Υβρίζεις, άτιμε.

»Μένανδρος είναι ταύτα τα λογίδια,
άξεστοι στίχοι και παιδιαριώδες ρήμα;
Άφες ν' απέλθω του θεάτρου παραχρήμα
και λυτρωθείς να στρέψω εις τα ίδια.

»Της Ρώμης ο αήρ σ' έφθειρεν εντελώς.
Αντί να κατακρίνης επαινείς δειλώς
κ' επευφημείς τον βάρβαρον - πώς λέγεται;

»Γαβρέντιος, Τερέντιος; - όστις απλώς
δια Λατίνων ατελλάνας ων καλός,
την δόξαν του Μενάνδρου μας ορέγεται».

Κωνσταντίνος Π. Καβάφης

dimitris t είπε...

Για να πούμε την αλήθεια δεν μπορεί στον ΣΥΡΙΖΑ να έχουν όλοι το ίδιο βάρος στη λήψη αποφάσεων. Εφόσον η κάθε τάση του ΣΥΝ μπορεί να έχει περισσότερους οπαδούς (για να το θέσω έτσι άκομψα) απ’ ότι όλα μαζί τα εκτός ΣΥΝ κόμματα και ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ, θα ερχόταν φυσιολογικά σε κάποια φάση το αδιέξοδο και να ξεπεραστεί τώρα η κρίση θα επανέρθει το πρόβλημα με κάποια άλλη αφορμή.

Αν δεν προχωρήσει το θέμα της λήψης αποφάσεων στη βάση δεν βλέπω άσπρη μέρα!

nikos__alfa είπε...

dimitis t
" Αν δεν προχωρήσει το θέμα της λήψης αποφάσεων στη βάση δεν βλέπω άσπρη μέρα!"
Πολύ σωστά!
Αν αποδέχονται οι πρωταγωνιστές της κρίσης μια διαδικασία προσφυγής στη βάση ακόμη δεν είναι αργά!
Ποιά θα είναι η βάση που θα αποφασίσει όμως;
Προτείνω πλατιά ανοικτή ψηφοφορία όσων ενδιαφέρονται να ενταχθούν σε ένα πλατύ αυτοδιοικητικό ,ανατρεπτικό,δημοκρατικό μέτωπο για τον επικεφαλής της παράταξης στην περιφέρεια της Αθήνας!

Παράταξης με μοναδικές θητείες για όλους όσους εκλεγούν οπουδήποτε!

Με συμμετοχή της Δημοκρατικής Συνεννόησης και όποιων άλλων Κινήσεων ,Πρωτοβουλιών, συλλόγων και πολιτών που συγγενεύουν με τον σοσιαλισμό και την ριζοσπαστική αριστερά!
Ας δώσουμε την ευκαιρία στην κοινωνία να εκφρασθεί ελεύθερα και ενωτικά!
Για ένα κίνημα απαλλαγής και πραγματικής Αλλαγής!

Αγαπητοί φίλοι,

"Στην βράση κολλάει το σίδερο."

Εμπρός ,χωρίς φόβο και με πολύ πάθος!

Ανώνυμος είπε...

λίγο δύσκολο να παρακολουθήσω τον Αλαβάνο. Βέβαια μου άρεσε πολύ η αναφορά του στην κατακερματισμένη αριστερά!
πού ήταν αυτός κρυμμένος τόσο καιρό;
μα τέτοιο δούλεμα πιά;
και επειδή στη βράση κολλάει το σίδερο-όπως λέει ο φίλος πιο πάνω,
ας ανεβούμε στη Θεσσαλονίκη για αρχή μπας και μας φυσήξει ο αέρας και συνέλθουμε και κάνουμε και καμμιά δουλειά.
λ.κ

LeftG700 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
LeftG700 είπε...

Φίλε Παρατηρητή,


Να μην αποχωρήσεις! That’s n o t an order. That’s a request!


Τα λέμε


ΥΓ Κύριος Καβάφης; Ο Μέγας!

LeftG700 είπε...

Φίλε dimitris t,


Με δυο λέξεις: Δημοκρατική λειτουργία. Τόσο απλό και τόσο δύσκολο…


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε nikos__alfa,


Συμμεριζόμαστε την ενωτική και δημοκρατική σου διάθεση. Θα προσθέταμε μόνο λίγο περισσότερο ρεαλισμό. Η ΔΑ (ως ηγεσία και βασικό στελεχιακό δυναμικό) έχει κουνήσει μαντήλι στην Αριστερά προ πολλού…


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλη λ.κ.,


Δεν θα θέλαμε, τουλάχιστον αυτή την ώρα, να μπούμε σε συζήτηση για τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν. Άσε να πέσουν πρώτα οι τόνοι… :-)


Τα λέμε

nikos__alfa είπε...

"ΔΑ" είπες; Την Δημοκρατική Αριστερά του Φωτούλη εννοείς;
Μόνο σαυτούς δεν υπολόγιζα!

LeftG700 είπε...

Φίλε nikos__alfa,


Ουπς! Πατάτα! Από κεκτημένη ταχύτητα και απρόσεκτη ανάγνωση το 'Δημοκρατική Συνεννόηση' το κάναμε Δημοκρατική Αριστερά. Σόρυ.


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

kalimera,

mporo parakalo na sas rotiso an exete gnosi kai apopsi gia to zitima poy anaferetai se diafora blogs kai afora apoliseis stin tupoekdotiki..

xerete kati?

LeftG700 είπε...

Ανώνυμε φίλε (10 Σεπτεμβρίου 2010 1:44 μ.μ.),


Βεβαίως και έχουμε γνώση των απολύσεων που αναφέρεις. Το γεγονός το έχει επιβεβαιώσει η ίδια η Παπαρήγα. Και βεβαίως έχουμε και άποψη. Όμως -και να μας συμπαθάς γι' αυτό- δεν μπορούμε να την αναλύσουμε σε ένα σχόλιο, τουλάχιστον όχι χωρίς να είμαστε ασαφείς ή να "ρίξουμε νερό στο μύλο της αντίδρασης" (παλιό, αλλά καλό). Το συγκεκριμένο ζήτημα θα το εντάξουμε σε ένα ποστ που το παλεύουμε κάμποσες μέρες και θα το ανεβάσουμε σύντομα. (Ο τίτλος του (μάλλον) θα είναι: "Κοίτα ποιοι μιλάνε: οι ψευτοαριστεροί"). Συνεπώς, αν έχεις την καλοσύνη -και την υπομονή- θα πρέπει να ρίχνεις που και που κάνα κλικ στο μπλογκ μας.

Φυσικά, τα συναισθήματά μας για τους ανθρώπους που έχασαν τη δουλειά τους μπορείς να τα υποθέσεις με ευκολία. Όταν "σε καλούν στο λογιστήριο", δεν έχει την παραμικρή σημασία αν το λογιστήριο είναι κόκκινο...

LeftG700 είπε...

ΥΓ Ανώνυμε φίλε, παραλείψαμε να σε καλωσορίσουμε. Το κάνουμε τώρα! Και παραλείψαμε να κλείσουμε το σχόλιό μας με τον συνηθισμένο χαιρετισμό μας και, ταυτόχρονα, πρόσκληση σε διάλογο. Κι αυτό το επανορθώνουμε. Συνεπώς...


Τα λέμε!

Ανώνυμος είπε...

Τι να πούμε τι;Τι να τραγουδήσουμε;
Μια ευκαιρία σαν κιαυτή
την κάψαν σαν ξερό κλαδί.
Μάγκες δεν πάμε να γλεντήσουμε;

'Αλλωστε το είπε και το Blooberg.
Η φτώχεια θέλει καλοπέραση.

LeftG700 είπε...

Ανώνυμε[1] φίλε/η (αν είσαι "καινούργιος", καλώς ήρθες!),


Να πούμε 'ψυχή βαθιά'! Και να τραγουδήσουμε το "Τίποτα δεν πάει χαμένο"!

Τίποτα δεν πάει χαμένο, όπως και τίποτα δεν καίγεται χωρίς να μεταμορφωθεί σε κάτι άλλο!


Τα λέμε


[1] Αμάν ρε παιδιά! Τι μανία είναι αυτή; Πάρτε ένα ψευδώνυμο! Είναι που είναι απρόσωπο το νετ, κοτσάρετε κι αυτό το 'ανώνυμος' και μας ξενερώνετε! Πλίιζ!... :-)

zalion είπε...

Μεγαλη συγκεντρωση η προχθεσινη εγινε και καλη πορεια χωρις κανενα παρατραγουδο. Οι μπατσοι για πρωτη φορα εκλεισαν τα πανεπιστημια με κλουβες λες και ειχαμε πολεμο. Το οτι δεν εγινε κατι παντως δεν οφειλεται στους μπατσους αλλα στην οργανωση απο τη μια και στην αυτοσυγκρατηση αναρχικων και μπαχαλων απο την αλλη. Η δολοφονια της Marfin φαινεται να εχει τρομαξει αλλα και να εχει συνετισει αρκετους.
Διαπληκτισμοι υπηρξαν με τον Βοναπ.... ε! συγνωμη με τον Αλαβανο στην αρχη της πορειας. Μετα τον εχασα δε ξερω τι εκανε.

LeftG700 είπε...

Φίλε zalion,


Εμείς δεν έχουμε εικόνα, πήραμε απουσία καθ' ολοκληρία! Χαιρόμαστε και για τον πολύ κόσμο και για την καλύτερη οργάνωση και αυτοσυγκράτηση αναρχικών και μπάχαλων. Μακάρι να συνεχιστεί και να εδραιωθεί!


Τα λέμε


ΥΓ Περιμέναμε ότι θα μας έφερνες κανένα τρίγωνο Πανοράματος από τον Αγαπητό κι εσύ μας έφερες μια ...ταβανόπροκα νααα για τον Αλαβάνο! ;-)

zalion είπε...

Οπως εχετε καταλαβει θεωρω την πολιτικη παρουσια αυτου του ανθρωπου καταστροφικη για οτι ειχε οικοδομηθει στο ΣΥΡΙΖΑ ως τα τωρα.
Δε θελω να μπω σε διαλογο για τις αποψεις μου οι οποιες εμφανεστατα ειναι υποκειμενικες και μπορει και σκληρες σε καποια φαση.