Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Nosferati εναντίον Αριστεράς


Εκβιάζει τον ελληνικό λαό η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη σημερινή εξαγγελία περί δημοψηφίσματος για την έγκριση της τελευταίας δανειακή σύμβασης που είναι στα σκαριά;

Νομίζουμε πως ναι. Πού όμως ακριβώς εντοπίζεται ο εκβιασμός; Αυτό που ακούγεται ήδη στις τηλεοράσεις, ότι δηλαδή τον εκβιάζει επειδή του βάζει το μαχαίρι στο λαιμό «ευρώ ή δραχμή» δεν μας κάθεται και πολύ καλά. Διότι το δίλημμα αυτό υπάρχει έτσι κι αλλιώς. Για να τα λέμε όλα, υπήρχε από τότε που ο Σημίτης έβαζε μπροστά το σχέδιο για την εντός τού ‘‘σκληρού’’ πυρήνα τής Ευρωπαϊκής Ένωσης ‘‘Ισχυρή Ελλάδα’’ (και κομμάτια τής Αριστεράς —ονόματα δεν λέμε και υπολήψεις δεν θίγουμε— πανηγύριζε διότι θα έπεφταν τα επιτόκια δανεισμού!) Μπορεί ο ΓΑΠ να επέσπευσε την επαναφορά τού διλήμματος με την πολιτική που ακολούθησε από την εκλογική του νίκη και μετά, αλλά αυτό τούτο το δίλημμα δεν το δημιούργησε η κυβέρνησή του. 

Επομένως, ο εκβιασμός τού ΓΑΠ δεν εντοπίζεται εκεί, κατά την άποψή μας. Εντοπίζεται στο ότι συνδέει αυτό το εκ φύσεως διλημματικό ερώτημα με την τρισάθλια κυβέρνησή του.

Κι αυτό μας φέρνει στη μέγιστη αθλιότητα που διέπραξε, στην απελπισμένη προσπάθειά του να γαντζωθεί στην κουρελιασμένη εξουσία του:

Το γεγονός ότι ‘‘θυμήθηκε’’ τον ελληνικό λαό και το δικαίωμά του να μιλήσει, τώρα, αυτή τη στιγμή. Αφού στο μεταξύ έχει οδηγήσει την Ελλάδα, δεμένη πισθάγκωνα στην αιχμαλωσία των πιστωτών της, με απωλεσμένα σε μεγάλο βαθμό τα όποια διαπραγματευτικά όπλα είχε στη διάθεσή της πριν από δυο χρόνια.

Όλα αυτά βέβαια, μικρή σημασία έχουν τώρα πια. Έτσι κι αλλιώς, δημοψήφισμα δεν θα υπάρξει. Πάμε για εκλογές, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Ποια θα μπορούσε να είναι η κύρια υπερασπιστική γραμμή τής κυβέρνησης που μας οδήγησε εδώ που μας οδήγησε; Μα θέλει και ρώτημα; Αυτή θα είναι:

«Δεξιά και Αριστερά σε σύμπραξη, μαζί με κάποιους αποστάτες, ρίχνουν την κυβέρνηση. Και καλά η Δεξιά. Προηγείται στις  δημοσκοπήσεις και μυρίζεται εξουσία. Αλλά η ‘‘Αριστερά’’ που γίνεται πάλι το δεκανίκι τών Σαμαροκαρατζαφέρηδων; Μετά το μαύρο ’89 έχουμε τώρα το μαύρο ’11! Για άλλη μια φορά η ‘‘Αριστερά’’ αποδεικνύεται προδοτική!».

Και να! Οι πρώτοι βρικόλακες βγήκαν ήδη απ’ τους τάφους τους για να πουν το δόλιο ‘‘ποίημά’’ τους…


Η (απεχθής) εικόνα, από το zbrushcentral.com

14 σχόλια:

ΕΟΣ είπε...

Ούτε η Μιλένα Αποστολάκη και η Βάσω Παπανδρέου δεν τα είπαν τόσο καλά!

μια άλλη εκτίμηση για την πολιτική συγκυρία:

Τρομοκρατημένη η Αντιπολίτευση και η Αριστερά μπροστά στο Δημοψήφισμα!

dimitris t είπε...

Φίλοι Λεφτ, πραγματικά ο Παπανδρέου δεν θέλει το δημοψήφισμα και απλά ρίχνει προπέτασμα καπνού. Η αριστερά όμως τι κάνει, θέλουμε ή όχι να αποφασίσει ο ελληνικός λαός;

Αντί να πιάσουμε την ευκαιρία βλέπω να μεμψιμοιρούμε.

Αντί από χθες κιόλας, ΟΛΑ τα κόμματα της αριστεράς να βγουν κριτικά μεν στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς αλλά και επιθετικά στο αίτημα δημοψηφίσματος, βλέπω να συντάσσονται σε γραμμή παρόμοια με της ΝΔ!

Δεν μου κάνει πια εντύπωση που ο κόσμος βλέπει όλους σαν μια από τα ίδια …

markos είπε...

Ναι στο δημοψήφισμα.
Είναι ευκαιρία να πούμε ΟΧΙ στους τραπεζίτες.
Η επίσημη αριστερά αποδυκνύεται αδύναμη.

Ανανεωτικός κομμουνιστής είπε...

Όταν αναφέρεσαι σε "βρυκόλακες" εννοείς το "βαθύ ΠΑΣΟΚ"; Εμένα εκεί πήγε το μυαλό μου, όμως υπάρχει πλέον "βαθύ ΠΑΣΟΚ"; Αισθηση μου είναι πως δεν υπάρχει (αλλά ακόμα κι αν υπάρχει ποιά η εμβέλειά του;) Μήπως επομένως αναφερεσαι σε κάποιους άλλους; Αν ναι σε ποιούς;

ΥΓ: Καθόλου δεν κατάλαβα την ανάρτηση περιθωρίου (την αναφερόμενη σε κάποιον μ@λ@κ@). Καλό θα είναι σε ένα αριστερό μπλογκ, να λέγονται τα πράγματα με το όνομά τους και όχι να δημοσιεύονται κρυπτικά μηνύματα που γίνονται αντιληπτά σε έναν πολύ περιορισμένο κύκλο (στον οποίο προφανώς δεν συγκαταλέγομαι).

LeftG700 είπε...

Φίλοι τής ΕΟΣ,


Είστε κατά τα φαινόμενα μεγαλύτεροι σε ηλικία και κατά τεκμήριο πιο έμπειροι από εμάς. Συνεπώς δεν έχετε και πολλές δικαιολογίες για τη βάση στην οποία στηρίζετε την επίκρισή σας για το ποστ. Και παρά το ότι ισχυρίζεστε ότι εκφράζετε το νέο πνεύμα των καιρών στο εργατικό κίνημα, ακολουθείτε μια από τις χειρότερες παραδόσεις τής Αριστεράς. Ποια; Να κρίνετε επιφανειακά ψάχνοντας για ταυτίσεις και διαφορές, χωρίς να αναλύετε συγκεκριμένα ποιος λέει τι και γιατί το λέει. Θα σας το πούμε με ένα απλό παράδειγμα, γιατί μας φαίνεται ότι έχετε μια δυσκολία να το κατανοήσετε:

Η Αθήνα και η Μόσχα έχουν την ίδια ώρα. Παρ’ όλα αυτά τις χωρίζουν χιλιάδες μίλια!

Το κείμενό σας το έχουμε διαβάσει. Κινείται στα γνωστά πλαίσια: Χτύπημα της υπαρκτής Αριστεράς χωρίς καμία μέριμνα να δίνετε τουλάχιστον χτυπήματα πάνω από τη ζώνη ή να κάνετε σαφές which side you are on.

Φίλοι τής ΕΟΣ, την Πολιτική δεν ‘‘την έχετε’’. Ευτυχώς που ανήκετε στον αχταρμά τής ‘‘αναρχοαυτονομίας’’! Θα ήταν καταστρεπτικό να παίζετε κάποιο ρόλο εντός της Αριστεράς. Αρκετούς στόκους έχουμε! ;-)


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε dimitris t,


Δεν θα συμφωνήσουμε. Και νομίζουμε ότι εκτιμάς λάθος την κατάσταση. Αφήνοντας τα προσχηματικά που λέγονται από όλες τις πλευρές (ισχύει πάντα αυτό που λένε ότι στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται και πράγματα που λέγονται αλλά δεν γίνονται!), ας πάμε στην ουσία:

Τι θα ψήφιζε ο ελληνικός λαός «με το σουγιά στο κόκαλο και το λουρί στο σβέρκο»; Όχι; Εμείς πάλι νομίζουμε καραμπινάτο ναι. Διότι αυτή είναι η θέση του κατά πλειοψηφία, εδώ και πολλά χρόνια.

Με βάση αυτό το σκεπτικό, τι λόγο έχει η Αριστερά να ξεκίναγε εκστρατεία υπέρ τού όχι; Κατά την άποψή μας δεν θα έπρεπε καν να συμμετάσχει στο δημοψήφισμα. Αποχή. Με το σκεπτικό ότι μια πλήρως απονομιμοποιημένη δεν δικαιούται καν να διεξάγει δημοψηφίσματα.

Τέλος, γράφεις: «[…]βλέπω να συντάσσονται σε γραμμή παρόμοια με της ΝΔ!».

Μάλιστα. Ξέρεις, φίλε μας, τους προϋπολογισμούς των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ τους καταψηφίζει σταθερά σύμπασα η Αριστερά. Το ίδιο και η Δεξιά. Συνιστάς αλλαγή γραμμής;

Μη μπαίνει σε τέτοια τριπάκια. Δεν οδηγούν πουθενά!


Τα λέμε


ΥΓ Σου συνιστούμε να διαβάσεις και το σχόλιό μας προς την ΕΟΣ.

LeftG700 είπε...

Φίλε Μάρκο,


Θα προσθέταμε: και ευκαιρία να προσυπογράψουμε άνευ όρων τα όσα ‘‘διαπραγματεύτηκε’’ ο ΓΑΠ!

Δεν μας τα λες καλά! Κι όχι τίποτε άλλο. Για ό,τι λες δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε και τον …Μηλιό! ;-)


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε Ανανεωτικέ,


Αναφερθήκαμε στην (παμπάλαιη) τακτική που ‘‘παραδοσιακά’’ έχει ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ, ιδίως από το ’89 και μετά, για να υπονομεύει την Αριστερά σε προεκλογικές ή κρίσιμες περιόδους. Σε αυτή την τακτική υπάρχει σύμπνοια μεταξύ όλων των τάσεών του.

Ήδη ακούστηκαν τα πρώτα πυροτεχνήματα με αφορμή τα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου. Και ο Παπουτσής σήμερα τα είπε ‘‘πολύ καλά’’. Τι τα θέλεις, φίλε Ανανεωτικέ; Είτε βαθύ είτε ρηχό, ένα είναι το ΠΑΣΟΚ! —αναφερόμαστε στα επιτελεία βέβαια, κι όχι στους ψηφοφόρους του.

Όλους αυτούς εννοούμε ‘βρικόλακες’. Χωρίς να εξαιρούμε όσους δραστηριοποιούνται στο Διαδίκτυο.

Για το ΥΓ: Υπό ΚΣ, έτσι είναι όπως τα λες. Έρχονται όμως περιστάσεις και καταστάσεις που πρέπει ο λόγος να είναι κρυπτικός. Για να παραφράσουμε αυτό που λέμε, με άλλη αφορμή, στον Δημήτρη Τ., στο μπλογκάρισμα, καμιά φορά, υπάρχουν και πράγματα που γράφονται χωρίς να εξηγούνται. Πάντως, μη πονοκεφαλιάζεις, δεν έχει καμιά σημασία. Μιλάμε για αστειότητες…


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε dimitris t,


Ουπς, παράλειψη! Χρόνια Πολλά για τη γιορτή σου!


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

Σε σοβαρές χώρες, είναι αποτελεσματικό και επιβάλεται δημοψήφισμα για σοβαρές αποφάσεις.
Θυμάμαι την περίοδο της υπογραφής του Μάαστριχτ, μπήκε σε δημοψήφισμα αν έπρεπε η δανία να ενταχθεί στη συνθήκη, ή όχι.
Αφού μάλιστα, προηγήθηκαν δημοσιεύσεις σε κάθε λογής έντυπο για το τι περιλαμβάνει η συνθήκη και αφού δόθηκε λογικός χρόνος να διαβάσουν, να εμπεδώσουν και ν αποφασίσουν οι δανοί.
Και το καταψήφισαν.
Το ίδιο έγινε και με τη συνθήκη της Λισαβώνας (για το ευρωσύνταγμα όπως λέγαμε), όπου το καταψήφισαν Γαλλία και Πορτογαλία(;)και δεν θυμάμαι αν υπήρξαν κι άλλοι.
Σε χώρες σοβαρές αυτά.
Στα δικά μας τώρα, τι να πω κι εγώ; Τι θα ρωτάει το δημοψήφισμα; Θάναι δεσμευτικό, ή όπως είπε ο Καστανίδης νομίζω, συμβουλευτικό;
Θάναι ξεκάθαρα τα ερωτήματα; Και τι επεκτάσεις θάχουν;
Κι ο Παπαδόπουλος έκανε δημοψήφισμα για την κατάργηση της βασιλείας, μα το αποτέλεσμα προεδρευομένη δημοκρατία ερμηνεύτηκε ως εξής.
Πρόεδρος δημοκρατίας, ο ίδιος ο Παπαδόπουλος.
Από που είχε εξαχθεί το συμπέρασμα;
Μ άλλα λόγια, αυτός που κάνει το δημοψήφισμα, μπορεί να εξάγεικαι το επιθυμητό αποτέλεσμα, ανάλογα με το είδος του διλήματος.
Άσε που προσωπικά, δεν θεωρώ την πλέμπα που αποτελεί το εκλογικό σώμα (και της αφεντιάς μου συμπεριλαμβανομένης), άτομα ώριμα, μορφωμένα, ενημερωμένα, έχοντα όνειρα (πλήν της απόκτησης νέου άι-πόντ και καγιέν), απηλλαγμένα απο ΜΙΚΡΟσυμφέροντα και εν πάσει περιπτώσει σε θέση ν αποφασίσουν σωστά.
Το αποτέλεσμα το βλέπουμε εδώ και πολλές πολλές δεκαετίες στις κοινοβουλευτικο-δημοτικές εκλογές.
Νομίζω πως και να γίνει, σε βάρος μας θα αποβεί.Ίσως (λέω ίσως κι εγώ δεν ξέρω αλήθεια), η αποχή αν προκύψει τέτοιο ενδεχόμενο, νάναι μια κάποια λύση...

mbiker

LeftG700 είπε...

Φίλε mbiker,


Ό,τι και να ρωτάει το ψηφοδέλτιο (αν γίνει βέβαια δημοψήφισμα πράγμα για το οποίο αμφιβάλλουμε σφόδρα!), το βέβαιο είναι ότι με τη θηριώδη προπαγάνδα και εκβιασμούς (λέγε με 6η δόση!) που θα πέσουν ο κόσμος θα έχει στο μυαλό του το εξής ερώτημα: ευρωπαϊκή (our ass!) Ελλάδα ή Αλβανία τού Εμβέρ Χότζα; Καταλαβαίνεις…

Εμείς είμαστε πεπεισμένοι (αν και η σκέψη μάς ήρθε αυθόρμητα, ενστικτωδώς που λένε) ότι η Αριστερά πρέπει να προπαγανδίσει την αποχή. Ετοιμάζουμε και σχετικό ποστ.


Τα λέμε

dimitris t είπε...

Φίλοι λεφτ, όταν έγραψα το μήνυμα, το ερώτημα που θα διατυπωνόταν στον ελληνικό λαό ήταν “ναι ή όχι στη νέα σύμβαση”. Το γεγονός ότι όλοι εντός και εκτός συνόρων (δεν περιλαμβάνω την αριστερά ... μη φρικάρετε) έπαθαν εγκεφαλικό και μόνο στη σκέψη να μπει η σύμβαση σε δημοψήφισμα δείχνει και τι αποτέλεσμα περίμεναν.

Αν τώρα σε αυτές τις συνθήκες χανόταν τέτοιο δημοψήφισμα τότε δεν ξέρω τι το καλύτερο μπορούμε να περιμένουμε από τα τόσα αριστερά κόμματα και οργανώσεις.

Ξέρετε ότι το ναι και το όχι στους προϋπολογισμούς είναι για όλα τα κόμματα μια καλά τεκμηριωμένη επιλογή, ενώ εδώ έχουμε από όλους μονότονα “λύση είναι μόνο οι εκλογές” και ότι οδηγούμαστε σε διχασμό. Μιλώ και πάλι για πριν τεθεί το “ναι ή όχι στο ευρώ”. Ασ γίνουν λοιπόν οι εκλογές για να αποδειχθεί ότι δεν θα δώσουν καμία λύση, και αυτό θετικό είναι!

Στη τελική δεν είναι τυχαίο πως ο ΓΑΠ δεν έπεφτε για δύο χρόνια παρά του ότι έφερε τα πάνω-κάτω στην ελληνική κοινωνία, ενώ μάλλον γκρεμοτσακίζεται σε 2-3 μέρες μετά την αναγγελία του δημοψηφίσματος!

dimitris t είπε...

Έτσι και αλλιώς διαβάζω όλα τα μηνύματα που γράφονται, αλλά παρακαλώ εξηγήστε σε τι με αφορά η απάντηση σας στον ΕΟΣ;

ΥΓ: ευχαριστώ για τις ευχές και ανταποδίδω... που έλεγαν παλιά στη πειρατική ραδιοφωνία ;-)

LeftG700 είπε...

Φίλε dimitris t,


Εμείς είμαστε απολύτως βέβαιοι πως ό,τι και να έλεγε το ερώτημα του δημοψηφίσματος στο μυαλό τής πλειοψηφίας τού κόσμου θα μετατρεπόταν σε «ευρώ ή δραχμή;». Με τα μονοφωνικά ΜΜΕ (για δεκαετίες) υπέρ ΕΟΚ κάποτε και μετά ΕΕ και μετά Ευρωζώνη, με ένα σημαντικό κομμάτι τής Αριστεράς σταθερά προσανατολισμένο προς τα εκεί και με τους εκβιασμούς του Διευθυντηρίου τής ΕΕ, πιστεύεις ότι ο κόσμος θα ψήφιζε κάτι διαφορετικό από το ‘ναι’; Εμείς δεν συμμεριζόμαστε επ’ ουδενί μια τέτοια άποψη. Τι τεκμήρια έχουμε για κάτι τέτοιο; Μα δεκάδες δημοσκοπήσεις τα τελευταία χρόνια που δείχνουν ότι η κυρίαρχη άποψη έχει εσωτερικευθεί από τους κυριαρχούμενους. Θα άλλαζε αυτό σε δέκα, είκοσι, τριάντα μέρες ή και δυο μήνες; Τόσο τρομερή είναι η προπαγάνδα τής Αριστεράς που θα έκανε το θαύμα; Επίτρεψέ μας να αμφιβάλλουμε. Μπορεί να έχουμε άδικο, ποιος το ξέρει; Όμως αυτή είναι η ισχυρή πεποίθησή μας.

Έχεις δίκιο να απορείς και ίσως να διαμαρτύρεσαι για την παραπομπή στο σχόλιο προς ΕΟΣ χωρίς διευκρινίσεις. Mea culpa! Να το διευκρινίσω τώρα:

Η παραπαομπή αφορά μόνο σε δυο προτάσεις από όσα γράψαμε προς τους φίλους τής ΕΟΣ. Τις εξής:

Η Αθήνα και η Μόσχα έχουν την ίδια ώρα. Παρ’ όλα αυτά τις χωρίζουν χιλιάδες μίλια!

Και η αιτία τής παραπομπής ήταν αυτό που έγραψες στο πρώτο σχόλιό σου:

«[…] βλέπω να συντάσσονται [όλα τα κόμματα της Αριστεράς] σε γραμμή παρόμοια με της ΝΔ! Δεν μου κάνει πια εντύπωση που ο κόσμος βλέπει όλους σαν μια από τα ίδια…».


Τα λέμε