Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011
Με το σουγιά στο κόκαλο, με το λουρί στο σβέρκο… (The sequel)
Για να τα λέμε όλα, το προηγούμενο post …πάτωσε! Εμείς περιμέναμε να γίνει κάποια συζήτηση για το θέμα που θίξαμε, είχαμε ετοιμάσει και κάποια (φτωχικά) μεζεδάκια για τις μπύρες που θα κερνάγαμε σε όσους ερχόντουσαν στο τσαρδί μας, κι αντί γι’ αυτό, το κουδούνι μας χτύπησε μόνο τρεις φορές και οι τρεις που ήρθαν, ήρθαν φαγωμένοι και δεν ακούμπησαν τα κεράσματα (ψέματα, ο ένας κάτι ‘‘τσίμπησε’’). Αποτέλεσμα; Εμ καταχρεωθήκαμε, εμ και πρέπει τώρα να τρώμε για τρεις μέρες τσιπς και τυροπιτάκια! Γάμα τα με μεγάλα γράμματα! ;-)
‘‘Αυτοκριτική’’ και ‘‘επανόρθωση’’
Εν μέρει φταίει το κεφάλι μας. Γιατί είναι που είναι ζόρικο το ζήτημα με το οποίο καταπιαστήκαμε, πήγαμε κι εμείς και κοτσάραμε κι εκείνη την παλιά φωτογραφία απ’ το Euro 2004, φωτογραφία από τις ημέρες που η Ελλάδα ήταν ‘‘ισχυρή’’ και η σημαία της ‘‘ένδοξη’’ και η οποία ερχόταν σε διαμετρική αντίθεση με τον τίτλο μας! Έτσι, το πράγμα παράγινε! Και κάπως έτσι, η αμηχανία που εντοπίζαμε στην Αριστερά για το ζήτημα της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας, κατά πώς φαίνεται, επεκτάθηκε και στους αναγνώστες μας…
Προχωρήσαμε λοιπόν σε μια μικρή(;) αντικατάσταση. Αφήσαμε τον τίτλο όπως ήταν (με μια αυστηρά ενημερωτική προσθήκη) και αλλάξαμε τη φωτογραφία. Τώρα; Σας ‘‘κάθεται’’ καλύτερα η ‘‘φάση’’;
Σας ‘‘κάθεται’’ καλύτερα; Κουτί σας έρχεται! Σας βλέπουμε από εδώ, γελάνε και τα μουστάκια σας! Κι είσαστε έτοιμοι να βγάλετε τις παλαιστινιακές σημαίες από τοίχους και συρτάρια και να τραβήξετε κατά την ισραηλινή πρεσβεία. Διεθνιστές, όχι αστεία. Διεθνιστές με ‘‘σφραγίδα γνησιότητας’’: μια εθνική σημαία ανά χείρας!...
Διαφορές και ομοιότητες
«Έχουμε (στρατιωτική) κατοχή στην Ελλάδα, ρε παιδιά; Τι είναι αυτά που γράφετε;».
Σιγά μην έχουμε κατοχή! Μακριά από εμάς τέτοιες απλοποιήσεις, χρήσιμες καμιά φορά, δεν λέμε, στην αριστερή αγκιτάτσια και προπαγάνδα, αλλά πάντως απλοποιήσεις! Εδώ δεν δεχόμαστε ότι έχουμε χούντα, θα δεχθούμε ότι έχουμε κατοχή;
Αλλά, του ‘‘πούστη’’! ‘‘Κάτι’’ έχουμε!
Έχουμε μια χώρα με περίπου δοτό πρωθυπουργό και δοτή κυβέρνηση —aka εκτελεστική εξουσία— που ακολουθεί (τρέμοντας, μη χαθεί κάτι στη μετάφραση!) τα κελεύσματα ενός πολυεθνικού και κυρίως γερμανικού Διευθυντηρίου, ταγμένου στην υπηρεσία του κεφαλαίου και δη του μεγάλου ξένου, ντόπιου και ‘‘μεικτού’’ κεφαλαίου! Ενός Διευθυντηρίου που είναι στο απυρόβλητο από κάθε λαϊκή νομιμοποίηση και δημοκρατικό έλεγχο!
Προσέξτε αυτό: στο απυρόβλητο! Διότι υπάρχει μια διαφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα, σε σχέση με ό,τι συμβαίνει με τα ντόπια Διευθυντήρια και κλίκες κάθε είδους. Μιλώντας μεταφορικά: Αν οι ντομάτες είναι δυνατό, υπό προϋποθέσεις, να λεκιάσουν το κουστούμι ενός Πάγκαλου ή κάποιου Άδωνη, δεν ισχύει το ίδιο για το ταγιεράκι τής Μέρκελ ή τη γραβάτα του Σαρκοζί! Μας εννοείται, υποθέτουμε, έτσι δεν είναι;
Και αλλιώς, χωρίς καμία μεταφορά: Αν η συμμετοχή στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη συνεπαγόταν μέχρι το 2009 εκχώρηση μέρους τής εθνικής κυριαρχίας (άρα και της λαϊκής, εκτός αν δεχθούμε ότι το έθνος είναι μια προαιώνια ιδέα, κενή υλικού περιεχομένου!), τώρα, σήμερα, με την Ελλάδα καταχρεωμένη και παντελώς ‘‘αναξιόπιστη’’ στον κόσμο —και τον υπόκοσμο— τού χρήματος, η συμμετοχή συνεπάγεται την ουσιαστική απώλειά της! Όσοι διαφωνείτε, να πάτε στις 19 Φεβρουαρίου να ‘‘ψηφίσετε’’. Πρωί-πρωί, για να αποφύγετε τις ουρές! ;-) Κι όσοι θεωρείτε το έθνος-κράτος, ως πεδίο ταξικής πάλης, επικουρικό στο κατά την άποψή σας κύριο, δηλαδή το ευρωπαϊκό, καλή επιτυχία στην πανευρωπαϊκή επανάσταση! Μόνο προσέξτε τις διαφορές ώρας από χώρα σε χώρα, πριν δώσετε το σύνθημα! Δεν θα είναι κρίμα να ηττηθούμε, επειδή δεν συγχρονίσαμε τα ρολόγια μας; Τι θα γράψει η Ιστορία για μας;… ;-)
Σύνδεση με τα προηγούμενα
Αν έτσι, ή περίπου έτσι, έχουν τα πράγματα, το ζήτημα της εθνικής (λαϊκής) κυριαρχίας, με την έννοια του δικαιώματος ενός λαού να ορίζει τις τύχες του εντός τών ορίων μιας εδαφικής έκτασης επί της οποίας είναι κυρίαρχος, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αριστερή στρατηγική. Στο βαθμό τουλάχιστον που δεν έχει ξεχάσει ότι έχει καθήκον και υποχρέωση να αναδείξει την τάξη που εκπροσωπεί σε «ηγέτιδα τάξη τού έθνους» («Μανιφέστο τού Κομμουνιστικού Κόμματος»). Κι εδώ εντοπίζαμε μια κάποια αμηχανία τής Αριστεράς και ζητούσαμε τα φώτα σας, για να δυναμώσουμε και τα δικά μας, έτσι ώστε όλοι μαζί να «φωτίσουμε τις αιτίες που μας αφήνουνε μισούς».
Φευ! Όπως ήδη έχουμε πει δεν μας κάνατε τη χάρη. Οπότε, κι εμείς θα εκθέσουμε εν συντομία τις σκέψεις που έχει κάνει το φτωχό μας το μυαλό. Μισή ντροπή δική μας, μισή ντροπή δική σας, και αμαρτίαν ουκ έχομεν!
Από το όλο στα επί μέρους
Η Αριστερά μοιάζει με το …Νουνού! Είναι μεν μια, αλλά υπάρχουν πολλές ‘‘αριστερές’’ —η κάθε μια με τις δικές της ιδιαίτερες ιδεολογικοπολιτικές αντιλήψεις, που τη διαφοροποιεί από τις υπόλοιπες. Έτσι λοιπόν, δεν μπορούμε να τις βάλουμε όλες στο ίδιο τσουβάλι.
Το ΚΚΕ, το οποίο, όπως λέγαμε στο προηγούμενο post, έχει συχνά επικριθεί για ‘‘εθνοκομμουνισμό’’ από διάφορους ‘‘φιλελεύθερους’’ τύπου Μανδραβέλη, ‘‘sui generis’’ τύπου Σώτης, αλλά και αριστερούς όπως ο Γαβριηλίδης ή ο Μηλιός, παραδόξως, κρατάει εσχάτως πολύ χαμηλούς τόνους για το συζητούμενο θέμα, προβάλλοντας την ταξική διάστασή του. Ορισμένοι θεωρούν ότι αυτό είναι μια ‘‘πρόοδος’’ και μια επαναχάραξη επί το ορθότερον τής γραμμής του. Κολοκύθια μετά ριγάνεως και αέρας κοπανιστός! Απλώς, με την αυξανόμενη κοινωνική και πολιτική πίεση προς το ΚΚΕ (αλλά και εσωκομματικές ‘‘μουρμούρες’’) να χαλαρώσει τον απομονωτισμό του, καθώς οι δυσκολίες που περνούν ευρύτατα λαϊκά στρώματα αρχίζουν και παίρνουν δραματικό χαρακτήρα, το κόμμα πήρε το μεγάλο του όπλο: την ταξική ‘‘καθαρότητα’’. Ποια ταξική καθαρότητα; Το πιο προωθημένο πρόγραμμα αριστερής διακυβέρνησης, η περίφημη «Λαϊκή Εξουσία», κάνει τη ΝΕΠ τού Λένιν να μοιάζει, από πολλές απόψεις, με αριστερίστικο τυχοδιωκτισμό τού κερατά!
Η εξήγηση της αμηχανίας τού ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρουσιάζει κατά τη γνώμη μας ιδιαίτερες δυσκολίες, τουλάχιστον για τους επαρκώς πληροφορημένους και γνώστες τών ‘‘ιδιαιτεροτήτων’’ τού χώρου. Είναι τέτοια η πανσπερμία των απόψεων μέσα εκεί, που οτιδήποτε άλλο θα αποτελούσε έκπληξη πρώτου μεγέθους. Και ειδικά ο ΣΥΝ, ειδικά και ‘‘παραδοσιακά’’ θα λέγαμε, προσπαθεί απεγνωσμένα να ικανοποιήσει τους πάντες και να μη δυσαρεστήσει έντονα κανέναν. Ούτε, ας πούμε, τον Παπαδημούλη, ούτε τον Λαφαζάνη…
Τη ΔΗΜΑΡ λέμε να την αφήσουμε απ’ έξω. Από πολλές απόψεις, οι κεντρικές της θέσεις δεν έχουν καμία σχέση με ό,τι, εμείς τουλάχιστον, εννοούμε ως Αριστερά. Περισσότερα, στην ανοιχτή επιστολή που βάλαμε μπρος να της στείλουμε πριν απ’ τις γιορτές.
Με το χέρι στην καρδιά, μάς φαίνεται ότι το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής, καθώς και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ τα πηγαίνουν καλύτερα. Όχι όμως και χωρίς προβλήματα: το Μέτωπο Α-Α εξακολουθεί να ‘‘κολυμπάει’’ μέσα στο λαό και συχνά να μισοπνίγεται ανάμεσά του, η δε ΑΝΤΑΡΣΥΑ να επενδύει σε έναν αντικαπιταλισμό εδώ και τώρα, παραγνωρίζοντας ότι οι αντικαπιταλιστές, προς το παρόν, δεν αποτελούν και ακριβώς είδος εν αφθονία…
Τέλος, για τα δυο από τα 179 μέτωπα κάθε είδους, όπως εύστοχα έγραφε η cynical τις προάλλες, αυτό τού Μίκη και το Ε.ΠΑ.Μ. του Καζάκη. Σα να γέρνουν μονόπαντα προς το εθνικό σκέλος μάς φαίνεται. Κι αν, στην περίπτωση του Μίκη, η ιστορία του στο αριστερό κίνημα αποτελεί, όπως και να το κάνουμε, ένα ισχυρό συμβολικό αντίβαρο, στην περίπτωση του Ε.ΠΑ.Μ., που στερείται τέτοιου είδους ‘‘σωσίβιο’’, τα πράγματα είναι σαφώς πιο σκούρα.
ΥΓ Ας μη θεωρηθεί ότι η άμεση απεύθυνση προς τους αναγνώστες αφορά στους τρεις σχολιαστές της προηγούμενης ανάρτησης. Ουδεμία σχέση! Μιλάμε γενικά και ρητορικά. (Μιλημένα, ξηγημένα! ;-) )
Η εικόνα, από το thirdage.com
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
47 σχόλια:
Το ζήτημα που θέτετε είναι τεράστιο. Νομίζω ότι οποιαδήποτε ανατροπή έχει τοπικό , άρα εθνικό χαρακτήρα. Από εκεί ξεκινάει και δημιουργεί τη δική της ιστορία. Απλά λείπει η φαντασία που θα γράψει αυτή την ιστορία. Η μήπως όχι; Σε μεγαλύτερο επίπεδο μόνο μεταρρυθμίσεις αποφασίζονται..Και δε θέλουμε άλλες.
Μερικές σκέψεις για την αριστερά. http://baspal.blogspot.com/
Τι συζήτηση να γίνει ρε παιδιά όταν βλέπετε τα πράγματα ανάποδα και θεωρείτε το λυτρωτικό για τη χώρα και αξιέπαινο, όπως και να το δει κανείς, ξεβράκωμα στα καραγκοζιλίκια και στους φαρισαϊσμούς του κ.Σαμαρά, από την Ε.Ε., ως εθνική ταπείνωση;
To ξέρετε πολύ καλά, είμαι βέβαιος, πως "Patriotism is the last refuge of the scoundrel"
Λ.
Αριστερά Φιλαράκια,
Εμ δεν εχει μετά δίκιο ο ανωτέρω σχολιαστής "Λ" ,οταν εσεις γράφετε τα παρακάτω;
"Ας μη γελιόμαστε! Αυτό που συνέβη με την ωμά εκβιαστική πίεση προς τον Αντώνη Σαμαρά να υπογράψει το «ναι σε όλα», ακόμα κι αν αυτά τα «όλα» δεν έχουν διευκρινιστεί[1], είναι ό,τι περιγράφει η γνωστή παροιμία: «τα λέω στην πεθερά για να τ’ ακούει η νύφη». Τελικός αποδέκτης τής ταπείνωσης, και με αυτή την έννοια πραγματικός στόχος, ήταν, για μια ακόμη φορά, ο ελληνικός λαός"
Οση "διευκρίνιση" και αν επειχειρείτε μετά, το νόημα ειναι το αυτό.
Απο πότε η οποιες "διεκυλστίνδες" (για να το πω κομψά) του Σαμαρά αφορουν τον ελληνικό λαο;
Ισως επειδή εχετε πεισθεί οτι θα μας κυβερνήσει;
Για δειτε και τα πρόσφατα "χουντοσταγονίδια" που σήκωσαν κεφάλι, οπως οι αδοντες ευέλπιδες, που μόνο τώρα με υπουργό Αμυνας εκπρόσωπο της ΝΔ, απετόλμησαν αυτή τη βάναυση προσβολή προς την ελληνική κοινωνία;
Εσεις εισαστε αρκετά νέοι, ομως οι παλαιότεροι θυμούνται τους αγώνες των φοιτητών, μετά τη χούντα, για την αποχουντοποίηση των ΑΕΙ αλλά και ολων των εκπαιδευτικών βαθμίδων.
Ετσι να μην ειστε σίγουροι για μια νίκη της Δεξιας στις προσεχεις εκλογές. Σ'αυτό εχει να παίξει μεγάλο ρόλο ολη η δημοκρατική παράταξη της χώρας και βέβαια η Αριστερά πρωτίστως.
Και ενα λινκ για τα χουντοτράγουδα των Ευεύλπιδων αλλά και για την Ιστορία
http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=162159
Γιατί το σχόλιο μου 28/11 11,31 πμ.
βρέθηκε να ειναι του "Ανώνυμου"; ;-)
Ενω ειχα βάλει "υπογραφή";
Για δειτε λίγο τα τεχνικά σας,
Αριστερά Φιλαρ'ακια.
Οπως επίσης και τα λινκ να "διαβάζονται" οπως γίνεται παντου στη μπλογκοσφαιρα. ;-)
Θα σχολιάσουμε αργότερα το μεσημέρι. Προς το παρόν, επειδή ο φίλος Λασκαράτος κατέθεσε εδώ μια ωραία ατάκα, η οποία όμως, 1ον παραναγιγνώσκεται, και 2ον δεν βλέπουμε πού εφάπτεται με το ποστ, δεν θα αντισταθούμε στον πειρασμό να παραθέσουμε κι εμείς μερικές παραλλαγές της… Έτσι, ως τροφή για σκέψη…
1) Egalitarianism is the last refuge of the envious. ( Or: Egalitarianism is the last refuge of the lazybones)
2) Internationalism is the last refuge of the Jews. (Or: Internationalism is the last refuge of the religious fundamentalist)
3) Atheism is the last refuge of the immoral. (Or: Atheism is the last refuge of the tyrant who aims at establishing himself as God)
Και οι μεταφράσεις:
1) Ο εξισωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο του φθονερού. (Ή: Ο εξισωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο του οκνηρού)
2) Ο διεθνισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των Εβραίων.(*) (Ή: Ο διεθνισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο του θρησκευόμενου φονταμενταλιστή)
3) Ο αθεϊσμός είναι το τελευταίο καταφύγιο του ανήθικου. (Ή: Ο αθεϊσμός είναι το τελευταίο καταφύγιο του τύραννου ο οποίος αποσκοπεί στο να καθιερώσει τον εαυτό του ως Θεό)
(*)Μια από τις θεωρίες συνομωσίας σχετικά με τα κίνητρα του Μαρξ
Τα λέμε (αργότερα)
Νομίζω ότι αν αλλάξουμε λίγο το ερώτημα θα βρούμε ευκολότερα την απάντηση στο αρχικό: Τι επιδιώκουν οι διάφοροι σχηματισμοί της Αριστεράς; Στο βαθμό ευθύνης του καθενός (γιατί η ευθύνη πάει ανάλογα με το μέγεθος και την ιστορία), ως επί το πλείστον παίζουν στενή άμυνα. Με προεξάρχοντες βέβαια τους δυο μεγάλους ΣΥΝ - ΚΚΕ. Ας υποθέσουμε ότι βρίσκονταν ξαφνικά στην κυβέρνηση. Ο μεν ΣΥΝ θα ζητούσε επιτροπεία από το ΚΕΑ, το δε ΚΚΕ από... την Κούβα(;) ή τον Χριστόφια(;). Αυτό που εννοώ είναι ότι κανένας από τους δυο δεν πιστεύει πραγματικά ότι μπορεί να πρωτοστατήσει για τη δημιουργία μιας λαϊκής - ταξικής πλειοψηφίας. Δεν είναι απλά ανεπαρκείς. Είναι εντελώς άτολμοι, κοινώς χέστηδες. Δεν μπορούν βρε παιδιά, πως αλλιώς να το πω. Φυσικά, αυτό ισχύει και για τους υπόλοιπους σχηματισμούς με το ελαφρυντικό ότι αυτοί όντως είναι πολύ μικροί σε μέγεθος.
Θέλετε απόδειξη της ανεπάρκειας; Δεν μπορούν εδώ και πολλά χρόνια να οργανώσουν στοιχειωδώς το συνδικαλιστικό κίνημα. Ούτε καν κατά κλάδο. Αν λοιπόν δεν μπορείς να οργανώσεις ένα κλάδο (που στο κάτω κάτω ξεκινάς με το αβαντάζ των ξεκάθαρων κοινών συμφερόντων), πως θα βοηθήσεις μια κατακερματισμένη, αλλοτριωμένη τάξη να τα βρει με μια εκ φύσεως αλλοπρόσαλη - βάρκα γιαλό μισο-τάξη για να τα βάλουν με το έμπειρο, οργανωμένο, εξοπλισμένο θηρίου του καπιταλισμού; Διευκρίνιση: στις τάξεις όλων των σχηματισμών της αριστεράς ή και εκτός αυτών υπάρχουν αξιολογότατοι άνθρωποι που θα μπορούσαν να καταφέρουν πολλά. Έλα όμως που είναι διεσπαρμένοι, μόνοι και έρμαια των μηχανισμών και των "γκουρού" που στήνουν ίντριγκες, κολπέτα και άλλα τινά "ορέα" στο πιτς φιτίλι και κερδίζουν τις εντυπώσεις και τις πλειοψηφίες;
Μήπως αυτά δεν φτάνουν; Ας πάρουμε άλλη πτυχή. Κανείς από τους προαναφερθέντες σχηματισμούς δεν έχει μπορέσει να υλοποιήσει επί μακρόν μια πολιτική συμμαχιών. Ο ΣΥΡΙΖΑ ξώκειλε στις εκλογικές επιχορηγήσεις και τον οπορτουνισμό του ΣΥΝ και λοιπών δημοκρατικών δυνάμεων. Οι εξαγγελόμενες συμμαχίες του ΚΚΕ είναι ανέκδοτο. Όσο για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το είπατε πολύ ωραία: να μαζευτούμε όλοι οι αντικαπιταλιστές να πιούμε κανά κρασί και να κουνήσουμε καμιά κόκκινη σημαία.
Τι; Δεν πειστήκατε ακόμα; Θυμηθείτε και αυτό: δεν πρωτοστάτησαν σε κανένα από όλα τα μεγάλα ή μικρά, σημαίνοντα πάντως γεγονότα που έδιναν μια κάποια ευκαιρία: πλατείες, Κερατέα, εξαγγελία για δημοψήφισμα, κατάληψη ΧΥΤΑ, καταλήψεις υπουργείων, κατάληψη ΔΕΗ. Μόνο το ΚΚΕ φαίνεται να στηρίζει (με τον γνωστό περιχαρακωτικό τρόπο όμως) την απεργία στη Χαλυβουργική.
Συνοψίζω λοιπόν: δεν μπορούν να οργανώσουν συνδικαλιστικό κίνημα. Δεν μπορούν να υλοποιήσουν πολιτική συμμαχιών. Δεν αρπάζουν καμιά από τις ελάχιστες ευκαιρίες που παρουσιάζονται. Συμπέρασμα: είτε είναι όλοι εντελώς πουλημένοι (μικρή πιθανότητα), είτε είναι εντελώς ανίκανοι (σε αυτό που πρέπει, σε άλλα είναι ικανότατοι). Επομένως, είναι επόμενο να μην τολμούν να σηκώσουν το θέμα της εθνικής ανεξαρτησίας και λαϊκής κυριαρχίας όσο πρέπει. Είναι λίγοι, μικροί και ηττημένοι. Οι πιο προνοητικοί από δαύτους ετοιμάζουν από τώρα τις εξηγήσεις που θα δίνουν όταν θα τους φάει το μαύρο σκοτάδι, μαζί με όλο τον υπόλοιπο ελληνικό λαό.
Κοινώς, τον έχουμε πιει μεγαλοπρεπώς συντρόφια. Επειδή όμως η ιστορία δεν εξελίσσεται ποτέ γραμμικά, ούτε ντετερμινιστικά -και μόνο γι αυτό*- υπάρχει ελπίδα. Για τους υπόλοιπους, συνιστώ να βρουν ένα μαγαζί που φτιάχνει καλές σημαίες, να πάνε να διαλέξουν ο καθένας αυτή που τ' αρέσει και να τις κουνάνε μετά την άνοδο της αθροιζόμενης, μα ποτέ συναθροιζόμενης αριστεράς μετά τις επικείμενες εκλογές (βλ. Ισπανία, στο χειρότερό της).
με πικρία, αλλά κέφι
Μάρκομ Ξ
*άντε και επειδή δεν υπάρχει μόνο μια γυναίκα για κάθε άντρα και τούμπαλιν.
Συντροφάκια, μου αρέσει η ειλικρίνειά σας. Ετσι είναι περιπου είναι τα πράγματα και πολλά σωστά επισημαίνει ο σ. Μάρκομ Ξ -σωστά?-.
Ξεχνάτε όλοι όμως μια σημαντική παράμετρο. Τον απλό λαό της αριστεράς.
Νομίζω οτι η σχέση ηγεσιών της αριστεράς και βάσης είναι διαλεκτική.
Δλδ. σαν αριστεροί έχουμε τις ηγεσίες που μας ταιριάζουν.
Για να αλλάξουν οι ηγεσίες πρεπει να αλλάξουμε εμεις.
Και αυτό γίνεται καθε μερα σιγα-σιγα κάτω από την πίσεση της ανάγκης.
Αγαπητοί Left,
όσο αφορά τα 3 ρητά, να ξέρετε πως τα ρητά έχουν κάποια αξία αν
α) εκπορεύονται από αξιόπιστα πρόσωπα
β)εκφράζουν κάποια αλήθεια
Το δικό μου λέει την αλήθεια και το είπε ο Samuel Johnson, ένας εξαιρετικής καλλιέργειας Βρεττανός λόγιος του 18ου αιώνα και το ρηθέν παίρνει ακομη πιο μεγάλη αξία επειδή ήταν συντηρητικός (Τόρυ) και υπήκοος μιας αποικιοκρατικής δύναμης.
Τα 3 δικά σας όζουν ακροδεξιάς γραφίδος.
Αν ο υπερπατριώτης, Μυστικοκδυλιάρχης Μακεδονομάχος, ρουσφετολόγος των Μουσείων, λογοκριτής της Εκκλησίας (φιλμ Γαβρά),τελετάρχης των μνημοσύνων του Μελιγαλά, παιδί του Αβέρωφ, αρνητής των πολιτικών δικαιωμάτων της μειονότητας της Θράκης, φίλος του τ.λοκατζή Φαήλου Κρανιδιώτη του Δικτύου 21, προδότης του κόμματός του και του ευεργέτη του και αρχηγού του Κ.Μητσοτάκη, ιδρυτής προσωποπαγούς κόμματος, εχθρός των μικρών μεταναστών που πήραν υπηκοότητα με το δειλό νομοσχέδιο ΓΑΠ, οπαδός των Υπερεξοπλσμων, που τάζει επανίδρυση του υπουργείου Μακεδονίας, που θέλει την Εκκλησία αφορολόγητη και ενωμένη με το κράτος του Ελλαδιστάν, που υποστηρίζει πως δεν τρέχει τίποτα με το Βατοπαίδι και κλείνει συμψηφηστικά τα μάτια μπροστά ακόμη και στο σκάνδαλο της μη δίκης Τσουκάτου, που βαρύνεται ως υπουργός της ΝΔ με τις αμετανόητες αμαρτίες της, που λέει πως θα κάνει και δυο αλεπάλληλες εκλογές για να βγει πρωθυπουργός και γαία πυρί μιχθήτω και επικαλείται τη βοήθεια του ορθόδοξου θεού για να σωθεί η χώρα, εκπροσωπεί υποκρινόμενος τον φιλολαϊκό πατριώτη μέχρι τις εκλογές (γιατί μετά όλοι το ξέρουμε τι θα κάνει),την τιμή αυτής της χώρας, έ τότε της αξίζει αυτής της χώρας να βουλιάξει.
Σωστός ο Μάρκος.
Να συμπληρώσω: πρέπει να αλλάξουμε εμείς και ο τρόπος δόμησης των κομμάτων. Αυτός ο έρμος ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός, δηλ. η υποταγή της μειοψηφίας στην πλειοψηφία, στην ουσία δεν τηρείται σε κανένα από τα δυο μεγαλύτερα κόμματα (ΣΥΝ - ΚΚΕ). Ίσως αν ξεκινούσαμε από κει, κάτι να έβγαινε...
συντροφικά,
Μάρκομ Ξ
Ο φίλος Λασκαράτος με βγάζει για δεύτερη φορά από το πρόγραμμά μου! Αυτή τη φορά, για να αστειευτώ:
Κατάφερε να γράψει μια(1) πρόταση -και συντακτικά ολόσωστη, αν και όχι αψεγάδιαστη "λογοτεχνικά"- με 176(εκατόν εβδομήντα εξι!) λέξεις!
Πού είσαι φίλε Καργούδη που μας είχες κριτικάρει για μακροπερίοδο λόγο;
;-)
Τα λέμε
Θέτεις αρκετά ζητήματα. Θα μείνω λίγο μόνο στην αριστερά που αποφεύγει οποιαδήποτε μορφή συνεργασίας. Ενώ θα μπορούσαν όλα μαζί τα αριστερά ή "αριστερά" κόμματα να συνεργαστούν σε κινηματικό επίπεδο (το εκλογικό θεωρείται ουτοπικό, βέβαια) ως σχεδόν ενιαία αντιπολίτευση απέναντι στην ενιαία τρικομματική διακυβέρνηση. Ωστόσο, και τούτο μένει στον αέρα. Έχω καταλήξει ότι δεν προχωρούν επειδή αφενός μεν δεν πιέζονται από τον κόσμο/μέλη τους (χειραγωγούνται ιδεολογικά κλπ από το κόμμα) και αφετέρου επειδή μάλλον δε θέλουν την εξουσία προτιμώντας την αντιπολίτευση από την ανάληψη τέτοιων ευθυνών.
@αν και όχι αψεγάδιαστη "λογοτεχνικά
Mα ένα βιαστικό σχόλιο, τι λογοτεχνικές αξιώσεις να έχει;
Μη χάνουμε το μέτρο.
Λ.
Φίλε VKP,
Μα ναι, έτσι είναι. Το εθνικό και το τοπικό, βέβαια, ποτέ δεν είναι μόνο τοπικό και εθνικό. Με την έννοια ότι η διακίνηση των ιδεών και ο αντίκτυπος των διαφόρων γεγονότων, ιδίως στις μέρες τής γενιάς μας, δεν γνωρίζει από σύνορα. Αλλά, έτερον εκάτερον. Η Πάρνηθα το καλοκαίρι του 2008 κάηκε όλη μαζί ταυτόχρονα;
Δεν νομίζουμε ότι λείπει η φαντασία για να απαντήσει κανείς σε αυτό το ερώτημα. Γιατί απαιτείται τόσο λίγη που την έχει ακόμα κι ένας μετρίως χαζός γάτος! Μάλλον η τόλμη να κολυμπήσει στα βαθιά, χωρίς τίποτε να μπορεί να αποκλείσει ότι θα πνιγεί, πριν φτάσει στην κοντινότερη στεριά…
Το κείμενό σου το είδαμε. Περισσότερες λεπτομέρειες γι’ αυτό αύριο (σου έχουμε αφήσει ένα σχόλιο στο τσαρδί σου, σχετικά).
Τα λέμε
Φίλε Λασκαράτε,
Κι όμως! Αξίζει και παρααξίζει να γίνει συζήτηση. Αλλά (πάντα υπάρχει ένα αλλά… ;-) ), να γίνει συζήτηση για ό,τι γράψαμε εμείς και όσα εννοούσαμε εμείς. Γιατί φοβόμαστε, φίλε Λασκαράτε, ότι κατάλαβες εντελώς τελείως λάθος! Και κατάλαβες λάθος γιατί μας φαίνεται ότι ‘‘διάβασες’’ κάπως επιλεκτικά και προκατειλημμένα. Τρια κομβικά παραδείγματα:
Α) Παρέβλεψες εντελώς το γεγονός ότι με κάθε σαφήνεια ξεκαθαρίσαμε πως αυτό το οποίο ενδιέφερε εμάς δεν ήταν ο αντιπρόσωπος (Σαμαράς) αλλά ο αντιπροσωπευόμενος (λαός). Έτσι επικεντρώθηκες στον Σαμαρά. Μ’ άλλα λόγια, και για να λογοπαίξουμε λίγο: ασχολήθηκες με το σαμάρι κι όχι με το γάιδαρο!
Β) Παρέβλεψες εντελώς το γεγονός πως εμείς νοηματοδοτήσαμε το εθνικό στοιχείο με ένα συγκεκριμένο περιεχόμενο: αυτό των ανθρώπων που κατοικούν σε έναν ορισμένο χώρο εντός τού οποίου ασκούν κυριαρχία. Και το παρέβλεψες παρ’ όλο που στην προσπάθειά μας αυτή επιστρατεύσαμε και τους Χαρντ και Νέγκρι, η πολιτική φιλοσοφία των οποίων σε τίποτε δεν έχει να κάνει με ό,τι έχει επικρατήσει να αποκαλείται ‘εθνοκεντρισμός’.
Γ) Παρέβλεψες εντελώς τα λόγια του παππού Κάρολου που παραθέσαμε, με αποτέλεσμα να μας έχει τρελάνει στα email, στα οποία, μάντεψε: σε περνάει γενεές δεκατέσσερις! (Την επόμενη φορά θα του δώσουμε τη διεύθυνσή σου κι άντε να καθαρίσεις!)
Μερικά λόγια για τα τσιτάτα που σου παραθέσαμε (εδώ, ετοιμάσου να τα ακούσεις! ;-) ).
Είσαι εντελώς τελείως λάθος! Κ α ι στα δυο σημεία!
Για το α: Ώστε έτσι! Τα ρητά έχουν κάποια αξία αν εκπορεύονται από αξιόπιστα πρόσωπα! Μάλιστα. Τσίμπα ένα απόφθεγμα λοιπόν απολύτως αξιόπιστο: «Το μυστικό της κερδοσκοπίας είναι να αγοράζεις όταν το αίμα κυλάει στους δρόμους».
Ξέρεις ποιος το είπε; Ο Βρετανός βαρόνος και τραπεζίτης Ρότσιλντ, πού ήπιε τόσο ‘‘αίμα’’ απ’ τον κοσμάκη, όσο ο Ειρηνικός ωκεανός!
Για το β: Δεν θα μπούμε στον κόπο να ανοίξουμε συζήτηση τώρα για το πώς ορίζεις την αλήθεια ή για την αλήθεια ποιανού κάνεις λόγο. Θα σου πούμε μόνο το εξής απλό: ο Χ βολεμένος συνδικαλιστής εργατοπατέρας, που το παίζει αριστερός κι έτσι, γιατί δεν εμπίπτει στο απόφθεγμα «Egalitarianism is the last refuge of the lazybones»; Αν έχεις άδικο σ’ αυτό, έχεις άδικο, και τη γλυτώνεις φτηνά. Γιατί αν έχεις δίκιο, πρέπει να διαγράψεις δεκάδες και δεκάδες αναρτήσεις σου! Πολύς κόπος, δεν συμφωνείς; ;-)
Το χειρότερο όμως είναι άλλο! Είναι αυτό που λες: «Τα 3 δικά σας όζουν ακροδεξιάς γραφίδος». Μα όλοι οι φιλελεύθεροι (παλαιο- και νέο-) θα προσυπέγραφαν το 2ο, φίλε Λασκαράτε! Να υποθέσουμε ότι αρχίζεις να παίρνεις αποστάσεις από τον ‘‘φιλελευθερισμό’’; ;-)
Συνοψίζοντας: Το ρητό που παρέθεσες έχει μείνει στην Ιστορία έτσι όπως το έγραψες, δεν το αμφισβητούμε. Στην πραγματικότητα όμως το νόημά του είναι δ υ ν η τ ι κ ό. (Καταδεικνύει μεν μια ενδεχομενικότητα, αλλά δεν αποδεικνύει τ ί π ο τ ε!) Και με αυτή τη δυνητική έννοια, κ α ι τα τρία ρητά που σου παραθέσαμε είναι απολύτως έγκυρα, ακόμα κι αν τα έχει γράψει ο διάβολος ο ίδιος! Ακριβώς στον ίδιο βαθμό εγκυρότητας με το απόφθεγμα του Τζόνσον. Έτσι λοιπόν, είμαστε υποχρεωμένοι να σου πούμε, για να τα λέμε όλα, ότι ο τρόπος που πήγες να αμυνθείς απέναντι στη ζίου ζίτσου τακτική μας ήταν, επιεικώς, ερασιτεχνικός! ;-)
Τα λέμε
ΥΓ Έχουμε παρατηρήσει ότι σχεδόν πάντα σοβαρολογείς, χωρίς να χρησιμοποιείς χιούμορ ή ‘‘πειράγματα’’. Κανένα πρόβλημα. Ελπίζουμε να ισχύει το ίδιο και για σένα, μια και εμείς τα συνηθίζουμε. :-)
Φίλη Ένη,
Μια και συμφωνείς με τον Λασκαράτο και για να μην επαναλαμβανόμαστε, σε παραπέμπουμε να διαβάσεις την απάντησή μας προς εκείνον. Κατά τα άλλα:
1) Τι σχέση έχουν τα χουντοσταγονίδια με το θέμα μας;
2) Δεν μπορούμε να ξέρουμε γιατί εμφανίστηκες πάλι ως ‘ανώνυμος’. Θεωρούμε όμως σχεδόν βέβαιο ότι κάτι έκανες λάθος πάλι, όπως την προηγούμενη φορά. Δεν έχει ξαναπαρουσιαστεί ανάλογο κρούσμα.
3) Στο ερώτημά σου γιατί δεν εμφανίζονται αυτομάτως τα λίνκς που παραθέτεις έχουμε απαντήσει όταν μας ξαναρώτησες πριν λίγες μέρες. Ο Blogger δεν έχει στο συγκεκριμένο ζήτημα τις δυνατότητες της Wordpress, στην οποία έχεις συνηθίσει λόγω Καλύβας και товариш Яков. Και σου ξαναλέμε: αυτό που θέλεις μπορεί να γίνει με λίγο διαφορετικό τρόπο. Αλλά είναι κάποιος ‘‘μπελάς’’ στον οποίο δεν υπάρχει κανένας λόγος να μπλέξεις. Η δουλειά γίνεται μια χαρά κι έτσι. Όποιος θέλει να δει τι λινκ έχεις ποστάρει μπορεί να το κάνει με δυο-τρία κλικ.
Τα λέμε
Φίλε Δείμο,
Σε καλωσορίζουμε εδώ. Και συμφωνούμε εν πολλοίς με το συμπέρασμά σου. Το έχουμε πει με διάφορες αφορμές πως η Αριστερά, τώρα που τα πράγματα ζορίζουν και, επομένως, ευνοούν την αύξηση της επιρροής της σε επίπεδα πολύ υψηλά, …κωλώνει! Όπως το αυτοκίνητο στην ανηφόρα, περίπου. Προφανώς, θέλει σπρώξιμο. Κάνουμε ό,τι μπορούμε…
Τα λέμε
ΑΠΟΛΟΓΙΑ
Είχα μια δύσκολη Δευτέρα. Θα απαντήσω στον Μάρκο και στον Μάρκομ Ξ αύριο. Ελπίζω με την άδεια τους… :-)
Ομολογώ πως δεν καταλαβαίνω τη άπάντησή σας, ούτε το ότι αρχίζω να παίρνω αποστάσεις από τον φιλελευθερισμό.
Αν εννοείτε τον οικονομικό, υποδείξτε μου πότε και που υποστήριξα θέσεις του λεγόμενου οικονομικού φιλελευθερισμού;
Για μένα ούτε ο Σαμαράς ούτε ο λαός που αντιπροσωπεύει, δικαιούνται να κοροϊδεύουν.
Αν δεν θέλουν το δάνειο δεν έχουν παρά να το πουν, αν έχουν κάτι διαφορετικό να προτείνουν να το πουν, τα υπόλοιπα είναι φτηνιάρικα πατριωτικά φούμαρα.
Το ρητό του Τζόνσον δεν αποδεικνύει πράγματι, τίποτα.
Το ότι οι παλιάνθρωποι σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης οταν στριμώχνονται, υποδαυλίζουν έναν χυδαίο πατριωτισμό (οι αισχρότεροι τον περιτυλίγουν και με τη θρησκεία), που κρύβει τις κομπίνες τους, τις φοροκλοπές τους, τις τρίμηνες στρατιωτικές τους θητείες (στα μετόπισθεν πάντα), τις κοινωνικά άδικες θέσεις τους, είναι γνωστό σε κάθε σκεπτόμενο αριστερο δημοκράτη.
Ακούστε, ειδικά σήμερα που ο Τσίπρας έχει εξελιχθεί σε αγαπημένο παιδί της λαϊκοδεξιάς και ακροδεξιάς μπλογκόσφαιρας με τις πατριωτικές ανοησίες που λέει δεξιά και αριστερά, θα έπρεπε να κρατήσετε τις αποστάσεις σας και να είστε πιο προσεκτικοί σε αυτό ακριβώς το ζήτημα του πατριωτισμού, στο οποίο ποντάρουν πολλοί από τη λαϊκή Δεξιά, μέχρι το Μίκη Θεοδωράκη, τον Αλ.Τσίπρα, τον Καζάκη, τον Δημαρά, κλπ. Ο πατριωτισμός αυτού του είδους, δεν λύνει κανένα πρόβλημα, όμως θολώνει την πραγματικότητα και διευκολύνει τυχοδιωκτικές λυκοσυμμαχίες πάνω στο πτώμα της χώρας.
Ενδεικτικά:
(Συνέντευξη Αλ.Τσίπρα σε 7 ακροδεξιά μπλογκς, σε 3 συνέχειες)
http://olympia.gr/2011/11/18/alexis-tsipras-3/
Σήμερα σας παρουσιάζουμε το τρίτο και εκρηκτικότερο μέρος της μαραθώνιας συνέντευξης με τον Αλέξη Τσίπρα. Ίσως η πληρέστερη συνέντευξη που έχει γίνει ποτέ σε πολιτικό αρχηγό με μεγάλες αποκαλύψεις. Διαβάστε την, θα εκπλαγείτε:
«Νεφθαλίμ»
http://nefthalim.blogspot.com/2011/11/blog-post_6423.html
«Ἀλέξης Τσίπρας καὶ Πάνος Καμμένος: Οἱ μόνοι ποῦ μιλοῦν τελικὰ γιὰ Ἐθνικὴ ἀξιοπρέπεια καὶ ὑπερηφάνεια καὶ κάνουν πραγματικὴ ἀντιπολίτευση στὶς μνημονιακὲς δυνάμεις»
«Χαράς Ευαγγέλια»
http://xaraseuaggelia.blogspot.com/2011/11/blog-post_04.html
«ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ-ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ…»
(«Ορθοδοξία-Ελληνισμός»)
http://www.orthodoxia-ellhnismos.gr/2011/11/blog-post_04.html
“Εύγε στον Αλέξη Τσίπρα για την πατριωτική ομιλία του”.
«Ιερό Βήμα»
http://www.ierovima.gr/pages/article.aspx?id=147
«η Αριστερά και οι εκσυγχρονιστές δίνουν βήμα στην Εκκλησία να εκφράσει την άποψή της και για θέματα που σε άλλες εποχές θα είχαν λόγο μόνο οι πολιτικοί».
Και η ναυαρχίδα της εθνικοφροσύνης, η "Ελεύθερη Ώρα" του Γρηγόρη Μιχαλόπουλου, Άρχοντα Οφφικιάλιου των πατριαρχείων, ομολογητή της Ορθοδοξίας και αρχηγό της Εθνικής Συμμαχίας (9 χρόνια φυλάκιση, κατ'οίκον, για απόπειρες εκβιασμών)
http://www.elora.gr/portal/greece/5-hellas/3475-2011-11-21-19-56-21
«Ο Τσίπρας υπέρ της ανέγερσης αγάλματος του Μ. Αλεξάνδρου στην Αθήνα»
Φίλε Μάρκομ Ξ,
Σωστά το θέτεις το θέμα: όποιος αξιοποιεί το ζήτημα τής εθνικής ανεξαρτησίας και της λαϊκής κυριαρχίας γιατί θα το κάνει, αν όχι επειδή έχει βάλει πλώρη για την εξουσία σε ένα συγκεκριμένο έθνος-κράτος; Και μπορεί να το αξιοποιήσει χωρίς πολιτική συμμαχιών;
Πιανόμαστε από τα μεγάλα προβλήματα στο συνδικαλισμό, τού ιδιωτικού τομέα βέβαια, για να κάνουμε την εξής σκέψη: Η συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων είναι βέβαια η βάση, το υπόβαθρο, πάνω στο οποίο θα πατήσει ένα αριστερό, εργατικό κόμμα. Για χίλιους δυο λόγους, υπάρχει μεγάλη υστέρηση. Κι αν τα αυξανόμενα προβλήματα ευνοούν μια τέτοια οργάνωση, από την άλλη, ένα από αυτά τα προβλήματα είναι και ο αυξανόμενος φόβος τής ανεργίας, που, ασφαλώς, επιδρά αντίστροφα και αρνητικά. Επομένως, δεν μπορούν να γίνουν θαύματα εδώ και τώρα, κι απ’ τη μια μέρα στην άλλη. Αυτός δεν είναι ένας ακόμα λόγος να αξιοποιήσεις τη σταδιακή μετατροπή μας σε (περίπου) προτεκτοράτο και λαό υπό επιτροπεία; Και φυσικά να την αξιοποιήσεις ως Αριστερά, όχι ως αταξικός πατριώτης που αμύνεται «υπέρ πατρίδος» και για τα «όσια και ιερά τής φυλής»!
Εμάς τουλάχιστον δεν μας επλήσσει το γεγονός ότι δεν πρωτοστάτησε στις κοινωνικές διαμαρτυρίες και αντιστάσεις που αναφέρεις. Για διαφορετικούς λόγους στην κάθε μια από αυτές, έτσι περίπου θα γινόντουσαν τα πράγματα (κι ας μη ξεχνάμε ότι μέσα εκεί υπήρχαν και αριστεροί, έστω με ‘‘παραλλαγή’’, όπως στις πλατείες). Αλλά, εκτός ίσως από μια αυξημένη (δημοσκοπική) επιρροή, αναρωτιόμαστε πόσο αξιοποίησε η Αριστερά όλο αυτό το κοινωνικό βουητό που σηκώθηκε για να αυξήσει ι δ ε ο λ ο γ ι κ ά την επιρροή της.
Τα λέμε
Φίλε Μάρκο,
Δεν ξέρουμε πού εντοπίζεις την ειλικρίνειά μας, αλλά, σε κάθε περίπτωση, χαιρόμαστε που τη διακρίνεις. Γιατί ένα από τα λίγα πράγματα για τα οποία είμαστε βέβαιοι είναι αυτό: τι νόημα έχει να μιλάμε, αν δεν λέμε —ο καθένας, όχι μόνο εμείς— ακριβώς αυτό που έχουμε στο μυαλό μας;
Και ναι! Κι εμείς στις βάσεις στηρίζουμε τις ελπίδες μας. Και σε όσους βρίσκονται στα ‘‘ψηλά’’ και δεν έχουν αλλοτριωθεί από το ύψος…
Τα λέμε
Αριστερά Φιλαράκια,
Μου λέτε:
"1) Τι σχέση έχουν τα χουντοσταγονίδια με το θέμα μας;"
Αντε ντέ, τι σχέση οταν απο την Κυριακή ολη η εσωτερική επικαιρότητα εχει επικεντρωθεί, σε μια χουντοεκδήλωση στη σχολή των ευελπίδων που με περίσσια θρασύτητα, εν τέλει, νοσταλγώντας την "επανάσταση" δηλαδή τη δικτατορία των συνταγματαρχών, οι φερέλπιδες εκαναν μια επίδειξη δύναμης.
Πότε αυτό; Οταν ως υπουργός Αμυνας ειναι ενα στέλεχος της ΝΔ και οταν εχουν καταγγελθει (βλ. δηλωσεις Χατζηγάκη),οτι υφίστανται σταγονίδια εντος της ΝΔ.
Και τι μας νοιάζει εμας; εμεις εγκλωβισμένοι στα εσωτερικά προβλήματα της Αριστεράς, δεν βλέπουμε τι γίνεται κάτω απο τη μύτη μας. ( απάντηση στην παρατήρηση σας τι σχέση εχουν τα χουντοτράγουδα).
Μα οταν εκδηλώνονται τέτοιες συμπεριφορές η Αριστερά δεν εχει τίποτα να πεί;
Πως, εχει. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει ο σχολιαστής σας "Λ", ο Τσίπρας (μια απο τις δύο κοινοβουλευτικές αριστερές δυνα΄μεις) δίνει συνεντεύξεις σε ακροδεξιά εντυπα η μπλογκς. (δεν το ηξερα τωρα το ειδα εδω).
Δηλαδή μόλις βρειτε τον τρόπο να ανασυγκροτηθείτε ως Αριστερά, εχοντας εκ προοιμίου αποκλείσει και ολες τις αλλες δημοκρατικές δυνάμεις οπως το ΠΑΣΟΚ, τότε θα εγκαταλείψετε την περιχαράκωσή σας εντός των εσωτερικών "χαρακωμάτων" και θα ......βγειτε στην κοινωνία να δειτε τι.....γίνεται;
Η αλήθεια ειναι οτι ολα τα δημοκρατικά (πέραν της ΝΔ και του Λαος) κοινοβουλευτικά κόμματα παρουσιάζουν μια αμηχανία που προσδιορίζεται και απο την πολύ σοβαρή τρέχουσα κατάσταση της χώρας σε ο,τι αφορά την οικονομία αλλά και την σχέση της με την ΕΕ,
αλλά περίσσότερο γιατί οι κομματικές εσωτερικές διεργασίες ειναι που ισως σηματοδοτησουν εξελίξεις σε ο,τι αφορά τη μελλοντική μορφή τους.
Εκαστο στο χώρο του.
Οπως ακριβώς ηδη εχει επισημανθεί απο πολλους σχολιαστές, στο παρόν ποστ, σε ο,τι αφορά το μέλλον της Αριστεράς.
Ομως οχι με μια εσωστρέφεια αλλά το εντελώς αντίθετο.
Φίλε Λασκαράτε,
Ίσως η δυσκολία κατανόησης να οφείλεται σε ορισμένες δομικές, δομικότατες διαφορές που χωρίζουν τη δική μας προσέγγιση από τη δική σου. Διότι, ας το δεχθούμε: τις έχουμε αυτές τις διαφορές, μη γελιόμαστε. Άσχετα με το γεγονός ότι και τα δυο μέρη, εσύ κι εμείς, αυτοεντάσσονται στην Αριστερά. Αλλά, γι’ αυτό είμαστε εδώ, εσύ κι εμείς, για να τα συζητάμε, έτσι δεν είναι; Λοιπόν, πού εντοπίζονται οι διαφορές μας σε σχέση με τα συζητούμενα και τα ‘‘παράπλευρα’’ θέματα;
1) Στο ζήτημα του ‘‘φιλελευθερισμού’’. Όπως βλέπεις, βάζουμε τον όρο εντός εισαγωγικών. Γιατί; Για πολλούς λόγους. Οι δυο βασικότεροι: 1ον, δεν εκχωρούμε την αγάπη για την ελευθερία αποκλειστικά σε ό,τι αποκαλείται (σήμερα!) «φιλελεύθερο ρεύμα». 2ον, θεωρούμε τον όρο απολύτως ψευδεπίγραφο! Ως προς το εξής (το οποίο είναι και μεγάλη νίκη τών αντιπάλων της Αριστεράς, για να τα λέμε όλα!): Αν ο ένας πόλος είναι η Αριστερά, ο άλλος έχει επικρατήσει να είναι ο επονομαζόμενος φιλελευθερισμός —να που εντοπίζεται η νίκη! Κολοκύθια μετά ριγάνεως! Ο κανονικός και πραγματικά αντίθετος πόλος τής Αριστεράς, η οποία, γενικά, εκφράζει το συλλογικά ίσο και το κοινό (commons), δεν είναι ο φιλελευθερισμός. Είναι ο ατομικισμός, ή ιντιβιτζουαλισμός, αν προτιμάς, για να υπάρχει η διαμετρική αντίθεση με τα κόμονς (εξ ου και ‘κομμουνισμός’).
Ένα δεύτερο. Φαίνεται ότι τοποθετείς έναν κάθετο και χοντρό τοίχο μεταξύ οικονομικού και πολιτικού ‘‘φιλελευθερισμού’’. Δικαίωμά σου, αλλά αυτός ο τοίχος είναι δημιούργημα της φαντασίας σου! Διότι δεν υπάρχει πολιτικά ‘‘φιλελεύθερος’’ που δεν είναι ταυτόχρονα και οικονομικά τέτοιος! (Εξαιρούνται, βέβαια, οι ανενημέρωτοι και αφελείς που αυτοπροσδιορίζονται ως φιλελεύθεροι, χωρίς να ξέρουν καλά-καλά τις νοηματικές διαστάσεις του όρου.) Δεν είμαστε αντίθετοι με πλευρές τού πολιτικού φιλελευθερισμού, για τις οποίες η Αριστερά δεν έχει αντίρρηση. Με μια βασική προϋπόθεση: ότι κάνουμε σαφές στον κόσμο ο οποίος μας ενδιαφέρει πως όλα αυτά τα ‘‘φιλελεύθερα’’ προτάγματα, στα οποία η Αριστερά τυχαίνει να συμφωνεί, πρώτον, τα υπονομεύει ο ίδιος ο ‘‘φιλελευθερισμός’’ και, δεύτερον, δεν αφορούν παρά το ιδεολογικό εποικοδόμημα των κοινωνιών και όχι την υλική τους βάση, δηλαδή τις σχέσεις παραγωγής.
2) Στο ζήτημα του εθνικού. Όπως ξέρεις, η Αριστερά ήταν και είναι διεθνιστική. Το λέει η λέξη από μόνη της: δια+εθνιστική. Μ’ άλλα λόγια, το εθνικό στοιχείο είναι πάντα παρόν (να γιατί θεωρούμε τον όρο ‘πατριωτική αριστερά’ κενό περιεχομένου). Σύμφωνα με τα παραπάνω, μόνο και μόνο για την οικονομία τής συζήτησης σου κάναμε ρελάνς στο απόφθεγμα περί πατριωτισμού, τού Τζόνσον. Και προσπαθήσαμε να σου δείξουμε ότι, με τις κατάλληλες αντικαταστάσεις, το απόφθεγμα δουλεύει, εξ ίσου καλά, με ένα σωρό ρεύματα σκέψης. Γιατί σε κάθε ρεύμα σκέψης, ακόμα και στο πιο αγνό και ιδίως στο κυρίαρχο, χωράει κάθε κατεργάρης! Τούτο δεν σημαίνει ότι το φαινόμενο της ανάμιξης των ξερών με τα χλωρά μπορεί να αποτελέσει, (αυτό και μόνο αυτό), λόγο απόρριψης. Και για να γίνουμε απόλυτα σαφείς:
Αν ένας από εμάς δηλώνει αριστερός, για να απαλύνει τις τύψεις του επειδή ο πατέρας του τον έχει εξασφαλίσει οικονομικά εφ’ όρου ζωής, χωρίς να χρειαστεί να κουνήσει καν το δαχτυλάκι του, κι ένας άλλος αυτοπροσδιορίζεται ως αριστερός, επειδή ο έρωτας της ζωής του είναι η …μετεμψύχωση της Κόκκινης Ρόζας και δεν θέλει να τη χάσει, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διαγράψουμε την Αριστερά ως ιδεολογικό και πολιτικό ρεύμα;;; Έλεος!!!
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
ΣΥΝΕΧΕΙΑ
3) Πάλι τα βάζεις με τον Τσίπρα! Σου έχουμε ξαναπεί ότι ο Τσίπρας (και κάθε Τσίπρας τής Αριστεράς) δεν είναι άμωμος. Φοβόμαστε όμως ότι σε άλλες περιοχές εντοπίζουμε εμείς τις αμαρτίες τών αριστερών ηγετών, και σε άλλες εσύ. Επί των συγκεκριμένων που του καταμαρτυρείς:
α) Από όσο είδαμε, το μπλογκ Ολυμπία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ακροδεξιό. Εθνοκεντρικό, ναι. Ακροδεξιό όχι! Και η συνέντευξη του Τσίπρα, τουλάχιστον μετά τη διαγώνια ανάγνωση που κάναμε, μας φάνηκε μια χαρά!
β) Ούτε τα άλλα μπλογκς μάς φάνηκαν ακροδεξιά. Θρησκευτικά είναι. Αν εσύ ταυτίζεις το ένα με το άλλο, νμίζουμε ότι κάνεις λάθος.
γ) Τα συγκεκριμένα μπλογκς που αναφέρεις επαίνεσαν τον Τσίπρα. Μάλιστα. Και αυτό τι σημαίνει; Ότι ο Τσίπρας έγινε …θεούσος; Κι έπειτα: ας υποθέσουμε ότι τον επαίνεσαν για την υπεράσπιση τής εθνικής ανεξαρτησίας και της λαϊκής κυριαρχίας, επειδή θέλουν να κρύψουν τα ανομήματά τους μέσα στον πατριωτισμό. Αυτό πάλι τι σημαίνει; Ότι ο Τσίπρας είπε όσα είπε για τους ίδιους λόγους; Μα είναι λογική αυτή, φίλε Λασκαράτε;
4) Αναφέρεις στην αρχή του σχολίου σου:
Για μένα ούτε ο Σαμαράς ούτε ο λαός που αντιπροσωπεύει, δικαιούνται να κοροϊδεύουν. Αν δεν θέλουν το δάνειο δεν έχουν παρά να το πουν, αν έχουν κάτι διαφορετικό να προτείνουν να το πουν, τα υπόλοιπα είναι φτηνιάρικα πατριωτικά φούμαρα.
Ακόμα, φίλε Λασκαράτε, να καταλάβεις (ή να δεχθείς…) ότι ο καημός μας δεν ήταν κανένας Σαμαράς. Ο Σαμαράς προσπαθεί να το παίξει πατριώτης για το πόπολο, λες να μη το ξέρουμε; (Στην πραγματικότητα είναι λίγο ‘‘πατριώτης’’: τα συμφέροντα του υποβιβαζόμενου στον ενδοκαπιταλιστικό ανταγωνισμό ελληνικού κεφαλαίου προσπαθεί να περισώσει!)
Κι ένα τελευταίο, αλλά όχι ασήμαντο: Από τη συνολική διατύπωση του παραπάνω αποσπάσματος του σχολίου σου, ψιλοφαίνεται μια αντίληψη, σύμφωνα με την οποία το όλο πρόβλημα της Ελλάδας είναι ζήτημα σύμβασης. Περίπου σαν τη σύμβαση που υπογράφει κάποιος με μια τράπεζα για στεγαστικό δάνειο ή σαν τη σύμβαση που υπογράφει κάποιος με τον εργοδότη του (εδώ είναι το ζουμί!), απολύτως ‘‘ελεύθερα’’ και χωρίς να τον υποχρεώνει καμία χούντα, με την οποία σύμβαση όμως δέχεται ‘‘αυτοβούλως’’ να δουλεύει με αμοιβή 40% κάτω από την τελευταία συλλογική σύμβαση!
Φίλε Λασκαράτε, για την Αριστερά η πολιτική δεν ασκείται στα πλαίσια (αστικών) συμβάσεων. Ασκείται στα πλαίσια της ταξικής πάλης, μη το ξεχνάς!
Τα λέμε
Φίλη Ένη,
Μα τώρα!... Δηλαδή πρέπει να παρατήσουμε ό,τι κάνουμε και δεν κάνουμε, να ακυρώσουμε οποιαδήποτε συζήτηση έχει ξεκινήσει και να μετατοπιστούμε στη συζήτηση για τον αρχηγό τής Σχολής Ευελπίδων;;; Είναι σοβαρά πράγματα αυτά, φίλη Ένη; Λες και κατέβηκαν τα τανκς επειδή ένας βαρεμένος εύελπις την είδε εθνοσωτήρας! Μη τρελαθούμε κιόλας!
Για το πού έδωσε και δεν έδωσε συνέντευξη ο Τσίπρας, τα πράγματα δεν είναι όπως νομίζει ο φίλος Λασκαράτος. Και πάλι πρέπει να διαβάσεις το παραπάνω σχόλιό μας προς εκείνον, αλλά και να μπεις στα λινκς που επισυνάπτει για να έχεις ιδία αντίληψη.
Πρέπει να σου πούμε για μια ακόμη φορά: δεν αποκλείσαμε εμείς ούτε η Αριστερά κανένα ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ έχει αυτοαποκλειστεί. Και δεν είναι κανένας υπουργός τής Αριστεράς στο ίδιο το τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου με τον Βορίδη και τον Άδωνη. Υπουργοί και στελέχη κραταιά τής ‘‘Μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης’’ είναι! Επομένως, δεν μιλάνε για σκοινί στο σπίτι τού κ,λπ., κ.λπ., κ.λπ…. (αυτό πηγαίνει και στα προηγούμενα περί χουντοσταγονιδίων).
Εκτός Αριστεράς (κι αυτή όχι ομόφωνα) όλα τα υπόλοιπα κόμματα θέλουν Ευρωπαϊκή Ένωση και …ξερό ψωμί! Η όποια αμηχανία ενδεχομένως έχουν μερικά στελέχη οφείλεται κυρίως στη δυσκολία να περάσουν στον κόσμο αυτή τη γραμμή.
Τα λέμε
Α. To μπλογκ olympia δεν είναι ακροδεξιό (Ούτε η "Ελεύθερη Ώρα" του Γρ.Μιχαλόπουλου που θριαμβολογεί για το άγαλμα;)
Ας σας απαντήσει μόνο του το μπλογκ με τρία τρέχοντα δημοσιεύματα:
1."Προβοκάτσια η ιστορία στην Ευελπίδων ;;"
2011/11/26
2. Kατέρρευσε η σκευωρία στην Ευελπίδων ;;
2011/11/28/
3. Θριαμβολογία για τη συνάντηση δυο Μαφιόζων, των Πούτιν-Εφραίμ με αφορμή την απάτη της Aγίας Ζώνης
2011/11/26
Β.
@Και η συνέντευξη του Τσίπρα, ...μας φάνηκε μια χαρά!
Μπλογκ triklopodia (κι αυτό όχι ακροδεξιό;). Δίπλα στις προφητείες του μέντιουμ Παϊσιου του Τουρκοφάγου:
"Ένας Αλ.Τσίπρας όπως δεν τον έχετε ξαναδεί. Μία συνέντευξη σταθμός στο διαδίκτυο, ...χωρίς ιδεοληπτικά στεγανά, με αποτέλεσμα να εκπλήσσει...
Μεταξύ άλλων αποκαλύπτει:
■Προσχεδιασμένο έγκλημα η διακοπή προσέγγισης με την Ρωσία.
■Η Κύπρος είναι η δεύτερη πατρίδα του Ελληνισμού (!) Το πρόβλημα είναι η παράνομη εισβολή και κατοχή από την Τουρκία όπου έχουμε το διεθνές δίκαιο με το μέρος μας και το απεμπολούμε!
■Στην ενεργητική εξωτερική πολιτική Ερντογάν που επιχειρεί “περικύκλωση”, πρέπει να απαντήσουμε με το ίδιο νόμισμα!
■Απαιτείται ενδυνάμωση της εγχώριας βιομηχανίας όπλων, μίας από τις καλύτερες στην Ευρώπη. Καταστροφική η επιτροπεία στα υπουργεία σε τομείς άμυνας...."
Γ @Ούτε τα άλλα μπλογκς μάς φάνηκαν ακροδεξιά. Θρησκευτικά είναι. Αν εσύ ταυτίζεις το ένα με το άλλο, νμίζουμε ότι κάνεις λάθος.
Θρησκευτικά; Ούτε καν θρησκοληπτικά; Γεμάτα από ρατσισμό, μίσος, συνωμοσιολογία καιπαράνοια;
Ας επισκεφθούν οι αναγνώστες σας π.χ. το
http://www.orthodoxia-ellhnismos.gr/
για να κρίνουν κι ας θυμηθούν τον Λένιν τι είπε για τους Αριστερούς που τους επαινούν οι εχθροί τους.
Δ.
Για τον όρο φιλελεύθερος, υπάρχουν οι ιστορικές καταβολές κλπ
Στην Αγγλία τον τίτλο διεκδίκησε ένα περιοδικό που εκδόθηκε τον Οκτώβρη του 1822 και μπόρεσε να βγάλει μόο 4 τεύχη γιατί θεωρήθηκε ανατρεπτικό.
Εκεί έγραψε ο Βύρωνας και το περίφημο: "The vision of Judgment", που ξεσήκωσε θύελλα γιατί θεωρήθηκε ως απροκάλυπτα εχθρικό στην Εκκλησία, στη Μοναρχία και στο Κράτος.
Κομβικό σημείο της κριτικής του κατεστημένου ήταν και ο τίτλος του που θεωρήθηκε προκλητικός.
Θα ξέρετε βέβαια πως ο Βύρωνας είχε υπερασπιστεί με σθένος και τους εργάτες Λουδίτες που αντιμετώπιζαν την ποινή του θανάτου.
Για να σας το πω πολύ απλά. Ο όρoς φιλελεύθερος μπορεί να σηματοδοτεί τον ελευθεριακό, τον λιμπερτίνο, τον επαναστάτη, κλπ μπορεί να σηματοδοτεί και την κα Θάτσερ ενδεχομένως, μόνο όμως από τη στενά οικονομική σκοπιά.
Όποιος δεν κάνει αυτή τη διάκριση, ή το κάνει εκ του πονηρού (ένας σταλινικός π.χ. που μισεί κάθε ελευθερόφρονα άνθρωπο), ή από άγνοια.
Να μην παίζουμε με τις λέξεις.
Για να το κάνω πιο ξεκάθαρο.
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, που συνεντευξιάζεται και υμνείται από μπλογκς νοσταλγών της Χούντας, που οραματίζονται να πάρουμε την Πόλη με τη βοήθεια του ομόδοξου ξανθού Γένους των Ρως κλπ σε καμία περίπτωση, συμφωνούμε σε αυτό, δεν μπορεί να ονομαστεί πολιτικά φιλελεύθερος.
Φαντάζομαι πως θα μπορούσε να ειπωθεί, Αριστερός οπορτουνιστής, δίγλωσσος ή αριστερός τυχοδιώκτης.
Η εποχή της δυστυχίας που έρχεται, ευνοεί όλα τα άνθη του κακού να φυτρώσουν.
Ε. Αφού βρίσκεται τη συνέντευξη Τσίπρα καλή κλπ εξηγείστε μου γιατί ΛΟΓΟΚΡΙΘΗΚΕ με μαοϊκό τρόπο, δηλαδή με πλήρη εξαφάνιση, από την "Αυγή", από το σαϊτ του ΣΥΝ, από τον ΣΥΡΙΖΑ και από κάθε σχεδόν αριστερό μπλογκ, και βρήκε τόση απήχηση από τη λαϊκοδεξιά ελληνορθόδοξη σαβούρα.
Στ.
Σας παραπέμπω σε ένα πολύ καλό άρθρο της κας Κουναλάκη, δημοσιογράφου στοχοποιημένης από την ακροδεξιά:
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_06/10/2011_458408
«Η Αριστερά των αποστράτων
....................
Ισως ακόμη πιο σουρεαλιστική από τη στάση των αποστράτων και της Εκκλησίας ήταν η αντίδραση των κομμάτων της Αριστεράς, ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ, απέναντι στο φαινόμενο οικειοποίησης της λαϊκής δυσαρέσκειας από απόστρατους και ιεράρχες. ........».
Φιλικά
Λ.
Λ.
(Συνέχεια από το προηγούμενο)
Από το άρθρο της Ξένιας Κουναλάκη, που δεν χωρούσε στο προηγούμενο σχόλιο:
«Η Αριστερά των αποστράτων (06-10-11)
Ισως ακόμη πιο σουρεαλιστική από τη στάση των αποστράτων και της Εκκλησίας ήταν η αντίδραση των κομμάτων της Αριστεράς, ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ, απέναντι στο φαινόμενο οικειοποίησης της λαϊκής δυσαρέσκειας από απόστρατους και ιεράρχες. Στην περίπτωση της εισβολής στο Πεντάγωνο, ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι σήμερα η δημοκρατία δεν απειλείται από απόστρατους αξιωματικούς, αλλά από μία ιδιότυπη πραξικοπηματική πολιτική οικονομικής επιβολής, παρέχοντας έμμεση κάλυψη στους μπαχαλάκηδες του Στρατού. Μετά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο κ. Τσίπρας είχε, άλλωστε, πει ότι «σε μια περίοδο κοινωνικής διάλυσης, η Αριστερά εντείνει την προσπάθειά της για αλληλεγγύη προς όσους περνούν το κατώφλι της φτώχειας και της εξαθλίωσης». Και πρόσθεσε: «Σύμμαχο σε αυτήν την προσπάθεια θεωρούμε ότι πρέπει να έχουμε και την Εκκλησία, η οποία πρέπει να πρωτοστατήσει στο κοινωνικό της έργο».Είναι άκρως απογοητευτικό αυτό το καιροσκοπικό φλερτ της Αριστεράς με όποιον βρει μπροστά της υπό την σκέπη του λαϊκισμού και της υποτιθέμενης κοινωνικής ευαισθησίας. Οι εκλεκτικές συμμαχίες της Αριστεράς με απόστρατους και εκκλησιαστικούς παράγοντες μόνο με την ποίηση του Σουρή μπορούν να ερμηνευθούν».
Φίλε Λασκαράτε,
Νομίζουμε ότι αρχίζεις και χάνεις το μέτρο. Όχι το μέτρο γενικά και αόριστα, όπως λέμε «έχασε το μέτρο». Εννοούμε το μέτρο τών δικών σου απόψεων. Κατά τη γνώμη μας, αυτό είναι αποτέλεσμα της μετατόπισης των εμμονών σου σε δευτερεύοντα σημεία. Αν θυμάμαι καλά σου έχω ξαναπεί ότι για εμάς μια εμμονή είναι ‘‘επιτρεπτή’’ και επιβεβλημένη σε κάθε αριστερό: αυτή της αντικατάστασης της εξουσίας τών αστών από την εξουσία τών εργαζομένων, (ασχέτως αν αυτό μπορεί να γίνει όταν θα είμαστε …παππούδες ή …αστρική σκόνη!). Το επαναλαμβάνω και τώρα. Και μετά από αυτά τα γενικά και κάπως θεωρητικά, έρχομαι στα συγκεκριμένα που θίγεις. Θα ακολουθήσω τη δομή τού τελευταίου σχολίου σου. Λοιπόν:
Α.
Το μπλογκ Ολυμπία (το ξανακοίταξα) είναι ένα μπλογκ ‘‘περιβόλι’’, τύπου Press.gr, όπου γράφει κάθε καρυδιάς καρύδι και αναδημοσιεύονται σωρηδόν κείμενα, χωρίς καμιά ιδιαίτερη επιλογή. Αυτό που δεσπόζει είναι ο εθνοκεντρισμός. Είναι μαθηματικά σχεδόν βέβαιο ότι θα γράφουν και ακροδεξιοί. Αλλά, κατά την άποψή μας, δεν αρκεί αυτό για να το χαρακτηρίσει κανείς ακροδεξιό. Και αυτά που παραθέτεις ως παραδείγματα δεν αποδεικνύουν κάτι τέτοιο. Γιατί είναι υποχρεωτικά ακροδεξιά στάση το να αρνείται κάποιος αυτά που έγραψε το Βήμα και να ‘‘μυρίζεται’’ προβοκάτσια; Ξέχασες τις μαλακίες τού ΓΑΠ περί πραξικοπήματος που έλεγε στις Κάννες; Και γιατί να είναι ακροδεξιά (και μόνο ακροδεξιά στάση) το να θέλεις να βγάλεις λάδι τον Εφραίμ; Δεν μπορεί να είναι στάση στήριξης ενός απατεώνα από παπαγαλάκια που κάποια ψίχουλα έχουν να κερδίσουν κι αυτά; Ή στάση που απορρέει από θρησκοληψία;
Ένα άλλο: πρόλαβε και πήρε το μάτι μας αναδημοσιευμένο άρθρο της Ιωάννας Σωτήρχου, δημοσιογράφου τής Ελευθεροτυπίας με αριστεροριζοσπαστικές απόψεις (το άρθρο δεν είχε σε τίποτε να κάνει με εθνικά ζητήματα). Πόσο ακροδεξιό είναι αυτό; Μήπως ταιριάζει περισσότερο με ό,τι είπαμε στην αρχή (μπλογκ-μπαξές που έχει απ’ όλα);
Την Ελεύθερη Ώρα εμείς τη θεωρούμε χουντικιά, όχι ακροδεξιά! Αλλά, έλεος φίλε Λασκαράτε! Όχι επειδή θέλει να στηθεί άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου στην Αθήνα!!! Μη τρελαθούμε τελείως! Η πρόταση «κάθε ακροδεξιός θα ήθελε άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου στην Αθήνα» δεν δουλεύει και αντίστροφα. Π.χ.: Όλοι όσοι δηλώνουν Ολυμπιακοί είναι άνθρωποι. Όλοι οι άνθρωποι όμως δεν είναι οπαδοί τού Ολυμπιακού! Αυτά είναι στοιχειώδη.
Β.
Δεν ξέρω αν το μπλογκ triklopodia είναι ακροδεξιό. Πάντως, με βάση αυτό το άρθρο που είδαμε («Ετοιμάζουν δικτατορία;»), ούτε με σφαίρες! Αν έχεις εντοπίσει κάτι άλλο εσύ, που ‘‘μυρίζει’’ ακροδεξιά (όχι βέβαια τα περί Παΐσιου), τότε μάλλον έχουμε να κάνουμε με ένα ακόμα πολυσυλλεκτικό μπλογκ όπου ό,τι θέλει ο καθένας μπορεί να το βρει (για να αυξάνονται και τα κλικ, αν μας εννοείς…). Φυσικά, το πρίσμα είναι εθνικό. Και μέσα από αυτό το πρίσμα αλλοιώνουν τα όσα είπε ο Τσίπρας και τα παρουσιάζουν όπως τα παρουσιάζουν (καμία σχέση με όσα είπε, απ’ ό,τι είδαμε). Τι περίμενες, βαθυστόχαστες ταξικές αναλύσεις; Αλλά όποιος δεν βλέπει τα πράγματα ταξικά είναι ακροδεξιός; Ξεχνάς ότι η κυρίαρχη ιδεολογία για αιώνες πλένει τα μυαλά στο πρόγραμμα «ανωτέροι, κατωτέροι όλοι είμαστε Έλληνες»; Όποιος το τρώει αυτό είναι ακροδεξιός; Δεν καταλαβαίνεις ότι τέτοιου τύπου τσουβαλιάσματα και απλοποιήσεις παραμορφώνουν, σε τελική ανάλυση, την κοινωνική πραγματικότητα;
Γ.
Με τον όρο ‘θρησκευτικά μπλογκς’ αναφερθήκαμε στην κατηγοριοποίηση κατά γένος. Κατά είδος, να συμφωνήσουμε ότι είναι θρησκοληπτικά. Τι αλλάζει δραματικά από αυτή την ‘‘παράλειψή’’ μου;
Ο ρατσισμός, ναι, είναι χαρακτηριστικό τής ακροδεξιάς ιδεολογίας. Αλλά το μίσος, η συνομωσιολογία, ή η παράνοια, σόρυ, σε καμία περίπτωση! Αυτά είναι χαρακτηριστικά τού ανθρώπου! Και δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ακροδεξιοί…
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Το απόφθεγμα του Λένιν είναι κι αυτό ένα απόφθεγμα που πρέπει να το έχει κανείς υπ’ όψη του, αλλά πάντα σε συνδυασμό με την άλλη ‘‘οδηγία’’ του: συγκεκριμένη ανάλυση της συγκεκριμένης κατάστασης! Τι εννοοώ; Θα στο πω με ένα παράδειγμα. Όταν, με επιμονή τού Λένιν, υπογράφτηκε η συμφωνία τού Μπρεστ Λιτόβσκ, το 1918, οι Κεντρικές Δυνάμεις πανηγύρισαν, αφού έτσι μπορούσαν να μεταφέρουν μπόλικο κρέας για τα κανόνια στο Δ. Μέτωπο. Φανταζόμαστε ότι οι μενσεβίκοι, που διαφωνούσαν με τη Συνθήκη, θα έτριψαν στα μούτρα του Λένιν σχετικά πανηγυρικά δημοσιεύματα, ‘‘επιστρέφοντάς’’ του το δικό του απόφθεγμα και πληρώνοντάς τον με το ίδιο νόμισμα! Συμπέρασμα: Ένα γενικά σωστό απόφθεγμα δεν έχει εφαρμογή σε κάθε κατάσταση και σε κάθε εποχή.
Άλλο παράδειγμα: πρόσφατα ο Καρατζαφέρης επαίνεσε το ΚΚΕ για την ‘‘υπεύθυνη’’ στάση του (όπως την εννοούσε αυτός βέβαια!) στη διαδήλωση της 20ης Οκτωβρίου (με τα επεισόδια ΠΑΜΕ και μπαχαλάκηδων αντιεξουσιαστών). Ο αναρχοαυτόνομος χώρος το πήρε αυτό και το έκανε αντιΚΚΕ σημαία, αξιοποιώντας το ίδιο λενινιστικό απόφθεγμα. So what???
Δ.
Μα ποια διάκριση δεν κάναμε μεταξύ οικονομικά ‘‘φιλελεύθερου’’ και πολιτικά ‘‘φιλελεύθερου’’, φίλε Λασκαράτε; Την κάναμε. Αλλά, μέχρι εκεί που υπάρχει. Στα ψηλά πατώματα (εποικοδόμημα). Διότι στα χαμηλά (θεμέλια) δεν έχουν καμία διαφορά! Δεν υπάρχει πολιτικά ‘‘φιλελεύθερος’’ που δεν είναι και οικονομικά τέτοιος, γιατί δεν θέλεις να το δεις; Και για την κοσμοθεώρηση της Αριστεράς, η υλική, παραγωγική βάση των κοινωνιών και οι σχέσεις τών ανθρώπων μέσα σε αυτό το πεδίο, είναι αυτά που επικαθορίζουν, σε τελική ανάλυση, το τι συμβαίνει στο εποικοδόμημα. Τώρα, αν αυτό το σκεπτικό, η αριστερή άλφα-βήτα δηλαδή, κάνει όποιον το υιοθετεί ‘‘σταλινικό’’ στα μάτια σου, τι να πούμε; Σου λέμε απλά ότι κάνεις μέγα λάθος!
Δεν ξέρουμε αν θα δεχόσουν για τον εαυτό σου τον προσδιορισμό ‘αριστεροφιλελεύθερος’ (αυτά που γράφεις προς τα εκεί μας οδηγούν). Δημοκρατία έχουμε και οι αυτοπροσδιορισμοί είναι ελεύθεροι. Ωστόσο, για να τα λέμε όλα, για μας, ο όρος είναι ένα από τα τρια καλύτερα μονολεκτικά ανέκδοτα παγκοσμίως!
Για το πού συνεντευξιάζεται και από ποιους υμνείται ο Τσίπρας τα είπαμε, δεν θέλουμε να σε ακολουθήσουμε στην επανάληψη. Μόνο τούτο: θυμήθηκα τώρα ότι του είχες κρεμάσει κουδούνια ακόμα και επειδή εμφανίστηκε στον Παπαγιάννη. Αναρωτιόμαστε αν δεν θεωρείς ότι το μόνο ΜΜΕ στο οποίο κατ’ εσέ μπορεί να εμφανίζεται είναι ο ραδιοφωνικός σταθμός τού ΣΥΝ (Κόκκινο 105,5)!
Συνοψίζοντας περί Τσίπρα: Θα ήμασταν οι τελευταίοι που θα ισχυριζόμασταν ότι δεν πέφτει σε επιπολαιότητες ή ατυχείς κινήσεις, επικοινωνιακές ή πολιτικές. Αλλά, σε καμία περίπτωση, δεν αξίζει τους μύδρους που εξαπολύεις εναντίον του.
Ε.
Η συνέντευξή του λογοκρίθηκε, υποθέτουμε, γιατί έδινε λαβή σε κριτικές ανάλογες με τη δική σου. Κι ακόμα γιατί, σε σημαντικό βαθμό, την κριτική σου τη συμμερίζονται ευάριθμα στελέχη και μέλη τού ΣΥΝ. Ο ΣΥΝ, για χρόνια, έχει επενδύσει σε έναν πολλές φορές τυφλό αντικληρικαλισμό και ‘‘αντιεθνικισμό’’ (ακόμα γελάμε με την απόφαση του ΚΣ της Νεολαίας τού ΣΥΝ «Εμείς θα τη λέμε Μακεδονία» και με την απόρριψη της υποψηφιότητας του Στάθη τής Ελευθεροτυπίας επειδή ‘‘είναι’’ …εθνικιστής!). Αυτή η ‘‘επένδυση’’ ήρθε σε αντίθεση με την προσπάθειά του στη μετά Μνημόνιο εποχή να συνάψει ευρύτερες συμμαχίες. Οι αναταράξεις είναι αναπόφευκτες.
ΣΤ´.
Φίλε Λασκαράτε, να χαρείς ό,τι αγαπάς! Μη μας μιλάς για την Ξένια Κουναλάκη! Είναι ιδεολογικό μαγνητοφωνάκι τού Πέτρου Κουναλάκη, μιας από τις θλιβερότερες (πολλές) περιπτώσεις τέως αριστερών…
Τα λέμε
1. Πολύ εύκολα ξεπερνάτε το θέμα της λογοκρισίας ενός πολιτικού αρχηγού από το κόμμα του. Αυτό είναι καθαρό ρεζιλίκι και στρουθοκαμηλισμός. Αν αλλοιώθηκαν μάλιστα τα λεγόμενά του στους τιτλους των συνεντεύξεων (εσείς το λέτε), πολλώ μάλλον θα έπρεπε το κόμμα του και τα μέσα επικοινωνίας που διαθέτει, να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους και όχι να κρύψουν καλές (εσείς το λέτε) συνεντεύξεις του αρχηγού τους κάτω από το χαλί, σαν να ήταν σκουπίδια.
Φαντάζομαι πόσα κουκουλώματα θα δικαιολογούσαν κάποιοι να τους πω "καλόβολοι" Αριστεροί, αν ο ΣΥΝ ήταν κυβέρνηση και μοίραζε θέσεις και λεφτά.
2. Το θέμα δεν είναι μόνο ότι συνεντευξιάζεσαι εδώ ή εκεί (στο μπλογκ που φωνάζει ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΥΕΛΠΙΔΕΣ-olympiada Νοεμβρίου 27,2011). Και τι Ευέλπιδες, με οικογενειακές επιδόσεις....
Το θέμα είναι αν κάνεις καραγκιοζιλίκια, δηλαδή αν στρογγυλεύεις τα λόγια σου ανάλογα με ποιόν δημοσιογράφο ή αρχιεπίσκοπο μιλάς. Αν δηλαδή είσαι δίγλωσσος, όπερ σημαίνει αναξιόπιστος και ασυνεπής.
3. Βρίσκω πολύ τιμητικό τον τίτλο του Αριστερού φιλελεύθερου που μου προσάπτετε και τον εννοώ ως εξής:
Υπέρμαχος της κοινωνικής Δικαιοσύνης και του ισχυρά παρεμβατικού κοινωνικού κράτους, εξασφάλιση στέγης, περίθαλψης, παιδείας, εργασίας, αξιοπρέπειας για όλους, αλλά και εξασφάλιση των ατομικών δικαιωμάτων, της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας και της ελευθερίας της έκφρασης.
Σοσιαλισμός χωρίς Δημοκρατία οδηγεί τελικά, ανεξάρτητα από καλές προθέσεις, στις Κολάσεις που γνώρισε η ανθρωπότητα από το 1917 μέχρι σήμερα και που αναπόφευκτα κατέρρευσαν.
4. Δεν βρίσκω καθόλου τον Πέτρο Κουναλάκη "μια από τις θλιβερότερες (πολλές) περιπτώσεις τέως αριστερών".
Χάνετε πάλι το μέτρο. Πέρα από κάποιες συχνές τηλεοπτικές εμφανίσεις (που μπορεί να τις κατάκτησε και με το σπαθί του ως ο ισχυρότερα αντικληρικαλιστής της Αριστεράς και καλός συζητητής), είναι ο μόνος, ας πούμε φιλικός προς το (εκσυγχρονιστικό) ΠΑΣΟΚ, που έφυγε από τον ΣΥΝ και δεν κατέλαβε καμία απολύτως καρέκλα.
Ο άνθρωπος έφυγε από άποψη και μόνο.
Αυτό τον καθιστά σεβαστό.
Αλλά σας κούρασα και όσο με αφορά σταματώ να κάνω κατάχρηση του χώρου σας και τελειώνω εδώ το θέμα, ευχαριστώντας για τη φιλοξενία σας και την υπομονή σας.
Εγώ σέβομαι κάθε καλόπιστη και άδολη άποψη ή συμπεριφορά και απο εκεί και πέρα, ο έχων ώτα ακούειν, ακουέτω, που λέτε κάπου και εσείς.
Φίλε Λασκαράτε,
Επί της ουσίας θα κλείσουμε κι εμείς από τη μεριά μας αυτό το "γύρο", αλλά αργότερα. Για την ώρα θέλω να σου πω ότι δεν κάνεις καμία κατάχρηση. Εμείς γράφουμε "έχετε το λόγο", απλώς. Ούτε στο χρόνο βάζουμε όριο, ούτε στις λέξεις. Οπότε...
Τα λέμε
ΥΓ Ελπίζω το κλείσιμο του σχολίου σου να μην υπονοεί ότι θα σε δούμε εδώ του χρόνου τέτοια μέρα! (κι αν). Οι άνθρωποι μπορούν να συζητούν και τις διαφωνίες τους, έτσι δεν είναι;
Ασφαλώς και όχι.
Θα σχολιάζω εδώ όποτε συμφωνώ αλλά και όποτε με εκνευρίζετε με αυτά που γράφετε (γράφεις;), έχω την εντύπωση πως είστε πολλοί, γι'αυτό και ο πληθυντικός μου.
Όταν λέω πως σέβομαι κάθε ανυστερόβουλη άποψη το εννοω απόλυτα.
Λ.
Αριστερά Φιλαράκια,
Μια σύντομη απάντηση στην απάντησή σας.
Πρώτον τα γεγονότα που συμβαίνουν καθημερινά συνδέονται οπωσδήποτε με την πολιτική πραγματικότητα.
Και το θέμα σας δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο μελέτης αποστασιοποιημένο και περιχαρακωμένο. Δεν ειναι θέμα ερευνας φιλοσοφικο-πολιτικου περιεχομένου αλλά "τι κανουμε στη σημερινη συγκυρία κατω απο τις σημερινες συνθηκες".Στο συγκεκριμένο ποστ το θέμα μπορεί να ειναι η "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ" και οι μεταξύ τους σχέσεις, ομως δεν διεξαγεται σε "πολιτικο κενό", αλλά σε μια συγκυρία οπου εχουν προκύψει σοβαρότατα προβλήματα για τη χώρα και την θέση της στην ευρωπαικη και παγκόσμια κοινότητα.
Και οι συνθηκες ειναι οτι ασφαλως δεν ηταν η ΕΠΙΛΟΓΗ του ΠΑΣΟΚ αυτή η τριτοκομματικη κυβέρνηση.Εστω και προσωρινή.
Επίσης ειναι γνωστό και εχει γραφτει στα ΜΜΕ ,οτι ο Παπανδρέου (μόνο απο τους πολιτικους αρχηγους) ειχε δηλώσει οτι θα ΕΠΡΕΠΕ, (σε αυτή τη δύσκολη για τη χώρα περίοδο και ολοι ξέρουμε γιατί μιλαμε)
να συμμετάσχουν ΟΛΑ τα κόμματα του κοινοβουλίου. Δηλαδή και τα κόμματα της Αριστεράς.
Ετσι μπορει σε δύσκολες στιγμές να υπάρξει ενας τύπος διακυβέρνησης μέχρι τις εκλογές, σαν να πουμε ενα "μπλοκο ιστόρικο".
υγ. Δεν εχω δει ακόμα την εκτεταμένη, μετα το σχόλιο σας προς εμένα, σχολιογραφία.
Επιφυλασσομαι ομως γιατί οπως καταλαβαίνω ειναι ενδιαφέρουσα.
Μόλις τωρα το προσεξα
Μου λέτε Αριστερά Φιλαρ'ακια
"Εκτός Αριστεράς (κι αυτή όχι ομόφωνα) όλα τα υπόλοιπα κόμματα θέλουν Ευρωπαϊκή Ένωση και …ξερό ψωμί! Η όποια αμηχανία ενδεχομένως έχουν μερικά στελέχη οφείλεται κυρίως στη δυσκολία να περάσουν στον κόσμο αυτή τη γραμμή."
Να μου επιτρέψετε να σας πω οτι ειναι πολύ "επιδερμικη" αυτή η εκδοχή.
Κι αυτό γιατί κάνετε ενα μεγάλο λάθος.
Το πρόβλημα ειναι εντελως μια αλλη πολυ σημαντικη παράμετρος.
Ειναι οτι αυτή την περίοδο στην ΕΕ επικρατουν κυβερνήσεις της συντηρητικης παράταξης, οι οποιες ασφαλώς προωθουν τις λύσεις των μέτρων λιτότητας.
Ετσι τα κράτη που εχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα και ελλειμματοε και χρέους (οπως η χώρα μας), βρίσκονται "παγιδευμένα" στο δόγμα της νεοφιλελευθερης πολιτικης στο οποιο υπερισχύουν οι αγορές και οι επιλογές τους. Με τη γνωστή εξελιξη τη χρηματοπιστωτικη κρίση το 2008 που γενικεύθηκε σε παγκόσμια οικονομική κρίση.
Δεν ειναι λοιπόν "ΕΕ και ξερό ψωμί" οπως λέτε αλλα
με ποιες πολιτικές συμμαχίες η σημερινη ευρωπαικη ενωση θα μετεξελιχθει σε κοινωνική ευρώπη, που δεν γίνεται να πραγματοποιηθει με αλλον τρόπο (επανάσταση η να βγουμε απο την ΕΕ), παρά μόνο αν υπάρξουν προοδευτικές εθνικές κυβερνήσεις σε ολες τις χώρες.
Και οχι διευθυντήρια Μερκοσαρκοζύ.
Αυτός ειναι ο στόχος που ισως αν τον υιοθετήσουν οι εκλογείς των χωρών μελων τότε υπάρχει η δυνατότητα υπαρξης της ευρώπης των λαων, για να μη μεινει μόνο η εκφραση ως "τσιτάτο".
Και αν μετα απο εκλογές υπάρξουν τυχόν κυβερνήσεις συνεργασίας, δεν θα ειναι με τις συντηρητικές δυνάμεις αλλά με τις προοδευτικές δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις.
Αυτή ειναι η αποψή μου και μάλλον δεν κάνω λάθος. :-)
Φίλε Λασκαράτε,
Αφού ζητήσουμε την κατανόησή σου για την καθυστερημένη απάντηση, κλείνουμε κι εμείς από τη μεριά μας αυτόν το ‘‘γύρο’’. Ακολουθούμε πάλι τη δική σου δομή.
1.
Για μας δεν είναι θέμα λογοκρισίας. Και ανεξάρτητα από την ουσία τής σύμφωνα με τις δικές μας εικασίες διαφωνίας τών άλλων μελών τής Πολιτικής Γραμματείας (εκεί λογοδοτεί ο Πρόεδρος του ΣΥΝ στα μεσοδιαστήματα μεταξύ συνεδριάσεων της Κεντρικής Επιτροπής) καλώς έκαναν και ‘‘έθαψαν’’ τη συνέντευξη εφόσον διαφωνούσαν. Ένα αριστερό κόμμα δεν είναι τσιφλίκι τού κάθε Προέδρου ή Γενικού Γραμματέα. Και μας εκπλήσσει το γεγονός που αυτό το μεταφράζεις σε λογοκρισία. Σύμφωνα με όσα γράφεις πρέπει να είσαι φανατικά πολέμιος κάθε προσωπολατρίας ή αρχηγισμού.
Τώρα, γιατί δεν σήκωσαν το θέμα για τη διαστρέβλωση; Μα για ένα μπλογκ, φίλε Λασκαράτε; Λίγο υπερβολικό. Να μου πεις γιατί δεν παρενέβησαν μέλη ή φίλου τού ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ στα σχόλια (αν έγινε έτσι, δεν μπήκαμε στα σχόλια); Εκεί θα σου δώσω δίκιο 100%. Αλλά ειδικά για τον ΣΥΝ, που πολλές φορές μοιάζει με κόμμα-οπερέτα, δεν θα πρέπει να σε ξαφνιάζει…
2.
Μα, φίλε Λασκαράτε, σε έναν Εγγλέζο μιλάς αγγλικά και σ’ έναν Γάλλο γαλλικά! Καταλαβαίνεις βέβαια τι θέλουμε να πούμε: το ακροατήριο στο οποίο απευθύνεσαι πρέπει να το λαμβάνεις υπ’ όψη σου χωρίς, εννοείται, να καταλήγεις άλλο από αυτό που είσαι. Και δεν νομίζουμε ότι ο Τσίπρας έπεσε σε τέτοια λούμπα.
3.
Αυτά που περιγράφεις είναι ό,τι θα λέγαμε «καπιταλισμός με ανθρώπινο πρόσωπο». Δεν θα μπούμε τώρα στην κουβέντα. Θα θέλαμε όμως να σου υπενθυμίσουμε ότι το ανανεωτικό αριστερό ρεύμα, στο οποίο ασφαλώς χωράνε μέχρι και τα κορδόνια των παπουτσιών σου, ξεκίνησε με σημαία του το σύνθημα «σ ο σ ι α λ ι σ μ ό ς με ανθρώπινο πρόσωπο»! Η διαφορά είναι τεράστια! Γιατί ο σοσιαλισμός, είτε με απάνθρωπο πρόσωπο, είτε με ανθρώπινο σημαίνει κατ’ αρχήν κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής.
4.
Αυτό, το προηγούμενο, είναι που ξέχασε εντελώς τελείως ο Πέτρος Κουναλάκης. Εξ ου και ο χαρακτηρισμός μας, τον οποίο δεν θα μπαίναμε στον κόπο να κάνουμε, αν ο Κουναλάκης δεν εξακολουθούσε να παρουσιάζεται ως αριστερός.
Τα λέμε
Φίλη Ένη (συγνώμη και από εσένα για την καθυστερημένη απάντηση),
Πραγματικά, μας εκπλήσσει το πόσο κλείνεις τα μάτια μπροστά στην πραγματικότητα! Τίποτε από αυτά που λες ότι προέκυψαν, δεν ‘‘προέκυψαν’’. Τι θα πει ‘προέκυψαν’; Πώς ‘‘προέκυψαν’’; Από ποιον; ‘‘Από το Θεό; Από τη μαύρη μοίρα; Από τα …Ελοχίμ;
Φίλη Ένη, στη δεκαετία τού ’90, όταν και μπήκαν τα θεμέλια για όσα ορέα ζούμε τώρα, στην Ευρώπη κυβερνούσαν τα διάφορα ευρωπαϊκά …ΠΑΣΟΚ! Από εμάς περιμένεις να στο υπενθυμίσουμε;
Εκτός κι αν το πας κι εσύ στο στυλ «αν δεν μας βολεύει η πραγματικότητα, την αλλάζουμε»! Αλλά γίνεται δουλειά έτσι;
Τα λέμε
"Φίλη Ένη, στη δεκαετία τού ’90, όταν και μπήκαν τα θεμέλια για όσα ορέα ζούμε τώρα, στην Ευρώπη κυβερνούσαν τα διάφορα ευρωπαϊκά …ΠΑΣΟΚ! Από εμάς περιμένεις να στο υπενθυμίσουμε"
Αριστερά Φιλαράκια,
Η απάντηση μου ειναι (τυχαια) στο τελευταιο σχόλιο μου του "απο πάνω" ποστ.
Ειπαμε να τα λέμε ολα, αλλά να μην επαναλαμβανόμαστε, γιαυτο διαβάστε το.
υγ. Οταν το εγραφα δεν ειχε αναρτηθεί το δικό σας σχόλιο του παρόντος ποστ.
Συνέχεια
Τι εννοειτε "προέκυψαν";
Που, στο κείμενο μου αναφέρεται κάτι σχετικό με "προέκυψαν";
Γίνετε λιγο πιο σαφείς πλην των ευφυολογημάτων. (-;
Συνέχεια
Σε κάθε περίπτωση δίνετε την εντύπωση οτι δεν θέλετε να εμπλακειτε σε συζητήσεις... πέραν της "περιφραγμένης" Αριστεράς
Κάτι σαν το "κουκούλειον" σύνδρομο.
υγ. Μήπως προχρονολογειτε τα σχόλια σας; και γίνετε κάποιο μπέρδεμα;
Φίλη Ένη,
Πριν απαντήσουμε, για εξήγησέ μας κάτι ανεξήγητο για το φτωχό μας το μυαλό:
Γράφεις:
"υγ. Οταν το εγραφα δεν ειχε αναρτηθεί το δικό σας σχόλιο του παρόντος ποστ".
Και στο επόμενο σχόλιό σου γράφεις (πάλι σε υγ και, προφανώς, σε συνέχεια του παραπάνω υγ):
"υγ. Μήπως προχρονολογειτε τα σχόλια σας; και γίνετε κάποιο μπέρδεμα;".
Κι αυτά, τη στιγμή που στο πρώτο σου σχόλιο από τα τελευταία τρία παραθέτεις απόσπασμα από το σχόλιο που ισχυρίζεσαι ότι δεν είχε εμφανιστεί στην οθόνη σου, όταν εσύ έγραφες!!!!!!!!!!!!!!!!!!
??????????????????????????????????????????????????????????????
Τα λέμε
Για το "μπερδεμα".
Πρόκειται για δυο ποστ
Στο ποστ "Με το σουγια κλπ"
γράφει η Ενη 30/11 10,39 μμ.
μου απαντάνε οι Λεφτ 2/12 11,36 μμ.
Στο ποστ "Now read this et..."
γραφει η Ενη 3/12 4.02 μμ.
(οπου δεν ειδε να υπάρχει η ανω απάντηση των Left στο ποστ "Με το σουγιά κλπ" στις 3/12 4.02 μμ)
Ετσι σας παραπέμπω στο σχόλιο μου "περί σοσιαλισμου σε αλλη χώρα κλπ" του ποστ "Now read ...."
για να μη τα ξαναγραφω.
Ισως να εκανα κιέγω λάθος, γι' αυτό ρωτησα.
Αν θεωρήσατε οτι ειχε η ερώτηση μου αιχμή, κάνετε λάθος πιο πολύ χιουμοριστική ητανε. (-;
Ας πουμε λοιπόν τα ουσιαστικά θέματα και ας αφήσουμε τη διαδικασία, που
οπως ειναι γνωστό στις κομματικές συγκεντρώσει η διαδικασία τρώει τον περισσότερο χρόνο οπως:
"Συντροφε επι της διαδικασίας, αυτό και εκεινο και το αλλο κλπ. κλπ."
:lol:
Συνέχεια
Και βέβαια στις 4/12 12,50 μμ. και 12,58 μμ. η Ενη απαντάει στους Left.
Φίλη Ένη,
Τα διαδικαστικά τα αφήνουμε γιατί τα έκανες …μαντάρα! Τι μπερδεύεις δυο διαφορετικά ποστς, χωρίςε να διευκρινίζεις ότι πρόκειται για δυο διαφορετικά ποστς;;; Δεν καταλαβαίνεις ότι θα μας μπερδέψεις κι εμάς και τους όποιους αναγνώστες; Elementary! ;-)
Από όσα γράφεις η ουσία συνοψίζεται στην απορία σου:
«Τι εννοειτε "προέκυψαν";
Που, στο κείμενο μου αναφέρεται κάτι σχετικό με "προέκυψαν";
Γίνετε λιγο πιο σαφείς πλην των ευφυολογημάτων. (-;».
Μα δεν έγραψες —κι ούτε ισχυριστήκαμε κάτι τέτοιο— τη λέξη ‘προέκυψαν’, ολογράφως! Αλλά, από όσα γράφεις βγαίνει αβίαστο το συμπέρασμα ότι η κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει στην Ευρώπη διαμορφώθηκε …ερήμην τής ‘‘σοσιαλδημοκρατίας’’, ντόπιας και ξένης! Ενώ στην πραγματικότητα συνέβη ακριβώς το αντίθετο! Η ‘‘σοσιαλδημοκρατία’’ ήταν αυτή που έβαλε τα θεμέλια, γιατί αυτή ήταν που κυβέρνησε στη δεκαετία τού ’90, τότε δηλαδή που έπεσαν τα ‘‘μπετά’’!
Κανένα ευφυολόγημα λοιπόν. Η αδυσώπητη πραγματικότητα. Την οποία αρνείσαι (ακόμα!) να δεις. Καλά, εμάς δεν μας ακούς. Τον Χρυσοχοΐδη;;;
Τα λέμε
Αριστερά Φιλαράκια,
Τώρα εγω σας εχω για εξυπνα παιδιά, πανέξυπνα μάλιστα και απολύτως ενημερωμένα σε ολα, ομως
τι μου μπερδεύετε το Χρυσοχοιδη στην απάντηση σας;
Χρειάζεται να επαναλάβω οτι τα σχόλια μου δεν "εκπορεύονται" απο ενα συγκεκριμένο χώρο το ΠΑΣΟΚ;
Δεν εχει το δικαίωμα κάποιος να εχει τις προσωπικές του ιδέες και απόψεις;
αυτό ακριβώς σας τονίζω οτι δεν μπορώ να μιλάω για τις διάφορες πολιτικές, οργανώσεις της ελληνικης Αριστεράς, επειδή δεν εχω αυτό το δικαίωμα,το οποιο εχετε εσεις που μιλάτε "απο μέσα"
Οχι οτι δεν εχω δικαίωμα να εκφέρω αριστερές σκέψεις.
Ακριβώς το ιδιο ισχύει και για αλλες πολιτικές δυνάμεις οπως το ΠΑΣΟΚ, δεν εχω δικαίωμα να μιλάω εκ μέρους του.
Ομως παρακολουθώ ασφαλώς τι γίνεται ΚΑΙ εκει οπως και αλλου
και αυτό που θα ηθελα να σας δώσω ως απάντηση περί Χρυσοχοίδη
ειναι οτι περισσότερο με βρίσκει σύμφωνη, (εστω και οχι απο "μέσα"), οι απόψεις που δημοσιεύθηκαν χθές εν ειδει "μανιφέστου" απο δώδεκα βουλευτές, και τα μεγάλα ΜΜΕ το εκαναν γαργάρα η το περιέκοψαν κατα πως ηθελαν. Ενω το "Χρυσοχοιδη" τον αναδεικνύουν συνεχώς ακομα και τα μπλογκ.
Γνωστα πράγματα.
και ολοι ξέρουμε οτι οταν στη δημοσιότητα λένε 12 βουλευτές, σε ενα κόμμα πίσω απο αυτές τις θέσεις βρίσκονται πολύ περισσότερε ς "φωνές" ενος κόμματος, για να μη μπουμε η πλειοψηφία η το μισό κόμμα.
Λοιπόν μη μου "ξαναφορτώσετε" κομματικές γραμμές. :smile:
Φίλη Ένη,
Δεν έχουμε καμία πρόθεση να σε χρεώνουμε με απόψεις που δεν συμμερίζεσαι, ούτε να σε βάζουμε με το ζόρι εντός κομματικών γραμμών (αν και, για να τα λέμε όλα, μερικές φορές κάνεις φιλότιμες προσπάθειες για να πετύχεις κάτι τέτοιο... ;-) ). Δεν αντιλαμβανόμαστε έτσι εμείς τον πολιτικό διάλογο. Ακόμα και τον πιο αντιθετικό. Πρέπει όμως να δεχθείς ότι, άσχετα με το πώς αυτοπροσδιορίζεσαι πολιτικά, ως έχεις κάθε δικαίωμα, ο χώρος ‘‘αναφοράς’’ σου, με τη γενικότερη έννοια, είναι αυτός τού ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα πάντα με αυτά που γράφεις και τις απόψεις που υποστηρίζεις, κι όχι με αυθαίρετα συμπεράσματα.
Με αυτό το χώρο εμείς θέλουμε να συνομιλούμε σαν τρελοί! Ειδικά με εκείνους από αυτό το χώρο, που μεγάλωσαν με βιβλία τού Γκράμσι και τη Μεγάλη Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια στην οικογενειακή βιβλιοθήκη… :-)
Τα λέμε
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΑΡΑΛΕΙΨΗΣ
Φίλη Ένη, σ' ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια (πάντως, η μεγαλύτερη εξυπνάδα μας είναι ότι καταφέρνουμε να δίνουμε την εντύπωση ότι είμαστε πιο έξυπνοι απ' όσο είμαστε στην πραγματικότητα! ;-) )
Όσο για την ενημέρωσή μας, εμείς δεν πιστεύουμε στον "πόλεμο" μεταξύ των γενεών, όπως τα "ξαδέρφια" μας, οι σκέτοι G700. Έτσι, τα 'χουμε καλά με τους μεγαλύτερους και μαθαίνουμε απ' αυτούς!
Τα λέμε
Αριστερά Φιλαράκια,
Μόλις τώρα ειδα τις δυο τελευταίες απαντήσεις σας.
Η απάντησή μου ειναι:
Πολυ καλά κάνετε για ολα οσα λέτε.
;-)
Δημοσίευση σχολίου