Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Τα Πακιστανάκια…



ΤΟ ΑΚΟΥΣΑΜΕ κι εμείς χθες το βράδυ στις ειδήσεις τών 8: Ένα γιώτα χι κολλάει πάνω στις γραμμές τού τρένου. Επιβάτες του, ένα ηλικιωμένο ζευγάρι και μάρτυρες του γεγονότος τρεις νεαροί Πακιστανοί μετανάστες. Οι Πακιστανοί προσπαθούν να σπρώξουν το αυτοκίνητο. Δεν τα καταφέρνουν. Σύμφωνα με κάποιον αυτόπτη μάρτυρα, δύο από αυτούς μπαίνουν μέσα στο αυτοκίνητο για να βοηθήσουν τους ηλικιωμένους να βγουν από αυτό. Και τότε ξεπροβάλλει το τρένο από τη στροφή. Συγκρούεται με το αυτοκίνητο και το παρασύρει για μισό περίπου χιλιόμετρο. Οι πυροσβέστες που φτάνουν αργότερα ανασύρουν τέσσερις νεκρούς. Το ηλικιωμένο ζευγάρι και τους δύο Πακιστανούς.


ΨΑΧΝΟΥΜΕ στα σημερινά πρωτοσέλιδα. Πρώτα στις ‘‘δικές μας’’ εφημερίδες, τις αριστερές (ο καθένας με τον πόνο του…). Μόνο η «Αυγή» —και μπράβο της!— προβάλλει το γεγονός όπως του αξίζει (κι όπως αξίζει στα Πακιστανάκια). Ο «Ρίζος» έχει απλώς μία ‘‘αποεθνικοποιημένη’’ αναφορά: «Τέσσερις νεκροί από σύγκρουση ΙΧ και τρένου». Ο «Δρόμος» ούτε καν αυτό. Γιατί ρε παιδιά; Κι αν στο «Δρόμο» αναγνωρίζουμε κάποια ελαφρυντικά (εβδομαδιαία εφημερίδα, λειψά στελεχωμένη και μάλιστα κατά συντριπτικό ποσοστό από εθελοντές αυτοδίδακτους δημοσιογράφους που προσφέρουν κόκκινα μεροκάματα) τι να πούμε για τον «Ρίζο» που δεν του λείπουν οι άνθρωποι και τα μέσα; Γιατί τόσο φτωχά δημοσιογραφικά αντανακλαστικά και τέτοια απενεργοποίηση των πολιτικών αισθητηρίων από τα διευθυντικά του στελέχη; (Να μη θεωρηθεί ότι επιτρέπουμε στα ερωτήματα να σκιάσουν την υποστήριξη και αλληλεγγύη που έχει επιδείξει όλη η Αριστερά προς τους μετανάστες ή —ακόμα χειρότερα!— ότι την αμφισβητούμε. Πείτε ότι είναι ένα παράπονο, ίδιο με το παράπονο των οπαδών μιας ομάδας που βλέπει τους γκολτζήδες τους να χάνουν ένα γκολ που δεν χάνεται…)


ΑΦΗΝΟΥΜΕ τους ‘‘δικούς’’ μας και προχωρούμε στον υπόλοιπο γραπτό Τύπο. Κιχ! Τίποτε! Nothing! Niente!! Nada!!! Ούτε στην ‘‘έγκριτη’’ «Καθημερινή», ούτε στα κυβερνητικά (πάσης κυβέρνησης!) και έγκυρα «Νέα», ούτε στο ‘‘λαϊκό’’ «Έθνος»… (Κι ας μη μιλήσουμε για τη «Δημοκρατία», την «Αυριανή» και τη «Βραδυνή», ή την …«Άλφα Ένα» και άλλα έντυπα του συστημικού περιθωρίου…)

Όλοι αυτοί οι ενοικιαζόμενοι κονδυλοφόροι, όλα αυτά τα συστημικά μαγνητόφωνα, όλος αυτός ο εσμός τών ‘‘politically correct’’ διευθυντών, υποδιευθυντών, παραδιευθυντών (κατά το παρακρατικών) και αρχισυντακτών και των βοηθών αυτών, όλη αυτή η άθλια κλίκα, δεν βρήκε έναν ελάχιστο χώρο στην πρώτη σελίδα, ένα τόσο δα κομματάκι, που να χωράει δυο λέξεις γι’ αυτά τα παιδιά! Βρήκαν χώρο για τον «τραυματισμό από θλάση δευτέρου βαθμού» τού παίκτη του Ολυμπιακού Ιμπαγάσα «που χάνει τον τελικό Κυπέλλου με τον Ατρόμητο», βρήκαν χώρο ακόμα και για το νέο πιθανολογούμενο ειδύλλιο μεταξύ τής βουλευτίνας τής ΝΔ Έλενας Ράπτη και του Τούρκου πρωταγωνιστή ενός εξ ίσου άθλιο με τα δικά μας τούρκικου σήριαλ!!! Αλλά για τα δύο Πακιστανάκια —όπως τρυφερά, με συγκίνηση και με αγάπη τα αποκάλεσε ο ηλικιωμένος μάρτυρας  που ακούσαμε στις ειδήσεις—, για τις αλεσμένες σάρκες τους και τα συνθλιμμένα τους κόκαλα και τις χαμένες ζωές τους, θυσία στην προσπάθειά τους να σώσουν δύο γερόντια Έλληνες, δηλαδή αλλόθρησκους κι αλλοεθνείς, γι’ αυτά δεν βρήκαν οι κατάπτυστοι ούτε ένα τετραγωνικό εκατοστό! Ούτε με το αίμα τους δεν μπόρεσαν να βρουν μια θεσούλα στην πρώτη σελίδα τα 23χρονα παιδιά με το σκούρο δέρμα. Κι ας είναι το αίμα τους το ίδιο κόκκινο με όλων τών ανθρώπων…


ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΧΑΝ εξασφαλίσει αυτή τη θέση, και μάλιστα με μεγάλο, ευδιάκριτο ‘‘χτύπημα’’; Μα, θέλει και ρώτημα; Θα την είχαν εξασφαλίσει αν είχαν αρπάξει κάποιο κινητό. Αν είχαν κλέψει κάποιο πορτοφόλι.  Αν είχαν σπάσει κάποια βιτρίνα για να πάρουν ένα καρβέλι ψωμί, το ‘‘έγκλημα’’ που κάποιος άλλος Άθλιος, πριν κάνα-δυο αιώνες είχε πληρώσει με 20 χρόνια στα κάτεργα… Κι αν είχαν χτυπήσει ή, πολύ περισσότερο, αν είχαν σκοτώσει. Τότε, πολύ πιθανό, να γινόντουσαν και πρώτη είδηση! Βλέπετε, ο δημοσιογραφικός συρφετός τού συστήματος, αυτός που κατά τα άλλα ‘‘ανησυχεί’’ και ‘‘κόπτεται’’ για τα αυξανόμενα κρούσματα ρατσισμού στην ελληνική κοινωνία, έτσι ‘‘αντιλαμβάνεται’’ το ‘‘ρόλο’’ του στην καταπολέμησή του. Να προβάλλει την παραβατικότητα των μεταναστών, μια παραβατικότητα της έσχατης ανάγκης στο συντριπτικό, συντριπτικότατο ποσοστό της, και να ‘‘θάβει’’ τις συνειδητές ηρωικές πράξεις αυτοθυσίας και αλληλεγγύης, ακόμα κι όταν ξεπερνούν τα συνηθισμένα ανθρώπινα μέτρα όπως αυτή. Μήπως για να μεταστρέψει το εμφύλιο ζήτημα σε εθνικό;


(ΠΑΡΑΔΟΞΩΣ, το θέμα δεν ‘‘σηκώθηκε’’, μέχρι τώρα που γράφω τουλάχιστον, ούτε από αριστερά blogs στο διαδίκτυο. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι φίλοι θα αντιληφθούν πόσες ρατσιστικές οχιές ξεδοντιάζει το γεγονός, πόσες από τις ‘‘αμαρτίες’’ τών απόκληρων ξεπλένει το αίμα των νεαρών μεταναστών και πόσο μεγαλύτερη αξία έχει από μακροσκελή αντιρατσιστικά ‘‘κηρύγματα’’ και αναλύσεις…)


ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ στα Πακιστανάκια!


ΚΙ ΟΣΟ για σας, κουφάλες, να φτύσουμε στους τάφους σας!



ΥΓ Το τραγούδι, στη μνήμη τών δύο παιδιών, είναι υπόδειξη και παραγγελιά ενός επίτιμου μέλους μας, καθώς δεν έχει ξεχάσει τους δύο άγνωστούς του νεαρούς Πακιστανούς που τον βοήθησαν πριν δύο και κάτι χρόνια να θάψει την αγαπημένη του σκύλα και που χρειάστηκε να τους ‘‘σταυρώσει’’ μέχρι να δεχθούν να πάρουν χρήματα για τον κόπο τους. 




Η φωτογραφία, από τη σημερινή «Αυγή»



27 σχόλια:

Χρήστος Μωρίκης είπε...

Τακτική Νο 2:MEGA δελτίο των 8 του Σαββάτου 7/4.Κρατηθείτε, είναι θαύμα! Οι δυό νεκροί Πακιστανοί, αποκαλούνται ως αυτό που πραγματικά
είναι(η μάλλον ήταν):"Πακιστανοί εργάτες".Και μάλιστα από έναν τηλεαστέρα που οι φορές που έχει ξεστομίσει το "λαθρομετανάστες" γεμίζουν με άνεση σελίδες πέραν του ενός βιβλίου.Προφανώς όχι γιατί το τζίνι της ενημέρωσης σκέφτηκε,πως πρέπει να τους φερθεί με το σεβασμό που αξίζει στη στάση τους, αλλά γιατί το "λαθρομετανάστες" θα οδηγούσε πιθανώς το "ποίμνιό" του σε επιβλαβείς συνειρμούς που δεν συμφέρουν.'Αλλοι, λοιπόν,στο υπό διαρκή ανακατασκευή κοινωνικό φαντασιακό οι λαθρομετανάστες που μας βιάζουν, μας ληστεύουν και μας παίρνουν τις δουλειές κι άλλοι οι "εργάτες" που με αυτο-θυσία τρέχουν να βοηθήσουν το διπλανό τους.Έτσι, μάθαμε κι εμείς ποιό είναι το minimum απαιτούμενο για να σου φερθούν με στοιχειώδη σεβασμό τα μέσα των εργολάβων του κεφαλαίου,όταν είσαι ξένος, σκούρος και φτωχός :Να δουν το αίμα σου να τρέχει....
ΥΓ Μου περνάει η σκέψη πως ίσως και να ντράπηκε προς στιγμήν το "δημοσιογραφικό" υβρίδιο και δεν του βγήκε το "λάθρο".Λέτε? Απίθανο, αλλά ποτέ δεν ξέρεις.

Μάρκομ Ξ είπε...

Εξαιρετικό το ποστ και ακόμα εξαιρετικότερο το σχόλιο του Χρήστου.

Αμφιβάλλω ότι ντράπηκε. Ο λόγος που τους αποκάλεσε έτσι είναι ακριβώς αυτός που περιγράφεις.

συγχαρητήρια,
Μάρκομ Ξ

Υ.Γ. Από τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών φαίνεται ότι κάποιοι από τον ευρύτερο, όσο και στενότερο χώρο της αριστεράς έχουν αρχίσει να ασχολούνται λίγο περισσότερο με το φαινόμενο Χ.Α. και εκφασισμού της κοινωνίας. Κάλλιο αργά παρά ποτέ...

OverTheHill είπε...

Φίλοι G700,

Εύγε γι' αυτή την ανάρτηση! Συμφωνώ με τα σχόλια του Χρηστου και Markom X και θα πρόσθετα ότι ο φόρος τιμής που αποτίσατε στα δυο παιδιά που έδωσαν την ζωή τους μ' αυτό τον τρόπο είναι προς τιμή σας.

Για κάποιο λόγο μου ήρθε στο μυαλό ένα ποίημα του Dan Pagis, επιζώντα του Ολοκαυτώματος, παρόλο που το πλαίσιο αναφοράς είναι άλλο. Νομίζω είναι ο τελευταίος στίχος, που κόβεται βίαια, όπως οι ζωές αυτών των ανθρώπων, και που φωνάζει βουβά την ανάγκη να πιάσει κάποιος το νήμα που κόπηκε και να πει την ιστορία τους:

Written in Pencil in the Sealed Freightcar

Here in this car
I am Eve
With my son Abel
If you see my older boy
Cain son of Adam
Tell him that I

Τώρα, για το παράπονο που εκφράζετε, δεν μπορείτε να φανταστείτε ποσο σας συναισθάνομαι. Νομίζω ότι υπάρχει ένα τρικέφαλο φάντασμα - σεξισμός, ομοφοβία, ρατσισμός - το οποιο πλανάται ακόμα και στα καλύτερα αριστερά σπίτια (μυαλά).

Και δεν μιλάω φυσικά για τις οργανωμένες, ακραίες του εκφράσεις. Μιλάω για αντιδράσεις αντανακλαστικές, ασυναίσθητες, "φυσικές", χωρίς αναστοχασμό για το τι μας έχει συγκροτήσει να είμαστε αυτές οι γυναίκες, αυτοί οι άντρες, αυτοί οι πολίτες, αυτό το έθνος κλπ κλπ.

Αυτό το φάντασμα είναι υπεύθυνο όχι για πολλά γκολ που θα έπρεπε να μπούν αλλα χάθηκαν αλλα για πολλά αυτογκόλ που πρέπει κάποτε να σταματήσουν.

Φιλικά,
Δέσποινα

Ανώνυμος είπε...

μπράβο ρε παιδιά .
γιώργος -λ.

LeftG700 είπε...

Αγαπητοί φίλοι (Χρήστο καλώς ήρθες εδώ),


Είμαι στον πρώτο καφέ, κι ακόμα δεν λειτουργώ κανονικά. Θα επανέλθω αργότερα. Προς το παρόν να πω μόνο το εξής:

Καταλαβαίνω τα καλά σας λόγια. Είναι αυτονόητο ότι σας ευχαριστούμε. Όμως δεν μπορούμε να τα δεχθούμε για ένα ποστ που γράφτηκε για μια πράξη αυτοθυσίας άλλων κι όχι δική μας. Είμαι σίγουρος ότι θα το κατανοήσετε αυτό κι ότι δεν έχετε καμία αντίρρηση να τα αποδώσουμε στα Πακιστανάκια...


Τα λέμε

Μάρκομ Ξ είπε...

Πάντως, προς αποκατάσταση της αλήθειας, ο Δρόμος αναφέρει το γεγονός στις μέσα σελίδες (στη στήλη 'παραπολιτικά').

συντροφικά,
Μάρκομ Ξ

LeftG700 είπε...

Φίλε Μάρκομ Ξ,


Νομίζουμε ότι στο ποστ κάνουμε απολύτως σαφές πως μιλάμε μόνο για την πρώτη σελίδα. Δεν αδικήσαμε επομένως καμία εφημερίδα.


Τα λέμε

Ανανεωτικός κομμουνιστής είπε...

Καλά έκανες φίλε leftg700 που ανέδειξες το θέμα. Όντως η πράξη των Πακιστανών ήταν συγκινητική.

Πρέπει να πω όμως ότι αν αριστερά αρχίσει μια "περιπτωσιολογία" στο θέμα "μετανάστες-εγκληματικότητα" όταν αυτό τίθεται από την άρχουσα τάξη (γι' αυτό και οι δύο λέξεις είναι σε εισαγωγικά), είναι χαμένη από χέρι. Για τον απλό λόγο ότι τα στατιστικά στοιχεία (δεν ξέρω σε πόσο βαθμό μαγειρεμένα) δείχνουν ότι οι μετανάστες συμμετέχουν κατά 43% επί των καταγραφομένων παραβατικών συμβάντων όταν το ποσοστό τους στο συνολο του πληθυσμού δεν πρέπει να είναι πάνω από 12-15% (το ποσοστο 43% το είδα σε κείμενο μέλους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που αναδημοσιευτηκε πρόσφατα στο leninreloaded).

Αρα αν εμείς μπούμε στη διαδικασία να κάνουμε *πρωτο πολιτικό επιχείρημα* τέτοιες πράξεις, θεωρώ βέβαιο ότι οι προπαγανδιστές του συστήματος θα μάς αραδιάζουν για κάθε μια "δικιά μας" περίπτωση, δέκα "δικές τους".

Δυστυχώς, τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα για την αριστερά. Και δεν έχω έτοιμες λύσεις, πέρα από κάποια γενικά ζητήματα, περισσότερο διακυρηκτικού τύπου, που έχουν ήδη αναφέρει σχολιαστές του μπλογκ σου και δεν έχει νόημα να επαναλάβω.

LeftG700 είπε...

Φίλε Ανανεωτικέ Κομμουνιστή,


Είναι διαφωτιστικό να διαβάσεις αυτό το σχόλιό μας.


Τα λέμε (αργότερα)

RED FAITH είπε...

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ=Οι μετανάστες...

Την Παρασκευή τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Κρυονέρι, όταν αμαξοστοιχία συγκρούστηκε με ΙΧ σε σημείο του σιδηροδρομικού δικτύου. Στο τραγικό αυτό συμβάν υπάρχει μια λεπτομέρεια που αξίζει να αναφέρουμε, κυρίως, επειδή το τελευταίο διάστημα, με ευθύνη της συγκυβέρνησης, επιχειρείται να περάσει στο λαό η λογική ότι όλοι οι μετανάστες είναι «εγκληματίες, άρρωστοι, επικίνδυνοι» και προκαλούν τόσα δεινά στους Ελληνες...

Οι δύο από τους τέσσερις νεκρούς λοιπόν ήταν μετανάστες από το Πακιστάν. Πολτοποιήθηκαν από το τρένο, στην προσπάθειά τους να βγάλουν το ΙΧ που ήταν εγκλωβισμένο στις γραμμές του τρένου. Προσπαθούσαν να σώσουν δύο συνανθρώπους τους, Ελληνες, και δεν υπολόγισαν τον κίνδυνο. Από τους 15 ανθρώπους που προσπαθούσαν να απεγκλωβίσουν για ώρα το ηλικιωμένο ζευγάρι μέσα στο αυτοκίνητο, οι δύο Πακιστανοί έμειναν εκεί για να βοηθήσουν, βλέποντας το θάνατο να έρχεται κατά πάνω τους...

Μερικές φορές η μοίρα παίζει άσχημα παιχνίδια. Και έρχεται να επιβεβαιώσει με τραγικό τρόπο, το πόσο ψεύτικη, δηλητηριώδης και επικίνδυνη είναι η ρατσιστική και αντιδραστική προπαγάνδα των αστικών κομμάτων που στοχεύει να κάνει τους Ελληνες να στραφούν ενάντια στους μετανάστες.

Το παιδί της Πλατείας είπε...

Ο ριζοσπάστης πλέον έχει χαλάσει, παρόλο που τον διαβάζω για δύο με τρεις καλούς αρθρογράφους ζεί στον κόσμο του...έχουμε χάσει τα αυγά και τα πασχάλια.
Εδώ στο Ελλάδιστάν όλα μας φταίνε, κυνηγάμε τους μετανάστες λές και αυτοί φταίνε για τα μνημόνια και για τους μειωμένους μισθούς!!!
Τίμη και δόξα στους πακιστανούς για την προσπάθεια τους που έσωσαν τους Έλληνες, αν όμως γίνονταν το ανάποδο θα πήγαιναν οι Ελληναράδες να τους σώσουν!!!
ΥΓ
Εξαιρετικό ποστ

LeftG700 είπε...

Φίλε Χρήστο,


Σωστός! (Και φανταζόμαστε σε ποιο ‘‘παλικάρι’’-‘‘τηλεαστέρα’’ έπεσες! ;-) ).

Να προσθέσουμε μόνο την εξής παρατήρηση: Άθελά του, μας έκανε ένα άλλο καλό: Στην προσπάθεια να μην αποδομήσει τη νέα ‘‘σωτήρια’’ ιδέα τών στρατοπέδων συγκέντρωσης, αναγκάστηκε να μνημονεύσει την τάξη τους! —που είναι και το κύριο και πρωτεύον για μας.

Δεν ξεφεύγουν, δεν ξεφεύγουν!


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Γεια σου Μάρκομ Ξ!

LeftG700 είπε...

Φίλη Δέσποια,


Να διευκρινίσουμε κάτι, το οποίο, αν και ήμαστε σαφείς στην ανάρτηση, μάλλον παρεξηγήθηκε.

Την κριτική που κάναμε στον «Ρίζο» και δευτερευόντως στον «Δρόμο» δεν τη συνδέουμε (γιατί δεν πιστεύουμε πως συνδέεται) με επιρροές ρατσισμού. Για όνομα! Για εμάς, είναι ένα λάθος, μία λάθος εκτίμηση για το πόσο έπρεπε να ‘‘σηκώσουν’’ το θέμα. Μπορεί να είναι ένα εύκολο γκολ που δεν έπρεπε να χαθεί, αλλά μέχρι εκεί! Και δεν νομίζουμε ότι το ΚΚΕ έχει υστερήσει καθόλου στον αντιρατσιστικό αγώνα.


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Γειά σου Γιώργο λευκαδίτη!

LeftG700 είπε...

Φίλε Ανανεωτικέ κομμουνιστή,


Όπως ελπίζουμε να είδες στο σχόλιο που σε παραπέμψαμε, είμαστε σύμφωνοι στο ότι δεν πρέπει να καταφεύγουμε σε ‘‘κουτοπονηριές’’ προκειμένου να υπερασπιστούμε τους μετανάστες. Πέραν τού ότι εκτιθέμεθα, μάλλον κάνουμε κακό παρά καλό με τέτοιες πρακτικές.

Θα διαφωνήσουμε όμως με την περιπτωσιολογία που λες. Όσοι προσπαθούν να παρουσιάσουν τους μετανάστες ως τέρατα με δύο κεφάλια, σε περιπτώσεις συγκεκριμένες αναφέρονται, εκεί θεμελιώνουν την προπαγάνδα τους. Με αυτή την έννοια, είναι πειστικοί στον μέσο άνθρωπο. Εμείς σε αντίστροφες περιπτώσεις, δεν πρέπει να αναδεικνύουμε όσο μπορούμε δυνατότερα την πραγματικότητα; Βέβαια, οι φωνές μας είναι λιγότερες και ασθενέστερες. Πρέπει όμως να τις βάζουμε στη διαπασών, κατά τη γνώμη μας.

Τέλος, να κλείσουμε με μία ακόμα συμφωνία μαζί σου: Βεβαίως και τα πράγματα δεν είναι εύκολα για την Αριστερά. Κι έχουμε την εντύπωση ότι, φορές-φορές, τα δυσκολεύουμε κι από μόνοι μας, ταυτίζοντας τις προκαταλήψεις ή τις φοβίες μεγάλων στρωμάτων του ντόπιου πληθυσμού με συνειδητό ρατσισμό, ή παίρνοντας μαξιμαλιστικές θέσεις με τη λογική, λογική ατελέσφορη για εμάς: «αν οι ρατσιστές το τραβάνε στα άκρα, η καλύτερη πολιτική είναι να τραβάμε εμείς από την άλλη μεριά όσο μπορούμε δυνατότερα».


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε RED FAITH,


Όπως λέμε και στον Μάρκομ Ξ παραπάνω (σχόλιό μας 8 Απριλίου 2012 1:17 μ.μ) οι παρατηρήσεις μας αφορούν στην πρώτη σελίδα τών εφημερίδων, πράγμα που το κάνουμε απολύτως σαφές στο ποστ. Δεν είχαμε την παραμικρή αμφιβολία ότι ο «Ρίζος» θα ανέφερε το γεγονός στις εσωτερικές. Και όπως είδες,[***] φροντίζουμε να αποσυνδέσουμε τελείως την επισήμανσή μας από γενικότερα συμπεράσματα που θα δημιουργούσαν αμφιβολίες (ή θα έδιναν πάτημα σε ‘‘καλοθελητές’’) για την αντιρατσιστική στάση τού ΚΚΕ και οποιουδήποτε κομματιού τής Αριστεράς.

Άρα, μη φοβάσαι! Δεν αδικούμε τον «Ρίζο»! :-)


Τα λέμε


[***] Είναι χρήσιμο να διαβάσεις και το σχόλιό μας προς τη Δέσποινα παραπάνω και προς το παιδί τής Πλατείας παρακάτω.

LeftG700 είπε...

Φίλε παιδί της Πλατείας, καλώς ήρθες!


Για μισό λεπτό! Μην παίρνεις κι εσύ φόρα κι όποιον πάρει ο Χάρος! ;-)

Ο «Ριζοσπάστης» έκανε ένα λάθος, δεν αξιολόγησε σωστά, κατά την άποψή μας, την είδηση και δεν την πρόβαλε πρωτοσέλιδα. Ε, μη κάνεις την τρίχα τριχιά! Χάσανε ένα σίγουρο γκολ. Εντάξει. Και ποιος δεν έχει χάσει; Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν συμπαραστέκεται στους μετανάστες, μην είσαι άδικος. Μπορεί να έχεις διαφορές άλλες με το ΚΚΕ, αλλά μη το πας κι εσύ «ένα λάθος, όλα λάθος»!


Τα λέμε

Ενη είπε...

Αριστερά Φιλαράκια,

Τώρα μου φαίνεται οτι δημιουργειται ενα θέμα σχεδόν εκ του μηδενός.
Αλλο ποιο μέσο κομματικό η οχι προέβαλε εντονότερα (πρώτη σελίδα, πρώτη ειδηση) το συγκεκριμένο γεγονός, που στοιχισε στις ζωές των αυτοθυσιαζόμενων πακιστανών (γιατί περί αυτου πρόκειται), προκειμένου να σώσουν τους επιβάτες του ακινητοποιημενου αυτοκινήτου στις γραμμες του τραίνου και αλλο

ποιές πολιτικές δυνάμεις ειναι ενάντια στους μετανάστες και ασκουν ρατσιστικη πολιτική στην Ελλάδα και αντίθετα ποιές

πολιτικές δυνάμεις με την πολιτική τους δείχνουν τα ανθρώπινα αισθήματα τους για τους φτωχούς μετανάστες που ζουν στη χώρα μας.

LeftG700 είπε...

Φίλη Ένη,


Εμείς γράψαμε προσεκτικά. Εσύ διάβασες απρόσεκτα!

Αν το ξαναδιαβάσεις με μεγαλύτερη προσοχή (διάολε, δεν είναι και καμιά βαριά φιλοσοφία!) θα δεις ότι το σχόλιό σου είναι (περίπου) άστοχο.


Τα λέμε

Ενη είπε...

Εν τάξει Αριστερά Φιλαράκια,
εσεις εντοπίσατε το θέμα (και πολύ σωστά) στη συγκινησιακή φόρτιση που δημιούργησε το γεγονός, και επισημαίνετε τις περιπτώσεις των ΜΜΕ οπου "απεικονίζεται" και η αντίστοιχη αντίδραση αναλόγως της θέσης του καθενός από αυτά. Ειτε παρουσιάζοντας το ως συγκλονιστικό γεγονός αυτοθυσίας ειτε ελαχιστοποιόντας τη σημασία του.
Σας ενόχλησε ο τρόπος παρουσιάσης του απο τα αριστερά εντυπα.
Αυτή η ενόχληση δεν αφορά ολους, μπορεί και να μη τα διαβάζουν ολοι για να το κριτικάρουν το θέμα.
Κοιτάτε πάντα με τη δική σας "ματιά", θεμιτό.

Σε ο,τι αφορά τα blog, ηδη απο την αρχή ειχε γινει ποστ στην "Καλύβα".

υγ. Σε ο,τι με αφορά συμφωνώ με το υγ. του ΜαρκομΞ, οπως παρακάτω:

Υ.Γ. Από τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών φαίνεται ότι κάποιοι από τον ευρύτερο, όσο και στενότερο χώρο της αριστεράς έχουν αρχίσει να ασχολούνται λίγο περισσότερο με το φαινόμενο Χ.Α. και εκφασισμού της κοινωνίας. Κάλλιο αργά παρά ποτέ

Ενη είπε...

Συνέχεια

Και στην Ελλάδα δεν περιμέναμε βέβαια τους μετανάστες (λαθρο-μετανάστες η οχι) για να ανακαλύψουμε την...εγκληματικότητα.
Ειχαμε και εχουμε τη...δική μας. ΄(-;

OverTheHill είπε...

Φίλοι G700,

Βρε παιδιά, έλεος! Ακόμα και στο σχολείο κάποιοι καθηγητές, κάποιες φορες μας άφηναν ένα περιθώριο να σκεφτούμε έξω από το κουτί, να το προχωρήσουμε λίγο πιο πέρα. Αυτό ακριβώς έκανα στα σχόλια μου. Με αφορμή, μ' έναυσμα την ανάρτηση σας το πήρα το θέμα ένα βήμα πιο πέρα. Και νομίζω ότι είναι σαφές, αν ξαναδιαβάσετε προσεκτικά τα λόγια μου, ότι ούτε είπα ούτε θεώρησα ότι είπατε ότι η παράλειψη του Ριζοσπάστη συνδέεται αιτιακά με τον ρατσισμό. Κι αυτό φαίνεται διότι δεν μίλησα μονο για ρατσισμό αλλα συνολικά για τρεις ιδεολογίες και κοινωνικές πρακτικές (σεξισμό-ομοφοβία-ρατσισμό) μέσα από τις οποιες όλοι κοινωνικοποιούμαστε και συγκροτούμαστε σαν υποκείμενα - (ανάσα) - και άρα, ούτε η ανάγνωση του Κεφαλαίου, ούτε η κάρτα του κόμματος, ούτε η αυτοπροσδιοριζόμενη αριστερή ταυτότητα μας εγγυώνται απαραίτητα ότι η Αριστερά και οι αριστεροί που την συγκροτούν 'τα έχουν ξεπεράσει όλα αυτά'.

Είχα την εντύπωση ότι εδώ είμαστε μια παρέα ενηλίκων που πολιτικοφιλοσοφούμε - ναι, σίγουρα, μέσα σε κάποιο πλαίσιο που ορίζεται από τις αναρτησεις σας - κι επομένως εκ των πραγμάτων (διότι αυτό για μένα είναι η ουσία του φιλοσοφείν) θα ξεφύγουμε από το συγκεκριμένο, θα κάνουμε συνδέσεις και διασυνδέσεις με αλλα, θα ανοίξουμε κι αλλα ζητήματα, θα εξετάσουμε κι άλλες πτυχές κλπ κλπ.

Αν έκανα λάθος κι εδώ πρόκειται για σχολική τάξη, όπου θα μας βάζετε το 'θέμα' και θα μας επαναφέρετε στην τάξη όταν 'ξεφεύγουμε', πρέπει να σας πω ότι για μένα το σχολείο ήταν μια φυλακή την οποια ποτε δεν έχω νοσταλγήσει.

Φιλικά,
Δέσποινα

LeftG700 είπε...

Φίλη Ένη,


Κοντολογίς: επισημάναμε το για εμάς λάθος τής μη ανάδειξης του γεγονότος στην πρώτη σελίδα από δύο αριστερές εφημερίδες, και την ολοσχερή εξαφάνιση του θέματος από τον υπόλοιπό τύπο.

Τώρα την Καλύβα, τι την ανακατεύεις; Εμείς μιλήσαμε για αριστερά μπλογκς. Ο καλυβάρχης και επισήμως δεν έχει διακηρύξει πως ήταν αριστερός μέχρι τα είκοσι και κάτι του; Ή θεωρείς αριστερούς τους άλλους αρθρογράφους εκεί; Μη τρελαθούμε κι αρχίσουμε να λέμε κι εμείς πως είμαστε οι Ρόλινγκ Στόουνς!


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλη Δέσποινα,


Αν ξανακοιτάξεις το σχόλιό σου, θα δεις (σε εμπιστευόμαστε! ;-) ) ότι η διατύπωσή σου δικαιολογούσε το σχόλιό μας. Και δεν είναι ζήτημα σχολικής πειθαρχίας. Απλώς, θέλαμε να κάνουμε σαφή τα όρια τής κριτικής μας. Όπως μπορείς να δεις από κάποια σχόλια, κάπου παρεξηγήθηκε. Και ειδικά με το ΚΚΕ θέλουμε να είμαστε προσεκτικοί, γιατί δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους! Μας τα ψέλνουν που μας τα ψέλνουν μερικοί οπαδοί του. Μη μας τα ψέλνουν και εντελώς τελείως άδικά!


Τα λέμε

Ενη είπε...

Αριστερά Φιλαράκια,

Στο σχόλιο μου εγραψα για ενα μπλογκ, το οποιο ειχε κάνει ποστ το εν λόγω θέμα.
Δεν ανέφερα πουθενα για αριστερό μπλογκ και ουδεις ισχυρίσθηκε οτι το συγκεκριμένο μπλογκ ειναι αριστερό αλλά δεν ειναι φυσικά και απαραίτητο το γεγονός να το αναφέρουν αποκλειστικά τα αριστερής κατεύθυνσης μέσα.
Συνεπώς κι΄εσεις δεν εισαστε.... Ρολλινγκ Στοουνς. (-;

LeftG700 είπε...

Ε, αυτό επισήμανα κι εγώ φίλη Ένη. Ότι ανέφερες την Καλύβα ως απόκριση στη δική μας αναφορά σε αριστερά μπλογκς. Έτσι, ήθελες δεν ήθελες, τη συνέδεες κατά κάποιο τρόπο με αυτό που έγραψα. Αλλά, δεν σου βάλαμε και ...πρόστιμο! ;-)


Τα λέμε