Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Πόσο ‘‘σταλίνες’’ είστε; Κάντε το τεστ τών 5´, βρείτε το και πείτε το και σ’ εμάς!




Πέντε λεπτά αρκούν για να διαβάσετε το παρακάτω κείμενο και να απαντήσετε αν συμφωνείτε/διαφωνείτε τελείως ή συμφωνείτε/διαφωνείτε εν μέρει, καταγράφοντας επιγραμματικά στη δεύτερη περίπτωση τα σημεία συμφωνίας και διαφωνίας. Καλή επιτυχία!

ЖΟЖΟЖΟЖΟЖ


Είναι δύσκολο να εμποδίσουμε ένα πολιτικό κόμμα (είτε των κυρίαρχων ομάδων είτε των κατώτερων) να επιτελέσει και κάποια αστυνομική λειτουργία, όπως φύλαξη κάποιας πολιτικής και νομικής τάξης. Αν αυτό έχει αποδειχτεί με συγκεκριμένο τρόπο, το ζήτημα θα έπρεπε να τεθεί με άλλους όρους, δηλαδή με όρους μορφής και προσανατολισμού με τα οποία επιτελείται αυτή η λειτουργία. Επιτελείται με την έννοια της καταστολής ή της διάδοσης, δηλαδή έχει χαρακτήρα αντιδραστικό ή προοδευτικό; Το εν λόγω κόμμα ασκεί την αστυνομική του λειτουργία για να διατηρήσει την εξωτερική τάξη, την εξωγενή, που εμποδίζει τις ζωντανές δυνάμεις τής ιστορίας, ή την ασκεί επιχειρώντας να ανυψώσει τον λαό σε ένα νέο επίπεδο πολιτισμού όπου η πολιτική και νομική τάξη είναι πραγματική έκφραση; Στην πραγματικότητα ο νόμος παραβιάζεται: α) από τα αντιδραστικά κοινωνικά στοιχεία που ο νόμος τους στέρησε τα προνόμια· β) από τα προοδευτικά στοιχεία που ο νόμος καταπιέζει· γ) από τα στοιχεία που δεν έχουν φτάσει στο επίπεδο πολιτισμού που ο νόμος μπορεί να αντιπροσωπεύει. Η αστυνομική λειτουργία ενός κόμματος μπορεί να είναι λοιπόν προοδευτική ή οπισθοδρομική: προοδευτική όταν επιχειρεί να διατηρήσει στην τροχιά τής νομιμότητας τις αποστερημένες από προνόμια αντιδραστικές δυνάμεις και να ανυψώσει στο επίπεδο της νέας νομιμότητας τις καθυστερημένες μάζες. Είναι οπισθοδρομική όταν επιχειρεί να περιορίσει τις ζωντανές δυνάμεις τής ιστορίας και να διατηρήσει μια νομιμότητα ξεπερασμένη, αντιιστορική, που έχει γίνει ξένη. Επιπλέον η λειτουργία τού εν λόγω κόμματος παρέχει κριτήρια διαχωρισμού: όταν ένα κόμμα είναι προοδευτικό λειτουργεί «δημοκρατικά» (με την έννοια τού δημοκρατικού συγκεντρωτισμού), ενώ όταν το κόμμα είναι οπισθοδρομικό λειτουργεί «γραφειοκρατικά» (με την έννοια τού γραφειοκρατικού συγκεντρωτισμού). Στη δεύτερη περίπτωση το κόμμα είναι απλά εκτελεστικό όργανο, όχι ένα κόμμα που αποφασίζει: τότε είναι τεχνικά ένα αστυνομικό όργανο, και το όνομά του ως «πολιτικού κόμματος» είναι μεταφορά μυθολογικού χαρακτήρα.



17 σχόλια:

Λύσιππος είπε...

τι είναι ωρέ αυτά?
σε κλώνους απευθύνεται,για το τελικό πιστ/κό?

LeftG700 είπε...

Φίλε Λύσιππε,


Προς τι το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός; Φοβάσαι να δεις το πρόσωπό σου στον καθρέφτη; :-)

Να τ' αφήσεις αυτά που ξέρεις. Κάνε το τεστ, κι όταν γυρίσω θέλω να δω την κόλλα σου πρώτη-πρώτη πάνω στο γραφείο! Ορίστε μας! :-)


Τα λέμε

Kαντριανιώτης είπε...

Φίλε λεφτ,προβλέπω να μένουν πολλοί μεταξεταστέοι,και θα χρειαστεί να επανέλθουν τον Σεμπτέβριο και μάλιστα με τον κηδεμόνα τους!!

Ανώνυμος είπε...

diafwnw teliws kai psifizw KKE.
ta katafera?

G.

LeftG700 είπε...

Φίλε Λύσιππε,


Μια και δεν σε είδα να συμμετέχεις στο τεστάκι μας, νομίζω ότι δυο λόγια παραπάνω είναι επιβεβλημένα.

Βρε Λύσιππε, κανένα πιστοποιητικό δεν φιλοδοξούσαμε να απονείμουμε! Διάολε! Δεν υπάρχει τίποτε το κακό να μιλάει κάποιος για πολιτική, εισάγοντας και κάποια στοιχεία ‘‘παιχνιδιού’’! Χαλάρωσε! Δεν απειλεί κανείς, τουλάχιστον σε αυτό το τσαρδί, την προσωπικότητά σου και όλα όσα θεωρείς ότι είναι απαραβίαστα προσωπικά δεδομένα! :-)


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε Καντριανιώτη,


Χμ... Μάλλον δικαιώνεσαι μέχρι στιγμής στις προβλέψεις σου... Αλλά, για να τα λέμε όλα, ούτε τη δική σου κόλλα βλέπω πάνω στο γραφείο! ;-) :-)


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε g,


Δηλαδή, είσαι ένας ‘‘αντισταλινικός’’ Κουκουές;


Τα λέμε


ΥΓ Πάλι γκρίκλις;;; Κακομοίρη μου! Έχω κάτι ‘‘άκρες’’ στο Κόμμα. Πρόσεξε μη τις ενεργοποιήσω και σου έρθει κανένα μποουγιουρντί προειδοποίησης διαγραφής! ;-) :-)

Kαντριανιώτης είπε...

Αγαπητέ λεφτ.
Νόμισα πως είχα περάσει τις εξετάσεις έστω και χωρίς άριστα(όχι Ματσάγγου βέβαια).
Απο τον ''δημοκρατικό συγκεντρωτισμό''ή τον ''γραφειοκρατικό συγκεντρωτισμό'',προτιμώ την πλέρια δημοκρατική αρχή.
Μπορεί να κινείται στη σφαίρα της ουτοπίας,αλλά είναι πιό κοντά στην ψυχοσυνθεσή μου!!!

Λύσιππος είπε...

πήρες σοβαρά το γραπτό μου?
Δεν έπρεπε
Αφού επιμένεις όμως

ένα σου λέω ένα,δε μοιάζει με κανένα
ένα σου λέω ένα το κόμμα είναι ένα
ένα σου λέω ένα το κόμμα του...κανένα

Είμαι βέβαιος ότι αρίστευσα

Ανώνυμος είπε...

Δε φοβαμαι τη διαγραφη.
Ειμαι ενας ανενταχτος ΚΚΕς!
:P

G.

LeftG700 είπε...

Φίλε Λύσιππε,


Δεν ξέρω γιατί μπερδεύτηκες (εγώ πάντως είμαι αθώος): το τεστάκι δεν είχε στόχο να αντλήσει πληροφόρηση για το κόμμα προτίμησης όποιου/όποιας συμμετείχε.

Ναι, όντως, το πήρα στα σοβαρά και νόμιζα ότι θίχτηκες. Δεν έχω κανένα λόγο όμως να μη δεχθώ τη διάψευσή σου επ' αυτού. :-)


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε Καντριανιώτη,


Δεν με παίρνει να ανοίξουμε τώρα κουβέντα περί δημοκρατικού συγκεντρωτισμού (είμαι και υπ' ατμόν για έξω). Έχω όμως την εντύπωση ότι ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός, εφαρμοσμένος σωστά, είναι μία πλέρια δημοκρατική αρχή! :-)


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

Και ένα ερώτημα: ποιός είναι ο συγγραφέας του κειμένου;
Επισκέπτρια Χ

LeftG700 είπε...

Γουάου! Μετά από τέσσερις ημέρες ποσταρίστηκε το σχόλιο των 60.000 δολαρίων! Και είναι από θηλυκό (τι τα φοράμε τα παντελόνια ορέ; για φιγούρα;).

Φίλη Χ, αφού σε συγχαρώ, να σου ζητήσω να "παίξουμε" λίγο;

α) Τρότσκι

β) Λένιν

γ) Στάλιν

δ) Γκράμσι

ε) Λούκατς

στ') Δημητρόφ

Για πες.


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

H απάντηση μου είναι το (α): Τρότσκι. Τι κερδίζω;
Επισκέπτρια Χ

LeftG700 είπε...

Φίλη Χ,


Πώς το λένε οι νομικοί; Εις μάρτυς ουδείς μάρτυς; Κάπως έτσι δεν το λένε; Ωραία. Το παίρνω αυτό και το προσαρμόζω στην περίπτωσή σου:

Εν λάθος, ουδέν λάθος. :-)

Άλλο! :-)


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

Εγω ολα αυτα τα είδα στο συνέδριο του συριζα ρωτήστε και τον Λαφαζανη που κανει τον μαϊντανό