Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Σημειολογική ανάλυση μιας φωτογραφίας




Είναι πολλά αυτά που αξίζει να ειπωθούν για την εβδομάδα τού διαβόλου που πέρασε ο ΣΥΡΙΖΑ και η οποία έληξε με τη διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του το βράδυ τής Κυριακής. Να δω πόσα από αυτά θα μπορέσουμε να πούμε. Για την ώρα, κάποιες παρατηρήσεις στη φωτογραφία που συνοδεύει αυτή την ανάρτηση.

Σύμφωνα με τα Νέα, από όπου και την ‘‘έκλεψα’’, είναι ένα στιγμιότυπο από την τελική ψηφοφορία επί τής πολιτικής απόφασης, η οποία βέβαια, στηρίχτηκε στο εισηγητικό κείμενο της πλειοψηφίας. Νωρίτερα είχε προηγηθεί η ψηφοφορία για την τροπολογία τής Αριστερής Πλατφόρμας σχετικά με το ζήτημα των συμμαχιών που αποτύπωνε το ‘‘ψαλίδισμα’’ της δύναμης των προεδρικών: 59 ψήφοι υπέρ τής τροπολογίας, σύμφωνα με την οποία πρέπει να απορριφθούν σενάρια και σχέδια συνεργασίας με κεντροαριστερές δυνάμεις, 84 κατά, 4 λευκά και 7 αποχές. (Να σημειωθεί ότι από τους αριθμούς προκύπτει σαφώς πως η τροπολογία τής Αριστερής Πλατφόρμας υπερψηφίστηκε όχι μόνο από μέλη τής τάσης της.)

Τι παρατηρεί κανείς στη συγκεκριμένη photo; Τον Νίκο Βούτση, στο πρώτο πλάνο αριστερά, να έχει γυρίσει προς τα πίσω για μία πρώτη εκτίμηση του αριθμού τών χεριών που έχουν σηκωθεί για να υπερψηφίσουν την προτεινόμενη απόφαση. Τον Γιάννη Μηλιό, επιφανές μέλος τής προεδρικής ‘‘συντροφιάς’’, να μένει, τρεις σειρές πιο πίσω και προς το κέντρο τής εικόνας, παγερά αδιάφορος, όπως προδίδει η στάση του σώματός του. Την Ελένη Σωτηρίου τής ‘‘απενεργοποιημένης’’ ΚΟΕ να τον μιμείται (δεξιά, στη δεύτερη σειρά, με το κόκκινο μπλουζάκι). Τον Αλέξη Τσίπρα να σηκώνει το χέρι του, αλλά κρατώντας μικρό καλάθι στα μάτια του. Και δίπλα του, τον εκ των ‘‘υπασπιστών’’ του Κώστα Πουλάκη να υπερψηφίζει κι αυτός, με έκφραση όμως poker face, και τον ‘‘παρακοιμώμενο’’ Νίκο Παππά να κάνει το ίδιο, με τα μάτια κάτω και, ως συνήθως, συνοφρυωμένος. Πληροφορίες που θέλουν τον τελευταίο να αναλογίζεται τις πολιτικές αμαρτίες του ελέγχονται ως λίαν ανακριβείς...





1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Γειά σας Λεφτηδες.
Το έχω ξαναπεί.Ο Μηλιός είναι ο Μαρξιστής του ΣΥΡΙΖΑ
markos