Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

Πού βρίσκεται σήμερα ο Λένιν;

 


Το enfant terrible του περιορισμένου σήμερα κύκλου ανθρώπων που εξακολουθούν ειλικρινώς να αναζητούν την Ιδέα του Κομμουνισμού, έχοντας, όμως, επίγνωση του γεγονότος ότι το πρώτο βήμα προς την ανεύρεσή της είναι να στηθεί με το κεφάλι επάνω και τα πόδια κάτω, αν και διαφωνούν μεταξύ τους σε πλείστα όσα ζητήματα αυτής της παλινόρθωσης, ο Σλάβοϊ Ζίζεκ, έχει αναφερθεί κατ’ επανάληψη στα βιβλία του σ’ ένα εξαιρετικό ανέκδοτο της σοβιετικής εποχής. Κάνει το ίδιο και στο βιβλίο του Λένιν 2017, μια συλλογή δικής του επιλογής κειμένων και λόγων που ο Λένιν έγραψε και εκφώνησε κατά τα τελευταία δύο χρόνια της ενεργής πολιτικής ζωής του. Σ’ αυτό, επιλέγει να το επαναλάβει στο κλείσιμο της εκτεταμένης και με πολύ πλούσια food for thought εισαγωγής του:

Μπαίνει κανείς στον πειρασμό να θυμίσει εδώ ένα κλασικό σοβιετικό ανέκδοτο: σε μια καθεστωτική γκαλερί τής Μόσχας εκτίθεται ένας πίνακας με τον τίτλο Ο Λένιν στη Βαρσοβία, που δείχνει την Ναντέζντα Κρούπσκαγια, τη σύζυγο του Λένιν, να κάνει άγριο σεξ μ’ έναν νεολαίο τής Κομσομόλ. Ένας έκπληκτος επισκέπτης ρωτάει τον ξεναγό: «Μα ο Λένιν πού είναι;», για να πάρει τη γαλήνια απάντηση του ξεναγού: «Ο Λένιν είναι στη Βαρσοβία».

Αλλά αυτή τη φορά, διαφορετικά από ό,τι είχε κάνει στις άλλες αναφορές του στο ίδιο ανέκδοτο, ο Ζίζεκ συνεχίζει:

Ας φανταστούμε μια παρόμοια έκθεση στη Μόσχα τού 1980, όπου υπάρχει ένας πίνακας με τον ίδιο τίτλο, ο οποίος όμως δείχνει μια ομάδα υψηλά ιστάμενων της σοβιετικής νομενκλατούρας να συζητούν για τον «κίνδυνο» που αποτελεί το Πολωνικό κίνημα της Αλληλεγγύης για τα συμφέροντα της Σοβιετικής Ένωσης. Ένας έκπληκτος επισκέπτης ρωτάει τον ξεναγό: «Μα ο Λένιν πού είναι;», και ο τελευταίος απαντά: «Ο Λένιν είναι στη Βαρσοβία».[70] Παρά τις δυτικές επεμβάσεις που συντόνισαν ο πάπας, ο Ρέιγκαν κ.ά., ο Λένιν ήταν στη Βαρσοβία τις δεκαετίες τού 1970 και του 1980: το πνεύμα του εμψύχωνε τις διαδηλώσεις τών εργατών από τις οποίες γεννήθηκε η Αλληλεγγύη.

Και στη σημείωση υπ’ αριθμόν 70 γράφει:

Κατ’ αναλογία, μπορούμε να φανταστούμε έναν πίνακα που δείχνει τη γαλλική άρχουσα ελίτ να απολαμβάνει μια πλουσιοπάροχη ευωχία για να γιορτάσει την ανατροπή τού ιακωβίνικου καθεστώτος το 1794· ο πίνακας θα είχε τίτλο «Ο Ροβεσπιέρος στην Αϊτή» όπου το πνεύμα τού Ροβεσπιέρου διατηρήθηκε ζωντανό μετά τον Θερμιδόρ.

◾◾◾

Ας αγνοήσουμε τη θέση στην οποία ο Σλοβένος πολιτικός φιλόσοφος και στοχαστής τοποθετεί τον Λένιν το 1980 ή και τον Ροβεσπιέρο στα 1794. Σηκώνει πολύ συζήτηση και, εξ άλλου, είναι άλλης τάξεως ζητήματα αυτά και ξεφεύγουν από το θέμα τού σημερινού σημειώματος. Μπορούμε, όμως, να μισοκλέψουμε την ιδέα του και να επικαιροποιήσουμε τον τίτλο τού πίνακα Ο Λένιν στη Βαρσοβία, τροποποιώντας τον ταυτόχρονα έτσι που να πάρει τη μορφή ερωτήματος:   

Αλήθεια, πού βρίσκεται ο Λένιν σήμερα;

Πολύ ζόρικη ερώτηση, χωρίς αμφιβολία, που χωράει όλους τους υποκειμενισμούς τού κόσμου. Με όρους τηλεοπτικού παιχνιδιού γνώσεων, όπου οι παίκτες κερδίζουν διάφορα ποσά για τις σωστές απαντήσεις που δίνουν, θα μπορούσε να πει κανείς ότι αντιστοιχεί στην ερώτηση που οδηγεί στο Μεγάλο Έπαθλο τών 150.000 ευρώ. Μοιραία, έτσι όπως συμβαίνει με τις ζόρικες ερωτήσεις, οι περισσότεροι από εκείνους που θα επιχειρούν να αναμετρηθούν μαζί της θα νιώθουν έντονα την παρόρμηση να προσεγγίσουν κατ’ αρχήν τη σωστή απάντηση δια της γνωστής μεθόδου τής εις άτοπον απαγωγής: πού δεν βρίσκεται ο Λένιν; Αυτό φαίνεται πιο εύκολο.

Λοιπόν, πρώτα-πρώτα, δεν βρίσκεται στην έδρα τού επίσημου «οίκου αντιπροσώπευσης» του Λένιν και του πνεύματός του και «αποκλειστικού διαχειριστή» τής κληρονομιάς του. Δεν βρίσκεται δηλαδή στον Περισσό.

Δεν βρίσκεται ακόμα, βεβαίως βεβαίως, σε κανένα από τα διάφορα διαδικτυακά στέκια της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. (Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι αυτή τη στιγμή, νύχτα για τα καλά πια, κανένα από αυτά τα στέκια δεν τον θυμήθηκε σήμερα, στην 97η επέτειο του θανάτου του, με εξαίρεση μόνο τη RedTopia (Κόκκινο Νήμα) και το Ξεκίνημα που δημοσίευσε πάλι ένα μπαγιάτικο κείμενο του 2004.)

Και, φυσικά, δεν βρίσκεται σε κανένα από τα προσωπικά ή ομαδικά ιστολόγια και sites όλων αυτών τών ανέντακτων «αναμορφωτών», «επαναθεμελιωτών», «ανακαινιστών», «ανανεωτών» και δεν συμμαζεύεται της Αριστεράς (πολλοί εκ των οποίων ανήκουν στον «ευγενή κόσμο» της academia), ων ουκ έστι αριθμός και της βασιλείας τών οποίων ουκ έσται τέλος, τουλάχιστον προς το παρόν.

◾◾◾

Πολλά θα μπορούσαν να γραφτούν γι’ αυτήν την αφωνία και πολλά θλιβερά συμπεράσματα θα μπορούσαν να εξαχθούν. Ιδίως για εκείνες τις οργανώσεις και πρόσωπα της Αριστεράς που εξακολουθούν με μόλις υποκρυπτόμενο κομπασμό να αυτοτοποθετούνται στο χώρο τής «επαναστατικής Αριστεράς» (η περίπτωση του Περισσού είναι διαφορετική, αν και όχι λιγότερο ενδιαφέρουσα...). Ούτε αυτά χωρούν εδώ. Ας επανέλθουμε στο ερώτημα:

Πού βρίσκεται ο Λένιν σήμερα;

Η θέση μου, διαμορφωμένη ασυναίσθητα λόγω ψυχοσύνθεσης εδώ και κάποια χρόνια, όταν ακόμα δεν γνώριζα πολλά από όσα έμαθα ύστερα, και απόλυτα συνειδητά αρκετό καιρό τώρα είναι ότι ο Λένιν σήμερα δεν μπορεί να αναζητηθεί ούτε στη Βαρσοβία ούτε, πολύ περισσότερο, στον Άγιο Αντώνιο, ούτε σε κάποιον άλλο τόπο. Δεν μπορεί, ακόμα, να αναζητηθεί ούτε στις στιγμές τής προέλασης, σ’ αυτό το «ένα βήμα μπρος». Θα πρέπει μάλλον να αναζητηθεί στις στιγμές τής οπισθοχώρησης που ακολούθησαν την άλλη αδυσώπητη στιγμή: αυτήν τής αλήθειας η οποία ερχόταν να διαψεύσει σχέδια, προσδοκίες και στόχους, αποδεικνύοντας ότι εκείνη ή η άλλη απόφαση ήταν λάθος. Εκεί, στη γενναία όσο και σωτήρια παραδοχή τού λάθους – ακόμα κι αν επρόκειτο περί στρατηγικού, θεμελειώδους λάθους– και στη βασανιστική διερεύνηση για το πώς αυτό κατέστη δυνατό, εκεί κρύβεται το μεγαλείο τού Λένιν κι εκεί θα πρέπει να τον αναζητήσουμε.

◾◾◾

Αυτό το σημείωμα άνοιξε με τον Ζίζεκ. Ας κλείσει πάλι με Ζίζεκ.

Σχολιάζοντας το enfant terrible το εκπληκτικό σύντομο κείμενο του Λένιν «Ανάβαση σε ψηλά βουνά», τμήμα τής ενότητας Σημειώσεις ενός δημοσιολόγου που γράφτηκε τον Φεβρουάριο του 1922 (αξίζει να διαβάσετε εδώ τα δύο πρώτα μέρη του: «Σαν παράδειγμα» και «Χωρίς μεταφορικές εκφράσεις», σελ. 415 – 418), γράφει:

Ο Λένιν είναι εδώ στα καλύτερα μπεκετιανά του, απηχώντας τα λόγια τού Worstward Ho [σ.τ.γ.: διάσημο πεζό κείμενο του Σάμιουελ Μπέκετ]: «Προσπάθησε ξανά. Απότυχε ξανά. Απότυχε καλύτερα». Το συμπέρασμα του Λένιν, «να ξαναρχίζεις πάλι από την αρχή», κάνει σαφές ότι δεν μιλά απλώς για επιβράδυνση προκειμένου να κατοχυρωθούν όσα επιτεύχθηκαν ήδη, αλλά ακριβώς για κάθοδο ξανά στην αφετηρία: πρέπει κανείς να «ξαναρχίζει από την αρχή», όχι από εκεί όπου είχε καταφέρει να φτάσει στην προηγούμενη προσπάθειά του. Με τους όρους τού Κίρκεγκωρ, η επαναστατική διαδικασία δεν είναι σταδιακή διαδικασία, αλλά επαναληπτική κίνηση, μια κίνηση επανάληψης της αρχής ξανά και ξανά. Ακριβώς εδώ βρισκόμαστε σήμερα, μετά τη «σκοτεινή καταστροφή» τού 1989. Όπως και το 1922, οι φωνές από κάτω ηχούν χαιρέκακες ολόγυρά μας: «καλά να πάθετε, τρελοί, που θέλατε να επιβάλετε το ολοκληρωτικό σας όραμα στην κοινωνία»! Άλλοι προσπαθούν να κρύψουν τη χαιρεκακία τους, σηκώνοντας τεθλιμμένοι τα μάτια στον ουρανό, σαν να λένε: «Πόσο μάς λυπεί που βλέπουμε τους φόβους μας να επαληθεύονται! Πόσο ευγενές ήταν το όραμά σας να δημιουργήσετε μια δίκαιη κοινωνία! Η καρδιά μας σας συμπονά, αλλά η λογική μάς λέει πως τα ευγενή σας σχέδια μόνο σ’ εξαθλίωση και σε νέες μορφές σκλαβιάς μπορούσαν να οδηγήσουν»! Απορρίπτοντας κάθε συμβιβασμό με τις Σειρήνες αυτές, οπωσδήποτε πρέπει τώρα να «ξαναρχίσουμε από την αρχή», όχι «χτίζοντας στα θεμέλια της επαναστατικής αρχής τού 20ού αιώνα» (από το 1917 έως το 1989, ή ακριβέστερα έως το 1968), αλλά «κατεβαίνοντας» στην αφετηρία προκειμένου να διαλέξουμε διαφορετικό δρόμο.

━━━━━━━━



11 σχόλια:

Μάρκομ Ξ είπε...

Αφετηρία ναι. Αλλά μαρξιστικά οριοθετημένη αφετηρία.
Καλημέρα

Μάρκομ Ξ είπε...

Καλησπέρα.
Το προηγούμενο σχόλιο εδώ χάθηκε;

LeftG700 είπε...

Ουπς! Δεν χάθηκε, φίλε Μάρκομ Ξ. Απλώς δεν έτυχε να το εντοπίσω έγκαιρα εγώ ο μπουμπούνας. Mea culpa! :-(

Μα ναι, μαρξιστική. Αλλά επικαιροποιώντας αυτό που αποκαλούμε μαρξισμό, πράγμα που σημαίνει ότι –υποχρεωτικά– πρέπει να κάνουμε ορισμένες «επαληθεύσεις» με βάση όλη την εμπειρία τού 20ού αιώνα (αλλά και από πιο πριν –για να μη σου πω από το 1848, τη χρονιά τών ευρωπαϊκών επαναστάσεων και της συγγραφής τού Μανιφέστου του Κομμουνιστικού Κόμματος). Κι ο Λένιν, εξ άλλου, αυτό έκανε στα χρόνια του (γι’ αυτό και τον μνημονεύω via Slavoj Zizek –όχι μόνο επειδή τού έχω αδυναμία... :-) ).

Ελπίζω να βλέπεις την διαδικτυακή σας εκδήλωση με τον Μαυρή στο Κέντρο Ματακαπιταλιστικού Πολιτισμού (αν όχι, μη μου το πεις, θα σε καρφώσω στον Γιάνη! :-) ). Είναι πολύ χρήσιμη. Στη συνιστώ ανεπιφύλακτα. Σε περίπτωση που σου «έφυγε», ιδού το λινκ:

https://www.youtube.com/watch?v=NmTKzWJm5og (υποθέτω ότι θα διατηρηθεί στο αρχείο τού καναλιού του mέta στο youtube).

Τα λέμε

ΥΓ Πριν από κάποιο καιρό, ήθελα να σε ρωτήσω κάτι ιδιαιτέρως. Σου έστειλα μήνυμα στο email που χρησιμοποιούσες στα «καλά χρόνια» τού blog και το οποίο μού είχες πει, όταν σε ρώτησα σχετικά στο ThePressProject κάποια στιγμή το 2019, ότι ισχύει. Αυτό φαίνεται ότι έχει αλλάξει (το γράμμα μου γύρισε πίσω). Επειδή εξακολουθώ να έχω σε εκκρεμότητα την ίδια ερώτηση, αν θέλεις, στείλε μου ένα γράμμα στο email τού blog. Επαναλαμβάνω: αν θέλεις (και χωρίς καμία παρεξήγηση αν δεν θέλεις).

Μάρκομ Ξ είπε...

Τι εννοείς "εκδήλωσή ΣΑΣ"; Όχι, ότι παρεξηγήθηκα, αλλά δεν έχω κάποια σχέση με αυτό! Θα το παρακολουθήσω όμως.
Το μέιλ είναι το ίδιο. Απορώ γιατί σου ήρθε πίσω. Ξαναστέλνω όμως για επιβεβαίωση.

LeftG700 είπε...

Φίλε Μάρκομ Ξ,

Nα μην παρεξηγηθώ. Αυτό το σας το έγραψα εντελώς φιλικά και στην απλοποιημένη γλώσσα τής καθομιλουμένης, χωρίς την παραμικρή «σπόντα». Το μπλογκ είναι άλλο από αυτό που ήταν, αλλά εξακολουθεί να ακολουθεί τις ίδιες σημαίες και να χαρακτηρίζεται από την ίδια ελευθεροφροσύνη. Βεβαίως και δεν υπονοούσα ότι έχεις οργανωτικούς δεσμούς. Πρώτον, πού να το ξέρω και γιατί να χρεωθώ πως γράφω ό,τι μού κατεβαίνει; Δεύτερον, δεν το πιστεύω καν (γνωριζόμαστε διαδικτυακά και τα λέμε χρόνια· ε, κάτι καταλαβαίνω κι εγώ από Μάρκομ Ξ –όπως κι εσύ από εμένα). ΟΚ;

Να το δεις οπωσδήποτε το βιντεάκι από την εκδήλωση. Για μένα, ο Μαυρής είναι ο σοβαρότερος ερευνητής/αναλυτής της κοινής γνώμης και των κοινωνικοπολιτικών διεργασιών. Επιπλέον, διαθέτει και αρκετά στέρεη πολιτική σκέψη (αυτή ακριβώς που την ψάχνεις με το φανάρι και δεν τη βρίσκεις στο σημερινό στελεχιακό δυναμικό τής Αριστεράς).

Τα λέμε

ΥΓ Περιμένω το email σου για να ξαναστείλω το δικό μου.

Μάρκομ Ξ είπε...

Σε αυτό το μέιλ στέλνω σωστά; leftg700@hotmail.com

Αν ναι, το χω στείλει ήδη. Ώρα αποστολής 2:07 μμ.

Κατά τα άλλα καμιά παρεξήγηση!

LeftG700 είπε...

Ναι, φίλε. Αυτό είναι. Μόνο που δεν έχει εμφανιστεί τίποτε. Δεν μπορώ να καταλάβω τι παίζει. Το email λειτουργεί κανονικά και δέχεται ένα σωρό μηνύματα. Ίσως να δοκίμαζες από άλλο browser (ή και από άλλο μασίνι, όταν βρεις την ευκαιρία); Στο μεταξύ, θα κάνω κι εγώ μια ακόμα απόπειρα.

Τα λέμε

Μάρκομ Ξ είπε...

Ρε φίλε ξαναέστειλα.
Δες τα σπαμ σου, ξέρω γω;
Όλοι οι άλλοι που στέλνω τα παίρνουν.

LeftG700 είπε...

Ποια σπαμ;;; Το μυαλό μου, δεν λες καλύτερα που μπέρδεψε τα μπούτια του;;; :-)

Θα στα εξηγήσω στο mail.

Τα λέμε

Μάρκομ Ξ είπε...

Ντάξει με την επικοινωνία;
Έτσι και αλλιώς η αυθεντικοποίηση εδώ δεν έχει αλλάξει.

LeftG700 είπε...

Φίλε Μάρκομ Ξ, σου έχω στείλει γράμμα και γραφή.

Τα λέμε