Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

Κουίζ για γερούς λύτες (η λύση)


Η αδύνατη λύση, για να τα λέμε όλα!


Ήρθε η ώρα να δώσουμε τη λύση στο κουίζ της προηγούμενης ανάρτησης. Θέλετε να ξεκινήσουμε από τα κακά ή τα κακά νέα; Όχι, δεν είναι λάθος, πάψτε να βρίζετε τον δαίμονα του word. Καλά νέα δεν υπάρχουν! Οπλιστείτε με θάρρος και ξεκινήστε την ανάγνωση.

Ερωτήσεις και απαντήσεις

1. Ο κουρέας της Σεβίλλης ξυρίζει μόνον όλους αυτούς οι οποίοι δεν ξυρίζονται μόνοι τους. Ερώτημα: Ο κουρέας της Σεβίλλης ξυρίζεται μόνος του;

Απάντηση: Η απάντηση προφανώς μπορεί να είναι είτε αρνητική, είτε θετική. Οποιαδήποτε απάντηση όμως και να δοθεί από τις δυο εναλλακτικές που έχουμε στη διάθεσή μας, η προκείμενη πρόταση/κανόνας/ορισμός για την οποία ζητείται συμβατή απάντηση καταρρίπτεται! Πιο συγκεκριμένα:

Αν απαντήσουμε ‘ναι’ τότε ο κουρέας της Σεβίλλης θα ξυρίζει μόνον όλους αυτούς οι οποίοι δεν ξυρίζονται μόνοι τους, αλλά με μια …εξαίρεση για την αφεντιά του! Κι αν απαντήσουμε ‘όχι’, πάλι ο κουρέας κάνει τη λαδιά του! Αφού, σύμφωνα με την προκείμενη πρόταση, υπάγεται σε αυτούς που δεν ξυρίζονται μόνοι τους, οπότε θα έπρεπε να ξυρίσει και τον εαυτό του!

Συμπέρασμα: Το τι πρέπει να κάνει ο κουρέας δεν μπορεί να θεμελιωθεί στη λογική, ή στη συμμόρφωση με τον προκείμενο κανόνα. Είναι ζήτημα απόφασης. Κι αν ο κουρέας είστε εσείς, τη βάψατε: you are on your own, babies!


2. Ο Μπέρτραντ Ράσελ, όπως και κάθε φιλειρηνιστής, βρίσκεται ενώπιον της απειλής που αντιπροσωπεύει για την ειρήνη η Ναζιστική Γερμανία όταν στις 4 Σεπτεμβρίου του 1939 η Μεγάλη Βρετανία κήρυξε τον πόλεμο εναντίον της μετά την εισβολή της Βέρμαχτ στην Πολωνία. Ερώτημα: Μπορεί ένας απόλυτος φιλειρηνιστής να υποστηρίξει την κήρυξη πολέμου;

Απάντηση: Σύμφωνα με την ίδια λογική που αναπτύξαμε στο 1, όποιος βρεθεί στο δίλημμα αυτό, επίσης την έχει κάτσει τη βάρκα! Αν συναινέσει στην κήρυξη του πολέμου, παραβιάζει την αρχή του. Αν εναντιωθεί, ευνοεί αυτούς που επιθυμούν τον πόλεμο, οπότε και πάλι ενεργεί κόντρα στις πεποιθήσεις του! Το ερώτημα όντως ετέθη στον Μπέρτραντ Ράσελ τη συγκεκριμένη ημερομηνία σε μια διάλεξή του στην Αμερική και εστιαζόταν στο αν οι ΗΠΑ έπρεπε να μπουν στον πόλεμο κατά της Χιτλερικής Γερμανίας.

Συμπέρασμα
: Πάλι δεν υπάρχει απάντηση, είτε θετική, είτε αρνητική, η οποία να είναι συμβατή και συνεπής με την προκείμενη κατάσταση. Ό,τι και να κάνει κανείς την τινάζει στον αέρα! Πάλι το μπαλάκι λοιπόν είναι στη δική του την αυλή και πρέπει να αποφασίσει μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης χωρίς να μπορεί να θεμελιώσει την απόφασή του απολύτως στα φιλειρηνικά του αισθήματα.


3. Ο Ορέστης σκοτώνει τη μητέρα του η οποία προηγουμένως έχει σκοτώσει τον πατέρα του Αγαμέμνονα. Ερώτημα: Είναι ένοχος μητροκτονίας και πρέπει να τιμωρηθεί γι’ αυτό;

Απάντηση: Το ερώτημα αυτό έχει τεθεί από τον Αισχύλο, στην τραγωδία «Ευμενίδες» με την οποία κλείνει την τριλογία του «Ορέστεια». Εδώ η κατάσταση έχει ως εξής:

Ο Ορέστης πρέπει να θανατωθεί[1] (ή όχι), επειδή σκότωσε την μητέρα του, η οποία όμως σκότωσε τον πατέρα του, επειδή εκείνος συγκατάνευσε στη θυσία της κόρης τους Ιφιγένειας και έγινε έτσι παιδοκτόνος![2] Και σ’ αυτή την περίπτωση οποιαδήποτε απάντηση δεν είναι πλήρως συμβατή με τον προκείμενο κανόνα. Αν πρέπει να θανατωθεί, τότε έπρεπε να τιμωρηθεί και η Κλυταιμνήστρα με τον ίδιο τρόπο. Οπότε γιατί να θανατωθεί; Αν πάλι δεν πρέπει να τιμωρηθεί με την ποινή του θανάτου, δεν έπρεπε να τιμωρηθεί με την ίδια ποινή ούτε η Κλυταιμνήστρα η οποία σκότωσε έναν παιδοκτόνο. Επομένως, πρέπει να θανατωθεί, επειδή σκότωσε τη μητέρα του που δεν έπρεπε όμως να θανατωθεί. Μύλος!

Ο Αισχύλος λύνει το πρόβλημα βάζοντας την Αθηνά να προτείνει ψηφοφορία για να αποφασίσουν οι πολίτες. «Παίζει» όμως με τον θεατή μέχρι την τελευταία στιγμή: η ψηφοφορία καταλήγει σε ισοψηφία! Τότε, ψηφίζει και η ίδια η Αθηνά υπέρ του Ορέστη χαρίζοντάς του έτσι τη ζωή.

Συμπέρασμα: Είτε πούμε ναι, είτε πούμε όχι, είμαστε εκτεθειμένοι σε αντίφαση. Οπότε η απόφαση εξαρτάται από τη συνείδησή μας περί του πρακτέου, χωρίς όμως και πάλι να μπορούμε να επικαλεστούμε κάποιον κανόνα, αφού, όπως είδαμε, η οποιαδήποτε απόφαση παραβιάζει τον κανόνα στον οποίο στηρίζεται.

Βέβαια, να πούμε εδώ ότι υπάρχει ένα παραθυράκι διαφυγής από το ερώτημα. Το παραθυράκι της αυτοδικίας η οποία δεν είναι αποδεκτή στα σύγχρονα συστήματα απονομής δικαίου. Όμως και το παραθυράκι έχει κι αυτό παραθυράκι! (Να ένα ακόμα παράδοξο!). Δεν είναι λογικά ορθό να απαντάς σε ένα διλημματικό πρόβλημα του παρελθόντος επί τη βάσει μεταγενέστερων δεδομένων! Εν πάση περιπτώσει, παρόμοια διλήμματα προκύπτουν και στους σημερινούς δικαστές. Και είμαστε σίγουροι ότι οι συχνά παρατηρούμενες διαφορές στις επιβαλλόμενες ποινές για όμοια παραπτώματα δεν οφείλονται όλες σε διαφθορά.

Το κοινό στοιχείο


Παρά τις διαφορετικές μορφές εμφάνισης του παράδοξου τών αναπάντητων διλημμάτων (στην πρώτη περίπτωση έχουμε αδυνατότητα λογικής λύσης, στη δεύτερη συνεπούς και στην τρίτη δίκαιης) η αδυνατότητα ικανοποιητικής απάντησης είναι βέβαια το κοινό τους στοιχείο. Η επιστημονική (μαθηματική) «απεικόνιση» αυτής τής αδυνατότητας βρίσκεται στη θεωρία των συνόλων:

Αν σχηματίσουμε ένα σύνολο το οποίο να περιλαμβάνει όλα τα σύνολα που δεν περιλαμβάνουν τον εαυτό τους, τότε, το σύνολο αυτό περιλαμβάνει τον εαυτό του; Κάθε απάντηση καταρρίπτει την προκείμενη κατάσταση. Δηλαδή, αν ναι, τότε όχι κι αν όχι, τότε ναι!

Απόλυτα συναφές με τα παραπάνω είναι και το περίφημο θεώρημα του Γκέντελ[3], σύμφωνα με το οποίο δεν μπορεί να υπάρξει λογικό σύστημα ανώτερης βαθμίδας από την πρώτη που να είναι ταυτόχρονα και πλήρες και συνεπές[4]. Έτσι, έγινε σαφές ότι η Λογική δεν είναι αποδείξιμη μέσω της απόλυτης μαθηματικής αλήθειας και άρα δεν μπορεί να θεμελιωθεί σ’ αυτήν. Μ’ άλλα λόγια, η έκφραση ‘ατράνταχτη λογική’ δεν είναι και απόλυτα απρόσβλητη από ορισμένα «ρίχτερ» και πάνω…

Είναι αυτονόητο, ότι όσα είπαμε μέχρι τώρα έχουν πολύ μεγάλες φιλοσοφικοπολιτικές προεκτάσεις. Δεν μπορούν να καλυφθούν σε αυτό το σημείωμα, χωρίς να ξεπεράσουμε κατά πολύ τον λογικό αριθμό λέξεων για μια ανάρτηση. Θα το κάνουμε σε επόμενο σημείωμα, σύντομα. Ας κλείσουμε με αυτό που θα περιμένουν ορισμένοι: τη βαθμολογία των συμμετασχόντων. Κι εδώ σας έχουμε κακά νέα! (Από «κακά παιδιά» τι περιμένατε;).

Βγήκαν οι βαθμοί!

cynical: Η cyn είναι θετικιά. Αυτά τα θέματα τα παίζει στα δάχτυλα, σιγά μην περίμενε από μας! Απόδειξη και το case που εισήγαγε εμπλουτιστικά με το σχόλιό της, το οποίο βέβαια είναι ένα case συνόλων. Excellent και έπαινος!

Κυριάκος: Κάπου μπερδεύτηκε. Πώς όμως να βάλεις απλώς above average σε κάποιον που μίλησε για σύνολα και που προσπάθησε τόσο πολύ στέλνοντας δυο σχόλια; Και πώς μπορείς να μην τον ανταμείψεις; Oπότε, excellent και έπαινος!

george: Για να τα λέμε όλα, δεν έγραψε ούτε τ’ όνομά του στην κόλλα! Από την άλλη, διέγνωσε πρώτος και σωστά το γεγονός ότι μας χτύπησε η ζέστη στο κεφάλι (η διάγνωση υιοθετήθηκε από πολλούς, πράγμα που επιβεβαιώνει την ορθότητά της), σε συνδυασμό όμως με την επίδραση των βουβουζελών, κάτι που ουδείς άλλος επεσήμανε. Αν δεν είναι όλα αυτά ατράνταχτο δείγμα πρωτοποριακής σκέψης, ποια είναι; Συμψηφιστικά, above average.

zalion: Ο αθεόφοβος! Πώς τα κατάφερε να χώσει στην απάντηση την έκφραση «σοσιαλιστικός μετασχηματισμός»; Και μόνο γι’ αυτό θα ’πρεπε να του βάλουμε excellent! Αλλά:

Εκεί με την διαλεκτική, κάτι δεν πάει καλά. (Μάλλον παράδειγμα που στηρίζει το Παράδοξο μάς φαίνεται, παρά απάντηση). Η διαλεκτική σκέψη όμως είναι θεμελιακή για την Αριστερά, δεν είναι χάπα-χούπες! Να τον κόψουμε; Ναι, αλλά, αν τον κόψουμε, είναι σαν να στερούμε από το κίνημα έναν αγωνιστή, αφού θα τον υποχρεώσουμε να πέσει με τα μούτρα στο διάβασμα. Από την άλλη, μπορεί να πουν ότι το κάναμε από εκδίκηση, επειδή μάς έβαλε ένα ερώτημα στο οποίο αδυνατούμε να απαντήσουμε. (Τα ’χουν αυτά μερικοί καθηγητές σε τέτοιες περιπτώσεις. Γίνονται εκδικητικοί). Above average συνεπώς; Μια στιγμή! Ο zalion είναι κομματικός, ναι; Kαλύτερα excellent. Ναι, οπωσδήποτε excellent. Μην έχουμε και τίποτα μπλεξίματα!...

Homo Sapiens
: Δεν μας είπε τίποτα για τα θέματα. Από την άλλη μας τα είπε όλα, φροντίζοντας να μη «σκοτώσει» το κουίζ. Για την ευφυΐα του και την τήρηση του fairplay, excellent. Και για τη συμμετοχή του σε παιχνίδι που διοργάνωσαν ιδεολογικοί αντίπαλοι (ή διαφωνούντες, έστω), έπαινος!

Σπίθας
: Στον Σπίθα έχουμε αδυναμία. Δε χωράει γιατί και ξεγιατί (υπάρχει όμως). Έτσι νιώθουμε. Excellent, έπαινος και υποτροφία, χωρίς δεύτερη κουβέντα! (Μας έθεσε κι ένα ερώτημα στο οποίο υποσχεθήκαμε να προσπαθήσουμε να απαντήσουμε. Το ερώτημα ήταν αν ο άνθρωπος είναι λογικό ή παράλογο ον. Η απάντηση που δίνουμε: Λογικά παράλογο και παράλογα λογικό. Κοντολογίς, αμφότερα και τα δυο!).

Παρατηρητής
: Ως παρατηρητής, περιορίστηκε σε ανάλυση κυρίως των ερωτημάτων, χωρίς να δώσει απαντήσεις. Όμως το κλείσιμο του σχολίου του, με το παράδειγμα που φέρνει, δείχνει ότι έχει πιάσει τον ταύρο απ’ τα κέρατα! Μάλλον βαρέθηκε να αναπτύξει τη σκέψη του. Επειδή δε γίνεται να επικροτήσουμε την τεμπελιά, excellent−.

Kanali: Θα πρέπει να τον κόψουμε. Έχει κάποια σημαντικά κενά. Μάλιστα, μπορούμε να το κάνουμε χωρίς να φανούμε κακοί κι έτσι να ’χουμε και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο: μπορούμε να αιτιολογήσουμε το κόψιμο με το γεγονός πως παρέδωσε την κόλα του 28 λεπτά μετά το τέλος του χρόνου εξέτασης. Οπότε, δεν θα μας θυμώσει κι έτσι μπορεί να αναρτήσει και πάλι κάποιο κείμενό μας και να διαφημιστούμε (ο κρυφός μας πόθος!).Τέτοιες τακτικές δεν ακολούθησαν τόσοι και τόσοι κι έγιναν μεγάλοι και τρανοί; Εμείς μαλάκες είμαστε;

Ακριβώς! Γι’ αυτό δεν θα δημιουργήσουμε θέμα για τα 28 λεπτά. Τι κάνουμε λοιπόν, τον κόβουμε για τα κενά του;

Εντάξει, είμαστε μαλάκες, αλλά όχι και τόσο! Above average για ενθάρρυνση!



[1] Για να τα λέμε όλα, αυτή τη λέξη έπρεπε να έχουμε χρησιμοποιήσει στην τρίτη ερώτηση, αφού η τιμωρία που προβλεπόταν ήταν ο θάνατος. «Καταφέραμε» και γράψαμε τη λάθος σε ένα κουίζ λογικής όπου όλα έχουν τη σημασία τους. Τόσο «καλά»!

[2] Κι άλλο λάθος! (Μάλλον μεγαλύτερο απ’ το προηγούμενο). Έπρεπε να δίνεται στην ερώτηση αυτή η πλήρης αλληλουχία των γεγονότων κι όχι η κουτσουρεμένη που δόθηκε. Ήδη διεξάγουμε ανακρίσεις για το πώς εγκρίθηκαν και πέρασαν όλα αυτά τα λάθη.

[3] Kurt Gödel (1906 - 1978). Μαθηματικός που εστίασε το ενδιαφέρον του στη Λογική και τα θεμέλια της μαθηματικής σκέψης. Γεννημένος στη σημερινή Τσεχία, εγκαταστάθηκε από το 1940 στις ΗΠΑ για να αποφύγει τις ναζιστικές διώξεις. Πίστευε βαθιά στην αυτόνομη ύπαρξη της μαθηματικής αλήθειας. Υπήρξε φίλος και για ένα διάστημα συνεργάτης του Αϊνστάιν και ταλαιπωρήθηκε από ψυχικές διαταραχές σε όλη του σχεδόν τη ζωή.

[4]
Πλήρης σημαίνει ότι μπορεί να αποδειχθεί ορθή (ή λανθασμένη). Συνεπής σημαίνει να μην είναι ταυτόχρονα και λάθος και ορθή.


INFO:
Logicomix, Απόστολος Δοξιάδης, Χρίστος Χ. Παπαδημητρίου. Εικονογράφηση: Αλέκος Παπαδάτος, Annie Di Donna. Εκδόσεις «Ίκαρος», Αθήνα 2008.
Μαθηματική αλήθεια και διλήμματα της ζωής, Αντώνης Εφραιμίδης. «The Athens Review of books», τεύχος 6ο (Απρίλιος 2010), σελ.35-37.


Η φωτογραφία είναι από το monster-munch.com

54 σχόλια:

LeftG700 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
LeftG700 είπε...

Είμαστε σίγουροι πως, τουλάχιστον στους τακτικούς αναγνώστες, γίνεται αντιληπτό ότι το ύφος γραφής του κεφαλαίου της «βαθμολόγησης» οφείλεται σε χιουμοριστική διάθεση για «παιχνίδι» κι όχι σε έφεση στη «διδασκαλία». (Άμα είναι να παίζουμε, να παίζουμε!). Επειδή όμως πάντα υπάρχουν και μη τακτικοί αναγνώστες (ενίοτε δε και κακόπιστοι), ας το δηλώσουμε ρητά:

Το ύφος γραφής του κεφαλαίου της «βαθμολόγησης» οφείλεται σε χιουμοριστική διάθεση για «παιχνίδι» κι όχι σε έφεση στη «διδασκαλία».


Τα λέμε


ΥΓ Ίσως να θεωρήσουν κάποιοι ότι καθυστερήσαμε 24 ώρες να δώσουμε τα αποτελέσματα. Λάθος. Τόσα γραπτά είχαμε να διορθώσουμε! (Είπαμε: άμα είναι να παίζουμε, να παίζουμε!).

Ανώνυμος είπε...

όπως 'ελεγε και ένας γνωστός μου, στο τέλος ξουρίζουν τον γαμπρό!!
λ.κ
υγ: είδα ότι τάφαγε η μαρμάγκα τα σχόλια, αλλά θέλω να πιστεύω ότι τα παλαιότερα έχουν ένα πρόβλημα και θα τα δούμε μετά.

Ανώνυμος είπε...

Φίλοι Left G700,
Σας καταγγέλλω διότι:
1. εν μέσω αποχής των διορθωτών από τις διορθώσεις, εσείς σπάσατε την αποχή!
2. επιβραβεύετε την φυγοπονία και πώς να πάει μπροστά ετούτος ο τόπος.
3. επιτρέπετε την κομματικοποίηση να εισβάλει στην πούρα λογική.

Παρ' όλ' αυτά δέχομαι την κρίση σας και δε θέτω θέμα αναβαθμολόγησης.

Καλό απόγευμα Κυριακής σε όλους,
Παρατηρητής

LeftG700 είπε...

Φίλη λ.κ.,


"Στο τέλος ξυρίζουν το γαμπρό"; Και νομίζεις ότι καθάρισες; Κακομοίρα μου!

Και ποιος, θα ξυρίσει αυτούς (από όσους ξύρισαν το γαμπρό) που θα γίνουν γαμπροί; Εδώ σε θέλουμε!

Με χαρά μας να συζητήσουμε όποτε εσύ κρίνεις. Νομίζουμε ότι το ξέρεις πως είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε γνώμη και άποψη, άσχετα αν έχουμε δίκιο ή άδικο και γράφοντας στα παλιά μας τα παπούτσια το πάντα υπαρκτό ενδεχόμενο να αποδειχθεί ότι στο υπό κρίση α ή β ζήτημα λέγαμε μαλακίες!

Έχουμε βαρεθεί να γράφουμε (κι εσείς να διαβάζετε, για να τα λέμε όλα!) "για να τα λέμε όλα".

Πρέπει να είμαστε πολύ ξεφτίλες για να φτύσουμε τα μούτρα μας![1]


Τα λέμε


[1] Τότε, θα γίνουμε κι εμείς ένα ακόμα παράδειγμα του Παράδοξου. Η πλάκα είναι πως θα γίνουμε ρεζίλι χωρίς λόγο κι αιτία. Από τέτοια Παράδοξα, άλλο τίποτα η Αριστερά!

LeftG700 είπε...

Φίλε Παρατηρητή,


Ασχέτως του ότι δεν θέτεις ζήτημα αναβαθμολόγησης, για λόγους στοιχειώδους δεοντολογίας, οι καταγγελίες σου θα συζητηθούν στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής μας Επιτροπής.

Η συζήτηση θα διεξαχθεί σε απόλυτα συντροφικό πνεύμα και με τον βαθύτερο δυνατό σεβασμό στις αρχές της Κομμουνιστικής Ηθικής, στις οποίες είμαστε αταλάντευτα πιστοί.

Να είσαι σίγουρος ότι η απόρριψη των καταγγελιών σου και η παραπομπή σου σε δίκη για εσχάτη ταξική προδοσία θα γίνει σύμφωνα με αυτές τις αρχές!


Τα λέμε


ΥΓ Καλό απόγευμα και σε σένα!

Ανώνυμος είπε...

Για σταθείτε: είναι απλά τα πράγματα, γαμπροί οι φίλοι που συμμετείχαν στο κουίζ, κουρείς οι αφεντιές σας που διόρθωσαν γραπτά και ανακοίνωσαν αποτελέσματα.

Το παρακάτω ομολογώ δεν το κατάλαβα:

"Πρέπει να είμαστε πολύ ξεφτίλες για να φτύσουμε τα μούτρα μας![1]
"
έχει σχέση με το update;

LeftG700 είπε...

Φίλη λ.κ. εσύ είσαι; Προσπαθούμε να απαντήσουμε στο περί γαμπρών/κουρέων και η πληροφορία θα μας βοηθήσει. Το άλλο που ρωτάς είναι εύκολο και δεν επηρεάζεται από το αν είσαι ή δεν είσαι η λ.κ.

Περιμένουμε για να απαντήσουμε ολοκληρωμένα.


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

συγγνώμη, ξέχασα πριν να βάλω όνομα.
λ.κ

Ανώνυμος είπε...

Με το bonnet του γαμπρού, διαμαρτύρομαι! Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί αυτή η εσωστρέφεια, όταν το ΔΗ.ΑΡΙ. από τη μιά, το μέτωπο από την άλλη, δημιουργούν ρεύματα και ρευματισμούς στη αριστερά, ασε που ο κολιός κι οι μύγες είναι τον Αύγουστο και τα μαγειρέματα του τύπου ανεβοκατεβάζουν ποσοστά, δημιουργώντας ενυπώσεις και κλίμα, ενώ το ασφαλιστικό έχει μετραπεί κι αυτό σε βαρόμετρο "πολιτικής" συμπεριφοράς· τείνουμε να ξεχάσουμε την ουσία. Μας την έχουνε πέσει κι οδηγούν μεθοδικά τα πράγματα ώστε πέρα από της υποχωρήσεις στο εργασιακό, ασφαλιστικό, να είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε ως σανίδα σωτηρίας τη συνύπαρξη "γαμπρών και κουρέων¨ΜΗΤΣ και ΠΑΠ (κι ας λέει ο ΣΑΜ "τέρμα τα φέουδα και οι οικογένειες". Κι εμείς βλέπουμε τον Κύρκο να δίνει το χρίσμα της "ανανέωσης" στον Κου.Φώ...

Καλό βράδυ,
Παρατηρητής

LeftG700 είπε...

Φίλη λ.κ.,


Τώρα που μας το λες, όντως είναι απλά τα πράγματα. Έλα όμως που δεν το πιάσαμε! Εν πάση περιπτώσει νομίζουμε ότι και πάλι δουλεύει αυτό που είπαμε. Μόνο που αυτή τη φορά η καμπάνα χτυπάει για μας! Δηλαδή, τώρα ξυρίσαμε εμείς τους γαμπρούς. Αύριο μεθαύριο, κάποιοι άλλοι θα ξυρίσουν εμάς! Και μετά εκείνους κάποιοι άλλοι κ.λπ., κ.λπ.

Για το ερώτημά σου τώρα. Όχι, όχι καμία σχέση. Κυριολεκτούμε. Και για να το συνδέσουμε κάπως με το θέμα του κουίζ:

Αν εντάσσουμε τον ευατό μας εθελοντικά μέσα στο σύνολο 'Αριστερά' δεν μπορούμε να τον βγάζουμε εκτός από τα συστατικά στοιχεία της (ας τα πούμε "υποσύνολα"). Όπου στην προκείμενη περίπτωση το "υποσύνολο" από το οποίο προσπαθούμε να "την κάνουμε" είναι το απεριόριστο δικαίωμα λόγου του άλλου, ενώ το διεκδικούμε "φανατικά" για τον εαυτό μας. Αυτή την αντίφαση, μιλώντας για τον εαυτό μας και μόνο, εννοούσαμε ως 'ξεφτίλα'.


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε Παρατηρητή,


Ίσως το κουίζ να σου φαίνεται άσχετο με όσα συμβαίνουν. Και εν μέρει έχεις δίκιο. Δεν σχετίζεται άμεσα. Υπάρχουν όμως κάποιες λίγο πιο "υπόγειες" συνάφειες. Όταν ανεβάσουμε το ποστ με τις συνέπειες των αδιέξοδων της λογικής θα μπορούμε να κάνουμε πιο συγκεκριμένη συζήτηση.

Δεν καταλάβαμε σε τι ακριβώς από το ποστ αναφέρεσαι με τον όρο 'εσωστρέφεια'. Αν σου δοθεί ευκαιρία, το διευκρινίζεις;

Καλό βράδυ και σε σένα!


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

Ω! εσωστρέφεια! απλά και ταπεινά κάνουμε χάζι με το τι θα γράψει η λ.κ., τι θα απαντήσεις, τι θα απαντήσεις ελόγου μου κλπ., κι αναλωνόμαστε "μες τες πολλές κινήσεις κι ομιλίες", που λέει κι ο ποιητής.

Καλή μέρα,
Παρατηρητής

not_me είπε...

εγω εχω να πω τα εξης:

"τα θεματα ηταν βατα και αναμενομενα ,οποιος ειχε διαβασει εγραψε.....
εγω εδωσα λευκη κολλα!"

αυτο ειναι το κλισε που ,με μια ανασα,λενε τα παιδια οταν βγαινουν απο τις πανελληνιες,ετσι εμαθα- ετσι λεω!

αν διαβαζει το σχολιο μου η φιλη μου η ανδρομαχη θα γελαει τωρα!

καλημερα!!

Ανώνυμος είπε...

POSO KALA ME XEREIS...!!!

Andromachi

zalion είπε...

1.Εχω ηδη μιλησει με τον γραμματεα και το θεμα θα τεθει στην επομενη ΚΠΕ. Καλο ειναι να εμφανιστειτε για την απολογια σας.
2.Καλα ειναι δυνατον να μιλαμε για φιλοσοφια,μαθηματικα,πολιτικη,μπαλα, και να μην αναφερουμε το σοσιαλιστικο μετασχηματισμο?
3.Εκτος απο τον ιμπεριαλισμο υπαρχει και ο ερωτας (παλιο αλλα διαχρονικο).
4.Παντα οταν ειχα να απαντησω σε κατι δυσκολο εσπρωχνα τις εννοιες μεχρι ξεχειλωματος για να χωρεσει αυτο που πιστευα. Καλα το ξερω δε το πετυχαινα παντα.
5.Θα παρω καποια υποτροφια ή απλα εχασα την ωρα μου?

LeftG700 είπε...

Φίλε Παρατηρητή,


Εντάξει, αλλά και το «παιχνίδι» κάποια αξία έχει, μη το μηδενίζουμε. Δεν πρέπει να χαλαρώνουμε που και που; Κι αν συνυπολογίσεις ότι εμείς τουλάχιστον χρησιμοποιούμε το χιούμορ για να πούμε σοβαρά πράγματα δεν νομίζουμε ότι το παραρίχνουμε στην πλάκα. Μπορεί όμως και να κάνουμε λάθος. Καλά θα ήταν να ’πεφταν κάποιες γνώμες επ’ αυτού.


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε george,


«"τα θεματα ηταν βατα και αναμενομενα ,οποιος ειχε διαβασει εγραψε..... εγω εδωσα λευκη κολλα!"».

Καλά, όλα τα λεφτά σηκώνεις μ’ αυτό! Από την αντίδραση όμως της φίλης σου, το πιάσαμε το υπονοούμενο! Δεν είναι μόνο στα δικά μας τεστ που δεν γράφεις ούτε τ’ όνομά σου!...


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλη Andromachi,


Κατ’ αρχήν καλώς ήρθες! Κατά δεύτερον, συγχαρητήρια για τ’ όνομά σου, είναι δεν είναι το πραγματικό. (Το έχουμε βάλει σε ένα ποστ παλιά που ήταν λίγο …λογοτεχνίζον —ο Θεός να το κάνει!…).

Δυστυχώς, όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα δεν μπορούμε να σου δώσουμε συγχαρητήρια για τον φίλο σου τον george. Πάντως, έτσι κι αλλιώς[1], να τον …χαίρεσαι!


Τα λέμε


[1] Έτσι κι αλλιώς = κυριολεκτικά και μεταφορικά!

LeftG700 είπε...

Φίλε zalion,


Έχουμε και λέμε:

1. Σιγά μην εμφανιστούμε! Γιατί να μη ζήσουμε 1-2 μέρες παραπάνω;

2. Θέλεις να πεις ότι το σύνολο που περιλαμβάνει όοολα τα σύνολα είναι ο σοσιαλιστικός μετασχηματισμός;

3. Αυτό μας θύμισε τον Άσιμο: «και στην κομμούνα να είμαι οπορτούνα»!

4. Εμείς το πετυχαίναμε πάντα, αλλά δεν μας έκοψε ποτέ να χρησιμοποιήσουμε αυτό το κόλπο…

5. Δυστυχώς, υποτροφία προβλεπόταν μόνο μια και την «τσίμπησε» ο Σπίθας!

Αλλά, για μια στιγμή! «Θα παρω καποια υποτροφια ή απλα εχασα την ωρα μου?»; Τι έχουμε εδώ; ‘Ο χρόνος είναι χρήμα’ με άλλα λόγια;

Καλά εσείς οι κουμμουνισταί δεν λέτε πως τα κίνητρά σας είναι ανιδιοτελή;


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

πάλι άσχετο, αλλά είναι πολύ ευχάριστη αυτή η συζήτηση ιδίως μετά από μια γαμομέρα.
λκ
κι αν δεν είναι ανιδιοτελή τακίνητρα των κουμουνιστών ποιανού θα είναι!
καλό βράδυ

LeftG700 είπε...

Φίλη λ.κ.,


Γαμομέρα σήμερα, αλλά Α ύ ρ ι ο είναι μια άλλη μέρα!

Καλό βράδυ και σε σένα!


Τα λέμε

zalion είπε...

Επειδη ειμαι μελετηρος μαθητης σας προτρεπω να διαβασετε, αν δε το εχετε κανει ηδη, το κειμενο του Πασχου Μανδαβ.. εε! συγνωμη του Ανδρεα Νεφελουδη στο σαιτ ανανεωτικη.
Ετσι πρεπει να μιλα η αριστερα σημερα. Ετσι οπως μιλουσε και ο Αρτεμης Ματσας στους ναζι στις ελληνικες ταινιες. "Οι κεφαλαιοκρατες ειναι φιλοι μας" θα ελεγε σημερα. Το λεει για παρτι του ο αριστερος (καλα λεω και καμια μαλακια που και που) Ανδρεας Νεφελουδης.

Ανώνυμος είπε...

Δεν πάνε καλύτερα για ψάρεμα; (No 1 & 2 & 3)
Το αφεντικό, επειδή είχαμε απαντήσει σε ένα σχόλιο-μάχαιρα με μάχαιρα κι όχι με λουλούδια, όπως επιβάλλει η χριστιανική πίστη, ίσως κι επειδή η δική μας η μάχαιρα απεδείχθη πιο κοφτερή, μας είχε προειδοποιήσει. Θα σβήνει πλέον, μας είπε, κάθε σχόλιο που θα είναι εριστικό και που δεν θα έχει σχέση με την ανάρτηση. Κι εμείς, αντί σαν καλά παιδιά να απαντήσουμε με ευχαριστίες σε δυο νέα σχόλια που έριζαν (με συμφιλιωτικό όμως τρόπο) απέναντί μας και τα οποία σχετιζόντουσαν άμεσα με την ανάρτηση μέσω του κρατήρα «Κοπέρνικος» της Σελήνης, απαντήσαμε, φυσικά, σαν «κακά παιδιά». (Έξις δευτέρα φύσις). Ύστερα, αστραπιαία, έπεσε ο Μπαντιού! Σόρρυ, ο μπαλτάς[1] θέλαμε να γράψουμε! Μόνο στο δικό μας κεφαλάκι, εννοείται!

Για να έχουν την ευκαιρία να δουν όλοι ότι καμιά φορά το παρακάνουμε κι από «κακά παιδιά», γινόμαστε πραγματικοί αλήτες (επηρεασμένοι από τις διαδικασίες αλήθειας δεν θέλουμε να κρύβουμε τις ντροπές μας), βάζουμε εδώ το σχόλιο που έγινε αφορμή —δικαίως εδώ που τα λέμε, για να τα λέμε όλα!— να χάσουμε το κεφάλι μας.
καούν ζωντανοί! Όχι, να ανασκολοπιστούν!
Στην πλατεία «Δημοκρατίας»!
Γράφαμε τις προάλλες για την ιδιότητα που έχουν να μιλούν τα πολιτικά πτώματα από τον χώρο της Ανανεωτικώς Δημοκρατικής Αριστεράς. Επίσης, έχουμε πει στο παρελθόν για τη «δημοκρατικότατη» διαγραφή σχολίων μας (δικών μας και όχι μόνο) από blogs του συγκεκριμένου χώρου.

Θα ήταν οξύμωρο τα πολιτικά πτώματα από τον χώρο της Αληθώς Κομμουνιστικής Αριστεράς, ως πιο «προχωρημένα», να υστερούσαν!

Τελικά, καλά το λένε. Όλα τα πολιτικά πτώματα, ανεξαρτήτως ιδεολογικοπολιτικής τοποθέτησης, την ίδια μυρωδιά έχουν…πάλι: έτσι νομίζουν!). Όπως, περίπου, σβήστηκε κι ο Λέων απ’ το πλευρό του Βλαδίμηρου! Κι όπως σβήστηκε το Λένινγκραντ για να ξαναγραφτεί Αγία Πετρούπολη!

Έτσι νομίζουν!
UPDATE III (βράδυ Δευτέρας, 5. VII):
–Μου επιτρέπετε;
–Φυσικά.
–Για λέγε.
–Καλό για λογοπαίγνιο αυτό που είπατε, ψιλομαλακία ως σκέψη!
–Έχεις καλύτερη;
–Να την ακούσουμε.
–Ακούστε τι έγινε: Σβήσανε τα δακτυλικά αποτυπώματά τους, ξέπλυναν τα αίματα και σφουγγάρισαν καλά-καλά. Ύστερα, πέταξαν τα νερά, ξεφορτώθηκαν το σφουγγαρόπανο, αλλά…
–Αλλά;
–Αλλά τι;
–Αλλά ξέχασαν τον …κουβά! Μετά όμως σκέφτηκαν: Ναι, αλλά τι δουλειά έχει ένας καθαρός, άδειος κουβάς μες στη μέση; Έτσι, εξαφάνισαν και τον κουβά, για να ’χουν το κεφάλι τους ήσυχο (σε αντίθεση με το δικό μας που το ’φαγε ο μπαλτάς) και —προπάντων— το κούτελό τους καθαρό!
–Καλά, είσαι Θεός!
–Τι Θεός; Ημίθεος!
–Μη λέτε τέτοια μπροστά στον κόσμο· θα μας περάσουν για προσωπολάτρες.


[1] Μετά τον μπαλτά, κάποιος χαρτάνθρωπος, προφανώς εκνευρισμένος επειδή γίναμε η αιτία να λερωθεί το πάτωμα με αίματα, πράγμα αντιαισθητικό όσο να ’ναι, μας με έναν κατανοητικό λόγο, μη διαφωνώντας ούτε καν (χυδαϊστί, έκανε την —κομμουνιστική— πάπια) με τα «γαλλικά» που ακούσαμε από τον χαρτάνθρωπο…

Γιατί να διαφωνήσει ο άνθρωπος; Για να τα λέμε όλα, «γαλλικά» ήταν. Όχι εριστικά!…

Aγαπητέ(οι;;) Left G 700

Προφανώς έχετε ανθρώπους που σας αγαπάνε.
Έίναι φανερό έχετε παραμελήσει κάπως την ψυχική σας υγεία
Μήπως θα ήταν καλό να το συζητήσετε με τους δικούς σας;
Ταλαιπωρήστε άδικα αγχώνεστε με ιδεοληψίες , και παρασύρεστε άθελα σε παραληρήματα, που εκθέτουν ανώφελα μια ,πολλές φορές αλήθεια, αρκετά γόνιμη σκέψη.
Η αριστερά έχει κέντρο τον άνθρωπο, και πριν από όλα τον εαυτό μας.
Ξέρετε η κειμενική έκφραση είναι πολύ πιο αποκαλυπτική και χρήσιμη από ότι φαντάζεστε.Σας παρακαλω πιστέψε με.
Μια φιλική συμβουλή με συμπάθεια,απο ένα περιστασιακό αναγνώστη επαγγελματία του χώρου της ψυχικής υγείας

LeftG700 είπε...

Φίλε Ανώνυμε,


Διαβάσαμε με πολύ προσοχή αυτά που γράφεις. Μέσα σ’ αυτά βρήκαμε κάτι που κι εμείς προσυπογράφουμε, όπως, πιστεύουμε, κάθε λογικός άνθρωπος (αν και αυτή την τελευταία ιδιότητα φαίνεται να μη μας την αναγνωρίζεις και πολύ). Συγκεκριμένα, είναι η άποψη (κοινός τόπος για σας τους επαγγελματίες της ψυχικής υγείας) ότι «[…] η κειμενική έκφραση είναι πολύ πιο αποκαλυπτική και χρήσιμη […]».

Βρίσκουμε εξαιρετικά ενδιαφέρον (και το λέμε με κάθε σοβαρότητα αυτό) να συζητήσουμε μαζί σου όλα όσα σε έκαναν να διαγνώσεις σ’ εμάς ιδεοληπτικό άγχος και παραληρήματα.

Άκου λοιπόν τι προτείνουμε:

Πάρε ένα ψευδώνυμο (προτιμότερο θα ήταν να ρετζιστραριστείς στο Blogger,γιατί στο παρελθόν κάποιος αναγνώστης κατέφευγε σε πλαστοπροσωπίες για να μας δημιουργεί προβλήματα) και ας ξεκινήσουμε τις διαλογικές «συνεδρίες». Για την ακρίβεια, ήδη τις έχουμε ξεκινήσει, ήδη είμαστε στην πρώτη. Θεώρησε λοιπόν ότι εμείς έχουμε πει αυτά που επισυνάπτεις ως αποδείξεις της ψυχικής μας ανισορροπίας. Περιμένουμε την ανάλυση με την οποία θα εξηγείς το σκεπτικό σου. Ύστερα θα απαντήσουμε εμείς, περνώντας στη δεύτερη «συνεδρία», θα την ολοκληρώσεις εσύ και θα πάει λέγοντας. Μπορούμε να χρησιμοποιούμε αυτό το ποστ σαν «ιατρείο» για να μπορούν να παρακολουθούν αυτή την ιδιότυπη «θεραπεία» όσοι από τους αναγνώστες μας το θέλουν. Μπορούμε επίσης να ακολουθήσουμε τη συχνότητα που έχει καθιερωθεί στο επάγγελμά σας: μια «συνεδρία» (δηλαδή ένα σχόλιο δικό μας, ένα δικό σου) την εβδομάδα. Βέβαια, δεν μπορούμε να σε πληρώνουμε. (Δεν το λέμε υποτιμητικά αυτό, απλώς το ξεκαθαρίζουμε). Στο κάτω-κάτω δεν πληρώθηκες για να γράψεις το σχόλιο. Και φυσικά δεν πληρωνόμαστε κι εμείς γι’ αυτό το μπλογκ.

Λοιπόν, τι λες; Εμείς νομίζουμε ότι η πρότασή μας έχει ενδιαφέρον κι αν ήμασταν στη θέση σου θα "τσιμπάγαμε". Αλλά το μπαλάκι είναι στη δική σου την αυλή.


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

test

Ανώνυμος είπε...

Να συμφωνήσω και εγώ με τον γιατρό που έγγραψε μόλις πριν.

Επίσης να επισημάνω ότι αποδεικνύεται ακόμη μια φορά ότι η εξουσία (έστω και μικρή) γεννά Χατζηγάκηδες.
Με του που σας δόθηκε η μικρή ευκαιρία βολέψατε όλους τους "δικούς σας" δίνοντας βραβεία και επαίνους. Ενώ την επιστημονική απάντηση του μαθηματικού την κόψατε ως εκπρόθεσμη (και αυτό το κάνατε ώστε να φαίνεται ότι μου κάντε χάρη).

Α ρε Πάγκαλος που σας χρειάζεται...

LeftG700 είπε...

KΚάτι τρέχι με τη ...Μαίρη (σχόλια). Άλλοτε εμφανίζονται χωρίς να τα δείχνει ο μετρητής και άλλοτε (όπως καλή ώρα) αποφασίζουν να μην εκθέσουν τον μετρητή κι εξαφανίζονται κι αυτά!

Υπομονή μέχρι να ξεμπλοκάρει ο ...μπλόκερ!

LeftG700 είπε...

Φίλε kanali,


Μα το μπλογκ μας, μάς μπέρδεψες! Κάνεις πλάκα ή σοβαρολογείς; Και το ένα θα μπορούσε να συμβαίνει και το άλλο. Πράγμα που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το σχόλιό σου δεν είναι ούτε π λ ή ρ ε ς ούτε σ υ ν ε π έ ς.

Για ξηγήσου![1]


Τα λέμε


[1] Μίλα ελεύθερα! (Για να ξέρουμε κι εμείς αν θα σου κόβουμε τα σχόλια από τώρα και στο εξής, βρε αδερφέ!)

Ανώνυμος είπε...

Το μπέρδεμα είναι αποτέλεσμα του ιδεοληπτικού άγχους.

Εγώ ήμουν συνεπής και καθαρός σε αυτά που έγραψα αλλά ιδεοληπτικό άγχος και απώλεια «χούμορ» προκαλούν παραισθήσεις.

Προφανώς πλάκα έκανα παλικάρια. Όπως άλλωστε και εσείς στα αποτελέσματα του "κουίζ". Χαλαρώστε...

ΥΓ Σε περίπτωση που αρχίσετε συνεδρίες θέλω prive πολυθρόνα κοντά στον καναπέ. :)

LeftG700 είπε...

Φίλε kanali,


Είπαμε κι εμείς!... (Τίποτε δεν είπαμε. Πλάκα κάναμε κι εμείς!).

Αυτές τις αριστοκρατικές συνήθειες, κατάλοιπα του αστικού και ύποπτου παρελθόντος σου, να τις ξεχάσεις!

Δεν υπάρχουν πριβέ πολυθρόνες! Θα βολευτείς σε ξύλινους πάγκους, όπως όλος ο λαός!


Άειντε, τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

λεφτ, το καλύτερο ντιβάνι σας το είχε κάνει ο george -πρώην ernesto τον χειμώνα, αλλά εσείς ψιλοανεπίδεκτοι:-)

καλημερούδια
λ.κ

not_me είπε...

καλημερα

λκ,επειδη τωρα ξυπνησα(10.00 ειναι εδω) και δεν εχω πιει καφε ακομα....
δεν καταλαβα τι εκανα τον χειμωνα ???
:)

στο αλλο ποστ που ειχες γραψει κατι σε μενα σου απαντησα ,ασχετο,απλα να ξερεις.

καλημερες

LeftG700 είπε...

Φίλη λ.κ.,


Άμα ο ίδιος ο george δεν κατάλαβε Χριστό, φαντάσου εμείς!

Για ξηγήσου!

Καλομεσημερούδια!


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

1. george την είχα δει την απάντησή σου
(αύριο βραδάκι έχουμε να ξανακάνουμε απολογισμό:-)
2.εσείς περιμένετε να ανατρέξω και θα σας απαντήσω.-θέλει κάποιο χρόνο.(εν τω μεταξύ ψάχνοντας κάνω και επαναλήψεις, θα βραδυάσουμε εδώ πέρα)
λ.κ

LeftG700 είπε...

OK!

Ανώνυμος είπε...

Καλά, δεν είναι να λείπεις από το κμπλογκ για λίγες μέρες κι ερχεται το πάνω κάτω!
Θα εντριφήσω σε σχόλια και αναρτήσεις για να ξαναμπώ στο κλίμα ;-))))

Παρατηρητής

Ανώνυμος είπε...

τάδε έφη ernesto:

Ο/Η ernesto είπε...
καλησπερα,
συμφωνω 100% με τον ανωνυμο και χαιρομαι που οι υπευθυνοι του blog καταλαβαν σωστα το σχολιο!
Ελπιζω το συγκεκριμενο σχολιο να γινει η αφορμη για την στροφη του blog σε αυτο που λεει και το ονομα του, γιατι πιστευω οτι καπου στην πορεια χαθηκατε!

Αν με ρωτουσατε απλα λεγοντας μου τον τιτλο τι στο καλο κανει αυτο το μπλογκ κατα την γνωμη μου θα ελεγα οτι προσεγγιζει τα προβληματα της λεγομενης γενια των 700 με μια αριστερη οπτικη γωνια!

-Γιαυτο και ξεκινησα να το παρακολουθω εξαλλου.Αν στο μεταξυ δεν σας ειχα συμπαθησει και δεν μου δινοτοταν που και που να μαθω πραγματα που πιθανον να μην με ενδιαφεραν ποτε θα με ειχατε χασει απο αναγνωστη.-

Δυστυχως δεν νομιζω οτι στο μεταξυ το blog ασχολειται με τιποτε απο αυτα....και αν το κανει (γιατι ειναι σαν να διαβαζω απο τωρα την απαντηση σας παιδια) το κανει απο τοσο "μακρια" και τοσο θεωρητικα που δεν φτανει στον στοχο του ποτε(ή αν θελετε χανετε τους ανθρωπους που οι γνωσεις τους δεν φτανουν σε αυτο το επιπεδο στα πολιτικα)!
θα μου πειτε τωρα,αυτα τα οποια κανουμε/λεμε ειναι πια τοσο αχρηστα? ειναι τοσο του πεταμου? οχι φυσικα,εξαλλου το ειπα ,απλα θα πρεπει να κανετε μια αυτοκριτικη και να ξαναδειτε ισως τελικα τι κοινο θελετε να εχετε και με τι θεματα να ασχολειστε επι το πλειστον!



χαιρετω!
παντα φιλικα!

23 Φεβρουαρίου 2010 4:55 μ.μ.

διαπιστώσεις:
κάτι τρολλιάσματα έχουν αφαιρεθεί-ευτυχώς- και κάποιες πολιτικές προβλέψεις δεν ήταν καθόλου λάθος!
λ.κ
υγ: είχε γράψει κι άλλο ένα πιο θυμωμένο ο george αλλά δεν το βρήκα.νομίζω εκεί που έγινε ο χαμός με τα τσουνάμια και τις στρουθοκαμήλους

not_me είπε...

ααα αυτα εννοεις ? :)
που τα θυμηθηκες τωρα ....

λ.κ., νομιζω οτι και τιποτα να μην ελεγα εγω μονο και μονο απο τα σχολια στα ποστ (γενικως για ολα τα blogs ισχυει αυτο,οχι μονο για εδω φυσικα) καταλαβαινει καποιος ευκολα τι και ποσο ενδιαφερει καθε ποστ τους αναγνωστες.

αν το τσεκαρεις και εδω θα δεις οτι τα "παραγωγικα" ποστ προκαλουν ενδιαφερον και τα αλλα απωθουν.

not_me είπε...

ξεχασα να γραψω οτι τα "αλλα" ποστ που λεω ελκουν φυσικα και τους..."αλλους"
;)

χαιρετω

Ανώνυμος είπε...

είναι όπως τα λες,

χαιρετώ και εγώ

LeftG700 είπε...

Φίλη λ.κ.,


ΟΚ, τώρα καταλάβαμε.

Νομίζουμε ότι το σχόλιο τού τότε ernesto νυν george που επισυνάπτεις δημιουργεί κάποια μεθοδολογικά προβλήματα σε ό,τι —υποθέτουμε, αλλά βάσιμα— ότι θέλεις να πεις.

Οι δικές σου ενστάσεις σχετίζονται με τη νέα σύγκρουση που είχαμε με το radicaldesire.blogspot.com. Το παλιό σχόλιο του george προσυπέγραφε την ειρωνική κριτική ενός ανώνυμου αναγνώστη ο οποίος σε ένα ποστ περί ανανεωτικής αριστεράς (αλλά αφού είχαν προηγηθεί 1-2 «συγκρουσιακά») έγραφε «eyxaristoume pou asxoleiste me ta provlimata tis genias ton 700 euro...».

Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να λογοδοτήσουμε (=να δώσουμε λόγο, αιτία, εξήγηση) σε ό,τι λες, αλλά πρέπει να μας δώσεις να καταλάβουμε ποιος ακριβώς κατά την άποψή σου είναι ο αντικειμενικός στόχος της «επιχείρησης ντιβάνι» στην οποία πρέπει να εμπλακούμε.


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε Παρατηρητή,


«[…]κι έρχεται το πάνω κάτω!». Δεν είναι κι άσχημο αυτό. Κάπως έτσι δεν το ’κανε κι ο Μαρξ με τη διαλεκτική του Χέγκελ;

Μπες στο μπλογκ κι ας μην έχεις μπει στο κλίμα!


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε george,


Νομίζουμε ότι απολυτοποιείς κάπως ως κριτήριο τα σχόλια. Όπως επίσης και την «κοινή γνώμη». Τέλος δεν καταλάβαμε αυτό που εννοείς όταν γράφεις «ξεχασα να γραψω οτι τα "αλλα" ποστ που λεω ελκουν φυσικα και τους..."αλλους" ;)».

Για ξηγήσου! (Μίλα ελεύθερα, αλλά φρόντισε η απάντηση να μας ικανοποιήσει…).


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

κάθε άλλο, θεωρώ ότι δεν έχετε κανένα λόγο να εμπλακείτε σε επιχείρηση ντιβάνι! αυτό έλειπε!και μάλλον δεν θα ενδιαφέρει πολύ τους συνομιλητές.
όσο για το τί μπορεί να γράφτηκε στο RD δεν έχω άποψη αφού έφυγε όλη η ανάρτηση μετά σχολίων.
δικό του είναι το βλογ, δεν μου πέφτει και λόγος,
αλλά δεν έχει και νόημα ό,τι γίνεται αλλού να μεταφέρεται εδώ.
λέω,δεν είμαι και σίγουρη:-)
υγ: και δεν θα σχολίαζα καθόλου αν δεν είχε μπει ο επαγγελματίας του χώρου ψυχικής υγείας.
λ.κ

not_me είπε...

καλησπερα,

οχι δεν ειναι απολυτο αυτο που λεω
αν και αυτα ειναι λιγο περσινα ξινα σταφυλια ,που τοτε τα ειχαμε συζητησει επαρκως και ειχαμε καταληξει στο οτι πολυ απλα βλεπουμε διαφορετικα τα πραγματα, και να εξηγησω γιατι δεν ειναι απολυτο:

εγω λεω το πολυ απλο: αν ο σκοπος του μπλογκ ειναι -κυριως- να "τραβηξει" κοσμο που ειναι εξω απο την αριστερα και να τον βαλει λιγο στον τροπο σκεψεις της ,δηλαδη αν σκοπος του ειναι η "αφυπνιση" της μαζας (και οπως ελεγα και τοτε αυτο μου δειχνει εμενα το ονομα σας οτι προερχεστε απο τον χωρο των 700 και απευθυνεστε και προς αυτον!) τοτε ενα(υπαρχουν και αλλα....αλλα ενα) σιγουρο κριτηριο ειναι τα σχολια !
αυτο ειπα!

Και αν δειτε τα ποστ που μιλανε απλα και κατανοητα και χωρις να μπλεκουν σε περιεργα -εσωτερικα- θεματα και συζητησεις της αριστερας εχουν και μεγαλυτερη περαση στον κοσμο(= περισσοτερα σχολια)
τιποτε παραπανω τιποτε λιγοτερο.

Οσο για το αλλο (με τον φοβο να το διαβαζει κανενας περιεργος και να βαλθει να με διαψευσει) λεω οτι οσο λιγοτερα ποστ(και σχολια ημερολογιου) υπαρχουν σχετικα με ....να για παραδειγμα θεματα οπως το αυτο για το RD κτλ κτλ τοσο λιγοτερες (και αυτο ειναι προσωπικη καθαρα αισθηση) επισκεψεις εχετε (ως μπλογκ) απο "περιεργους"/ψυχακιδες....

οκ τωρα?

LeftG700 είπε...

Φίλη λ.κ.,


Το «ντιβάνι» ήταν μια λίγο παιχνιδιάρικη, λίγο χιουμοριστική μεταφορά· εννοούσαμε, όπως κατάλαβες φυσικά, τον διάλογο με τον φίλο που δήλωσε γιατρός. Με αυτή την έννοια, αυτό που του προτείναμε του το προτείναμε ειλικρινά. Ο οποιοσδήποτε έχει δικαίωμα στην άποψή του. Αλλά, νομίζουμε, έχει και μια υποχρέωση να επιχειρηματολογήσει και να τη στηρίξει. Διαφορετικά, το νετ γίνεται ένα βήμα εκτόξευσης χαρακτηρισμών και ανυποστήρικτων κριτικών· δεν πάει βέβαια έτσι. Μέχρι στιγμής ο φίλος ανώνυμος δεν μας έκανε την τιμή. Θα του δώσουμε και το Σαββατοκύριακο πριν του απαντήσουμε.

Το RD το αναφέραμε επειδή σε ένα προηγούμενο σχόλιο έκανες μια έμμεση αναφορά. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να εκμαιεύουμε υποστηρικτικές γνώμες αναγνωστών που σχολιάζουν τακτικά εδώ. Πιστεύουμε όμως ότι έχουμε υποχρέωση να μην αφήνουμε να περνάνε στο ντούκου απαράδεκτες συμπεριφορές που όταν εκπορεύονται από αριστερούς μας εκθέτουν όλους (τους αριστερούς). Και με αυτή την έννοια δεν ήταν μεταφορά «επεισοδίου» από εκεί εδώ. Έπειτα, μην ξεχνάς ότι όταν σου κλείνουν τα μικρόφωνα και σε διαγράφουν από τον κατάλογο των ομιλητών, κάπου πρέπει να μιλήσεις για το γεγονός. Και βέβαια δεν έχει να κάνει σε τίποτα με προσωπικές διαφορές. Είναι διαφορές αντιλήψεων, πρακτικών και, σε τελική ανάλυση, διαφορετική αντίληψη για το τι πρέπει να είναι και τι πρέπει να θέλει ένα αριστερό μπλογκ στο διαδίκτυο.

Τέλος, δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι όχι μόνο δεν έχουμε πρόβλημα στον κριτικό ή επικριτικό σχολιασμό από οποιοδήποτε αναγνώστη. (Αυτό το γράφουμε γιατί, ίσως, υπάρχει μια κάπως απολογητική διάθεση εκ μέρους σου όταν γράφεις «δεν θα σχολίαζα καθόλου αν δεν», γεγονός που, αν συμβαίνει, μας στενοχωρεί. Κι επειδή δεν είμαστε τόσο «τρελάρες» όσο πιστεύει ο γιατρός για να στενοχωριόμαστε, ελπίζουμε ότι δεν συμβαίνει!).

Καληνυχτίζουμε. Αύριο είναι μια άλλη μέρα!


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε george,


ΟΚ, καταλάβαμε.

Γιατί όμως χαρακτηρίζεις τον ανώνυμο που δήλωσε γιατρός περίεργο και ψυχάκια; Ένας διαφωνών είναι φίλε george ή και «εχθρικός» απέναντί μας. Δημοκρατία έχουμε! Μη κάνεις κι εσύ το ίδιο λάθος. Στο τέλος οι μισοί θα κατηγορούμε τους άλλους μισούς (και αντιστρόφως) για ψυχικές διαταραχές! Διαφωνίες είναι, συμπάθειες ή αντιπάθειες, «πλακώματα» έστω. Απ’ όλα έχει η ζωή, τι να κάνουμε;


Καλημερίζουμε


Τα λέμε

not_me είπε...

δεν εννοουσα αυτον! ;)
αλλον/ους εννοω....

χαιρετω

LeftG700 είπε...

Φίλε george,


"Ταξιδεύοντας" προς τα πίσω κάνουμε μια βάσιμη υπόθεση και κάποιες άλλες για το ποιον/ποιούς εννοείς.

Για τη βάσιμη, δεν συμφωνούμε. Για τις άλλες δεν ξέρουμε.

Έτσι το λέμε, για να κλείσει ο κύκλος που άνοιξε το σχόλιό σου. Δεν έχει νόημα η συζήτηση επ' αυτού νομίζουμε. Και νομίζουμε ότι μάλλον θα συμφωνείς. Είναι άκρως υποκειμενικά θέματα αυτά όπου ο καθένας σχηματίζει την προσωπική του άποψη.

Καλό μεσημέρι.


Τα λέμε


ΥΓ Έχει πέσει πολύ κλάμα στη Γερμανία για τον αποκλεισμό;

not_me είπε...

δεν εχει οντως νοημα η κουβεντα γιατι ετσι και αλλιως τα εχουμε ξαναπει ,αυτο ειπα και πριν...

εχουμε δεχτει ως λαος στωικα τον αποκλεισμο μας αναγνωριζοντας παραλληλα την ανωτεροτητα της ισπανιας !

:)

LeftG700 είπε...

Φίλε george,


"εχουμε δεχτει ως λαος στωικα τον αποκλεισμο μας αναγνωριζοντας παραλληλα την ανωτεροτητα της ισπανιας!";

Μη μας λες τέτοια, μη μας λες τέτοια! Θα μας κάνεις στο τέλος να ερωτευτούμε την Άγγελα!


Τα λέμε

not_me είπε...

καλημερα!

ισως και να επρεπε να το εχετε κανει ηδη !
ειναι παρεξηγημενο κοριτσι η αγγελα μας!
λιγη αγαπη θελει και θα δειξει ενα εντελως διαφορετικο προσωπο!

αγαπη φροντιδα και προδερμ!!!
:)))
χαιρετω

LeftG700 είπε...

@Ανώνυμο (06 Ιουλίου 2010 9:12 π.μ.),


Τελικά, αν και πέρασαν κάμποσες μέρες δεν ξαναφάνηκες. Εμείς όμως σου οφείλουμε μια απάντηση. Για την ακρίβεια, σου οφείλουμε τρεις εναλλακτικές απαντήσεις. Αντίστοιχες με τις τρεις εναλλακτικές σου ιδιότητες: 1) να είσαι όντως ψυ, 2) να μην είσαι και 3) να είσαι απλώς ο χαρτάνθρωπος (και όχι ψυ βέβαια) που μας έλουσε με τα «γαλλικά» στο radicaldesire.blogspot.com. Ξεκινάμε:

1) Δεν είσαι ευσυνείδητος γιατρός. Αν ήσουν, δεν θα έχανες την ευκαιρία να συμβάλλεις να συνειδητοποιήσουν κάποιοι από εμάς ότι πάσχουν από παραληρηματικές ιδεοληψίες και να καταφύγουν στη βοήθεια της ψυχιατρικής. Και δεν έχουμε τον παραμικρό δισταγμό να σου πούμε ότι, στο θέμα της ευσυνειδησίας, σού ρίχνουμε στ’ αυτιά! Γιατί, από μια άποψη, ένας ιδεοληπτικός δεν είναι τίποτε άλλο από έναν υπέρμετρα ευσυνείδητο ο οποίος παραμένει προσκολλημένος σε μια ιδέα.

2) Είσαι αφελής. Γιατί πιστεύεις ότι, επειδή στο νετ ο καθένας μπορεί να δηλώνει ό,τι θέλει, γίνεται αυτομάτως και πιστευτό αυτό που δηλώνει.

3) Είσαι κότα! Και μάλιστα λειράτη! Γιατί, ενώ σε προσκαλέσαμε[1] ρητά να έρθεις εδώ και να μας πεις ό,τι θέλεις ελεύθερα και δημόσια, εσύ εξαφανίστηκες ακριβώς όπως οι χαρταετοί όταν κόβεται ο σπάγκος και τους παίρνει ο άνεμος.

Δεν μπορούμε να ξέρουμε βέβαια ποια είναι η ακριβής ιδιότητα από τις παραπάνω. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, δεν θα θέλαμε με τίποτα να είμαστε στη θέση σου!...


[1] Ξέρεις πού. Σ’ εκείνο το άλλο μπλογκ, που μας πήρες καταπόδι και έσπευσες να μας παραπέμψεις στο λήμμα της Wikipedia, το σχετικό με τις ψυχικές διαταραχές. Εκεί, για λόγους που δεν μπορούμε να ξέρουμε, βρήκες το θάρρος να υπογράψεις με το ίδιο νικ που είχες όταν μας έβριζες. Εδώ τι φοβήθηκες; Μήπως σε «απειλήσουμε» κι εσένα όπως «απειλήσαμε» το αφεντικό που έσπευσες να υπερασπιστείς; Τσου ρε Λάκη!