Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Περί κολεκτιβοποιήσεων…


…και προλεταριοποιήσεων!


Διαβάζουμε στη Βικιπαίδεια στο λήμμα Ιωσήφ Στάλιν και στο υποκεφάλαιο Η πολιτική της κολεκτιβοποίησης:

Ο Στάλιν εισήγαγε την αναγκαστική αγροτική κολεκτιβοποίηση. Η αρχή της κολεκτιβοποίησης ήταν ότι θα αντικαθιστούσε τα μικρής κλίμακας μη μηχανοποιημένα και ελάχιστα παραγωγικά αγροκτήματα με μεγάλης κλίμακας μηχανοποιημένα αγροκτήματα που θα παρήγαγαν προϊόντα πιο αποδοτικά.
Προβαίνουμε στις αναγκαίες αντικαταστάσεις:

Ο ΓΑΠ εισάγει την αναγκαστική προλεταριοποίηση των ιδιοκτητών φορτηγών αυτοκινήτων. Η αρχή της προλεταριοποίησης είναι ότι θα αντικαταστήσει τις μικρής κλίμακας μη μηχανοργανωμένες και ελάχιστα παραγωγικές μεταφορικές μικροεπιχειρήσεις με μεγάλης κλίμακας μηχανοργανωμένες καπιταλιστικές μεταφορικές επιχειρήσεις που θα μεταφέρουν προϊόντα πιο οικονομικά.
Αν αφαιρέσουμε τις προφανείς διαφορές εποχών και προσώπων (σιγά που θα βάλουμε στο ίδιο τσουβάλι τον Μεγάλο Κακό με τον εκλεγμένο Ηγέτη της Μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης), μια χαρά μας φαίνεται η αντικατάσταση.

Είναι περίεργο πώς όλα τα «μεγάλα πνεύματα» του «αντισταλινισμού» (από τον πασχίζοντα Πάσχο, μέχρι τους από «ελευθεροδημοκρατικά» ιδεώδη εμφορούμενους αριστερούς και από τους πάσης φύσεως «αναρχικούς», μέχρι τους εχθρούς του κάθε «–ισμού», με την εξαίρεση του καπιταλ–ισμού βεβαίως, βεβαίως), πνεύματα πολύ πιο ελεύθερα και ανήσυχα από τα δικά μας, δεν εντόπισαν αυτή την ομοιότητα.

Πάει η ελευθερία του ατόμου, πάει κι η αυτονομία, πάει ακόμα και η συλλογική ιδιοκτησία των «ελεύθερα συνεταιρισμένων παραγωγών», μακριά από κάθε κρατική επιβολή. Έπεα πτερόεντα όλα. Μόνο κάτι διαμαρτυρίες του κώλου για την επιστράτευση —καθ’ ό,τι «και αντιμιλιταρισταί είμεθα άμα λάχει να ’ούμε!»…

Και, φυσικά, να σου και οι ομοβροντίες κατά της «αριστεράς» (η πραγματική Αριστερά είναι …εκείνοι!) που υπερασπίζεται τους μικροαστούς (και ψιλοχουντικούς, ως αδειοδοτηθέντες επί «επταετίας»…) εις βάρος του «κοινωνικού συνόλου» (δηλαδή των ευεργετικών συνεπειών που έχει για το κοινωνικό σύνολο ο καπιταλιστικός εκσυγχρονισμός!).

Σωστά! Τι σόι Αριστερά είναι αυτή που περιορίζεται να επαναλαμβάνει σαν παπαγαλάκι «τέρμα πια στις αυταπάτες, ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες»;

Δεν βλέπει ότι εδώ δεν υπάρχουν εργάτες κι ότι ο δρόμος είναι ένας;

Με το κεφάλαιο σύντροφοί μας, με το κεφάλαιο!...



Η photo, από το blogthea.gr

7 σχόλια:

not_me είπε...

Η τελευταια προταση μου θυμισε την επικη ατακα :
"στην μοσχα αδερφες μου,στην μοσχα!"

:)

Ασχημη η κινηση του ΓΑΠ ασχημος ομως και ο τροπος/χρονος της απεργιας.

Δεν μαθανε τωρα οτι ανοιγουν τα κλειστα επαγγελματα....


καλημεριζω

LeftG700 είπε...

Φίλε george,


Καλημέρα και σε σένα. Καλώς σού τη θύμισε την ατάκα. Είναι αλήθεια ότι ο Τσέχωφ έχει πολλά στοιχεία δικά μας. (Αυτό για να κάνουμε το χατήρι σε κάποιον ανώνυμο που σε ένα άλλο μπλογκ διέγνωσε 'σχιζοφρενική μεγαλομανία' για την πάρτη μας). ;-)

Επί της ουσίας τώρα, εμείς πιστεύουμε ότι ο ΓΑΠ δεν είχε άλλο δρόμο από τη στιγμή που εξελίχθηκαν έτσι τα πράγματα. Μόνο που τις εξελίξεις τις οδήγησε εκείνος (χρόνος κατάθεσης του νομοσχεδίου, ρυθμίσεις, κ.λπ.). Και βέβαια, όλο αυτό το σκηνικό είναι και ένα "καλό" μήνυμα για τους μελλοντικούς απεργούς κάθε κλάδου.

Το άνοιγμα του κλειστού επαγγέλματος νομίζουμε ότι το έχουν αποδεχθεί. Εννοείται πως ούτε εμείς, ούτε κανείς στην Αριστερά υποστηρίζει το κόνσεπτ.

Όμως κοίτα τώρα ένα περίεργο άνοιγμα: κλείνει τον δρόμο σε κάποιον που θέλει να δουλέψει ως ελεύθερος επαγγελματίας! Μόνο εταιρίες λέει και μάλιστα από ΕΠΕ και πάνω! Καταλαβαίνεις σε ποιούς ανοίγεται ο δρόμος και για ποιούς έρχεται η "απελευθέρωση";

Ένα κατατοπιστικό άρθρο: http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=5766891

Κι ακόμα:http://news.gr.msn.com/political/article.aspx?cp-documentid=154222179


Τα λέμε

not_me είπε...

καταλαβα...
η αληθεια ειναι οτι δεν το εχω ψαξει τοσο πολυ το θεμα,δεν εχω δηλαδη αποψη κατασταλαγμενη για το "ανοιγμα" .

Απλα με τσαντιζουν οι εκβιασμοι απο οπου και αν προερχονται ...

ευχαριστω για τα λινκ.θα τα διαβασω.

χαιρετω

zalion είπε...

Αυτό το μικρό περιεκτικό σχόλιο είναι από την Αυγή.

Εναντίον των λίγων και υπέρ των ελαχίστων

Η "απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων" προβάλλεται από την κυβέρνηση ως η λυδία λίθος της ανάπτυξης. Ποιος το λέει; Το ΙΟΒΕ επικαλούνται όλοι. Πιθανόν να ισχύει. Αν γινόταν μια αναλογιστική μελέτη -φόρος τιμής στον Γ. Αλογοσκούφη- για την επίδραση που θα είχε στην εθνική οικονομία η απελευθέρωση του τζόγου, της πορνείας και του εμπορίου όπλων και ναρκωτικών, θα διαπιστώναμε ότι το ΑΕΠ θα εκτοξευόταν.

Τις τελευταίες ημέρες έχει αρχίσει η δεύτερη φάση της κυβερνητικής επίθεσης στην κοινωνία. Βρισκόμαστε στη φάση των "απελευθερώσεων". "Απελευθέρωση" και στην αγορά ενέργειας προωθεί η κυβέρνηση. Πώς απελευθερώνεται η αγορά; Με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και υποχρεωτική πώληση των μισών εργοστασίων της σε ιδιώτες. Εδώ έχουμε την απελευθέρωση από τις αλυσίδες της κοινής ωφέλειας και την προσχώρηση στην "ελεύθερη αγορά" των ιδιωτών.

Ο κλάδος των φορτηγών επελέγη να "απελευθερωθεί" πρώτος, επειδή απλούστατα είναι πιο εύκολο να περιγραφούν ως πλούσια συντεχνία και επειδή ως επαγγελματίες αυτοκινητιστές στην κόλαση των ελληνικών δρόμων συγκεντρώνουν αντιπάθειες, όπως και οι ταξιτζήδες. Ακολουθούν φαρμακοποιοί, μηχανικοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και άλλες επαγγελματικές κατηγορίες. Για όλους μπορούν να βρεθούν επιχειρήματα που να προάγουν τον κοινωνικό αυτοματισμό και να τους στριμώχνουν στη γωνία. Θα φροντίσουν γι' αυτό και τα παπαγαλάκια του Μνημονίου (Μ. Καψής, Μίχαλος).

Αυτό στο οποίο αποσκοπεί η κυβέρνηση, δεν είναι ο ανταγωνισμός, που θα ρίξει, υποτίθεται, τις τιμές και θα δημιουργήσει ελαστικότητες κινητήριες για την οικονομία. Άλλωστε, η εμπειρία δείχνει ότι όπου απελευθερώθηκαν κλάδοι της οικονομίας το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία ανεξέλεγκτων ιδιωτικών ολιγοπωλίων. Αυτό που επιδιώκει σήμερα η κυβέρνηση δεν είναι τίποτε άλλο από τη βίαιη διάλυση εκατοντάδων χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων και την υπαλληλοποίηση των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στους κλάδους αυτούς υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων με τους όρους των μεγάλων αλυσίδων. Κοντολογίς, "απελευθέρωση" είναι να πωλούνται τα φάρμακα και τα καύσιμα από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Τα υπόλοιπα είναι για να κοροϊδεύουν τον κόσμο και να του δείχνουν εχθρούς.

Γ.Κ.

LeftG700 είπε...

Φίλε zalion,


Όντως: μικρό και περιεκτικό. Ευχαριστούμε για την πληροφόρηση.

Επίσης, ένα καλό άρθρο έγραψε ο Κιμπουρόπουλος στον "Δρόμο". Θα το είδες φανταζόμαστε.


Τα λέμε

zalion είπε...

Το διαβασα. Αν και ο Δρομος δεν ειναι η πρωτη μου επιλογη στις εφημεριδες.

LeftG700 είπε...

Φίλε zalion,


Εμείς πάλι, έχουμε τέσσερις πρώτες (Κυριακάτικες) επιλογές. Κατ' αλφαβητική σειρά: "Αυγή", "Δρόμος", "Εποχή", "Πριν". Θα ήταν και ο "Ριζοσπάστης" αν δεν μας την έσπαγε το κασέ του. (Περιοριζόμαστε να τον διαβάζουμε στο νετ).


Τα λέμε