Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

Advantage to Alexis Tsipras. Left is about to lose another game. Again.


Λίγους μήνες μετά τα γεγονότα του Δεκεμβρίου και τις περίφημες δηλώσεις της Αλέκας Παπαρήγα για το «χάιδεμα» των κουκουλοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να παίρνει τη ρεβάνς. Και τι ρεβάνς!

Σε χθεσινή προεκλογική ομιλία του στους εργαζόμενους της ΒΙΑΝΕΞ δήλωσε μεταξύ άλλων: «Δεν διαχειριστήκαμε εμείς το πελατειακό και κομματικό κράτος του ρουσφετιού και της διαπλοκής. Δεν βάλαμε μίζες στα κομματικά μας ταμεία προκειμένου να δώσουμε το δημόσιο χρήμα σε εταιρείες πολυεθνικές για να πάρουν τις παροχές του Δημοσίου σε τηλεπικοινωνίες ή δεν ξέρω σε τι άλλο. Και δεν είμαστε εμείς αυτοί που έχουμε κομματικές επιχειρήσεις».

Δεν χρειάζεται και πολύ φαντασία για να καταλάβει κανείς πώς λειτουργεί η αναφορά του σε «κομματικές επιχειρήσεις», ενώ είναι ακόμα πρόσφατες οι λασπολογικές δηλώσεις του Πάγκαλου περί μετοχών του ΚΚΕ στη «Γερμανός». Και αναρωτιόμαστε: Δεν ενοχλεί τον Αλέξη Τσίπρα που εμφανίζεται να ενισχύει τους ισχυρισμούς του Πάγκαλου; Και επιτέλους, ποιο είναι το πρόβλημα όταν ένα αριστερό κόμμα έχει δικές του επιχειρήσεις; Δηλαδή το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας την εποχή της ακμής του, επί Μπερλίνγκουερ, στο όνομα του οποίου πίνουν νερό αρκετοί από το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, δεν είχε κομματικές επιχειρήσεις;

Όπως είναι φυσικό, στις δηλώσεις αυτές απάντησε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, για να ακολουθήσει ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ… Η δε σημερινή «Αυγή» φροντίζει να διευκρινίσει το ζήτημα, για όποιον τυχόν δεν κατάλαβε τι υπονοούσε ο Αλέξης Τσίπρας, επιγράφοντας το σχετικό άρθρο της με τον τίτλο «Όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται…»!

Το τελευταίο αυτό επεισόδιο αποδεικνύει, ότι στην ανελέητη σύγκρουση μεταξύ ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, καμία πλευρά δεν διστάζει να καταφύγει ακόμα και στη λασπολογία. Και ρωτάμε: Είναι αυτό επίπεδο πολιτικής και ιδεολογικής αντιπαράθεσης μεταξύ αριστερών κομμάτων; Και μάλιστα 18 ημέρες πριν από τις Ευρωεκλογές;

Δεν ξέρουμε ποιος θα κερδίσει αυτή την τελευταία «μάχη». Εκείνο που ξέρουμε είναι ποιος χάνει για μια ακόμα φορά το παιχνίδι…

6 σχόλια:

Gμόσιος είπε...

Το παιχνίδι θα χαθεί γιατί η διάσπαση, οι αποχρώσεις, οι ήσσονος σημασίας ιδεολογικές διαφοροποιήσει, η θεωρητική ματαιοδοξία σε προσωπικό επίπεδο του κάθε ηγετίσκου και τα μικροσυμφέροντα είναι στο dna της "αριστεράς". Δε χρειάζεται να πας μακρυά. Πάρε παράδειγμα από σένα. Επειδή δε σε εκφράζει η πλειοψηφία έφτιαξες μια 2η "αριστερή" δήθεν γ700. Άντε και ένα ΠΑΜΕg700 για να είμαστε κομπλέ με το ελληνικό πολιτικό φολκλόρ. Μετά συγχωρήσεως και άνευ παρεξήγησης για να μη βγάζουμε την ουρά μας απ' έξω.

LeftG700 είπε...

@Gμόσιε,


«…η διάσπαση, οι αποχρώσεις, οι ήσσονος σημασίας ιδεολογικές διαφοροποιήσεις, η θεωρητική ματαιοδοξία σε προσωπικό επίπεδο του κάθε ηγετίσκου και τα μικροσυμφέροντα είναι στο dna της ‘αριστεράς’». Συμφωνούμε (όχι βέβαια για τα εισαγωγικά που μας βάζεις). Αλλά θα μας επιτρέψεις να συμπληρώσουμε:

Η διάσπαση, οι αποχρώσεις, οι ήσσονος σημασίας ιδεολογικές διαφοροποιήσεις, η θεωρητική ματαιοδοξία σε προσωπικό επίπεδο του κάθε ηγετίσκου και τα μικροσυμφέροντα είναι στο dna και της δεξιάς. Και τελικά: Είναι στο dna και του πολιτικού ανθρώπου, αφού είναι στο dna του ανθρώπου… Απορρίπτεις την Αριστερά για κάτι το ανθρώπινο; Δικαίωμά σου, αλλά είτε ξανασκέψου το, είτε πες μας τους πραγματικούς λόγους απόρριψης.

Για μας τώρα σε σχέση με την ομάδα του blog G700. Eίναι χρήσιμες οι παρατηρήσεις σου γιατί είναι μια καλή αφορμή να διευκρινίσουμε κάποια πράγματα. Θα το κάνουμε με ανάρτηση σε 3-4 μέρες.

Τέλος, για τα εισαγωγικά και τα «δήθεν». Δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι θέλεις να πεις με τα εισαγωγικά που βάζεις στη λέξη αριστερά. Ότι δεν υπάρχει αριστερά σήμερα; Ότι υπάρχει αλλά δεν εκπροσωπείται από τα αριστερά κόμματα; Αν εννοείς το πρώτο, όπως καταλαβαίνεις δεν συμφωνούμε. Αν εννοείς το δεύτερο, να το συζητήσουμε. Ποιες πρέπει να είναι οι αντιλήψεις και οι θέσεις για ένα πραγματικό αριστερό κόμμα ή οργάνωση σήμερα κατ’ εσέ;

Γιατί όμως μας αποκαλείς «δήθεν γ700»; Στο blog σας ο @Normad απαντώντας σε ένα σχόλιό μας, μας ρώτησε «ποιοί είναι οι ιδιοκτήτες της Αριστεράς». Του απαντήσαμε. Με τη σειρά μας σε ρωτάμε: Ποιοί είναι οι αυθεντικοί G700;


Τα λέμε.


ΥΓ. Περιττό να πούμε ότι δεν υπάρχει τίποτα να σου συγχωρήσουμε ούτε κάτι για να σε παρεξηγήσουμε.

Ευγένιος Ραμίρεζ είπε...

Χωρίς να διαφωνώ, θα ήθελα να παρατηρήσω ότι, εάν τεθούν αυτές οι σκέψεις στο σκληρό ενός μέτριας χωρητικότητας Vortex Lindis με κόμπακτ μικροεπεξεργαστή Spectra 510 (προσοχή στις κινέζικες απομιμήσεις!), τότε δεν υπάρχουν πολλές αμφιβολίες ότι τα flex-woosers θ' αποδειχτούν αρκετά εύθραυστα για να αντέξουν τη functinalization, ειδικά στην εποχή συγκομιδής των πυγολαμπίδων, που διανύουμε παραδοσιακά από τις 29 Απριλίου. Δείτε επ' αυτού το Tikurila Norh του ξεχασμένου Winethorp Molina.

Gμόσιος είπε...

έχεις απόλυτο δίκιο για το dna του πολιτικού ανθρώπου. Έτσι είναι. Όλοι μας κρύβουμε μέσα μας ένα κτήνος που λέγεται άνθρωπος.

Την "αριστερά" τη βάζω σε εισαγωγικά γιατί a) έτσι όπως συμπεριφέρεται τις περισσότερες φορές περιχαρακώνεται σε έναν χυδαίο μαρξισμό, γίνεται δογματική και αντιπλουραλιστική και διώχνει τον κόσμο, και β) μ' αυτά που προτείνει αυτοαναιρείται και αυτοπυροβολείται. Το αριστερό αποτέλεσμα έχει σημασία όχι ο αριστερός αφαιρετικός λόγος.

LeftG700 είπε...

@Gμόσιε,


Χαιρόμαστε που συμφωνούμε σε κάτι. Βέβαια δεν υιοθετούμε το χαρακτηρισμό "κτήνος", είσαι λίγο αυστηρός για να μη πούμε μεταφυσικός.

Σημειώνουμε με πολύ προσοχή τις παρατηρήσεις σου για την Αριστερά και θα έχουμε την ευκαιρία να τα συζητάμε όλ' αυτά στο μέλλον. Είμαστε όμως της γνώμης ότι τα εισαγωγικά δεν περιέχουν αυτές τις παρατηρήσεις. Σε συμβολικό επίπεδο δε, μάλλον σε κατατάσσουν σε αρνητή της κι όχι σε κριτικό της.


Τα λέμε.

Ανώνυμος είπε...

κι εσυ φυσικά ρίχνεις λάδι στη φωτιά -πότε εμφανιζόμενος ως δήθεν Φιλοσύριζα ,πότε εμφανιζόμενος ως δήθεν Φιλο ΚΚΕ