Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ε D I T O R I A L

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Ο Βενιαμίν είναι αριστερός!


Στην χθεσινή «Αυγή της Κυριακής» δημοσιεύτηκε ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείo από έρευνα της V.PRC του Απριλίου για τις Ευρωεκλογές. Αφορά στην πρόθεση ψήφου των νέων, 18-24 ετών που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά. Σύμφωνα με την V.PRC λοιπόν και μετά από την στάθμιση των ποσοστών, η συγκεκριμένη ομάδα των νέων ψηφοφόρων αναδεικνύει την Αριστερά πρώτη δύναμη! Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 17% και το ΚΚΕ 10% με το αθροιστικό ποσοστό τους να ξεπερνάει κατά πολύ το 20% του ΠΑΣΟΚ και ακόμα περισσότερο το 15% της ΝΔ. Κι αυτό, χωρίς να εμφανίζονται στη έρευνα άλλα, μικρότερα σχήματα της Αριστεράς, όπως το μετωπικό της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. ή άλλες μεμονωμένες οργανώσεις. Αξίζει να σημειωθεί το υψηλό ποσοστό που συγκεντρώνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι (10%) αλλά και το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό του Λευκού, Άκυρου και Αποχής (17%). Τέλος, οι Βενιαμίν των νέων φαίνεται να μαυρίζουν τον ΛΑΟΣ αφού του δίνουν μόλις ένα 2%.

Τι δείχνουν αυτά τα ευρήματα; Μα τι άλλο από το ότι, καθώς τα νεότερα στρώματα της νεολαίας στρέφονται προς την Αριστερά και μάλιστα με τέτοια μαζικότητα, οι συνθήκες που θα της επιτρέψουν να επηρεάσει πιο αποφασιστικά τα πράγματα αρχίζουν ήδη να διαμορφώνονται καθαρά; Πράγμα που βέβαια αυξάνει ακόμα περισσότερο τις ευθύνες της. Για πολλά, μεταξύ των οποίων και για το γεγονός, ότι τέτοιου τύπου «αθροίσεις» μόνο σε αναλύσεις δημοσκοπήσεων μπορούν προς το παρόν να γίνονται...

Θα συνεχιστεί αυτό το «παρόν» και θα συνεχίσει η Αριστερά να αλληλοσπαράσσεται; Όλα δείχνουν πως ναι, στο άμεσα ορατό μέλλον τουλάχιστον. Κι αυτό, παρά την καταγραμμένη σε πολλές δημοσκοπήσεις θέληση -κατά μεγάλη πλειοψηφία- των αριστερών για κοινή τουλάχιστον δράση και εγκατάλειψη των θλιβερών συντροφικών «μαχαιρωμάτων».

Σύμφωνα με αυτή την θέληση, ο κόσμος της Αριστεράς θα προτιμούσε να δει στο χθεσινό πρωτοσέλιδο της «Αυγής» όχι την λεζάντα «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεύτερη δύναμη στους νέους ψηφοφόρους», αλλά, «η Αριστερά πρώτη δύναμη στους νέους ψηφοφόρους». Φυσικά, δεν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία, ότι την ίδια αντιμετώπιση με την «Αυγή» θα ακολουθούσε και ο «Ριζοσπάστης», η «Εποχή», ή το «Πριν» σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Εμείς συντασσόμαστε με την ενωτική αντίληψη του κόσμου της Αριστεράς. Και αφιερώνουμε σ’ αυτόν, το πρώτο μας editorial.

6 σχόλια:

zouf είπε...

Οι νέοι της γενιάς των 700 ευρώ δε στρέφονται ούτε αριστερά ούτε δεξιά. 30% των νέων σύμφωνα με τη VPRC θα ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ και Οικολόγους. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει την κατιούσα δε το βλέπεις; Το ίδιο και το ΚΚΕ που μισεί το ΣΥΡΙΖΑ για ποια ενότητα μιλάς; Τέλος τα προβλήματα δεν είναι ούτε αμιγώς ταξικά, ούτε αμιγώς γενεακά, αυτά είναι απλοϊκότητες που βοηθούν τις πολιτικοιδεολογικές αφηγήσεις του καθενός. Τα προβλήματα είναι σύνθετα και πολύπλοκα. Και για να μην το ξεχάσω. Μετά από δύο χρόνια ξύπνησε και η αριστερά και αποφάσισε να μιλήσει για το πρεκαριάτο αντί να αερολογεί θεωρητικά για τον καπιταλισμό και το σοσιαλισμό; Πάλι καλά όχι άλλο κάρβουνο.

LeftG700 είπε...

@zouf,


Πολύ απ' τα μούτρα μας πήρες! Ας τα δούμε ένα-ένα.

Δεν υποστηρίξαμε ότι συνολικά η γενιά των 700 ευρώ στρέφεται προς την Αριστερά. Νομίζουμε ότι το κείμενό μας ήταν πολύ σαφές γι' αυτό και πολύ έντιμο. Ασχοληθήκαμε με το ιδιαίτερο κομμάτι των νέων ψηφοφόρων που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά. Εκεί σύμφωνα πάντα με την V.PRC η προτίμησή τους είναι καθαρή.

Δεν το κάναμε για να υπονοήσουμε ότι όλη η γενιά των 700 ευρώ στρέφεται αριστερά. Το κάναμε για να ενθαρρύνουμε όλους τους αριστερούς δείχνοντας ότι ένα ιδιαίτερο κομμάτι της νεολαίας βλέπει με συμπάθεια τις αριστερές ιδέες. Αλλά και για να πούμε με τον τρόπο μας σε όλα τα κόμματά της και τις οργανώσεις της πως φτάνει πια με το κάρβουνο, όπως λες κι εσύ, του αλληλοσπαραγμού.

Συμφωνούμε μαζί σου ότι τα προβλήματα είναι σύνθετα. Όμως η δική μας ανάλυση δείχνει ότι σε τελική ανάλυση η γενιά των 700 ευρώ τραβάει όσα τραβάει γιατί υφίσταται εκμετάλλευση. Κι εδώ μπαίνει το ταξικό.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ θα δούμε στις εκλογές. Και δεν πιστεύουμε ότι το ΚΚΕ τον μισεί. Νομίζουμε ότι προσπαθεί να μείνει το μόνο "αφεντικό" της Αριστεράς. Πράγμα φύσει αδύνατο. Πιστεύουμε ότι κάποτε η ηγεσία του θα το καταλάβει.

Όπως το έχουν καταλάβει και ένα-δύο παιδιά από μας που συμμετέχουν κι ας ψηφίζουν ΚΚΕ.

Θα μας λύσεις μια απορία; Λες ότι το πρόβλημα δεν είναι αμιγώς διαγενεακά. Πώς εξηγείται ότι το μόνο μπλογκ που λες ότι παρακολουθείς είναι το g700; Αν δεν κάνουμε λάθος, έχουν κάνει τη διαγενεακή δικαιοσύνη σημαία τους.


Τα λέμε.


ΥΓ. Έ όχι και τώρα ξύπνησε η Αριστερά για το πρεκαριάτο! Έλεος!

zouf είπε...

Πολλά blogs παρακολουθώ, αλλά με εκνευρίζει το αριστερό δήθεν. Δε το λέω για σένα προσωπικά. Γενική διαπίστωση. Επίσης όπως αριστερά και πρόοδος δεν είναι μόνο το κκε, έτσι δεν είναι και μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ. Και οι Οικολόγοι τους οποίους θα ψηφίσω στις ευρωεκλογές στις προοδευτικές αριστερές δυνάμεις εντάσσονται όπως και το μεγαλύτερο κομμάτι του κοινωνικού ΠΑΣΟΚ. Εν τέλει αριστερά για μένα σημαίνει ενάντια στο κατεστημένο και διαρκής αλλαγή. Όχι εμμονή στην ταξική ανάγνωση. Και το κατεστημένο στην Ελλάδα δεν είναι μόνο ταξικό είναι και ηλικιακό, είναι και αντι-περιβαλλοντικό. Τα βαμπίρ υπάρχουν όπως υπάρχει και η γεροντοκρατία και οι επετηρίδες και οι μαλάκες εργοδότες πενηντάρηδες που σου την πέφτουν (σεξουαλική παρενόχληση) και μας έχουν φλομώσει παράλληλα με τη νοσταλγία για τους αγώνες της γενιάς τους.

Και επειδή με ενδιαφέρει το περιβάλλον θα σου πω ότι η διαγενεακή δικαιοσύνη είναι η μόνη που μπορεί να στηρίξει αξιακά την έννοια της βιωσιμότητας. Άλλωστε από εκεί προήλθε και γεννήθηκε. Μέχρ ΄σημερα και ο καπιτσλισμός των κερδών και ο σοσιαλισμός της ισότητας ΡΥΠΑΙΝΟΥΝ με δικαιολογία την ανάπτυξη

:)

LeftG700 είπε...

@zouf,


Κι εμάς μας εκνευρίζει το αριστερό δήθεν. Εδώ συμφωνούμε. Αλλά ρε φίλε πού δεν υπάρχει "δήθεν"; Είναι αυτός λόγος να απορρίπτεις κάτι; Αφού αυτό το κουσούρι το έχουν όλοι.

Συμφωνούμε επίσης ότι αριστερά και πρόοδος δεν είναι μόνο το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Όμως φίλε @zoyf, δεν αρκεί να αυτοορίζεται κάτι μη δεξιό, για να το βαφτίζουμε αριστερό. Κι εδώ δεν μιλάμε για τον κόσμο που υποστηρίζει ένα κόμμα αλλά για την πολιτική αυτού του κόμματος. Θα μας επιτρέψεις να έχουμε πολλές αμφιβολίες για τους Οικολόγους Πράσινους. Και πολλές βεβαιότητες για το ΠΑΣΟΚ. Δεν το έχουμε δει; Αρκεί να βγαίνει ο Ππανδρέου και να λέει Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα για να πούμε ότι το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί αριστερές πολιτικές;

Τελικά, αν και λες ότι τα προβλήματα είναι σύνθετα και συ με την διαγενεακή δικαιοσύνη έχεις κολλήσει. Θα κάνουμε ξεχωριστή ανάρτηση λίαν προσεχώς γι' αυτό, δεν μας παίρνει να το συζητήσουμε σε σχόλιο.

Τα λέμε.

:)

zouf είπε...

εγώ δέχομαι την ταξική ανάλυση μόνο που την συμπληρώνω με τη γενεακή, τη σχέση των φύλων, των εθνών κλπ. Είναι πολλά που πρέπει να μπουν στο κάδρο. Σωστό αυτό που λες ότι ό,τι δεν είναι δεξιό δεν είναι αυτομάτως αριστερό. Γι' αυτό κι επειδή η κοινωνία είναι πολύπλοκη ίσως είναι καλύτερα να μιλάμε για προοδευτικούς και συντηρητικούς.

LeftG700 είπε...

@zouf,


Για θυμήσου ποιοί πρώτοι και καλύτεροι θέλουν να καταργήσουν τη διάκριση μεταξύ Δεξιάς-Αριστεράς. Δεν μας φαίνεται ότι είσαι μαζί τους...

Πολλά πρέπει να μπουν στο κάδρο, συμφωνούμε. Το ζήτημα είναι ποιό είναι το κυρίαρχο χρώμα. Κι αυτό είναι το ταξικό.

Δεν είναι ζήτημα γενεών, φύλου, ή ...σεξουαλικής προτίμησης τα 700 που μας δίνουν. Και το μπλογκ που παρακολουθείς δεν ονομάστηκε
generationunder35 ή generationofsexualliberation. G700 oνομάστηκε. Αυτό που δεν υπάρχει στις αναλύσεις τους, το έχουν στον τίτλο τους! Για σκέψου το.


Τα λέμε.