Σάββατο 16 Μαΐου 2009

"Κι εσείς Ολυμπιακός;". "Α, σας παρακαλώ! Εγώ είμαι με την G700!".


Έτσι όπως η καθημερινή ρητορεία πολιτικών και δημοσιογράφων περιλαμβάνει τακτικές αναφορές στην περίφημη Γενιά των 700 ευρώ, δηλαδή τους νέους εργαζόμενους που μπαίνουν ή μπήκαν πριν από λίγα χρόνια στην παραγωγή με τις γνωστές σε όλους συνθήκες αμοιβής και εργασίας, αρχίζει να δημιουργείται μια παράξενη εντύπωση: Ότι η γενιά μας, για κάποιους ανεξήγητους λόγους, είναι η πρώτη σε όλη την ανθρώπινη Ιστορία που αποτελεί ένα ενιαίο κοινωνικό σώμα! Eκεί οδηγεί η απομόνωση ενός μόνο στοιχείου πράγματι κοινού σε όλους μας, του ηλικιακού, απ' όλα όσα συνθέτουν αυτή την περίφημη G700, όπως κωδικοποιημένα αναφέρεται.

Φυσικά, κάτι τέτοιο είναι κάτι περισσότερο από λάθος. Είναι γελοίο! Για να το διαπιστώσει κανείς δεν χρειάζεται να καταφύγει σε περίπλοκες και βαθιές αναλύσεις ή ογκώδη συγγράμματα. Αρκεί να κάνει έναν παραλληλισμό με τους οπαδούς μιας ποδοσφαιρικής ομάδας, του Ολυμπιακού, ας πούμε. Αν εφαρμόσει αυτή την "λογική" εκεί, θα πρέπει να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι όλοι οι οπαδοί του Ολυμπιακού αποτελούν κι αυτοί ένα ενιαίο κοινωνικό σώμα, αφού όλους τους χαρακτηρίζει η αγάπη προς τα ερυθρόλευκα χρώματα!

Δεν είναι και τόσο δύσκολο να καταλάβει κανείς, ότι τέτοιες "λογικές" αποκρύπτουν τις ταξικές διαφορές που διαπερνούν την εργαζόμενη νεολαία, όπως και όλη την κοινωνία άλλωστε. Γιατί όπως ακριβώς "ομογενοποιούν" τον εφοπλιστή Μαρινάκη με τους ναύτες καταστρώματος των πλοίων του που ορκίζονται στον "Θρύλο", έτσι ακριβώς θεωρούν ως "ένα και το αυτό" τον γιό του επιχειρηματία που σπούδασε στις ΗΠΑ, με την κόρη του εργάτη της Χαλυβουργικής που δουλεύει στα Goody's!

Σ' αυτό το συλλογικό blog θα προσπαθήσουμε στο μέτρο του δυνατού να άρουμε αυτή την απόκρυψη, αποκαλύπτοντας την αδυσώπητη κοινωνική πραγματικότητα. Ο στόχος μας αυτός δείχνει και την θέση που καταλαμβάνουμε στην κοινωνική αντιπαράθεση μεταξύ των (λίγων) κυρίαρχων και των (πολλών) κυριαρχούμενων. Είμαστε με τους πολλούς. Και γι' αυτό, βρισκόμαστε στην πλευρά της Αριστεράς. Ως Left G700 λοιπόν, θα κάνουμε και από αυτό εδώ το βήμα κάθε δυνατή προσπάθεια, για να φανεί όσο πιό καθαρά γίνεται μια απλή αλήθεια: Η διέξοδος από το σημερινό καταθλιπτικό τοπίο δεν βρίσκεται στις ατομικές προσπάθειες επιβίωσης, σε αντιπαράθεση μάλιστα με τις μεγαλύτερες γενιές -που κι αυτές καταβάλλεται προσπάθεια να θεωρηθούν ως ένα και ενιαίο κοινωνικό σύνολο- αλλά στον συλλογικό αγώνα για την απελευθέρωσή μας, όπως και όλης της Ελληνικής κοινωνίας άλλωστε, από την οικονομική εκμετάλλευση. Καλώς σας βρήκαμε!




10 σχόλια:

OnWine είπε...

Καλά ξεκινήσατε... δε λέω. Αλλά κάπου εκεί στη μέση μάλλον τα μπερδέψατε. Γιατί δηλώνετε, ότι οι G700 είναι... δύο, και εσείς είστε με αυτή που βρίσκεται αριστερά.

Αλλά, ρε παιδιά, πόσο ...αριστερά, και το κυριώτερο... ποιά αριστερά? Γιατί σήμερα, δεν ξέρω αν το έχετε αντιληφθεί, υπάρχουν πολλές ...αριστερές! Ούτε μία, ούτε δύο ...πολλές, σχεδόν όσοι και οι Ελληνες. Αν σήμερα σταματήσετε κάποιον Ελληνα στον δρόμο και τον ρωτήσετε, αμφιβάλλω αν θα βρείτε κανένα που να μην δηλώσει ...αριστερός. Και ας ψηφίζει ΝΔ, και ας βρίζει τους μετανάστες.. αριστερός θα δηλώσει.

Αλλά ας μην γκρινιάζω... προσωπικά χαίρομαι που υπάρχει κάποιο blog που (ίσως... καινούργιοι (?) είσατε) που αποφάσισε να προσδιορίσει αυτή την ...φανταστική γενιά των 700.

Καλή επιτυχία...

LeftG700 είπε...

@Sxoliastis,


Ευχαριστούμε πολύ για τις ευχές! Ελπίζουμε να είσαι και γουρλής!

Έχεις δίκιο για τις πολλές αριστερές. Εμείς είμαστε όμως με την ...Αριστερά! Που σημαίνει, προσπαθούμε να ξεπεράσουμε ό,τι μας χωρίζει και να επενδύσουμε σε ό,τι μας ενώνει!

Και για τους πολλούς κατά δήλωση αριστερούς φαίνεται να έχεις κάποιο δίκιο. Δεν αυτοπροσδιορίζονται όμως όλοι, σκεπτόμενοι πονηρά. Υπάρχει και πολύ σύγχυση.


Τα λέμε.

Τσαλαπετεινός είπε...

Καλο ταξίδι στη blogoΘάλασσα!

LeftG700 είπε...

@Τσαλαπετεινός,


Ευχαριστούμε πολύ! Καλή αντάμωση!


Τα λέμε.

Ανώνυμος είπε...

Καλώς σε βρήκαμε και μείς...
Επιτέλους!
Ντ.

LeftG700 είπε...

@Aνώνυμε(Ντ.),


Ευχαριστούμε πολύ! Ιδίως γι' αυτό το "επιτέλους!"


Τα λέμε.

Δ. Δρακονάριος είπε...

Αγαπητοί LeftG700,


Εγώ είμαι με τους "ναύτες καταστρώματος". Και με τα κορίτσια που "δουλεύουν στα Goody's"! Άρα, είμαι μαζί σας. Καλή επιτυχία!

Γερά! Γερά και με τσαμπουκά!


Χαιρετώ (συντροφικά).

LeftG700 είπε...

@Δ.Δρακονάριε,


Ευχαριστούμε πολύ για τις ευχές! Χαιρόμαστε που είσαι με τους ναύτες καταστρώματος και τα κορίτσια των Goody's. Και ναι, γερά! Χαιρετούμε κι εμείς (συντροφικά).


Τα λέμε.

zouf είπε...

η G700 είναι μία γενιά που σταδιακά αποκτάει ενιαία συνείδηση πρεκαριάτου και δεν είναι ούτε αριστερή ούτε δεξιά. οΥτε την ενδιαφέρει η ενότητα της Α-ριστεράς ειδικά όταν η Α-ριστερά τσακώνεται όλη την ώρα μεταξύ της. Το ΚΚΕ μισεί το ΣΥΖΡΙΖΑ και το αντίθετο, οι ανανεωτικοί πετροβολούν τους άλλους και όλοι μαζί πασοκ, οικολόγους και δικομματισμό. Ταυτόχρονα υπάρχουν 15 κομμουνιστικές και κομμουνιστικογενείς οργανώσεις κάθε μία εκφράζει τις ιδεολογικές τρίχες-αποκλίσεις κάποιου πεθαμένου αγωνιστή. Εγώ σε όλη αυτή την κατάσταση δε βλέπω καμιά λύση αλλά κάτι μαγαζάκια που δεν μπορούν να συνεονοηθούν ούτε για τα αυτονόητα

Τα προβλήματα των νέων επισφαλών εργαζόμενων δεν είναι ούτε αμιγώς ταξικά, ούτε αμιγώς γενεακά, αυτά είναι απλοϊκότητες που βοηθούν τις πολιτικοιδεολογικές αφηγήσεις του καθενός. Τα προβλήματα είναι σύνθετα και πολύπλοκα.

LeftG700 είπε...

@zouf,


Όσα θίγεις εδώ τα καλύπτουμε στο σχόλιό σου του editorial. Αν θες συνεχίζουμε εκεί την κουβέντα.


Τα λέμε.