Πέμπτη, 7 Μαΐου 2015

Η νέα γραμμή τής κυβερνητικής προπαγάνδας εν όψει τού νέου Μνημονίου. Ζητούνται γραμμιτζήδες πρόθυμοι να τη μεταφέρουν. Ηθική και υλική αμοιβή ικανοποιητική. Θα εξεταστούν μόνο σοβαρές περιπτώσεις (και με την απαράβατη προϋπόθεση αυτές να κινούνται αποκλειστικά εντός τών κόκκινων γραμμών που ορίζουν την περιοχή τών αριστερών αρχών και αξιών).
Τη νέα γραμμή συνοψίζει «λαϊκά και σταράτα» το ανωτέρω εικονιζόμενο πρωτοσέλιδο της σημερινής Kontra News. Για εκείνους που χρειάζονται περισσότερη ανάλυση ή για αυτούς που προτιμούν έναν πιο politically correct αριστερό λόγο, υπάρχει και το σημερινό κύριο άρθρο τής Αυγής. Τα υποστηρικτικά προς την ίδια κατεύθυνση άρθρα τών αριστερών ευρωπαϊστών τού ΣΥΡΙΖΑ («αριστερών ευρωκομμουνιστών» ή «νεοκομμουνιστών» κατά Χρήστο Λάσκο και άλλους), εκείνων δηλαδή που «πιο αριστερά τους βρίσκεται μόνο ο τοίχος», αναμένεται να δημοσιευθούν μέχρι το τέλος τής εβδομάδας...

ЖΟЖΟЖΟЖΟЖΟ χρόνος, αντικειμενικά, κυλά για όλους μας το ίδιο. Στην πολιτική, όμως, μερικές φορές ισχύει αυτό που λέμε ‘‘πυκνός’’, ή με άλλα λόγια «όσα δεν φέρνει ο χρόνος τα φέρνει η στιγμή». Επίσης, η αντίληψη του χρόνου διαφοροποιείται ανάλογα με τη δραστηριότητα ή την ανάγκη. Παραδείγματος χάριν, για τους δανειστές ο χρόνος κυλούσε εις βάρος της Ελλάδας, μέχρι που αντελήφθησαν, καθυστερημένα, πως η σημερινή κυβέρνηση δεν μπλοφάρει, αλλά, αντιθέτως, εννοεί αυτά που λέει, δηλαδή ότι χωρίς αποκατάσταση της ρευστότητας δεν υπάρχει δόση.

Αυτό θα ήταν κακό για όλους και οι συνέπειες απρόβλεπτες. Έτσι, τις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε πως οι τόνοι έχουν πέσει και η πλευρά των δανειστών εμφανίζεται πιο συνεργάσιμη. Οι εκκρεμότητες δεν ήταν και δεν είναι τεχνικές. Αυτά τα λύνουν οι τεχνοκράτες μόλις πάρουν την εντολή. Το θέμα ήταν και παραμένει πολιτικό και γι' αυτό τα ηνία της διαπραγμάτευσης ανέλαβε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνεχή επαφή με Μέρκελ, Γιούνκερ, Λαγκάρντ, καθώς και οι Γ. Δραγασάκης, Ευ. Τσακαλώτος και Γ. Βαρουφάκης, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες είχαν κρίσιμες πολιτικές επαφές. Το αποτέλεσμα ήταν να διαφανεί, για πρώτη φορά, η προοπτική συμφωνίας.

Προσοχή, όμως, δεν υπάρχουν περιθώρια για θριαμβολογίες, ούτε για χαλάρωση. Η συμφωνία πρέπει να μορφοποιηθεί και να οριστικοποιηθεί και εν συνεχεία να οδηγήσει σε πιο μακροπρόθεσμη λύση. Λύση η οποία θα δώσει τη δυνατότητα στη χώρα να παρουσιάσει και να εφαρμόσει ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της οικονομίας, αναδιανομής του εισοδήματος, μεταρρυθμίσεων τέτοιων που να "ξαναβάλουν" την Ελλάδα στην Ε.Ε., διότι —κακά τα ψέματα— σήμερα μπορεί να έχουμε ευρώ, αλλά όχι στις τσέπες μας, και μπορεί να έχουμε τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά η Ελλάδα βρίσκεται εντός παρενθέσεως, αφού σε πολλά και βασικά δεν ισχύει το κοινοτικό κεκτημένο, ενώ και η απόσταση από τον κοινοτικό μέσο όρο στα χρόνια του Μνημονίου διευρύνθηκε.

Με άλλα λόγια, έχουμε μπροστά μας ανήφορο, ο οποίος όμως δεν θα είναι του Σίσυφου. Στον βραχύ χρόνο, πάντως, για να ευοδωθούν οι προσπάθειες για συμφωνία, πρέπει να απομονωθούν οι ακραίοι συντηρητικοί κύκλοι, στην Ευρώπη κυρίως, που έχουν υπονομεύσει αρκετές φορές την εξεύρεση λύσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: