Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Τριφασικό πολιτικό κουίζ! (αποκλειστικά για τα ‘‘σαΐνια’’ τής Ιδεολογικής Επιτροπής τής ΚΕ τού ΚΚΕ και τους ‘‘φωστήρες’’ τής ηγεσίας τής ΚΟΕ)



A: Τι έκανε ο Καρλ Λίμπκνεχτ στις 4 Αυγούστου τού 1914;

B: Πότε και μαζί με ποιους άλλους συντρόφους και συντρόφισσές του ίδρυσε την ομάδα Σπάρτακος;

Γ: Πότε διαγράφτηκαν από το SPD τα μέλη τής ομάδας και γιατί παρέμειναν σε αυτό μέχρι να διαγραφούν;


ΥΓ Η ανάρτηση αφιερώνεται στον αγαπητό (πλην αδιάβαστο) αναγνώστη και σχολιαστή μας DimK.



70 σχόλια:

ελληνοφρενικος είπε...

Λαφαζανεικο=Συνεργασια με το πασοκ στις δημοτικες εκλογες μετα το 91 για να μην παρει τους δημους λεει η δεξια!!!(Ξενερωτοι-κολλημενοι-σχεδον προδοτες εμεις που δεν το καναμε!)Λαφαζανεικο στηριξη του τσιπρα για να μην βγουνε οι μνημονιακοι....(Ξινοι- κολλημενοι-δειλοι-σχεδον προδοτες εμεις που λεγαμε πως ειναι κοροιδια αριστερη πολιτικη εντος ΕΕ)Λαφαζανεικο υπερ παντων ολων ο αγων για ΟΧΙ στο ψευτοδημοψηφισμα απατη του τσιπρα(κολλημενοι-πουλημενοι-σχεδον προδοτες εμεις που λεγαμε πως ο τσιπρας το κανει για πουστικους λογους....)Λαφαζανεικο=Απατη-καιροσκοπισμος-τυχωδιωκτισμος....Αυτα δεν ξεπλενονται με ανιστορητες αναφορες στο 1914 που δεν υπηρχε καν τοτε Κ.Κ. και το δημιουργησε μετα ο Καρλ.....Να μου πεις εδω πηγε ο αλητης ο τσιπρας που υποστηριζες εσυ και ειδικα το λαφαζανεικο και κατεθεσε λουλουδια στην Καισαριανη την πρωτη μερα της πρωτη φορα αριστερα.....Εχει χαθει καθε ντροπη.....Ασε το παρελθον τριζουν πολλα κοκκαλα,μην με κανεις να γραφω μεχρι αυριο για τις ντροπες του λαφαζανεικου που τολμα να λεγεται και λαικη ενοτητα.....

ελληνοφρενικος είπε...

Σε αντιστοιχα πονηρα ερωτηματα που εθεται το λαφαζανεικο(οταν στηριζε τσιπρα)και συγκρινε την κυβερνηση συριζα-ανελ με το Λενιν και τις κινησεις τακτικης που εκανε εχει απαντησει φανταστικα ο Νικολας ο Μπογιοπουλος σε αρθρο του.Ναι αυτος που δημοσιευεται τα αρθρα του στη ισκρα οταν ξεπροστιαζει τον τσιπρα,αλλα οχι οταν ξεμπροστιαζει το λαφαζανεικο......Αν ειχε επικρατησει το λαφαζανεικο στο ΚΚΕ η καταληξη του θα ηταν σιγουρα ταυτοσημη του Γαλλικου,Ιταλικου και αλλων.....Εκει δεν υπαρχει καν κομμουνιστικη αριστερα περαν μικρων ομαδων χωρις λαικο ερεισμα....

κάποιος σύντροφος είπε...

καλά ο εκνευρισμός που προκαλεί το λαφαζανέικο στο ΚΚΕ είναι γιατί το αριστερό ρεύμα είναι σαρξ εκ της σαρκός του ΚΚΕ, και με κάποιες πολύ σημαντικές προσθήκες προς τα αριστερά.

λοιπόν που λες ελληνοφρενικέ το λαφαζανείκο έχει κάνει και αυτά που λες, και άλλα, και πολλά από αυτά που λες καλά τα έχει κάνει (πχ δεν πήγε με την ΕΕ στο δημοψήφισμα)

στα άλλα αρνητικά που έχει κάνει σαν ρεύμα με καταβολές ΚΚΕ, πολέμησε την εξέγερση του Πολυτεχνείου κατά την διάρκεια και μετά, έσπαγε καταλήψεις με οννεδιτικους τραμπουκισμούς, συγκυβέρνησε για χρόνια με το ΠΑΣΟΚ και τελικά και με την ΝΔ.

πιο πριν ήταν ουρά της ΕΔΑ, στήριζε το Δόγμα Μπρέζνιεφ, είχε Βάρκιζες και Λιβάνους.

είχε όμως και ΕΑΜ, και ΔΣΕ, και αγώνες της ΕΔΑ και της ΔΝΛ και πολλά άλλα.

έτσι είναι οι διασπάσεις, κουβαλάνε αμαρτίες, έχουν παρελθόν, έχουν και προσφορά,και ηρωισμό, και ήττες, και ξεπουλήματα, το θέμα είναι σήμερα να είναι στο από δω χαράκωμα. Και το χαράκωμα είναι μια ανεξάρτητη πορεία απέναντι στον ευρωπαϊσμό και τον ευρωατλαντισμό, για την λαική εξουσία και τον σοσιαλισμό.

πάει πολύ το ΚΚΕ που είναι ακόμα κολλημένο σε όσα προσάπτει στο λαφαζανέικο, στην διαχείριση, τον συστημισμό και το ξεπούλημα, να του τα προσάπτει.

κάτω το κεφάλι και η μύτη σύντροφοι του ΚΚΕ, υπάρχει λαός σε αυτή την χώρα με μνήμη και ιστορία, τα ξέρει αυτά που "αποκαλύπτετε" απλά σας τα προσάπτει όλα γιατί και εσείς τα κάνατε και τα κάνετε πάντα.

"κάποιος σύντροφος"

ελληνοφρενικος είπε...

Oταν μιλαω για λαφαζανεικο μιλαω για το 91 και μετα.Απο τοτε που προσπαθησαν να παρουν και φυσικα να διαλυσουν το κομμα αλλα δεν τα καταφεραν.Αν τωρα εσυ θες να αναπαραγεις τις θεωριες σου για βαρκιζες,πολυτεχνεια και αλλα θελουμε 10 μερες να γραφουμε και δεν εχω καμια ορεξη.Απο το 91 λοιπον και μετα το λαφαζανεικο μονο ντροπη προσφερει στην υποθεση της αριστερας.......Οσο για το δημοψηφισμα δεν ειναι ντροπη να παραδεχτεις οτι εξαπατηθηκες.....Αν και δεν θα επρεπε γιατι υπηρχε πριν η 20 φλεβαρη!Οι 47+10 σελιδες!Οι δηλωσεις του αλεξη πως οτι και να γινει θα φερω συμφωνια σε 2 μερες!κλπ κλπ....Οχι μονο εδωσε αερα στα πανια του κινηματος το δημοψηφισμα αλλα μονο απογοητευση και παραιτηση οπως ηταν και ο στοχος του αλεξη που σας εξαπατησε και καμαρωνει ακομα στις ομιλιες του για το 62%που θεωρει δικο του!Εγω παντως δεν του εδωσα το δικαιωμα να με εκμεταλευτει,ειπα απο την αρχη πως ειτε βγει το ναι ειτε το οχι μνημονιο θα μας φερει στη μαπα η σοσιαλοδημοκρατια που εγινες ουρα....Υ.Γ.Ευτηχως η πλειοψηφια του κοσμου της αριστερας εχουν παρει πολυ καλα χαμπαρι και τον αλεξη και τις ουρες του.....Σε λιγες μερες θα το δεις,ελπιζω μονο ενα πολυ μικρο ποσοστο αριστερων(δεν μιλαω για σοσιαλοδημοκρατες η αριστεριστες)που μπορει να ξεγελαστει(το υπολογιζω ενα 1%απο το 4%που θα παρει η λαε)να μην φτασει ωστε να βαλουμε τους φασιστες απο κατω για λογους συμβολικους και ουσιαστικους γιατι θα τους κοψει πολυ τη φορα αν τους βαλει το ΚΚΕ απο κατω.

κάποιος σύντροφος είπε...

ο άλλος ξέρει πόσο θα πάρει η ΛΑΕ, και έχει κάνει και κατανομή τους με βάση τι είναι ιδεολογικά.

υπομονή, εγώ πάλι φοβάμαι την αποχή, δεν με νοιάζει ιδιαίτερα τι θα πάρει η ΛΑΕ, το ΚΚΕ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που πιστεύω θα πάνε και οι 3 κάπως ενιαία, καλά, μέτρια, ή άσχημα. Αν η ΛΑΕ πάρει 4% που λες, εγώ λέω παραπάνω, το ΚΚΕ θα πάρει ξέρω γω 5,5 με 6%, δηλ χάλια.

μετά πρέπει να δούμε τις κατανομές σε κοινωνικά στρώματα, να δούμε απώλειες σε αυτά για τον ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε δουλειά

"κάποιος σύντροφος"

LeftG700 είπε...

Παίδες (ελληνοφρενικέ και κ.σ. κατ` αρχήν, και όποιοι άλλοι προκύψουν στην πορεία), χαρείτε την κουβέντα σας όσο μπορείτε περισσότερο.

Είναι η τελευταία φορά που επιτρέπεται να στήνεται συζήτηση για άσχετα με την εκάστοτε ανάρτηση θέματα.

κάποιος σύντροφος είπε...

καλά, μάζεψε κάμποση μαγκιά και συ

"κάποιος σύντροφος"

LeftG700 είπε...

Σε μένα απευθύνεσαι, κ.σ.;

κάποιος σύντροφος είπε...

προφανώς, τι κάνεις, μας προειδοποιείς ? πας καθόλου καλά ?

είναι η τελευταία φορά, λέει... και το εκτός θέματος που το είδες ? είναι τρόπος αυτος νομίζεις ?

έλα παναγία μου, τι άλλο θα ακούσουμε ...

προφανώς η προειδοποίηση σου απορρίπτεται

"κάποιος σύντροφος"

dimK. είπε...

..τωρα δηλαδη γιατι το κανεις αυτο?
Μου εβαλες δουλεια για να απαντησω (σε μενα) και να βρω τις αντιστοιχιες με την σημερινη κατασταση!
Μεταξυ μας ομως,τον Λαφαζανη δεν τον εχω οχι για Λιμπκχεντ,ουτε για Γουλιμη(!)

Φιλίστωρ είπε...

O Λίμπκνεχτ (δε θέλει και ρώτημα) ήταν επαναστάτης. Ο Λαφαζάνης (επίσης δε θέλει ρώτημα) είναι ρεφορμιστής. Παρ' όλα αυτά πάντως, τον Αύγουστο του 1914, στην κρίσιμη ψηφοφορία για τα πολεμικά ομόλογα, ο Λίμπκνεχτ δεν είχε το κουράγιο να κάνει κάτι περισσότερο από το να απέχει. Ήταν μάλιστα ο μοναδικός βουλευτής του SPD που απείχε. Όλοι οι υπόλοιποι έδωσαν θετική ψήφο. Δε μεμφόμαστε βέβαια τον Καρλ Λίμπκνεχτ, που δεν είχε το κουράγιο να καταψηφίσει. Πέρα από την αφόρητη ψυχολογική πίεση, ήταν και πολιτικά δικαιολογημένος ο φόβος του ότι θα απομονωθεί, σε σημείο που να μην μπορεί πλέον να παίξει τον παραμικρό θετικό ρόλο. Με παρόμοιο σκεπτικό, δεν τον μεμφόμαστε ούτε για το ότι γεγονός παρέμεινε μέλος του SPD, παρέα με τον "αποστάτη Κάουτσκι" και με τον Φρίντριχ Έμπερτ, που έμελλε μετά από λίγα χρόνια να τον δολοφονήσει. Ας μην ξεχνάμε ότι, την εποχή εκείνη, το SPD ήταν -τύποις και ουσία- το κόμμα της γερμανικής εργατικής τάξης και θα ήταν δύσκολο σε κάποιον να εξηγήσει πώς γίνεται να εγκαταλείπει το SPD, χωρίς ταυτόχρονα να εγκαταλείπει την υπόθεση της εργατικής τάξης. Τιμούμε τον Καρλ Λίμπκνεχτ για την ίδρυση της Ομάδας Σπάρτακος, έστω κι αν παρέμεινε στο SPD για καιρό μετά τη μοιραία εκείνη ψηφοφορία. Το κάθε πράγμα κρίνεται μέσα στις συνθήκες και τα συμφραζόμενα της εποχής -και μου φαίνεται ότι ο Λίμπκνεχτ έκανε το καλύτερο που μπορούσε να κάνει υπό τις δεδομένες συνθήκες.

Υ.Γ.: Δε θυμάμαι πότε ακριβώς αποχώρησε ο Λίμπκνεχτ από το SPD (όχι μόνος του φυσικά). Νομίζω πάντως πως η αποχώρησή του συναρτήθηκε με το ξέσπασμα της Επανάστασης στη Ρωσία. Μπορεί να κάνω και λάθος. Θυμάμαι όμως καλά ότι παρέμεινε μέλος του SPD κατά το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωποσφαγής του A' Π.Π.

Μάρκομ Ξ είπε...

@φιλίστωρ

Με ποια κριτήρια κρίνεις τον ένα και τον άλλο, όσον αφορά τους χαρακτηρισμούς που δίνεις;

Φιλίστωρ είπε...

Ποιος από τους δύο χαρακτηρισμούς σε προβληματίζει; Το "επαναστάτης" για τον Καρλ Λίμπκνεχτ, ή το "ρεφορμιστής" για τον Παναγιώτη Λαφαζάνη; (Άλλον χαρακτηρισμό δεν απέδωσα. Το "αποστάτης Κάουτσκι" δεν είναι δικό μου, ώστε να πρέπει να το αιτιολογήσω.)

Μάρκομ Ξ είπε...

@φιλίστωρ

Δεν είπα ότι διαφωνώ απαραίτητα. Με ενδιαφέρει να μάθω με ποια κριτήρια τους χαρακτηρίζεις (Λιμπκνεχτ - Λαφαζάνη).

LeftG700 είπε...

Φίλε Μάρκομ Ξ,


Επίτρεψέ μου μία διευκρινιστική διδικαστική επισήμανση, επειδή έχω την εντύπωση ότι έχεις παρερμηνεύσει τη χρήση του συμβόλου @.

Δεν πρόκειται για κάποια καινούργια μόδα στον εδώ διάλογο. Το χρησιμοποιώ εγώ όταν οι περιστάσεις θα έκαναν τη στάνταρ προσφώνηση (φίλε) να φαντάζει άνευ νοήματος ή αστεία. Παράδειγμα:

Μπαίνει κάποιος και στο σχόλιό του μου προσάπτει υβριστικούς χαρακτηρισμούς που καλύπτουν το μισό Π.Κ. Ε, θα είναι λίγο κουλό να του απαντήσω, αποκαλώντας τον φίλο. Έτσι λοιπόν καταφεύγω στο σύμβολο @, που, σου θυμίζω, έχει την έννοια Προς τον/την.

Ελπίζω να φάνηκα χρήσιμος ώστε να μη φορτωθείς μια καινούργια τυραννία (αρκετές έχουμε ;-) ).


Τα λέμε

Μάρκομ Ξ είπε...

Αγαπητοί Λέφτηδες

Ευχαριστώ για τη διευκρίνιση, αλλά σε αντίθεση με εσάς είμαι λίγο πιο εκλεκτικός στη χρήση της λέξης "φίλε". Δυστυχώς με τον καινούριο τρόπο του blogger δεν έχω άλλη επιλογή από το @ για να καταλαβαίνει ο άλλος ότι απευθύνομαι σε αυτόν. Ο μόνος που αισθάνομαι φίλο και έχει περάσει από εδώ ξέρετε ποιος είναι... Για τους άλλους, όσο και αν τους σέβομαι δεν μπορώ (ακόμα) τουλάχιστον να αισθανθώ έτσι.

Υ.Γ. Θα τη δώσετε τη "γραμμή"; Τι θα γίνει;

LeftG700 είπε...

Φίλε Μάρκομ Ξ,


Από τη μεριά μου το Φίλε/Φίλη σημαίνει κυρίως τη φιλική διάθεση. Μην ξεχνάς ότι ο ρόλος μου (οικοδεσπότης) το καθιστά αυτό και λίγο "υποχρεωτικό".

Ο ξέρετε ποιος είναι έχει κατεβάσει ρολά για την ώρα. H απουσία του είναι κάτι παραπάνω από αισθητή.

Γραμμη; (Ξέρεις οτι δεν μου αρέσει η λέξη. Προφανώς με πειράζεις.) Θα γίνει. Προ των εκλογών, εννοείται. Αλλά τρέχω και με διάφορα προεκλογικα.


Τα λέμε

Φιλίστωρ είπε...

Αγαπητέ Μάρκομ Ξ,
Ευχαριστώ για τη διευκρίνηση και απαντώ χωρίς περιστροφές στο ερώτημά σου:
Επαναστάτη αποκαλώ κάποιον που (α) αναγνωρίζει την ύπαρξη των κοινωνικών αντιθέσεων (β) τις θεωρεί σε τελευταία ανάλυση αγεφύρωτες εντός της υπάρχουσας κατάστασης πραγμάτων, και (γ) εργάζεται για την όξυνση αυτών των αντιθέσεων, χωρίς να φοβάται τη ρήξη με το αστικό μπλοκ εξουσίας, αλλά επιδιώκοντάς την.
Από την άλλη μεριά, ρεφορμιστή αποκαλώ κάποιον που (α) αναγνωρίζει την ύπαρξη των κοινωνικών αντιθέσεων (β) θεωρεί ότι -με λίγη καλή θέληση και έξυπνο social engineering- μπορούν να βρεθούν "αμοιβαία επωφελείς λύσεις", και (γ) εργάζεται για την εκτόνωση των κοινωνικών αντιθέσεων, μέσα από τη βελτίωση της θέσης των υποτελών τάξεων εντός της υπάρχουσας κατάστασης πραγμάτων. Στην περίπτωση μάλιστα που οι κοινωνικές αντιθέσεις οξυνθούν, σε σημείο που να απειλείται ρήξη με το αστικό μπλοκ εξουσίας και να μπαίνει στην ημερήσια διάταξη η ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης πραγμάτων, δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο -μολονότι δεν είναι νομοτελειακά αναγκαίο- να βλέπουμε τον ρεφορμιστή να χάνει τελείως τη μπάλα και να μην ξέρει πού παν τα τέσσερα, ενώ δεν αποκλείεται να τον δούμε να περνάει "από την άλλη μεριά". Πάντως αποκλείω εντελώς το ενδεχόμενο να έχουμε και τη θετική εξέλιξη: Όταν μπαίνει στην ημερήσια διάταξη η σύγκρουση με το αστικό μπλοκ εξουσίας και κρίνεται το με ποιους θα πας και ποιους θ' αφήσεις, ας αφήσουμε ανοιχτή την πιθανότητα (μικρή ωστόσο) να δούμε ότι ο ρεφορμιστής, αφήνοντας κατά μέρος τον ρεφορμισμό του, τάσσεται με την "από δω μεριά". Η ιστορική εμπειρία έχει και τέτοια παραδείγματα να μας δείξει.

Φιλίστωρ είπε...

Διόρθωση: Μου ξέφυγε ένα "δεν", με αποτέλεσμα να αλλάζει τελείως το νόημα.
Παρακαλώ το τελευταίο κομμάτι να διαβαστεί ως εξής: Πάντως δεναποκλείω εντελώς το ενδεχόμενο να έχουμε και τη θετική εξέλιξη: Όταν μπαίνει στην ημερήσια διάταξη η σύγκρουση με το αστικό μπλοκ εξουσίας και κρίνεται το με ποιους θα πας και ποιους θ' αφήσεις, ας αφήσουμε ανοιχτή την πιθανότητα (μικρή ωστόσο) να δούμε ότι ο ρεφορμιστής, αφήνοντας κατά μέρος τον ρεφορμισμό του, τάσσεται με την "από δω μεριά". Η ιστορική εμπειρία έχει και τέτοια παραδείγματα να μας δείξει.

πικάπα είπε...

Να ρωτήσω κι εγώ κάτι,αφού πρώτα πω ότι συμφωνώ με τους ορισμούς σου Φιλιστορα, μετά τη διόρθωσή σου. (Είδες, τι μπορεί να κάνει καμιά φορά ένα "δεν"..)

1) Θεωρείς πως στην υποθετική περίπτωση που ο Λαφαζάνης ηγούμενος ενός πλειοψηφικού κόμματος στυλ ΛΑΕ, είχε τη δυνατότητα να κάνει στάση πληρωμών, προσφυγή στον ΟΗΕ για μονομερή διαγραφή, εθνικοποίηση τραπεζών, κλπ, θα έκανε πίσω;
2) Θεωρείς αυτή την περίπτωση ως ρήξη με το αστικό μπλοκ αξουσίας. Αν όχι τι;


Άσχετα αν όλα αυτά τα ενδεχόμενα 1) και 2) δεν φαίνεται να έρχονται μπροστά μας,
και το ενδεχόμενο που κανονικά θα έπρεπε να εξετάζουμε είναι αν θα υπάρχει αντιπολίτευση απέναντι στο μονομπλοκ αστικό μπλοκ, τέτοια αντιπολίτευση που θα έχει και το επίχρισμα της κοινοβουλευτικής εκπρσώπησης και θα μπορεί να θέτει στο όποιο κίνημα Πολιτικούς στόχους (με ότι θετικό ή και αρνητικό αυτό συνεπάγεται για το κίνημα),
άσχετα λοιπόν που δεν τοποθετείσε στο άμεσο και ορατό μέλλον αλλά γενικά,
οι ορισμοί σου είναι σωστοί (για μένα)

Θα μπορούσες όμως να τους κάνεις λίγο πιο ωφέλιμους για τη μικρή ζωή που ζούμε;

Με πραγματική εκτίμηση θα ενδιαφερόμουνα αν το κάνεις λίγο πιο πρακτικό.

ΥΓ.
Ένα ακόμη πρτακτικό ερώτημα θα ήταν αν Θεωρείς ότι η ΛΑΕ είναι εκ των προτέρων και μπορεί να σταθεί ποτέ ως "κόμμα του Λαφαζάνη". Αλλά αυτό άστο για αργότερα.

πικάπα είπε...

σορρυ για την βιαστική προχειρογραφή με τα τυπογραφικά. ελπίζω να μην είναι αυτός λόγος για να μην απαντήσεις

Φιλίστωρ είπε...

Aγαπητέ πικάπα,
Άνθρωπος που αφήνει να του ξεφύγει ένα "δεν" από δω μέχρι το φεγγάρι, σαν πολύ δεν του πάει να δυσανασχετεί με τις προχειρογραφίες των άλλων; Απαντώ λοιπόν ευθέως στα ερωτήματά σου, με τη διαφορά ότι θα απαντήσω με αντίστροφη σειρά. Έχουμε και λέμε:

Η μονομερής στάση πληρωμών (sovereign default, που λεν και στο χωριό μου) θα συνιστούσε από μόνη της κήρυξη πολέμου απέναντι στο αστικό μπλοκ εξουσίας και είναι βέβαιο ότι θα πυροδοτούσε αλυσιδωτές αντιδράσεις. Κάθισε αναπαυτικά κι απόλαυσε το χαμό που είχε να γίνει: Με το που ανακοινώνεται sovereign default, η ΕΚΤ θα απαντούσε αυθημερόν με διακοπή της παροχής ρευστότητας, το οποίο σημαίνει ότι η ΕΚΤ αρνείται να παίξει το ρόλο της Κεντρικής Τράπεζας για την περίπτωση της Ελλάδας. Επειδή όμως καμία χώρα δε μπορεί να λειτουργήσει χωρίς Κεντρική Τράπεζα, το μόνο όπλο που έχεις για ν' απαντήσεις σ' αυτή την ενέργεια της ΕΚΤ είναι μια κατεπείγουσα ΠΝΠ, με την οποία ορίζεις την ΤτΕ ως Κεντρική Τράπεζα της χώρας. Η Ελλάδα μπορεί για ένα διάστημα να χρησιμοποιεί το ευρώ, αλλά βρίσκεται ήδη εκτός ευρωζώνης. {Υπενθυμίζω ότι η ευρωζώνη δεν είναι το σύνολο των χωρών που χρησιμοποιούν το ευρώ. Είναι το σύνολο των χωρών που ανέθεσαν το ρόλο της Κεντρικής Τράπεζας στην ΕΚΤ.} Χρειάζεσαι όμως κι άλλη μια κατεπείγουσα ΠΝΠ, με την οποία ορίζεις ότι ο έλεγχος του τραπεζικού συστήματος περνάει στο Δημόσιο, ώστε να εξασφαλιστούν οι καταθέσεις του κοσμάκη. Και βέβαια, χρειάζεσαι κι άλλο ένα δεκρετάλιο (Προεδρικό Διάταγμα άραγε;) με το οποίο να παύεις τον κ. Στουρνάρα από την ΤτΕ.
Όλα τούτα, αγαπητέ πικάπα, (και ιδίως τα δυο τελευταία) κινούνται εκτός των ορίων της αστικής νομιμότητας. Μονάχα "επαναστατικώ δικαίω" μπορείς να νομοθετήσεις ότι οι μετοχές του Ελληνικού Δημοσίου μετατρέπονται ξαφνικά σε κοινές μετά δικαιώματος ψήφου -και μόνο "επαναστατικώ δικαίω" μπορείς να εκπαραθυρώσεις τον κ. Στουρνάρα. ,{Οk! Μετά θες καπάκι και μια Συντακτική Εθνοσυνέλευση, η οποία να κάνει ό,τι κάνουν οι Συντακτικές Εθνοσυνελεύσεις: Να επικυρώσει κατόπιν εορτής της ήδη συντελεσθείσα πολιτειακή μεταβολή...}.

Θα τα έκανε όλα αυτά ο Λαφαζάνης, εάν και εφόσον είχε βρεθεί στη θέση του Τσίπρα; Ειλικρινά, δε μπορώ να ξέρω. Σίγουρα θα είχε πολύ περισσότερες πιθανότητες να τα κάνει, σε σχέση πάντα με τον Τσίπρα. Εφόσον όμως τον αποκαλώ ρεφορμιστή, πιστεύω ότι η φυσική του ροπή θα ήταν να κωλώσει κι αυτός. Δεν ισχυρίζομαι ότι δε θα το 'θελε να φτάσει μέχρι τη ρήξη. {Ούτε καν για τον Τσίπρα δε μπορώ να το ισχυριστώ με σιγουριά.} Ισχυρίζομαι ότι θα κώλωνε μπροστά στην προοπτική της ρήξης, για τον απλούστατο λόγο ότι, κατά πάσα πιθανότητα, ούτε κι αυτός θα την είχε προετοιμάσει. Κακά τα ψέματα! Στη ρήξη δε φτάνεις επειδή ξύπνησες "κάπως". Φτάνεις επειδή όλο το προηγούμενο διάστημα έχεις συντελέσει ώστε να κλιμακωθούν οι μορφές πάλης. Και μπορώ μετά λόγου γνώσεως να σου πω ότι, όλο το προηγούμενο διάστημα, κάθε φορά που πήγαιναν να κλιμακωθούν οι μορφές πάλης (κορυφαίο παράδειγμα η απεργία των καθηγητών), ο Λαφαζάνης κι οι δικοί του τραβούσαν χειρόφρενο. {Αλλιώς τι σόι ρεφορμιστές θα ήταν, ντε!}

Κατά τα λοιπά, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου: Αυτό που μας απασχολεί στην παρούσα φάση είναι να υπάρχει αντιπολίτευση (χρήσιμη αντιπολίτευση, εννοείται) στο αστικό Κοινοβούλιο που θα εκλεγεί στις 20/9 -και νομίζω ότι η ψήφος στη ΛΑ.Ε. είναι μια χρήσιμη ψήφος, χωρίς να μυκτηρίζω και τις όποιες άλλες πιθανές επιλογές.

Όσο για το αν η ΛΑ.Ε., από τις 21/9 και μετά, μπορεί να σταθεί ως "κόμμα του Λαφαζάνη", η απάντησή μου είναι μονολεκτική: Όχι.

Μάρκομ Ξ είπε...

@Φιλίστωρ και @πικάπα

Η συζήτηση άνοιξε και δεν κρύβω ένα χαμόγελο, γιατί έβαλα ένα λιθαράκι σε αυτό και άλλο ένα γιατί αν και κατάτι θεωρητική είναι βαθιά ουσιαστική, έτσι όπως την ανοίξατε.
Θα αφήσω τα α) και β) κριτήρια του τι σημαίνει επαναστάτης, καθότι εν πολλοίς συμφωνώ. Θα σταθώ στο "(γ) εργάζεται για την όξυνση αυτών των αντιθέσεων, χωρίς να φοβάται τη ρήξη με το αστικό μπλοκ εξουσίας, αλλά επιδιώκοντάς την".
Αναρωτιέμαι, ένας επαναστάτης πρέπει να εργάζεται για την όξυνση των αντιθέσεων κάθε στιγμή; Αντικειμενικά, στην κοινωνία που ζούμε ο επαναστάτης και κατ' επέκταση η τάξη που κατ εξοχήν εκπροσωπεί ξεκινούν από πολύ μειονεκτική θέση. Η αντεπανάσταση έχει επικρατήσει σε όλον τον κόσμο (ελπίζω να μην μπούμε σε καμιά ατέρμονη συζήτηση περί Κούβας ή σε μια άλλη που εκ προοιμίου δεν θα συμμετέχω περί Β. Κορέας) και η αστική τάξη είναι παντοδύναμη και πολύπειρη πια. Επομένως, είναι ωφέλιμο εξ αρχής και εξ ορισμού ο επαναστάτης να εργάζεται για την όξυνση αυτή; Μήπως δεν θα του πάρει πάρα πολύ χρόνο και κόπο να πείσει την αποπροσανατολισμένη ιδεολογικά εργατική τάξη για τα α) και β); Μήπως σε αρχικό τουλάχιστον στάδιο πρέπει να παίζει άμυνα; Το αντίπαλο στρατόπεδο είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προκαλέσει με τις ενέργειές του την αφορμή για να οξυνθούν οι αντιθέσεις. Οι αστοί, ειδικά στην εποχή κρίσης που ζούμε είναι καταδικασμένοι να επιτίθενται συνεχώς. Από την άλλη, η εργατική τάξη είναι σχεδόν πλήρως ανοργάνωτη, ιδεολογικά αποπροσανατολισμένη και φορτωμένη με στρατηγικές ήττες. Μήπως λοιπόν αυτό που διακρίνει τον επαναστάτη από τον τυχοδιώκτη είναι ότι το γ) πρέπει να γίνει "γ) εργάζεται για να είναι έτοιμος τη στιγμή που θα οξυνθούν αυτές οι αντιθέσεις, χωρίς να φοβάται τη ρήξη με το αστικό μπλοκ εξουσίας, αλλά περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να την επιδιώξει;" (Τα ερωτήματα δεν είναι ρητορικά)

Όσο για τη ΛΑΕ σαν κόμμα του Λαφαζάνη ή του οποιουδήποτε Λαφαζάνη μπορεί να σταθεί. Απλά δεν θα είναι κόμμα της εργατικής τάξης. Όσο επικρατούν οι λογικές των μηχανισμών, των χαρισματικών που πρέπει να μιλάνε και να αποφασίζουν περισσότερο από τους άλλους και των θολών διαδικασιών προκοπή δεν θα έχουμε. Όσο οι βουλευτές και τα στελέχη κάθονται κυρίως στα γραφεία και στις καρέκλες των στούντιο, κίνημα δεν έχει.

πικάπα είπε...

Τελικά, αγαπητοί Φιλίστωρ και Μάρκομ Ξ, λάου λάου το πηγαίνατε με μικρές φλασιές και γρίφους και χρειαζόσασταν ένα ανορθόγραφο παιδί να ρωτήσει, για να ξεδιπλώσετε κάποια από τα πάρα πολλά που έχετε να δώσετε. Διαβάζοντάς σας, έβγαλα τη sim από το κινητό με τα λίγα ΜΒ που έχω για να ξεκλέψω και να γράψω ένα κανονικό κείμενο σε κομπιούτερ, με την εκτίμησή μου.
Αφήνω όμως τα καλά τα λόγια για το τέλος. Θέλοντας ένα μικρό σχολιασμό, η αναψηλάφηση που κάνει ο Μάρκομ για το κριτήριο (γ) είναι νομίζω το κρίσιμο μέρος της λύσης και του προβλήματος. Δηλαδή, ο προβληματισμός είναι τόσο παλιός και επανέρχεται εδώ και αιώνες, που η κάθε φορά επιτυχής απάντησή του είναι αυτή που φέρνει το «νέο», ή τη «νίκη», που «δεν μπορεί ακόμη να γεννηθεί». Πάντα οι συνθήκες ανατροπής είναι Οριακές καταστάσεις. Παράλληλα, ο προβληματισμός αυτός εξελίσσεται σχεδόν πάντα ως Δούρειος Ίππος με τον οποίο ηττώνται οι υποτελείς τάξεις. Εστιάζοντας στο θέμα της άμυνας, αν προσθέσουμε και τη τιτανοτεράστια γεωπολιτική δυσκολία, που ποτέ δεν ομολογείται πλήρως από την όλη αριστερά, το «λογικό» συμπέρασμα είναι ότι είμαστε καταναγκασμένοι σε άμυνα. Ο χαρακτήρας της άμυνας βέβαια και αυτός αναζητείται. Επιθετική άμυνα, ή λούφα και παραλλαγή, τι ακριβώς κάνουμε με το κράτος, κλπ, έχει μεγάλη διαφορά. Η δυσκολία της άμυνας ωστόσο είναι ότι όταν ο αντίπαλος συνεχώς επιτίθεται και εσύ δεν έχεις που να κρυφτείς, δεν μπορείς να συγκρατήσεις τις δυνάμεις σου. Οι δυνάμεις σου και εσύ ο ίδιος είναι κανονικοί άνθρωποι, πλήρως εκτεθειμένοι στην επίθεση. Όση ιδεοληπτική συσπείρωση και να προσπαθήσεις, η άμυνα σε καταδικάζει σε συνεχή περιχαράκωση, φθορά και ήττα. Χαρακτηριστική περίπτωση άμυνας που Γνωρίζει καλά το τοπίο είναι το ΚΚΕ. Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι για να μπορέσει να κρατήσει την άμυνά του, χρειάζεται κάποια στοιχειώδη συγκάλυψη από έναν ρεφορμισμό –άσχετα που τον κράζει, τον έχει ανάγκη. Με αυτή την έννοια, ο Ρεφορμισμός δεν μπορεί ποτέ να εκλείψει και θα είναι πάντα μια αυθόρμητη επαμφοτερίζουσα τάση που γεννάται από αναγκαιότητα και καταναγκασμό.
Μιλώντας για τη συγκυρία με το δεδομένο τοπίο, άμυνα σε έναν πόλο είναι αδύνατο να κρατήσει. Οι εστίες που διαμορφώνονται σήμερα, ΚΚΕ. ΛΑΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, είναι οι ελάχιστα απαραίτητες αντισυστημικές εστίες. Και εδώ θα συμφωνήσω ότι η (σχετικά) ρεφορμιστικότερη όλων ΛΑΕ, χρειάζεται να σταθεροποιηθεί στο τοπίο, μετά την ολοκληρωτική προσχώρηση του κλασσικού ρεφορμιστικού φορέα (συριζα) στο στρατόπεδο του αντιπάλου (προδιαγεγραμμένη νομίζω). Όσο για τη διαφωνία αν η ΛΑΕ μπορεί να σταθεί σαν κόμμα του Λαφαζάνη, παρότι δίνετε διαφορετικές απαντήσεις, ο ένας όχι και ο άλλος ναι, με ένα τρόπο συμφωνώ και με τις δύο απαντήσεις, καθώς δίδονται η κάθε μια σε διαφορετικό πλαίσιο, αλλά και επειδή κανείς δε μπορεί να είναι σίγουρος στη δυναμική κατάσταση και στο πραγματικό πεδίο. Αλλά δεν θέλω να μακρηγορώ περισσότερο.
Θέλω περισσότερο να τονίσω ότι η Γνώση υπάρχει, καθαρή και διαμαντένια, αυτό δείχνουν οι παρεμβάσεις σας Φιλίστορα και Μάρκομ Ξ. Δυστυχώς η Γνώση δεν συμβαδίζει συχνά και με την Ενέργεια και έτσι αναγκαστικά διαχειρίζονται την κατάσταση δια της μεταβατικής ιδιότητας, ή μόνο με τη θεωρία, Στελέχη ή Διανοούμενοι. Διανοούμενοι και Στελέχη, για διαφορετικούς λόγους, με κοινό παρονομαστή ωστόσο την παραμόρφωση λόγω κατοχύρωσης, μονιμότητας και Ασφάλειας (και τελικά ελλείμματος πηγαίας ταξικής θέσης), αδυνατούν - και αυτό είναι αντικειμενικό (για αντικειμενικούς λόγους). Οι υπερβάσεις σπανιότατες ή παροδικές. Επομένως, ίσως κρεμόμαστε από λεπτές και συγκυριακές στιγμές, ή χορδές, για τις οποίες βέβαια όσο λιγότερο είμαστε προετοιμασμένοι τόσο περισσότερο θα τις χάνουμε παρά τρίχα. Και πάντα η ενεργητική χειραφέτηση (γνώση+ενέργεια) μιας μεγάλης κρίσιμης μάζας των υποτελών τάξεων θα είναι το ζητούμενο.

Μάρκομ Ξ είπε...

Για τη συνέχεια της συζήτησης συμμερίζομαι πολλά (αν και όχι όλα) σημεία από τον προβληματισμό σου Πικάπα. Δυο - τρία σχόλια μόνο.

"Δυστυχώς η Γνώση δεν συμβαδίζει συχνά και με την Ενέργεια"
Μεγάλη αλήθεια και ένας από τους λόγους που κάθε φορά που θέλω να σχολιάσω κάτι το σκέφτομαι δυο φορές, καθότι απέχω από ενέργειες αρκετό καιρό.

Καταλαβαίνω τι λες για το ζήτημα της άμυνας και τι τύπου άμυνα πρέπει να είναι αυτή. Θα διαφωνήσω όμως με το "ο Ρεφορμισμός δεν μπορεί ποτέ να εκλείψει και θα είναι πάντα μια αυθόρμητη επαμφοτερίζουσα τάση που γεννάται από αναγκαιότητα και καταναγκασμό". Για μένα η τακτική υποχώρηση (και όχι ο αναχωρητισμός) και η υπολογισμένη άμυνα δεν συνιστούν καθόλου ρεφορμισμό. Είναι αναγκαίες τακτικές κινήσεις αν πραγματικά θες να πετύχεις τον στρατηγικό στόχο και όχι να κάνεις απλά επαναστατική άσκηση. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, αυτό που χρειάζεται επειγόντως αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι η οργάνωση του συνδικαλιστικού κινήματος, το οποίο είναι σχεδόν διαλυμένο (με ανισόμετρη ευθύνη όλων, όσοι έπρεπε να μην το αφήσουν να διαλυθεί). Χωρίς 'στρατό' τι επίθεση να κάνεις; Από την άλλη, υπήρξαν στιγμές που προσφέρονταν για επιθετικές ενέργειες ή αλλιώς για επιχείριση αποκάλυψης της οξύτατης αντίθεσης εργασίας - κεφαλαίου. Το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι στιγμές προέκυψαν από την ανάδειξη δευτερευουσών αντιθέσεων. Τέτοιες στιγμές ήταν οι αγανακτισμένοι, όπου όλη η αριστερά, με διαφορετικό τρόπο η κάθε έκφανσή της, δίστασε να την αξιοποιήσει. Δεν είμαι βέβαια θιασώτης απόψεων που λέγανε ότι αυτή ήταν η χρυσή ευκαιρία και ότι οι αγανακτισμένοι μόνοι τους θα έριχναν κυβερνήσεις και θα άλλαζαν το καθεστώς. Άλλες τέτοιες στιγμές ήταν οι απεργίες σε διάφορους κλάδους και οι πανεργατικές απεργίες. Επίσης, ανημπόρια; δισταγμός; αιφνιδιασμός; συμβιβασμένη συνείδηση;, πάντως δεν αξιοποιήθηκαν όσο θα έπρεπε. Να σημειώσω εδώ ότι τα τελευταία χρόνια κάποιες απεργίες, αν όχι οι περισσότερες, είχαν σχεδόν εξ ολοκλήρου πολιτικό χαρακτήρα.
Κάπου εδώ όμως, θα σταματήσω την κριτική, καθώς, όπως προείπα, πολλά λαλεί κανείς έξω απ' το χορό...

Φιλίστωρ είπε...

Τι ευτυχία ν' ανοίγεις πρωινιάτικα τον υπολογιστή και να βλέπεις τις απαντήσεις του Μάρκομ Ξ και του πικάπα να σε περιμένουν!...

Τα ερωτήματά σας, αγαπητοί μου, είναι εξαιρετικά εύστοχα και, κατά τη γνώμη μου μπορούν να συμπυκνωθούν σε ένα και μοναδικό ερώτημα, το οποίο μας απασχολεί ήδη από τον 19ο αιώνα: "Τι σημαίνει να είσαι επαναστάτης και να ασκείς επαναστατική πολιτική, όταν οι συνθήκες δεν είναι επαναστατικές -και, πολύ περισσότερο, όταν το δικό μας στρατόπεδο είναι υποχρεωμένο να βρίσκεται σε θέση άμυνας;" Επειδή το ερώτημα είναι παλιό και μας έχει απασχολήσει ήδη από τον 19ο αιώνα, μου φαίνεται απίθανο να μην έχουν προταθεί εξίσου παλιές απαντήσεις, που προφανώς βρίσκονται αποθησαυρισμένες στα κιτάπια των κλασικών. Εξ όσων μπορώ να διακρίνω, οι απαντήσεις που έχουν δοθεί -κι εξακολουθούν να διατηρούν την ισχύ τους- είναι δύο ειδών. Θα προσπαθήσω να τις ανασυγκροτήσω, με έναν ορισμένο βαθμό σχηματοποίησης βέβαια, που ελπίζω ωστόσο ότι αποδίδει την ουσία τους.

Τυπικό παράδειγμα του πρώτου είδους είναι η απάντηση του Μπλανκί, πάνω στην οποία πάτησε ο Λένιν: Σφυρηλατούμε έναν αποφασισμένο πυρήνα αδιάλλακτων επαναστατών, που είναι σε θέση να διακρίνει πότε "ωρίμασαν οι συνθήκες" και να δώσει στις μεγάλες μάζες το σύνθημα για τη Μεγάλη Έφοδο.

Τυπικό παράδειγμα του δεύτερου είδους είναι η απάντηση της Ρόζας Λούξεμπουργκ, την οποία κωδικοποιώ στα εξής τέσσερα σημεία: (α) Όσο μη επαναστατικές κι αν είναι οι συνθήκες, κρύβουν πάντοτε μέσα τους επαναστατικές δυνατότητες. (β) Η Επανάσταση μόνο οριακά -και εντελώς στιγμιαία- παίρνει τη μορφή της Μεγάλης Εφόδου. Το μέγιστο μέρος της επαναστατικής διαδικασίας παίρνει τη μορφή της Άμυνας και της απόκρουσης της Αντεπανάστασης, τόσο πριν, όσο και μετά τη Μεγάλη Έφοδο. (γ) Το μοναδικό σχολείο της επαναστατικής πάλης είναι η ίδια η επαναστατική πάλη. Η τέχνη της Επανάστασης δε μαθαίνεται παρά μόνο στην πράξη. Οι ήττες δεν πρέπει να μας φοβίζουν. Είναι τα απαραίτητα και αναπόφευκτα δίδακτρα. (δ) Να έχετε εμπιστοσύνη στο ταξικό ένστικτο των λαϊκών μαζών. Τα λάθη του ζωντανού κινήματος είναι πιο πολύτιμα από το αλάθητο ακόμα και της σοφότερης Κεντρικής Επιτροπής.

Το καταλάβατε ασφαλώς ότι είμαι με τη Ρόζα. Άλλωστε, την κρίσιμη στιγμή, και ο Βλαδίμηρος με τη Ρόζα ήταν, αφήνοντας σε δεύτερο πλάνο τις δικές του επεξεργασίες για το Κόμμα Νέου Τύπου. {"Όλη η εξουσία στα σοβιέτ!" ήταν το σύνθημα του Βλαδίμηρου, από τη στιγμή που ξαναπάτησε το πόδι σε ρωσικό έδαφος. Όλη η εξουσία στα πρωτόλεια κύτταρα λαϊκής εξουσίας, όπου οι μπολσεβίκοι δεν ήταν παρά μικρή μειοψηφία ακόμα.}

Και σας ρωτώ λοιπόν, αγαπητοί μου: Οι εμφανέστατα μη επαναστατικές συνθήκες, στις οποίες ζούμε σήμερα, κρύβουν -ναι, ή όχι- επαναστατικές δυνατότητες; Δεν ξέρω πώς απαντάτε εσείς, εγώ όμως μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι το αντίπαλο στρατόπεδο έχει οξύτατη όσφρηση για τις επαναστατικές δυνατότητες της παρούσας συγκυρίας. Αψευδής απόδειξη αυτού είναι ότι έχει ήδη σε πλήρη εξέλιξη το δικό του σχέδιο προληπτικής Αντεπανάστασης...






Μάρκομ Ξ είπε...

Αγαπητέ Φιλίστωρ

Προσπάθησα στην τοποθέτησή μου να αποφύγω ιστορικά παραδείγματα και αποσπάσματα κειμένων. Αυτό δε σημαίνει ότι τα απαξιώνω, βέβαια. Προφανώς συμφωνώ με τις κατά Ρόζα απαντήσεις και όχι με τον Μπλανκί, όπως ίσως είναι προφανές από τα προηγούμενα σχόλιά μου.
Όσο για το τελικό ερώτημά σου. Φυσικά και κρύβουν. Το μεγάλο ΟΧΙ δεν ξέρω αν θα αποτυπωθεί στις κάλπες (αμφιβάλλω), αλλά δημιούργησε παρακαταθήκη. (Το δημοψήφισμα ήταν το μεγαλύτερο λάθος του Προσκυνημένου και τα γεράκια δεν θα του το συγχωρήσουν ποτέ.) Παρακαταθήκη που αθροίζεται με άλλες που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια. Θα επιμείνω όμως. Χωρίς οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα δεν βλέπω πολλά πράγματα.

Καλημέρα

πικάπα είπε...

Να πω ότι χαίρομαι, όπως παλιά σε κάποιες ταινίες, που έπαιρνα κουράγιο τελικά επειδή ένοιωθα πως υπάρχουν άνθρωποι (δημιουργοί) που μπορούν και ζωγραφίζουν στην οθόνη αυτά που έχω και αυτά που ήθελα να έχω μέσα μου και μπορούν και μαζεύουν αρκετούς ανθρώπους (θεατές), που νοιώθουμε όλοι μαζί το ίδιο. Κι από την άλλη να λυπάμαι, όταν την άλλη μέρα η εντύπωση χαμήλωνε καθώς άρχιζε να ανακατεύεται με τα λασπόνερα.
Τελικά Φιλίστωρ, όλοι μάλλον τελικά θα ήθελαν να είναι με τη Ρόζα, αλλά κανείς δεν θα ήθελε να είναι στη θέση της Ρόζας. Ο κόσμος που συνεχίζει τη ζωή είναι πάντα ο κόσμος που ασχολείται με τα βασικά – σου θυμίζω το τέλος της σκηνής της ταινίας «Η νύχτα του Σαν Λορέντζο», μια μητέρα, νανουρίζει το μωρό της. Δεν θα ήθελα καθόλου να προσχωρήσω στις ηττοπαθείς προεκβολές του «καλά εσύ σκοτώθηκες νωρίς» του Χ. Μίσσιου, και στο ρεφορμισμό που μπορεί να γεννήσει, αλλά κάποιες βασικές αλήθειες είναι βασικές αλήθειες και δεν αλλάζουν.
Καθόλου δεν διαφωνώ με τη διαφωνία σου Μάρκομ, αλλά η έννοια των τακτικών υποχωρήσεων δεν διυλίζεται πάντα καθαρά με την έννοια του ρεφορμισμού. Κάποια στιγμή, αποστάζει, αλλά πάντα γίνεται εκ των υστέρων. Έτσι και ο Λένιν, με όλες τις τακτικές του, κατέγραψε και καταξίωσε τη «μέθοδό του» εκ των υστέρων ως νικητής μιας δεδομένης ιστορικής συγκυρίας. Ρόζα, Λένιν και όλοι οι πολυάριθμοι σοφοί, έχουν πει πολλά, και είναι μάλλον αδύνατο να έχουμε διαβάσει όλη τη διδακτέα ύλη, ώστε να μη νομίσουμε ότι εμείς ανακαλύψαμε το «νέο». Είναι κάτι σαν τους αρχαίους ημών, που τα είχαν πει όλα, είπαν και πως η γη είναι επίπεδη, και πως είναι στρογγυλή, επομένως, μέσα έπεσαν, και τα είχαν όλα προβλέψει! Σε κάποιες περιπτώσεις η γη είναι πρακτικά στρογγυλή, αλλά σε κάποιες άλλες, είναι πρακτικά επίπεδη, κι αν δεν το καταλάβεις, θα φας τα μούτρα σου. Ανάλογα σε πιο σύστημα αναφοράς κινείσαι, και πιο σύστημα αναφοράς θέλεις και μπορείς να κινήσεις!
Για να μην καταλήξω αμπελοφιλοσοφώντας, φυσικά θα συμφωνήσω για το συνδικαλιστικό κίνημα Μάρκομ. Αλλά ποιο συνδικαλισμό;. Ανέφερα αλλού το διαχωρισμό και τον πιγκουινισμό που επικρατεί σε χώρους δουλειάς, όπου εργαζόμενοι των 1000και ευρώ κάνουν το Γερμανό με τους συναδέλφους εργαζόμενους των 300 ευρώ και κοιτούν αλλού. Όπου ο συνδικαλισμός των εργαζόμενων, αφήνει την πλειοψηφία της εργατικής τάξης απέξω, αφού είναι άνεργη. Κλασσικές μέθοδοι και ορισμοί θα τα βρουν σκούρα από δω και μπρός, καθώς τον πιγκουνισμό ακολουθεί ο κοτοπουλισμός (δλδ, κανιβαλισμός όταν στριμώχνονται).
Το ίδιο σκούρα θα τα βρουν και τα αριστερά υποκείμενα, Φιλίστωρ. Σίγουρα ενυπήρχαν επαναστατικές δυνατότητες στην προηγούμενη περίοδο (*) και μάλλον θα ξαναεμφανιστούν σύντομα (*). Αλλά τα πολιτικά υποκείμενα δεν μπορούσαν να πιάσουν τις στιγμές και τις χορδές, ούτε είχαν στοιχειώδη προετοιμασία, πέρα από την «πρόβλεψη» και τη «συνταγή». Όποιος μπορεί να τα βοηθήσει θα είναι πολύτιμο, γιατί κάποιοι μάγειροι εκεί έχουν πιάσει τον πάπα απ τα χτένια και χαϊδεύουν τα γένια τους.

(*) Και φυσικά τα αντεπαναστατικά σχέδια, plan C,D,E, είναι με ανάμενες τις μηχανές.

(**) Είναι μάλιστα πιθανό Εξωτερικές εξελίξεις να μας προλάβουν και οι δυνατότητες διεξόδου να ανοίξουν ή αντίθετα να εξαφανιστούν, από σφοδρές αναταράξεις και σκληρούς αγώνες κατανομής μεταξύ των βουβαλιών. Συμπληγάδες. Ας είμαστε προετοιμασμένοι όσο γίνεται.

Φιλίστωρ είπε...

Δε θα κουραστώ να επαναλάβω την αγαλλίασή μου για τούτη τη συζήτηση.

Ένα μικρό σχόλιο θα ήθελα να προσθέσω: Τη νύχτα που βρόντηξαν τα κανόνια του καταδρομικού Αβρόρα, τα θέατρα στο Πέτρογκραντ λειτουργούσαν σα να μη συνέβαινε τίποτα. Και, βεβαίως, οι μανάδες εξακολουθούσαν να θηλάζουν τα μωρά τους, οι ερωτευμένοι εξακολουθούσαν ν' ανταλλάσσουν ραβασάκια και να συναντιούνται κρυφά, οι ποιητές να γράφουν ποιήματα και ν' αγωνιούν αν θα βρουν εκδότη κοκ. Συνελόντ' ειπείν, τη νύχτα που βρόντηξαν τα κανόνια του καταδρομικού Αβρόρα, το 99% της καθημερινότητας συνεχιζόταν σα να μη συμβαίνει τίποτα.

Γενικά, μας έχει κάνει μεγάλη ζημιά η εικόνα της Επανάστασης ως Μεγάλης Εφόδου. Κατανοητό μεν, καταστροφικό δε. Η επική εικονογραφία της Εφόδου ακούγεται πιο ηρωική και τυπώνεται πιο εύκολα, έχει δε το προσόν να κάνει την Επανάσταση να φαντάζει ως η Μεγάλη Στιγμή, όπου το Σύμπαν μοιάζει να κρατάει την αναπνοή του. Ό,τι πρέπει για να προσελκύει ονειροπαρμένους νεανίες, σα να λέμε. Ονειροπαρμένους νεανίες, που έλκονται όχι από την Επανάσταση την ίδια, αλλά από την επική σκηνογραφία της. Επειδή όμως εμείς δεν είμαστε ονειροπαρμένοι νεανίες, καλό είναι να θυμόμαστε ότι, ως πολεμική κραυγή, το "¡A las Barricadas!" ακούστηκε πολύ πιο συχνά από το "¡A la Offensiva!". (Άμυνα βγάζουμε στο 99% των περιπτώσεων. Ακόμα και στις κορυφαίες στιγμές. Άμυνα και φασίνα.)

πικάπα είπε...

Η χλωρίνη βλάπτει, και τα οικολογικά δεν πιάνουν. Μια "νέα" μέθοδος "γεννιέται": Τρίψε, τρίψε και πάλι τρίψε.
Συγκινητικά χαιρετίσματα και σι γιου λέιτερ, με ευχάριστες εικόνες - και τόπο στους νεανίες!

ο Οργουελ είπε...

Ι ΗΑΤΕ να διακοπτω αλλα, δεν κολλαει σε αλλο ποστ και οσο ναναι, μια υστερια την παθαινω διαβαζωντας προ ολιγου οτι συμφωνα με τον http://fadomduck2.blogspot.gr/2015/09/blog-post_15.html?spref=tw

το λαβράκι βγήκε από το επικρατείας της ΛΑ.ΕΝ. του Πι-Λαφ και την υποψήφια Μαρία Νεγρεποντη-Δελιβάνη, για την οποία στο μίνι βιογραφικό που δίνει η ΛΑ.ΕΝ. διαβάζουμε "οικονομολόγος, καθηγήτρια και πρώην πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας", στο βιογραφικό που δίνει η ίδια όμως στο προσωπικό της μπλοκ, υπάρχει και μια ακόμη μικρή (ενοχλητική;) λεπτομέρεια που έχει (εύλογα;) παραληφθεί.

Εκτός από τα παραπάνω, η εν λόγω "αριστερή" κυρία έχει διατελέσει και "πρ. σύμβουλος του ΝΑΤΟ και του ΟΟΣΑ", όπως μας πληροφορεί η ίδια, και κανέναν λόγο να την βγάλουμε ψεύτρα δεν έχουμε...

Θα ηθελα μια διαψευση ΤΩΡΑ.

υ.γ.ΤΕΛΙΚΑ η πολυ πολυθρονα βλαπτει σοβαρα (και) την ψυχικη υγεια!! Μαλλον τα ΒΟΥΝΑ θα παρω.

ελληνοφρενικος είπε...

Πολυ ωραια η συζητηση παιδια αλλα ας κοιταξουμε και λιγο την πραγματικοτητα.Αυτο που γραφει ο οργουελ ειναι αληθινο και δειχνει τις πραγματικες διαθεσεις των οπορτουνιστων.......Δειξε μου τον φιλο σου........

Μάρκομ Ξ είπε...

Κάπως χάθηκε ένα σχόλιό μου. Δεν πειράζει θα το επαναλάβω.

"όλοι μάλλον τελικά θα ήθελαν να είναι με τη Ρόζα, αλλά κανείς δεν θα ήθελε να είναι στη θέση της Ρόζας"

Μεγάλη αλήθεια, πικάπα. Τέτοιοι άνθρωποι που δεν θα φοβούνταν να βρεθούν στη θέση της ή μάλλον που θα φοβούνταν αν βρίσκονταν στη θέση της, αλλά και πάλι θα επέμεναν, δεν ξέρω αν υπάρχουν πια.

Κατά τα άλλα, συμμερίζομαι τους προβληματισμούς σας πικάπα και Φιλίστωρ. Δεν θα πω όμως περισσότερα, γιατί θα μπω στο ρόλο του... Δαχτυλοκουνητή και δεν το θέλω.

Τη χαίρομαι πάντως την κουβέντα πράγματι.

Καληνύχτα

LeftG700 είπε...

Η νύχτα που ένας σταλινικός (ελληνοφρενικός) ήρθε εις γάμου κοινωνία μέ έναν τροτσκιστή (Όργουελ).

Εκείνο που μένει να αποσαφηνιστεί:

Ποιος γ@#$& ποιον! :-) :-) :-) :-) :-)

dimK. είπε...

ωραια σχολια..!!
ευχαριστω ολους που τα εγραψαν..

Μάρκομ Ξ είπε...

@leftg700

Μάγκες, θα μπει η ΛΑΕ στη βουλή και μάλιστα με καλό ποσοστό. Άντε, αφήστε τις ρούγες και τα καφενεία και ελάτε να κάνουμε καμιά κουβέντα :-)

Φιλικά - σκωπτικά,
Μάρκομ Ξ

Φιλίστωρ είπε...

"Θα ηθελα μια διαψευση ΤΩΡΑ" λέει ο Όργουελ. Να την κάνεις τι, βρε πουλάκι μου; Σε τι θα σου χρησίμευε; Μια τέτοια διάψευση θα σε έκανε τάχατες να ψηφίσεις ΛΑ.Ε.; Κοροϊδευόμαστε τώρα; Και, για να τα λέμε όλα, εγώ προσωπικά έχω πολύ περισσότερα ράμματα για τη γούνα της ΛΑ.Ε., χωρίς να χρειάζεται να ψάχνω προσωπικά blog υποψηφίων σε μη-εκλόγιμες θέσεις.

Η τριάδα Φλαμπουράρης, Στρατούλης, Πάντζας σου λέει κάτι; Εμένα μου λέει πολλά. Είναι οι τρεις καμπαλλέρος που συναντήθηκαν λίγο μετά τις δημοτικές εκλογές με τον κ. Μελισσανίδη, για να τον διαβεβαιώσουν ότι τάσσονται υπέρ του γηπέδου κι ότι θα κοιτάξουν "να βάλουν μυαλό" στον ατίθασο συριζαίο Δήμαρχο και τα συν αυτώ ανεύθυνα, αριστερίστικα κι αναρχικά στοιχεία.

Όποιος ψάχνει να βρει σκάνδαλα -εντός ή εκτός εισαγωγικών-, ας μη χάνει το χρόνο του σκαλίζοντας το βιογραφικό μιας κάποιας κυρίας, που μπήκε σε μη-εκλόγιμη θέση σ' ένα ψηφοδέλτιο επικρατείας. Ας ασχοληθεί με το νούμερο δύο του Αριστερού Ρεύματος, όπως επίσης και με άλλα προβεβλημένα στελέχη του ίδιου χώρου. {Παρεμπιπτόντως, το ΚΚΕ τι στάση έχει κρατήσει στο θέμα του γηπέδου της ΑΕΚ; Ειλικρινά δε γνωρίζω, κάτι μου λέει όμως ότι θα έχει ενδιαφέρον να το μάθουμε.}

Επειδή όμως, αγαπητέ Όργουελ, εδώ κάνουμε μια συζήτηση -την οποία αμφιβάλλω σφόδρα αν μπορείς να παρακολουθήσεις-, κάτσε να σε βάλω λιγάκι στο κλίμα: Όλοι οι συμμετέχοντες στη συζήτηση, παρά τις επιμέρους διαφωνίες μας, θεωρήσαμε δεδομένο ότι η ΛΑ.Ε. είναι σχήμα ρεφορμιστικό και, με βάση αυτή τη συμφωνία, ξεκινήσαμε μια κουβέντα για το τι είναι ρεφορμισμός, τι είναι επαναστατική πολιτική σε μη-επαναστατικές συνθήκες κλπ. Θεωρήσαμε επίσης δεδομένο ότι όλες οι πιθανές επιλογές μας στην κάλπη (τουτέστιν ΛΑ.Ε., ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ) είναι, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ρεφορμιστικές.

Και, όσο κι αν προκαλεί τον (όχι και τόσο ειλικρινή, έχω την εντύπωση) ηθικό αποτροπιασμό σου, τα ρεφορμιστικά σχήματα και την κ. Νεγρεπόντη-Δεληβάνη βάζουν στα ψηφοδέλτιά τους, και την κ. Κανέλλη και τον κ. Ζουράρι και τον κ. Δελαστίκ. Ρεφορμιστικά σχήματα είναι, ρε φίλε, ρεφορμιστικές επιλογές κάνουν. Προς τι λοιπόν η έκπληξή σου; Ώρα είναι να δηλώσεις έκπληκτος και για το ότι οι αρκούδες χέζουν στο δάσος!

ελληνοφρενικος είπε...

Λεφτη αυτα περι σταλινικων και ποιος γ...κλπ τα αντιπαρερχομαι γιατι ξερω οτι τραβας μεγαλο ζορι απο μεσα σου για διαφορα ξεφτιλικια της ΛΑΕ.Σου κανω ακομα ενα ξεφτιλικι δωρο.Στην ιστοσελιδα των φιλων της ΛΑΕ αναπαραγεται αρθρο του φασιστοστοχου(περσινο-2014)που εχει φωτομονταζ τον Κουτσουμπα(την αδυναμια σου)με ρολεξ.Και γραφει τις κλασσικες αυριανιστικες αηδιες.Για αυτο σου λεω τιποτα δεν ειναι τυχαιο(ραχηλ πχ)Ο αυριανισμος σε ολο του το μεγαλειο......Πρεπει να τραβατε μεγαλο ζορι με την μηδενικη συμμετοχη στις προεκλογικες συγκεντρωσεις.Βεβαια ψηφαλακια θα παρετε καμποσα λογω της τηλεσταρ.....αλλα ενα κομμα που θελει να λεγεται αριστερο και που θα παρει 4% να εχει τοσο λιγο κοσμο σε συγκεντρωσεις;;;Δεν σου βρωμαει κατι;;;Μονο ψηφους του καναπε και της TV;;;

ο Οργουελ είπε...

ΔΡΑΧΜΗ ΚΑΙ ΝΑΤΟ, ΤΟ ΙΔΙΟ
ΡΕΦΟΡΜΙΣΤΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ!!

αυτο σαν απαντηση σε εσενα κατα τα αλλα φιλτατε φιλιστωρα,
γιατι βιαστηκες να με αρπαξεις απο τα μουτρα...

κάποιος σύντροφος είπε...

ποια ιστοσελίδα ποιων φίλων της ΛΑΕ ελληνοφρενικέ ?

για βάλε link να δούμε αν είναι επίσημη ή εσύ προβοκάτορας της πεντάρας ...

μιλάτε κι όλας που βγαίνει ο Κουτσούμπας (όχι σελίδα, κάποιος κάπου κάποτε) και σαν να ήταν το τελευταίο ακροδεξιό τομάρι βρίζει τον Λαφαζάνη, επί προσωπικού, την τιμή του και την υπόληψη του και την οικογένεια του ...

γιατί το "λαφαζανιές" αυτό είναι και τίποτε λιγότερο

"κάποιος σύντροφος"

Гриша είπε...

(και) γιαυτο ειναι συριζα νο2:

http://www.rizospastis.gr/getImage.do?size=medium&id=500834

πικάπα είπε...

but not least
Παρεπιπτόντως, ποιος έχασε και δεν θαύμασε την απάντηση του Κουτσούμπα στη ΔΕΘ για το θέμα του χρυσού στη Χαλκιδική;. Όποιος το έχασε, ας το μελετήσει και μετά όλοι θα έχουμε δει το φως το αληθινό. Για κοπιάστε.
Είναι κατάντια για ένα πάλαι τιμημένο κόμμα αν μην εχει άλλα όπλα εκτός από τις κατινιές. Είμαστε βέβαια καταναγκασμένοι να θεωρούμε συντρόφους και τις κατίνες. Κι όποιος ανακατεύεται με τις κατίνες...φτύνει και τα κουκούτσια. Η συζήτηση ήταν ωραία, αλλά όπως γίνεται παντού, ένας αποφασισμένος μπορεί να διαλύσει δέκα γνωστικούς.
Οι παρόντες, όπως πάντα, εξαιρούνται.

ελληνοφρενικος είπε...

Kαποιε συντροφε ποτε δεν θα επαιζα ρολο προβοκατορα και δεν υπαρχει κανενας λογος να γραφω ψεματα.Μπες στο σαιτ του 902 και δες το.Εδω η κατρακυλα δεν εχει οριο και σε πειραξε το λαφαζανιες......

Гриша είπε...

Δηλαδη τι θες να μας πεις ρε κσ,οτι αυτο εδω το blog:

filoilaikisenotitas.blogspot.gr

δεν εχει καμια σχεση με τη Λαικη Ενοτητα;

ενω κανει μπαμ οτι ειναι επαγγελματικα φτιαγμενο και στα μισα links αν πατησεις σε βγαζει στο επισημο site;

Το Λαφαζανιες εχει να κανει με τη πολιτικη διαδρομη του κυριου και το ξερεις.Οπως και με τα πεπραγμενα και αυτουνου και των στρατουληδων που διναν τη μια μετα την αλλη τις συνεντευξεις τυπου για τα 751 κατωτατο...

Tι εγινε τα ξεχασες αυτα ή κανεις τη παπια ;

ελληνοφρενικος είπε...

Στο ιδιο σαιτ δημοφιλεστερο αρθρο ειναι=Η Περιστερα πηγε τον τσιπρα junior στη σχολη χιλ στην πλακα.Εκει σας κατεντησε η ζωη με την ραχηλ,αυριανιστες του κερατα.....Υ.Γ.Και ξερετε πως δεν εχω καμια εκτιμηση στον αλεξη αλλα αυτα ειναι ξεφτιλιες του κερατα....Ετσι για να βλεπουν καποιοι το ηθος της αριστερας.

ο Οργουελ είπε...

Ξερεις φιλε , η αριστερα μας τα περνει ολα ελαφρα τη καρδια. Σκοτωνονται 'περι διαγραματου' για την πιο συνεπη γραμμη και αντι η νεα κοινωνια να πλησιαζει, ολο απομακρυνεται. Αν δεν γινει ενας μεγαλος συνασπισμος που να εμπεριεχει ολα τα αριστερα κομματα απο το λαε -το δεξι ακρο - μεχρι τις παρυφες της αναρχιας, συμπεραλαμβανομενων ολων των ενδιαμεσων, η αριστερα θα παψει να υπαρχει στην ελλαδα. Ηδη ειναι μια ανορθογραφια και που ακομα υπαρχει αριστερα σε μια τοσο ρεφορμισμενη χωρα. Ρεφορμιστης ηταν ο Α.Παπανδρεου, ο Καραμανλης της Ν.Δ., ο Λαλιωτης, τωρα που εμεις ανακαλυψαμε το ρεφορμισμο, αυτος μας τελεωσε. Αυτα περι ρεφορμισμου.

Περι ηθικης, αν εχει απομεινει τιποτα απο την υπαρκτη αριστερα (ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΕΠΙ ΧΑΡΤΟΥ, που ειναι και αυτα ξεχασμενα και θαμμενα στη σκονη) ειναι αυτη η πουτανα η ηθικη το ηθικο πλεονεκτημα. Μην το κανουμε και αυτο μειονεκτημα.

κάποιος σύντροφος είπε...

κυριλλικέ, λογοπαίγνια με το επίθετο κάνανε πχ οι χαυγίτες , δεν θα αναπαράγω παράδειγμα.

το κκε δικαιούται να έχει μια πολιτική άποψη για τον Λαφαζάνης και την ΛΑΕ και ο Λαφαζάνης και η ΛΑΕ για τον Κουτσουμπα και το ΚΚΕ.

κανείς δεν δικαιούται να βρίζει επί προσωπικού όπως κάνει ο Κουτσούμπας.

δεν μπαινω στο blog βαριέμαι, σίγουρα έχει μικρότερη σχέση με την ΛΑΕ από την σχέση του Κουτσούμπα με το ΚΚΕ

"κάποιος σύντροφος"

κάποιος σύντροφος είπε...

ο Στρατούλης ήταν κοινωνικών ασφαλίσεων, αλλά βγάζει άκρη κανείς με το ΚΚΕ και την μανία του για τα κουκιά ?

θα μου πεις, δεν με νοιάζει, στην ίδια κυβέρνηση ήταν, φταίει και για τον Σκουρλέτη.

το ψεματάκι όμως ότι ήταν δικό του θέμα το είπες, όποιος το πιστέψει, κουκιά είναι αυτά.

βρες μου όμως Στρατούλη να λέει ότι το μνημόνιο μας γλίτωσε από τα χειρότερα και θα ψηφίσω ΚΚΕ

http://www.902.gr/eidisi/politiki/72313/o-laos-na-palepsei-enantia-stin-epithesi-poy-dehetai-tonise-o-dimitris#/0

"κάποιος σύντροφος"

Гриша είπε...

Πολιτικη αποψη εμπεριεχει το λαφαζανιες και φυσικα το ξερεις, αλλα εσκεμμενα κατα τη προσφιλη σου συνηθεια ανακατευεις ασχετα παραγματα οικογενειες, παιδια και τα ρεστα.

Οσο για το blog που βαριεσαι να μπεις...και καλα, απλα υπεκφευγεις γιατι πιαστηκες στα πρασα να λες ανακριβειες οπως τοσες και τοσες αλλες φορες.

Ουτε να ανακαλεσεις το προβοκατορας για τον ελληνοφρενικο δεν εχεις το θαρρος.Τι να σου πω ρε φιλε, τα λογια χανουν την αξια τους με σενα πια.


dimK. είπε...

@πικαπα
ακουσα το συγκεκριμενο αποσπασμα απο την ΔΕΘ(εδω-->http://redflyplanet.blogspot.com/2015/09/blog-post_12.html απο το 59:30 εως 1:04:00 περιπου) και εχω να πω οτι δεν με "εξεπληξε"
Απεφυγε το διλημα να ανοιξει το εργοστασιο ή οχι, τωρα και με συγκεκριμενους τροπους εξορυξης,αντιπαραβαλοντας το μαξιμαλιστικο "να εχουν ολοι δουλεια και να προστατευεται το περιβαλλον ταυτοχρονα"
Δεν ειναι περιεργη απαντηση..πολιτικη(πολιτικαντικη)ειναι!
Παιρνοντας αυτη την θεση,μπορει να συμετεσχει στις κινητοποιησεις και των δυο στρατοπεδων.
Σατανικο ε?
Και με τον χωροφυλαξ και με τον αστυφυλαξ.
Φυσικα ολα θα λυθουν με λαίκη εξουσια(που οντως θα λυθουν,το πιστευουμε ολοι).
Μεχρι τοτε μια αντιπροσωπεια του κκε θα ειναι στις πορειες με τους απεργους μεταλωρυχους,μια αλλη με τους κατοικους!
Αν ακουσεις αυτα που λεει ο ΓΓ "αχρονα" εχει δικιο..
Η Λαϊκη Εξουσια θα λυσει το προβλημα.
Σημερα,αυριο και στο εγγυς μελλον θα υπαρχει ενα μικρο προβλημα,αλλα ας μην αφησουμε μια μικρη λεπτομερεια να χαλασει μια καλη ιστορια!
Εδω θα ηθελα να πω οτι δεν ξερω μεχρι που ξεκιναει το δικαωμα ενος κατοικου,πολιτη μιας χωρας να εχει λογο στο πως θα επεμβει η κεντρικη κυβενρηση(αλλα και η τοπικη) στο αμεσο φυσικο του περιβαλον!
Μεγαλη κουβεντα μαλλον..

(προσωπικη γνωμη: σταματαει η εξορυξη μεχρι να αλλαξει η μεθοδος εξορυξης..οταν/αν αλλαξει νεα συμφωνια με πολλα περισοτερα αντισταθμιστικα οφελη για τον τοπο,οχι PR διαφημισεις για να κερδιθει η κοινη γνωμη..Συνεχης ελεγχος απο κρατικα οργανα για μολυνση,παρεκτροπες απο την συμφωνια..Αποζημιωσεις σε οσους θιγουν..πληρης αναδασωση..επιστροφη του φυσικου περιβαλοντος στην προτερα μορφη,οσο ειναι δυνατον,μετα το τελος της εξορυξης..προστασια των κατοικων απο το κρατους απο ενδοκαπιτελιστικες κοντρες δηλ. Μεταλεια VS Ξενοδοχων)

κάποιος σύντροφος είπε...

ρε άνθρωπε γιατί συνεχίζεις ? γιατί επιμένεις να μην απαντας ?

το λογοπαίγνιο με το επίθετο και την αν κατάλαβα καλά τούρκικη, αρβανίτικη δεν ξέρω τι μετάφραση του δεν είναι πολιτική είναι υβρεολόγιο κατά της τιμής, της υπόληψης και της οικογένειας.

δεν κάνουν έτσι οι κκέδες, οι αριστεροί, οι άνθρωποι που κάνουν πολιτική κριτική και οχι χυδαίες κίτρινες προσωπικές επιθέσεις.

αν φτιάξω γω ένα blog filoikke δηλ εσύ θα απολογείσαι για ότι γράφω ?

"κάποιος σύντροφος"

Гриша είπε...

Α ρε κσ ...για να δουμε ποιος λεει ψεματα λοιπον.

Τη σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, «για την αποκατάσταση του κατώτατου μισθού και του δικαίου της συλλογικής διαπραγμάτευσης και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας», παρουσίασαν σε συνέντευξη τύπου οι βουλευτές Ν. Βούτσης (Γραμματέας Κ.Ο.), Δημήτρης Στρατούλης (υπεύθυνος ΕΕΚΕ Εργασίας), Αλέξης Μητρόπουλος (υπεύθυνος ΕΕΚΕ Δημόσιας Διοίκησης) και η Συντονίστρια του Τμήματος Εργατικής Πολιτικής, Δέσποινα Σπανού, το μεσημέρι (2/10) στη βουλή.

http://rproject.gr/article/i-synenteyxi-typoy-toy-syriza-gia-tin-protasi-nomoy-poy-epanaferei-vasiko-mistho-kai-sse


bonus η με bold τσεκαρισμενη Δ.Σπανου ...συντονιστρια του τμηματος εργ.πολιτικης...τοτε, στη λαε κι αυτη σημερα...

Να τους χαιρεστε!

κάποιος σύντροφος είπε...

την παλεύεις ??

σου δίνω χρόνο να καταλάβεις την πατάτα που έκανες στην απίθανη περίπτωση που δεν γκεμπελίζεις σκόπιμα

"κάποιος σύντροφος"

Гриша είπε...

Ποιος μιλαει για γκαιμπελισμο...το σταματαω εδω γιατι πραγματικα δεν αξιζει το κοπο.

Απλα δε σε ειχα για τοσο ελαχιστα λιγο.

ελληνοφρενικος είπε...

Aν κανεις σαιτ οι φιλοι του ΚΚΕ και προσβαλεις το ΚΚΕ,το επισημο ΚΚΕ θα σε καταγγειλει ως προβοκατορικο σαιτ.Η ΛΑΕ δεν εχει καταγγειλει και ουτε θα καταγγειλει το σαιτ γιατι το δεχεται και δεν εχει κανενα προβλημα να χρησιμοποιει αυριανιστικες μεθοδους φιλε.Αυτη ειναι η απλη διαφορα.

κάποιος σύντροφος είπε...

ενώ εσύ που λες ότι φταίει ο Στρατούλης που έλεγε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ τον Οκτώβριο για το ότι ο Σκουρλέτης και η κυβέρνηση δεν τις έκανε πράξη 6 μήνες μετά είσαι πολύς.

αφού το μνημόνιο μας γλίτωσε από τα χειρότερα όπως λέει το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έπρεπε να αποκατασταθεί το εργατικό δίκαιο γιατί θίγει την ανταγωνιστικότητα κλπ, πράγματα που έρχεται να προστατέψει το μνημόνιο. Ο δε Στρατούλης και σήμερα λέει ότι έλεγε τον Οκτώβριο, ότι είναι κατά του μνημονίου και υπέρ της επαναφοράς του εργατικού δικαίου, τι θες παραπάνω να πούμε σε αυτό ?

και δεν απάντησες στο βασικό.

αν το μνημόνιο μας γλίτωσε από τα χειρότερα όπως λέει ο Κουτσούμπας και ο Τσίπρας, http://www.902.gr/eidisi/politiki/72313/o-laos-na-palepsei-enantia-stin-epithesi-poy-dehetai-tonise-o-dimitris#/0, γιατί ΚΚΕ και όχι ΣΥΡΙΖΑ ?

"κάποιος σύντροφος"

ο Οργουελ είπε...

Οσοι μπορουν να ψηφισουν, να πανε να το ριξουν στο λαε, γιατι αν δεν μπει στη βουλη α) ο ρεφορμισμος θα υποστει ενα θανατηφορο πληγμα, β) θα κακιωσει ο λεφτ και θα κλεισει το μπλογ με ανεπανορθωτες συνεπεες στην αριστερα.

πικάπα είπε...

DimK, η συγκεκριμένη έρευνά σου για το θέμα και η προσωπκή σου γνώμη σε παράνθεση (γιατί σε παρένθεση;), είναι και ο μοναδικός καλός λόγος και παρηγοριά που χάλασε έτσι η προηγούμενη κουβέντα. Ας χάλασε, αρκεί να πούμε κάτι ουσίας.

Ας αφήσουμε τι είπε ο Κουτσού, δεν αντέχει σε κριτική αν και είναι ενδεικτικό πολλών πραγμάτων για το τι υπάρχει και κυρίως το τι ΔΕΝ υπάρχει (δυστυχώς) στα μυαλά που επικρατούν εκεί.
Στο ειδικό θέμα των λύσεων, το πιθανότερο είναι ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν γίνεται με τις σημερινές τεχνολογικές δυνατότητες το κάλλιο πλούσιος και υγιής. Ποιος αλήθεια δε θατόθελε αν γινόταν; Δηλ και εξόρυξη χρυσού και περιβάλλον και άλλες δραστηριότηες και όλα καλά. Είναι φυσικά θέμα τεχνικής μελέτης να το διαγνώσει, ανεπηρέαστης από τις κρατούσες πολιτικές (βλέπε χρηματοπιστωτικές) προθέσεις (και τρομακτικές πιέσεις). Άντε βέβαια να το βρεις αυτό το "ανεπηρέαστης". Οι μόνες σχετικές μελέτες που υπάρχουν, κατά το δυνατό ανεξάρτητες και αδέκαστες, (από το τοπικό ΑΠΘ και το τοπικό ΤΕΕ, παλαιότερα) είναι κατηγορηματικές. Δεν γίνεται και το ένα και το άλλο. Ή το ένα, ή το άλλο. Και περιγράφονται συγκεκριμένα οι πολλαπλές και συντριπτικά μακρόχρονες επιπτώσεις.
Στη γνώμη σου για τη λύση του θέματος θα ήθελα να προσθέσω ότι είναι απαραίτητη η εκπόνηση ενός ρεαλιστικού και άμεσα εφαρμοστέου σχεδίου που θα εξασφαλίζει δουλειές με εναλλακτικές δραστηριότητες στα (ας πούμε 2000 το πολύ) άτομα του τοπικού πληθυσμού. Ο τόπος είναι παράδεισος, και νομίζω πως είναι πλήρως εφικτό έναν τέτοιο σχέδιο και θάλεγα θα μπορούσε να απασχολήσει ύπερδιπλάσιους. Παράλληλα, το σχέδιο θα πρέπει φυσικά να θέτει προ των ευθυνών αλληλεγγύης και αντισταθμιστικών και τους παραθαλάσιους και λοιπούς. Δεν είναι δλδ ότι επειδή ο παπούς μου έδωσε το παραθαλάσιο χωράφι, εγώ έγινα μάγκας και δε με νοιάζει (τα παραθαλάσια ήταν κάποτε τα παρακατιανά). Και αρκετές ακόμα πινελιές, όρεξη νάχεις, μπορείς να ζωγραφίσεις εκεί πιλοτικά, πως θα απαντούσε ήρεμα και αξιόπιστα το θέμα η αριστερά.
Κατά τα άλλα, μακροπρόθεσμα και άχρονα, θα είμαστε όλοι στον παράδεισο, ή αλλιώς, στη λαϊκή εξουσία. Το ξέρω και έτσι κοιμάμαι τελικά ήσυχος.

Μάρκομ Ξ είπε...

@πικάπα, Φιλιστωρ και DimK

Εγώ πάντως δε θεωρώ ότι χάλασε η συζήτησή μας. Οι συζητήσεις αυτές πρέπει να γίνονται και είναι ωφέλιμες για όλους μας, ανεξάρτητα τι θα ψηφίσουμε και πόσο και πως θα αγωνιστούμε. Αν μη τι άλλο, είναι παρήγορο να καταλαβαίνεις ότι υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που διανοούνται ζητήματα που τριβελίζουν και στο δικό σου μυαλό.

Υ.Γ. 1 Πριν από λίγο είχα μια "τετ α τετ" συζήτηση με κάτι φοιτητές. Μπήκαμε σε λίγο πιο πρακτικά θέματα, αλλά ήταν καλή. Παρήγορο να βλέπεις νεολαίους να την ψάχνουν σοβαρά και χωρίς βιασύνες τη δουλειά...

Υ.Γ. 2 "Κατά τα άλλα, μακροπρόθεσμα και άχρονα, θα είμαστε όλοι στον παράδεισο, ή αλλιώς, στη λαϊκή εξουσία. Το ξέρω και έτσι κοιμάμαι τελικά ήσυχος."

Λες κάτι ατάκες όμως...:-)

πικάπα είπε...

Ε, καμιά φορά πετυχαίνουν, άλλες φορές όχι. Μάρκομ, συμφωνώ, θα ήταν υπερφίαλο να λέμ πως εμείς τα λέγαμε καλά και ήσυχα και μας τα χάλασεο μανωλιός. Συμφωνώ, τίποτε δεν πάει χαμένο
Μου άρεσε η χρηστικότατη σύνοψη του Φιλίστορα, προς τον Ελληνοφρενικό. Φυσικά δε μου άρεσε η μορφή και το περιεχόμενο του τελευταίου. Μπορεί και καλύτερα.
Χάρηκα με την εμφάνιση του DimK.
Κάποιε σύντροφε, μη χαλιέσαι υπερβολικά, κάνε οικονομία δυνάμεων - ευτυχώς το έκανες τελικά π.χ. με τον Κοετζή.
Όργουελ. έχω την ετύπωση πως ταιριάζεις στο μπλοκ, γιατί κατά κάποιο τρόπο έχεις κάτι από την κοψιά του οικοδεσπότη. Δηλαδή, όταν στρώσεις τη μπάλα μπορείς να κάνεις σχεδόν θαύματα, αλλά εκεί που στρώνεις, κατ επαάληψη ξαφνικά θα βαρέσεις ανάστροφα και θα ρίξεις (όλο σχεδόν) το γάλα.
Βέβαια, ο οικοδεσπότης είναι (σχεδόν πάντα) Ανώτερος, Κύριος και Εντιμότατος. Στο κάτω κάτω, σε αυτόν οφείλουμε την ύπαρξή μας εδώ. Γιατί άμα πάρει ανάποδες και δε μας βρει εντάξει, μπορεί και να μας εξαφανίσει (απο δω).

πικάπα είπε...

ουπς, ξέχασα τον Γκρίσα, ή Greg, με τα κυριλλικά, είχαμε μιλήσει παλιά, ανεπιτυχής η επικοινωνία και του στέλνω χαιρετίσματα. Να μην ξεχάσω τον smart, δεν είναι λέω τρολ, είχα κάνει λάθος, αλλά κι αυτός δεν πήρε πολλές προσπάθειες όταν έμπαινε μέσα. Ποιον άλλο ξεχνάω ρε παιδιά; ας με συγχωρήσει.

πικάπα είπε...

ναι μωρέ, ξέχασα
τον Κοετζή, ή μάλλον τους 2 Κοετζήδες.
Παιδιά, την Αριστερά και τα μάτια σας!

LeftG700 είπε...

"Γιατί άμα πάρει ανάποδες και δε μας βρει εντάξει, μπορεί και να μας εξαφανίσει από δω."

?????

κάποιος σύντροφος είπε...

δεν χαλιέμαι ρε πικάπα, άσε που θα την κάνω βασικά, δεν παράγει κάτι πλέον ο διάλογος, είμαστε κάποιοι κριτικοί ή λιγότερο λαετζήδες, κάποιοι κκε αμετακίνητοι και μπόνους οι 2 κοετζήδες και χαλάμε τα μάτια μας, μέχρι το φουμπού και το τουίτερ πιο μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον έχουν πια, για τις λίγες, πρέπει, ώρες που κάθετε κανείς στην διαδικτυακή πολιτική κουβέντα. Οπότε αφού θα την κάνω, το παράκανα μια δυο μέρες, για να εστιάσω σε 2 χώρους που έπαιξαν για μένα πολύ αρνητικό ρόλο, γιατί μπορούσαν να κάνουν κάτι πολύ καλύτερο, το ΚΚΕ και την ΚΟΕ

μου την σπάει και ο οικοδεσπότης, η μαγκιά, ο απύλωτος σεξισμός (δεν ξεχνιούνται οι παρομοιάσεις της πάλης του λαού σχεδόν ή όχι σχεδόν δεν θυμάμαι ακριβώς με ... βιασμό γυναίκας) οι απειλές, τα "θα κόβω σχόλια" κλπ. Μας είχε υποσχεθεί και συνέχεια για το σεξιστικό θέμα (μαζί είχαμε ξενερώσει) αλλά τι να πει κιόλας. Αν λέει αλήθεια ότι ο τύπος έχει "κομματικά καθήκοντα" στην ΛΑΕ πραγματικά είναι πρόβλημα, αν κάποιοι τον ξέρουν να του μιλήσουν λίγο για αριστερά και πως αυτό σημαίνει κάποια πράγματα σε κάθε συλλογικό και ατομικό πεδίο, σε κάθε παραγωγικό και αναπαραγωγικό χώρο. Και είναι κρίμα γιατί σε άλλα οι απόψεις του και το κριτήριο του δεν είναι κακές, συνήθως.

πικάπα ήσουν από τους λόγους που ήμουν εδώ, και που ξαναέγραψα μετά τον Αύγουστο και το σεξιστικό παραλήρημα, καλή συνέχεια και καλούς αγώνες, έχεις αυτό που θέλω στους συντρόφους, σκέφτεσαι για την όλη αριστερά χωρίς αυτό να σε πάει σε δεξιόστροφους μέσους όρους.

επειδή είναι το τελευταίο που λέω να πω πως η ΛΑΕ θα πάει μέτρια, και θα κριθεί μετά στο αν θα φέρει ριζοσπαστικές πρακτικές και το μεταβατικό πρόγραμμα στις μεγάλες μάζες που απογοητεύτηκαν, αποκαρδιώθηκαν αλλά έχουν αφετηρίες από αυτόν τον πολύχρονο αγώνα. Θαύματα δεν ξέρω αν θα γίνουν αλλά μπορούμε να κρατήσουμε την αριστερά ζωντανή και αυτό είναι μεγάλο, η διαφορά ανάμεσα σε μια χώρα που η ταξική πάλη κάπως εγγράφεται στο πολιτικό σύστημα και μια ολιγαρχική κατάσταση. Που βέβαια μέσα στους σημερινούς θεσμούς διεθνοποίησης θα πάμε όλο και προς το δέυτερο, μόνο η ανάκτηση της εθνικής ανεξαρτησίας με σοσιαλιστική προοπτική θα δώσει μια διέξοδο από το μέλλον αγριανθρωπισμού και αριστοκρατικής διακυβέρνησης.

Καλούς αγώνες.

"κάποιος σύντροφος"

dimK. είπε...

@πικάπα, Φιλιστωρ,ΜαρκομΞ αλλα και Γκρισα.
Μια καλη συζητηση ποτε δεν "τελειωνει"..απλα μενει στο παρασκηνιο και επανερχεται σαν παραδειγματα,νοηματα,σκεψεις,αποριες σε καποιες επομενες!
Μακαρι να υπαρξουν και αλλες τετοιες.
Οσο για την πολιτικη κατασταση,εγω επιτρεψτε μου να πω,οτι βρισκω απειρως πιο "πολιτικη" την ειδηση της απεργιας στο εργοστασιο του Μανεση στον Βολο!
Αυτοι οι εργατες,καταδικασαν σε αποτυχια την απεργια των συναδελφων τους στον Ασπροπυργο,την στιγμη που αποφασισαν να μην συμμετεχουν και να βγαλουν στο Βολο την,μειωμενη,παραγωγη του Μανεση.
Αυτο για μενα θετει θεματα που ξεκινανε απο το ποια η θεση ενος αριστερου "απεναντι" στην σταση τους μεχρι το (σημαντικοτερο)αν η απεργια, σε περιοδους αποεπενδυσης, ειναι ενδεδειγμενο μεσο αγωνα.
Αν η απεργια με μεσο την διακοπη της παραγωγης, αποσκοπει σε απωλεια κερδων,τοτε στην ηδη μειωμενη παραγωγη λόγω κρισης που ειχε ο Μανεσης,προσφερε κατι το κλεισιμο ενος εργοστασιου που υπολειτουργουσε?
Ο Βολος εφτανε οπως αποδειχτηκε για να εκπληρωνονται οι παραγγελιες που ειχε ο Μανεσης!
Ενα αλλο παραδειγμα με την απεργια για σχεδον 2 χρονια, στο εργοστασιο της Κοκα Κολα στην θεσσαλονικη.
Εδω φυσικα υπαρχει ο παραγοντας της μεταφορας του κεφαλαιου σε περιοχες με μεγαλυτερη αποδοση(Βουλγαρια),η παραγωγη βγαινει απο εκει αλλα παραμενει το γεγονος οτι ενα κλειστο εργοστασιο εδω που ειναι υπο..καταληψη.
Κερδιζουν?εχει νοημα με την παραγωγη να βγαινει απο την Βουλγαρια?με την κοινωνια "αδιαφορη",υπαρχει περιπτωση επιτυχιας?
Να τονισω οτι δεν ειναι "ηττοπαθης" η απορια?
Απλα θεωρω οτι ειναι μια προκληση που (μαλλον) δεν εχει απαντηθει ακομα..

πικάπα είπε...

DimK και κάποιε σύντροφε (κ.σ.). Κανονικά θα έπρεπε πρώτα να ανταποδώσω στον κ.σ., αλλά δε θα το κάνω γιατί αρκετά με τις αλληλοεκτιμήσεις, είναι δεδομένες, και ο καθένας τελικά από μας είναι αιτία που παραμένει ο άλλος. Για τα αποτελέσματά μας εδώ, είμαι ανάμεσα στις 2 διαφορετικές εκτιμήσεις σας. Πάντως δεν είναι για πέταμα. Όσο για τον οικοδεσπότη, νομίζω πως είναι υποχρέωσή μας να είμαστε πάντα πολύ πιο αυστηροί απέναντί του, από ότι είναι αυτός κάποιες φορές απέναντί μας.

Το θέμα που θέτει ο DimK, εκτός που μας θυμίζει πως θα τα βρουν σκούρα και οι κλασσικές επαναπαυμένες πρακτικές και οι ορισμοί, και τα κόμματά μας, ίσως ωστόσο μας συγκλίνει όλους – και εννοώ όλους, όλη την όλη αριστερά, που εκτείνεται πολύ πέρα από τα όλα κόμματά μας.

Χοντροκομμένα:
Η “κοινωνικοποίηση” των μέσων παραγωγής, είναι η μόνη ρεαλιστική απάντηση στη συγκυρία και όχι μόνο στη λαϊκή εξουσία. Παραγωγική ανασυγκρότηση, φαΐ για να φάμε και όλα τα βιομηχανικά για να σταθούμε, δεν πρόκετιται να γίνει με τα ΕΣΠΑ, με την επιχειρηματικότητα κλπ,. Συμφωνούμε όλοι. Όπως συμφωνούμε μάλλον ότι θα εξακολουθήσουν στο ορατό μέλλον να έχουν θέση επιχειρήσεις με μισθωτή εργασία αλλά με απόλυτη τήρηση (συμβόλαιο) συνθηκών (εργασιακό, περιβαλλοντικό, φορολογικό κλπ). Όπως επίσης έχουν θέση και ανεξάρτητοι επαγγελματίες. Όπως σίγουρα συμφωνούμε ότι αρκεί όλα αυτά να τα ρυθμίζει ένας Συλλογικός Κεντρικός Σχεδιασμός, για τον οποίο βέβαια, δεν έχουμε ακόμη αρθρώσει λέξη, ενώ οι “μάζες” περιμένουν με ανοικτό το στόμα να ακούσουν απο μάς, πως αυτός θα είναι, που έχει να τον δουν, ή αν εμείς μεταξύ μας μπορούμε να τον παραστήσουμε έστω σαν θέατρο.

Από κει και πέρα, φυσικά, διαφωνούμε. Τι ακριβώς εννοούμε, που εκτείνεται, πως λειτουργεί, πως κατακτάται κλπ, η κοινωνικοποίηση και ο συλλογικός κεντρικός Σχεδιασμός και ο κοινωνικός Έλεγχος, χωρίς να έχει γίνειεπανάσταση; Και ακόμα: Πως μετά την επανάσταση; (ακόμη δυσκολότερο). Και να μην πάμε, τι ακριβώς εννοούμε πρακτικά, επανάσταση; (το δυσκολότερο)

Γιατί το πως ακριβώς όλα αυτά θα τα κάνουμε Ψιλοκομμένα, εννοώ Πολιτική, το δυσκολεύει πολύ, και εκεί λέμε ο καθένας διάφορα παπατζηλίκια,
αφού δεν μπορούμε να πείσουμε ότι αν μας αφήνανε όλους μαζί σε ένα καράβι δεν θα καταφέρναμε τελικά να μην τα κάνουμε μπάχαλο.

Προσπαθώ νομίζω να κάνω ένα διάλειμμα από εδώ, αλλά κάθε φορά βρίσκεται ένας (μια) αιτία που δεν το κάνω.

ο Οργουελ είπε...

Για τον κοσμο ισχυει (πρακτικος υλισμος-κοινος νους)
σοσιαλισμος=μενιος κουτσογιωργας=ακης κτλ
κι ακομα ισον σταλιν=γκουλαγκ=δικτατορια, πεινα

Ετσι απλα,
και μην πεις οτι δεν φταιει ο σταλιν, γιατι τοτε δεν φταιει ουτε ο ακης (μην μιλας για ηθικη, μας ακουνε και θα φαμε ντοματες).

Επισις δεν εχει νοημα με ΛΟΓΙΑ να πεισεις για αυτο που παλια και νεα εργα ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΝ. Ειναι βλακεια να περιμενεις οτι με τα ιδια εργαλεια (σταλινισμος 'μαθηματα λενινισμου' δικες και εκτελεσεις συντροφων) θα χτιστουν ΠΟΤΕΔΗΠΟΤΕ καλυτερα γιαπια.

......

Η ανθρωποτητα βαζει μπροστα να λυσει τα προβληματα που μπορουν να λυθουν=
αν καποτε σκευτει καποιος για λογαριασμο ολης της ανθρωποτητας, και φτιαξει το σωστο σχεδιο, (το σωστο ομως) τοτε ολη η ανθρωποτητα θα περασει στο πεδιο της πρακτικης πραγματοποιωντας τον σκοπο-ιδανικο-μελλοντικο εαυτο της.

...

Ως τοτε, η ευρωπη εκανε μια ωραια ντριπλα στο μελλον της, με ρεφορμιστικα παπουτσια και εστειλε τη μπαλλα (σοσιαλισμο) στις εξεδρες.

Το προβλημα που εχει μπροστα η ευρωπη ειναι η αποκρουση της μαυρης μπαλας (φασισμος) η οποια προς το παρον ειναι σε αλλα γηπεδα. Οταν η μπαλλα αυτη ελθει απο εδω, ειμαι σιγουρος οτι η αριστερα θα ξερει ποιος ειναι φιλος και ποιος εχθρος και θα ενωθει. ΟΧΙ ΟΜΩΣ βασει σχεδιου-μοντελλου για το μελλον , αλλα βασει σχεδιου αποκρουσης του φασισμου. Υπο αυτη την εννοια δεν εχει σημασια αν εισαι ρεφορμιστης ή αναρχικος.

ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ (εννοω πολιτικης πραξης-που να αφορα ΟΛΗ την κοινωνια σαν συνολο) θα κριθει ποιος εχει το πανω χερι στην υποθεση 'πρωτοπορια'
Να πως επαναστατικοποιεις το ρεφορμισμο.

LeftG700 είπε...

Φίλε πικάπα,


Τις πρώτες πρωινές ώρες τού Σαββάτου (Σάββατο, Σεπτεμβρίου 19, 2015 2:42:00 π.μ.) σου υπέβαλα ένα ερώτημα επί προσωπικού, ζητώντας διευκρινίσεις και τεκμηρίωση για ένα συμπέρασμά σου που αφορούσε εμένα, σύμφωνα με το οποίο «άμα πάρ[ω] ανάποδες και δε [σ]ας βρ[ω] εντάξει, μπορεί και να [σ]ας εξαφανίσ[ω] από δω». Ούτε φωνή ούτε ακρόαση από τη μεριά σου. Όμως όλα εδώ πληρώνονται. Ξέρεις γιατί;

Γιατί όντως έχω πάρει ανάποδες, επειδή δεν καταδέχτηκες να μου απαντήσεις. Και έχω πάρει δυο φορές ανάποδες γιατί το συμπέρασμά σου δεν επιβεβαιώνεται από το διαχειριστικό βίο και την πολιτεία μου εδώ και σχεδόν επτά (7) χρόνια ούτε κατ’ ελάχιστο. Παρ’ όλα αυτά, όμως, όχι μόνο δεν σε εξαφάνισα, όχι μόνο δεν θέλω να σε εξαφανίσω, αλλά, αντίθετα, σε σέβομαι και σε υπολογίζω αφού εξακολουθώ και θέλω να συζητήσω μαζί σου το ζήτημα, παρά την ακαταδεξιά σου.

Περίεργο πράγμα για τύπους που, κατά τα άλλα, ‘‘εξαφανίζουν’’ ‘‘ανεπιθύμητους’’ συνομιλητές, δεν νομίζεις;


Τα λέω

πικάπα είπε...

Ε, τώρα, με κάνεις και ξανασπάω τη σιωπή μου για άνευ ουσίας. Ήταν το τελευταίο πρόσφατο τσμπουκαλίκι σου για όσους (θεώρησες ότι) είχαν μιλήσει εκτός θέματος.
Τι ρωτάς; δεν έπρεπε καθόλου να ρωτήσεις.
Γενικότερα, ήθελα να "σου την πω", γιατί παίρνεις συχνά ανάποδες και δεν ταιριάζει. Κολλάς στην κυριολεξία και δεν καταλαβαίνεις ούτε το κυριολεκτικό στόχο της φράσης, ούτε το φανερότατο αλληγορικό. Εσύ, που (κατά τη γνώμη μου) χρησιμοποιείς χονδροειδέστατες και ατυχέστατες και Βλαβερές αλληγορίες. Πρόσφατο είναι. Θέλεις να σου το ξαναθυμίσω; Άσε, δε θέλω να το θυμάμαι.
Παραπέρα, για τους αποκλεισμούς (εξαφανίσεις) έχεις κυριολεκτικά ιστορικό. Μια περίπτωση την παρακολούθησα και τελικά πήρες πίσω τον αποκλεισμό. Είπες πως είχες δίκιο και με έψεξες ότι καθόλου δεν ασχολήθηκα να μάθω για την ουσία της διένεξης, και αν είχες δίκιο. Πράγματι δεν ασχολήθηκα και νομίζω καλά έκανα.

Τέλος, αναγνωρίζω ότι έχεις το μεγάλο βάρος να προστατέψεις το μπλοκ. Είναι μεγάλο βάρος. Αλλά νομίζω ότι πρέπει να το προστατεύεις περισσότερο από τα δικά σου χοντρά και κακόγουστα σφάλματα, παρορμητισμούς και αχρείαστα πείσματα.
Ξέρω πως είσαι πεισματάρης και θα επανέλθεις. Αλλά είναι κρίμα τέτοιες συζητήσεις στο μπλοκ σου - είναι αχρείαστες και μειώνουν την κατά τα άλλα θετική προσφορά του.

LeftG700 είπε...

Φίλε πικάπα,


Πάλι έξω έπεσες. Όπως δεν σε εξαφάνισα, έτσι και δεν θα επανέλθω...


Τα λέμε