Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Κουίζ για γερούς λύτες


(Για να τα λέμε όλα, για πολύ γερούς λύτες!)


Καλείσθε να διατυπώσετε με απόλυτη σαφήνεια την ορθή κατά τη γνώμη σας απάντηση και στα τρία ερωτήματα που παρατίθενται κατωτέρω. Εν συνεχεία καλείσθε να πείτε, θεμελιώνοντας επαρκώς την άποψή σας, ποιο είναι το κοινό στοιχείο και των τριών ερωτήσεων. Διάρκεια κουίζ 72 ώρες. Το κάπνισμα επιτρέπεται. Επίσης, επιτρέπεται η ελεύθερη χρήση βιβλίων —όχι όμως και επινοημένων βοηθημάτων (‘σκονάκια’), ενδεχόμενη χρήση των οποίων θα έχει ως ακαριαία συνέπεια τον μηδενισμό. Καλή επιτυχία!

1. Ο κουρέας της Σεβίλλης ξυρίζει μόνον όλους αυτούς οι οποίοι δεν ξυρίζονται μόνοι τους. Ερώτημα: Ο κουρέας της Σεβίλλης ξυρίζεται μόνος του;

2. Ο Μπέρτραντ Ράσελ, όπως και κάθε φιλειρηνιστής, βρίσκεται ενώπιον της απειλής που αντιπροσωπεύει για την ειρήνη η Ναζιστική Γερμανία όταν στις 4 Σεπτεμβρίου του 1939 η Μεγάλη Βρετανία κήρυξε τον πόλεμο εναντίον της μετά την εισβολή της Βέρμαχτ στην Πολωνία. Ερώτημα: Μπορεί ένας απόλυτος φιλειρηνιστής να υποστηρίξει την κήρυξη πολέμου;

3. Ο Ορέστης σκοτώνει τη μητέρα του η οποία προηγουμένως έχει σκοτώσει τον πατέρα του Αγαμέμνονα. Ερώτημα: Είναι ένοχος μητροκτονίας και πρέπει να τιμωρηθεί γι’ αυτό;



Η εικόνα είναι από το mikelli.tumblr.com

27 σχόλια:

cynical είπε...

Καλησπεροι φιλοι leftG700

αντι απαντησης, θα προσθεσω κι εγω ενα ερωτημα που ταιριαζει με τα δικα σας, ετσι οποιος τα απαντησει, θα εχει απαντησει και το δικο μου.

"...Υπάρχει ενας καταλογος που περιλαμβανει ολους τους καταλογους του κοσμου. Ο καταλογος αυτος, περιλαμβανει τον εαυτο του;"

Ευχαριστω εκ των προτερων!

LeftG700 είπε...

Φίλη cynical,


Επειδή μας άνοιξες την όρεξη:

Μια θετικιά που έχει πάρει το απολυτήριο Λυκείου, καθώς και το πρώτο (τουλάχιστον) πτυχίο της χρησιμοποιώντας φυσικά κ α ι σκονάκια (όπως όλοι!), συμμετέχει σε κουίζ στο οποίο απαγορεύονται επί ποινή μηδενισμού τα σκονάκια χωρίς να έχει παραβιάσει τον κανόνα.

Ε ρ ώ τ η μ α: Πρέπει να μηδενιστεί ή όχι;


Τα λέμε


ΥΓ Ευχαριστούμε για τον εμπλουτισμό!

Κυριάκος είπε...

Πονηρέ! το πρώτο (που το περιγράφει με άλλο τρόπο και η cyn) είναι ένα πολύ ζόρικο παράδοξο που έχει και μαθηματική διατύπωση: το μαθηματικό σύνολο που έχει ως μέλη τα σύνολα που ορίζονται από την ιδιότητα οτι δεν περιλαμβάνουν τον εαυτό τους, περιλαμβάνει τον εαυτό του; θρυλείται πως ο Ράσελ κατέρρευσε ψυχολογικά όταν το διατύπωσε καθώς κλονίστηκε η πίστη του στην τελειότητα των μαθηματικών.

Το δεύτερο είναι δύσκολο: αν είναι απόλυτος τότε δεν πρέπει να συνταχθεί με τον πόλεμο, μπορεί όμως να ζυγίσει την άποψή του με ωφελιμιστικό κριτήριο (χοντρά, τι είναι το πλέον ωφέλιμο για τον μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων) και να τον υποστηρίξει.

Το τρίτο μου φαίνεται σχετικά εύκολο από τη σκοπιά μου: Ο φόνος είναι απόλυτο ταμπού οπότε ο Ορέστης είναι ένοχος.

LeftG700 είπε...

Φίλε Κυριάκο,


Δεν ξέρουμε αν εμείς είμαστε πονηροί, αλλά σίγουρα εσύ είσαι ...ζαβολιάρης!

Πού είναι το κοινό στοιχείο και των τριών; Οι καλοί παίχτες, όταν αγνοούν κάτι το δηλώνουν ρητά. Δεν κάνουν τον Γερμανό! Ορίστε μας! Άσε λοιπόν τις ντρίμπλες και συμπλήρωσε το γραπτό σου!


Τα λέμε


ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ: Το σχόλιό μας αυτό, όπως και όλα όσα ακολουθήσουν πριν την παρέλευση του 72ώρου, να μην εκληφθούν είτε ως διαφωνία, είτε ως συμφωνία με τις απαντήσεις κάποιου συμμετέχοντος. Μην έρθει μετά κανείς και πει ότι τον παραπλανήσαμε!

Κυριάκος είπε...

Πήγα για το πεντάρι αλλά έπεσα σε ζόρικο διορθωτή. Για Σεπτέμβρη με βλέπω. Θα επανέλθω μετά την απαραίτητη περισυλλογή.

LeftG700 είπε...

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΑΡΑΛΕΙΨΗΣ:


Φίλε Κυριάκο, αν και έχουμε συνομιλήσει αλλού, είναι η πρώτη φορά που μας επισκέπτεσαι, έτσι δεν είναι;

Οπότε, σε καλωσορίζουμε!


Τα λέμε

not_me είπε...

εγω θα απαντησω στο ερωτημα για το κοινο στοιχειο που ειναι και το πιο ευκολο....

σας εχει βαρεσει η ζεστη στο κεφαλι και σε συνδιασμο με τις βουβουζελες και το κακο θεαμα εχετε κυρηξει εγκεφαλικη πτωχευση και σταση "πληρωμων"

νομιζω το βρηκα...
:)
τα λεμε

LeftG700 είπε...

Φίλε george,


Πιθανόν, πιθανόν... Εσένα όμως, εκεί στη "δροσερή" Γερμανία, τι σε έχει βαρέσει και γράφεις το 'κηρύξει' με αντεστραμμένη χιαστί ανορθογραφία;

Να υποθέσουμε κανένα, ..."καυτό" Γερμανιδάκι, με κοτσιδάκια και φακίδες;

Χα!


Τα λέμε

not_me είπε...

δροσερη γερμανια με 30 βαθμους και 40% υγρασια λιγο δυσκολο...
:)
εχουμε λιωσει γαμωτο !

οσο για την ορθογραφια...μισο λεπτο να βρω μια καλη δικαιολογια...
α ναι !
η ζεστη !! η ζεστη!!!

not_me είπε...

by the way ειστε σιγουροι οτι ειναι λαθος ???

LeftG700 είπε...

Εντελώς τελείως!

Ανώνυμος είπε...

Λοιπόν, επανέρχομαι με σκόρπιες σκέψεις.

Και τα τρία ερωτήματα είναι φιλοσοφικά προβλήματα (τετριμμένη απάντηση στο ερώτημα για το κοινό χαρακτηριστικό, θεωρώ πως δεν ψάχνουμε για τέτοια και προχωρώ). Είναι όμως διαφορετικής φύσης. Το πρώτο είναι οντολογικό καθώς ο αυτο-αναφορικός ορισμός κάνει τον κουρέα αδύνατο να υπάρξει. Το δεύτερο και το τρίτο είναι ηθικά διλήμματα.

Το δεύτερο μπορεί να συσχετιστεί με το πρώτο καθώς η πράξη της παραδοχής της αναγκαιότητας του πολέμου καταλύει τον ορισμό του πρωταγωνιστή ως απόλυτου φιλειρηνιστή όπως καταλύεται η ύπαρξη του κουρέα τη στιγμή που ακουμπά τη λεπίδα στο δικό του πρόσωπο. Το τρίτο όμως δεν μου κολλά σ' αυτή τη λογική.

Ξαναδιαβάζοντας το ζητούμενο αναρωτιέμαι αν η παγίδα κρύβεται στη φράση "ορθή απάντηση". Το πρώτο είναι βέβαιο πως δεν έχει ορθή απάντηση ενώ στα άλλα δύο κάθε απάντηση είναι αμφιλεγόμενη, όπως είναι συνήθως οι απαντήσεις στα ηθικά διλήμματα. Ένας φιλειρηνιστής στιγματίζει τη φήμη του υποστηρίζοντας έναν πόλεμο αλλά, ειδικά στο σενάριο που περιγράφεται, η κήρυξη του πολέμου δικαιώνεται ιστορικά και ηθικά. Αντίστοιχα, οι Ερινύες καταδίωξαν ανελέητα τον μητροκτόνο Ορέστη αλλά η Αθηνά τον αθώωσε.

Προς το παρόν λοιπόν, θα μείνω στο ότι ορθή απάντηση δεν υπάρχει για κανένα από τα τρία. Δεν είμαι απόλυτα ικανοποιημένος όμως.

Τα ξαναλέμε.

Κυριάκος

LeftG700 είπε...

OK φίλε Κυριάκο. Καταλαβαίνεις ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κανένα σχόλιο επί της ουσίας προς το παρόν. (Μπορούμε όμως να επαινέσουμε το ότι πήρες "στα ζεστά" το ζήτημα). Άμα είναι να "παίζουμε", να "παίζουμε". Ειδικά εμείς που θέσαμε και τους κανόνες, θα 'μαστε ξεφτίλες αν τους παραβιάσουμε! :-)


Τα λέμε

zalion είπε...

Εαν γραψω μονο ονομα παιρνω βαθμο?
Η διαλεκτικη ειναι η απαντηση σε ολα.
Στο πρωτο ερωτημα συμπαρατασσομαι με τον Κυριακο. Θα θεωρηθει αντιγραφη?
Στο δευτερο θεωρω οτι η βια ειναι αναγκαια μονο ως αμυνα και επισης, οπως εχει πει ο Πουλαντζας, οταν στη πορεια του σοσιαλιστικου μετασχηματισμου φτασει η στιγμη που το κεφαλαιο θα αρνηθει να παραδωσει τα μεσα παραγωγης και την εξουσια.(Ως εξουσια δεν εννοω τη κυβερνηση)Προφανως ο Ρασελ ηρθε σε δυσκολη θεση αλλα μαλλον δεν ειχε και το χρονο για να το συζητησει οταν τοτε οι εξελιξεις ηταν ραγδαιες.
Στο τριτο τωρα. Ο φονος ειναι φονος. Εχει διαφοροποιησεις αν ειναι σε αμυνα, εξ αμελειας κτλ. Οποτε εχει και διακυμανσεις η τιμωρια.
Κι ενα ερωτημα που το ειχε, μεταξυ αλλων, σε ενα πολυ εξυπνο κουιζ η Βαβελ. Πολλα πολλα χρονια πριν στο νουμερο 18 νομιζω. Τι χρωμα ειχε το ασπρο αλογο του Ταρζαν?
Ελπιζω στην επιεικια σας για να περασω το μαθημα γιατι το Σεπτεμβριο θα εχω πορειες και απεργιες και δε θα προλαβαινω

Homo Sapiens είπε...

Καλημέρα και καλό μήνα!

Με αφορμή το ποστ και το παράδοξο του Ράσελ, το Logicomix πώς σας φάνηκε;

Π.

LeftG700 είπε...

zalion, zalion... Πότε θα βάλεις μυαλό; Εδώ είναι σχολείο zalion. Δεν είναι κόβα! Αντί να ανοίξεις τα μάτια σου, να μάθεις πέντε πραγματάκια, να γίνεις χρήσιμος άνθρωπος για την κοινωνία, εσένα ο νους σου εκεί! Στις πορείες και στις διαδηλώσεις! Βάλε μυαλό γιατί σε βλέπουμε μια μέρα να δουλεύεις με μπλοκάκι και να μη βγάζεις ούτε το ΤΕΒΕ σου!

zalion είπε...

Μπα κανω κατι χειροτερο δουλευω 8ωρο με συμβαση μερικης απασχολησης 6ωρου. Οχι δε με μαστιγωνουν καθε μερα. Μονο Τριτη, Πεμπτη.

LeftG700 είπε...

Φίλε Homo Sapiens/Π(ασχάλη),


Ευχαριστούμε πολύ και ανταποδίδουμε τις ευχές!

Το Logicomix το έχει διαβάσει ένας και το βρήκε εξαιρετικό. Το δάνεισε σε έναν άλλον ο οποίος το επέστρεψε όταν διαπίστωσε ότι ήταν πιο ελαφριά φιλοσοφία κι όχι πιο σοβαρός Αστερίξ όπως νόμιζε! (Κάθε παρέα έχει και το ...τούβλο της!). Τώρα έχει περάσει σε τρίτον ο οποίος επίσης το βρίσκει συναρπαστικό. Αυτά μέρι στιγμής.


Τα λέμε


ΥΓ Αφού είσαι διαβασμένο παιδί γιατί δεν γράφεις κάτι; Κρίμα δεν είναι να μηδενιστείς ως εκτός θέματος; ;-)

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

1. Ξυρίζεται.
Αυτός μπορεί, οι άλλοι δεν μπορούν.


2. ο φιλοειρηνιστής, δεν είναι επεκτατικός, αλλά αυτό δεν τον εμποδίζει, να αμυνθεί, υπερασπιζόμενος το πρώτο θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα του.

3. Είναι ένοχος αυτοδικίας.

υ,γ,
Δικό μου ερώτημα.

Ο άνθρωπος είναι παρόλογο ον ή λογικό;

LeftG700 είπε...

Φίλε Σπίθα,


Τώρα, να πούμε ότι δεν χαιρόμαστε ή ότι μας αφήνει αδιάφορους που βλέπουμε τη χοντροκεφάλα σου; :-) Το ξέρεις ότι ψέματα δε λέμε!

Ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σου. Το ερώτημά σου θα επιχειρήσουμε να το απαντήσουμε στο ποστ του Σαββάτου, μαζί με τη λύση του κουίζ.


Τα λέμε

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Σου επισημαίνω, ότι δεν είναι απλό και δεν έχει λυθεί, ακόμη :)
Καλημέρα σας.

Ανώνυμος είπε...

Ο κουρέας της Σεβίλλης δεν ξυρίζει τον εαυτό του διότι εάν τον ξύριζε θα έπαυε να ισχύει η αξιωματική φράση. Όσο για τον φιλειρινιστή, ο όρος απόλυτος φιλειρινιστής, ενδεχομένως να μην ορίζει αυστηρά την “ποιότητα” που επιδιώκουμε. Παρ’ όλ’ αυτά ο “μόνον εν ειρήνη υφιστάμενος” δεν δύναται να κυρήξει πόλεμο (βλ. Χριστιανική στάση). Τέλος, ο τρίτος συλλογισμός, ο οποίος φαντάζει και ως πλέον αδύναμος των τριών, παραπέμπει ευθέως στην ουσία του νόμου, όπου νόμος=το ξέπλυμα γονικού αίματος εξού και η επιβεβλημένη κάθαρση από την οποία ο μητραλίας απαλλάσσεται με την παρέμβαση της Αθηνάς –έκφραση του ελληνικού και κατ’ επέκταση ευρωπαϊκού- ορθού λόγου, που δεν αξιολογεί την πράξη καθεαυτή, αλλά ως απόρροια σειράς συγκρούσεων.
Η απάντηση στο κουίζ συμπυκνώνεται στο εξής: «ο ανανεωτής ανανεώνει την οπτική του απέναντι στα πράγματα. Μη ανανεώνων τον τρόπο σκέψης του συνεχίζει νομιμοποιείται ως ανανεωτής;»

Παρατηρητής

Ανώνυμος είπε...

1. Αφήνει μούσι και πάει στην Ινδία.
2. Μιας και δεν πρόκειται να πάρει Νόμπελ Ειρήνης τα δίνει όλα στην λογοτεχνία.
3.Διαβάζει Αντιγόνη (αν και γράφτηκε μεταγενέστερα) για να ξεχάσει τα δικά του.


-//-


Γενικά, τέτοιου είδους προτάσεις δεν μπορούν να ανήκουν στη λογική. Αν γινόταν αυτό, θα είχαμε αντιστροφή της λογικής με αποτέλεσμα η λογική να είναι παράλογη. Για αυτό το λόγο πρέπει να απορριφθούν τέτοιες αυτοαναφορικές προτάσεις και επειδή τα μαθηματικά είναι λογική, απορρίπτονται αξιωματικά και τα αυτοαναφορικά σύνολα και έτσι ένα σύνολο δεν μπορεί να περιέχει τον εαυτό του.
Για κάθε ισχυρό σύστημα που μπορεί να ερμηνεύσει τα μαθηματικά υπάρχουν προτάσεις οι οποίες δε θα μπορέσουμε να απαντήσουμε ποτέ.

Ανώνυμος είπε...

Χοπ! χοπ!
Μου σημειώνουν παροράματα. Διορθώνουμε επί το ορθότερον:
φιλειρηνιστής
&
μητραλοίας

Παρατηρητής ο ανορθόγραφος

Καλή σας μέρα

LeftG700 είπε...

Παρατηρητικέ φίλε,


Ο ήλιος βγαίνει για όλους τους ανθρώπους!


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

Δεν πάνε καλύτερα για ψάρεμα; (No 1 & 2 & 3)
Το αφεντικό, επειδή είχαμε απαντήσει σε ένα σχόλιο-μάχαιρα με μάχαιρα κι όχι με λουλούδια, όπως επιβάλλει η χριστιανική πίστη, ίσως κι επειδή η δική μας η μάχαιρα απεδείχθη πιο κοφτερή, μας είχε προειδοποιήσει. Θα σβήνει πλέον, μας είπε, κάθε σχόλιο που θα είναι εριστικό και που δεν θα έχει σχέση με την ανάρτηση. Κι εμείς, αντί σαν καλά παιδιά να απαντήσουμε με ευχαριστίες σε δυο νέα σχόλια που έριζαν (με συμφιλιωτικό όμως τρόπο) απέναντί μας και τα οποία σχετιζόντουσαν άμεσα με την ανάρτηση μέσω του κρατήρα «Κοπέρνικος» της Σελήνης, απαντήσαμε, φυσικά, σαν «κακά παιδιά». (Έξις δευτέρα φύσις). Ύστερα, αστραπιαία, έπεσε ο Μπαντιού! Σόρρυ, ο μπαλτάς[1] θέλαμε να γράψουμε! Μόνο στο δικό μας κεφαλάκι, εννοείται!

Για να έχουν την ευκαιρία να δουν όλοι ότι καμιά φορά το παρακάνουμε κι από «κακά παιδιά», γινόμαστε πραγματικοί αλήτες (επηρεασμένοι από τις διαδικασίες αλήθειας δεν θέλουμε να κρύβουμε τις ντροπές μας), βάζουμε εδώ το σχόλιο που έγινε αφορμή —δικαίως εδώ που τα λέμε, για να τα λέμε όλα!— να χάσουμε το κεφάλι μας.
καούν ζωντανοί! Όχι, να ανασκολοπιστούν!
Στην πλατεία «Δημοκρατίας»!
Γράφαμε τις προάλλες για την ιδιότητα που έχουν να μιλούν τα πολιτικά πτώματα από τον χώρο της Ανανεωτικώς Δημοκρατικής Αριστεράς. Επίσης, έχουμε πει στο παρελθόν για τη «δημοκρατικότατη» διαγραφή σχολίων μας (δικών μας και όχι μόνο) από blogs του συγκεκριμένου χώρου.

Θα ήταν οξύμωρο τα πολιτικά πτώματα από τον χώρο της Αληθώς Κομμουνιστικής Αριστεράς, ως πιο «προχωρημένα», να υστερούσαν!

Τελικά, καλά το λένε. Όλα τα πολιτικά πτώματα, ανεξαρτήτως ιδεολογικοπολιτικής τοποθέτησης, την ίδια μυρωδιά έχουν…πάλι: έτσι νομίζουν!). Όπως, περίπου, σβήστηκε κι ο Λέων απ’ το πλευρό του Βλαδίμηρου! Κι όπως σβήστηκε το Λένινγκραντ για να ξαναγραφτεί Αγία Πετρούπολη!

Έτσι νομίζουν!
UPDATE III (βράδυ Δευτέρας, 5. VII):
–Μου επιτρέπετε;
–Φυσικά.
–Για λέγε.
–Καλό για λογοπαίγνιο αυτό που είπατε, ψιλομαλακία ως σκέψη!
–Έχεις καλύτερη;
–Να την ακούσουμε.
–Ακούστε τι έγινε: Σβήσανε τα δακτυλικά αποτυπώματά τους, ξέπλυναν τα αίματα και σφουγγάρισαν καλά-καλά. Ύστερα, πέταξαν τα νερά, ξεφορτώθηκαν το σφουγγαρόπανο, αλλά…
–Αλλά;
–Αλλά τι;
–Αλλά ξέχασαν τον …κουβά! Μετά όμως σκέφτηκαν: Ναι, αλλά τι δουλειά έχει ένας καθαρός, άδειος κουβάς μες στη μέση; Έτσι, εξαφάνισαν και τον κουβά, για να ’χουν το κεφάλι τους ήσυχο (σε αντίθεση με το δικό μας που το ’φαγε ο μπαλτάς) και —προπάντων— το κούτελό τους καθαρό!
–Καλά, είσαι Θεός!
–Τι Θεός; Ημίθεος!
–Μη λέτε τέτοια μπροστά στον κόσμο· θα μας περάσουν για προσωπολάτρες.


[1] Μετά τον μπαλτά, κάποιος χαρτάνθρωπος, προφανώς εκνευρισμένος επειδή γίναμε η αιτία να λερωθεί το πάτωμα με αίματα, πράγμα αντιαισθητικό όσο να ’ναι, μας με έναν κατανοητικό λόγο, μη διαφωνώντας ούτε καν (χυδαϊστί, έκανε την —κομμουνιστική— πάπια) με τα «γαλλικά» που ακούσαμε από τον χαρτάνθρωπο…

Γιατί να διαφωνήσει ο άνθρωπος; Για να τα λέμε όλα, «γαλλικά» ήταν. Όχι εριστικά!…

Aγαπητέ(οι;;) Left G 700

Προφανώς έχετε ανθρώπους που σας αγαπάνε.
Έίναι φανερό έχετε παραμελήσει κάπως την ψυχική σας υγεία
Μήπως θα ήταν καλό να το συζητήσετε με τους δικούς σας;
Ταλαιπωρήστε άδικα αγχώνεστε με ιδεοληψίες , και παρασύρεστε άθελα σε παραληρήματα, που εκθέτουν ανώφελα μια ,πολλές φορές αλήθεια, αρκετά γόνιμη σκέψη.
Η αριστερά έχει κέντρο τον άνθρωπο, και πριν από όλα τον εαυτό μας.
Ξέρετε η κειμενική έκφραση είναι πολύ πιο αποκαλυπτική και χρήσιμη από ότι φαντάζεστε.Σας παρακαλω πιστέψε με.
Μια φιλική συμβουλή με συμπάθεια,απο ένα περιστασιακό αναγνώστη επαγγελματία του χώρου της ψυχικής υγείας

LeftG700 είπε...

Φίλε Ανώνυμε,


Σου απαντάμε στο επόμενο, τελευταίο ποστ της 4ης Ιουλίου. Επειδή μπορεί να μη το ξέρεις σου λέμε ότι τα σχόλια που θέλει κάποιος να τα δει οπωσδήποτε ο μπλόγκερ στον οποίο απαυθύνεται, ακόμα κι αν αφορούν σε παλιότερο ποστ, είναι προτιμότερο να στέλνονται στο τελευταίο (ή και στο τελευταίο).


Τα λέμε