Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Κουίζ


«[...] Το θέμα είναι πώς θα ανανεωθεί η Αριστερά, για να βγει από το περιθώριο, να ’ρθει στο κέντρο της πολιτικής ζωής, να ταρακουνήσει και να ζωντανέψει την κοινωνία με τις προτάσεις και τους δεσμούς της με τις μάζες, να φλογίσει τη νεολαία με την πίστη πως ναι, μπορούμε ν’ αλλάξουμε τη ζωή μας, μ’ ένα μεγάλο σχέδιο, όπου μπορούν ν’ ανταμώσουν όλες οι ζωντανές προοδευτικές δυνάμεις. Εμείς οι κομμουνιστές της ανανέωσης κάναμε δυο ειδών επαναστάσεις στη μακρά μας πορεία. Ενάντια στα κατεστημένα του κεφαλαίου και ενάντια στον ίδιο τον εαυτό μας —στο σταλινικό δογματισμό που ήμασταν παιδιά του. Το έργο του ΚΚΕ εσωτερικού, από το 1968 έχει γραφτεί στην ιστορία. Σπείραμε —παλιές και νεότερες γενιές— συνταρακτικές ιδέες, καθώς ζητούσαμε να αδερφώσουμε τον βαθύ κοινωνικό μετασχηματισμό με τη Δημοκρατία, την ελευθερία και την αυτονομία απέναντι σε όποιο ξένο κέντρο. Παλαίψαμε για ένα ελληνικό σοσιαλισμό, που οι ρίζες του θα ’ναι βασισμένες σε ό,τι καλύτερο έδωσε η ιστορία μας, και που θ’ ανιχνεύει το Αύριο στα ωραιότερα οράματα του Ανθρώπου-Δημιουργού. Πιστεύω όμως βαθιά όπως και τόσοι άλλοι απ’ τους κόλπους μας ή ξεκινώντας από τις δικές τους αφετηρίες, πως ήρθε η ώρα να ξαναδουλέψουμε τις ιδέες και τις προτάσεις μας, τώρα που η χώρα περνάει την κρίση, που παρακολουθεί την αποτυχία του ΠΑΣΟΚ και η αντεπίθεση της συντήρησης σηκώνει κεφάλι. Πως ήρθε η ώρα να ξανανταμώσουμε με τις πλατιές μάζες των εργαζομένων της πόλης και του χωριού, όπως στα χρόνια του ΕΑΜ ή της προδικτατορικής ΕΔΑ και των Λαμπράκηδων, να διδαχτούμε και να διδάξουμε, να ξαναγεννήσουμε την αισιοδοξία πως ο σοσιαλισμός μένει πάντα η πιο όμορφη ελπίδα για μια κοινωνία αδελφοσύνης και δικαιοσύνης —πολύ περισσότερο τώρα που η τεχνολογική επανάσταση ανατρέπει τα πάντα και δημιουργεί τις προϋποθέσεις ή για ολοκληρωτική καταστροφή ή για άνθηση της κοινωνίας σε παγκόσμια κλίμακα. [...]».

Σε ποιον ανήκουν τα παραπάνω λόγια και από ποιο «βήμα» τα εκφώνησε;


Το ξετρύπωσε η πολύ καλή μας Υ.ΤΣΕ.Κ.Α (Υπηρεσία Τσεκαρίσματος Καταγεγραμμένων Αναφορών). Τα bold είναι δικά μας.


Η εικόνα είναι από το humblemonkey.wordpress.com

37 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Homer Simpson αγνοώ.
αλλά μπας και είναι ο Μαργαρίτης από το βήμα του συνεδριου ΣΥΝ λίγο πριν το ουου;
λ.κ

redteam είπε...

Ο Λεωνίδας Κύρκος στο συνέδριο της ΕΑΡ.

LeftG700 είπε...

Δεν παίρνουμε το λόγο για να πούμε ποιος και πού. Αυτό θα γίνει λίγο πριν την επόμενη ανάρτηση η οποία -ενδεχομένως- να είναι η λύση του κουίζ με κάποιες σχετικές σκέψεις. Το σκεφτόμαστε και θα δούμε πού θα κάτσει η μπίλια.

Παίρνουμε όμως το λόγο για να εξάρουμε την πειθαρχία και το fair play που επέδειξες και εσύ φίλη λ.κ. και εσύ φίλε redteam (επί τη ευκαιρία σε καλωσορίζουμε!) στις απαιτήσεις του κουίζ.

Εννοούμε ότι φροντίσατε να απαντήσετε και στα δυο ζητούμενα (ποιος και από πού/πού) και δεν μείνατε στο πιο "εύκολο" που είναι βέβαια τα πρόσωπο.

Πράγμα που βέβαια δείχνει -και αυτό είναι το σημαντικό- ότι μάλλον ανήκετε στην κατηγορία των αριστερών που πειθαρχούν στις απαιτήσεις μιας δεδομένης κατάστασης και δεν προσπαθούν να "πειθαρχήσουν" μια δεδομένη κατάσταση στα μέτρα τους, όπως αρκετοί αριστεροί συνηθίζουν -ονόματα δε λέμε και υπολήψεις δε θίγουμε...


Τα λέμε :-)

LeftG700 είπε...

Συμπλήρωση, ειδικά για σένα λ.κ.:

"Homer Jay Simpson is a fictional main character in the animated television series The Simpsons and father of the eponymous family. He is voiced by Dan Castellaneta and first appeared on television, along with the rest of his family, in The Tracey Ullman Show short "Good Night" on April 19, 1987".

Ν' ανοίγουμε και καμιά Wikipedia πότε-πότε, έτσι;


Τα λέμε ;-)

Ανώνυμος είπε...

thank you dearest, θα το λάβω υπ'όψη μου,αλλά μην αργήσεις να λύσεις τον γρίφο,έχω γκουγκλίσει πολλούς συνδυασμούς από το κείμενο αλλά πάντα μου βγαίνεις εσύ.
Το γμτ είναι ότι μου είναι γνωστό, το έχω ακούσει ή διαβάσει αλλά πέραν τούτου ουδέν.
καλό βράδυ
λ.κ

not_me είπε...

καλησπερα,

λοιπον....ας το παρει το ποταμι.δεν θελω να ταλαιπωρω αλλο την λ.κ......

Εγω το ειπα.αυτη ειναι η αληθεια.
Το ειπα προχθες την ωρα που επλενα τα πιατα μιλωντας στο τηλεφωνο.
Μην με ρωτησεις με ποιον.λυπαμαι δεν μπορω να το αποκαλυψω...

καλο ξημερωμα!

LeftG700 είπε...

Φίλη λ.κ.,


Πέφτουμε απ' τα σύννεφα!

Γκούουουουγκλισες;;;

Όσα είπαμε περί fair play για πάρτη σου τα παίρνουμε πίσω! Άκου ...γκούγκλισε!

Έτσι θ' αλλάξουμε την κοινωνία; Με απατεωνιές; Κουμμουνιστές μετά σου λέει ο άλλος!

Α ρε Ιωσήφ, σήκω για να δεις τα παιδιά της ντροπής!


Τα λέμε ;-)

LeftG700 είπε...

Φίλε george,


Κοίτα να δεις μυστήρια πράγματα! Ενώ ξέρουμε ότι λες ψέματα, τα λες με τόση αληθοφάνεια που δεν μπορούμε να σε πιάσουμε από κάπου για να το αποδείξουμε! Πού θα πάει όμως! Αύριο είναι μια άλλη μέρα! Θα τον λύσουμε το γρίφο!


Τα λέμε (και μετά, θα "τα πούμε"...)

VKP είπε...

Τον Κύρκο θα ψήφιζα κι εγώ αλλά κάποια έκπληξη θα επιφυλάσσεις..

LeftG700 είπε...

Φίλε VKP,


Διακρίνουμε μια (ελαφρά) αμφισημία:

"Τον Κύρκο θ α ψήφιζα κι εγώ [...]".

Αυτό είναι μια (ελαφρά) ζαβολιά. Που γίνεται βαρύτερη αν συνυπολογίσουμε ότι δεν αναφέρεις την εκτίμησή σου για το "βήμα" από όπου διατυπώθηκαν τα λόγια που παραθέσαμε.

Άσε λοιπόν τα "κολπάκια" και κάνε τον κόπο να ξαναπεράσεις από την ...κάλπη!


Τα λέμε

VKP είπε...

"τον Κύρκο και εγώ" επειδή το είπε και άλλος σχολιαστής. Ποια κολπάκια εννοείς?

Το βήμα το ξέχασα, αλλά ξέρω γω...Δεν είμαι ειδικός σε πρόσωπα και ιδεολογικές ομοιότητες και διαφορές εντός του Συνασπισμού.

Μπορεί λοιπόν να είναι κανάς πασόκος. Έτσι κι αλλιώς ότι να ναι λέγεται αυτές τις μέρες. Δε θα το πάρω τις μετρητοίς όποιος και να είναι.

LeftG700 είπε...

Φίλε VKP, είπαμε να σε πειράξουμε! Μη το παίρνεις τοι μετρητοίς! Ξέρεις, τα συνηθίζουμε τα πειράγματα με τους φίλους (και τις φίλες!) που έρχονται εδώ. Έτσι κάνουμε και μεταξύ μας.

Εν πάση περιπτώσει, για το πείραγμα πιαστήκαμε από την έκφρασή σου "τον Κύρκο ΘΑ ψήφιζα κι εγώ". Αυτό το 'θα' είναι συχνά "διπλωματικό"...

Εντάξει, θεωρούμε την ψήφο σου έγκυρη, παρά το ότι δεν μας λες το 'πού'.

Είμαστε "κακά παιδιά" με καλή καρδιά! :-)


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε george,


Σε τσακώσαμε! Δεν γίνεται να πλένεις πιάτα και ταυτόχρονα να μιλάς τ ό σ η ώρα στο τηλέφωνο!

Ακόμα και το π ι ο αληθοφανές ψέμα, έχει κοντά ποδάρια! Τουλάχιστον για left minds!


Τα λέμε

not_me είπε...

ωπα..μισο λεπτο .
αρα ετσι οπως το λετε παει να πει οτι αυτο δεν ειναι ολοκληρος ο λογος αλλα ενα αποσπασμα,γιατι αυτο μονο του δεν ειναι τοοοοσο μεγαλο !!
αρα εχετε ξεχασει τα [...] ε πουλακια μου?

(οχι οτι εχει σημασια για μενα ....δεν υπαρχει να ξερω ποιος το ειπε γιατι ειμαι ασχετος απο ολα αυτα-απλα για τους αλλους που ψαχνουν το λεω!)

LeftG700 είπε...

Φίλε george,


Όπως βλέπεις, δεκτόν!


Τα λέμε

katerina είπε...

Αντε να μπώ και εγώ στην κληρωση για το διημερο στην Σαντορίνη ή θα πάρω τίποτα ...άπαντα; Και ποσους τόμους ; Και θα ειναι δερματοδετοι;

Λοιπόν δεν το έχω ακουσει, αλλά απο λέξεις κλειδιά, απο τα ...συμφραζομενα θα υποστηριζα κάτι σε Φωτη. Βέβαια το ΕΑΜ, άλλος το έχει πάρει ...αμπονέ και το περιφέρει τουτο τον καιρό.

Τέλος πάντων πειτε μου το δωρο, και αν μπορω θα σκεφτώ περισσότερο.
Α, αν το "που" εκφωνησε αυτόν τον πανηγυρικό έχει σχέση με ...και το μετα, ε, βρε παιδιά και ο οπουρτουνισμός παρεξηγημενη λέξη ειναι.

Ανώνυμος είπε...

ναι, γκούγλισα, τί θέλετε να κάνω αφού βάζετε γρίφους.
ευχαριστώ, george, αλλά αποκλείεται να λες τέτοιες σοφίες πλένοντας πιάτα!!!!

Ανώνυμος είπε...

Και για να βασανίζεστε λιγότερο σας δίνω την πληροφορία (βοήθεια από το κοινό): Σίγουρα πάντως δεν το είπε εκείνος που σκεπτόμενος για το χώρο της σύγχρονης -όχι κομμουνιστικής βεβαίως, βεβαίως- αριστεράς συνειρμικά οδηγήθηκε στους στίχους του Σεφέρη:

Βουλιάζει όποιος σηκώνει τις μεγάλες πέτρες· / τούτες τις πέτρες τις εσήκωσα όσο βάσταξα / τούτες τις πέτρες τις αγάπησα όσο βάσταξα / τούτες τις πέτρες, τη μοίρα μου. / Πληγωμένος από το δικό μου χώμα / τυραννισμένος από το δικό μου πουκάμισο / καταδικασμένος από τους δικούς μας θεούς, / τούτες τις πέτρες.

παρατηρητής

not_me είπε...

@λ.κ

ενω υπαρχει περιπτωση να λεω τετοια κανοντας οτιδηποτε αλλο ????
χαχαχαχα
ουτε με LSD δεν μπορω να λεω τετοια...

Ανώνυμος είπε...

George, θα μπορούσες, ίσως, περιπατώντας σε δάσος και με λίγο LSD ή, στην Ομόνοια στην προεκλογική του 1996 με 5 ανθρώπους από κάτω να κλαίνε με μαύρο δάκρυ για το κακό που τους βρήκε.
(λέμε τώρα σε περίπτωση που είναι ο Κύρκος)
λ.κ

LeftG700 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
LeftG700 είπε...

Φίλη katerina,


Δυστυχώς, έχεις πέσει σε …μπατιράκια! Μόνο ηθική ικανοποίηση μπορούμε να προσφέρουμε!...

Το ‘πού’ πρέπει να το προσδιορίσεις, μη πας να ξεφύγεις ανακατεύοντας τον οπορτουνισμό, πράγμα που, για να τα λέμε όλα, μας φαίνεται σαν να θέλεις να θολώσεις τα νερά! Δεν περνάνε αυτά τα κόλπα σε μας!


Τα λέμε


ΥΓ ‘Αμπονέ’; Όπως λέμε ‘αγκαζέ’, αποκλειστικότητα, κ.λπ.; Ωραίο μας ακούγεται. Θα το κυκλοφορήσουμε. Με σεβασμό στο κοπιράιτ, εννοείται.

LeftG700 είπε...

Φίλη λ.κ.,


Στα κουίζ γρίφους βάζουν, τι βάζουν; Τα παιδιά του Ζεβεδαίου ποιόνε είχανε πατέρα; Άμα πια!


Τα λέμε (αλλά να τα λέμε όλα!)

LeftG700 είπε...

Φίλε παρατηρητή,


Κατ’ αρχήν σε καλωσορίζουμε!

Καλή η βοήθεια από το κοινό. Και μας κάνει να σκεφτόμαστε ότι ακριβώς επειδή οι μεγάλες πέτρες είναι βαριές και σε βουλιάζουν, ίσως πρέπει να έχουμε μια κάποια κατανόηση (ανθρώπινη, όχι πολιτική) για όσους βούλιαξαν…

Το όχι «κομμουνιστικής βεβαίως, βεβαίως» μάς μπέρδεψε λίγο. Είναι ειρωνικό; Δεν είναι; Κι αν είναι ειρωνικό για ποιους χτυπάει η καμπάνα; Αν θέλεις μας λες.


Τα λέμε

not_me είπε...

@λ.κ

:)))

katerina είπε...

Λοιπόν η φιλία σας ειναι μάλλον πολυ ακριβοτερο δωρο απο τα ...άπαντα, ακόμα και δερματοδετα, ξαναλέω ότι δεν το έχω ακουσει. ή τουλάχιστον δεν το θυμάμαι. Αλλά αν ειναι Φωτης, μήπως σε κάποια εκδηλωση για την μνημη του μακαριτη του Παπαγιαννάκη;

Εκει αν θυμάμαι καλά,ο Κουβέλης μιλησε και για το ΕΑΜ.

Αν και η εκφορά του λόγου μου κάνει περισσότερο για Αλέκο. Αλλά το ΚΚΕεσ που κολλάει;

Πότε θα λήξει το κουιζ;

Υ.Γ. το ...αμπονέ,είναι απο την σμυρναικη καταγωγή μου. Βγαινει απο το γαλλικό a bonnet,που οι Σμυρνιοι το εξελληνισαν. Σημαινει ...με ξένο καπελο. Να φοράς ένα ξένο καπελο και να υποδυεσαι ρόλους. Δηλαδή να παιρνεις ...αγκαζέ ένα ρόλο. Αυτα για την ετυμολογία

katerina είπε...

Στο υστερογραφο να διευκρινησω ότι το bonnet,ειναι το καπέλο της υπηρετριας. Δηλαδή να κάνεις την ..υπηρετρια του ρόλου,φορώντας και αλλάζοντας βέβαια αναλογως το ...bonnet.

LeftG700 είπε...

Φίλη katerina,


Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες περί 'αμπονέ'. (Τι "πληροφορίες"; Ούτε ο Μπαμπινιώτης!).

Ευχαριστούμε πολύ και για την αξία που φαίνεται να μας δίνεις. Για να τα λέμε όλα όμως, μας δημιουργείς μεγάλο άγχος! Μη σε απογοητεύσουμε και μη την ...ψωνίσουμε. Έχουμε καταλάβει ότι είσαι ενθουσιώδης και συναισθηματική. (Μπορεί να έχουμε καταλάβει λάθος, αλλά αυτό είναι). Συχνά, τα πολλά συναισθήματα οδηγούν σε μεγάλες απογοητεύσεις. Δεν θέλουμε να γίνουμε αιτία για κάτι τέτοιο. Θα αισθανόμαστε πιο άνετα αν κράταγες μικρότερο καλάθι...

Η λύση του κουίζ, λίγο πριν την επόμενη ανάρτηση (μάλλον Κυριακή). Και μπορεί η επόμενη ανάρτηση να είναι η λύση του κουίζ.


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

@G700
Με διαφορετικό bonnet έχω ξαναπεράσει από τη γειτονιά σας... Πάντως δέχομαι το καλωσόρισμα. Όσο για το " όχι κομμουνιστικής βεβαίως βεβαίως" το μεν δεύτερο σκέλος της ρήσης παραπέμπει σε γνωστή ελληνική ταινία (κι άλλος γρίφος) το δε πρώτο σέ ένα από τα τρία "Α" της Ελληνικής Αριστερας (για δες μιλάω για τρία "Α"όταν η "Αριστερά" έχει μόνο δύο!) Πόσοι γρίφοι σε λίγα μόλις τετραγωνικά εκατοστά!
Καλή σας μέρα!
Παρατηρητής

LeftG700 είπε...

Φίλε Παρατηρητή,


Καλημέρα κι από μας!

Φαίνεται ότι σου αρέσουν πολύ οι γρίφοι! Έτσι εξηγείται ότι άλλαξες ακόμα και το ...bonnet του ονόματος! ΟΚ! Δημοκρατία έχουμε (και μάλιστα εδώ ...λαϊκή!).

Το δεύτερο σκέλος του γρίφου σου είναι παιχνιδάκι! (Στην πραγματικότητα, ποτέ δεν το είδαμε σαν γρίφο. Κι εμείς με Βουγιουκλάκη μεγαλώσαμε! Πράγμα που, υποθέτουμε, θα ισχύει και για σένα, ακόμα κι αν δεν είσαι σειρά μας -με την προϋπόθεση να μην έχεις γεννηθεί πριν τον ...19ο αιώνα!).

Τώρα για τα τρία Α... εδώ ζορίζουν τα πράγματα. (Σκέψεις φυσικά κάνουμε, αλλά δεν μας "βγαίνουν" τα Α).

Κανα hint;


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

Χοπ, χοπ, σίριαλ δυναστεία με ηλεκτρονική αγορά και Κανελλίδου!
Τι μεγαλείο, τι αποτελεσματικότης, τι μελωδία!

Χαίρετε!

Υ.Γ. είμαι απλά του περασμένου αιώνα!

Παρατηρητής

LeftG700 είπε...

Φίλε Παρατηρητή,


Τα παίξαμε!Παραιτούμαστε.


Τα λέμε :-)

Ανώνυμος είπε...

Χοπ, χοπ εκ νέου! Aλέξης όπως Alexis της δυναστείας, Αλέκος όπως "Έλα, Αλέκο!" της ηλεκτραγοράς και Αλέκα όπως Αλέκα Κανελλίδου του τρία Α της Αριστεράς κατά το 1/3 κομμουνιστικής.
Πάντως, για να σοβαρευτούμε, τα 2/3 έχει αρκετό σασπένς τι μας επιφυλάσσουν. Ελπίζω κάτι να βγει!
Καλό Σαββατόβραδο,
Παρατηρητής

LeftG700 είπε...

ΟΚ φίλε Παρατηρητή. Ευχαριστούμε. Καλό Σαββατόβραδο και σ' εσένα επίσης!


Τα λέμε

Βασιλική είπε...

Καλημέρα.
Πολύ μου αρέσουν αυτού του είδους τα κουίζ. Ας προσπαθήσω κι εγώ να βρω την απάντηση (λίγο πριν το πάρει το ποτάμι :) ), βασιζόμενη σε κάποια hints που νομίζω πως δίνει το ίδιο το κείμενο -αλλά κι εσείς με τα bold. Μπορεί βέβαια να πέσω και τελείως έξω.

Λοιπόν:
1) Από τις ιστορικές αναφορές στο ΚΚΕ εσωτερικού και το "εμείς" του ομιλητή συνάγεται ότι πρόκειται για στέλεχος με διαδρομή στο χώρο αυτό.

2) Η γλώσσα και η ορολογία (π.χ. "ξένο κέντρο", "αντεπίθεση της συντήρησης") παραπέμπουν σε εποχή πριν το '90.

3) Αν ισχύει το 2), η αναφορά στην "αποτυχία του ΠΑΣΟΚ" αφορά την πασοκική κυβέρνηση '81-89. Ο λόγος για την "κρίση που περνάει η χώρα" σε συνδυασμό με την απουσία αναφοράς σε σκάνδαλα, κάθαρση κλπ (λέει μόνο για "αποτυχία") τοποθετεί την ομιλία στο διάστημα '85-'88 (οικονομική κρίση-λιτότητα-υποτίμηση δραχμής κλπ)

4) Ο ομιλητής μιλάει σε μελλοντικό χρόνο για ανανέωση της αριστεράς, για συνάντηση των προοδευτικών δυνάμεων, για αντάμωμα με τις πλατιές μάζες, επανεπεξεργασία ιδεών και προτάσεων κλπ, δηλαδή για μετεξέλιξη του ΚΚΕες σε κάτι ευρύτερο. Η μετεξέλιξη του ΚΚΕες σε ΕΑΡ (πλην της ομάδας Μπανιά) έγινε, αν δεν κάνω λάθος, το '87. Πρέπει, λοιπόν, να είμαστε λίγο πριν τη μετεξέλιξη, της οποίας ο ομιλητής φαίνεται να είναι ένθερμος υποστηρικτής, αν όχι και ένας από τους εισηγητές.

Ως εδώ έχουμε, με βάση τα παραπάνω:
Ο ομιλητής ήταν στέλεχος του ΚΚΕες και η ομιλία έγινε το '86-'87, ίσως στο τελευταίο συνέδριο πριν τη μετεξέλιξη σε ΕΑΡ.
Μένει ακόμα η ταυτότητα του ομιλητή:

5) Αν έχω πέσει μέσα και η ομιλία είναι από εκείνη την εποχή, υποθέτω ότι, για να την ξετρυπώσετε και να τη βάλετε ως κουίζ, τονίζοντας και κάποια σημεία της, κάπως θα σχετίζεται με τις τωρινές εξελίξεις και τους πρωταγωνιστές τους.

Οπότε ας μαντέψω και τον ομιλητη:
Κουβέλης, που τότε αυτοπροσδιοριζόταν ακόμα ως κομμουνιστής (της ανανέωσης, βέβαια) και έλεγε περίπου αυτά που λέει σήμερα ο Αλαβάνος :)

LeftG700 είπε...

Βασιλική, σε καλωσορίζουμε ως φίλη! Αλλά και ως παιδί ...θαύμα!

Γιατί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το αποτέλεσμα της άσκησης που βάλαμε είναι σωστό όπως το δίνεις εσύ, μας φαίνεται ότι τόσο επαγωγική σκέψη, μόνο ένας κατ' ευθείαν απόγονος του Σέρλοκ Χολμς μπορεί να έχει! Αλλά ο ΣΧ δεν είχε παιδιά! Θαύμα, θαύμα!...

Δεν μπορούμε παρά να υποκλιθούμε...

Την καλημέρα μας!


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια στη Βασιλική και περιμένουμε την απάντηση με κομμένη ανάσα... γιατί το επόμενο είναι το εξής:
Συμπληρώσατε το κενό (fill the blank, που λένε στα ελληνικά):
"Φύγανε οι τέσσερις και θέλει η .................. να κρυφτεί κι η χαρά δεν την αφήνει".

Παρατηρητής