Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Αριστερά. Όπως μπαίνουμε ή όπως βγαίνουμε;


ΣΕ ΕΝΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ, του οποίου οι διαχειριστές αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί (τουλάχιστον μέχρι πέρυσι) και συγκεκριμένα, κατά δικό μας προσδιορισμό, του κοσμικού και εκσυγχρονιστικού ρεύματος, είδαμε να αναδημοσιεύεται το τελευταίο πόνημα του Φώτη Γεωργελέ. Σ’ αυτό, ο Φώτης (ρίμα με το Σώτη παρά ένα σ τελικό, αν μας εννοείτε ;-) ) ξαναγράφει το ίδιο editorial για τριακοσιοστή τεσσαρακοστή πρώτη φορά (όσες και τα τεύχη της «Athens Voice», του πρώτου και καλύτερου Οδηγού Αγορών και Πουλημένων της πόλης μας). Το περιεχόμενο χοντρικά, για όσους δεν έχουν εμπεδώσει τη γραμμή του: Μείωση και εκσυγχρονισμός του Δημόσιου Τομέα, και, εκ συμπερασματικής, άρρητης αντιδιαστολής, ελευθερία στον πραγματικό συντελεστή προόδου, τον Ιδιωτικό. Παραδόξως, ο επιμελής συνήθως Φώτης, ενώ φέρνει για παράδειγμα κακής λειτουργίας του Δημόσιου Τομέα τις καθυστερήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις ή στις μετατάξεις των υπεράριθμων υπαλλήλων των Δημόσιων Συγκοινωνιών, παραλείπει να θυμίσει αντίστοιχα και την εξαιρετικά εύρυθμη λειτουργία του Ιδιωτικού Τομέα που παρατηρήθηκε εσχάτως στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα. Ας μη το κάνουμε θέμα όμως. Μπορεί να του είχε πέσει πολύ δουλειά και πώς να τα προλάβει όλα ο Φώτης. Ένα μυαλό και δυο χέρια έχει, χειμώνα-καλοκαίρι. Ας μην είμεθα μικρόψυχοι…

Στείλαμε ένα σχόλιο, ολίγον αμετροεπές, είναι αλήθεια, αν λάβουμε υπ’ όψη μας μια κάποια διαφορά ηλικίας που έχουμε με τους συγκεκριμένους ιστολόγους (αλλά και δημοφιλίας, για να τα λέμε όλα, με το ιστολόγιό τους). Πήραμε μια απάντηση που έλεγε ότι σημασία δίνουν μόνο στο (κάθε) κείμενο κι όχι στις γενικότερες αντιλήψεις του συγγραφέα του. Στείλαμε κι εμείς τη δική μας και, περιμένοντας την έγκριση, είπαμε να ψιλοαλητέψουμε σερφάροντας αριστερά κι αριστερά.


ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΣΕΡΦΑΡΙΣΜΑ, πέσαμε[1] σε ένα άλλο ιστολόγιο, αριστερό κι αυτό, και συγκεκριμένα του εν συγχύσει διατελούντος ψιλοαντιεξουσιαστικού ρεύματος της Αριστεράς —σύμφωνα με τον δικό μας προσδιορισμό, πάντα. Εκεί είδαμε να αναδημοσιεύονται τρία κείμενα. Το πρώτο ενός άλλου αριστερού ιστολογίου, επίσης ψιλοαντιεξουσιαστικό, λέμε εμείς. Το δεύτερο, της Αριστερής Στρουθοκαμήλου (σκληροπυρηνικιά υπέρ της αυτοκατάργησης της Αριστεράς και παραλίγο κεντρικοεπιτροπάρια στο πρόσφατο Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ). Και το τρίτο… Ω, το τρίτο… Το τρίτο ανήκει στον …Πάσχο Μανδραβέλη! Να σημειωθεί ότι τα τρία κείμενα (τα οποία ανέπτυσσαν διαφορετικό θέμα το καθένα), οι ιστολόγοι που τα αναδημοσιεύουν, τα προλογίζουν γράφοντας:

«Παρουσιάζουμε μερικά κείμενα, οι απόψεις των οποίων θεωρούνται “αιρετικές”για την μεγάλη πλειοψηφία των αριστερών. Θέτουν όμως ζητήματα τα οποία καλό είναι να μην τα αντιμετωπίζουμε με μάτια ερμητικά κλειστά...».

Αυτό. Μόνο. Δεν δίνουν στους αναγνώστες καμία δική τους άποψη. Δεν εξηγούν, λόγου χάρη, τι από όλα όσα θεωρούνται αιρετικά από την Αριστερά δεν θα έπρεπε να θεωρούνται τέτοια, ή σε ποια ζητήματα πρέπει να ανοίξουμε τα μάτια μας. Να είναι στα πλαίσια των αντιεξουσιαστικών αντιλήψεών τους άραγε, που δεν καταθέτουν καμία άποψη; Φοβούνται μήπως κατηγορηθούν ως «διαφωτιστές» των μαζών, αντί να τις αφήσουν «ελεύθερες» να διαμορφώσουν τις απόψεις τους; Ποιος ξέρει. Είναι περίεργοι αυτοί οι …Γαλάτες!


ΔΙΕΡΩΤΩΜΕΘΑ ΜΕ ΤΟ φτωχό μας το μυαλό:

Καλά, τα όρια του αριστερού εκσυγχρονιστικού ρεύματος τα ξέραμε. (Ιδίως όταν οι εκσυγχρονιστικές διαθέσεις είναι τόσο έντονες, που εκδηλώνονται και ως εμμονές). Είναι τόσο περιορισμένα, που, τελικά, μπερδεύει τα όρια (αν υποθέσουμε ότι τα ξέρει…).

Αλλά και οι αριστεροί αντιεξουσιαστές; Κι αυτοί χωρίς όρια; Αντιεξουσία ως ορεκτικό, Αριστερός Στρουθοκαμηλισμός για κύριο πιάτο και Μανδραβελισμός για επιδόρπιο; Όπως λέμε «όλα πάν’ με όλα και πιο πολύ με Coca Cola»;


ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ρε παιδιά; Τόσο δύσκολο είναι να καταλάβετε ότι άλλο η σημαία του Ολυμπιακού, κι άλλο η Κόκκινη; Αν σας μερδεύει το κόκκινο χρώμα, δείτε το κι αλλιώς:

Το γεγονός ότι στο γράμμα Χ οι δύο γραμμές τέμνονται σε ένα σημείο δεν σημαίνει πως η μια γραμμή δεν τραβάει προς τα Δεξιά και η άλλη προς τα Αριστερά…



[1] Αυτό το δεύτερο συναπάντημα, μας έκανε να ανεβάσουμε το σημερινό post.


Η εικόνα, από το haringeygreens.blogspot.com

52 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ωραια γκομενα αυτη στη Φωτογραφια.

Ανανεωτικός κομμουνιστής είπε...

Δεν καταλαβαίνω το λόγο να ανοίξεις ξεχωριστό θρεντ για να καταδείξεις τις ασυνέπειες και τα αδιέξοδα ενός άλλου αριστερού blogger (τις απόψεις του οποίου τις θεωρώ ακραίες και γενικά δεν μ' αρέσει ο φανατισμός του).

LeftG700 είπε...

Ανώνυμε φίλε,


Για να τα λέμε όλα, έχεις δίκιο! Μήπως σου βρίσκεται πρόχειρο το τηλέφωνό της; ;-)


Τα λέμε (αλλά όχι μόνο για γκόμενες, ε;)

LeftG700 είπε...

Ανανεωτικέ φίλε,


Μπορείς να μας εξηγήσεις με λίγο παραπάνω λόγια τι είναι αυτό που δεν καταλαβαίνεις;


Τα λέμε

Ανανεωτικός κομμουνιστής είπε...

Εγραψα ότι "δεν καταλαβαίνω" την ύπαρξη αυτού του θρεντ, θέλοντας να μην γίνω πιο οξύς και γράψω ότι "την ύπαρξη του τη θεωρώ περιττή". Για ποιό λόγο; Γιατί έχουμε ως αριστερά τόσα και τόσα σοβαρά ζητήματα να ασχοληθούμε που νομίζω ότι το άνοιγμα μετώπων με bloggers μηδενικής αξιοπιστίας (ο εν λόγω πριν τις εκλογές του 2009 προέβλεπε ότι ο Τσίπρας δεν θα εκλεγόταν βουλευτής, πχ) είναι χάσιμο χρόνου.

Ανώνυμος είπε...

Αν και επέστρεψα από ταξίδι οδηγωντας αρκετές ώρες θα αποπειραθώ να σας απαντήσω για λογαριασμό μου αφού βέβαια διαμαρτυρηθώ για τα περί μεγαλύτερης ηλικίας κλπ.
Δεν μπορείτε να το ξέρετε γαμώτο.

Όσο πιο σύντομα μπορώ:
1.Αυτοπροσδιορίζομαι ως Αριστερός μόνο με την εξής έννοια.
Θέλω ένα καθεστώς που εξασφαλίζει ένα μίνιμουμ αξιοπρέπειας, εργασίας, στέγης, περίθαλψης, ελευθεριών σε ΟΛΟΥΣ. Είμαι αναγκαστικά Αριστερός στο βαθμό που το σκέλος της κοινωνικής Δικαιοσύνης το υπόσχεται μόνο η Αριστερά ως βασικό της πρόταγμα.
Απορρίπτω την σταλινική Αριστερά, την ψευτοεπαναστατική βερμπαλιστική Αριστερά, την Αριστερά των ηθικών συμβιβασμών (γι'αυτό υποθέτω μας βρίζει ο ανανεωτικός αριστερός σχολιαστής σας, τον οποίο προκαλώ να μας υποδείξει ένα σημείο από αυτά που γράφουμε που να δείχνει φανατισμό).

Ως προς το κείμενο που φιλοξένησε ο κ.Ροϊδης.
Εγώ, το βρίσκω ενδιαφέρον ως κείμενο προβληματισμού, γιατί έχει μερικά σημεία που συμφωνώ και άλλα τα οποία μπορούσατε να σχολιάσετε και να αντικρούσετε, κι εγώ μάλιστα μαζί σας.
Αν ο καθένας φιλοξενεί μόνο όσα είναι απόλυτα σύμφωνα με τις ιδέες του, δεν θα γίνεται καμία όσμωση ιδεών.
Είναι δε γεγονός πως οι δημόσιοι υπάληλοι (εννοω πάντα πλειοψηφίες και όχι το σύνολο) δεν είναι άμοιροι ευθυνών. Μπορεί η ελληνική κοινωνία να έχει μια προοδευτικότητα όσον αφορά στα εργασιακά δικαιώματα και τις απολαυές (στο βαθμό που την αφορούν προσωπικά βέβαια), αλλά συνολικά είναι μια βαθιά αντιδραστική κοινωνία.

Όσο για την A.V. μην είστε τόσο ισοπεδωτικοί, έχει διακινήσει και προοδευτικότερες ιδέες, σε άλλαζητήματα. Σε μια κοινωνία που κατατρύχεται από εθνικισμό, θρησκοληψία, υποκρισία, αρπακτικότητα, διαφθορά, τρέλλα μεγαλείου, δουλικότητα, ξενοφοβία, ρατσισμό, αμάθεια, συμφεροντολογισμό, η A.V. μπορεί να ιδωθεί και ως όαση, πέρα από τον οικονομικό της φιλελευθερισμό με τον οποίο διαφωνώ ριζικά (δε δέχομαι ως κύρια κινητήρια δύναμη της Οικονομιας το κίνητρο του κέρδους, όσο ρεαλιστικό κι αν είναι αυτό, πιστεύω σε ένα ισχυρά παρεμβατικό διαφανές και δημοκρατικό κράτος), χωρίς να κλείνω όμως τα μάτια στην αδυναμία της παγκόσμιας πολύχρωμης και πολυδιασπασμένης Αριστεράς, να προτείνει εκτός από τα οραματικάσχέδια, κάποιο άμεσο μοντέλο. Αφείστε τα τρομερά της ελλείμματα σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων ακόμη κι εκεί που δεν ασκεί εξουσία.

Με λίγα λόγια μην είστε τόσο απόλυτοι.
Έχουν δει πολλά τα μάτια μου, θα αναθεωρήσετε πολλά.

Τώρα προδόθηκα, ναι πρέπει να είμαι λίγο μεγαλύτερος από εσάς, όπως λετε στο κείμενο

ΕΟΣ είπε...

Φυσιολογικές και αναμενόμενες οι αντιδράσεις για την παρουσίαση αυτών των 3 κειμένων γιατί θίγει μερικά ευαίσθητα σημεία που κάποιοι αριστεροί θέλουν να να κρύψουν κάτω απ' το χαλί.

Το πρώτο κείμενο είναι δυσάρεστο γιατί κάνει κριτική σε ένα ντοκιμαντέρ που το εξεθίασε ένα μεγάλο κομμάτι της Αριστεράς. Τα νούμερα μετράνε και ισοπεδώνουν τις διαφορετικές φωνές. Κατανοητό! Για κάποιο κόσμο είναι μια παρηγοριά η μεγάλη ακροαματικότητα που είχε, γιατί το αντιλαμβάνεται ως μια νίκη της δικής του Αριστεράς. Και έτσι είναι. Όμως αυτό δεν αρκεί. Θα πρέπει να μάθουμε να είμαστε ανοιχτοί στην κριτική, ιδιαίτερα όταν προέρχεται από χώρους εντός της Αριστεράς...

Το δεύτερο κείμενο περιέχει μια δήλωση του πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ που μιλά για “ένα νέο άλμα στο θεσμικό πλαίσιο της Ευρώπης, προς την πολιτική οµοσπονδία”. Αυτή η δήλωση δεν κολλάει με πολλές αναλύσεις που εκπορεύονται από τον χώρο της Αριστεράς, γιαυτό εξάλλου θάφτηκε. Για όσους θέλουν να έχουν ανοιχτά τα μάτια τους και να βλέπουν τι σχεδιάζει ο αντίπαλος, είναι όμως σημαντική!

Το τρίτο κείμενο θέτει ένα ζήτημα το οποίο η Αριστερά το αποφύγει και δεν θέλει να το συζητάει δημόσια: Την παρουσία και την δράση της ακροδεξιάς μέσα στους εργατικούς και τους κοινωνικούς αγώνες. Στο μεγαλύτερο δήμο της χώρας, γίνονται κινητοποιήσεις συμβασιούχων, οι οποίοι ζητούν την στήριξη και την συμπαράσταση απ' όλους τους πολιτικούς χώρους, με την ακροδεξιά μάλιστα να είναι ιδιαίτερα προσφιλής στους εργαζόμενους. Το ίδιο ζήτημα υπάρχει – αν και σε μικρότερη ένταση – στην Κερατέα. Υπενθυμίζουμε την αποδοχή που συνάντησε η στάση του Μ. Βορίδη να “διεθνοποιήσει” το ζήτημα και να το θέσει στις Βρυξέλλες.

Υ.Γ. Όσο για τους χαρακτηρισμούς δεν θα τους ανταποδώσουμε! Να χαίρεστε τους "ανανεωτικούς" κομμουνιστές που σχολιάζουν τα κείμενα σας και δίνουν μια εγκυρότητα στο πολιτικό σας στίγμα..

LeftG700 είπε...

Ανώνυμε φίλε (10 Απριλίου 2011 10:34 μ.μ.)


Θα απαντήσουμε αργότερα με ένα σχόλιο αντάξιο τού ότι, αν και κουρασμένος από το ταξίδι σου, μπήκες στον επιπλέον κόπο να γράψεις μερικές πολύ σοβαρές και άξιες εξ ίσου σοβαρής συζήτησης σκέψεις. Όμως πες μας κάτι, αν θέλεις, επειδή μπερδευτήκαμε:

Από την απάντησή σου φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν είσαι ο Ροίδης. Και μισοφαίνεται ότι είσαι ο Λασκαράτος. Μας λύνεις το παράδοξο (να μη μπορεί να αποδειχθεί ούτε αν είσαι ο Λασκαράτος, ούτε αν δεν είσαι! ;) );

Αυτό το ρωτάμε και για έναν επιπλέον λόγο: Στο προηγούμενο ποστ ασχοληθήκαμε λίγο και με το παράδοξο. (Η ζωή κύκλους κάνει. Ή αλλιώς: κατουρήσαμε στη θάλασσα, το βρήκαμε στο αλάτι! ;-) )


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλοι της ΕΟΣ,


Αναφέρεστε σ' εμάς όταν μιλάτε για χαρακτηρισμούς; Εμείς στο ποστ αναφερόμαστε σε πολιτικούς προσδιορισμούς, όπως εμείς καταλαβαίνουμε τα πράγματα βέβαια. Όμως χαρακτηρισμούς, με την αρνητική έννοια που μάλλον εννοείτε εσείς, δεν κάναμε. Μπορείτε λίγο να εξηγηθείτε για να διαλύσουμε τις όποιες παρεξηγήσεις;

Θα προσθέταμε επίσης μια προτροπή: μη βγάζετε αγκάθια με το παραμικρό. Ο ανανεωτικός κομμουνιστής διατύπωσε μια αρνητική γνώμη για σας. Ε, και λοιπόν; Δεν μπορείτε να αντέξετε μια αρνητική ή και απορριπτική γνώμη; Ή δεν μπορείτε να προσπαθήσετε να πείσετε ότι έχει κάνει λάθος; Γιατί τόση δυσανεξία;


Τα λέμε

ΕΟΣ είπε...

ο ανανεωτικός κομμουνιστής εκτός των άλλων είναι ένας απλός ψεύτης! Για να τεκμηριώσει ένα τους απαράδεκτους χαρακτηρισμούς του, αναφέρει κάτι το οποίο δεν έχουμε γράψει ποτέ:

μηδενικής αξιοπιστίας (ο εν λόγω πριν τις εκλογές του 2009 προέβλεπε ότι ο Τσίπρας δεν θα εκλεγόταν βουλευτής, πχ)

Αλλά αν κάποιος ισχυριζόταν ότι ο Τσίπρας δεν θα έβγαινε βουλευτής το 2009 είναι τόσο σημαντικό για την αξιοπιστία του; Δεν θα αναφέρω περιπτώσεις που προβλέψεις και εξαγγελίες της "ανανεωτικής αριστεράς" και ιδιαίτερα σε εκλογές έχουν διαψευστεί πανηγυρικά!...

LeftG700 είπε...

"Αλλά αν κάποιος ισχυριζόταν ότι ο Τσίπρας δεν θα έβγαινε βουλευτής το 2009 είναι τόσο σημαντικό για την αξιοπιστία του;"

Κατά τη δική μας άποψη, ούτε κατά μια ίντσα!

Ανώνυμος είπε...

Aσφαλώς ο Ανώνυμος 10:34 είμαι ο Λασκαράτος.
Συγνώμη που ξέχασα να υπογράψω

LeftG700 είπε...

Φίλε Λασκαράτε,


Για όνομα! Τι συγνώμη; Κανένα πρόβλημα.

Άντε, καλή ξεκούραση από το ταξίδι σου. Δεν ξέρουμε αν θα απαντήσουμε σήμερα στο σχόλιό σου. Είναι λίγο "ζόρικο" και θέλει σκέψη. ;-)


Τα λέμε

Ανανεωτικός κομμουνιστής είπε...

Επειδή προκλήθηκα από τον ΕΟΣ, κοιτάξτε το ακόλουθο λινκ:

http://enosy.blogspot.com/2009/09/blog-post_9628.html

Εκεί (ανάμεσα σε άλλα φαιδρά) διαβάζουμε (κάνω copy/paste):

3.Ο Α. Τσίπρας δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι βγαίνει βουλευτής αν δεν τον στηρίξει η Ανανεωτική Πτέρυγα.

Συγγνώμη, φίλε leftg700, αλλά μια εκτίμηση εμφανώς τραβηγμένη από τα μαλλιά όπως η παραπάνω, είναι για μένα σαφής ένδειξη μηδενικής αξιοπιστίας αυτού που την έγραψε.

Theoprovlitos είπε...

Καποια στιγμη ίσως θα πρπει να διανοιχθουν περισσοτεροι οφθαλμοί σχετικά με τα συγκοινωνούντα δοχεία μιας επιφανειακά αριστερής ρητορικής και του Μεσαίου χώρου της φιλευλευθερης επιχειρηματικότητας. Για να σταματήσουν οι όντως αριστεροί να βάζουν βούτυρο στο ψωμί του κάθε φιλελευθερου επιχειρηματία-εκδοτη-εργολαβου αριστερων εκσυγχρονιστικών εφημερίδων.

Το αγριο πλιατσικο που ξεκινησαν οι "εκσυγχρονιστες" δημαρχοι Αθηνας και Θεσσαλονικης, που ο καθενας σερνει ξωπίσω του από διαχειρηση και ιδιωτικοποιηση σκουπιδιών, νομιμοποιηση μαστρωπίας και trafficking, Real Estate σε οικοπεδα φιλέτα, διαχειριση ανθρωπινων αποβλητων (βλεπε καυση νεκρων) διαχειριση συγκεντρωσεων (δημοτομπατσοι) και πολλα αλλα κανουν τον Ψωμιάδη να φαινεται αγια μορφη.

Όποιος έχει ματια να δει από ποια κεντρα ΕΙΣΑΓΕΤΑΙ η ατζεντα, βλέπει. Και αντιλαμβανεται οτι το εισαι ότι δηλώσεις έχει πεθάνει προ πολλού.

ΕΟΣ είπε...

Πράγματι αποδεικνύεται από το σχόλιο του "ανανεωτικού" ότι είναι ψεύτης! Το πραγματικό κείμενο, περιέχει ένα "εαν", πολύ σημαντικό! Η Ανανεωτική πτέρυγα, με δεδομένο ότι στην Α' Αθηνών έβγαινε ένας βουλευτευτής, στήριξε τελικά τον Α. Τσίπρα γιατί εκεί δεν ήθελε να δώσει την μάχη, που την έδωσε στην β' Αθήνας με τα γνωστά αποτελέσματα!

Τότε, με μεγάλη διαφορά στους σταυρούς προτίμησης ήρθε πρώτος ο Φώτης Κουβέλης, και ακολούθησαν ο Δημήτρης Παπαδημούλης και ο Γρηγόρης Ψαριανός.)

Επομένως η εκτίμησή μας επαληθεύτηκε από την στάση της Ανανεωτικής Πτέρυγας που στήριξε την εκλογή του Α. Τσίπρα στην Α' Αθηνών:

3. Ο Α. Τσίπρας δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι βγαίνει βουλευτής αν δεν τον στηρίξει η Ανανεωτική Πτέρυγα

bernardina είπε...

"Το αγριο πλιατσικο που ξεκινησαν οι "εκσυγχρονιστες" δημαρχοι Αθηνας και Θεσσαλονικης, που ο καθενας σερνει ξωπίσω του από διαχειρηση και ιδιωτικοποιηση σκουπιδιών, νομιμοποιηση μαστρωπίας και trafficking, Real Estate σε οικοπεδα φιλέτα, διαχειριση ανθρωπινων αποβλητων (βλεπε καυση νεκρων) διαχειριση συγκεντρωσεων (δημοτομπατσοι) και πολλα αλλα κανουν τον Ψωμιάδη να φαινεται αγια μορφη."

Oρισμένοι πάσχουν από άγρια τρικυμία εν κρανίω. Μιλάμε για πολλά μποφόρ...

Φτου, γαμώτο, και μου έχουνε πει επανειλημμένα να μην ταϊζω τα τρολ. Εκεί εγώ, το χαβά μου.

Ήμαρτον ωρέ κλεφτόπουλα, δεν θα το ξανακάνω.

Β.Δ.Καργούδης είπε...

Καλοί μου @Λέφτηδες, φοβάμαι ότι την χοντροπατήσατε.
Καταφέρνοντας όμως (κάτι είναι κι αυτό) το (σχεδόν) ακατόρθωτο:

Αποδείξατε με το (ασολίαστο από μένα) ποστ αυτό, ότι μπορεί και να είναι ευκολότερο τελικά, να διακρίνει κανείς τη διαφορά ανάμεσα στην κόκκινη σημαία και αυτήν του Ολυμπιακού, απ το να χωρίσει εντός Αριστεράς δυο γαδουριώνε άχερα:
Να καταλάβει δηλαδή τη διαφορά που έχει ο ρωμαλέος (πολιτικά) Αριστερός Λόγος, από λόγια, που ισχυρίζονται τα ίδια για τον εαυτό τους πως είναι Αριστερά.
Και στο προκείμενο, από τις αενάως και πληκτικά πλέον επαναλαμβανόμενες βερμπαλιστικές ασκήσεις "εξεγερμένου" ύφους
-αλλά ανυπάρκτου ήθους-,
διάφορων ΠΟΛΙΤΙΚΑ περιθωριακών "loosers", που τώρα με την κρίση βρήκαν το μήνα που "τρέφει"
(μεταφορικά αλλά και -λυπάμαι- κυριολεκτικότατα)
τους έντεκα.

Και ξετσούμισαν απ τα λαγούμια της πολιτικής τους
(και ανθρώπινης, λυπάμαι να πω)
ανυπαρξίας, σαν τα σαλιγκάρια σε ξαφνικό και μη αναμενόμενο πρωτοβρόχι.
Νομίζοντας οι ανόητοι ότι απόχτησαν μέχρι και πολιτικό ακροατήριο των αυτιστικών τους μονολόγων! Στα έτσι κι αλλιώς αδιανόητα δηλαδή ανεμομαζώματα που τολμούν και διατυπώνουν
(με τον έστω ανελλήνιστο τρόπο τους...)
Επωφελούμενοι βέβαια
(σαν σκυλευτές διαχρονικοί που στην πραγνατικότητα είναι της συνολικής σκευής της Αριστεράς)
ΚΑΙ απ αυτό το κλίμα της αποχαλινωμένης ελευθεριότητας που κυριαρχεί στην εντός Αριστεράς πολιτική συζήτηση.
Που κι αυτό με τη σειρά του σύμπτωμα κρίσης είναι.
Και (σύμπτωμα) της απώλειας ιχνών, μπούσουλα & ιστορικής συνέχειας. Μιας αδυναμία δηλαδή απόλυτης για διάκριση, σαν αξίας λειτουργικής, εμπεδωμένης συλλογικά.
Και όχι έλλειψης καταστολής του "διαφορετικού"(τρομάρα τους!), του έκκεντρου, του (ντεμέκ)νέου.
"Ο βαθμός μηδέν (όχι) της Γραφής" δλδ
(που λέει κι εκείνος ο τόσο άσχημα χρησιμοποιημένος παλιότερα Ρ. Μπαρτ)
αλλά του Λόγου.

Όσο για τις (πληκτικά κι αυτές) επαναλαμβανόμενες ενστάσεις σας και την εμμονική άρνησή σας να δεήσετε
(Παππικώς πως, και σχωρνάτε με που σας την χοντρολέω αλλά..)
να "χορηγήσετε" "πιστοποιητικά" "Αριστερής επάρκειας"

(αλήθεια σαν πότε τα κονομήσατε ρε σεις @Λέφτηδες, αυτού του τύπου τα δικαιώματα, να αποφαίνεστε από το ύψος της Αυθεντίας σας, νέοι άνθρωποι εσείς, κατα πως λέτε;)

σε εκφραστές ενός συνεπούς πολιτικού φιλελευθερισμού, που η ιστορία δικαίωσε σαν μερικούς από τους συνεπέστερους παραστάτες σε Αγώνες για "το ψωμί & τα δίκια των πολλών",
εδώ κι αν δεν την χοντροπατήσατε μάγκες μου...
Κι ο @Ρο, ευγενικότατα σα τη λέει, και χαρά στην ανοχή και την υπομονή του, για τον ανοίκειο τρόπο
(για να το πω ελαφρά, μεροληπτώντας ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ υπέρ σας)
που αρχίσατε τις
(ανάξιες για σας τους ίδιους)
απαράδεκτες "ανασηκώσεις δακτύλου" με διδαχτικό σκοπό...
("Έλα παπού να σου δείξω τα χωράφια σου"..., θα σας έψελνα στη θέση του)

Δεν φαντάζεστε πόσο θα στεναχωρεθώ
(σκασίλα σας θα μου πείτε, αλλά...)
αν κάπου στο βάθος αποτελέσετε απλά και μόνο άλλη μια επιβεβαίωση του πανίσχυρου
(και...Αριστερά παρεφθαρμένου στο προκείμενο)
"Μ ΟΠΟΙΟΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟ (αντί του "Δάσκαλο") ΚΑΘΗΣΕΙΣ....."

Β.Δ.Καργούδης είπε...

...Όπα, καλώς τον ρε και τον @THEOPRO-ΒΛΗΤΟΣ...

Ούτε παραγγελιά να τον είχα...
Και να δείτε τί άλλη συρροή συμφωνούντων "εξεγερμένων",
(κάθε καρυδιάς)
έχετε να...πάθετε, έτσι που το πάτε....
Νάστε πάντα καλά...

LeftG700 είπε...

Φίλε Β.Δ.Καργούδη,


"Δεν φαντάζεστε πόσο θα στεναχωρεθώ
(σκασίλα σας θα μου πείτε, αλλά...) [...]"


Ακόμα κι αν δεχθούμε (προς το παρόν σχόλιο και για την οικονομία του λόγου τούτου του σχολίου) ότι "σηκώνουμε το δάχτυλο", δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι διακατεχόμαστε από αντιλήψεις τύπου "σκασίλα μας" για το τι λένε και γράφουν οι συνομιλητές μας εδώ. Και νομίζουμε ότι τό ξέρεις...


Τα λέμε (αργότερα)


ΥΓ Ναι, αυτό το σχόλιο ήταν "παράπονο"!

LeftG700 είπε...

Φίλε Β.Δ.Καργούδη,


"...Όπα, καλώς τον ρε και τον @THEOPRO-ΒΛΗΤΟΣ..."

Εντάξει, βγάζεις το προσωπικό σου άχτι απέναντι σε έναν σχολιαστή με τον οποίο διαφωνείς εφ' όλης της ύλης. Άλλο κάτι;


Τα λέμε


ΥΓ Ναι, αυτό το σχόλιο ήταν παράκληση.

Ανώνυμος είπε...

Φίλοι Λέφτηδες , σωστό το ποστ σας.
Οι ρεφορμιστές και οι αριστεριστές είναι κομμένοι από το ίδιο ύφασμα.

markos είπε...

Ο ανωτέρω είμαι ο Μαρκος

LeftG700 είπε...

Ανανεωτικέ φίλε,


Μας εκπλήττει δυσάρεστα το σχόλιό σου. Όχι βέβαια επειδή μας ασκεί κριτική. (Που, παρεμπιπτόντως, μπορεί να είναι όσο οξεία θέλει ο …λαός! Δεν έχουμε βάλει κανένα «οξύμετρο»! ;-) ). Αλλά επειδή εκφράζει μια αντίληψη αποκλεισμού, κόντρα στο πνεύμα της κομμουνιστικής ανανέωσης (ο όρος με τη γενικότερη έννοια κι όχι με την ιστορικά καθορισμένη στην Ελλάδα).

Κατ’ αρχήν κάποιες πραγματολογικές παρατηρήσεις που έχουν τη σημασία τους. Δεν ασχοληθήκαμε μ’ έναν μπλόγκερ, ασχοληθήκαμε με δυο. Ούτε κι αυτό όμως ανταποκρίνεται στα πράγματα. (Δεν έχουμε π ρ ο σ ω π ι κ έ ς διαφορές με κανέναν. Έχουμε διαφωνίες με π ο λ ι τ ι κ έ ς απόψεις και αντιλήψεις). Ασχοληθήκαμε με έ ν α προβληματικό ζήτημα, φέρνοντας (και παίρνοντας) παράδειγμα δυο αναρτήσεις από blogs που διαβάζουμε. Το προβληματικό ζήτημα είναι βέβαια ότι συχνά λησμονούμε, εμείς οι αριστεροί, πως πρέπει πάντα να «τηρούμε τις αποστάσεις» όταν αναφερόμαστε (για οποιοδήποτε λόγο!) σε «πηγές» μη αριστερές. Εν προκειμένω εννοούσαμε τη ΔΗΜΑΡ (προ πολλού αυτοκαταργημένη ως κομμάτι της Αριστεράς), τον Γεωργελέ, φυσικά, και, above all, τον Πάπα της φιλελεύθερης δημοσιογραφίας, τον Πάσχο.

Αυτό είναι μεγάλη πληγή για την Αριστερά —εκτιμούμε πως δεν περίμενες εμάς για να το μάθεις— που της έχει κοστίσει ακριβά, μια και έχει διευκολύνει τη σύγχυση ως προς το τι είναι και τι θέλει.

Είναι μια τέτοια προσπάθεια περιττή; Πιστεύεις ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να ανακατευόμαστε με οποιονδήποτε συμπίπτουμε σε κάποια επί μέρους αιτήματα, χωρίς να κάνουμε σαφές ότι ακολουθούμε διαφορετικούς δρόμους; Πιστεύεις ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να ανακατευόμαστε α δ ι α κ ρ ί τ ω ς με τα πίτουρα;


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε Λασκαράτε, [Σ. σ.: αναφερόμαστε στο χθεσινό (10 Απριλίου 2011 10:34 μ.μ.) ανώνυμο σχόλιο που είναι του αφηρημένου —λόγω κούρασης— Λασκαράτου ;-) ]


Αφού σου πούμε, και ονομαστικά αυτή τη φορά, ότι μας τιμά το γεγονός πως παρέβλεψες την κούραση του ταξιδιού για να μας απαντήσεις χθες, κι αφού ζητήσουμε να μη παρεξηγήσεις το γεγονός ότι εμείς δεν ανταποκριθήκαμε με τον ίδιο τρόπο, να διαλύσουμε πρώτα κάποιες παρεξηγήσεις.

1) Το ξέρουμε ότι είμαστε μικρότεροι, το ξέρουμε (γαμώτο ;-) ). Από τα συμφραζόμενα των γραπτών του Ροΐδη κι από δική σου δήλωση εδώ, πέρυσι, όταν μας έγραφες «μη νομίζετε ότι είμαι και πολύ μεγαλύτερος». Άρα, τουλάχιστον εδώ, δικαίως είμαστε απόλυτοι! ;-) Και να σημειώσεις και το εξής: η αναφορά μας σε ηλικίες δεν υπέκρυπτε καμία αρνητική προκατάληψη για τους μεγαλύτερους. Εμείς δεν ξεχωρίζουμε γενιές σε «καλές» και «κακές», μόνο και μόνο επειδή υπάρχουν κάποιες αναπόφευκτες διαφοροποιήσεις από εποχή σε εποχή.

2) Το σχόλιο του φίλου Ανανεωτικού κομμουνιστή δεν αναφερόταν στο δικό σας μπλογκ. Αναφερόταν στο δεύτερο μπλογκ για το οποίο κάναμε λόγο στο ποστ. (Και πάλι εδώ, δικαίως είμαστε απόλυτοι! ;-) Μια δεύτερη ματιά, λίγο πιο προσεκτική, αρκεί για να βεβαιωθείς).

3) Ακόμα όμως κι έτσι να ’τανε. Μπορείς να μας υποδείξεις ποιο σημείο του σχολίου του περιέχει κάποια ύ β ρ η; Χειρίζεσαι αρκετά καλά την ελληνική γλώσσα για να χρησιμοποιείς τέτοιες ακυρολεξίες. Να υποθέσουμε ότι δεν σηκώνεις μύγα στο σπαθί σου και με το παραμικρό θεωρείς ότι υβρίζεσαι; Μπα, δεν ευσταθεί η υπόθεση. Προϋποθέτει απόλυτο χαρακτήρα και οι απόλυτοι σ’ αυτή την ιστορία είμαστε εμείς! ;-)

Αφού ξεκαθαρίσαμε αυτά, προχωράμε.

Για τα όσα γράφεις σχετικά με τις προσωπικές πολιτικές πεποιθήσεις σου δεν θα πούμε τίποτε. Γιατί η ανάρτησή μας, παρά το συμπέρασμα που έβγαλε ο φίλος μας ο Β.Δ.Καργούδης, δεν είχε σκοπό να ορίσει τον αριστερό από τον μη αριστερό. Επομένως, αν σχολιάσουμε τα όσα γράφεις για το πώς αυτοπροσδιορίζεσαι, θα επιβεβαιώσουμε πανηγυρικά την υποψία ότι βγήκαμε σεργιάνι με το «αριστερόμετρο». (Μια υποψία που για τον φίλο Ρο φαίνεται να είναι βεβαιότητα). Αυτοπροσδιορίζεσαι όπως αυτοπροσδιορίζεσαι and that’s it! Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως αποδεχόμαστε την αρχή «είναι κανείς ό,τι δηλώνει». Σημαίνει όμως ότι δεχόμαστε καλόπιστα πως «επιθυμεί ειλικρινώς να είναι κανείς ό,τι δηλώνει». Είμαστε σίγουροι ότι καταλαβαίνεις τη λεπτή διαφορά. Εδώ πρέπει να κάνουμε μια στάση για κάποιες οφειλόμενες απ’ τη μεριά μας εξηγήσεις.

Γράφουμε στην αρχή του ποστ:

«ΣΕ ΕΝΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ, του οποίου οι διαχειριστές αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί (τουλάχιστον μέχρι πέρυσι) και συγκεκριμένα, κατά δικό μας προσδιορισμό, του κοσμικού και εκσυγχρονιστικού ρεύματος, […]».

Αυτό είναι ένα απόσπασμα που εξόργισε τον φίλο Ρο και, ίσως, να έχει εξοργίσει και σένα, αν ξαναείδες σήμερα το κείμενο με πιο ξεκούραστη ματιά. Δεν θα ’πρεπε. Γιατί η αιχμή που υπάρχει στα παραπάνω («τουλάχιστον μέχρι πέρυσι») είναι ένα τσίγκλισμα μεν, όχι όμως και ακυρωτικό της πολιτικής σας ταυτότητας, όπως θέλετε να την ορίζετε εσείς. Γιατί λίγο παρακάτω, όταν φέρνουμε το δεύτερο παράδειγμα μη τήρησης των αποστάσεων από κείμενα όχι αριστερών (κατά τη δική μας ταπεινή γνώμη), αναφερόμενοι σε ένα άλλο μπλογκ γράφουμε φαρδιά-πλατιά:


ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

LeftG700 είπε...

ΣΥΝΕΧΕΙΑ


«ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΣΕΡΦΑΡΙΣΜΑ, πέσαμε σε ένα άλλο ιστολόγιο, αριστερό κι αυτό, […]».

Αν δεν αρκείσαι σε αυτό, θα σου ζητούσαμε να ξαναδιαβάσεις τις τελευταίες αράδες της ανάρτησής μας. Σου φαίνεται ότι οι προτροπές που απευθύνουμε εκεί δ ε ν απευθύνονται σε αριστερούς;

Μια τελευταία εξήγηση: Γράψαμε λίγο παραπάνω ότι αναγνωρίζουμε καλόπιστα τον αυτοπροσδιορισμό σας ως αριστερών. Ελπίζουμε να μας αναγνωρίζουμε όμως κι εμάς το δικαίωμα να κάνουμε τους δικούς μας αναλυτικότερους προσδιορισμούς ως προς το ρεύμα στο οποίο εντάσσεστε, πάντα κατά την ταπεινή μας άποψη. Μπορεί να έχουμε δίκιο, μπορεί να έχουμε άδικο. Αυτό να λέγεται. Αλλά να λέγεται κι ότι έχουμε το δικαίωμα της άποψης. Άμα είναι να τα λέμε, να τα λέμε όλα! ;-)

Η στάση τελείωσε και συνεχίζουμε μπαίνοντας στο κυρίως θέμα. Που είναι, βέβαια, η α σ χ ο λ ί α σ τ η αναδημοσίευση του κειμένου ενός αναντάμ-παπαντάμ φιλελεύθερου. Εδώ, για να τα λέμε όλα, θα σε στενοχωρήσουμε κάμποσο. Τίποτε το προσωπικό βέβαια. Μιλάμε πάντα πολιτικά.

Ας τα πάρουμε με τη σειρά:

1) Συμπίπτουν κάποια αιτήματα της Αριστεράς με ορισμένα αιτήματα του πολιτικού φιλελευθερισμού; Συμπίπτουν.

2) Ο πολιτικός φιλελευθερισμός είναι κάτι ξέχωρο από τον οικονομικό φιλελευθερισμό; Όχι.

3) Για την Αριστερά που δεν έχει βάλει στο Μουσείο της Ιστορίας τον Μαρξ και τη διαπάλη των κοινωνικών τάξεων ποιο στοιχείο είναι το καθοριστικό, σε τελική ανάλυση, στοιχείο από τα δυο πρόσωπα του Φιλελευθερισμού; Το οικονομικό ή το πολιτικό; Το πρώτο, αναμφίβολα.

4) Συνεπώς, με βάση όλα τα παραπάνω, είναι ή δεν είναι αυτοχειρία για την Αριστερά η αναφορά χωρίς τήρηση των αποστάσεων σε φιλελεύθερες πηγές επί τη βάσει του ότι τα δυο ρεύματα συμπίπτουν σε κάποια αιτήματα; Είναι λέμε εμείς.

Αλλά η πλάκα είναι ότι δεν το λέμε μόνο εμείς. Το λες κι εσύ. Γιατί τι άλλο σημαίνουν αυτά που γράφεις παραπάνω:

«[…] η A.V. μπορεί να ιδωθεί και ως όαση, πέρα από τον οικονομικό της φιλελευθερισμό με τον οποίο διαφωνώ ριζικά […]».

Υποθέτοντας, βάσιμα, αν όχι απόλυτα, ότι τις ίδιες απόψεις συμμερίζεται κι ο φίλος Ρο, μπορούμε, για να ’χουμε το καλό ρώτημα, να ρωτήσουμε πού, έστω και υπαινικτικά, τραβάει εκείνος αυτή τη διαχωριστική γραμμή που εσύ, μόλις χθες, τράβηξες για να χωρίσει την όαση από την έρημο; Πουθενά (πιο απόλυτα: που-θε-νά!).

Και ξέρεις ποια είναι και ή άλλη πλάκα; Ότι ο Ρο είχε και θεμιτά προσωπικούς λόγους να κάνει κάτι τέτοιο. Το καλοκαίρι είχε ποστάρει σε δυο συνέχειες ένα εξαιρετικό άρθρο για τις απεργίες του ΠΑΜΕ. Δεν ξέρει ο φίλος Ρο πόσες γενεές έχει περάσει ο πεφωτισμένος Φώτης τους αριστερούς συνδικαλιστές και ειδικά το ΠΑΜΕ;

Αυτή ήταν η ουσία του ποστ μας φίλε Λασκαράτε. Αυτή και μόνο αυτή.

Τα όσα γράφεις περί «Athens Voice» (για τα οποία δεν σου είναι δύσκολο να φανταστείς τις δ ο μ ι κ έ ς αντιρρήσεις μας) δείχνουν ότι μάλλον πρέπει να διαφωνείς σε κάμποσα από τα σημεία που αριθμήσαμε πιο πάνω, και ειδικά στο 4. Αυτό βέβαια έρχεται σε ευθεία αντίφαση με τη ριζική διαφωνία σου όσο αφορά στον οικονομικό φιλελευθερισμό του Φώτη. Το χθεσινό παράδοξο για το αν είσαι ή δεν είσαι ο Λασκαράτος μας το έλυσες. Μπορείς να κάνεις κάτι για το σημερινό; ;-)


Τα λέμε


ΥΓ «[…] πιστεύω σε ένα ισχυρά παρεμβατικό διαφανές και δημοκρατικό κράτος[*]), […]». Κι εμείς φίλε Λασκαράτε, κι εμείς. Αλλά εμείς τραβάμε κι ένα αστερίσκο, όπως είδες. Κι ο αστερίσκος λέει:

[*] Όπου έχει κράτος η άνοιξη του κόσμου. Δηλαδή, οι παραγωγοί του πλούτου. Δηλαδή οι εργάτες (εργάτης <αρχ. εργασία <εργάζομαι).

LeftG700 είπε...

Φίλοι της ΕΟΣ,


Εμείς δεν μπήκαμε στην ουσία των κειμένων. Μείναμε στο ότι αναδημοσιεύσατε τρία κείμενα χωρίς τις απαραίτητες εισαγωγικές διευκρινίσεις. Διευκρινίσεις, που τις έκανε κάτι από παραπάνω απαραίτητες το γεγονός ότι το δεύτερο ήταν στελέχους της ΔΗΜΑΡ, και το τρίτο του Πάσχου. Μακάρι μερικά από όσα γράφετε παραπάνω να τα γράφατε και στην ανάρτηση. Και δεν νομίζουμε να χρειάζεται σχολιασμό to ότι αθροίσατε σωρευτικά (άρα αδικήσατε) σημαντικά ζητήματα που αφορούν στο αριστερό κίνημα και όντως πρέπει να συζητιούνται. Όχι όμως έτσι φίλοι. Όχι χύμα στο κύμα!


Τα λέμε


ΥΓ Και μην είστε μυγιάγγιχτοι! Εντάξει; ;-)

LeftG700 είπε...

Φίλε Θεοπρόβλητε,(!)


Σε καλωσορίζουμε εδώ.

Συμμεριζόμαστε απόλυτα την ανάγκη να πάψουμε να τους στρώνουμε το χαλί και να βγάζουμε τα ματάκια μας με τα χεράκια μας. Μαζί σου 100%.

Για τους Καμίνη και Μπουτάρη πολλά μπορεί να πει η Αριστερά. Αλλά, επίτρεψέ μας, με λιγότερο ισοπεδωτικό τρόπο και προσέχοντας κάπως περισσότερο τις αποχρώσεις. Η προσέγγιση «ταύρος μπαίνει σε υαλοπωλείο» δεν είναι πάντα η πιο εξυπηρετική για την Αριστερά…


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλη bernardina,


Βρε τι μανία είναι αυτή με τα τρολ; ;-) Μπα σε καλό σου. :-)

Εντάξει, ο φίλος Θεοπρόβλητος τα είπε λίγο ισοπεδωτικά. Αλλά, απ’ την άλλη, δεν νομίζουμε ότι πρέπει να κόψουμε και φλέβες για τον Καμίνη και τον Μπουτάρη. Οι πρώτες εκατό ημέρες της δημαρχίας τους δεν έβγαλαν και μάτια εδώ που τα λέμε…


Τα λέμε

Theoprovlitos είπε...

@LeftG700

Δεν θα τα ελεγα ισοπεδωτικά αν δεν ήμουν σιγουρος ότι υπαρχουν και αναγνωστριες που ψωνιζουν με βαση το λογοτυπο και οχι με βαση το καρτελάκι που γραφει το υλικό, την θερμοκρασια πλυσηματος και την χωρα κατασκευης.

Δυστυχως αναγκαζεσαι ενίοτε να υποδυεσαι τον ακραιο μήπως και περασει ενα ποσοστό από αυτα που εχεις να πεις. Οι νεωτεροι ομως δικαιουνται να ειναι και λιγο ανυποψίαστοι για να μην γερασουνν πριν την ώρα τους. Η απομυθοποιηση θελει και μερικα χρονια.

Οσο για τον σχολιαστη που αναφερεις σε διαβεβαιω ότι θα μπορουσα να μην διαφωνω εφ ολης της ύλης - ουτε και διαφωνω- από ιδεολογικο κολλημα. Αλλα δεν με εχει πεισει καθολου, μα καθολου οτι επιθυμει (ο ιδιος για τον ευατο του) κανενος είδους ανοιχτου διαλογου. Δινει την εντυπωση ότι γραφει βασει εγχειριδίου και με συγκεκριμενη ατζεντα. Οπότε επιδιδομαι κι εγω στην αποδομηση της αποδομησης ως αυτοάμυνα.

Στην εποχη του ΔΝΤ οι αμπελοφιλοσοφιες ειναι περιττες και πρεπει να συστρατευθούμε όλοι σε ενα μετωπο αντι να ανοιγουμε εσωτερικα μετωπα ιδιαιτερα εναντιον εκεινων που σαφως εχουν αντιμνημονικη σταση. Γιατι τοτε ειναι σαφες οτι η πρακτικη αυτη ειναι εντελως ύποπτη.

Theoprovlitos είπε...

@Καργουδης

Κε Καργουδη,
εξειδικευεσε τωρα και σε κοινωνικό face control ή εκδιδετε πιστοποιητικά ιδεολογικών φρονηματων βασει των δικων σας;

Αν εσεις επιθυμειτε να περιχαρακωθειτε σε εναν συγκεκριμενο ιδεολογικο ή κομματικό χωρο δικαιωμά σας. Οι μεταμφιέσεις όμως με ενοχλούν και σε αυτες αναφερομαι.

Σας ειχα για εγκυρότερο σχολιαστη.

LeftG700 είπε...

Φίλε Β.Δ.Καργούδη,


Ειλικρινά δεν σε καταλαβαίνουμε. Πού τη «χοντροπατήσαμε»; Και ποιος είναι ο «ανοίκειος» τρόπος με τον οποίο απευθυνθήκαμε στον Ρο; Δηλαδή εμείς πρέπει να προσεγγίζουμε τους συνομιλητές μας πεσμένοι στα γόνατα; Φίλε Καργούδη, μας εκπλήττεις. Και μας εκπλήττεις δυσάρεστα. Δεν είσαι ελευθερόφρων; Ή μάλλον, είσαι μόνο όταν πρόκειται για συμφωνία κι όχι διαφωνία; Ε, αυτό το ξέρουνε όλοι φίλε Καργούδη. Αλλά η ελευθεροφροσύνη στη διαφωνία φαίνεται. Τέλος πάντων…

Για να πάρεις μια ακόμα γεύση (όπως και οι αναγνώστες μας) από τον «ανοίκειο» τρόπο με τον οποίο απευθυνθήκαμε στον Ρο, σού επισυνάπτουμε εδώ το σχόλιο που του στείλαμε προ ολίγου. Είναι μετά τη δική του απάντηση όπου, αν και ευγενικότατα, πάντως μας «τη λέει» (κατά δική σου δήλωση). Οπότε, όπως καταλαβαίνεις, αναβαθμίσαμε το ύφος μας από ανοίκειο σε υβριστικό! Κάτσε πρώτα και διάβασε μετά:

*****

Φίλε Ρο,


Έχεις θυμώσει κι εμείς τον θυμό τον σεβόμαστε και δεν τα βάζουμε μαζί του. Επιγραμματικά:

1) Για μερικά από αυτά που σε εξόργισαν κάνουμε λόγο στο τσαρδί μας, στην απάντηση που δώσαμε πριν από λίγο στον φίλο Λασκαράτο. Αν σε ενδιαφέρουν μπορείς να τα δεις.

2) Οι λόγοι για τους οποίους αναφέραμε την ανάρτησή σου, επίσης εξηγούνται εκεί. Κι αυτούς μπορείς να τους δεις, αν θέλεις.

3) Το απόσπασμα που δεν θέλεις να σχολιάσεις για να μην υποτιμήσεις τον εαυτό σου είναι και δεν είναι αυτό που λες. Με την εξής έννοια: είναι προπαγάνδα που είναι προϊόν αριστερής σκέψης και ανάλυσης. Αν δεν τα καταφέραμε καλά, είμαστε πρόθυμοι να ακούσουμε κάποιες καλύτερες ιδέες για το πώς θα ξεμπροστιάσουμε την οικονομικά φιλελεύθερη πλευρά του Γεωργελέ.

4) Στο ελληνικό Δημόσιο δουλεύουν άνθρωποι που ζουν από τη δουλειά τους. Δεν θα κάνουμε πρώτο στόχο τη διόρθωση των στραβών και των ανάποδών τους. Ούτε θα τους βάλουμε στο ίδιο καζάνι με τους νόμιμους και θεσμικά κατοχυρωμένους εκμεταλλευτές της ανθρώπινης εργασίας (στους οποίους συγκαταλέγεται και ο Γεωργελές, βεβαίως βεβαίως…).

5) Είμαστε μεροληπτικοί. Είμαστε με τους εργαζόμενους. Ακόμα κι αν είναι διεφθαρμένοι κάποιοι από αυτούς δεν τους αποκηρύσσουμε ούτε τους ρίχνουμε στον Καιάδα. (Όπως κι εσύ δεν θα αποκήρυσσες το παιδί σου, λόγου χάρη, αν σε έπαιρνε στο τηλέφωνο ο μπάτσος της γειτονιάς σου για να σου πει ότι το έχουν συλλάβει για κλοπή). Είμαστε μέρος τής εργατικής τάξης και είμαστε μαζί της. Να έχουμε καλύτερο Δημόσιο; Χίλιες φορές. Αλλά προέχει να το κάνουμε δικό μας, αν μας εννοείς.

6) Η απαξίωση των συνομιλητών σου δεν αποδεικνύει τίποτε άλλο πέρα από την επιθυμία σου να τους απαξιώσεις. Είναι τελείως άλλης τάξεως ζήτημα αν το επιτυγχάνεις και τελείως άλλης τάξεως ζήτημα αν ξεμπερδεύεις με τις απόψεις τους.

Τα λέμε

*****

Εντάξει φίλε Καργούδη; Ικανοποιήθηκες τώρα που αποκαλύφθηκε ενώπιον όλων πόσο πραγματικά κακά παιδιά είμαστε κατάβάθος;


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε Μάρκο,


Είσαι σίγουρος ότι τ0 λάθος αυτό, η μη τήρηση των αποστάσεων δηλαδή, αφορά μόνο στους ρεφορμιστές[1] ή στους αριστεριστές;[1] Εμείς καθόλου…


Τα λέμε


[1] Εμείς αναφερόμαστε στον όρο χωρίς να το συνδέουμε με συγκεκριμένους σχολιαστές εδώ ή με τους μπλόγκερ, για τις αναρτήσεις των οποίων κάναμε λόγο στο ποστ.

Theoprovlitos είπε...

Δεν θα ξαναεγραφα επι του θεματος, αλλα προτού αλέκτωρ λαλήσαι, ο ΣΚΑΙ και ο Παπαχελας είχαν σημερα το βραδυ αμφότερους Καμίνη και Μπουταρη εφ όλης της ύλης και επί της διαχειρισης των σκουπιδιων από ιδιώτες. Επεσε και το σχετικό "ρεπορταζ" για να κατανοήσει το πόπολο γιατί πρεπει να πανε επειγοντως τα σκουπιδια στους ιδιωτες που ειναι τρεις, οι εξής δυο, ο...

Βρε τους Κερατεάδες...
Δευτέρα με Δραssη λεγόταν η εκπομπή; Θα σας γελάσω.

LeftG700 είπε...

Φίλε Λαοπρόβλητε,


Επί τη ευκαιρία του νέου σου σχολίου, μας διευκρινίζεις κάτι που δεν καταλάβαμε;

Όταν γράφεις προηγουμένως ("Οσο για τον σχολιαστη που αναφερεις σε διαβεβαιω ότι θα μπορουσα να μην διαφωνω εφ ολης της ύλης - ουτε και διαφωνω- από ιδεολογικο κολλημα. Αλλα δεν με εχει πεισει καθολου, μα καθολου οτι επιθυμει (ο ιδιος για τον ευατο του) κανενος είδους ανοιχτου διαλογου. Δινει την εντυπωση ότι γραφει βασει εγχειριδίου και με συγκεκριμενη ατζεντα. Οπότε επιδιδομαι κι εγω στην αποδομηση της αποδομησης ως αυτοάμυνα".) σε ποιον σχολιαστή αναφέρεσαι;


Τα λέμε


ΥΓ Ώστε Καμίνης - Μπουτάρης στο ΣΚΑΪ, ε; Μάλιστα...

Ανώνυμος είπε...

Φίλοι του μπλογκ,
απαντώ πάλι βιαστικά:

1. Είχα δει κι εγώ το λάθος μου. Ο ανανεωτικός κομμουνιστής λέγοντας "ακραίες και φανατικές απόψεις", δεν εννούσε το μπλογκ του κ.Ροϊδη. Επανορθώνω, λοιπόν, αλλά αν άπεύθυναν αυτούς τους χαρακτηρισμούς σε εμάς, ναι θα τους θεωρούσα υβριστικούς.

2. Για εμένα η πολιτική Δημοκρατία και η κοινωνική Δημοκρατία είναι άρρηκτα δεμένες. Δεν μπορώ να βάλω προτεραιότητα. Η λογική σειρά των πραγμάτων όμως προϋποθέτει μια κολοβή έστω πολιτική Δημοκρατία για να αρχίσει μια διαδικασία κοινωνικών εξελίξεων. Ο Σοσιαλισμός είναι στόχος απώτερος δεν μπορείς να ξεκινήσεις χτίζοντας το ταβάνι. Αποδείχτηκε άλλωστε. Ο καπιταλισμός επιβιώνει στο βαθμό που έχει πολιτικές ελευθερίες, άρα δυνατότητες αυτορύθμισης. Τώρα που κατέρρευσε το αντίπαλο δέος, αφαιρεί με αλαζονία πολιτικές ελευθερίες και κοινωνικά δικαιώματα και οδεύει αχαλίνωτος αυτοκαταστροφικά. Ίσως σωθεί ακριβώς γιατί υπάρχει ακόμη η πολιτική Δημοκρατία για να χαλιναγωγίσει την αρπακτικότητά του.

3. Δεν με ενδιαφέρουν τα αριστερόμετρα. Γι'αυτό είπα αυτοπροσδιορίζομαι.
Μπορείτε άνετα να αμφισβητήσετε την αριστερωσύνη μου. Δεν θα στενοχωρηθώ. Να μην μου αμισβητήσετε παρακαλώ μόνο την πίστη μου στη Δημοκρατία, στα ατομικά Δικαιώματα, στην Κοινωνική Δικαιοσύνη, στην εντιμότητα, στην φιλία και στην αναζήτηση της Αλήθειας.

4. Τα περί ηλικίας ήταν όλα για να κάνω πλάκα. Μην τα πάρετε στα σοβαρά

Ανώνυμος είπε...

Πάλι ξέχασα.
Ο ανώνυμος 7:54 12.Απριλίου είναι ο Λασκαράτος.
Το δις εξαμαρτείν...

Theoprovlitos είπε...

Αναφερομαι στον blogger ο οποίος εθιγη από το παρον αρθρο σου και ο οποίος έχει την ψευδαίσθηση ότι είναι αριστερός (μονο και μονο επειδη υιοθετεί ΚΑΙ καποιες απόψεις που καλως ή κακως θεωρούνται ως σημα κατατεθεν της αριστεράς), ενώ όλες οι υπόλοιπες απόψεις του ειναι ταυτόσημες με το ιδεολογικό τερατούργημα του φιλελευθερου μεσαιου χωρου, θυμα του οποίου ειναι πλεον η Ελλαδα και η Ανθρωπότητα.

Παραδειγμα οι Νατοϊκες επεμβασεις εδω κι εκει για τις οποίες τηρειται σιγη ιχθυος ενω στην περίπτωση της καταστροφής της πολυεθνικης Γιουγκοσλαυιας δικαιωνεται ηθικα η Ωλμπραϊτ και η κλικα της η οποια υπεθαλπτε εθνικισμους μεχρι να την διαλυσουν και αφου διαμέρισαν τα ιματια της τωρα ανακαλυψαν οτι συνεργαστηκαν με τρομορκατες, εγκληματιες και εμπορους οργάνων.

Για να εχουν ενα μαζικό έρεισμα που θα τους καταξιωσει ηθικα και θα τους ισχυροποιήσει πολιτικα και εκλογικα εχουν δημιουργησει μια αντεθνική και αντιπατριωτική ομπρελα (υπό την εννοια όμως του Αμερικανισμου των πολυεθνικων και των εγχωριων corporations) ταυτιζοντας με ακραιες εθνικιστικες ή πατριωτικες ομαδες του δεξιου χωρου όποιον αντιδρα στην "πολυπολιτισμικη" τους παγκοσμιοποίηση. Ενω το να αντιδρας στην παγκοσμιοποιηση ή να αγαπας τον τοπο σου και τον λαο σου δεν σε κανει κατ αναγκη εθνικοφρονα.

Οπότε σε μια περιοδο που η χωρα δεχεται ξενη εισβολή πετρελαιάδων, όπως και η Λιβυη, και "επιχειρηματιων", όπως η Ιρλανδια κοι οι υπόδουλες χωρες του ΔΝΤ, βαπτιζουν το γουρουνι φακή και διασπουν το αντιμνημονιακό μετωπο ως ΔΗΘΕΝ υπερεθνικιστικό.

Δεν ξερω αν καποια αρθρογραφια τους οφειλεται σε απομεινάρια καποιου αριστερού παρελθοντος πριν επέλθει το βολεμα (ή η επιβιωση), αλλα το ευαγγελικό "μη γνωτω η δεξια τι ποιει η αριστερα" εχει πληρη εφαρμογή στα κειμενα τους. Στην ΚΑΛΥΤΕΡΗ των περιτωσεων...

ΥΓ Για επι μερους κειμενα τους δεν εχω κανεναν λογο να διαφωνησω a priori από αντιπολιτευτική διαθεση ή ιδεολογικο εγκλωβισμό. Αλλα εχω την αίσθηση οτι εκείνοι ειναι οι αμετακίνητοι εχοντας αναλαβει και τον ρολο του διαφωτιστή. Οπότε τι διαλογο να κανεις; Αφου δεν πειθουν για τις προθεσεις τους ειναι δυνατον να πείσουν με την επιχειρηματολογία τους;

Ανώνυμος είπε...

... Ο ιδεολογικός αγών στο αποκορύφωμά του.

Αν δεν έχω ακόμα πέσει ξερός Λέφτηδες , είναι γιατί με κρατούν ακόμα οι προχθεσινές ρακές

Γιάκοβ

Ενη είπε...

Ωστε αυτό ειναι βρέ Γιάκοβ; Κιέγω διαβάζοντας ποστ και σχόλια, μη γνωρίζοντας πρόσωπα και πράγματα, προσπαθούσα να καταλάβω, τι συμβαίνει εδώ. :-?
υγ.
Πάντως, για να τα λέμε ολα, θαυμαστή η "ευελιξία" διαλόγου που χαρακτηρίζει τα Αριστερά Φιλαράκια.

Ενη είπε...

Iσως ομως ειναι και δικό μου φταίξιμο, με το να μη διαβάζω το Athens Voice,εχω ελλιπή πληροφόρηση για τα πολιτικά τεκταινόμενα.

LeftG700 είπε...

Φίλε Λασκαράτε, [Σ. σ.: αναφερόμαστε στο πρωινό (12 Απριλίου 2011 7:54 π.μ.) ανώνυμο σχόλιο που είναι του αφηρημένου —λόγω ιδιοσυγκρασίας— Λασκαράτου ;-) ]


Θα κλείσουμε από τη μεριά μας με αυτό το σχόλιο τον συγκεκριμένο διάλογο, με την ελπίδα να σε ξαναδούμε σύντομα εδώ ή να τα ξαναπούμε στο δικό σας τσαρδί. Αυτό δεν σημαίνει ότι «κόβουμε» τον διάλογο βέβαια. Σημαίνει απλώς ότι οι διαφορές αντιλήψεων μεταξύ μας, που έχουν γίνει ήδη ορατές και θα διευκρινιστούν ακόμα περισσότερο με αυτό το σχόλιό μας, δεν χρειάζεται να ανακυκλώνονται αενάως με αφορμή αυτό το ποστ. Μπορούν να αναδειχθούν με αφορμή κάποιο άλλο θέμα για το οποίο θα συζητήσουμε, οπότε να φωτιστούν και καλύτερα. Λοιπόν:

1. Λάθος αναγνωρισμένο παύει να είναι λάθος (κατά το αμαρτία εξομολογουμένη κ.λπ., κ.λπ). Θα μας επιτρέψεις όμως μια ισχυρότατη (έως απόλυτη! ;-) ) ένσταση για την άποψή σου ότι οι (πολιτικοί) χαρακτηρισμοί ‘ακραίος’ ή ‘φανατικός’ συνιστούν ύβρη. Αν δεν μας πιστεύεις εμάς, ανάτρεξε στον Ποινικό Κώδικα. Κι αν δεν σου αρκεί ούτε αυτός, στη στοιχειώδη λογική! Μπορεί ένας τέτοιος χαρακτηρισμός (για τον οποιονδήποτε) να είναι κατάφορα άδικος. Μπορεί να είναι εντελώς ανυπόστατος. Μπορεί ακόμα και να διατυπώνεται εκ του πονηρού (για να τον απαξιώσει ή να τον αποδομήσει ως εκφωνητή πολιτικού λόγου). Ουδεμία αντίρρηση. Αλλά …ύβρις; Μήπως είσαι υπερβολικά …εγωκεντρικός; ;-)

2. Θίγεις ένα σωρό κομβικά σημεία της πολιτικής φιλοσοφίας και θεωρίας. Διαφωνούμε ριζικά σε αρκετά από αυτά, από αριστερές θέσεις, εννοείται. Κατά την άποψή μας σε αυτά αναδεικνύεται μια ομιχλώδης, γενικόλογη σκέψη, που δεν βοηθάει να ξεχωρίσει —το λέμε χοντρικά— η αριστερή από τη δεξιά προσέγγιση (και φυσικά δεν αναφερόμαστε σε τυπικά αριστερά ή δεξιά κόμματα). Μένουμε όμως στο ότι διατύπωσες τις σκέψεις σου βιαστικά, όπως λες, και δεν προχωράμε περισσότερο. Μακάρι να τα λέμε —όπως συνηθίζουμε να χαιρετούμε εμείς. Θα υπάρξουν όλες οι ευκαιρίες του κόσμου να εξηγήσουμε τη δική μας οπτική για να διαφωνήσεις και να συμφωνήσεις (με λιγότερη βιασύνη όμως) όπου κρίνεις ότι πρέπει να το κάνεις.

3. Φίλε Λασκαράτε, επαναλαμβάνουμε ότι είμαστε καλής πίστης και δεχόμαστε ως ειλικρινείς τις προθέσεις των συνομιλητών μας. Ούτε θέλουμε να κάνουμε δίκη προθέσεων. (Με α υ τ ή την έννοια, εμάς μας ενδιαφέρουν τα αριστερόμετρα; αρνητικά, δηλαδή). Και φυσικά δεν πρόκειται να σου αμφισβητήσουμε την πίστη σου. (Αν θέλεις, μας αρέσει ακόμα και που χρησιμοποιείς τη λέξη ‘πίστη’. Είναι κάτι που η Αριστερά φοβάται να πει για να μη την πουν «θρησκευόμενη». Και είναι κάτι που, όπως ίσως μπορείς να διαισθανθείς, σκοπεύουμε να το χρησιμοποιήσουμε εναντίον σου σε μελλοντικές συζητήσεις! ;-) ). Από την άλλη όμως θέλουμε να σου πούμε ότι έχει σημασία και να μη «προδίδει» κανείς (τα εισαγωγικά σημαίνουν: άθελά του) αυτή του την πίστη. Πράγμα που συνεπάγεται μια κάποια (επαρκή) γνώση για το τι φέρνει πιο κοντά την πραγματοποίηση των οραματικών της περιεχομένων και των ιδανικών της.

4. Κι εμείς χιούμορ κάναμε. Και για να το κάνουμε πιο σαφές βάλαμε και τις «φατσούλες». Πώς και δεν το πρόσεξες; ;-)


Τα λέμε


ΥΓ Μια και δηλώνεις υπερασπιστής των ατομικών δικαιωμάτων, και αφού δεν φαίνεται να συμμερίζεσαι την κριτική μας για την α σ χ ο λ ί α σ τ η αναδημοσίευση ενός φιλελεύθερου κειμένου από αριστερό ιστολόγιο, να περιμένουμε σύντομα μια επίσης α σ χ ο λ ί σ τ η αναδημοσίευση της τελευταίας έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις παραβιάσεις ατομικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα στο μπλογκ σας; ;-)

LeftG700 είπε...

Φίλε Θεοπρόβλητε,


Οk. Ευχαριστούμε για τη διευκρίνιση. Αφού σημειώσουμε ότι η δική μας κριτική περιορίζεται στο ένα συγκεκριμένο σημείο για το οποίο κάναμε λόγο στο ποστ, θέλουμε να σου πούμε το εξής: Ας είμαστε πιο φειδωλοί όταν χαρακτηρίζουμε κάποιον ως ‘διαφωτιστή’. Από μια άποψη, οποιοσδήποτε λέει την άποψή του, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τέτοιος. Δηλαδή εμείς, εσύ, οι σχολιαστές που πήραν το λόγο εδώ, κ.ο.κ. Άρα, αυτό, ως κοινός παρονομαστής, δεν αποδεικνύει τίποτε, έτσι δεν είναι; Ούτε νομίζουμε πως βρίσκεται εκεί η ουσία.


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Товариш Яков Федотович Павлов,


Η λέξη ιδεολογία (και τα παράγωγά της) , όπως ξέρεις πολύ καλά, είναι πολύσημη. Πρέπει, νομίζουμε, να μας διευκρινίσεις τη σημασία που ε σ ύ της δίνεις για να γίνει κατανοητή η οπτική γωνία υπό την οποία μας ..."σημαδεύεις". ;-)

Άσε λοιπόν τις τεμπελιές και πες μας λίγα λόγια παραπάνω! :-)


Увидимся

LeftG700 είπε...

Φίλη Ένη,


Το γεγονός ότι βάζεις εισαγωγικά στο χαρακτηρισμό σου για μας («ευέλικτοι») δείχνει ότι, αντίθετα με τον товариш Яков, που πιστεύει ότι απλώς «στρίβουμε», εσύ πιστεύεις ότι «τα στρίβουμε». Αποδείξεις εδώ και τώρα! (κατά το σοσιαλισμός εδώ και τώρα του Αντρέα ;-) )

Κακώς δεν διαβάζεις «Athens Voice». Θα τη λατρέψεις! ;-)


Τα λέμε

Β.Δ.Καργούδης είπε...

Καλά μου φιλαράκια (πλέον) @Λέφτηδες.
Νομίζω ότι κάπου εδώ πλησιάζει στο τέλος της

(το αντίθετο δλδ απ την ιστορική ατάκα στην ΚΑΖΑΜΠΛΑΝΚΑ για την υπέροχη φιλία που αρχίζει)

μια
(για μένα γοητευτική)
διαδικασία ανταλλαγής πολιτικών μηνυμάτων ανάμεσά μας.
Κάτι σαν γνωριμία δλδ στην αρχή, και στη συνέχεια, μια υπέροχη (πρέπει να ομολογήσω)
αναγνωριστική ματιά, αν και πού, ιδέες από εδώ, μπορούν να καλύψουν τις απέναντι αδυναμίες, και (φυσικά) το αντίστροφο.

Πλησιάζω βλέπετε πλέον μια ηλικία φυσική & κινηματική, όπου ούτε απορίες μεγάλες πια μου επιτρέπονται ούτε καν ερωτήματα μεγάλα...
Αφού και να υπάρχουν (ΠΟΥ ΔΕΝ)
δεν υπάρχει ούτε χρόνος ούτε και δυνατότητες ή δυνάμεις για "το (υποτιθέμενο) "σωστό".

Παράνομη οργανωμένη δράση, και στη συνέχεια δράση απ τα ανώτατα καθοδηγητικά όργανα Αριστερών μορφωμάτων που έδωσαν πια την (όποια)μάχη τους, και στην (ακόμα πιο) συνέχεια, μοναξιά πολιτική απέραντα επώδυνη "στο μοναστήρι του εαυτού",
για να υπάρξει χρόνος να "μυρηκαστούν" πολιτικά & ανθρώπινα με τρόπο (ας πούμε) δημιουργικό, οι πληγές που αφήνουν οι ήττες, αλλά και το "σέρβις" μνήμης & διάνοιας που συνεπιφέρουν
(ουδέν γαρ κακον αμιγές καλού),
με διαμόρφωσαν
(με "πάκτωσαν" θα μπορούσατε να πείτε και νάχετε και δίκιο)
έτσι που πια μόνο ΕΝΑ να θεωρώ σαν το Μεγάλο Συμπέρασμα:
(Ή τουλάχιστο σαν το Συμπέρασμα που ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΙΕΡΑΡΧΕΙΤΑΙ ΠΡΩΤΟ):

Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ, Ο ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΚΑΙ στη συνέχεια Η ΘΕΣΗ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

(ΠΟΥ ΑΠΌ ΜΌΝΕΣ ΤΟΥΣ ΤΙΘΕΜΕΝΕΣ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ, μοιραία ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ, ΠΟΙΟΤΙΚΆ & ΤΕΛΕΟΛΟΓΙΚΆ, και μάλιστα με διαδικασίες τόσο "μαγικά" πολυσύνθετες και τόσο κοντά στο υπέροχο φαινόμενο της ζωής που άλλωστε πιστότατα απο-μιμούνται)

που θα θέσουν μπροστά το Ιστορικό μηχανάκι προς την πρόοδο
"για το ψωμί και το δίκιο των πολλών",
έχει ΑΣΥΓΚΡΙΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΚΑΙ (πολιτική)ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΗΤΑ και ιεραρχείται πολλές-πολλές θέσεις πιο πάνω,
ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΝ (πολιτικώ) ΚΕΝΩ
(σαν καλή ώρα)
αυτού που
(επιτρέψτε μου να)
θεωρώ
ως ΤΟ (ΑΡΙΣΤΕΡΟ)ΦΥΛΛΟ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ,
"Κατά Ζίζεκ", ή "κατά Μπαντιού",
ή κατά όποιον διάολο θέλει, απ όλους αυτούς τους ιδιοτελείς αλητήριους ΡΟΚ ΣΤΑΡ ΤΗΣ "ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ"

(αναρωτηθείτε ρε και μην πιάνεστε κοροϊδόφλωροι, υπάρχει πιο "προσοδοφόρο" υλικά & από την άποψη της κοινωνικής αποδοχής επάγγελμα από το:
"Ευρωπαίος "εξεγερμένος" απ τα Αριστερά "αντι-συστημικός"(τρομάρα τους!)Πανεπιστημιακός;)

που ξέβρασε δυστυχώς η (διεθνής)κρίση της Αριστεράς από την
(χωρίς έναν ρημάδη πυροβολισμό ρε παιδιά, -στον όποιο Θεό σας- έτσι για την τιμή όλων μας και των όπλων. "Τους" αλλά και "μας"...)
κατάρρευση της ΕΣΣΔ και εντεύθεν.

Ακριβώς έτσι δλδ που το γιαπωνέζικο το τσουνάμι πρώτα σάρωσε τα πάντα, και στη συνέχεια ξέβραζε & ξέβραζε ερείπια, μαδέρια και άχρηστα υλικά (ΖιζεκοΜπαντιούδες δλδλ στο προκείμενο)
μέχρι πρώτα να τρομάξεις και μετά να τα σιχαθείς!...
(Είχα σκεφτεί παλιότερα να μαζέψω τις κωλοτούμπες (ανακυβιστήσεις)
αμφοτέρων αυτών των επικίνδυνων αλητήριων που σπεύδετε
(ως μη οφείλατε, ειδικά εσείς)
και "σεβαστικά" τις τσιτάρετε (Τσου ρε) και τις α λα Μικ Τζάγκερ αντιφάσεις τους, αλλά μετά σκέφτηκα: πολλή δουλειά, για ελάχιστο αναμενόμενο όφελος.
Λίγο κυνικούλης νάσαι και ελάχιστα τεμπελάκος σαν την αφεντομουτσουνάρα μου, βλέπεις, δεν θέλεις και πολλά-πολλά...)

Νάστε πάντα καλά ρε, (κυρίως)καλό κουράγιο
(που θα το χρειαστείτε σε μεγάλες ποσότητες γι αυτό εξασφαλείστε "στρατηγικά αποθέματα" από δαύτο), κι αν κάποια (όσο) μικρά ερεθίσματα-προτροπές για παραπάνω σκέψη πρόκυψαν για σας από αυτή την ΜΗ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ (και από πολλούς λοιδωρηθείσα)
ΜΙΚΡΗ κοινή μας ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ, σας βεβαιώνω πως θα είναι ότι πιο πολύ και πιο ωραίο κατάφερα στο παρελθόν, από άλλες, πιο "μεγαλόσχημες"
(και υποτίθεται πιο "απαιτητικές") προσεγγίσεις...
Τα λέμε...(που λέτε κι εσείς)

Ενη είπε...

Αριστερά Φιλαράκια,

Τα εισαγωγικά στη λέξη "ευελιξία" δεν υπονοόύσαν τίποτα απο αυτά που εσεις υποθέτετε
Τα εισαγωγικά θα μπορούσαν και να λείπουν.

Παραμένει ομως η εννοια της ευελιξίας που σημαίνει οτι το διάλογο δεν τον εννοείτε μονοσήμαντο ουτε ελεγχόμενο ουτε ετεροβαρή. Αφήνετε να εξελιχθεί ελεύθερα αμφοτεροβαρής και βοηθάτε γι αυτό. Ειναι ο,τι καλύτερο για να αποφευχθούν αχρηστες συγκρούσεις η και να σταματήσει οταν δεν προσφέρει τίποτα.

Ημουνα σαφής;

υγ. Πρόσεξα νέο ποστ πολύ ενδιαφέρον που ειναι "επιτου πραγματικού" και οχι " επι των ιδεων". ;-)

LeftG700 είπε...

Φίλε Β.Δ.Καργούδη,


Κατ’ αρχήν, και πριν πούμε οτιδήποτε γι’ αυτό το σχόλιό σου, (ένα σχόλιο αποχαιρετισμού ή προετοιμασίας αποχαιρετισμού): δ ε ν πιστεύουμε ότι θα μας αποχαιρετήσεις οριστικά. Το κόβουμε ότι κάθε τρεις και λίγο (ή περισσότερο από λίγο, δεν έχει σημασία) θα σκας μύτη εδώ. Είτε για να «τα χώσεις», είτε για να υπερθεματίσεις, έστω και από άλλη οπτική γωνία.

Δεν μπορούμε να ξέρουμε γιατί θέλεις να διακόψεις αυτή την «περιπέτεια» όπως γράφεις. Τα όσα λες περί ηλικίας και ερωτημάτων, που πια δεν σου επιτρέπονται, δεν τα πετάμε. Αλλά, όσο κι αν γράφουμε συχνά, «για να τα λέμε όλα», ξέρουμε ότι οι άνθρωποι δεν τα λένε όλα, χωρίς αυτό να τους κάνει κακούς ή ανήθικους. Υποθέσεις για όσα δεν μας λες, μπορούμε κι εμείς φυσικά να κάνουμε, όπως όλοι. Αλλά δεν έχει νόημα να μιλήσουμε υποθετικά. Θα μιλήσουμε λοιπόν με βάση βεβαιωμένα πράγματα. Και τι πιο βεβαιωμένο, για τον καθένα, από τον εαυτό του; Θα μιλήσουμε λοιπόν για τους λόγους για τους οποίους εμείς συζητάγαμε όλο αυτό τον καιρό ευχαρίστως μαζί σου και, κατά συνεπαγωγή, για ποιους λόγους δεν θα θέλαμε να σταματήσουμε να τα λέμε.

Υπάρχει ένας γενικός παρονομαστής. Είναι αυτό που ο Μπαντιού (ξέρουμε πως δεν θέλεις να τον ακούς, αλλά ό,τι δεν θέλει κάποιος το λούζεται, κάπως έτσι δεν πάει μια παροιμία;) αποκαλεί ‘ανιδιοτελές συμφέρον’. Από συμφέρον λοιπόν, αλλά ανιδιοτελές, μη το διαγράψεις αυτό, τα λέμε τόσο καιρό μαζί σου, παρά τις ριζικές πολιτικές διαφορές. Ας καταγράψουμε αυτό το συμφέρον στις σημαντικότερες επιμέρους εμφανίσεις του (τις γράφουμε χωρίς αυστηρή ιεράρχηση):


ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

LeftG700 είπε...

ΣΥΝΕΧΕΙΑ


Ανιδιοτελές συμφέρον #1: Να καταλάβουμε γιατί έχεις τόσο θυμό για όσους εκφέρουν αντίθετη άποψη.

Ανιδιοτελές συμφέρον #2: Να καταλάβουμε αν τα, συχνά εμπρηστικά, σχόλιά σου είναι ιδιοσυγκρασία ή τακτική.

Ανιδιοτελές συμφέρον #3: Να σου αποδείξουμε ότι δεν είμαστε τσογλαναραίοι.

Ανιδιοτελές συμφέρον #4: Να δείξουμε στους «δικούς μας» ότι είναι προτιμότερο και πιο χρήσιμο να συζητάει κανείς με ανθρώπους που, χοντρικά, τους χαρακτηρίζουμε ‘αποστάτες’, από το να τους καταγγέλλει και να τους κατακεραυνώνει.

Ανιδιοτελές συμφέρον #5: Να δείξουμε ότι υπάρχει και μια νέα γενιά αριστερών που, χωρίς να «τα έχει στρίψει», δεν αρνείται να συζητήσει διαφορές και διαφωνίες· μαχητικά μεν, αλλά χωρίς «αποκεφαλισμούς».

Ανιδιοτελές συμφέρον #6: Να αποδείξουμε ότι, μπορεί να είμαστε «κακά παιδιά», αλλά έχουμε όντως καλή και καθαρή καρδιά, όπως έχουμε γράψει κατ’ επανάληψη.

Ανιδιοτελές συμφέρον #7: Να δείξουμε σε κάποιους (αρκετούς) «δικούς σου» ότι μερικοί «σταλινικοί», όπως άνετα θα μας χαρακτήριζαν, είναι πιο ανεκτικοί στη διαφωνία από τους ίδιους.

Ανιδιοτελές συμφέρον #8: Να πείσουμε κάποιους από τους «δικούς σου» ότι κάνουν λάθος υιοθετώντας το «δια ταύτα» των απόψεών σου (εσένα ξέρουμε ότι δεν θα σε πείσουμε ποτέ! ;-) ).

Ανιδιοτελές συμφέρον #9: Να αποδείξουμε πως όταν λέμε ότι δεν ανοίγουμε πόλεμο γενεών, το εννοούμε.

Ανιδιοτελές συμφέρον #10: Να δείξουμε στις «σειρές σου» που ανοίγουν πόλεμο γενεών ότι κάτι τέτοιο δεν είναι ούτε απαραίτητο, ούτε χρήσιμο. (Μπορούν, αντί γι’ αυτό, να προσπαθήσουν να καταλάβουν).

Ανιδιοτελές συμφέρον #11: Να βγάλουμε ασπροπρόσωπο τον товариш Яков και να τον δικαιώσουμε στη δική του «ανάγνωση» των Λέφτηδων. Στη χειρότερη: να μη τον εκθέσουμε.

Ανιδιοτελές συμφέρον #12: Να αποδείξουμε ότι δεν έχουμε προσωπικές διαφορές με κανέναν, αλλά μόνο πολιτικές.

Ανιδιοτελές συμφέρον #13: Να αποδείξουμε ότι βάζουμε τον προσωπικό μας εγωισμό κάτω από καλώς εννοούμενο πολιτικό συμφέρον της Αριστεράς, όπως το καταλαβαίνει το φτωχό μας το μυαλό, εννοείται.

Ανιδιοτελές συμφέρον #14: Να εξαλείψουμε τον φόβο από ανθρώπους που μας διαβάζουν αλλά διαφωνούν μαζί μας πως αν πάρουν τον λόγο εδώ, θα φάνε «πέτρες» από εμάς (ή ότι θα επιτρέψουμε σε «δικούς μας» θερμόαιμους να κάνουν «τσαμπουκάδες» εις βάρος τους).

Ανιδιοτελές συμφέρον #15: Να κερδίσουμε από τις συνομιλίες μας ό,τι κρίνουμε πως είναι βάσιμο ή επωφελές.

Ανιδιοτελές συμφέρον #16: Να κερδίσουμε από τις συνομιλίες μας ό,τι κρίνουμε πως είναι χρήσιμο για την αποδόμηση των απόψεών σου. ;-)

Ανιδιοτελές συμφέρον #17 Να δείξουμε γενναιότητα στις λοιδορίες που σίγουρα θα ακούσαμε από δικούς μας επειδή τα λέμε μαζί σου προσπαθώντας να ενθαρρύνουμε όσους θέλουν να μιλήσουν «εκτός γραμμής» και φοβούνται το κράξιμο.

Αυτά τα πολλά φίλε Καργούδη. Κι όπως είπαμε, περιμένουμε να σε ξαναδούμε σύντομα (ήδη έχουν πέσει τα πρώτα «στοιχήματα» για το πότε θα συμβεί αυτό! ;-) )


Τα λέμε


ΥΓ Αν μηδενίσουμε τους αντιφατικούς διανοούμενους, δεν θα μείνει ρουθούνι! Κρύβε λόγια! ;-) Και ο Μπαντιού και ο Ζίζεκ έχουν βάλει σημαντικά λιθαράκια για την επανεκκίνηση της Αριστεράς. Μόνο που δεν συμπίπτετε στην κατεύθυνση! ;-)

LeftG700 είπε...

Φίλη Ένη,


Ok, ευχαριστούμε για τη διευκρίνιση. (Μη νομίζεις πάντως ότι βγάλαμε και κάνα πιστόλι! ;-) ).

Σε παρέσυρε ο товариш Яков. Κι αυτό το ποστ επί της πράξης ήταν:

Πώς να τηρούμε τις αποστάσεις για να μη μπερδεύουμε τον κόσμο. Άλλο η οικειοποίηση κριτικών σημείων από τον πολιτικό αντίπαλο, κι άλλο η υιοθέτηση των απόψεών του.


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλη Ένη,


Ουπς! Παράλειψη! Την αποκαθιστούμε:

Ευχαριστούμε για τα καλά σου (πολιτικά) λόγια.


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

Λασκαράτος:
Αγαπητοί φίλοι,
μην θεωρήσετε το ότι πρόταξα το όνομά μου από κρίση μεγαλείου,
απλά επειδή είμαι, ναι, αφηρημένος, για να μην τριτώσει το κακό το έβαλα μη και το ξεχάσω.
Απαντώ με μεγάλη καθυστέρηση, λόγω απουσιών και φόρτου εργασίας.

1. Ασφαλώς και θα χαρώ να τα ξαναπούμε εδώ ή εκεί με όποια ευκαιρία. Καθόλου δεν με ενοχλεί η έντιμη διαφωνία. Άλλωστε κι εγώ συχνά αναθεωρώ, εσείς δε, κόβω το κεφάλι μου θα κάνετε πολλές μικροστροφές στη ζωή σας, σημασία έχει μόνο ότι λέμε και κάνουμε να είναι σύμφωνο με τη συνείδησή μας.

2.Για το ακραίος και φανατικός, ασφαλώς νομικά δεν είναι βρισιές, εγώ ποτέ δεν θα κατέφευγα στη Δικαιοσύνη και για βαρύτερους χαρακτηρισμούς αφού είναι πολιτικοί χαρακτηρισμοί, και φασίστα να με πουν δεν το θεωρώ ικανό να με κάνει να τρέχω στη Δικαιοσύνη, όπως ο Καρατζαφέρης και λοιποί που έχουν τη μύγα και απειλούν με δικαστήρια όποιον τους πει ακροδεξιούς. Αν όμως άνθρωποι που εκτιμώ με πουν φανατικό ή ακραίο θα στενοχωρηθώ πολύ και θα πληγωθώ, γιατί στο δικό τους στομα θα είναι βρισιές.
Όχι δεν είμαι πια εγωκεντρικός, πολύ νέος ήμουνα κάμποσο, τώρα το θεωρώ πηγή δυστυχίας.

3. Δεν νομίζω πως οι θέσεις μου είναι ομιχλωδεις, απλά δεν εμπνέονται μόνο από μια πλευρά. Πιστεύω με φανατισμό στην κοινωνική δικαιοσύνη (εδώ ναι είμαι φανατικότατος) αλλά η Αριστερά χωρίς πολιτική Δημοκρατία καταντάει να γίνει Ερυθροί Χμερ. Έχει πολλά η Αριστερά να διδαχθεί και από τους Ουμανιστές και τους Διαφωτιστές και τους Έλληνες φιλοσόφους και τους λιμπερτίνους και τους ελευθεριακούς και από όλους σχεδόν τους ποιητές ακόμη και από το Χριστό-δεν αστειεύομαι καθόλου. Αν η Αριστερά περιοριστεί στις οικονομικές αναλύσεις και τα αναγάγει όλα στην οικονομία, θα είναι κύμβαλο αλλαλάζον.

4. Πολύ καλά κάνετε και είσαστε καλόπιστοι Όλοι οι κακόπιστοι που ξέρω δυστυχούν αφόρητα μέσα στη μοναξιά τους. Πολύ καλά κάνετε και δεν κάνετε δίκες προθέσεων. Όσους ξέρω που το κάνουν είναι ψυχικά νοσηροί.

5. Όσο με αφορά, θα δημοσίευα ευχαρίστως μια Έκθεση του Στειτ Ντιπάρτμεντ για τα ατομικά δικαιώματα στην Ελλάδα. Τις έχω επικαλεσθεί, τις βρίσκω πολύ καλές, πολύ ψύχραιμες, δεν τις βλέπω συνωμοσιολογικά και καχύποπτα, πιστεύω πως πίσω τους βρίσκονται συχνά θαυμάσιοι άνθρωποι, Αμερικανοί liberals, πολιτικά φιλελεύθεροι δηλαδή, εκπρόσωποι, σε ένα βαθμό, της καλής Αμερικής που αγαπώ και θαυμάζω. Μιας Αμερικής που ξεσηκώθηκε για το Βιετνάμ, για τους μαύρους, για τους ομοφυλόφιλους, γα τις γυναίκες για τους μετανάστες, μιας Αμερικής που αγωνίζεται και σήμερα για Δημόσιο σύστημα Υγείας συγκρουόμενη με την Δεξιά του Μπους της Πεϊλιν και του Σπαιρο Άγκνιου (Έλληνας αντιπρόεδρος των ΗΠΑ).
Τρέμω στην ιδέα και μόνο του πως θα καταντούσε η ανθρωπότητα αν στη θέση των ΗΠΑ ήταν η Ρωσία του Πούτιν, η Τουρκία του Ερντογάν, ή η Ελλάδα του Μίκη Θεοδωράκη της Σπίθας και του Σαμαρά.
Διαφωνώ ριζικά με τον αμερικανικό καπιταλισμό, αυτό όμως δεν με κάνει τυφλό σε ότι καλό έχουν οι ΗΠΑ ή σε ότι κακό έχει η Ελλαδα, η η διεθνής Αριστερά.
Εγω δεν κάνω πως δεν ξέρω τι εκανε ο ελληνικός στρατός το 1922, τι κάνανε οι Έλληνες στην Τριπολιτσά ή τι κάνανε στη Μακεδονία ή τι κάνουν και σήμερα στη Θράκη που έχουν επίσημα επιβάλει τη Σαρία!!!, και δεν κλείνω τα μάτια στα καμώματα του Αλαβάνου του Τσίπρα, του Κουβέλη, των εξωκοινοβουλευτικών ή (εκεί πιά) των κυριών Κανέλλη, Παπαρήγα κλπ

Γειά σας και να τα λέμε
Υ.Γ.
Θεώρησα άκομψο να σας ενημερωσω για το τι ακριβώς είναι ο κοινός μας σχολιαστής και δικός μας υβριστής (ελεύθερα και από το μπλογκ μας, μας αποκαλεί έμμισθους πράκτορες του Σόρος) με το ύποπτο όνομα Θεοπρόβλητος, αλλά βλέποντας πως μάλλον δεν πήρατε χαμπάρι, σας συμβουλεύω να επισκεφθείτε το μπλογκ του που ξεχειλίζει από θρησκοληψία, Αντισημητισμό, συνωμοσιολογία, ομοφοβία κλπ
Στο δικό σας μπλογκ έγραψε με προσοχή, θέλοντας έντεχνα να εμφανισθεί ως φίλος της Αριστεράς που αποκαλύπτει τους δυτικούς και Εβραίους πράκτορες, σε ελληνορθόδοξα φόρα μας βρίζει καπηλικότατα.
Συγνώμη για την υπόδειξη, αλλά την έκρινα αναγκαία. Ασφαλώς μπορεί να λέω υπερβολές, θα κρίνετε μόνοι σας.