Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

–Φοβούνται ορέ οι κομμουνιστές; –Αν φοβούνται λέει;!


ΠΡΙΝ ΑΠΟ κάνα μήνα, σχολιάζοντας την αγοραφοβία του ΚΚΕ, γράφαμε στην ανοιχτή επιστολή προς το ΚΚΕ και τους οπαδούς του:

«Κι ένας τρίτος φόβος σας (που έχει τη μικρότερη κατανόησή μας): Ο φόβος για το κόμμα. Ο οποίος τροφοδοτείται —αυτό σας το αναγνωρίζουμε ως ελαφρυντικό— από τις μνήμες και τις εμπειρίες του 1968 και του 1991. Αλλά, δεν νομίζετε, αγαπητοί φίλοι, πως είναι καιρός πια αυτό το εργαλείο που είναι το κόμμα σας (γιατί εργαλείο προς χρήση και για κάποιο σκοπό είναι, δεν είναι φετίχ ούτε τοτέμ), δεν νομίζετε πως είναι καιρός να χρησιμοποιηθεί; Τι το φυλάτε; Για να το βάζετε στη βιτρίνα; Στη βιτρίνα, δεν κινδυνεύει βέβαια να υποστεί κάποια φθορά. Όμως ποια η χρησιμότητά του, ή μάλλον, η αξία χρήσης του; Μηδενική. Η μόνη αξία που έχει εκεί είναι η αξία κατοχής… Ε, και λοιπόν;».


ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ της Αλέκας Παπαρήγα, αυτός ο φόβος, που περιγράψαμε ξεκάθαρα, εξωτερικεύτηκε το ίδιο ξεκάθαρα. Δεν είναι η πρώτη φορά. Είναι όμως η πρώτη φορά που έγινε σε αντιδιαστολή με αποφάσεις άλλου κομμουνιστικού κόμματος. Αυτό, για μας, που ποτέ δεν καταλάβαμε γιατί πρέπει να το έχουμε βουλωμένο όταν πρόκειται για κριτική εξ αριστερών προς τα αριστερά, είναι μια πρόοδος, για να τα λέμε όλα. Ασχέτως αν, στη συγκεκριμένη περίπτωση η κριτική είναι λάθος, από ’δω ίσαμε την Καπερναούμ…


ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΩΣ βγήκε αυτός ο φόβος; Βγήκε όταν ζητήθηκε από την Παπαρήγα να σχολιάσει την απόφαση του ΚΚ Πορτογαλίας να ανταποκριθεί θετικά στην επιστολή (πρόσκληση σε συνεργασία) του Μπλόκου, ενός αριστερού συμμαχικού σχήματος, το οποίο είναι κάτι σαν τον δικό μας τον ΣΥΡΙΖΑ —τουλάχιστον τον ΣΥΡΙΖΑ του 2008… Η επιστολή αυτή, όπως είναι γνωστό, στάλθηκε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, εν όψει της υπαγωγής της Πορτογαλίας στα σαγόνια του μηχανισμού στήριξης ΔΝΤ και ΕΕ. Οι πορτογάλοι, αν και κουτόφραγκοι, θυμήθηκαν την παραβολή με το δεμάτι που δεν σπάει όπως οι βέργες, αν είναι μόνες τους, και είπαν, κατ’ αρχήν, «να τα πουν».[1]


ΤΙ ΕΙΠΕ ΟΜΩΣ η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, όταν ρωτήθηκε; Είπε ότι (σε ελεύθερη απόδοση) «οι πορτογάλοι [σύντροφοι] θα βιώσουν ετεροχρονισμένα αυτά που βιώσαμε εμείς [το ΚΚΕ] το 1974 και το 1989», εννοώντας προφανώς τα προβλήματα και τις διασπάσεις που προκάλεσε η συνεργασία του ΚΚΕ με άλλες αριστερές δυνάμεις.[2]


ΤΙ ΧΡΕΙΑΝ ΑΛΛΗΝ μαρτύρων έχομεν για να επιβεβαιώσουν αυτό που εμείς (εμείς και η κουτή Μαρία) ξέρουμε, δηλαδή, ότι η φοβική ηγετική ομάδα τού ΚΚΕ, στην προσπάθειά της «να διατηρήσει το Κόμμα αμόλυντο», το αποσύρει από την κυκλοφορία δράσεων και ιδεών;


ΚΑΙ ΤΙ ΧΡΕΙΑΝ ΑΛΛΩΝ μαρτύρων έχουν τα μέλη και οι φίλοι τού ΚΚΕ, που δεν έχουν χάσει την επαφή με την εφιαλτική πραγματικότητα και συνειδητοποιούν[3] την ανάγκη για ενότητα στη δράση και ανταλλαγή ιδεών και απόψεων, για να σταματήσουν να το έχουν βουλωμένο στις Κόβες τους και τις παρέες τους;


ΤΟΥ ΜΑΡΞ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΕΝΙΝ;…


[1] Έτσι, για να δικαιωθούμε κάπως κι εμείς, που έχει μαλλιάσει το πληκτρολόγιό μας να γράφει εδώ και δυο χρόνια «τα λέμε»…

[2] Έκανε βέβαια ένα λάθος (ή «λάθος»). Η διάσπαση του 1989, όταν αποχώρησε μεγάλο τμήμα της ΚΝΕ, ο Κώστας Κάππος, Δημήτρης Δεσύλλας και άλλοι, δεν είχε καμία σχέση με τη δημιουργία του τότε ενιαίου Συνασπισμού. Η αιτία της ήταν η απόφαση για συγκυβέρνηση με τη ΝΔ του Μητσοτάκη. Η συγκεκριμένη διάσπαση για τη συγκεκριμένη απόφαση θα συνέβαινε έτσι κι αλλιώς, είτε υπήρχε ο ΣΥΝ, είτε όχι. Άμα είναι να τα λέμε, να τα λέμε όλα! ;-)

[3] Σύμφωνα, τουλάχιστον, με δημοσκοπήσεις στις οποίες έχει καταγραφεί πλειοψηφία 2/3 υπέρ της συνεργασίας των αριστερών δυνάμεων.


Η εικόνα, από το freeuni.edu.de

42 σχόλια:

3dio είπε...

Καλημέρα όρε λέφτηδες
Όλα καλά και όλα ωραία. Αλλά πότε θα έρθουν οι άλλες επιστολές προς τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς;
Θέλει δυο (τουλάχιστον) για να γίνει χωριό. Ο ένας τα άκουσε. Επειδή όμως δε φταίει μόνο αυτός, πρέπει να τα ακούσουν και οι άλλοι (και οι άλλοι και οι άλλοι κλπ). Προσοχή! Δε θέλω το άχτι μου να βγάλω, μον' όλους τους επαίτες ψήφων στην θέση που τους πρέπει να τους βάλω.

Ενη είπε...

Αριστερά Φιλαράκια

Ειπα χθές οτι αναρτήσατε νέο ενδιαφέρον ποστ, ας μου επιτραπεί να πώ δυο λόγια λοιπόν για το παρόν ποστ.
Φυσικά οχι εκ των ενδον, αλλά μια ματιά από αλλη πλευρά και χωρίς προκαταλήψεις.

Λοι-πόν, διαβάζοντας σήμερα στον Τύπο (οχι στο Ριζοσπάστη) για τη συνέντευξη της Αλέκας οπου θα ανέμενε κάποιος να ξαναματαδεί τα χιλιοειπωμένα ,απο την εν γένει Αριστερά, διαπιστώνει οτι υπάρχει μια αντιπολίτευση που κάνει προτάσεις πολύ ουσιαστικές.

Επικεντρώνεται λοιπόν στον τομέα ανάπτυξη
και προτείνει οτι
θα πρέπει να εκμεταλλευθεί η Ελλάδα τον ορυκτό της πλούτο, βωξίτη, νικέλιο, λευκόλιθο, μάρμαρο (εξαιρετικής ποιότητας),ψευδάργυρο κ.α.
Οπως επίσης επισημαίνει και τις ενεργειακές πηγές της χώρας, λιγνίτη, πιθανότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου αλλά και το αιολικό δυναμικό των νησιών μας και τις πηγές γεωθερμίας.

Διαπιστώνει λοιπόν ο "εξωθεν" παρατηρητής οτι υπάρχουν Αριστερές πολιτικές δυναμεις, εντός της βουλής, που δεν επιδίδονται στην καθιερωμένη Αριστερή αντιπολίτευση, δηλαδή το μνημόνιο, το νομιμο η μη νόμιμο χρέος, την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, την επιστροφή στη δραχμή και άλλα χιλιοειπωμένα καθημερινής χρήσεως.

Και μένει κατάπληκτος μεν αλλά δικαιολογεί και την Αλέκα οταν λέειοτι η ενότητα της Αριστεράς ειναι αμπεροφιλοσοφίες.
Αλλά θα μπορούσε να απορήσει κανείς ποιά Αριστερά απο την πολυδιασπασμενη να διαλέξει;

Αντί λοιπόν να επιδοθεί σε Κασσάνδρειες καταστροφές και λαιμητόμους του λαου, υποννοειται οτι ισως οπως συνέβη και σε κράτη της Λατινικής Αμερικής η εκμετάλλευση του φυσικού τους πλούτου, ηταν το ισχυρότερο οπλο εναντι της κυριαρχίας των ΗΠΑ.

Βέβαια υπενθυμίζει το 1989 ως κακή εμπειρία και εμμένει βέβαια στην πάγια πολιτική του ΚΚΕ για λαική κυριαρχία. Αλίμονο κανείς δεν περίμενε τιποτα διαφορετικό.

Οταν μια Αριστερή αντιπολιτευτική πολιτική δύναμη, που ειναι και τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη, αντιμετωπίζει την κρίση και απο την πλευρά της Ανάπτυξης με συγκεκριμένες προτάσεις, δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί ως σοβαρη δύναμη σε μια πανεθνική προσπάθεια να βγεί η χώρα απο την κρίση.

Ετσι, λοιπόν τα εσωκομματικά ειναι προβλ΄ματα για τους εσωκομματικούς και δεν επηρεάζουν την ευρύτερη κοινή γνώμη.
Βρείτε τα. :lol:

Ελπίζω να μη ΄σας στενοχώρησα Αριστερά Φιλαράκια, αλλά πως να το κάνουμε αυτή ειναι η γνώμη μου και σας την ειπα με ειλικρίνεια. :smile:

markos είπε...

Η πραγματικοί κομμουνιστές δεν φοβούνται για την υπεροχή των ιδεών τους, ποτέ και πουθενά.
Αν είναι πραγματικοί όμως!

Ανώνυμος είπε...

την ιδια "αναπτυξη" προτεινει και το
ΛΑΟΣ μεσω του χαρδαβελα...αλλα δεν μας ειπαν , ξερουν πολλες χωρες και
ιδιαιτερα τριτοκοσμικες οπως η ελλαδα
που εχουν ορυκτο πλουτο να ειναι και
πλουσιες? η να εχουν λυσει τα προβληματα τους?
τελικα το ΚΚΕ μαλλον δεν εχει ακομα
συνειδητοποιηση τις διαδικασιες του
καπιταλιστικου συστηματος ,δυστυχως.
γιωργος-λευκαδα

LeftG700 είπε...

Φίλε 3dio,


Για να τα λέμε όλα, τα κάναμε λίγο μούσκεμα με την προαναγγελία του Μαρτίου! 4 θέματα προαναγγείλαμε, το ένα βγήκε στον αέρα. Μια όμως και το ’φερες στην κουβέντα να σου πούμε ότι αυτό τον μήνα θα σταλεί το μπουγιουρντί προς τη ΔΗΜΑΡ. Το δικαιούνται ένεκα του συνεδρίου τους. Ο ΣΥΝ θα πάει για τον άλλο μήνα. Ενδεχομένως να ζευγαρώσει με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Τι άχτι; Μας παίρνει για να βγάζουμε άχτι;


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλη Ένη,


Δεν είναι η πρώτη φορά που από το ΚΚΕ ακούγονται ενδιαφέροντα πράγματα. Άλλα είναι τα εγγενή προβλήματά τους…

«Βρείτε τα». Εύκολο το ’χεις; ;-) Προς το παρόν δεν καταλαβαίνουν Χριστό! ;-)


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε Μάρκο,


Ντάξει, ας μη το πάμε τόσο άγρια, κι αρχίσουμε ποιος είναι ο γνήσιος κομμουνιστής και ποιος όχι. ;-) Επί της ουσίας όμως έχεις δίκιο. Αν και αυτό που λέμε στο ποστ ‘φόβο’ παίζει και να είναι «φόβος» που πηγάζει από την ακλόνητη πίστη ότι το καθήκον ενός κομμουνιστή είναι να περιχαρακώνεται, ακόμα κι όταν είναι σε φιλική περιοχή…


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε Γιώργο,


Ε όχι βρε Γιώργο, δεν λέει αυτά. Με την έννοια ότι ακόμα κι όπου συμπίπτει στον λόγο περί πατρίδας κ.λπ., κ.λπ, το πρόσημο είναι διαφορετικό. Άλλο πέντε είναι το +5 κι άλλο το −5, έτσι δεν είναι; Κι έπειτα μη ξεχνάς: δεν πάει πολύς καιρός που ο Καρατζαφέρης έλεγε στη Βουλή για την πώληση δημόσια περιουσίας: «Να πουλήσουμε, γιατί να μη πουλήσουμε; Αν είχαμε πόλεμο δεν θα πουλούσαμε; Ε, πόλεμο έχουμε και τώρα!».

Θέλουν λίγο προσοχή αυτά τα πράγματα νομίζουμε για να μη βάζουμε στο ίδιο τελάρο αφρόψαρα και πετρόψαρα μόνο και μόνο επειδή και τα δυο είναι ψάρια! ;-)


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

ρε παιδια "θεμελια της αναπτυξης η ενεργεια και ο ορυκτος πλουτος "
ετσι λεει στην συνεντευξη , κι΄αμα αρχισουν τα "σκαψιματα"...τα ψαρακια
τα βλεπω να μεταναστευουν .
η καλυτερη αναπτυξη ειναι του κεφαλιου και οχι του στομαχιου..και
δυστυχως ακομα και οι κομμουνιστες σκεφτονται με το στομαχι...οπως ολοι
οι πειναλεοι.
γιωργος-λευκαδα

3dio είπε...

Να λοιπόν που η συζήτηση αποκτάει ενδιαφέρον. Ας μιλήσουμε λίγο για ανάπτυξη. Μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη για το λαό, μερική έστω ενεργειακή απεξάρτηση και βαριά βιομηχανία; Yes, we can! που λέει και ο... σοσιαλιστής πέραν του Ατλαντικού. Φυσικά υπάρχουν πλουτοπαραγωγικές πηγές στην Ελλάδα (μπορεί κάποιος να πάει στο ΙΓΜΕ στην Αθήνα να το διαπιστώσει), φυσικά μπορεί να αναπτυχθεί χημική βιομηχανία, βιομηχανία τσιμέντου και άλλα τέτοια όμορφα. Φυσικά έχουμε οπωροκηπευτικά που μπορούν να αποτελέσουν ανταλλακτικό εμπόρευμα για χώρες όπου φυτρώνει... πετρέλαιο. Φυσικά έχουμε εύκολη αιολική και ηλιακή ενέργεια. Φυσικά μπορεί το κράτος αρχικά, αργότερα ο λαός να διαχειριστεί αυτές τις δραστηριότητες.
Θα πέσουν να μας φάνε; Θα μας επιτεθούν η Τουρκία, το ΝΑΤΟ, η Μοσάντ, οι Νεφελίμ; Μπορεί.
Τουλάχιστον όμως θα πάμε με το κεφάλι ψηλά και όχι σαν τα σκυλιά στο αμπέλι... Δηλητηριασμένοι από κάποια διαρροή ιδιωτικού εργοστασίου πολύ ακριβής πυρηνικής ενέργειας ή από μια θάλασσα που θα έχει τα σκατά των πλούσιων που θα έρχονται για αναψυχή στο Ellada - mousaka - cheap girls...


Υ.Γ. Το 1947 ο Δημήτρης Μπάτσης, νομικός τυπικά, πανεπιστήμων στην ουσία, κομμουνιστής έγραψε το βιβλίο "Η βαριά βιομηχανία στην Ελλάδα". Το 1951 τον εκτέλεσαν (μαζί με τον Μπελογιάννη). Το 2007 (ή 08) η γ.γ. του ΚΚΕ επισκέφτηκε την ΠΟΤΑ Μεσσηνίας (τεράστιο υπερπολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα που εκτός των άλλων απομυζεί όλο το νερό της περιοχής) και έκανε την εξής επαναστατική δήλωση: "Ωραία όλα αυτά, αλλά να ξέρετε κε Κωνσταντακόπουλε* όταν έρθει η λαϊκή εξουσία, όλα αυτά θα περάσουν στον λαό". Αυτά για να ξέρουμε πόσο αποφασισμένοι είναι μερικοί μερικοί όταν η πατάτα καίει.

*Ο ιδιοκτήτης της εγκατάστασης

Ανώνυμος είπε...

καλημερα , συμφωνω οτι η ελλαδα τα εχει ολα αυτα (πετρελαια , βωξιτες,χρυσο , κλπ κλπ) διαθετη ομως
την τεχνολογια να τα εξαγη? εγω δεν νομιζω οτι μπορει η ελλαδα να αναπτυξη βαρια βηομηχανια και ουτε θα
μπορεσουν ποτε τα βιομηχανικα προιοντα της ελλαδας , αν ποτε αναπτυξη βιομηχανια , να γινουν ανταγωνιστικα . οποτε πιστευω οτι τετοιου ειδους αναπτυξη ειναι εξ ορισμου αποτυχημενη.
γιωργος -λευκαδα

3dio είπε...

Γιατί να μην γίνουν ανταγωνιστικά αν υποτιμήσουμε το νόμισμα; Φυσικά αυτό προϋποθέτει έξοδο από το ευρώ. Η εξαγωγή δεν προϋποθέτει καμιά ιδιαίτερη τεχνολογία. Η βασική προϋπόθεση για όλα αυτά είναι να βρίσκονται στον έλεγχο του δημοσίου (και αργότερα του λαού, όπως προείπα), ώστε τα κριτήρια ανάπτυξης τεχνολογιών και κατασκευής έργων να μην είναι το βραχυπρόθεσμο κέρδος κάποιας εταιρείας, αλλά η μακρόπνοη ευημερία του λαού.
Καμιά χώρα δεν ξεκίνησε από το +. Όλοι από το μηδέν ξεκίνησαν Η ΕΣΣΔ πως τα κατάφερε δηλαδή; Με δεδομένο ότι η τεχνολογία της εποχής ήταν έτη φωτός πίσω σε σχέση με το σήμερα. Και μην αρχίσετε παρακαλώ τα περί αποτυχίας του συστήματος... Ναι, το κοινωνικό σύστημα απέτυχε. Τα επιτεύγματα όμως στην παραγωγή και την τεχνολογία, το επίπεδο διαβίωσης και το φρόνημα (μέχρι κάποια περίοδο) του λαού ήταν αναμφισβήτητα παγκόσμιο φαινόμενο.
Τόλμη χρειάζεται και πολιτική βούληση. Τσαγανό και οργάνωση. Όραμα και πίστη στον αγώνα για τα κοινά συμφέροντα. Αυταπάρνηση και προθυμία για δουλειά.
Αλλά πρώτα να τους πετάξουμε στη θάλασσα...

Ανώνυμος είπε...

συμφωνω οτι ενα συστημα που στελνει τον πρωτο ανθρωπο στο φεγγαρι ,που εχει αφθονια πρωτων υλων και που εχει
κερδισει εναν παγκοσμιο πολεμο ,δεν μπορουμε να πουμε οτι "απετυχε" θα μπορουσε ,αν ηθελε να κρατηθει ανετα
στην εξουσια , τωρα οι αιτιες που επεσε...δεν ξερω ισως να βρισκονται σε διαφορετικες φιλοσοφικες αρχες που ειχε αυτο το συστημα .
τωρα σχετικα με την "αναπτυξη" αυτου του ειδους ,θεωρω οτι απο την στιγμη
που αυτο το τρενο περασε και δεν ανεβηκαμε ...το χασαμε οριστικα .
η τεχνολογικη αναπτυξη προυποθετει παρελθον ιστορικο που εμεις δεν εχουμε και ουτε θα αποκτησουμε γιατι οι αλλοι θα αναπτυσουν συνεχως νεες μεθοδους που εμεις δεν θα ειναι δυνατον να ακολουθησουμε και το χασμα θα βαθαινει.
γιωργος -λευκαδα
εμεις εχουμε τα 2 βασικοτερα αγαθα που εχει αναγκη ο ανθρωπος ,ηλιο και θαλασσα .

Ενη είπε...

Αριστερά Φιλαράκια

Η απάντησή σας, πολύ σύντομη, δεν μου λέει τίποτα. Κολλημένοι στα εσωτερικά προβλήματα. Τι εμμονή κι΄αυτή :lol:

Αντίθετα ο 3dio υποστηρίζει απόψεις που χρήζουν προσοχής. Χωρίς να θεωρεί οτι πάει "χάσαμε το τραίνο" της τεχνολογίας.
Η τεχνολογία πράγματι αναπτύσσεται αενάως ,ομως η Ελλάδα διαθέτει αφ΄ενος επιστημονικό δυναμικό, κι΄εδω και στο εξωτερικό, αλλά ειναι και θέμα επιλογής της κάθε κυβέρνηση, να στραφεί η ανάπτυξη στους τομείς που ηδη προαναφέρθηκαν.
Οταν λοιπόν και μια πολιτική κοινοβουλευτική δύναμη υποστηρίζει, αντί τα αντιμνημόνια κλπ., θετικές εξελίξεις συγκεκριμένες και προτείνει λύσεις για ανάπτυξη και η οποιαδήποτε κυβέρνηση φαντάζομαι, θα προσπαθήσει να εντάσσονται τέτοιες αναπτυξιακές πολιτικές στο πρόγραμμά της. Οπως και προσανατολισμό προς την εξέλιξη της τεχνολογίας.

Επίσης δεν ειναι απαραίτητο, κατά τη γνώμη μου, να ειμαστε εκτος ευρώ για να υποτιμήσουμε το νόμισμα κι΄ετσι να γίνουμε ανταγωνιστικοι.
Η ανταγωνιστικότητα βασίζεται κυρίως στην ποιότητα και οχι με ενα φθηνό νόμισμα να νομίζουμε οτι μπορούμε να προσφέρουμε και "μπακατέλες" δηλαδή αναξιόπιστα και προιοντα και υπηρεσίες.


Κάποτε αυτο το "δαιμόνιο της φυλής" πρέπει να το εγκαταλείψουμε δια παντός. Τότε ισως να λέμε κι΄εμεις yes we can. Που ξέρεις... :-)

nikos__alfa είπε...

Λέφτηδες
γεια και χαρά σας
Όπου υπάρχει φτώχεια ...
Όλοι όμως βάζουν τα καλά τους που και που παλικάρια μου, αν με ...εννοείτε!
Περαιτέρω ,προσυπογράφω τα περισσότερα του 3dio και υποδιορθώνω:
Η βασική προϋπόθεση για όλα αυτά είναι να βρίσκονται στον έλεγχο του δημοσίου η του λαού, υπάρχει και ο κοινωνικός τομέας βλέπετε ,συνεταιρισμοί,ΟΤΑ κλπ ,μόνο που πρέπει να βρούμε τον τρόπο να γίνει επιτυχημένος!Την ανάπτυξη όλων των ειδών,με τους εργαζόμενους στο περιθώριο και τους μισθούς στα 500,να τη ..βράσω !!
,Αντε και καλό Πάσχα στα πλαίσια μιας κοινωνικής ,εθιμικής παράδοσης βέβαια,τίποτε άλλο,που έχει και τα ..καλά της!

Ενη είπε...

Συνέχεια απο το προηγούμενο.

Και εν πάση περιπτώσει γιατί το ΚΚΕ. απο το οποίο κιόλας προέκυψε το θέμα αφ΄ενός και αφ΄ετέρου ειναι μια υπολογίσιμη κοινοβουλευτική δύναμη, δεν συντάσσει μια πρόταση-μελέτη να την υποβάλει και στη Βουλή και στη κυβέρνηση, επί ολου αυτού του θέματος της ανάπτυξης οπως ηδη εχει αναφερθεί.
Μια πανεθνική προσπάθεια για να βγούμε απο την κρίση εχει και αυτές τις δυνατότητες.
Δεν χρειάζεται τίς νέές ιδέες να τις προτείνει π.χ. το Λαος (οπως προαναφέρθηκε), αλλά τις ιδιες δυνατότητες τις εχει και ενα κόμμα οπως συτό του ΚΚΕ.

υγ. Η αναφορά στην προσωπικότητα του Μπάτση ειναι μια αξιοσημείωτη "υπενθύμιση".

Ενη είπε...

Νικο-Αλφα, γειάσου
Ειχαμε καιρό να συναπαντηθούμε.
Λοι-πον δεν καταλαβαίνω την ενστασή σου στο ποιός τελικά θα ειναι ο ωφελημένος απο μια ανάπτυξη που θα αξιοποιήσει τον πλούτο της χώρας (ορυκτό-ενεργειακό-γεωγραφικο κλπ).

Ασφαλώς δεν ζούμε σε εποχή φεουδαρχίας, συνεπώς αυτοί που θα ωφεληθούν ειτε με συμπράξεις συνεταιρικές ειτε σε τοπικό επίπεδο (ΟΤΑ Κ.Α.)ειτε ως δημόσιο, θα ειναι η ελληνική εργατική δύναμη (αυξηση θέσεων εργασίας, μείωση της ανεργίας, βελτίωση των ορων των εργασιακών σχέσεων κ.α.), αλλά και η γενικότερη ανάπτυξη
της χώρας στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας.
Η αξιοποίηση του πλουτοπαραγωγικού τομέα μιας χώρας δεν φέρνει μειωμένους μισθούς αλλά ακριβώς το αντίθετο.
Οταν βέβαια οι πολιτικές δυναμεις που και κυβερνουν και ελέγχουν λειτουργούν σε δημοκρατικά πλαίσια που στοχεύουν σε μια γενικότερη κοινωνική δικαιοσύνη και οχι προς οφελος μιας ισχυρής οικονομικής κάστας.

Αυτή η επιδίωξη δεν ειναι και μια πλευρά της Αριστερής πολιτικής;

Ανώνυμος είπε...

δηλαδη με μια αναβαθμιση των πανεπιστημιων και με 5-10 μεταγραφες
ελληνων και ξενων επιστημονων μπορουμε να γινουμε βιομηχανικη χωρα? αν ειναι ετσι ευκολα ...τι καθομαστε ,παλι μαλακες θα τους πιασουμε τους κουτοφραγκους , ενω αυτοι για να αναπτυχθουν επιστημονικα
περασαν απο αναγεννησεις , μεταρυθμισεις κλπ κλπ εμεις με 5 -10
μεταγραφες θα γινουμε οι γαμαω.
γιωργος-λευκαδα

Ανώνυμος είπε...

Λέφτηδες

Δε πρόκειται για φοβικό σύνδρομο. Η αιτία της περιχαράκωσης , των επαναστατικών γυμναστικών Κοτζιά - Στήλες μετ επιστροφής και των θέσεων υπερακόντισης της πραγματικότητας που εδώ και καιρό προωθούνται , είναι απλά το γεγονός ότι οι ηγετικοί κύκλοι εκεί στο περισσό βολεύονται με αυτή τη κατάσταση. Όταν το καταλάβετε θα σταματήσετε τις επιστολές προς το επίσημο ΚΚΕ και θα τους αγνοήσετε , όπως και αυτοί αγνοούν τη πραγματικότητα , τα απλά τους μέλη , τα λαϊκά συμφέροντα και εσάς τους ελάχιστους που αποτολμάτε να ασκήσετε κριτική.

Κα Ένη

οι "προτάσεις" του ΚΚΕ αφορούν τη περίοδο που θα υπάρχει "λαϊκή" εξουσία. Όταν δηλαδή θα έχουν ήδη πάρει από τους κληρονόμους του Καπτα Βασίλη τη ΠΟΤΑ και θα την διαθέτουν για τα μπάνια του λαού.

Θα πρέπει δηλαδή , προτού σπεύσετε να επικροτήσετε το ΚΚΕ "που έχει προτάσεις" να αντιληφθείτε τους όρους , τις συνθήκες και προπάντων τη λογική αυτών των προτάσεων. Θυμηθείτε ότι οι μόνοι που δεν εξέφραζαν ανησυχίες για το Τσερνόμπιλ , τότε που έβραζε εκτεθειμένος ο πυρήνας , είναι ΟΙ ΙΔΙΟΙ που και σήμερα παρουσιάζουν προτάσεις.

Γιάκοβ

Ενη είπε...

Αγαπητέ Γιάκοβ,
Οχι. Οι προτάσεις του ΚΚΕ δεν αφορούν το μέλλον,( φυσικα΄ουδεις αμφισβητεί για την τελική επιδίωξη του για "λαική εξουσία"), δηλαδή δε δείχνει να αφορά ενα σχέδιο που θα πραγματοποιήσει το ιδιο, οταν η εξουσία θα εχει ερθει στα χέρια του λαου.
Ειναι μια σαφής πρόταση που τη δημοσιοποιεί στην παρούσα φάση της κρίσης, υποστηρίζοντας οτι ως χώρα εχουμε δυνατότητες να αξιοποιήσουμε τον φυσικό ορυκτό μας πλούτο. Οπως και να το αναγνώσει κανείς θα το εντάξει σε μια θετικής κατεύθυνσης προοπτική.
Γιατί να μην το αναγνωρίσουμε;

Λαμβάνοντας μάλιστα και υποψη μας οτι το κόμμα αυτό εχει και μια κοινοβουλευτική δύναμη απο τα Αριστερά, υπολογίσιμη ως μια αντιπολιτευτικη εκφραση. Θα πρέπει λοιπόν να αγνοείται και να μη συζητείται;

Σε μια περίοδο που απο την κυβέρνηση αναζητάται μια εθνική ομοψυχία, οποιαδήποτε κίνηση και δη απο την Αριστερά, που υπερβαίνει το καταστροφολογικό κλίμα που επικρατεί, και στρέφεται σε μια διαφορετική οπτική απο την καταστροφολογία, ειναι μια πολύ ενδιαφέρουσα άποψη, νομίζω.

Το παράδειγμα του Τσερνομπίλ και οποιο άλλο σχετικό, που αφορά μια εποχή οπου υπήρξαν πολλές ψευδείς εντυπώσεις για ενα καθεστώς αυτό του "υπαρκτού σοσιαλισμου", ειναι πλέον πολύ ξεπερασμένο για μια συζήτηση που γίνεται το 2011 οταν εχουν συμβεί ηδη γεγονότα κοσμοιστορικά.

Εν πάση περιπτώσει μέσα σε ολες τις απαιδιόδοξες εκδοχές κονδυλοφόρων,κομμάτων,προσωπικών απόψεων κλπ. μια συζήτηση με αυτό το θέμα δεν ειναι ποτέ άχρηστη. :-)

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς κα Ένη μου δεν κυκλοφορούν εδώ σχολιαστές από το επίσημο ΚΚΕ για να σας εξηγήσουν πόσο λάθος είστε σε αυτά που νομίζετε για τις προτάσεις του ΚΚΕ και εγώ πραγματικά βαριέμαι να συζητώ για τα οφθαλμοφανή. Διαβάστε τη τελευταία απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ για να αντιληφθείτε τι λέω....

Γιάκοβ

3dio είπε...

@γιώργος λευκάδα:
Δεν είναι τόσο εύκολο όσο μπορεί να φάνηκε. Απλά είμαστε σε blog και δεν θεωρώ ότι μπορεί εδώ να αναπτυχθεί σε βάθος η ολοκληρωμένη πρόταση για μια άλλη παραγωγική συγκρότηση (άσε που δε νομίζω ότι φτάνω για να την κάνω). Μερικά στοιχεία παράθεσα που κρίνω ότι είναι σημαντικά για να υποψιαστούμε ότι yes we can. Σε κάθε περίπτωση αυτή η στροφή θα έδινε προοπτική σε αντίθεση με τώρα που η μόνη προοπτική είναι ο απόπατος.

@΄Ενη:
Η έξοδος από το ευρώ μας δίνει ένα βαθμό ανεξαρτησίας από την ΕΕ, καθώς τη ροή χρήματος τώρα την ελέγχει η ΕΚΤ (δεν μπορούμε να "κόβουμε" εμείς χρήμα όπως παλιά). Επίσης η υποτίμηση δεν συμβάλει μόνο στην ανταγωνιστικότητα τιμών, αλλά και στην σταθεροποίησή τους. Φυσικά από μόνα τους αυτά δεν αρκούν. Φυσικά πρέπει να γίνουν και άλλα πολλά* με γνώμονα πάντα το συμφέρον του λαού. Φυσικά για να γίνουν πρέπει να υπάρξει -αν όχι πλειοψηφία- μια ισχυρή λαϊκή μειοψηφία που να τα επιβάλλει.
Η παραγωγική ανασυγκρότηση με στόχο την εξυπηρέτηση των αναγκών της κοινωνίας, ο εργατικός και πολιτικός έλεγχος της παραγωγής, η μη ιδιοποίηση της της ιδιοκτησίας για την παραγωγή υπεραξίας είναι στόχοι προς κατάκτηση. Πότε, πως, ποιοι, αν; Μένει να το δούμε (και ξεκινώντας από το μετερίζι του ο καθένας να βρεθούμε κάπου και να το παλέψουμε κιόλας).

*Δεν αποφεύγω να πω ποια είναι τα άλλα πολλά. Για οικονομία χώρου το κάνω.

Ενη είπε...

Γιάκοβ,
Θα αστειεύεσαι οταν μου προτείνεις να διαβάσω κομματικά ντοκουμέντα.
Απλούστατα απο κείμενο συνέντευξης της Αλέκας,οπου σε ενα σημειο αναφέρεται το ως ανω θέμα, ηταν και ειναι το εναυσμα για να το συζητήσει κανείς ως τριτος παρατηρητής. Φαντάζομαι οτι αυτό δεν ειναι λόγος για να γίνει διευκρίνιση η και διαψευση απο το επίσημο κόμμα.
Νομίζω οτι μια ερμηνεία τρίτων, που ουδόλως ειναι δυσφημιστική, το αντίθετο επαινετική για κάποιες θέσεις ενος πολιτικού κομματος, που βγήκε στη δημοσιότητα, δεν ειναι λόγος ουτε για επιβεβαίωση ουτε για διάψευση.
Στην πολιτική τα οφθαλμοφανή πολλές φορές οδηγούν σε λάθος συμπερασματα.

Ενη είπε...

@3dio
Δεν υπεισέρχομαι καθόλου, και συγχωρείστε με, στο θέμα επιστροφή στη δραχμή με ολα τα επακόλουθα.
Θα δεχτώ ομως οτι η προοπτική που βάζετε για μια παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας πρός οφελος των απλών πολιτών, ειναι μια πολύ θετική αποψη που δεν μπορεί παρά να εχει μια γενική αποδοχή.

Το πως ομως, ειναι και μια διαδικασία οχι μόνο χρόνου αλλά και πολιτικής επιλογής των σημερινών πολιτικών δυνάμεων, δηλαδή και των κυβερνόντων και των ελεγχόντων, δεδομένου οτι ζούμε σε μια αντιπροσωπευτική κοινοβουλευτική δημοκρατία.

Οχρόνος βέβαια τώρα ειναι καθοριστικός επειδή ειμαστε σε μια περίοδο κρίσης και δεν ειναι δυνατόν να μεταθέτουμε τα προβλήματα σε ενα απώτερο μέλλον. Οι ενέργειες ειναι αμεσες οπως και οι λύσεις, που σε εποχές δύσκολες ειναι και δυσάρεστες και δεν γίνονται αποδεκτές απο πολλους, που ειχαν συνηθίσει σε προνόμια, εις βάρος βέβαια των υπολοίπων.

Ομως μια υπευθυνότητα και σοβαρότητα απο ολες τις πλευρές ειναι εκ των ων ουκ ανευ για να βγούμε απο μια κρίση οχι μόνο οικονομική αλλά και πολιτισμική.
Οι λαικισμοί πάσης μορφής μας περισσεύουν. (Ασφαλώς δεν το εννοω για την παρούσα συζήτηση).

LeftG700 είπε...

Φίλε Γιώργο,


Μην είσαι τόσο απαισιόδοξος ρε γμτ. Δεν είμαστε και τόσο άχρηστοι! ;-)

Και μη κρίνεις από τις νοοτροπίες που βασιλεύουν σήμερα. Οι οποίες, κι αυτό το «ξεχνάνε» πολλοί, είναι νοοτροπίες που καλλιεργήθηκαν είτε μέσα από έναν μικροαστικό «σοσιαλισμό» (αλά ΠΑΣΟΚ), είτε μέσα από τον θρίαμβο του ελεύθερου κόσμου και την αποθέωση της ατομικής αλλά εγωιστικής πρωτοβουλίας (μετά το ’89-’91). Αν η Αριστερά μπορέσει να εμπνεύσει ένα συλλογικό όραμα για τον τόπο (και ποιος άλλος μπορεί να το εμπνεύσει;), αυτό, εκτός των άλλων θα σημαίνει ότι θα βλέπουμε τα πράγματα και με άλλα μάτια. Όπως είναι τώρα, όπως πολιτεύεται, μιλάει και δρα δεν μπορεί να τον εμπνεύσει βέβαια, δεν διαφωνούμε. Γι’ αυτό και φωνάζουμε…


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλη Ένη,


Πρέπει να σου είναι σαφές ότι οι σκέψεις και οι προτάσεις του ΚΚΕ εντάσσονται σε ένα τελείως διαφορετικό σχέδιο οικονομικής λειτουργίας της κοινωνίας. Ανεξάρτητα από τις ενδοαριστερές διαφορές για τα σχέδια και τις στρατηγικές κάθε κομματιού ή (αποκόμματου), η αξιοποίηση των όποιων δυνατοτήτων έχουμε ως χώρα, είτε από πλευράς φυσικών πόρων ή δυνατοτήτων, είτε από πλευράς έμψυχου δυναμικού, για την Αριστερά νοείται ως δημόσια παρέμβαση. Αυτό δεν μπορείς να το αγνοείς. Αλλά και δεν μπορείς να το περιμένεις από την παρούσα κυβέρνηση (ή μια μελλοντική σε συνεργασία με οποιοδήποτε άλλο κόμμα που βλέπει τα πράγματα, πέντε πάνω-πέντε κάτω, με τον ίδιο τρόπο). Πιστεύεις ότι μέσα στην τελευταία συνέντευξη της Παπαρήγα, υπάρχουν αξιόλογες προτάσεις; Τράβα μια επιστολή στον ΓΑΠ και κάλεσέ τον να τις αξιοποιήσει με δημόσιες επενδύσεις. Ξέρεις τι θα σου πει;

Λεφτά δ ε ν υπάρχουν! ;-)


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε Νίκο Άλφα,


Εντάξει, είμαστε γκρινιάρηδες, το παραδεχόμαστε. Αλλά κάτι πρέπει να πηγαίνει πολύ στραβά και για πολλά χρόνια βρε Νίκο, για να μη μπορεί να σηκώσει κεφάλι η Αριστερά (όλη!), ακόμα και τώρα που μας περνάνε όλους απ’ την κλίνη του Προκρούστη…

Ευχαριστούμε πολύ για τις ευχές σου και τις ανταποδίδουμε με το ίδιο πνεύμα!


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Товариш Яков Федотович Павлов,


Μας φαίνεται ότι διαβάζεις τις αναφορές μας στο ΚΚΕ μόνο από τις αράδες. Έχει πράμα όμως και ανάμεσα σ’ αυτές… ;-)

Κι έπειτα: μπορούμε να «φτύσουμε» εμείς οι ίδιοι αυτό που σταθερά γράφουμε στο τέλος κάθε σχολίου;


Увидимся


ΥΓ Δεν απάντησες στη διευκρινιστική μας ερώτηση-σχόλιο. Το πας φιρί-φιρί να ανεβάσουμε ποστ επί τούτου! ;-)

Ανώνυμος είπε...

Κα Ένη μου

πάλι μία από τα ίδια !!!

Τι εκτίμηση και κριτική ( θετική ή όχι ) μπορεί κανείς να κάνει σε αποσπασματικές θέσεις ενός κόμματος ( οποιουδήποτε ) όταν δεν θέλει να λάβει υπόψιν ποιά η στρατηγική του και μέσω ποιάς λογικής προκύπτουν οι επιμέρους θέσεις. Σε ποιό άξονα τοποθετούνται όλα τα επιμέρους κομμάτια του "πάζλ" και μετά από ποιές εξελίξεις και διαπάλη στη πολιτική σφαίρα αλλά και στη κοινωνία.

Με αυτή την έννοια σας πρότεινα να διαβάσετε με προσοχή τη τελευταία απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ για να αντιληφθείτε τι πραγματικά λέει η Αλέκα και τι ( άλλο ) πραγματικά εννοεί.

Δεν θα συνεχίσω άλλο τη σχετική μεταξύ μας συζήτηση γιατί , νομίζω , ελάχιστα αφορά την ουσία αυτού του ποστ , αλλά και τα ζητούμενα που θέτουν άλλοι εδώ σχολιαστές.

3dio

το διακύβευμα δραχμή ή ευρώ έχει πολλές λούμπες και κακοτοπιές. Συζητώντας αυτό το ζήτημα εδώ και σχεδόν ένα χρόνο δεν έχω ακόμα καταλήξει σε ένα οριστικό και βέβαιο συμπέρασμα. Θα ευχόμουν να είχα τις δικές σου βεβαιότητες , αν με εννοείς...

Γιάκοβ

Ανώνυμος είπε...

λέφτηδες

δε κατάλαβα για ποιά διευκρινιστική ερώτηση μιλάτε ... σε αυτό το ποστ ή αλλού

Αν χρειάζεται στείλτε μαιλ

Γιάκοβ

ΥΓ : όσον αφορά τα του ΚΚΕ τη θέση μου τη ξέρετε και δε νομίζω ότι χρειάζονται περαιτέρω διευκρινίσεις ;)

LeftG700 είπε...

Товариш Яков Федотович Павлов,


Στο προηγούμενο. Όταν μας έγραψες:

«... Ο ιδεολογικός αγών στο αποκορύφωμά του.
Αν δεν έχω ακόμα πέσει ξερός Λέφτηδες , είναι γιατί με κρατούν ακόμα οι προχθεσινές ρακές
Γιάκοβ» (12 Απριλίου 2011 3:25 μ.μ.)

Εμείς γράψαμε:

«Η λέξη ιδεολογία (και τα παράγωγά της) , όπως ξέρεις πολύ καλά, είναι πολύσημη. Πρέπει, νομίζουμε, να μας διευκρινίσεις τη σημασία που ε σ ύ της δίνεις για να γίνει κατανοητή η οπτική γωνία υπό την οποία μας ..."σημαδεύεις". ;-)
Άσε λοιπόν τις τεμπελιές και πες μας λίγα λόγια παραπάνω! :-)». (13 Απριλίου 2011 2:36 π.μ.).


Увидимся

nikos__alfa είπε...

Λέφτηδες
έκανα μια μικρή επισήμανση ,χωρίς να διαφωνώ επί της ουσίας!

Αλλά και οι υπόλοιποι βρε Λέφτηδες, ..σκίζουν ...χασέδες!

Λόγω ..ξενιτεμού ,εκτενέστερα άλλη φορά!

Κυρία Ένη.Νομίζω ήμουν σαφής!Νάστε καλά.

3dio είπε...

Αγαπητοί συζητητές,

φίλη Ένη
έχω ακούσει -και είμαι σίγουρος και συ- πολλές συγκεκριμένες προτάσεις όχι για ένα απώτερο μέλλον, αλλά για το σήμερα. Π.χ. εθνικοποίηση τραπεζών, απλή αναλογική, μείωση του χρόνου εργασίας χωρίς μείωση αποδοχών κ.α. Δε λέω ότι συμφωνώ με όλα και ούτε ότι είμαι σίγουρος για την απόλυτη επιτυχία τους. Ποια είναι (ή τουλάχιστον διατείνονται οι υπερασπιστές των απόψεων αυτών ότι είναι) η διαφορά με άλλες διαχειριστικές όπως λέγονται απόψεις; Ότι βάζουν τις βάσεις για την συνολική αλλαγή του συστήματος παραγωγής και οργάνωσης της κοινωνίας. Δε σημαίνει ότι την εξασφαλίζουν κιόλας (την αλλαγή). Αυτό που λείπει αυτή τη στιγμή είναι η αποκρυστάλλωση των απόψεων αυτών και η σύνθεσή τους σε μια ενιαία πολιτική πρόταση. Είναι επίσης η υιοθέτηση και προχώρημα της πρότασης από ένα πολιτικό φορέα (που μπορεί να είναι και άθροισμα περισσότερων φορέων) με στόχο την κατάκτηση της εξουσίας. Είναι ο τρόπος ανάδειξης του φορέα αυτού, ώστε να εκφράζει πραγματικά τα συμφέροντα του στρώματος/ τάξης/ κοινωνικής ομάδας που υποτίθεται ότι αποτελεί έκφρασή της. Είναι ακόμα ο τρόπος με τον οποίο ο πολιτικός αυτός φορέας οφείλει να επικοινωνήσει με την υπόλοιπη κοινωνία, όχι μόνο το στρώμα ή την τάξη που εκφράζει. Είναι πολλά. Είναι και η εκάστοτε συγκυρία. Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι προτάσεις υπάρχουν. Ποιος και πως τις αναδεικνύει και υλοποιεί είναι το θέμα.

φίλε Γιάκοβ
Για τη δραχμή καμιά βεβαιότητα. μόνο αυξημένη πιθανότητα σε σχέση με τις άλλες προτάσεις. Είναι έτσι και αλλιώς πιθανό να γίνει, αλλά από την μεριά των άλλων. Αυτό μάλλον θα είναι και το χειρότερο σενάριο. Τι να πω; Μάλλον είναι ένα εκρηκτικό, το οποίο αν το κατευθύνεις σωστά μπορεί να κάνεις μεγάλη ζημιά. Αν όμως σου σκάσει στα χέρια...την γμσες!

με εγκάρδιους χαιρετισμούς

Ανώνυμος είπε...

ρε παιδια ειμαι απαισιοδοξος ...γιατι εχω απαιτησεις απο το ΚΚΕ και γενικοτερα απο την αριστερα .
και σε παρακαλω μη ξανα αναφερεις περι ξεδιαλεγματος ψαριων , μεχρι τωρα ξεδιαλεγα το γαυρο απ' την σαρδελα ,ταλαιπωρια μεγαλη.

Ενη είπε...

Αριστερά Φιλαράκια

Σχόλιο Ενης (15/4 2,28)

Οπου ευθαρσώς λέει οτι, για το ολον θέμα που συζητειται στο ποστ, γιατι το ΚΚΕ δεν κανει μια μελέτη πρόταση που θα την υποβάλει στη Βουλή και στη κυβέρνηση κλπ.κλπ

Αυτό λέγεται πολιτική παρέμβαση, σοβαρή.

Ομως αυτό που εσείς προτείνετε "μια επιστολή στον ΓΑΠ κλπ. κλπ."

ειναι μεν μια χαριτωμενιά ομως εντελώς αστοχη και αχρηστη. Αν ετσι γίνονταν μια διακυβέρνηση με "ραβασάκια" πολιτών στον πρωθυπουργό, δεν θα επρόκειτο για κράτος αλλά για ....κουκλοθέατρο που πάνε οι μαμάδες και οι μπαμπάδες την Κυριακή τα παιδιά τους για να διασκεδάσουνε. :lol:

Συνεννοηθήκαμε, φιλαράκια;

LeftG700 είπε...

Φίλε Νίκο Άλφα,


Και μεγάλη επισήμανση να κάνεις, όχι μόνο μικρή. Κανένα πρόβλημα. Στια Λαϊκές Δημοκρατίες δεν υπάρχουν ...ξινίλες για τις επισημάνσεις. :-)

Όμως, αν έχουμε καταλάβει λάθος ή εν μέρει, ρίξε δυο-τρία λόγια παραπάνω κι ας είσαι στην ξενιτιά!


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε Γιώργο,


Κανένα πρόβλημα για τις απαιτήσεις. Συμφωνούμε και επαυξάνουμε!

Σόρυ για την παραβολή των ψαριών που σου θύμισε το μαρτύριο του ξεδιαλέγματος γαύρων από σαρδέλες. Πώς τα καταφέρνεις βρε θηρίο; Μιλάμε για άθλο του Ηρακλή!

Καλό απόγευμα.


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλη Ένη,


Α ώστε "χαριτωμενιές" τα μεταξύ σοβαρού και αστείου που σου είπαμε; Καλά Ένη. Ήδη σου ανοίξαμε φάκελο!

Μια και δεν σου κάνουν τα μισοαστεία μισοσοβαρά λοιπόν, ορίσε ένα σοβαρό σοβαρό:

Μα ποια αξιοποίηση του δημόσιου πλούτου να κάνει η παρούσα κυβέρνηση φίλη μας Ένη; Εδώ ο ΓΑΠ προανήγγειλε γενικό ξεπούλημα!

Επιτέλους, υπάρχει και μια πραγματικότητα, μη την αγνοείς.


Τα λέμε

Ενη είπε...

Φίλε 3dio,

Για να μην ανακυκλώνουμε τα αυτονόητα, ας ξεκαθαρίσουμε για΄ποιό ακριβώς θέμα μιλάμε.
Λοι-πόν μιλάμε σ΄αυτή τη συγκεκριμένη συγκυρία (και οχι για τις θεμελιώδεις αλλαγές μιας οικονομικής και κοινωνικής οργάνωσης, που υπάρχει ως σχέδιο απο κάποιες δυνάμεις), και αντιμετωπίζουμε πιθανές εκδοχές για μια ανάπτυξη, εδω και τώρα, μιας και δεν μας παίρνει ο χρόνος για να αντιμετωπιστεί μια κρίση χρέους και δημοσιονομικής αναπροσαρμογής, με πιθανότητες να βγούμε απο αυτή την κρίση μόνο με μια αναπτυξιακή πολιτική..

Τι προτείνουν εν προκειμένω οι πολιτικές δυνα΄μεις της αντιπολίτευσης (να μη μιλάμε για εκείνο το ανεκδίηγητο μοττο "μιγμα πολιτικής της ΝΔ), αλλά συγκεκριμένες θέσεις.
Μια λοιπόν απο αυτές, εστω και αν δεν ηταν "αμεσες προτάσεις" του ΚΚΕ, ηταν ομως αξιοσημειωτες για το παρόν (κι΄ας εντασσονται στο δικό τους μελλοντικό σχέδιο σοσιαλιστικης διακυβέρνησης).
Μια ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας εμπεριε΄χει και αυτό τον τομέα, της αξιοποίησης των εγχώριων πλουτοπαραγωγικών πόρων.

Ομως επειδή πάντα μια συζήτηση τελικα΄στρέφεται στις ιδεολογικές ας τις πουμε αγκυλώσεις, στομώνει κάθε προσπάθεια για να πάμε λίγο παραπέρα τις σκέψεις μας.

Εσυ μιλάς για μια ενισχυμένη μειοψηφία (υποθέτω της Αριστεράς) η οποια θα επιβάλειτις θέσεις της.
Η ενστασή μου ειναι γιατί νομίζει οτι θα επιβάλει και οχι θα συμφωνήσει ενδεχομένως με παρόμοιες ενέργειες της κυβερνώσας πλειοψηφίας;

Εδω λοιπόν εγείρεται και το πρόβλημα. Η πολυδιασπασμένη και με αποκλίνουσες πολιτικές Αριστερά, τι ακριβώς διασφαλίζει για ενα στατους δημιουργικής συναίνεσης;
Δύσκολη η απάντηση.
Γι αυτό εστω και μια ιδέα , που μπορεί να εκληφθει απο εναν τριτο παρατηρητή ως "πρόταση" απο το ΚΚΕ, που ετσι κι΄αλλιως ειναι η τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη, αποτελεί μια αιτία διαλόγου, ακόμη και σε ενα μπλογκ.

Ενη είπε...

Aριστερά Φιλαράκια,

Η πραγματικότητα ειναι οτι ειμαστε εν μέσω, δημοσιονομικής κρίσης (δηλαδή μεγάλο έλειμμα), μεγάλο χρέος και (υποχρεωτικού) μνημονίου,( δεν ηταν μια "ωραία επιλογή" στα καλά καθούμενα) ενα δάνειο 110 δισ.).
Αυτή την πραγματικότητα δεν την αγνοεί μια μεγάλη πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας.
Ομως ολη η φημολογία δηθεν περί "ξεπουλήματος" δεν ειναι τίποτα αλλο παρά οι λιγότερο επώδυνες λύσεις για χειρότερες καταστάσεις που ειναι μια χρεοκοπία.
Γι αυτό ο τελικός στόχος ειναι οτι μόνο με μια ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας θα μπορέσει η χώρα να σταθεί στα δικάτης πόδια.
Και οσο γρηγορότερα γίνει αυτό τόσο το καλύτερο και για τις "τάξεις-κοινωνικά στρώματα" που δεν ειναι ασφαλώς τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, μικρα και μεγάλα.

Ανώνυμος είπε...

Καταλάβατε τώρα ορέ Λέφτηδες γιατί απέφυγα να σχολιάσω περαιτέρω στο σχετικό σας thread περί "ιδεολογίας" ;;;

Σας το εξηγεί η κα Ένη μου ( πάντα σεβαστή ) που μιλάει για "υποχρεωτικό" μουνιμόνιο , σήμερα που ο Κινέζος προτείνει "αναδιάρθρωση"
Τέρμα οι ιδεολογίες ... τώρα μιλάνε τα τυφλά τσεκούρια ... ;;;


Καταλάβατε ορέ ;;;;


γιάκοβ

3dio είπε...

Αγαπητή Ένη
Όχι δε μιλάω για μειοψηφία ή πλειοψηφία της Αριστεράς, αλλά των αμεσότερα, περισσότερο και ειδεχθέστερα θιγόμενων τάξεων/ στρωμάτων που έχουν φτάσει σε τέτοιο βαθμό συνειδητοποίησης των ταξικών τους συμφερόντων που επιδιώκουν πολιτικές λύσεις άμβλυνσης ή ανατροπής των σχέσεων αντίθεσης και κυριαρχίας.

Η κυβερνώσα δεν είναι σε καμιά περίπτωση πλειοψηφία (όπως την αναφέρεις) για τους εξής λόγους:
1ον, έχει εκλεγεί με ενισχυμένη αναλογική, δηλαδή ούτε καν αριθμητικά δεν αποτελεί την πλειοψηφία των ανθρώπων αυτής της χώρας. 2ον, δεν εκφράζει στην πραγματικότητα τα συμφέροντα της τάξης που μεγάλο μέρος της την ψήφισε. 3ον, ακόμα και εντός του ίδιου του κόμματός του ΠΑΣΟΚ υπάρχουν ισχυρές πλέον αμφισβητήσεις για την εφαρμοζόμενη πολιτική (όχι γιατί τους έπιασε ο πόνος, αλλά γιατί φοβούνται να κατέβουν στις περιφέρειές τους, αλλά δεν έχει να κάνει).

Όσον αφορά το θέμα της περιβόητης συναίνεσης. Μπορεί όντως να υπάρξει συναίνεση για να μπορέσει να κυβερνηθεί -έστω προσωρινά- αυτή η χώρα. Όμως η συναίνεση δεν έχει νόημα όταν συμφωνείται στα κλειστά γραφεία ηγεσιών , αν δεν εκφράζει στην πραγματικότητα συναίνεση των κοινωνικών τάξεων. Και είναι αλήθεια ότι αφ' ενός η όποια συναίνεση σε ένα σύστημα που κυριαρχούν οι αντιθέσεις συμφερόντων δεν μπορεί παρά να είναι προσωρινή, αφ΄ετέρου αυτή τη στιγμή η κυρίαρχη τάξη (αστοί) δεν φαίνεται καθόλου διατεθιμένη για συναίνεση. Ίσα ίσα που έχει περάσει σε μια άνευ προηγουμένου (τα τελευταία 40 χρόνια τουλάχιστον) επίθεση ενάντια στις καταπιεζόμενες τάξεις. Με άλλα λόγια μας έχουν πάρει φαλάγγι. Τι θα κάνουμε λοιπόν εμείς; Θα πούμε σφάξε με αγά μου ν' αγιάσω; Ή θα βγάλουμε να τους κεράσουμε φοντάν;

Όσο για τη φημολογία τους ξεπουλήματος σε παραπέμπω στη δανειακή σύμβαση που έχει υπογράψει η δοσιλογική κυβέρνηση και τους όρους που αυτή περιλαμβάνει.

Και μην ψαρώνεις περί χρεοκοπίας. Σε χρεοκοπία είμαστε ήδη. Μάλιστα, αν υπήρχε επίσημη κύρηξη χρεοκοπίας θα απαλασσόμασταν και από τα δάνεια. Αυτό που θέλουν στην πραγματικότητα είναι ότι έκαναν και με το Μεξικό. Να βρισκόμαστε για χρόνια σε κατάσταση χρεοκοπίας, αλλά να μην επισημοποιείται αυτό, ώστε να αποπληρώνουμε ες αεί τους ολοένα αυξανόμενους τόκους.

Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κανένα κοινό συμφέρον ανάμεσα στον οποιονδήποτε που δεν είναι ήδη καλοβολεμένος (βλ. μεγαλο - αστός) και στους Γκαουλάιτερ της δοσιλογικής κυβέρνησης που εκπροσωπούν (με εφεδρείες ΝΔ-ΛΆΟΣ-ΔΗΣΥΜ-ΔΗΑΡΙ και ολίγον από ΟΙκοπρασινούληδες) το μεγάλο τραπεζικό, μεταπρατικό και εφοπλιστικό κεφάλαιο. Είναι ξεκάθαρα ή αυτοί ή όλοι εμείς οι άλλοι. Όποιος δεν το βλέπει αυτό, ας ανοίξει τα μάτια του πριν να είναι πολύ αργά για όλους μας. Γι αυτό, αγαπητοί εργάτες, μισθωτοί, μικροϊδιοκτήτες, ελεύθεροι επαγγελματίες, διανοούμενοι, αγρότες και λοιποί λούμπεν, προλετάριοι, μισο-αστοί κλπ:

"Ας ξεχάσουμε τα μίση
όλα εκείνα τα παλιά
και ας υψώσουμε τα ξίφη
τώρα για τη λευτεριά"

...και αφού τους πετάξουμε στη θάλασσα σφαζόμαστε μετά και μεταξύ μας..

Με συγκινησιακή φόρτιση και απαράμιλλη επαναστατική εγρήγορση :-),
3dio