Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Συγκλίσεις, συγκρίσεις και καταθλίψεις…

Παρακολουθήσαμε πριν από λίγο τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη σε μια συνέντευξη-συνομιλία με τον Νίκο Χατζηνικολάου στις ειδήσεις του ALTER. Ήταν εξαιρετικός. Γιατί μίλησε όπως έπρεπε να μιλήσει ένας πραγματικός ηγέτης του πολιτικού συστήματος που ύψιστη αποστολή έχει να υπερασπίσει τα συμφέροντα της εξαιρετικά ολιγομελούς τάξης που εκπροσωπεί.

Δίδαξε σήμερα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Δίδαξε τι πρέπει να κάνει σε περίοδο κρίσης ένας ηγέτης, ιδίως όταν η σφοδρότητά της του δίνει όλη τη διορατικότητα που απαιτείται, ώστε να μπορεί να διακρίνει, αχνά αλλά έγκαιρα, το φάσμα της κοινωνικής αναταραχής. Ένα φάσμα που ίσως μετατραπεί σε ασυγκράτητη χιονοστιβάδα και παρασύρει τους εκπροσώπους των εχθρών της κοινωνίας, επίτιμο μέλος των οποίων είναι κι ο ίδιος.

Σε τέτοιες περιπτώσεις ένας ηγέτης πρέπει να ενώνει. Να αίρεται πάνω από κόμματα που εκπροσωπούν διάφορες μερίδες του συστήματος και -χωρίς να αποκηρύττει την δική του ιδιαίτερη μερίδα και κόμμα- να τα ενώνει ψυχικά. Έτσι ώστε, από καλύτερες θέσεις, όλοι μαζί πια, να μπορέσουν να υπερασπίσουν τους ολίγους με τα θηριώδη συμφέροντα από τους πολλούς με τα τεράστια αδιέξοδα.

Τι κρίμα! Τι κρίμα να μην έχει κι η Αριστερά έναν Κωνσταντίνο Μητσοτάκη…


Η μαύρη εικόνα είναι από το μαύρο τοπίο

23 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

έχει τον κύρκο...

ernesto είπε...

καλημερα
πραγματικα κριμα....γιατι περα απο αυτα που λετε,αν ειχε θα μπορουσε να διακοσμησουν και τα γραφεια τους με ωραιες αρχαιες σταμνες και λοιπα καλαισθητα αρχαια μπιχλιμπιδια και αγαλματιδια...
οντως κριμα !

τα λεμε

LeftG700 είπε...

Φίλε Ανώνυμε,


Ε, όχι έχει και τον Κύρκο! Ο Κύρκος προσπαθεί να ενώσει την Αριστερά με τους αντιπάλους της, και με την Αριστερά στο ρόλο του βαστάζου. Ο Μητσοτάκης δεν θα δεχόταν ποτέ το ίδιο για την παράταξή του. Θα προτιμούσε να πάει σε εμφύλιο!


Τα λέμε.

LeftG700 είπε...

Φίλε ernesto,


Κάτι μας λέει -και τόσο δυνατά μάλιστα που μας ξεκουφαίνει- ότι δεν έπιασες το πνεύμα του ποστ. Αντίγραψέ το δέκα φορές και έλα με τον κηδεμόνα σου! :-)


Τα λέμε.

ernesto είπε...

μωρε το πνευμα του ποστ το επιασα μια χαρα.... αλλα εγω οταν ακουω μητσοτακης αλλα πραγματα μου ερχονται στο μυαλο... γιαυτο και λεω οτι λεω....θα επρεπε να ειναι οντως στις ειδησεις ο συγκεκριμενος "κυριος" αλλα οχι σαν "επιτιμος" και ειδικος αναλυτης της πολιτικης ζωης του τοπου....αλλα ως κατι αλλο...τελος παντων!

orpheas είπε...

Καλησπέρα σε όλους
Τελικά πιό καλά να σου βγει το όνομα παρά το μάτι !

Ανώνυμος είπε...

ε, όχι και να θεωρούμε ηγέτη τον κύρκο της εαδε και των διαγραφών εν μια νυκτί!σιγά!
λ.κ.

Unknown είπε...

Το γεύμα που παρέθεσε ο ανιστόρητος ηγέτης, είναι πολιτική πράξη και ως τέτοια οφείλουμε να την αντιμετωπίσουμε. Και είναι πολιτική πράξη από τη στιγμή που έστω και κατ’ ελάχιστο, αντιμετωπίζεται και καθίσταται φορέας παρέμβασης στα πολιτικά πράγματα της χώρας, είτε αυτό καθ’ εαυτό είτε μέσω του σχολιασμού και της πολιτικής αξιοποίησής του. Διαβάζοντας την ανταπόκριση στην 6η σελίδα της ΑΥΓΗΣ της Τρίτης, μετά από την τετράλεπτη εισήγηση του Λ. Κύρκου, το λόγο έλαβε ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος “χαρακτήρισε τον Λ.Κ. πολέμιο κάθε λογής ψευτοορθοδοξίας και εξήρε τη συμμετοχή του στην προσπάθεια να αποκτήσει η αριστερά το απελευθερωτικό της νόημα μακριά από αυταρχισμούς, δογματισμούς και γραφειοκρατία, την εποχή που η κυριαρχία του σοβιετικού μοντέλου είχε δυσφημίσει την έννοια της αριστεράς....” και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός επιχείρησε δια του λόγου του να κάνει ένα “αριστερό λίφτινγκ” μιλώντας για την “αξιοποίηση του πλούτου” ανακατεμένο με το “γκρέμισμα του τείχους της Γουόλ Στριτ που αποκάλυψε τους μύθους της ελεύθερης αγοράς”. Κι εδώ βρίσκεται η είδηση: το γεύμα και η υπηρεσία που προσέφερε μέσω αυτού ο Λ.Κ. (σ.σ. όχι λ.κ.) ήταν να βρει ένα “αριστερό” βήμα –με την έννοια της έκθεσης απόψεων αλλά και βηματισμού- ο Γ.Α.Π. σε μια στιγμή που η χώρα βιώνει το χρονικό της προαναγγελθείσας χρεοκοπίας. Σ’ αυτό το βήμα το εξ αντικειμένου υπαγορευμένου από την ανάγκη διάχυσης της αριστερής πολιτικής αντίληψης μέσα στη φιλελεύθερη πολιτική και πρακτική, η αριστερά δεν έχει θέση και δεν επιζητά θέση, γιατί αποτελεί την αυτοαναίρεσή της. Το γεύμα της Αίγλης σπιλώνει την αίγλη του συμποσιάρχη γιατί τον κατέστησε υποχείριο και πρωταγωνιστή ευτελών επικοινωνιακών
Σ.

Θεία Θ είπε...

Η μαύρη οθόνη τα λέει όλα!
Τι προσωπικότητες έχουμε ως νέα γεννιά να αντιπαραθέσουμε στους Μητσοτάκηδες της αντίπερα όχθης; Πού είναι ο λόγος της Αριστεράς που θα έπρεπε να ξεσηκώνει και να παρασύρει; Δυστυχώς ενώ το έδαφος φαίνεται πρόσφορο δεν το εκμεταλλευόμαστε όπως πρέπει. Καλησπέρα σας.

Unknown είπε...

(Ο δαίμων.. έφαγε μια λέξη! Αν κάποιον ενδιαφέρει, παραθέτω την τελευταία περίοδο)

Το γεύμα της Αίγλης σπιλώνει την αίγλη του συμποσιάρχη γιατί τον κατέστησε υποχείριο και πρωταγωνιστή ευτελών επικοινωνιακών ελιγμών.

LeftG700 είπε...

Φίλε ORPHEAS,


Καλημέρα! Ναι, έτσι είναι. Παρ' όλα αυτά βλέπεις ότι ο Μητσοτάκης το παλεύει όπως μπορεί, κοιτώντας το μακροπρόθεσμο συμφέρον της τάξης που εκπροσωπεί, πέρα από κόμματα και προσωπικές φιλοδοξίες του ενός ή του άλλου.

Διδάσκει ή δεν διδάσκει; Ευτυχώς για σένα εμείς (η Αριστερά εννοούμε) κάνουμε κοπάνες από τα μαθήματα! :-)


Τα λέμε.

LeftG700 είπε...

Φίλη λ.κ.,


Εμείς, όταν ο λόγος έρχεται στον Λεωνίδα, στενοχωριόμαστε πάρα πολύ.

Κατ' αρχήν, δεν μπορούμε να μη σκεφτούμε ότι νεαρός ακόμα, μικρότερος απ' ό,τι είμαστε εμείς τώρα, έζησε μήνες και μήνες περιμένοντας κάθε πρωϊ ν' ακούσει τον δεσμοφύλακα να του λέει "Κύρκος! Ετοιμάσου.". Αυτό εμείς, που δεν ξέρουμε τι θα κάναμε στη θέση του -γιατί έτσι είναι, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς- το σεβόμαστε με θρησκευτική ευβλάβεια.

Από την άλλη, καιρό τώρα βλάπτει την παράταξη η οποία είναι όλη του η ζωή.

Πώς να μείνεις σ' αυτό ξεχνώντας το πρώτο; Και πώς να ξεχάσεις αυτό επειδή θυμάσαι πάντα το πρώτο;

Βοήθεια!


Τα λέμε.

LeftG700 είπε...

Φίλε Sokratis,


(Δεν λέμε "καλώς ήλθες" γιατί μάλλον είσαι ο ίδιος με έναν σχολιογράφο προ ημερών που υπέγραψε με "Σ". Έχουμε δίκιο;).

Είναι έτσι όπως τα λες. Αλλά δεν είναι κι έτσι όπως τα λέμε εμείς παραπάνω στη λ.κ.;

Η ιστορία του Κύρκου δεν είναι σαν τις περιόδους της Ιστορίας που μαθαίναμε στο Λύκειο. Πώς να την κόψεις σε φέτες ρε γμτ;


Τα λέμε.

LeftG700 είπε...

Φίλη Θεία Θ, την καλημέρα μας!


Μας περνάει από το μυαλό μια φρικτή υποψία που όσο κι αν τη διώχνουμε, τόσο επανέρχεται:

Ένα σημαντικό τμήμα από την ηγεσία της Αριστεράς, έχει εσωτερικεύσει πια την ιδέα της Ήττας!

Πρέπει να μας απασχολεί σε σταθερή βάση πώς θα τους ξεκουνήσουμε!


Τα λέμε.

Ανώνυμος είπε...

1. είμαι βέβαιη ότι αν είσασταν στη θέση του Κύρκου και περιμένατε το απόσπασμα θα κάνατε αυτό που πρέπει. αυτό δλδ που έκαναν τόσοι και τόσοι που πέρασαν και από το κρυστάλ της οδού ελπίδος και κράτησαν το στόμα τους κλειστό αν και τους έκαναν κομμάτια.
αυτό όμως δεν νομιμοποιεί την μανία που δείχνει ο Κύρκος για τη διάλυση της αριστεράς, θα ήθελα λίγη αξιοπρ'επεια,πώς να το κάνουμε!

υγ. μήπως περάσατε από τη "συνάντηση κοινωνικής ιστορίας" σήμερα;
λ.κ

LeftG700 είπε...

Φίλη λ.κ.,


Με τόση καλή θέληση και πίστη απέναντί μας δεν μας είναι εύκολο να σε απογοητεύσουμε λέγοντάς σου ότι εμείς δεν είμαστε τόσο σίγουροι. Δεν το λέμε, αλλά...

Βεβαίως και ο Κύρκος ήταν ένας από χιλιάδες. Αλλά, όπως και όλες οι χιλιάδες, κάθε πρωί ήταν ενώπιος ενωπίω, έτσι δεν είναι; Αποδεδειγμένα πέρασε μέσα από το τζάμι λοιπόν, μην το ξεχνάμε.

Δεν πιστεύουμε ότι θέλει τη διάλυση της Αριστεράς. Νομίζουμε πως είναι απόλυτα βέβαιος ότι αυτό που έχει στο κεφάλι του είναι η πραγματική Αριστερά. Αυτό είναι που κάνει δύσκολη την περίπτωσή του...

"Συνάντηση κοινωνικής ιστορίας"; Δεν μπορούμε να καταλάβουμε ακριβώς τι εννοείς. Για λέγε, για λέγε! Πεθαίνουμε για τέτοιες συναντήσεις...


Τα λέμε.

Ανώνυμος είπε...

έχει συνέχεια και αύριο 10:30 στην παλαιά στα προπύλαια.μην πεθαίνετε καθόλου. η αποθέωση του αναθεωρητισμού και του αριστερού πολίτικαλ κορέκτ. τουλάχιστον η απογευματινή συνεδρία.
λ.κ

LeftG700 είπε...

Φίλη λ.κ.,


Α, τώρα καταλάβαμε. Δεν πήγε κανείς κι ούτε προβλέπεται να πάει αύριο. Εσύ;


Τα λέμε (αύριο).


ΥΓ Βρε μπας και είσαι πολύ αυστηρή; :-)

Ανώνυμος είπε...

δεν είμαι αυστηρή, είμαι άδικη και απολογούμαι.
σήμερα το πρωί,πάντως άκουσα 4 εξαιρετικές εισηγήσεις
(χτες ήταν τα δύσκολα: η ειδική ασφάλεια και η ΟΠΛΑ.-εκεί πήγαινε το αριστερό πολίτικαλ κορέκτ- τα περί αναθεωρητισμού τα παίρνω πίσω πάραυτα.
χαιρετώ, λ.κ

LeftG700 είπε...

Φίλη Λιάνα,


Λόγω τιμής, είμαστε πολύ περήφανοι που έχουμε αναγνώστες σαν εσένα!

Θέλουμε να πιστεύουμε (και όχι αβάσιμα) ότι αποτελείς όχι την εξαίρεση, αλλά τον κανόνα!


Τα λέμε.

LeftG700 είπε...

Φίλη λ.κ.,


Δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς το "λ.κ." το κάναμε "Λιάνα"! (Και δεν υπάρχει καμία Λιάνα στο μυαλό μας, σε προλαβαίνουμε, για να μη μας την πεις! ;-)

Μας συγχωρείς.


Τα λέμε.

Ανώνυμος είπε...

τί να σας συγχωρήσω! δεν μου πέρασε από το νου ότι Λιάνα είμαι εγώ, και έψαχνα παραπάνω να δω πώς μου ξέφυγε το ποστ αυτής της κυρίας για την οποία είστε και περήφανοι!

LeftG700 είπε...

Φίλη λ.κ.,


Να δείς πόσο χειρότερα μπερδέματα θα έχουμε άμα ξεχνάς να υπογράφεις! Εκεί είναι που θα ψάχνουμε να δούμε ποιός είναι ποιός!


Άντε, τα λέμε. :-)