Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Οι αριστερές στρουθοκάμηλοι όμορφα στρουθοκαμηλίζουν…

Έχουμε μιλήσει και παλιότερα για το πώς διεξάγεται συχνά ο διάλογος μέσα στους κόλπους της Αριστεράς. Για όλα όμως τα πράγματα υπάρχει πάντα η δεύτερη φορά…

Παραθέτουμε λοιπόν τον «διάλογο» που διημείφθη μεταξύ αυτού του ιστολογίου και του aristeristrouthokamilos.blogspot.com, ενός blog που πρόσκειται (πολύ) φιλικά στην ανανεωτική αριστερά -κατά δήλωση του διαχειριστή του. Η αφορμή ήταν ένα post που διαβάσαμε με θέμα την ανανέωση της εμπιστοσύνης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Φώτη Κουβέλη, μετά από την πρόσφατη πρόταση «δυσπιστίας και αντικατάστασης» εναντίον του από 23 στελέχη του σχήματος.

Την προσοχή μας τράβηξε η εικόνα του post (δύο μονοπόδαροι Μαρξ με τον καθένα να δένει τα κορδόνια του δικού του παπουτσιού -ο ένας το αριστερό, ο άλλος το δεξί) σε συνδυασμό με τον τίτλο του («Ελπίδες για επανεκκίνηση του Συνασπισμού μετά την αριστερίστικη παρένθεση»). Αυτός ο συνδυασμός παρέπεμπε ευθέως σε μία διαμάχη, στην οποία οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές εκφράζουν αντίστοιχα και δύο διαφορετικές τάσεις (μία «αριστερή» και μία «δεξιά»), αμφότερες όμως κινούμενες, εννοείται, εντός του πνεύματος του Μαρξ.

Επειδή, εμείς τουλάχιστον, καθόλου δεν βλέπουμε έτσι το συγκεκριμένο ζήτημα στείλαμε το ακόλουθο σχόλιο. (Όπως θα φανεί και από την «αλληλογραφία» δεν ήταν η πρώτη φορά που το κάναμε. Η προηγούμενη, κάπου τον Δεκέμβριο, είχε καταλήξει κακήν-κακώς…). Λοιπόν το σχόλιό μας:

Blogger Ο/Η LeftG700 είπε...

Φίλε Γιώργο,

Για να τα λέμε όλα, ανεξάρτητα από τις δικές σου προσωπικές απόψεις επ' αυτού που θα θίξουμε και τις οποίες δεν τις ξέρουμε βέβαια, ο Κουβέλης πρέπει να έχει έστω και να προφέρει το όνομα του Μαρξ από την εποχή του ενιαίου ΚΚΕεσ. Δηλαδή από την εποχή που πηγαίναμε στον παιδικό σταθμό!

Με αυτή την έννοια, η εικόνα του ποστ είναι απολύτως παραπλανητική.

Τα λέμε.

20 Ιανουαρίου 2010 8:31 μ.μ.


Πέρασαν οι ώρες, γύρισε η μέρα κι ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Στείλαμε δεύτερο:

Blogger Ο/Η LeftG700 είπε...

Φίλε Γιώργο,

Πριν από τις γιορτές, τα σχόλιά μας εδώ ήταν αφορμή για εντάσεις. Εμείς δεν σταθήκαμε εκεί, αλλά αρπάξαμε την ευκαρία που πρόσφεραν τα Χριστούγεννα για να σου στείλουμε ευχές από το μπλογκ μας με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που το κάναμε για όλους τους μέχρι τώρα συνομιλητές, έστω κι ήταν συνομιλητές της μιας φοράς.

Μας ανταπέδωσες τις ευχές και θεωρήσαμε ότι κι εσύ από τη μεριά σου προσπέρασες όσα προσπεράσαμε. Όμως:

Σου στείλαμε χθες ένα απόλυτα πολιτικό σχόλιο, σαφές και συγκεκριμένο.

Μας απάντησες δια της σιωπής.

Εκτιμάς ότι τέτοιες συμπεριφορές προάγουν την πολιτική γραμμή της ΑΠ και γενικότερα την υπόθεση της Αριστεράς;

Και -δυστυχώς είμαστε υποχρεωμένοι να επαναφέρουμε το ερώτημα:

Εκτιμάς ότι την ίδια συμπεριφορά θα επεδείκνυε ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης;

21 Ιανουαρίου 2010 3:21 μ.μ.


Αυτή τη φορά ήρθε η πολυαναμενόμενη απάντηση:

Blogger Ο/Η Γιωργος είπε...

@LeftG700,

1. Δεν απαντώ για λογαριασμό ούτε του Μιχάλη ούτε του Φώτη

2. Δεν ανήκω στην ΑΠ αλλά στην ανανεωτική αριστερά - εάν αποφασίσουν (οι της ΑΠ) να συγκροτήσουν αυτόνομο φορέα της ΑΑ μαζί με τις άλλες κινήσεις και ανένταχτους τότε με χαρά θα συνεισφέρω.

Για την ώρα συμφωνώ σε πάρα πολλά μαζί τους αν και προέρχομαι από την άλλη πλευρά, όμως δεν είμαι μέλος για να απολογούμαι για κάθε τους ενέργεια - άλλωστε συχνά τους κάνω κριτική για ανεπάρκειες ή για την άρνησή τους για συνέδριο...

Προφανώς όμως βολεύει καλύτερα να τσουβαλιάζουμε τους ανθρώπους κάπου παρά να ακούμε ανεξάρτητες φωνές...

Γιατί σας τα λέω αυτά; Γιατί είναι παράδοση στην ανανεωτική αριστερά η διαφορετικότητα και ο διάλογος και η συναίνεση στην δράση, πράγμα που δεν το βρίσκεις στους ψευδεπίγραφους διαλόγους των κομματικών σωμάτων της ριζοσπαστικής αριστεράς. Στην ΑΑ ξαναένιωσα αριστερός

Και μην ανησυχείτε: έχω κάνει και αριστεριστής στα νιάτα μου και καταλαβαίνω πολύ καλά που πάει το πράγμα με τον ΡΙΖΑ αφού ο αριστερισμός είναι αρρώστια και μάλιστα πολύ σοβαρή και αθεράπευτη: δεν είναι τυχαίο πχ ότι ο Χρ. Μπίστης τριάντα χρόνια μετά την διάλυση του ΕΚΚΕ περιφέρει τον τίτλο του σε συνεργασίες ανταρσύας. Ίδιοι είναι και οι Νταβανέλοι, Ρούντηδες και λοιποί γεροσταλίνες που το πολύ που επιθυμούν είναι να βγάλουν καμιά γκόμενα από την νεολαία και να συνεχίσουν να μην δουλεύουν όσοι το έχουν καταφέρει έως τώρα.

Αυτή είναι η πολιτική μου ανάλυση...

Καλησπέρα

21 Ιανουαρίου 2010 10:16 μ.μ.


Τα συμπεράσματα από όλη αυτή τη «μικρή αριστερή ιστορία» είναι δικά σας. Εμείς δεν μπορούμε να πούμε τίποτα. Όχι δεν έχουμε. Δεν μπορούμε.

Και μάλιστα, αν δείτε τίποτα χέρια σηκωμένα ψηλά, τα δικά μας θα ’ναι…



Η φωτογραφία είναι από το pelasgia.blogspot.com

29 σχόλια:

Νοσφεράτος είπε...

παντως εγώ συμφωνω και ΕΚΤΙΜΩ συγκριτικά πολύ περισσσοτερο την Αριστερη Στρουθοκάμηλο..
(ιδιως γι εκεινο που ειπε για τους λογής λογής Ρούντηδες )

Αντωνης είπε...

Δεν θυμάμαι πού το διάβασα (ίσως και στην ίδια την Αριστερή Στρουθοκάμηλο), αλλά μου άρεσε: οι αριστεροί του ΣΥΡΙΖΑ έχουν περισσότερη ανεκτικότητα απέναντι σε ανένταχτους παρά σε άλλους αριστερούς. Σκεφτόμουν λοιπόν ότι ως ανένταχτος, απολαμβάνω μιας συμπεριφοράς ιδιαίτερα γενναιόδωρης, ενώ αν ανήκα σε κάποια από τα συστατικά του ΣΥΡΙΖΑ θα βρισκόμουν τώρα με την πλάτη στον τοίχο, είτε από τη μία πλευρά είτε από την άλλη. Αυτό δεν είναι καλό: δημιουργεί αλλεργία προς κάθε κομματικό σχηματισμό (και εμένα προσωπικά τα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ με απωθούν και με θλίβουν), αλλά έτσι αποδυναμώνουν και το κόμμα και αυτούς που βρίσκονται απ' έξω. Αυτή τη στιγμή η αριστερά χρειάζεται όχι απλώς ενότητα αλλά μαχητική ενότητα και αντ' αυτού οδεύει προς διάλυση. Πολλοί οι λόγοι, βέβαια, αλλά ο κεντρικότερος είναι η επιτυχία του ΠΑΣΟΚ υπό ΓΑΠ να σταθεί στα πόδια του ως κεντρώος σχηματισμός. Αυτό δημιούργησε πίεση προς κάθε πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, είτε για σταδιακή μετακίνηση προς τα εκεί, είτε για ριζοσπαστικοποίηση προς τα αριστερά ώστε να υπάρχει πραγματική διαφοροποίηση. Τούτο είναι ίσως αναπόφευκτο, αλλά από ό,τι είδα σε διάφορα μπλογκ, χαλάει και καρδιές.
Η άποψή μου είναι: ας είμαστε κατά το δυνατόν δομικοί στην κριτική μας (όπου και αν ανήκουμε) και ας μην εστιαζόμαστε σε πρόσωπα. Στην Ελλάδα έχουμε αυτή την τάση να χανόμαστε στα πρόσωπα και να μην εστιάζουμε αρκετά σε δομικές κριτικές.
Ελπίζω αυτή η επίπονη διαδικασία διάσπασης να οδηγήσει σε κάτι καλό. Κάτι άλλο δεν μπορώ να πω.

LeftG700 είπε...

Φίλε Νοσφεράτε,


Αχ, τι θα κάνουμε με σένα;

"[...] συμφων[είς] και εκτιμ[άς] συγκριτικά πολύ περισσότερο [...]".

Συγκριτικά με τί; Πολύ περισσότερο από τι; Τι να σχολιάσουμε, έτσι που άφησες τη φράση κουτσή; Βρε, δεν είπαμε να γράφεις προσεκτικότερα; :-)

Ξαναγράψτο ολοκληρωμένα και με τον κηδεμόνα σου! Ορίστε μας! Και τότε...


...Τα λέμε.

LeftG700 είπε...

Φίλε Αντώνη,


Το σχόλιό σου μας δίνει αφορμή να μιλήσουμε για σημαντικά πράγματα που ταλανίζουν την εγχώρια (μόνο;) Αριστερά.

Να αρχίσουμε από το συμπέρασμά σου: Δομική κριτική vs κριτική προσώπων. Νομίζουμε ότι είναι περισσότερο μία θεωρητική κατασκευή που ως τέτοια έχει βέβαια τη σημασία και αξία της, αλλά και συγκεκριμένα όρια. Γιατί απλούστατα οι πολιτικές παίρνουν σάρκα και οστά μέσω προσώπων, όχι μέσω θεωρητικών σχημάτων. Παράδειγμα δανεισμένο από εσένα: Στη σημερινή σου ανάρτηση στην «τρύπα» αναρωτιέσαι για την πολιτική στάση του (νεαρού) Ζίζεκ. Ένας επιπόλαιος αναγνώστης θα έλεγε: «Μα τι θέλει τώρα ο χριστιανός και ασχολείται με ένα πρόσωπο; Εδώ καιγόμαστε!». Φυσικά, αυτή είναι η σκέψη ενός επιπόλαιου! Γιατί, 1), ασχολείσαι με την πολιτική συμπεριφορά ενός προσώπου. Δεν ασχολείσαι με το αν παίζει …πόκα σαν κάτι ρεμάλια (ονόματα δεν λέμε και υπολήψεις δεν θίγουμε!). Και 2), ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζεις το φυσικό πρόσωπο Ζίζεκ δίνει άφθονο χώρο για να μιλήσει κανείς για το πολύ δομικό ζήτημα του φλερτ (απονήρευτου ή εκ του πονηρού) ενός τμήματος της Αριστεράς με τον Φιλελευθερισμό. Άρα; Πού σταματάει το «προσωπικό» και αρχίζει το «δομικό»; Παντού και πουθενά! Η ΑΜ η Διαλεκτική κάνει και πάλι την εμφάνισή της! Επέκτεινε τώρα αυτό στο σχόλιο που στείλαμε στη στρουθοκάμηλο. Μιλάγαμε για τον Κουβέλη ή μιλάγαμε για το γεγονός ότι επί της ουσίας η Ανανεωτική Πτέρυγα, ο σκληρός πυρήνας δηλαδή του ρεύματος που αυτοαποκαλείται «ανανεωτική αριστερά», μαζί με τα βρομόνερα της Αριστεράς έχει πετάξει και το μωρό της (την ελπίδα της) και συνεπώς είναι απατηλό -ή εκ του πονηρού- να επικαλείται τον Μαρξ; Ιδού η απορία. Δεν σ’ έχουμε να μη τη λύνεις!...


(ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ)

LeftG700 είπε...

(ΣΥΝΕΧΕΙΑ)


Προχωρώντας, πέφτουμε σε μία διαφωνία. Δεν απολαμβάνεις ασυλίας επειδή είσαι ανέντακτος. Παράδειγμα (ένα από τα αμέτρητα): Το μπλογκ αυτό είναι επίσης ανέντακτο (ανεξάρτητα αν τα μέλη της ομάδας είναι ο ένας εδώ κι ο άλλος εκεί). Δεν απολαμβάνει καμίας ασυλίας, σε διαβεβαιώνουμε γι’ αυτό.

Απολαμβάνεις ασυλίας επειδή οι αναλύσεις σου παραμένουν στη συντριπτική πλειοψηφία τους στην υψηλή σφαίρα της θεωρίας. Για κατέβα παρακάτω και να δεις αναταράξεις!

Να κλείσουμε με μία πλήρη συμφωνία. Λες: «Αυτή τη στιγμή η αριστερά χρειάζεται όχι απλώς ενότητα αλλά μαχητική ενότητα και αντ' αυτού οδεύει προς διάλυση». Είναι ο βασικός, ο βασικότατος λόγος που φτιάχτηκε αυτό το μπλογκ!

Αυτό χρειάζεται, αλλά η αριστερή στρουθοκάμηλος κι όλες οι αριστερές στρουθοκάμηλοι, πάσης «κατασκευής και προελεύσεως», προτιμάνε να συμπεριφέρονται όπως συμπεριφέρονται. Κι όταν αποφασίζουν να συμπεριφερθούν αλλιώς, να λένε άλλα αντ’ άλλων, βαυκαλιζόμενοι μάλιστα ότι όλη αυτή η αερολογία που δεν πατάει πουθενά, παρά μόνο σε έναν οπαδικό τυφλό φανατισμό είναι …«πολιτική ανάλυση»!

Σκέψου μόνο -αυτό και τελειώνουμε- πόσο καλά βλέπουν και διαβάζουν τα σημάδια του καιρού οι ναυτίλοι της Αριστεράς που μεταφράζουν το σάλπισμα του Μητσοτάκη για την κοινωνική αναταραχή που έρχεται, ως σάλπισμα για …νέες χούντες! Ο Μητσοτάκης ανοίγει τα μάτια ακόμα και σε αυτούς από εμάς που είναι εκ γενετής τυφλοί κι εμείς νομίζουμε ότι έρχονται χούντες -(ενώ είναι ήδη εδώ με άλλη μορφή)!

Βλέπεις είναι πιο βολικό αυτό από το να αναρωτηθούμε: Στις επερχόμενες θύελλες ποιος θα έχει το «πάνω χέρι»; Και τι θα γεννήσουν αυτές αν δεν το έχει η Αριστερά;


Τα λέμε.

LeftG700 είπε...

Φίλε Νοσφεράτε,


Μέχρι να ολοκληρώσεις το σχόλιό σου, έμπα στη στρουθοκάμηλο στα δύο-τρία τελευταία ποστς.

Θυμόμαστε πολύ καλά την αγανάκτησή σου για το "δόσιμο" της Καλύβας εις βάρος σου. Έμπα φίλε Νοσφεράτε στη στρουθοκάμηλο να δείς, όχι πώς "δίνουν" οι οικολόγοι, αλλά πώς "δίνουν" οι αριστεροί! Έμπα και μετά έλα να μας πεις.

Ξύπνα φίλε Νοσφεράτε. Ξύπνα!


Τα λέμε.

ernesto είπε...

καλησπερα,

με φωναξε κανεις???

κατι ακουσα...

χαιρετω

Left Liberal Synthesis είπε...

Left g700
Το διαδικαστικό για μένα είναι υπαρκτό αλλα δευτερεύον.
Η απουσία από τον διάλογο αυτό του/της ΑΣ μαλλον αφαιρεί (αν γινεται για λογους πρωτοκόλου)
Το ενδιαφέρον είναι το πολιτικο αινιγμα της συγκυρίας.
-Μια συνιστώσα της Αριστερας (Ανανεωτική Πτέρυγα) αφου απεμπόλησε απο τον εαυτό της την ιδεολογική αναζήτηση (διαλυση ΚΚΕ εσ=κομμουνιστικο προταγμα) εχει τον προνομιακό ρόλο μιας Αριστεράς του συγκεκριμμένου του 21 αιωνα.Κανείς αλλος δεν της διεκδικει αυτόν το ρόλο.
-Μια σειρα από άλλες συνιστωσες της Αριστεράς ψηλάφουν πειραματικά (πως αλλιως αλλωστε;;) το ιδεολογικό προταγμα, αλλα "φαντασιώνονται" την κοινωνία.Κατανοούν το ριζοσπαστικό ως επαναληψη μιας "αυθαδειας"
Η διάλυση του Συριζα (οπως και του ΚΚΕ αλλωστε) θα είναι τρομερό πληγμα.
Η συνθεση μιας αριστεράς που καταλαβαίνει τα τεκταινομενα του σημερα και τα εντασει σε ένα σαφες ιδεολογικο όραμα παραμένει ανοικτό.

Νοσφεράτος είπε...

χε χε...

και παιδια πέραν πλακας

οταν ειπα το συγκριτικά
φυσικά και εννοουσα την ποιοτητα της απαντησης της Στρουθοκαμήλου σε σχεση με τις δικές ΣΑΣ ερωτησεις και εξυπανδες της πλακας ..
Αυτο βεβαια δεν σημαινει οτι αποκλειω την πιθανότητα καποια αλλη στιγμή Εσερις να υπερεχετε ποιοτικώς ή ηθικώς της Στρουθοκαμηλου και ταναπαλιν

αλλά για θυμηθειτε πως της την Βγηκατε της Στρουθοκαμηλαινας την πρωτη φορά :''Για να τα λέμε όλα, ανεξάρτητα από τις δικές σου προσωπικές απόψεις επ' αυτού που θα θίξουμε και τις οποίες δεν τις ξέρουμε βέβαια, ο Κουβέλης πρέπει να έχει έστω και να προφέρει το όνομα του Μαρξ από την εποχή του ενιαίου ΚΚΕεσ. Δηλαδή από την εποχή που πηγαίναμε στον παιδικό σταθμό!''

Ε ΑΥΤΌ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ πως να το πώ
καπως παιδικό; καπως ...;

Δηλαδή βρε λεφτ πως κρινετε τους πολιτικους ως αριστερους; Αναλογα με το ποσες φορες επαναλαμβανουν το ονομα του Μαρξ; ΜΑ ΣΕ ΜΙΑ ΤΟΙΑΥΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕΝΑ ΘΕΩΡΗΘΕΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟς-ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ πολύ αριστερος - ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Ο ...Ρουντυ...

θελω να πώ ..Για να ειναι καποιος αριστερος δεν χρειαζεται να επαναλαμβανει ή να ορκιζεται στο ονομα του Μαρξ. Αρκει να καταλαβαινει. Και οχι απαραιτητα Μαρξ ..
Να καταλαβαινει ΤΙ ΤΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ και το που βρισκεται..
να εχει το ..Γνωθι σαυτόν'' πως το λενε... Να μην ειναι
αζαντααουα

Ανώνυμος είπε...

μήπως συμβαίνει κάτι με τις αναρτήσεις;
είναι δεύτερη φορά που δεν μπαίνει η αποψάρα μου.μάλλον κάτι λάθος θα κάνω
λκ

Αντωνης είπε...

Δεκτή η παρατήρηση περί ασαφών ορίων μεταξύ δομικού προσωπικού. Σκεφτόμουν πριν από λίγο το ίδιο.
Δεκτή και η παρατήρηση για τη "βαλβίδα ασφαλείας" που εκπροσωπεί η θεωρία.

Από κει και πέρα, ο καθένας αποφασίζει για μεθόδους και προτεραιότητες και θεωρώ ότι για μένα είναι σημαντικό, όσο και όχι ακριβώς χωρίς προβλήματα και αυτό, να μην εμπλακώ στην ουσία της κουβέντας. Γνωρίζω, η αλήθεια είναι, ελάχιστα πράγματα για τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ και δεν έχω να προσφέρω κάτι εποικοδομητικό πέραν αυτών που είπα για το impact που μου φαίνεται ότι έχει δομικά η ορθοπόδηση του κεντρώου χώρου υπό τον ΓΑΠ.

LeftG700 είπε...

Φίλη λ.κ.,


Η διαδικασία είναι απλή, χλωμό το βλέπουμε να κάνεις λάθος. Μάλλον μπλοκάρισμα πρέπει να συμβαίνει. Όταν αποκατασταθεί η γραμμή, στείλε και το σχόλιο που έφαγε ο δαίμονας, κακό χρόνο να 'χει! :-)


Τα λέμε.


Τα λέμε.

LeftG700 είπε...

Φίλε ernesto,


ΟΚ, το πιάσαμε το υπονοούμενο! Δίκιο έχεις, αλλά... (σου γράφουμε κάτι στο νέο ποστ, για να σε ...μαλακώσουμε! :-)

Τα λέμε.

LeftG700 είπε...

Φίλε Νοσφεράτε,


Επειδή από το μεσημέρι μας κάνει κάτι άγρια νούμερα η σύνδεσή μας θα σου απαντήσουμε αργότερα.

Ουδέν κακόν αμιγές καλού. Στο μεταξύ θα έχεις στείλει σχόλιο και στο νέο ποστ που ανεβάσαμε, οπότε μ΄ένα σμπάρο δυο τρυγόνια!

Θα στείλεις σχόλιο, έτσι δεν είναι; ;-)


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

Δεν χρειαζονται εντασεις η εχθροτητες.Αλλωστε διαδικτυακες ''σκιες''ειμαστε.Πολιτικες θεσεις με την στοιχειωδη αξιοπρεπεια και τελος.Σαφως τα ονοματα δεν μας ενδιαφερουν,δεν εχουν νοημα και ουτε τη χειμαζομενη Αριστερα αλλαζουν μια που οι μηχ/σμοι καταπινουν τους ανθρωπουν.Ετσι καταλαβατε και την θεση μου για εκτακτο συν. του...συν.mike

LeftG700 είπε...

Φίλε Left Liberal Synthesis,


Βεβαίως ο διάλογος είναι τυπικά μια «διαδικασία». Κάποιος λέει κάτι, κάποιος απαντάει κάτι και πάει λέγοντας. Τυχαίνει όμως να είναι μια από τις διαδικασίες που ξεχωρίζει τον άνθρωπο από τον πίθηκο! Με αυτή την έννοια παύει να είναι διαδικασία και γίνεται ζωτικής σημασίας ανθρώπινη λειτουργία. Και δεν μας πολυκάθεται να το πούμε «δευτερεύον». Δύο ακόμα ζητήματα:

Εσύ, που όσο κι αν συμπαθείς το ανανεωτικό ρεύμα δεν αυτοπροσδιορίζεσαι ως τέτοιος αλλά ως αριστεροφιλελύθερος, έχεις πάρει χαμπάρι ότι «Μια συνιστώσα της Αριστερας (Ανανεωτική Πτέρυγα) αφου απεμπόλησε απο τον εαυτό της την ιδεολογική αναζήτηση (διαλυση ΚΚΕ εσ=κομμουνιστικο προταγμα) […]». Λαμπρά. Η «Αριστερή Στρουθοκάμηλος» σε ποιο κόσμο ζει και φαντασιώνεται ότι όλη αυτή η διαμάχη είναι διαμάχη μεταξύ δύο μαρξογενών τάσεων; Δεν έχει πάρει είδηση ότι έχουμε 2010 και νομίζει ότι είμαστε ακόμα στο 1985 (οπότε πρέπει να πρωταγωνιστήσει στο Γκουντ Μπάι Λένιν Νο 2) ή ξέρει πολύ καλά και παραπλανά; Δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε δεδομένου ότι δεν μας είπε κάτι επ’ αυτού (που ήταν και η ουσία βέβαια του σχολίου μας)…

Το δεύτερο ζήτημα: Αριστερά του 21ου αιώνα με το Μαρξικό πνεύμα εντελώς τελείως νεκρό (ούτε καν ως Ντεριντανιανό φάντασμα παρόν) πιο πολύ σε σούπα μας φέρνει και μάλιστα ετοιματζίδικη, Κνορ! Ποιόν θα έπειθε μια τέτοια «αριστερά»; Τον Μανδραβέλη ναι, πιθανότατα. Δυσκολευόμαστε όμως να δεχθούμε ότι η Αριστερά του 21ου αιώνα αντιπροσωπεύεται από τον Πάσχο…


Τα λέμε.

LeftG700 είπε...

Φίλε Νοσφεράτε,

Με αυτό το σχόλιο θα απαντήσουμε σε δύο μόνο παρατηρήσεις σου. Για όλα τα υπόλοιπα στο τελευταίο σχόλιο. Λοιπόν:

Το πρώτο: Γιατί «της βγήκαμε» της στρουθοκαμήλου; Την είπαμε «καμπούρα»; Την είπαμε «γιαλαντζί αριστερή» όπως μας έχει αποκαλέσει εμάς ένας φίλος του μ-λ ΚΚΕ προ καιρού; Την είπαμε «κουτσή», «στραβή» η «ανάποδη»; Στη στρουθοκάμηλο δεν είπαμε τίποτα απολύτως για τις απόψεις της σε σχέση με τον Μαρξ (αφού διάολε δεν τις ξέρουμε!) και το κάναμε σαφές αυτό. Στη στρουθοκάμηλο είπαμε απλώς ότι η εικόνα παραπλανά αφού ο Κουβέλης (και όχι μόνο, αλλά για τον Κουβέλη ήταν το θέμα) θεωρεί τη Μαρξικό πνεύμα περσινά ξινά σταφύλια. Εκτός κι αν έχει δηλώσει μαρξιστής και δεν το ξέρουμε!

Το δεύτερο: Είναι δυνατόν να μην κατάλαβες το νόημα της διατύπωσής μας και να το παίρνεις κατά γράμμα. Δυσκολευόμαστε να το πιστέψουμε, γιατί μόλις χθες ανέβασες ένα απόσπασμα από τις «Ιστορίες του κυρίου Κόινερ» και έχεις πρόσφατα στη μνήμη σου τα γραφόμενα εκεί για τους ανθρώπους που παίρνουν κατά γράμμα ό,τι διαβάζουν. Άρα καταλήγουμε στο ότι, αν και κατάλαβες τι θέλαμε να πούμε, παρέβλεψες την ουσία για να ασκήσεις κριτική επί των τύπων. Θεμιτό. Ηθικό;


Τα λέμε (στο επόμενο ποστ για τα υπόλοιπα).

LeftG700 είπε...

Φίλε Αντώνη,


ΟΚ για τις παραδοχές. Δυο ακόμα λόγια:

Αν κάτι από όσα γράψαμε σου έδωσε την εντύπωση ότι ασκήσαμε πίεση για «εμπλοκή», τότε κάτι δεν λειτούργησε σωστά είτε σε μας, είτε σε σένα, είτε και στους δυό μας. (Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες!). Μας δίνεται όμως η ευκαιρία να πούμε το εξής:

Η ουσία της κουβέντας για μας -και είναι σαφές ακόμα κι απ' τον πρόλογο του ποστ αυτό- ήταν ο μη διάλογος. Η πεισματική άρνηση πολλών αριστερών να μη συζητούν παρά με όσους συμφωνούν. Αυτή η γαμημένη κατάρα που μας δέρνει, δεκαετίες τώρα φίλε Αντώνη ήταν η ουσία του ποστ.

Και νομίζουμε ότι σε αυτό, όχι μόνο έχεις εμπλακεί, αλλά έχεις πάρει και σαφή θέση!


Τα λέμε.

LeftG700 είπε...

ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ (#Αντώνη): Συμφωνούμε με την παρατήρησή σου περί κεντρώου χώρου και ΓΑΠ. Βέβαια συνέβαλλε και η Αριστερά σ' αυτό...

LeftG700 είπε...

Φίλε mike,


Εχθρότητα για πρόσωπα, επ’ ουδενί! Οι εντάσεις όμως -που επίσης δεν βοηθούν- δεν είναι πάντα εύκολο να αποφεύγονται. Ο διάλογος είναι και μία «πάλη», ιδεών έστω. Το κύριο ζήτημα είναι να μη δίνονται χτυπήματα κάτω απ’ τη ζώνη!


Τα λέμε.

LeftG700 είπε...

ΥΓ @mike: Βρε παιδί μου τρομάξαμε να καταλάβουμε τι εννοούσες με την τελευταία φράση. Μετά θυμηθήκαμε. Αλλά είδαμε ότι εκεί υπέγραφες "Σ". Γιατί θες να μας μπερδεύεις; :-)

Left Liberal Synthesis είπε...

Left G700
-Εξεφρασα την στεναχωρια μου,γιατι μια διαδικαστική "ματσολα" στερεί την δυνατοτητα γονιμων διαξιφεσμων.
Συμφωνω με το Ντερινατικο σχήμα που είναι αναποδα βεβαια.
-Χρειαζόμαστε το "Φαντασμα" του Κομμουνισμού,ενω καλο είναι να τελείωσουμε με το "Πνευμα" του.
-Το ιστολογιο ειναι LLS και ο συντακτης του δεν ετεροπροσδιοριζεται απο αυτό,Δηλαδή εσυ είσαι Αριστερογεννεοεφτακοσιάρης???

LeftG700 είπε...

Φίλε Left Liberal Synthesis*,


Ήταν σαφές πώς προτιμούσες τον διάλογο και πως λυπήθηκες που δεν έγινε. Δεν έχουμε αμφιβολία γι' αυτό. Η παρατήρησή μας είχε να κάνει με την αξία της πάσης θυσία διατήρησης του διαλόγου.

Με τον τρόπο που θέλει "ζωντανό" τον Μαρξ ο Ντεριντά (ή, αν θέλεις και για να είμαστε πιο ακριβείς, με τον τρόπο που εμείς έχουμε καταλάβει ότι τον θέλει "ζωντανό") δεν συμφωνούμε. Και -για να σου ρίξουμε και το καρφί μας- δεν καταλαβαίνουμε γιατί πρέπει να διατηρηθεί το πνεύμα του Χάγιεκ ζωντανό και να πεθάνουμε αυτό του γερο-Κάρολου! :-)

Αν κάτι κάναμε λάθος στον προσδιορισμό σου, μας συγχωρείς. Δεν είχαμε πάντως καμία, μα καμία πρόθεση αλλοίωσης της πολιτικής σου "ταυτότητας". Θεωρήσαμε ότι έβγαινε από τα συμφραζόμενα του τίτλου του μπλογκ σου. Όμως επί τη ευκαιρία: Με ποιόν πολιτικό προσδιορισμό θέλεις να αναφερόμαστε σε σένα όταν κάνουμε αναφορά σε πρόσωπο κι όχι στο μπλογκ σου; Ό,τι πεις, αυτό και θα ακολουθούμε από εδώ και πέρα.

Εμείς αυτοπροσδιοριζόμαστε ως αριστεροί. Το ξέρεις αυτό, το λέμε συχνά.


Τα λέμε.

LeftG700 είπε...

ΥΓ (@Left Liberal Synthesis)Q

Βάλαμε αστερίσκο στο όνομα του μπλογκ σου αλλά ξεχάσαμε την παραπομπή. Ιδού τη:

*Γράφεις το ιστολόγιό σου LLS. Έτσι πρέπει να το γράφουμε ή ολογράφως;

Επί τη ευκαιρία: Σε ένα παλιότερο σχόλιο μας έγραφες:

"Ρε εσυ είσαι πιο Left Liberal και απο τους Left Liberals!!!
Αλλος εχει το ονομα και άλλος τη χάρη...".

Άρα, δεν είχαμε δίκιο που για αυτοπροσδιορισμό σου ως "αριστεροφιλελεύθερο"; Βέβαια, πάσα αλλαγή δεκτή εκ των προτέρων!


Τα λέμε.


ΥΓ2 Σε είχαμε ρωτήσει τότε γιατί πιστεύεις ότι είμαστε "πιο Left Liberal και απο τους Left Liberals" αλλά δεν μας απάντησες. Μήπως τώρα είναι μια καλή (δεύτερη) ευκαιρία;

Left Liberal Synthesis είπε...

Φιλε Left g700
-Καθε χαμενος διαυλος επικοινωνίας είναι απωλεια.Αλλιως τα ιστολογια θα γίνουν μικρες AGB που αποτυπωνουν οπαδούς που ομονοούν.
-Απο ότι εχω καταλάβει στο περίπου την φυσιογνωμία του Left G 700 ,αν δεις καλύτερα τα «φαντασματα» του D,θα ανακαλύψεις κατι που θα σου αρέσει πολύ.Κομμουσισμός =πραγματικό «φαντασμα» φοβος για τους αστους και οχι «πνευμα» «ιδεολογία» που θα επιβεβαιωθεί.Μην χάσεις την ευκαιρία να δεις μια ματια εκτός σειρμού.
- Εχει σημασία το ποιος πως που γιατι αποδίδει ταυτότητες.
Δεν μπορω να αποδείξω,δεν ΕΧΕΙ αξία καν αλλα αριστερα κρινεται για το πως ζει και τι κανει ολικά ο πολίτης πισω από το LLS και από το οποιοδήπτε ιστολόγιο. Δηλαδή μπορώ να σου είμαι αριστερός δωρέαν.Ο μονος τρόπος να το ανακαλυψεις (αν εχει σημασία) είναι να το βρεις εκεί που ευρίσκεται η αριστερά.(ο κοσμος ειναι πολυ μικρος)
Ωστοσο οι απόψεις που ερευνω (δεν προπαγανδιζω) προσπαθουν να λύσουν το puzzle
Η αριστερα δεν είναι αντιφιλελευθερη,σε μια κοινωνία που δεν εχει πάρει πρεφα απο φιλελευθερισμό,και η αριστερά δεν γνωρίζει τι ακριβως συμβαίνει με το συντηρητικό αντικρατισμό,και η εγχωριες Ελιτ είναι τοσο αγοραφοβικές οσο ο Κιμ Ιλ Σουγκ.
Για να μη μπλεξουμε με τις θεωρητικολογίες (δυστυχως ο Σοσιαλισμός αλα Χαγιεκ είναι αγνωστος στην εγχωρια συζητηση ,καθως και σχετική συσχετηση Μαρξ Χαγιεκ ) μωρε υπάρχουν κείμενα του Χαγιεκ που αν σου αποκρυψω τον συγγραφεα,θα νομίσεις οτι τσιταρω από τον Ριζοσπαστη.
Για να τελειωνουμε ιστολογικά είμαι Left Liberal αμεταφραστο.

LeftG700 είπε...

Φίλε Left Liberal Synthesis,


ΟΚ, κατανοητά όλα. Μια μικρή μόνο υποσημείωση περί φαντασμάτων, πνεύματος κ.λπ.

Σε αντίθεση με σένα δεν είμαστε υπό την επήρεια του μεταμοντερνισμού. Έτσι, για μας το δίπολο παραμένει το κλασικό:

Γράμμα/πνεύμα.


Τα λέμε.


ΥΓ Πάλι δεν μας απάντησες γιατί είμαστε πιό Left liberal από τους Left Liberals. Αφηρημάδα ή δυσκολία;

Left Liberal Synthesis είπε...

Ω αφηρημαδα!!!
"Ποκα με χρήματα σήμερα = καταστατική εξοικείωση με το τυχαίο,την μοίρα,αλλα και ανακύκλωση της χρηματικής εκφρασης της ταξικής εκμεταλευσης (χρήμα)" θα μπορουσε να σου καταλογήσει κάποιος.
Και τότε αναγκαστικά θα έπρεπε να φλερτάρεις με την οικειοπόιηση "από αριστερά" του τυχαιου αυθορμητου κλπ κλπ.Welcome at LLS.Καλο Σαβατοβραδο.

Ανώνυμος είπε...

''Δυσκολευόμαστε να το πιστέψουμε, γιατί μόλις χθες ανέβασες ένα απόσπασμα από τις «Ιστορίες του κυρίου Κόινερ» και έχεις πρόσφατα στη μνήμη σου τα γραφόμενα εκεί για τους ανθρώπους που παίρνουν κατά γράμμα ό,τι διαβάζουν.''

Ηθελα απλώς να πω οτι το συγκεκριμμένο απόσπασμα του''κ. Κοινερ'' δεν ειναι του ''κ. Κοινερ'' αλλά του Νοσφερατου...
Ο. κ Κοινερ χρησιμοποιειται για να εντυπωσιασει οποιους σκεφτονται

με ορους

Κ Υ Ρ Ι Ο Λ Ε Κ Τ Ι Κ Ο Υ Σ

Αντωνης είπε...

Επειδή έγινε κουβέντα για φαντασματικότητα, μαρξισμό και το Spectres de Marx, και επειδή έτυχε να δημοσιεύσω πρόσφατα επ' αυτού ακριβώς του ζητήματος, ξανα γκρίζα διαφήμιση: http://radicaldesire.blogspot.com/2009/10/blog-post_03.html

Για όσους έχουν υπομονή και καλά αγγλικά, γιατί το άρθρο είναι αγγλόφωνο.