Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

Ο «Δρόμος» θα ’χει τη δική του ιστορία…


…λέμε όμως: μήπως τη γράψουνε «τυφλοί»;!

Μια δυσάρεστη και μεγάλη έκπληξη − εντάξει, κόψτε κάτι, συνηθισμένα τα (αριστερά) βουνά απ’ τα (αριστερά) χιόνια! − μας περίμενε χθες βράδυ. Συγκεκριμένα, μας την είχε στήσει στην 22η σελίδα του «Δρόμου», της νέας αριστερής εβδομαδιαίας εφημερίδας που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ και η οποία δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της ΚΟΕ[1] (αντικαθιστώντας έτσι την προηγούμενη 15νθήμερη εφημερίδα της «Αριστερά!») και (τουλάχιστον) της ΚΕΔΑ[1].

Στην 22η σελίδα λοιπόν που επιγράφεται «blogoδρόμιο» διαβάσαμε ένα ρεπορτάζ - παρουσίαση του nosferatos.blogspot.com στο οποίο η συντάκτρια και τακτική συνεργάτις της εφημερίδας πλέκει το εγκώμιο στον φίλο Νοσφεράτο, καλώντας σε ανάγνωση των αναρτήσεών του. Ανάμεσα στα άλλα, φροντίζει να ενημερώσει τους αναγνώστες της εφημερίδας για την πολιτική τοποθέτησή του − σύμφωνα με τον ίδιο:

«[…] πολιτικά τοποθετεί τον εαυτό του ανάμεσα στην Οικολογική Αριστερά, τους Οικολόγους Πράσινους, τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Αλέκο Αλαβάνο και των ανανεωτών του ΣΥΝ, του ΠΑΣΟΚ και της αναρχίας…». Και κρίνει σκόπιμο να συμπληρώσει «πονηρά»: «Ναι, όλα αυτά μαζί, αν με εννοείτε…».

Εννοούμε, εννοούμε! Το ζήτημα όμως δεν είναι αν εμείς και άλλοι αναγνώστες της εφημερίδας εννοούμε. Το ζήτημα είναι αν κατανοεί η συντάκτρια του ρεπορτάζ − κατ’ επέκταση και οι υπεύθυνοι της εφημερίδας − ορισμένα πράγματα που εμάς τουλάχιστον μας φαίνονται αυτονόητα.

Ας πούμε, κατανοούν ότι τα «πονηρά» αποσιωπητικά δεν φτάνουν για να καλύψουν την παρουσίαση προσώπων με δημόσιο λόγο οι οποίοι «πολιτικά τοποθετούν τον εαυτό τους ανάμεσα στην Οικολογική Αριστερά, τους Οικολόγους Πράσινους, τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Αλέκο Αλαβάνο και των ανανεωτών του ΣΥΝ, του ΠΑΣΟΚ και της αναρχίας…»;

Κατανοούν ότι η Αριστερά μπορεί να παρουσιάζει ακόμα και τον …Διάβολο − πόσω μάλλον έναν προοδευτικό όπως ο Νοσφεράτος − αλλά πάντα κριτικά και τηρώντας τις απαιτούμενες αποστάσεις όπου αυτές απαιτούνται;

Τέλος, για να μη μακρηγορούμε, καταν0ούν ότι, αν για τον καθένα ισχύει το «ποτέ μη βάζεις την υπογραφή σου σε κάτι αν δεν έχεις διαβάσει και τα “ψιλά”», για την Αριστερά, στις μέρες μας − μέρες απίστευτης σύγχυσης, αφόρητου σχετικισμού και ασυνάρτητου εκλεκτικισμού − αυτό ισχύει στο τετράγωνο, αν όχι στον κύβο;

Είναι προφανές ότι έχουν μια κάποια δυσκολία να τα κατανοήσουν όλα αυτά. Ως καλοί σύντροφοι θα τους βοηθήσουμε.

Σε δικό μας post στις 22 Ιανουαρίου με θέμα τη δυσκολία του ενδοαριστερού διαλόγου όπου στηλιτεύαμε τη στάση της «Αριστερής Στρουθοκαμήλου», φίλου της Ανανεωτικής Αριστεράς, το πρώτο-πρώτο σχόλιο ήταν του Νοσφεράτου. Έγραφε τα εξής:

Νοσφεράτος είπε...
«παντως εγώ συμφωνω και ΕΚΤΙΜΩ συγκριτικά
[σημ. συντ.: εννοεί συγκριτικά μ’ εμάς] πολύ περισσσοτερο την Αριστερη Στρουθοκάμηλο..
(ιδιως γι εκεινο που ειπε για τους λογής λογής Ρούντηδες )».
22 Ιανουαρίου 2010 8:31 π.μ.

Τι ήταν αυτό, από όλα όσα έγραψε η «Αριστερή Στρουθοκάμηλος», που ενθουσίασε τόσο πολύ τον Νοσφεράτο; Ήταν τα ακόλουθα «ανανεωτικοαριστερά» λόγια (τα bold δικά μας):

«Και μην ανησυχείτε: έχω κάνει και αριστεριστής στα νιάτα μου και καταλαβαίνω πολύ καλά που πάει το πράγμα με τον ΡΙΖΑ αφού ο αριστερισμός είναι αρρώστια και μάλιστα πολύ σοβαρή και αθεράπευτη: δεν είναι τυχαίο πχ ότι ο Χρ. Μπίστης τριάντα χρόνια μετά την διάλυση του ΕΚΚΕ περιφέρει τον τίτλο του σε συνεργασίες ανταρσύας. Ίδιοι είναι και οι Νταβανέλοι, Ρούντηδες[2] και λοιποί γεροσταλίνες που το πολύ που επιθυμούν είναι να βγάλουν καμιά γκόμενα από την νεολαία και να συνεχίσουν να μην δουλεύουν όσοι το έχουν καταφέρει έως τώρα».

Καλύπτονται άραγε όλα αυτά με τα αποσιωπητικά του κειμένου; Είμαστε πολύ περίεργοι τι θα μας απαντήσουν οι υπεύθυνοι της εφημερίδας και η συντάκτρια του άρθρου τους οποίους σπεύσαμε να ενημερώσουμε με email, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ανάρτησης.

Ελπίζουμε μόνο να μη μας απαντήσουν «πού να ξέρουμε ρε σύντροφοι τι πατάτες γράφονται απ’ τον καθένα στο διαδίκτυο;».

Αν για μας είναι σαφές ότι οι άνθρωποι που «πολιτικά τοποθετούν τον εαυτό τους ανάμεσα στην Οικολογική Αριστερά, τους Οικολόγους Πράσινους, τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Αλέκο Αλαβάνο και των ανανεωτών του ΣΥΝ, του ΠΑΣΟΚ και της αναρχίας…» πολύ συχνά διακατέχονται από τέτοιες «πατατένιες»[3] πεποιθήσεις, γι’ αυτούς που εκδίδουν και γράφουν κοτζάμ αριστερή εφημερίδα θα ’πρεπε να είναι ηλίου φαεινότερο.

Εκτός βέβαια κι αν είναι «τυφλοί»!

Ε, ας υποβάλουν τα χαρτιά τους για αναπηρική σύνταξη. Μη γαμάνε όμως την Αριστερά!


[1] ΚΟΕ (Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας) και ΚΕΔΑ (Κίνηση για την Ενότητα Δράσης της Αριστεράς): Πολιτικές οργανώσεις που συμμετέχουν στο σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ.

[2] Εννοεί τον Ρούντι Ρινάλντι, ηγετικό στέλεχος της ΚΟΕ που όπως γράψαμε είναι η οργάνωση - ψυχή, μαζί με την ΚΕΔΑ, του «Δρόμου»! Τραγέλαφος! (Όχι βέβαια για την «Αριστερή Στρουθοκάμηλο» ή τον Νοσφεράτο. Για τον «Δρόμο» που, στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν ξέρει πού του παν’ τα τέσσερα!).

[3] Άλλο θέλαμε να γράψουμε, αλλά είπαμε να δώσουμε τόπο στην οργή…


Η φωτογραφία από το pested.ifas.ufl.edu

3 σχόλια:

pentanostimi είπε...

καλησπέρα
-διαβασα την αναρτηση για την παρουσίαση του blogger ''Nοσφεράτος''στη στήλη ''μπλογκοδρόμιο''της εφημερίδας 'Δρόμος''και σας ευχαριστω για την καλη προθεση με την οποια την ασκειτε.
Η στήλη εχει ως στόχο να παρουσιάζει μπλογγερς που εχουν μεγαλη απηχηση στην ελληνική μπλογκόσφαιρα,δεν ειναι ''σωνει και καλά''αριστεροι,κομμουνιστες,αντιεξουσιαστες,[μπορει να ειναι ολα αυτα μαζί]
εχουν δικο τους στίγμα,η δεν εχουν στίγμα.
Στην εφημεριδα δημοσιευονται πολιτικες αναλυσεις και ρεπορταζ,δεν μπορει σε ολες τις σελιδες της να εμφανιζονται μονο ''σωστοι''και γνησιοι''αριστεροι,μπορει να ειναι και αντιφατίκές προσωπικοτητες [οπως ο νοσφεράτος που ειναι συγγραφέας ] που εχουν ομως να παρουσιάσουν κάτι -ο Νοσφερατος εχει γραψει για την εθνικη συνειδηση,για το φασισμο,ρατσισμο,ανθρωπινα δικαιώματα-ως προς την πολιτική του αποψη δεν κανω εγω λογοκρισία-ασε που καποια στιγμή εγκωμίαζε τον Αλαβάνο....
Καταλαβαίνω ασφαλως τις εντονες αντιρρήσεις σας -εξηγησα οσο μπορεσα την οπτική μου για τη στήλη.
Να προσθεσω οτι ειμαστε στην αρχή και θα υπάρξουν βελτιώσεις.
Μαλιστα σας παρακαλω,αν εχετε καποιο κειμενο η αποψη σε σχεση με τα πνευματικά δικαιώματα και το ιντερνετ[με αφορμή το gamatoinfo και αλλες αναλογες περιπτωσεις],μπορειτε να μου το στείλετε για να δημοσιευθει.
Ακομη,στειλτε πληροφοριες και νεα απο το διαδικτυο,τη νεα τεχνολογια κλπ
φιλικα και συντροφικά
τασία

LeftG700 είπε...

Φίλη pentanostimi-Τασία,


Κατ' αρχήν, μια και εκτός από συντάκτρια του συγκεκριμένου άρθρου είσαι και το έτερον ...ήμισυ του payyourcrisis.blogspot.com, συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία την οποία και στηρίζουμε. (Κατ' εξαίρεση μάλιστα της απόφασής μας να μην αναρτήσουμε λίστα ιστολογίων, σας έχουμε βάλει στη δεξιά στήλη σε σταθερό σύνδεσμο και κείμενο).

Τώρα, επί του θέματος. Νομίζουμε ότι έχεις υποπέσει σε μια ουσιώδη παρανόηση της κριτικής μας -κι όχι με δική μας ευθύνη.

Εμείς ξεκαθαρίζουμε με απόλυτη σαφήνεια ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με την παρουσίαση από τη στήλη σου του Νοσφεράτου ή οποιουδήποτε άλλου ιστολογίου, εντός κάποιων εύλογων ορίων βέβαια. Δεν παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι η στήλη επιγράφεται "μπλογκοδρόμιο" και ξέρουμε πολύ καλά και την ανάγκη ύπαρξης της συγκεκριμένης σελίδας και τι πρακτικά σημαίνει. Ούτε καταθέσαμε, έμμεσα ή άμεσα οποιαδήποτε πρόταση που ισοδυναμεί με αλλαγή του περιεχομένου της και μετατροπή της σε "αριστερό μπλογκοδρόμιο".

Έχουμε πρόβλημα με τη μη τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων. Ή αλλιώς: Δεν λέμε "όχι στις παρουσιάσεις". Λέμε "όχι στις μη κριτικές παρουσιάσεις". Είμαστε σίγουροι ότι καταλαβαίνεις τη διαφορά.

Δεν είσαι ανυποψίαστη για το γεγονός ότι πρέπει να τηρηθούν κάποιες αποστάσεις. Αυτό μαρτυρούν τα "πονηρά" αποσιωπητικά σου. Μόνο που δεν επαρκούν. Και δεν επαρκούν γιατί όσο κι αν ο Νοσφεράτος είναι γνωστός και μη εξαιρετέος στη μπλογκόσφαιρα, άλλο τόσο είναι σαφές -τουλάχιστον σε μας- ότι διακατέχεται από μια συχνά απερίγραπτη σύγχυση σχετικά με ορισμένα ζητήματα που έχουν μεγάλη σημασία για την Αριστερά. Έτσι, έφτασε στο σημείο να γράψει τις "πατάτες" που αναφέρουμε στο ποστ...

Μια εφημερίδα της Αριστεράς και μάλιστα μια ανοιχτή εφημερίδα της Αριστεράς πρέπει να παρουσιάζει και να συνομιλεί με όλους. Δεν μπορεί όμως ιδεολογικά να μπαίνει μαζί με όλους, στο σωρό, στη σύγχυση, στο όλοι "δικοί μας είμαστε"!

Τότε υποβιβάζει, αν δεν μηδενίζει, το ρόλο της. Και παραιτείται από το καθήκον της να μεταφέρει την άποψη της Αριστεράς για το πώς βλέπει τα πράγματα.

Μια εφημερίδα της Αριστεράς, τουλάχιστον όπως βλέπουμε εμείς το πράγμα, πρέπει να είναι ένας συλλογικός διανοούμενος σε έντυπη μορφή. Στο συγκεκριμένο ζήτημα φοβούμαστε ότι ο "Δρόμος" μετατράπηκε σε μέσο αναπαραγωγής της σύγχυσης. Και για να πούμε τη σκληρή αλήθεια: Η σύγχυση έτσι κι αλλιώς ζει και βασιλεύει. Δεν χρειάζεται να την αναπαράγουμε κι εμείς οι ίδιοι!

Τον "Δρόμο" τον διαβάζουμε από την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας του. (Επί τη ευκαιρία σας ευχόμαστε καλή επιτυχία!).

Ευχαριστούμε θερμά για την πρόσκληση που μας απευθύνεις. Προς το παρόν δεν μπορούμε όμως να ανταποκριθούμε.

Σε χαιρετούμε με τους αντίστοιχους φιλικούς και συντροφικούς χαιρετισμούς.


Τα λέμε.


ΥΓ Με ιδιαίτερη χαρά διαπιστώσαμε ότι δεν παρεξήγησες το ύφος μας (είμαστε συχνά "κακά παιδιά") και κατανόησες από ποιά σκοπιά ασκήσαμε κριτική.

Νοσφεράτος είπε...

ε μιας και η εδω αναρτηση με αφορά λεω να δηλωσω και εδώ το πόσο εκτιμώ την Πεντανοστιμη που δεν καθησε να ψαξει αν ειμαι ιδεολογικά ορθός και να με ταξινομησει αναλογως συμφωνα με τις τρεχοντες ιδεολογικους Προκρουστες αλλά αντιθετα απεδειξε εμπρακτως το οτι υπάρχουν ακμα ανθρωποι με ανοιχτο μυαλό και ζωντανια και ελλειψη ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ στην μπλογκοσφαιρα



Οσο για σας( η εσενα ) λέφτ Ουδεν σχόλιον . Τι να πει κανεις αλλωστε..οτι και να πει θα στραφει εναντιον του .. Ευχομαι να τα χιλιασετε και να παραξετε χιλιαδες αναρτησεις αναλογου υφους και ηθους ... Την Συμπαρασταση μου στον κ Μπουντουριδη (τον οπιο εκτιμώ απεριοριστα για την συστηματική δουλεια που κανει και το ηθος τους και στους λοιπους κατα καιρους Φιλτατους Μπλογερσ που αναφερονται εδω πέρα ΜΕΣΑ με τον τροπο που αναφερονται