Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2011

Πολιτικό κουίζ


ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΘΡΗΝΟΥΣ και τους κοπετούς για τα νέα μαύρα μαντάτα των 50 δις (ευρώ) που μας ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή από την «Νέα Εθνική Κυβέρνηση» —κατά την εύστοχη διατύπωση του товариш Яков—, βλέποντας την Αριστερά να ποιεί τη νήσσα στο γάντι που της[1] πέταξε ο ΓΑΠ (GAP) —«όποιος θέλει εκλογές να τις ζητήσει»—, και αναθυμούμενοι την πρόσφατη προτροπή του ΚΚΕ —«να εξεγερθεί ο λαός»—, είπαμε να σκαρώσουμε ένα κουίζ.

Το κουίζ στηρίζεται στις εξής υποθέσεις εργασίας:

A.
Ότι συνειδητοποιούμε πως η εξεύρεση 50 δις (ευρώ) σημαίνει πως θα πουλήσουμε τη μάννα μας και τον πατέρα μας.

B.
Ότι, καθώς βλέπουμε τον ΓΑΠ (GAP) να καγχάζει, μας πιάνει το περιβόητο ελληνικό φιλότιμο, και όχι μόνο σηκώνουμε το γάντι του, αλλά του κάνουμε και ρελάνς, λέγοντάς του «άμα είσαι άντρας ρε, έλα έξω να τα πούμε».

Γ.
Ότι, κάτι που του είπαμε «έλα έξω», κάτι η προτροπή του ΚΚΕ, βγαίνουμε όντως έξω. Και δεν γεμίζουμε μόνο την πλατεία Συντάγματος όπως έκαναν οι Αιγύπτιοι στην πλατεία Ταχρίρ, αλλά κάθε πλατεία Αθηνών, Πειραιώς και περιχώρων! Και τα κάνει επάνω του ο ΓΑΠ (GAP) και βγαίνει στον εξώστη της Βουλής ως άλλος Όθων και λέει:

«Εντάξει παιδιά, το ’πιασα το υπονοούμενο. Επειδή είμαι όλος αυτιά, σας ακούω. What the fuck you want?».


ΜΕ ΒΑΣΗ ΛΟΙΠΟΝ ΤΙΣ παραπάνω υποθέσεις εργασίας, σας προσκαλούμε να πείτε τι από τα παρακάτω θέλετε:


Ι. Εκλογες.

ΙΙ. Παραίτηση της κυβέρνησης και σχηματισμό άλλης, με σκοπό τη διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση (κούρεμα) του χρέους.

ΙΙΙ. Παραίτηση της κυβέρνησης και σχηματισμό άλλης, με σκοπό την άρνηση της πληρωμής του χρέους.

IV. Παραίτηση της κυβέρνησης και σχηματισμό οικουμενικής, με σκοπό τη δικαιότερη κατανομή των βαρών που συνεπάγεται η εξυπηρέτηση του χρέους.

V. Παραίτηση της κυβέρνησης και σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της οικονομίας ώστε να μειωθούν οι καταστρεπτικές συνέπειες της εξυπηρέτησης του χρέους.

VI. Παραίτηση της κυβέρνησης και κατάργηση κάθε κυβέρνησης με ταυτόχρονη εγκαθίδρυση της αποκεντρωμένης αυτοοργάνωσης των πολιτών.

VII. Άλλο (ποιο;).

VIII. Δεν γνωρίζω.ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΓΑΠ (GAP), είμαστε κι εμείς όλο αυτιά:

What the fuck we want? ;-)[1] Το γάντι το πέταξε γενικά στην αντιπολίτευση. Αλλά, δεδομένου πως, πρώτον, δεν μας είναι απολύτως σαφές ποιος είναι στην αντιπολίτευση και ποιος δεν είναι, και, δεύτερον, ότι ο καθένας νοιάζεται κατ’ αρχήν για τα δικά του, περιοριζόμαστε στην Αριστερά.


Η εικόνα, από το fergdawg.blogspot.com

18 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ VI , θα ηταν η καλυτερη εξελιξη πιστευω . γιατι ειναι αποδεδειγμενο οτι αυτο το "κρατος" φτιαχθηκε με ημερομηνια ληξεως .
γιωργος

George είπε...

καλησπερα,

θα ελεγα το VI ,αλλα επειδη δεν εχω και μεγαλη εμπιστοσυνη στους ελληνες (ουτε το μυαλο,ουτε την αξιοπιστια,ουτε τα @@ εχουν για να κανουν κατι τετοιο για να το πουμε σωστα ) θα πω το ΙΙΙ και επισης θα πω....
PLEASE MIND THE GAP BETWEEN THE TRAIN AND THE PLATFORM !!

οπου train βαλτε οτι θελετε (εγω θα ελεγα το μελλον μου/μας) και platform την ελλαδα !!

χαιρετω

Προλύτης είπε...

Στο υποθετικό σενάριο υπάρχει "ασυμμετρία" ανάμεσα στη βασική προϋπόθεση (γενικευμένη λαϊκή αντίδραση) και τις... ερωτήσεις επιλογών. "Αν γεμίσουν όλες οι πλατείες", και μόνο αυτό το γεγονός αλλάζει τη δυναμική του υπάρχοντος πολιτικοοικονομικού σκηνικού και μπαίνουν νέες προϋποθέσεις για νέες επιλογές. Το κουίζ φέρνει κάτι από αρωμα...αποδοχή της κατάστασης

καλωδιο είπε...

Καλησπέρα παιδιά.
Ήρθα.
Στα σχόλια εννοώ, γιατί στη σελίδα ξαναήρθα.
Δύσκολο το κουίζ σας, για απαιτητικούς λύτες.
Λοιπόν θα απαντούσα το VI, ως ευχή.
Τα VII και VIII είναι πιο κοντά στο πνεύμα του ποστ απ όπου ξεκινήσαμε την κουβέντα.

Τα ξαναλέμε!
(και μετά την Τσικνοπέμπτη)

LeftG700 είπε...

Δεν πρόκειται να σχολιάσουμε βέβαια τις επιλογές των φίλων που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του ποστ. Μια παρατήρηση μόνο. Οι τρεις[1] γνώμες που εκφράστηκαν εδώ είναι ελάχιστες σε σύγκριση με τις αναγνώσεις της συγκεκριμένης σελίδας. Οπότε δικαιούμαστε, νομίζουμε, να αναφωνήσουμε:

We don’t have a fucking clue what we want! ;-)

Τα λέμε


[1] Το σχόλιο του Προλύτη δεν πιάνεται, αφού δεν καταθέτει άποψη, παρά μόνο μεθοδολογική ένσταση. (Την οποία όμως δεν μπορούμε να κάνουμε δεκτή: κάθε τέτοιου τύπου διερεύνηση καταστάσεων δεν μπορεί να γίνει χωρίς την υπόθεση ‘ceteris paribus’)

Ανανεωτικός κομμουνιστής είπε...

Ως στρατηγικό στόχο επιλέγω το VI. Επειδή όμως είναι σαν να λέω "εδώ και τώρα κομμουνισμό" (τι "ανανωτικός κομμουνιστής" θα ήμουν αν δεν έλεγα και μερικά "κομμουνιστικά" πού και πού) επιλέγω σε ένα επίπεδο βραχυπρόθεσμο-μεσοπρόθεσμο το III. Και είμαι σίγουρος ότι αν κάποτε αρχίσουμε να υλοποιούμε το III, η επιλογή VI θα γίνεται πιο ορατή ως δυνατότητα (ενώ τώρα αποτελεί απλά wishful thinking).

ΥΓ: Τελικά ήθελα-δεν-ήθελα τη θεωρία των σταδίων την έβαλα από το παράθυρο (ωραίος "ανανεωτικός" να σού πετύχει).

kapetanios είπε...

Εκλογές εδω και τώρα
Και όχι με την διαδικασία εξπρές. Έχουμε πληρώσει πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια σε εκλογικές αναμετρήσεις , ας τα πληρώσουμε αυτήν την φορά αλλά να αξίζει τον κόπο (της ενημέρωσης)
Και ίσως, λέω ίσως, να καταφέρουμε να είναι οι μοναδικές εκλογές στην πολιτική μας ιστορία που η κοινωνία θα επιλέξει ανάμεσα σε πραγματικά διλλήματα

dimitris t είπε...

Το ΙΙΙ, και δύσκολο είναι!

Ανώνυμος είπε...

Λεφτ,
σωστό ζήτημα θέτεις.
Επίσης μου φαίνεται λογική η ένσταση του Προλύτη.

Ι. Το έβαλες χάριν παιδειάς, φαντάζομαι:-)
ΙΙ. Αυτό το έχει ήδη βάλει μπρος η υφιστάμενη κυβέρνηση
ΙΙΙ. Θα το ψήφιζα αν το διατύπωνες ως εξής: "...Με σκοπό τη σοβαρή διεκδίκηση της άρνησης της πληρωμής του χρέους."
IV. Αυτό αποκλείεται. Οποιος αποδέχεται την αδικία του χρέους, δεν μπορεί και να είναι υπέρ της δίκαιης κατανομής των βαρών που αυτό συνεπάγεται. Ασε που δεν γίνεται.
V. Παρομοίως μη ρεαλιστικό.
VI. Πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή για όσους δεν θέλουν να έχουν επιλογή.

Ανώνυμος είπε...

Το ερώτημα είναι τι θέλουμε στο άμεσα ορατό μέλλον , έτσι δεν είναι ;;;

VII άλλο : να γεμίσει ο κόσμος τους δρόμους επί μέρες , ξεκινώντας από τις 23/ΙΙ και βλέπουμε.

Αν μάλιστα πάμε σε εκλογές ως αποτέλεσμα θα χαρώ πολύ να δω πως ( στο όνομα της σωτηρίας της πατρίδας ) θα κατέβουν και άλλα σώβρακα και θα πέσουν και άλλες μάσκες.

Γιάκοβ

araticat είπε...

Θα διάλεγα το VI, αλλά όντας μισάνθρωπος με τους σύγχρονους έλληνες, μισάνθρωπος με τους σημερινούς αριστερούς, μισάνθρωπος με τον εαυτό μου, μισάνθρωπος με τους δενγνωρίζωδεναπαντώ, μισάνθρωπος με αυτούς που ψηφίζουν μια συνετή κυβέρνηση έστω άρνησης πληρωμής χρέους (νομίζω κάθε κυβέρνηση εξ ορισμού πρέπει να είναι συνετή κι η λέξη δεν μ'αρέσει),
διαλέγω το VII του αποπάνω γιάκοβ.

Τουλάχιστον ας ξαναγνωριστούμε στους δρόμους μπας και αλλάξουμε λίγο.

LeftG700 είπε...

Φίλε ανανεωτικέ,


Μη φοβάσαι τη θεωρία των σταδίων! Υπάρχει κανείς που π ρ ώ τ α διάβασε το Κομμουνιστικό Μανιφέστο και μ ε τ ά έμαθε γραφή και ανάγνωση; Άστους να λένε!

Ο σωστός κομμουνιστής πετάει μόνο τα βρωμόνερα. Όχι κ α ι το μωρό! ;-)


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε Καπετάνιε,


Παρά το γεγονός ότι δεν θέλουμε να σχολιάσουμε τις επιλογές όλων σας, για σένα θα κάνουμε μια εξαίρεση:

Πόσο καλή ψαριά έβγαλες κι είσαι τόσο αισιόδοξος;! ;-)


Τα λέμε (μπορούμε να συνεχίσουμε και στο επόμενο ποστ, αν θέλεις)

LeftG700 είπε...

Φίλε dimitris t,


Καλησπερίζουμε. Καιρό είχες να μας έρθεις (για να τα λέμε όλα! ;-) )


Τα λέμε (έχουμε και συνέχεια στο επόμενο ποστ...)

LeftG700 είπε...

Φίλε Herr K.,


Να το ψηφίσεις το ΙΙΙ, να το ψηφίσεις! Μ’ αυτή την έννοια το γράψαμε. Απλώς, με άλλη διατύπωση!… ;-)


Τα λέμε


ΥΓ Την ένσταση του Προλύτη εμείς την απορρίψαμε. Και επιμένουμε. Σκέψου μόνο το εξής: Η νέα κατάσταση, ισχυρίζεται, θα διαμορφώσει καινούργιες προϋποθέσεις νέες επιλογές. Όπως; Αν δεν μπορεί ούτε να τις σκιτσάρει με δυο γραμμές, μήπως έχουμε να κάνουμε με τη μεταφυσική της ελπίδας;

ΥΓ Να υποθέσουμε ότι σου φαίνεται λογική και η διαπίστωσή του («Το κουίζ φέρνει κάτι από αρωμα...αποδοχή της κατάστασης»);

LeftG700 είπε...

Товариш Яков Федотович Павлов,


Τι θα γίνει μ’ εσένα ορέ товариш; Τρίτη-Πέμπτη-Σάββατο εθνοκουμμουνιστής, και Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή ...αναρχοαυτόνομος; ;-)

Για πέρνα κι απ’ το επόμενο ποστ. Ούτε παραγγελιά να το είχαμε κάνει για απάντηση στο σχόλιό σου!


Увидимся

LeftG700 είπε...

Φίλε araticat,


Τουλάχιστον εμάς, που λέμε και καμιά κουβέντα μαζί, θα μας αφήσεις να …ζήσουμε; ;-)


Τα λέμε (πέρνα κι απ’ το επόμενο ποστ)

Ανώνυμος είπε...

Left,
δεν διαφωνούμε κάπου νομίζω, οπότε ας μην το διυλίσω άλλο. :-)