Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Θάλασσα πικροθάλασσα με τα φαρμάκια που ’χεις…


Επειδή εμείς ψαχνόμαστε ακόμα και επιπλέον είμαστε και διχασμένα κορμιά, δεν ρίχνετε καμιά ιδέα εσείς για τις ΑΟΖ και τα σχετικά —δηλαδή τι στο διάολο κάνουμε με Τουρκίες, Ισραήλ, ΗΠΑ, αραβικές χώρες και δε συμμαζεύεται— μπας και γίνει λίγο ‘‘παιχνίδι’’;


Η εικόνα, από το gdailynews.wordpress.com

44 σχόλια:

Γρηγόρης είπε...

Εννοείς τί κάνει η δική μας αστική τάξη κόντρα ή μαζί με τις υπόλοιπες,ή τί οφείλουμε να κάνουμε εμείς ως εργατικό-λαϊκό κίνημα;

LeftG700 είπε...

Φίλε Γρηγόρη, καλωσήρθες.


Εννοούμε το δεύτερο βέβαια, αλλά λαμβάνοντας υπ' όψη, τουλάχιστον όπως εμείς βλέπουμε τα πράγματα, ότι το ο σκοπός τού εργατικού-λαϊκού κινήματος είναι να μεταβληθεί από κίνημα αντιπολίτευσης σε συμπολίτευση.


Τα λέμε

not_me είπε...

Τι αλλο να κανουμε ?
Να μαζευτουμε σε μια πλατεια να μουτζωσουμε 1 ωρα ολοι μαζι προς την ανατολη (γιαυτο να παρουμε και καμια πυξιδα παιδια μαζι) και ολα ΟΚ !
Ετσι δεν.....λυνουμε πλεον τα προβληματα μας?

dimitris t είπε...

Φίλοι λεφτ, για να πω την αλήθεια έχω προβληματιστεί με την αφωνία ή τα μισόλογα της αριστεράς, κυρίως της ελλαδικής μια και δεν έχω τόσο επαφή με την κυπριακή!

Παρά ταύτα δεν μπορώ να δω με ποια λογική μπορεί κάποιος να αμφισβητήσει το δικαίωμα της Κύπρου στον φυσικό της πλούτο. Είναι λυπηρό που αυτό γίνεται υπό την προστασία Ισραήλ-ΗΠΑ αλλά δυστυχώς η Κύπρος δεν έχει ούτε την τεχνική υποδομή για εξόρυξη ούτε την διπλωματική και αμυντική ισχύ για να υπερασπιστεί μια τέτοια κίνηση και δεν βλέπω να υπάρχουν άλλοι πρόθυμοι για να αναλάβουν το κόστος.

Αν σε αυτά βάλουμε και τη σοβαρή πιθανότητα να αποτελέσει έναν από τους επόμενους στόχους του μπλόκ της τρόικας για μνημόνιο τότε η απόφαση της ήταν επιβεβλημένη!

Β.Δ. Καργούδης είπε...

@dimitris:
Δλδ κατά τη γώμη σας, όποιος σαν την Κύπρο
*έχει μεν την τύχη (ή την ατυχία, έτσι που το βλέπουν κάποιοι!...) στο οικόπεδό του να υπάρχουν προς εξόρυξη υδρογονάνθρακες,
και, αντίθετα,
*δεν διαθέτει
-την τεχνογνωσία εξόρυξης
(πώς, άραγε, θα την αποκτούσε, πριν από την εξόρυξη; ακαδημαϊκά;)
-ούτε πεντ' έξι αεροπλανοφόρα, να του βρίσκονται έτσι, για μια ώρα ανάγκη,
"....είναι λυπηρό -όπως λέτε- που αυτό
(η προσπάθεια για εξόρυξη δλδ)
γίνεται υπό την προστασία Ισραήλ-ΗΠΑ..."
ή όποιων, τέλος πάντων Ισραήλ ή ΗΠΑ, για δικούς τους συγκλίνοντες λόγους προσφέρονται προς τούτο;

Ενδιαφέρον....

Γρηγόρης είπε...

Καλησπέρα σύντροφοι!

Κατά την άποψή μου υπάρχουν αρκετές οπτικές γωνίες για να εξετάσει κανείς το θέμα των πετρελαίων και του φυσικού αερίου της ανατολικής Μεσογείου.Εγώ θα σταθώ σ'αυτήν που νοιώθω ότι αφορά εμάς,δηλαδή τις εργαζόμενες και λαϊκές τάξεις όλων των γύρω χωρών.

Πιστεύω ότι οι λαοί της Ελλάδας,της Τουρκίας,της Κύπρου,της Αιγύπτου,του Ισραήλ,της Παλαιστίνης κλπ,όχι μόνο δεν έχουν κάτι να κερδίσουν,αλλά ενδεχομένως να μπουν σε επικίνδυνες περιπέτειες με αυτήν την ιστορία.

Καταρχήν πραγματικοί κερδισμένοι εάν προχωρήσουν οι εξορύξεις,θα είναι:

α)Οι ιδιωτικές εταιρείες που θα αναλάβουν το δύσκολο έργο,και θα απαιτήσουν υψηλά,έως αποικιοκρατικά,ποσοστά επί των κερδών.Άλλωστε μετρημένες στα δάχτυλα είναι οι εταιρείες που κατέχουν την τεχνογνωσία και θα λειτουργήσουν στις προσφορές τους και τις απαιτήσεις τους ως καρτέλ.

β)Οι εφοπλιστές,πιθανότατα Έλληνες,και τυχόν αμερικανικές εταιρείες κατασκευής υποθαλάσσιων αγωγών σε συνεργασία με τους κάθε είδους πολιτικούς,λαμόγια,μιζαδόρους.

γ)Εκείνη/-ες η αστική τάξη/-εις που θα επιβάλλει το "δικό της",και θα νοιώσει ότι πέρα από τα όποια άμεσα οικονομικά οφέλη,θα κερδίσει κάθε είδους γεωστρατηγικούς πόντους στον ανταγωνισμό των υποϊμπεριαλισμών της ανατολικής Μεσογείου.

Για την ώρα το πάνω χέρι φαίνεται να το έχει ο άξονας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ με τη σιωπηλή συναίνεση των αμερικανών.Παρά την κακή κατάσταση των οικονομικών της χώρας η ελληνική αστική τάξη προχωράει τα σχέδιά της,ενώ αξίζει εδώ να θυμηθούμε την ακύρωση του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης πού τόσο επιθυμούσαν οι αμερικανοί και εφάρμοσε το τσιράκι τους ο ΓΑΠ.

Τί δεν θα κερδίσουν οι λαοί:

α)"Ανάπτυξη" και "θέσεις εργασίας".Το εργαζόμενο προσωπικό από τις εξέδρες άντλησης μέχρι τα τάνκερ,είναι ασήμαντο αριθμητικά ως προς τις εκατοντάδες χιλιάδες ανέργων της χώρας μας,ενώ οι εταιρείες θα χρησιμοποιήσουν πιθανότατα ξένο εξειδικευμένο προσωπικό στις εξέδρες,και ξεζουμισμένους αλλοδαπούς ναύτες στα πλοία.Εννοείται πως μόνο αισθήματα αλληλεγγύης τρέφουμε προς τους ξένους εργάτες,αλλά κάθε φασισταριό τύπου Άδωνη,που θα τσιρίζει για τις "θέσεις που ανοίγουν" πρέπει να παίρνει εγκαίρως την απάντησή του.

β)Βελτίωση των οικονομικών της χώρας τους.Πιστεύει κανείς το αντίθετο;

γ)Ηρεμία και ειρήνη στη Μεσόγειο με τον καθορισμό των ΑΟΖ και την οριστική νομή της λείας.Ίσα-ίσα θα γίνουν πιό συχνές οι κάθε είδους έριδες,εκβιασμοί,θερμά επεισόδια.Είναι δυνατόν η διπλανή αστική τάξη να "περνάει ζάχαρη" εν καιρώ παγκόσμιας οικονομικής κρίσης,και εσύ να τη βγάζεις με "φασόλια";

Τί θα χάσουν πιθανότατα οι λαοί:

α)Τις καθαρές θάλασσες και ακτογραμμές μαζί με τις οικονομικές δραστηριότητες που εξαρτώνται από αυτές,όπως αλιεία και τουρισμό.Αρκεί το πρόσφατο έγκλημα της B.P. στον κόλπο του Μεξικού,ή το Exxon Valdez για να μας το θυμίζει σταθερά,σε μια περίοδο που οι κρατικοί/τεχνικοί έλεγχοι και τα μέτρα προστασίας χαλαρώνουν επικίνδυνα ή εξαγοράζονται με χρήμα.Το σκάνδαλο με τον ρωσσικό νηογνώμονα λέει πολλά.

β)Την ειρήνη τους.Κυριολεκτικά!Δεν είναι διόλου απίθανο κάποια αστική τάξη,υπό τον αβάσταχτο φόβο της οικονομικής κατάρρευσης,αλλά κυρίως της κοινωνικής εξέγερσης εντός των συνόρων της,να αποφασίσει να το παίξει κορώνα-γράμματα με έναν μίνι(;) πόλεμο και να εκτονώσει εκεί την αγανάκτηση του κόσμου.
Μα θα αναρωτηθούν κάποιοι,"υπάρχει η Ε.Ε","στους αμερικανούς κανείς δεν πάει κόντρα,θα γίνει το δικό τους τελικά",κλπ. Αστεία επιχειρήματα συμπληρώνω εγώ.Η οικονομική κατάσταση ζορίζει επικίνδυνα για όλον τον πλανήτη.Και το καλοκαίρι του 1913 φαινόταν ήρεμο επίσης.Συνεπώς δεν το ρισκάρουμε.

Κλείνοντας,ως κομμουνιστής (ουχί σταλινικός),δανείζομαι τη ρήση των αναρχικών: "Το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του".Τουλάχιστον μέχρι να ανατρέψουμε αυτό το γαμημένο σύστημα.Ας εκμεταλλευτούν τα πετρέλαια οι επόμενες γενιές,που πιθανόν λογω της τεχνολογικής προόδου να μην τα χρειάζονται,και να τα αφήσουν για πάντα στο βυθό της Μεσογείου.

Ανώνυμος είπε...

Το δικαίωμα της Κύπρου αφορά μόνο τους Ελληνοκύπριους;
Οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν μερίδιο στα πετρέλαια;
Λ.

Ανώνυμος είπε...

συμφωνω απολυτα με τον γρηγορη, το Αιγαιο ανηκει στα ψαρια του και στον εαυτο του και στη μεσογειο , ατελειωτες κουβεντες περι υαφαλοκρηπιδων ,εναεριων χωρων ,υπερθαλασσιων χωρων και ενα σωρο μαλακιες , κοντευουμε να παθουμε συνθλιψη εγκεφαλου μ΄ολες αυτες τις μαλακιες.
γιωργος-λευκαδα

markos είπε...

Ας αφήσουμε τους καπιταλιστές να ερίζουν.
Τα συμφέροντά μας είναι η ειρήνη και η δουλιά.

Ανώνυμος είπε...

Ορέ λασκαράτε

Δηλαδή με ποιόν να μοιράσει η Κυπριακή Δημοκρατία το αέριο που θα βγεί στο οικόπεδο 12 ;;;

με τον Έρογλου ;;;

Είναι δεδομένο ότι και με ευθύνες της τότε Ελληνικής πλευράς η Κύπρος υπέστη εισβολή και διχοτόμηση. Έκτοτε με συνεχείς συμβιβασμούς φτάσαμε στο σημερινό εξάμβλωμα της ..ΤΔΒΚ που την αναγνωρίζει μόνο η Τουρκία και κάνα δυό ανύπαρκτοι στο παγκόσμιο πολιτικό χάρτη ( δεν θυμάμαι αν έχουν αναγνωριστεί και από τα νησιά Marshall :) ... ).

Δεν υπάρχει επίσημα και διεθνώς κατοχυρωμένη οντότητα με κρατική υπόσταση παρά μόνο αναγνωρισμένη Τουρκοκυπριακή κοινότητα - ακόμα μειονότητα , που διαπραγματεύεται ( υπό τη σκέπη του νεοθωμανού σουλτάνου )μια ..λύση για το Κυπριακό.

Είναι δική τους αποκλειστικά η ευθύνη για το γεγονός ότι μέχρι να επιλυθεί οριστικά το Κυπριακό και να ενωθεί το νησί κάτω από ένα λειτουργικό δημοκρατικό καθεστώς , βρίσκονται στη γωνία και δεν αποτελούν ουσιαστικά διεθνή κρατική οντότητα. Και επίσης είναι δική τους ευθύνη , μέχρι την αποκατάσταση της νομιμότητας στο νησί , που δεν θα πάρουν ούτε μετρικό τόνο από το αέριο που πιθανώς θα προκύψει.

Δικαίωμα στο αέριο και σε κάθε άλλη παροχή θα έχουν μόνο όταν το νησί ενωθεί κάτω από ένα λειτουργικό και δημοκρατικό καθεστώς , χωρίς ξένες δυνάμεις , εγγυήσεις , στρατεύματα , με πλήρη εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου και των ανθρώπινων δικαιωμάτων για ΟΛΟΥΣ , με τους έποικους να επιστρέφουν στη Τουρκία και τις περιουσίες να αποδίδονται στους δικαιούχους.

Τότε αγαπητέ θα έχουν ΔΙΚΑΙΩΜΑ , τώρα το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να εκβιάζουν , να σέρνονται από φόρουμ σε φόρουμ , να κωλυσιεργούν και να συμφωνούν μόνο σε "καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ ΤΔ και ΤΔΒΚ" , δηλαδή να παίζουν τις κουμπάρες με τους επικυριαρχους τους.

Αυτό που δεν θέλεις να δεις , και αρκετοί τίμιοι προοδευτικοί άνθρωποι μαζί με σένα , είναι ότι εδώ δεν πρόκειται ούτε για νομιμότητα , ούτε για ανθρώπινα δικαιώματα , ούτε για "ισονομίες" και άλλα ορέα.
Εδώ πρόκειται για γεωστρατηγικό παίγνιο διαρκείας , όπου η Άγκυρα κρατά όλους τους άσσους και οι Τουρκοκύπριοι ( απόλυτα εξαρτημένοι αμυντικά , οικονομικά , πολιτικά ) απλώς κάνουν τον αβανταδόρο.

Αν θέλεις και την άποψη μου για το Κυπριακό , όπως την έχω διαμορφώσει εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον είναι απλή : ΟΡΙΣΤΙΚΗ διχοτόμηση και ας τραβήξει ο καθένας το δρόμο του. Όσο η Τουρκία παίζει με αυτό το τρόπο δεν υπάρχουν ελπίδες για μια λύση λειτουργική και σύμφωνη με τη διεθνή νομιμότητα. Βέβαια η ελπίδα βγαίνει από το στόμα τελευταία , αλλά αυτό δε σημαίνει ότι υπό αυτές τις συνθήκες μπορούμε να βασιζόμαστε σε έωλες προσδοκίες και στις "καλές υπηρεσίες" του κου Ντάουνερ.

Το κατάντημα της Κύπρου είναι αποκλειστικό δημιούργημα και ευθύνη που βαραίνει το Βρεταννικό Ιμπεριαλισμό και τα επίχειρα καλούμαστε να πληρώσουμε , όπως και κάθε άλλος φουκαράς που είχε την ατυχία να βρεθεί στο τότε imperium.

Γιάκοβ

Ανώνυμος είπε...

Γιατί είναι αποκλειστικά δική τους ευθύνη (των Τουρκοκυπρίων) η διχοτόμηση;
Υπηρχε ένα καλό σχέδιο του ΟΗΕ, το σχέδιο Ανάν, που απέριψε η πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων.

Επίσης γιατί "Το κατάντημα της Κύπρου είναι αποκλειστικό δημιούργημα και ευθύνη που βαραίνει το Βρεταννικό Ιμπεριαλισμό", δεν υπάρχουν ευθύνες στον Μακάριο, στο Γρίβα, στη Χούντα, στον Σαμψών κλπ;

Νομίζω πως οι πατριωτικές πλειοδοσίες δεν είναι ο καλύτερος σύμβουλος και πάντως σε καμία περίπτωση ο δικαιότερος. Τις πληρώσαμε το 1897, το 1922, το 1974.
Αλλά και όταν έβγαλαν την Ελλάδα εδαφικά κερδισμένη (1904-1908) δεν σημαίνει πως είχαν σοβαρό ηθικό έρεισμα και πως δεν άφησαν πίσω τους τη δυσοσμία αθώων πτωμάτων. Εκτός κι αν δεχθούμε πως αληθές είναι το εθνικόν για να αντιστρέψω τα λόγια του ποιητή.

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή τώρα Λασκαράτε μου προσάπτεις εθνική πλειοδοσία ορέ ;;;

Όσο για το πόσο καλό είναι το σχέδιο Ανάν καλό θα ήταν να διαβάσεις τη ΝΟΜΙΚΗ ανάλυση του τότε Γενικού εισαγγελέα Α. Μαρκίδη και των συνεργατών του ( επί Κληρίδη ακόμα ) για να καταλάβεις ότι πέρα από τη κατάφωρη αδικία αυτό το εξάμβλωμα δεν υπήρχε περίπτωση να λειτουργήσει στη πράξη.

Τώρα για τιο ποιοί είχαν ευθύνες για το Κυπριακό θα χρειαστεί να ψάξουμε πολύ και σίγουρα θα συμπεριλάβουμε αρκετούς από αυτούς που προτείνεις , αλλά τη ΚΥΡΙΑ , ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΗ και ΔΙΑΡΚΗ ευθύνη για το πως φτάσαμε ε΄δω έχουν αδιαμφισβήτητα οι εγγλέζοι ιμπεριαλιστές είτε αυτό αρέσει σε μερικούς "εκσυγχρον8ιστές" είτε όχι. Και τα ίδια και χειρότερα βλέπουμε σε κάθε χώρα που άφησαν ρημάδι κατά την υποστολή του UNION JACK .


Γιάκοβ

ΥΓ Οι Τουρκοκύπριοι τελικά μικρή έχουν ευθύνη , τη μεγαλύτερη έχει η Τουρκία η δε διχοτόμηση είναι γεγονός.

Ανώνυμος είπε...

Για όλους όσους εδώ διακινούν ευκολίες του τύπου "το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του" , "ελεύθερες και καθαρές παραλίες για όλους" και "θέλουμε ειρήνη και δουλειά" να επισημάνω ότι η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ πολιτική στην οποία έχει καθήκον να εμπλέκεται και να λειτουργεί η αριστερά που σέβεται τον εαυτό της , δεν περιλαμβάνει τέτοιες εκφράσεις.

Εδώ παίζονται οικονομικά και γεωπολιτικά παιχνίδια που θα έχουν ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ επίδραση και στα συμφέροντα του εργαζόμενου λαού. Η ενημέρωση , η παρακολούθηση , η ανάλυση και η παρέμβαση σε αυτά τα τεκταινόμενα είναι υποχρεωτική ΚΑΙ για την Αριστερά.

Αν ΔΕΝ θέλετε να βρεθείτε ξαφνικά με τις κανονιοφόρους μπροστά σας , καλό θα είναι να αντιληφθείτε και τις δυνατότητες ( αλλά και τα όρια ) της διεθνούς νομιμότητας , των διπλωματικών και διακρατικών σχέσεων και να κοιτάξετε να επωφεληθείτε

Συγγνώμη για το τόνο , αλλά όταν βλέπω τέτοιες ( τάχα μου ) ΜΛ αναλύσεις μούρχεται κόλπος και είμαι σε ηλικία δύσκολη...

Γιάκοβ

Ανώνυμος είπε...

Aν η αριστερα θελει να σεβεται τον εαυτο της θα πρεπει να παρει ,εστω καποτε χαμπαρι οτι και το νερο εχει ποιοτητες...και δεν ειναι θεμα νομικο.χρεαζεται γνωση της ιστοριας και του πολιτισμου για να καταλαβει κανεις τι ειναι αιγαιο , και οχι πετρελαια ,συμφεροντα , κεφαλαια και διαφορες τετοιες εννοιες.
γ.λ

Ανώνυμος είπε...

Μόνο που αυτοί που παίζουν το παίγνιο ( στις πλάτες μας ) Γεώργιε από τη Λευκάδα , αν κατάλαβα καλά , δεν ασχολούνται με τέτοιες λεπτομέρειες που δεν παίζουν ΚΑΝΕΝΑ ρόλο στη τρέχουσα πραγματική πολιτική σκηνή. Και σε αυτή τη τρέχουσα και επείγουσα πραγματικότητα δεν μπορεί η αριστερά που ΣΕΒΕΤΑΙ τον εαυτό της να τσιλιμπουρδίζει με τέτοιες εξυπνάδες. '

Γιάκοβ

Ανώνυμος είπε...

Όχι δεν σου προσάπτω εθνικισμό σου προσάπτω κάποια μικρή μεροληψία υπέρ της ελληνοκυπριακής πλευράς.
Για το σχέδιο Ανάν δεν θα με πείσει ο πολιτευόμενος εσαγγελέας που ήταν και υποψήφιος Πρόεδρος.
Σου θυμίζω πως και η ηγεσία του ΑΚΕΛ ήταν αρχικά υπέρ του σχεδίου Ανάν, που εγώ το θεωρώ ως μια ακόμη χαμένη ευκαιρία για την Κύπρο.
Δεν βρίσκω δίκαιο να στριμώχνεται ο τουρκοπριακός λαός που σε ένα ταξίδι που είχα κάνει στην Κύπρο τον βρήκα καλοπροαίρετο, παραπονούμενο, φιλικό και συμπαθέστατο.

Τι να κάνουμε, δεν μπορούμε να έχουμε ίδιες απόψεις παντού, εγώ σου αναγνωρίζω την καλή προαίρεση, δείξε λοιπόν κι εσύ κατανόηση.
Λ.

Ανώνυμος είπε...

λασκαράτε

μπορώ να σου δείξω απέραντη κατανόηση γι αυτό που είσαι , αλλά όχι γι αυτό που λες.

Οι Τουρκοκύπριοι είναι πράγματι και συμπαθείς και φιλικοί γιατί ξέρουν ότι όσο τους στέκονται μπάστακες οι κατοχικές δυνάμεις και οι σχεδόν δια της βίας προσαχθέντες έποικοι , δεν έχουν ελπίδα να δουν άσπρη μέρα. Γι αυτό και αρκετοί από αυτούς πάνε κάθε μέρα για δουλειά στα ελεύθερα εδάφη.

Τώρα το νομικό κείμενο που συνέταξαν οι υπηρεσίες του Γεν. Εισαγγελέα αξίζει να το διαβάσεις , υπάρχει στο διαδίκτυο.
Ο Α. Μαρκίδης υπήρξε για χρόνια τσιράκι του Κληρίδη που δεν είχε ΚΑΝΕΝΑ πρόβλημα με το σχέδιο Ανάν , ενώ η έκθεση συντάχθηκε για το δεύτερο σχέδιο Ανάν , πριν ανέβει στη Προεδρία ο Παπαδόπουλος και πριν αλλάξει επί τα χείρω το σχέδιο στη τρίτη και τελική εκδοχή του.

και αν παρόλα αυτά ο Α. Μ. δεν έχει εχέγγυα αξιοπιστίας , γιατί έχει παρόμοια εχέγγυα ο Αναστασιάδης , ο μητσοτάκης ή ο Γιωργάκης ( καθώς και μερικοί ΗΛΙΘΙΟΙ ) του τότε ΣΥΝ που υποστήριζαν το σχέδιο και τρομοκρατούσαν τους πάντες ότι είναι Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ευκαιρία ;)

Το ότι το ΑΚΕΛ είχε αρχικά θετική γνώμη δε μου λέει τίποτα . Πέραν του γεγονότος ότι λόγω πίεσης από τη ΒΑΣΗ άλλαξε τότε θέση , έχει και αυτό χεσμένη διαχρονικά τη φωλιά του , όπως φαντάζομαι είσαι σε θέση να γνωρίζεις...

Γιάκοβ

Ανώνυμος είπε...

και τι να τα κανουμε εμεις τα πετρελαια? υπαρχει ποτε περιπτωση χωρα σαν την ελλαδα να μπορεσει ποτε να εκμεταλευθει τα πετρελαια? το μονο που θα καταφερει στο τελος θα ειναι να χασει και τα νησια
γ.λευκαδα

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή ορέ Γιώργη επαναστάτη από τη λευκάδα μήπως είναι καλύτερα να τα δώσουμε από τώρα στο ..φίλο τούρκικο λαό για να τρώνε αυτοί τα πετρέλαια , μήπως ο Τσάβες να τα δώσει στη ΒΡ ή στη Κολομβία για να είναι επαναστάτης με πατέντα...

Να το πω και αλλιώς αν δε το καταλαβαίνεις : Κάθε χώρα , ακόμα και η Κίνα ή η Κούβα έχει και προασπίζει όπως μπορεί τον εθνικό της πλούτο. Τον εκμεταλλεύεται όπως μπορεί με συμφωνίες , συμβιβασμούς , παραχωρήσεις , όπως το έκανε και ο μέγας επαναστάτης σου Λένης με τη ΝΕΠ και με τους κουλάκους. Και εμπλέκεται ( ο Λένης ) στη Πραγματική πολιτική , πάει στο Μπρεστ Λιτόφσκ και τα "βρίσκει" με το Κάιζερ παραχωρώντας και μέρος της επικράτειας του. Δεν κάθεται να περιμένει το μάννα εξ ουρανού , ούτε σαλιαρίζει με άλλα παιδάκια ελπίζωντας στη παγκόσμια επανάσταση και τον από μηχανής κομμουνισμό.

Γιάκοβ

( Λέφτηδες συγγνώμη για το τόνο , αλλά δεν τα αντέχω αυτά τα αναρχοφιλελεύθερα κορδελλάκια )

Ανώνυμος είπε...

δεν πειραζει που δεν καταλαβαινεις , καλο βραδυ .
γ.λ

Ανώνυμος είπε...

Άκου Γιάκοβ,
για μένα λυδία λίθος της δημοκρατίας και της αριστερωσύνης είναι το να βλέπεις και το δίκιο του άλλου. Οι Τουρκοκύπριοι έχουν ταλαιπωρηθεί όχι μόνο από τον τούρκικο εθνικισμό αλλά και από τον ελληνικό. Το ΑΚΕΛ όφειλε να έχει μια σταθερή γραμμή φιλίας και προσέγγισης με τους προοδευτικούς Τουρκοκύπριους. Παλιά το έκανε τώρα εκφυλίστηκε σε ένα ηθικά συμβιβασμένο κόμμα που ασκεί εξουσία, όχι με τον καλύτερο τρόπο.
Η προωθηση της ελληνο-τουρκικής κυπριακής φιλίας έπρεπε να είναι η πρώτη του προτεραιότητα.
Θα είναι θλιβερή μια διχοτόμηση της Κύπρου, υπάρχουν τόσα ελληνικά μνημεία στη Βόρειο Κύπρο, υπάρχει το Χαλά Σουλτάν Τεκκέ, το γραφικό τζαμί με τον τάφο της συγγενούς του προφήτη της Ουμ Χαράμ,το 4ο στον κόσμο σημαντικό μουσουλμανικό προσκύνημα στη Νότια Κύπρο, υπάρχουν παλιές φιλίες, δεσμοί και ανθρώπινα αισθήματα. Οι καλόπιστοι άνθρωποι οφείλουν να είναι ειρηνοποιοί και συμφιλιωτές.

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή εσύ ορέ Λευκαδίτη Γιώργη καταλαβαίνεις ;;;

καλημέρα

Ανώνυμος είπε...

λασκαράτε

είναι προφανές ότι μιλάμε για διαφορετικά πράγματα.

Εδώ που είναι τα πράγματα έχουμε

α)Κατοχή της ...βόρειας Κύπρου από το Τουρκικό στρατό και συνεχείς τσαμπουκάδες

β)Συνεχής κωλυσιεργία και προβολή νέων απαιτήσεων στις διακοινοτικές συνομιλίες , και από την άλλη ΑΠΑΙΤΗΣΗ για σύντομη λύση μέσα στο 10 εξάμηνο του 2012 ( λόγω ...υποτίθεται προεδρίας στην ΕΕ )

γ) συνεχείς τσαμπουκάδες σε εθνικό εναέριο και θαλάσσιο χώρο της Κύπρου (προ ημερών το αεροπλάνο του Ερντογάν ούτε σχέδιο πτήσης δε κατέθεσε. Τα τουεκικά F16 πετάνε από εκεί πάνω όποτε γουστάρουν.

δ) διαρκής μη εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Άγκυρας από τη ..Τουρκία

ε) και εσχάτως , μόλις χτές , υπογραφή συνφωνίας - κωλόχαρτου από ΤΔ και ..ΤΔΒΚ για "υφαλοκρηπίδα" και "ΑΟΖ στη ...Ν.Υόρκη , έρευνες που θα συνεχιστούν και κάτω από το Καστελλόριζο.

Επομένως αν οι καλοπροαίρετοι , φιλικοί και συμπαθείς ΤΚ θέλουν ακόμα να εξαρτήσουν την ύπαρξη τους και το μέλλον τους από την Νεοοθωμανική περιφερειακή ...υπερδύναμη , να φάνε στη μάπα σαρίες , κατοχικά στρατεύματα και εποίκους , η επιλογή είναι δική τους.

Καλώς ή κακώς ο Χριστόφιας τους έχει ήδη παραχωρήσει σχεδόν τα πάντα στις εκ του ..σύνεγγυς συνομιλίες. Και η διαφορά είναι ότι ο μεν Έρογλου παπαγαλίζει αυτά που του λένε τα εξ Ανατολίας αφεντικά του , ενώ ο Χριστόφιας διαπραγματεύεται χωρίς νταβάδες πάνω από το κεφάλι του.

Δεν είναι δυνατόν αγαπητέ να εξακολουθεί η Κύπρος μετά από 40 σχεδόν χρόνια να πληρώνει τα λάθη των Ελλαδιτών , της χούντας και το τσαμπουκά των Τουρκαλάδων και ακόμα να στήνει κώλο.

Δεν είναι αποδεκτό να εξακολουθούμε να φορτώνουμε τις ευθύνες στην Ελληνοκυπριακή μεριά σήμερα ( όχι πως δεν υπάρχουν , αλλά νισάφι πλέον , η κύρια ευθύνη για το αδιέξοδο είναι αλλού )

Ο Χριστόφιας στις συνομιλίες έχει επιδείξει διάθεση υποχώρησης , διαπραγμάτευσης , ειλικρίνειας ... καιρός είναι να το κάνουν και οι απέναντι.

Και αέριο θα δικαιούνται όταν το κυπριακό λυθεί οριστικά , λειτουργικά και δημοκρατικά με δικαιώματα και κοινοτικό κεκτημένο για όλους και με τα κατοχικά στρατεύματα πίσω στη Μερσίνα.

Αλλιώς ας κάνουν και αυτοί αίτημα στη ΓΣ του ΟΗΕ για αναγνώριση , να δούμε τι ψάρια θα πιάσουν.

Και αν ΔΕΝ θέλουν ας μείνουν εκεί , με τη Κύπρο οριστικά διχοτομημένη , δέσμιοι των απέναντι αφεντικών τους και στη παρατεταμένη φτώχεια και δυστυχία και απομόνωση τους.

( τα ίδια τρομοκρατικά άλλωστε δεν έλεγαν και για τους ΕΚ όσοι υποστήριζαν τότε το σχέδιο Ανάν ;; )

Φίλτατε Λασκαράτε

Τι να τη κάνω τώρα τη λυδία λίθο της δημοκρατικότητας και της αριστερωσύνης που μου λες. Εξωτερική πολιτική και διπλωματία , διεθνείς σχέσεις , ενεργειακά παίγνια κτλ δεν επιλύονται με τέτοιες λογικές.. δυστυχώς λέω , αλλά οπωσδήποτε όχι με τέτοιες λογικές.

Δες ότι οι Τουρκαλάδες δεν τολμούν να πλησιάσουν το οικόπεδο 12 και ασχολούνται με παράπλευρες κινήσεις και πιέσεις. Αν ξαφνικά τους πλακώσει η Ισραηλινή αεροπορία με τα F15 κινδυνεύουν να ξεφτιλιστούν σε τέτοιο βαθμό που θα κάνουν μισό αιώνα να συνέλθουν.
Οπότε , οι παλληκαράδες , θα ασχοληθούν με λιγότερο καφτές πατάτες , εκτοξεύοντας πανταχόθεν απειλές και μεγαλοστομίες .

Έτσι είναι ( δυστυχώς ) τα πράγματα και η Κύπρος ( καθώς και η Ελλάδα ) πρέπει να πορευτεί μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον , και τα "δικαιώματα" ΤΚ και ΕΚ ήσαν , είναι και θα γίνουν προσφάι στις βουλές των ισχυρών. Άρα ο καθένας προσπαθεί να επωφεληθεί με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

Όλα τα άλλα είναι ευχές και όνειρα... ;)

Γιάκοβ

demetrat είπε...

κατά την ταπεινή μου γνώμη , αυτή ήταν η πιό ρεαλιστική κίνηση που έκανε ποτέ προς όφελός της η κύπρος.
Έτσι κι αλλιώς με το να παριστάνουμε πως "αγνοούούμε" το Ισραήλ,έχουμε καταντήσει χειρότεροι κι από στρουθοκάμηλο.
Αφού ακόμα κιάν φασιστικό το ανεβάζουμε , φασιστικό το κατεβάζουμε, και κυκλοφορούμε με παλαιστινιακές μαντήλες ,
αυτό που θέλει η αμερική και το ισραήλ κάνουμε στο τέλος .
Οπότε δεν καταλαβαίνω ,- καθώς όλοι είμαστε μεγάλα παιδιά -, γιατί θα πρέπει να είμαστε και κερατάδες και ζημιωμένοι.
Όσο αφορά την "αγωνία" μας μη και δεν πάρουν το μερτικό τους οι καημένοι οι έποικοι(γιατί είναι πιά πλειοψηφία σε σχέση με τους τουρκοκύπριους ) μη χολιάζετε οι δίκαιοι, οτιδήποτε μπαίνει σε χρήμα στην κυπριακή δημοκρατία , είτε από την ευρωπαική ένωση , είτε από κονδύλια της κυπριακής δημοκρατίας, μοιράζεται μιά χαρά και από πάντα.
Από που νομίζετε πως επιβιώνει το κατεχόμενο τμήμα;Η τουρκία έχει ελαττώσει από καιρό τα φράγκα που έστελνε.
δ

demetrat είπε...

α και γιά να μη ξεχνιόμαστε
δεν υπάρχει βόρεια κύπρος και νότια κύπρος.
υπάρχει η κύπρος , που το βόρειο τμήμα της βρίσκεται υπό το καθεστώς τουρκική κατοχής και εποίκισης.
δ

Ανώνυμος είπε...

Πες τα μωρέ Ντομάτα μου
για να μη τα λέω μόνο εγώ ;)

Γιάκοβ

demetrat είπε...

παπούλη ,
τι να πω τρομάρα μου.
εδώ κοντεύουμε να δώσουμε άφεση αμαρτιών στους τούρκους γιατί πηδήξανε την ελληνική μειονότητα στην τουρκία γιατί ...κουνιότανε λέει υπέρ το δέον η ρουφιάνα....., μόνο και μόνο γιά να δηλώσουμε την αποστασιοποιημένη αριστεροσύνη μας...
εξ άλλου ,
Τα ίδια τρομοκρατικά έλεγαν ( οι πολιτικοί τους )στους κύπριους πολίτες, και μέχρι πέρσυ, πως άν δεν δεχόταν λύση λέει μέχρι το τέλος του '10 στο σχέδιο στησιματος στα τέσσερα και χωρίς βαζελίνη ,το προτεινόμενο δηλαδή, θα άνοιγαν τα λιμάνια των κατεχομένων επισημως και διάφορα άλλα ευρωφασιστικά μπουρδέματα.
Μαλιασε η γλώσσα μου να πλακώνομαι με γνωστούς και αγνώστους πως το μόνο που θα τους κάνουν οι ευρωπέη θάναι αέρας με κινέζικη βεντάλια.
Ας ήτανε καλά ο πρόεδρός τους ο Παπαδόπουλος που τους δούλεψε και καλά τους έκανε , που είχε πει την φοβερή ατάκα, όταν τότε την έφερε στον Γιωργάπη (που είχε λυσσάξει υπερ του σχεδίου αναν)και τα λοιπά ευρωπαικά κοθώνια,

" http://www.youtube.com/watch?v=4iFVwxe8SNM

Μόλις κατάλαβαν οι κύπριοι πως θα τους κάνανε αέρα με κινέζικη βεντάλια ,αρχίσανε τα κονέ με το ισραήλ γιά την αοζ.Και καλά κάνανε.


(πράμμα που τόπαιξε ψιλοάρνηση αίγυπτος τότε κάτω από τις παραινέσεις του κουμπάρου ερντογάν, αλλά κι αυτηνής έρχεται η σειρά.Σιγά μη κουνηθούν "οι επαναστάτες" στους αμερικάνους)

υ.γ
εγώ να δεις πόσο γλυκειά μελάτη , προσηνής, και καλοπροαίρετη θα ήμουνα άμα με δίνανε μονοκατοικία στη σινώπη τζάμπα... Θα έπινα όλο το βόσπορο!

;)

δ

LeftG700 είπε...

Ορέ demetrat! Ποιος "παπούλης" μάς τσαμπουνάς; Εδώ, επειδή έχουμε ανακηρύξει καθεστώς Λαϊκής Δημοκρατίας, ο товариш αισθάνεται σαν στο σπίτι του (το παλιό του εννοούμε) και εμφανίζεται με το κανονικό του όνομα! Μάλλιασε η γλώσσα μας να το λέμε!

Φάει τώρα μια επίπληξη για να μάθεις! Μαζί, κι ένα πρόστιμο 50 ευρώ, που θα φροντίσουμε να σου έρθει μαζί με το λογαριασμό τής ΔΕΗ!* ;-)


Τα λέμε


* Αυτό κάνει κι ο Μπένι; Και λοιπόν; Άσπρη γάτα, μαύρη γάτα, αρκεί να πιάνει ποντίκια! ;-)

demetrat είπε...

χα χα χχαααααααααααχααα

και νάξερες τι θα το κάνω το πρόστιμο....και τη λαϊκή δημοκρατία!!!
χα χα χα χέστ΄κα απ' το φόβο μ' τώρα.

(α άκου να σου πω, και γω ως δήμητρα παρουσιάζομαι, αλλά ντομάτα με λέει αυτός , οπότε ....αλληλοαφηνόμαστε )
*επί του θέματος έχουμε κάτι;

υ.γ
δεν αντελήβην τη λές περί Μπένιδος;.Πιάνει ποντίκια ο Μπένης;

δ

LeftG700 είπε...

Ορέ Δήμητρα (Ντομάτα), μη το χοντραίνεις το παιχνίδι, γιατί σε βλέπουμε στο γκουλάγκ τής ορεινής Πίνδου (που θα φτιάξουμε) να κόβεις ξύλα με μαχαίρι τής κουζίνας! ;-)

Βεβαίως και πιάνει ποντίκια ο Μπένης! Δεν θα μας τα πάρει μέσω ΔΕΗ;

Επί του θέματος θα έχουμε ποστ. Εντός τής ημέρας, κατά πάσα πιθανότητα.


Τα λέμε

demetrat είπε...

εμένα μη με αφήσετε με μαχαίρι , ούτε καν σε ορεινο γκουλαγκ, γιατι θα κόψω ό,τι βρω, εκτός από ξύλα
χαχαχαχαχαχαχαα

Υ.Γ
Κάτσε να δεις τι θα πιάσει στο τέλος,ο πρωθυπουργεύων γιατί εμεις(φίλοι και οικογένεια ) θα περιμένουμε να μας το κόψουν το ρευμα πρώτα και μετά θα το ξανασυνδεσουμε...
(εξ άλλου ποιος ζει ποιος πεθαινει μεχρι τοτε)
δ

Ανώνυμος είπε...

Κυρά Ντομάτα

αν δε ξέρετε πως να κάνετε μπαιπάς το ρολόι από το μπαροκιβώτιο , έρχομαι εγώ...:_

Γιάκοβ

ΥΓ Εδώ θα με λες Γιάκοβ λέμε...

demetrat είπε...

οκ,
βεβαίως και δεν έχωμεν εντρυφήσει επί του συγκεκριμένου μπάι πάς, οπότε η βοήθεια δεκτή με μεγάλη χαρά.Οπότε έχετε ελευθέρας ως τα τέλη οκτωβρίου που θα ξαναπαίξω τον Καντιφλας.

υγ
γιατί; αλλάζεις σε τίποτα εδώ; ή έχασα καμμιά συνέχεια, πέστε μου ρε παιδιά και μένα..

δ

markos είπε...

Προς Γιάκοβ
Οσοι ξεχνάνε το βασικό σύνθημα της αιστεράς ,, θέλουμε είρήνη και δουλιά,, και μπλεκτούν στο πιος έχει δικιο και άδικο απο την παρέα των καπιταλιστών, θα καταλήξει στον πάτο του αιγαίου τροφή στα ψάρια, για να υπερασπιστεί τους καπιαταλιστές του.

Γρηγόρης είπε...

'Ααα.. markos θα σε μαλώσω,κακό παιδί! Όταν θα μπαίνεις να γράφεις εδώ μέσα,και ειδικά όταν θα απευθύνεσαι στον "ταβάριτς" Γιακώβ,θα τραγουδάς πρώτα τον εθνικό ύμνο και μετά θα μιλάς.Και μόνο εάν έχουν φουσκώσει πρώτα τα στήθη σου από εθνική υπερηφάνεια!

Εδώ θα εκφέρεις σοβαρό και υπεύθυνο πολιτικό λόγο.Δε θα διακινείς ευκολίες και δημαγωγίες του στυλ: "Το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του" ή "θέλουμε ειρήνη και δουλειά" και λοιπά αναρχοφιλελεύθερα κορδελάκια!

Η εποχή των αιθεροβάμονων Λένιν που ξεγελούσαν τον ρωσσικό λαό με ατάκες του στυλ "ψωμί,γη,ειρήνη", εν μέσω παγκοσμίου πολέμου παρακαλώ(!!!),έχει περάσει ανεπιστρεπτί.Ας είναι καλά ο πατερούλης που τους έστρωσε μετά με το βούρδουλα και τη βοήθεια των "δικών του ταβάριτς" της αναδυόμενης νομενκλατούρας,και τούς επανεμφύσησε το εθνικό μεγαλορωσσικό φρόνημα.

Αμ τα άλλα τα γαϊδούρια,ο Καρλ και η Ρόζα; Οι αγγλικές κανονιοφόροι κόντευαν να βρεθούν έξω από το Κίελο,και αυτοί οι αναρχοκορδελάκηδες καταψήφιζαν τους εξοπλισμούς ρε! Ας είναι καλά οι συνεπείς,σοβαροί,υπεύθυνοι και προπάντων αριστεροί συνάδελφοί τους βουλευτές,που με αίσθημα εθνικής σοφρωσύνης ψήφισαν το σωστό και έσωσαν την Πατρίδα τους! Το "π" κεφαλαίο πάντα παρακαλώ.
Γρήγορα φυλακή το ζευγάρι της εθνικής μειοδοσίας.Κι όταν το Γενάρη του '19 ξανακουνήθηκαν,ο Έμπερτ και ο Νόσκε καθάρισαν.Τους πέταξαν στο ποτάμι και ησυχάσαμε.Άμα πια..!

Αν και πλατειάζω markos,δε μπορώ να μην αναφερθώ και στο δικό μας εθνικό μειοδότη,τον Παντελή Πουλιόπουλο.Αυτόν τον σύγχρονο Εφιάλτη που κήρυττε τον επαναστατικό ντεφαιτισμό στο μικρασιατικό μέτωπο και έβαλε το λιθαράκι του στην ήττα του έθνους.Κι είχε τα μούτρα ο αλήτης να γυρίσει και να μετασχηματίσει το ΣΕΚΕ σε ΚΚΕ!

Φτάνει πια,όπως εύστοχα σημειώνει και η Ντόρα μας.

Γι αυτό markos να προσέχεις! Τον φανερό εχθρό σου,τον βλέπεις και φυλάγεσαι.Ο διπλανός σου αριστερός θα σε "δώσει στεγνά" την κρίσιμη στιγμή,εάν βεβαίως αντέξει η καρδιά του μ'αυτές τις αντεθνικές ασχήμιες που διαβάζει..

dimitris t είπε...

Διαφωνεί κανένας πως τα (άθλια, κακά, καπιταλιστικά) κράτη έχουν δικαίωμα στις πλουτοπαραγωγικές πηγές τους;

Ανώνυμος είπε...

Αρχίδι που σε λένε Γρηγόρη

Αυτό το έσχατο σκατό που έγραψες :

"Γι αυτό markos να προσέχεις! Τον φανερό εχθρό σου,τον βλέπεις και φυλάγεσαι.Ο διπλανός σου αριστερός θα σε "δώσει στεγνά" την κρίσιμη στιγμή,εάν βεβαίως αντέξει η καρδιά του μ'αυτές τις αντεθνικές ασχήμιες που διαβάζει.."

ή θα το πάρεις πίσω με πολλές πολλές συγνώμες ή όποτε εμφανίζεσαι εδώ θα τρως βρισίδι..

Γιατί είναι καλύτερα να σε βρίζουν με τη γλώσσα της τρούμπας πχ. : μουνόπανο , παρά να σε πούνε χαφιέ ( "δώσει στεγνά" ) , τουλάχιστον όσο αφόρά τη δική μου αντίληψη ηθικής.

και σε αυτό ( Λέφτηδες ) δε κάνω πίσω

Γιάκοβ

ΥΓ είναι προφανές ότι με την επιχειρηματολογία του κυρίου δε πρόκειται να ασχοληθώ. Μου αρκεί το ποιόν του όπως το εξεδήλωσε με τη τελευταία του παράγραφο

Γρηγόρης είπε...

προς Γιάκωβ,

1)Έχεις δίκιο.Ξαναδιαβάζω το σχόλιό μου,γραμμένο με βιασύνη και εκνευρισμό για την ιστορική στάση της σοσιαλδημοκρατίας και λοιπής αριστεράς σε κρίσιμες στιγμές,και έτσι όπως είναι γραμμένη η τελευταία παράγραφος σε στοχοποιεί.Είναι λάθος γραμμένη.

2)Αν και προφανώς διαφωνούμε στο πολιτικό θέμα που διαπραγματεύεται το άρθρο,δεν υπήρχε λόγος να σου αποδώσω προσωπικό χαρακτηρισμό,αφού ούτε γνωρίζω την ιστορική σου διαδρομή,ούτε το σύνολο των αντιλήψεών σου σε υπόλοιπα θέματα.Δεν μπορώ ωστόσο να το αποδείξω αυτό εκ των υστέρων.Αν παρόλαυτά εξακολουθείς να πιστεύεις ότι αυτός ήταν ο στόχος μου,να σε θίξω προσωπικά,σου ζητώ συγγνώμη.Λόγω απροσεξίας.

3)Οι δικές σου βρισιές,τα "αναρχοφιλελεύθερα κορδελάκια",και το αν θα ξαναασχοληθείς μαζί μου,δε με ενοχλούν.Στον διαδικτυακό διάλογο οι παρεξηγήσεις και οι παρερμηνείες είναι σύνηθες φαινόμενο,συχνά μη αποφευκτό.

προς leftg700,

Ότι γράφω παραπάνω στον Γιάκωβ,ισχύει και προς όποιον άλλον δικαιολογημένα ενοχλήθηκε.Αν κρίνετε σωστό να διαγράψετε το προηγούμενο άρθρο μου ,κάντε το δε με πειράζει.Μπορώ να επανέλθω-καλύτερα-με άλλο κείμενο χωρίς προσωπικές αναφορές που οδηγούν σε προσωπικές έριδες.

Ανώνυμος είπε...

Γρηγόρη

Επειδή ΔΕΝ είμαι ο Ραμόν Μερκαντέρ ούτε ο Κολιγιάννης και από τους οργανωμένους σχηματισμούς της Αριστεράς απέχω συνειδητά από το 1979...

Επειδή και όταν θα με σκίζουν ΔΕΝ θα "δώσω" άνθρωπο με αριστερές ιδέες και πρακτική , γιατί έτσι έμαθα στη ζωή μου

Επειδή τέλος θεωρίες και μαρξισμούς δε "σπούδασα" παρά μόνο στη πράξη

Σπέυδω πρώτος να αποσύρω τις δικές μου βρισιές προς εσένα και να ζητήσω εγώ τη κατανόηση και τη δική σου και των Λέφτηδων

Θα πρότεινα μάλιστα τα επίμαχα σχόλια να παραμείνουν ως έχουν , όχι τόσο για να ικανοποιούνται οι περίεργοι και οι "καλοθελητές" , αλλά για να μπορεί να αντιληφθεί ο καθένας τι σημαίνει τελικά τιμιότητα , όπως αυτή που επιδεικνύει εδώ ο Γρηγόρης. Μια τιμιότητα που αξίζει να υπάρχει σε όληγ την εθρύτερη Αριστερά , αλλά που δυστυχώς ελάχιστες φορές τη συνάντησα.

Για τα λοιπά πολιτικά ζητήματα γρηγόρη μπορούμε να διαφωνούμε όσοσ θέλεις

Γιάκοβ

Γρηγόρης είπε...

-Διαφωνεί κανείς πως τα άθλια,κακά,καπιταλιστικά κράτη έχουν δικαίωμα στις πλουτοπαραγωγικές πηγές τους;

Τα καπιταλιστικά κράτη ως αφαιρετική έννοια,και γενικότερα κάθε ταξικό κράτος,δεν αντιπροσωπεύει τίμια και ειλικρινά το σύνολο του λαού του και των συμφερόντων του.Ούτε εν τέλει το σύνολο της επικράτειάς του,των γαιών και των θαλασσών του,που τόσο συχνά στην ιστορία έχουν γίνει ανερυθρίαστα αντικείμενο παζαριών και διαπραγματεύσεων στα σαλόνια της υψηλής αστικής πολιτικής.

Αντιπροσωπεύουν πρωτίστως τις ταξικές και άδικες σχέσεις παραγωγής και νομής του πλούτου.Αντιπροσωπεύουν το νομικό,πολιτικό και στρατιωτικό εποικοδόμημα που τις υποστηρίζει και εν τέλει εκφράζουν τα συμφέροντα και της επιθυμίες μιάς μειοψηφίας σε βάρος της εργαζόμενης πλειοψηφίας.

Γι αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν μιλάμε αόριστα "για τα δικαιώματα των κρατών".Ο Λένιν δεν έλεγε τυχαία πως δεν υπάρχουν "γενικές αλήθειες",αλλά "η αλήθεια είναι πάντα συγκεκριμένη".

Έχει το δικαίωμα ένα καπιταλιστικό κράτος (κάποιος επιχειρηματίας εν τέλει) να εξορύξει βωξίτη στην Πίνδο;

Αν σεβαστεί το περιβάλλον και τους κατοίκους,ας το κάνει.Που δεν θα τους σεβαστεί και το ξέρουμε.

Έχει το δικαίωμα το κράτος μας να ερίζει με γειτονικά καπιταλιστικά κράτη,να προετοιμάζεται ή και να κάνει πόλεμο για τα συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων,ή για να στρέφει αλλού τον θυμό του κόσμου αν νοιώσει ότι κινδυνεύει το ίδιο;
Όχι.Δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων,Ελλήνων και Τούρκων,για τα προνόμια των λίγων.

Είναι σα να ρωτάμε: Έχει δικαίωμα η τράπεζα να κάνει έξωση στον απολυμένο,καθώς αυτό λένε οι ψηφισμένοι νόμοι του "κράτους";

Ε όχι λοιπόν.Και γενικότερα τα καπιταλιστικά κράτη έχουν τόσα δικαιώματα όσα τους παραχωρούμε εμείς.Και πολλά τους έχουμε παραχωρήσει!

markos είπε...

Συγχαρητήρια και στους δυο, Γρηγόρη και Γιάκοβ, γιατί δεν τους λείπει η αριστερή λεβεντιά.

Ανώνυμος είπε...

βασικη τους επιδιωξη ηταν και θα ειναι παντα η εντελως δωρεαν απολαβη των πρωτων υλων , οπως επισης και η επιβολη των ιδεων τους ,περι "αναπτυξης" περι "κυριαρχιας επι της φυσης" κλπ κλπ
γιωργος-λευκαδα

Γρηγόρης είπε...

Φίλοι και σύντροφοι πιστεύω ότι αξίζει να διαβαστεί και αυτό το άρθρο:

http://www.aformi.gr/2011/09/%CE%AC%CE%BE%CE%BF%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1%CF%82-%CE%BD%CF%8C%CF%84%CE%B9%CE%B1%CF%82-%CE%BA%CF%8D%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%85-%CE%B9%CF%83%CF%81%CE%B1%CE%AE%CE%BB-%CE%B1/comment-page-1/#_edn19

Σε κάποιους θα φανεί σκληρό,αλλά χρειαζόμαστε όλες τις οπτικές γωνίες..

Ανώνυμος είπε...

To έχω ήδη διαβάσει Γρηγόρη.

Αν αφήσω στη μπάντα το ξεχείλωμα μέχρι σκισίματος κάθε έννοιας και κάθε πραγματικότητας , σκέπτομαι ότι το αμέσως επόμενο βήμα που θα πρότεινε ο Α.Κ. θα ΄ηταν η έφοδος στα Χειμερινά ανάκτορα τη Τρίτη 27 / 09 / 2011 και ώρα 6:30 απογευματινή.

Πολλά από αυτά που λέει ο άνθρωπος και βάση έχουν και ιδεολογική συνέπεια και ένα ιδιόλεκτο τύπο τιμιότητας. Στη πραγματική κατάσταση που όλοι βιώνουμε όμως είναι παντελώς άχρηστα. Αν ο στόχος είναι να ενισχυθεί η συνειδητότητα μιας οιονεί "πρωτοπορίας" , να ξεκαθαριστεί το "ιδεολογικό πλαίσιο" μιας φυγής προς το απώτατο μέλλον ο ΑΚ πετυχαίνει το στόχο του με αυτό το κείμενο. Πέραν αυτού ουδέν για το σχεδόν άμεσο "αύριο" που είναι ΗΔΗ εδώ.

Γιάκοβ