Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

9 Μαΐου. Μια φορά το χρόνο...




Μια φορά το χρόνο το σφυροδρέπανο μπορεί να κυματίζει «κανονικά και με το νόμο». Για μια φορά το χρόνο δεν είναι πια ένας θλιβερός αναχρονισμός, ένα σιχαμερό σκουπίδι που σαπίζει στους σκουπιδοντενεκέδες τής Ιστορίας, ένα ιδεοληπτικό σύμβολο —το Σύμβολο της ίδιας τής ανθρώπινης  Ιδεοληψίας πες καλύτερα, για να ’σαι μέσα— όπως προσπαθούν να μας πείσουν εδώ και αιώνες οι κυρίαρχοι. Κάθε 9η Μαΐου, αι γενεαί πάσαι των αριστερών που διαθέτουν ακόμα μνήμη, ακόμα ίσως και κάποιοι από την Αναρχία, νιώθουν κάτι μέσα τους, μια απροσδιόριστη παρόρμηση, ένα απωθημένο που επιστρέφει και τους παρακινεί να υψώσουν το σφυροδρέπανο, καθώς αυτό υψώνεται στην κορυφή τού Reichstag. Δεν έχει σημασία που τελικά λίγοι αριστεροί αφήνονται σε αυτή την παρόρμηση. Του χρόνου και του παραχρόνου τέτοια μέρα, στη διάρκεια του χρόνου γενικά, η παρόρμηση θα αναδυθεί ξανά από μέσα τους και θα τους ζητήσει και πάλι να υψώσουν το σφυροδρέπανο.

Κάθε 9η Μαΐου, το σφυροδρέπανο δεν είναι ένα κενό σημαίνον, δεν είναι ένα πουκάμισο αδειανό, δεν είναι ούτε καν ένα άδειο κιβώτιο. Για μια φορά το χρόνο το σφυροδρέπανο είναι δικαιωμένο, πλήρες νοήματος και έμφορτο αξιών. Ελάχιστο προνόμιο μετά από τόσους ποταμούς αίματος. Όχι και τόσο ελάχιστο, αν σκεφτεί κανείς ότι μία ποσότητα από αυτό το αίμα δαπανήθηκε για να ξεπλύνει τις δικές μας αμαρτίες...

Υψώνουμε κι εμείς το σφυροδρέπανο σήμερα. Με συγκίνηση και υπερηφάνεια, κι ας μην έχουμε κάνει τίποτε για να αξίζουμε αυτά τα αισθήματα· δεν τα αξίζουμε, αλλά τα νιώθουμε. Και υψώνουμε το αυθεντικό σφυροδρέπανο. Αυτό με τα δύο ρολόγια. Δεν θα καταδεχθούμε να κρύψουμε την Ιστορία, ούτε να κρυφτούμε από αυτήν. Ανήκουμε σ’ εκείνους τους νέους και παλιούς αριστερούς που πιστεύουν ότι είναι χίλιες φορές καλύτερο να αναμετρηθούμε μαζί της. Πα’ να πει, να την κατανοήσουμε ως ιστορία ανθρώπων με σάρκα και οστά πάνω απ’ όλα, κι όχι απλώς ως ιστορία των ιδεών τους, τάχα άμωμα συλληφθέντων, εν κενώ γεννημένων και πλήρως πραγματωμένων.

Λευτεριά στο λαό! – Θάνατος στο φασισμό!

ЖOЖOЖOЖOЖ






10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Υψώνουμε κι εμείς το σφυροδρέπανο σήμερα.
— Left G700


Μα καλά, ρε παιδιά, Αποκριές έχουμε αρχές Μάη μήνα; Ή πώς εξηγείται ότι οι «λέφτηδες» ντυθήκανε «μασκαράδες» και υψώνουνε και κομμουνιστικά σύμβολα; Περίεργα πράγματα… Ή μάλλον όχι και τόσο περίεργα: άπαξ μασκαράς αείποτε μασκαράς… Και στο σύνθημα μάλλον τα μπερδέψανε: είπανε το σωστό αντί αυτό που στην ουσία πρεσβεύουν: Λευτεριά στον οπορτουνισμό, Θάνατος στον σταλινισμό!

Μωρέ δίκιο είχε ο Βλαδίμηρος που κάπου κάποτε είχε γράψει πως η λογική της ιστορίας είναι τέτοια που υποχρεώνει τους αντικομμουνιστές να ντύνονται με κομμουνιστικό μανδύα.

Αγύριστο Κεφάλι

LeftG700 είπε...

Αγύριστο Κεφάλι,


Το σχόλιό σου μου θύμισε τη γνωστή ατάκα:

«ἀνέγνως, ἀλλ᾿ οὐκ ἔγνως· εἰ γὰρ ἔγνως, οὐκ ἂν κατέγνως».

Ρε σύ, με το χέρι στην καρδιά: Μπας και δεν τα παίρνεις τα (πολιτικά) γράμματα; Μπας και είναι προτιμότερο να σου μάθουμε πόκα, μήπως εκεί τα πας καλύτερα και βγάλεις και κάνα φράγκο; ;-)

Για σκέψου το. Μην είσαι κορόιδο! ;-)


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

χτες το μεσημέρι , στο 105 , 5 , ήταν ο Μηλιός ...

του λέει ο δημοσιογράφος " είναι και μέρα της Ευρώπης σήμερα " , " ναι βέβαια πετάγεται ο Μηλιός " " όχι ότι έχει και κανένας όρεξη να γιορτάσει " λέει ο δημοσιογράφος .

είναι το συγκλονιστικά πιθανότερο ότι ο Μηλιός δεν είχε την παραμικρή ειρωνική διάθεση απέναντι στην μέρα της Ευρώπης .

εμείς ας τιμούμε την μέρα που οι ρίζες του κομμουνιστικού κινήματος στους λαούς έσωσαν τον παγκόσμιο πολιτισμό !!!

" κάποιος σύντροφος " ( συντόμευση για λόγους συνεννόησης κ.σ. )

LeftG700 είπε...

Καλά τα γράφεις και τα λες! Να είχες συνειδητοποιήσει κιόλας ότι οι διαφορές τού Μηλιού από κάμποσους Συριζαριστεροευρωπαϊστές δεν είναι και όσο σημαντικές νομίζεις!


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

άντε πάλι τα ίδια ...

εσύ ΣΥΡΙΖΑ , εγώ όχι , όλο το μπερδεύεις ...

τους χρεώνεσαι όλους , τον Μηλιό , τον Λάσκο και τον Κουρουμπλή !!! Εγώ απλά ψάχνω τις διαλεκτικές αντιθέσεις , δεν δέχομαι ότι όποιος δεν είναι με την έξοδο είναι φιλο ΕΕ ντε και καλά .

μας φοβάμαι με ΤΣΣΚΑ , θα γυρίσει νομίζω !!! ( στο τέλος του τρίτου το λέω , στο + 13 ) .

+ 16 τώρα , κάτι γίνεται !!!

" κάποιος σύντροφος "

LeftG700 είπε...

"Μας φοβάσαι"; Και ποιος σου είπε ότι είμαι (ή δεν είμαι) Ολυμπιακός, για να 'χω το καλό ρώτημα; Όπως έχω ξαναπεί: τις φοβάμαι τις ποδοσφαιροπαδικές ταυτότητες, καλύτερα να τις αφήσουμε απ' έξω... Δεν σου φτάνουν οι τόσες διαφορές (και "διαφορές") που δέρνουν τους αριστερούς; Πρέπει να βάλουμε κι άλλες παραμέτρους διαχωρισμών; ;-)


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

μας φοβάμαι πάει να πει εμένα και τον ολυμπιακό

δεν το πιάνω αυτό που λες , και με παραπέμπει λίγο σε αριστερό ελιτισμό ...

μου θυμίζει λίγο ... rednotebook !!!

εκτός κι αν κάνεις χιούμορ οπότε δεν το έπιασα εγώ !!!

τα λέμε !!!

LeftG700 είπε...

Παρερμήνευσες. Άσε με να τελιώσω ένα ποστ, άσε με να δω και το πρώτο ημίχρονο με τους Ισπανούς. Μετά θα την κάνω για έξω, όχι όμως πριν γράψω δυο ακόμα λόγια μπας και σε πείσω ότι δεν πάσχω από κανέναν ελιτισμό. Εντάξει, εντάξει, να ακριβολογήσω: μπας και σε πείσω ότι δεν πάσχω από αυτόν τον συγκεκριμένο ελιτισμό! ;-)


Τα λέμε (αργότερα)

LeftG700 είπε...

Φίλε κ.σ.,


Λοιπόν δεν υπάρχει κανένας ελιτισμός. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με το να είναι κάποιος οπαδός ομάδας.[***] Κι εγώ είμαι και η παρέα είναι. Εννοείται βέβαια ότι έχω τεράστιο πρόβλημα με τον τυφλό οπαδισμό.

Επί τού συγκεκριμένου: Κυριολεκτώ. Τις φοβάμαι τις οπαδικές ταυτότητες. Είναι πολύ ισχυρές και όλοι οι αριστεροί δεν είμαστε πεφωτισμένοι και υπεράνω. Γι’ αυτό και αποφεύγω να θίγω ζητήματα που μπορεί να τις φέρουν από το παράθυρο στις συζητήσεις εδώ.


Τα λέμε


[***] Αν είχα και ήμουν ελιτιστής όπως το εννοείς, θα αναδημοσίευα το κείμενο περί οπαδών στο ποστ για την ΑΕΚ;

Ανώνυμος είπε...

βρήκα ευκαιρία να σε πειράξω συγκρίνοντας σε με το πολυαγαπημένο σου r / n , που σαν να τους βλέπω να ξινίζουν τα μούτρα τους και να λένε " μπα !!! ασχολήσε με τις ομάδες ??? " .

το βασικό που ήθελα να πω ήταν το άλλο .
αν θεωρείς αρνητικές την θέση , τον ρόλο και την φυσιογνωμία των μηλιών , και στηρίζεις ΣΥΡΙΖΑ κάνεις μια ωραιότατη τρύπα στο νερό .

όσες φορές και αν το προσπαθήσεις , αν έρθω και γω να βάλουμε τα δυνατά μας , σε κλάσμα του δευτερολέπτου θα κλείνει .

" κάποιος σύντροφος " ( κ. σ . )