Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ: Πώς να κουρέψετε ένα αβγό (και να αυγατίσετε τα Χρυσά Αυγά!)




Το πρόβλημα βέβαια του ρατσισμού είναι τεράστιο, με μεγάλο βάθος και με πολλές ‘‘ουρές’’. Δυστυχώς, μερικές από τις ‘‘ουρές’’ του είναι κάποιες ηλίθια αυτοκτονικές πλευρές τού αντιρατσιστικού αγώνα τής Αριστεράς (ορισμένες από αυτές τις είδαμε να λάμπουν φαντασμαγορικά στην πρόσφατη συζήτηση περί Κικής Δημουλά).

Διαβάζοντας και ξαναδιαβάζοντας τον τελευταίο καιρό αναφορές εδώ κι εκεί για τον νέο πιο αυστηρό αντιρατσιστικό νόμο, έχουμε έρθει ουκ ολίγες φορές αντιμέτωποι με τον τίτλο του, όπως τουλάχιστον αναφέρεται στον Τύπο: «Νομοσχέδιο για την καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας». Δεν μας εκπλήττει. Τον έχουμε συνηθίσει. Και, για να τα λέμε όλα, από εμάς, τους αριστερούς έχει ξεκινήσει αυτό το φάλτσο βιολί. Γιατί χρόνια και χρόνια τώρα βλέπουμε (εντάξει, κατά την τελευταία δεκαετία περίπου) σε δικές μας εφημερίδες και έντυπα, σε δικές μας αντιρατσιστικές εκδηλώσεις, αλλά και στις απλές καθημερινές κουβέντες αριστερών, να μπαίνουν δίπλα-δίπλα η ρατσιστική αντίληψη και ιδεολογία με μία υπερβολική ή και ακραία εκδήλωση ενός ανθρώπινου συναισθήματος: του φόβου. Ενός συναισθήματος δηλαδή που, τουλάχιστον κατά τον Ψυχολόγο – Ψυχοθεραπευτή Dr. Γρηγόρη Βασιλειάδη (M.Sc., Ph.D.), συγκαταλέγεται  στα πέντε φυσικά συναισθήματα του ανθρώπου (φόβος, θλίψη, θυμός, ζήλια και αγάπη) και το οποίο μέσα από διάφορες διεργασίες μπορεί να καταλήξει σε φοβία για ένα σωρό πράγματα, από τα πιο λογικά μέχρι τα πιο απίθανα, όπως συμβαίνει άλλωστε σε εκατομμύρια (αν όχι δισεκατομμύρια) ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Το βλέπουμε αυτό χρόνια και χρόνια να γίνεται, ακπορευόμενο από το είδος εν αφθονία και στην δική μας παράταξη, τους κουφιοκεφαλάκηδες, και βγάζουμε αφρούς. Και όταν συνειδητοποιούμε ότι ούτε τώρα, που είμαστε στο παρά πέντε και η Χρυσή Αυγή εδραιώνεται, δεν βρίσκεται ένας αριστερός έγκυρος και κοινά αποδεκτός (όχι σαν εμάς τους αλήτες δηλαδή) να πάρει τα κεφάλια όλων αυτών τών κουφιοκεφαλάκηδων, πέφτουμε σε κατάθλιψη.[1]

Τι μας μένει για να αποφύγουμε τον κίνδυνο αυτή η κατάθλιψη να εξελιχθεί σε χρόνια (αλλά και τον κίνδυνο να προλάβει την Αριστερά κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή η Χρυσή Αυγή και να επισημάνει πρώτη τον παραλογισμό! [2] ); Ό,τι μας μένει συνήθως. Η χοντρή ειρωνεία! Όσο πιο χοντρή και ‘‘θρασεία’’ και ‘‘ξεδιάντροπη’’ γίνεται, μπας και ξυπνήσουμε κάποιους (πολλούς) δικούς μας που κοιμούνται τον ύπνο τού δικαίου και αδυνατούν να αντιληφθούν ότι κάνουν πολλούς Χρυσαυγίτες να λένε από μέσα τους: «Θεέ μου, με τόσο νερό που κουβαλάνε στο μύλο μας, να μας κόβεις χρόνια και να τους δίνεις μήνες!»... Έτσι, μας προέκυψε το ακόλουθο μήνυμα:

ЖΟЖΟЖΟЖΟЖ

ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ!!!!!

Τώρα που, μετά από τις πιέσεις του δημοκρατικού, αντιρατσιστικού και εργατικού κινήματος, η τρικομματική μνημονιακή κυβέρνηση αναγκάστηκε να φέρει στη Βουλή το «Νομοσχέδιο για την καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας», είναι ευκαιρία για την Αριστερά να την πιέσει ακόμα περισσότερο και με κάθε τρόπο, ώστε να φέρει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο-σκούπα με το οποίο να θεσμοθετείται η απαγόρευση κάθε είδους φοβίας και να επιβάλλονται οι πιο αυστηρές ποινές[3]  (στα πλαίσια τού ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού βέβαια) για την καταστολή τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε (κατ’ αλφαβητική σειρά και χωρίς ιεράρχηση):

Αγοραφοβία

Αεροπλανοφοβία (φοβία για τα ταξίδια με αεροπλάνο)

Ανθρωποφοβία

Αραχνοφοβία

Αυτοκινητοφοβία (φοβία για τα ταξίδια με αυτοκίνητο και τα αυτοκίνητα γενικά).

Εντομοφοβία (φοβία για τα έντομα γενικά που κατά κανόνα εκδηλώνεται απέναντι σε συγκεκριμένα είδη: κατσαρίδες, σφήκες, κ.λπ.)

Ερπετοφοβία (αυτονόητα: τα φίδια είναι μακράν στην πρώτη θέση)

Ζωοφοβία

Κλειστοφοβία

Μικροβιοφοβία

Μοτοφοβία (φοβία για τα δίκυκλα οχήματα)

Μυοφοβία (φοβία για τα ποντίκια)

Νοσοφοβία (φοβία για τις αρρώστιες γενικά που συνηθέστατα εντοπίζεται σε κάποια συγκεκριμένη ασθένεια)

Ομοφοβία (φοβία για τους ομοφυλόφιλους αλλά και φοβία κάποιου για τις υποψίες του ότι μπορεί να έχει ή να αναπτύξει ομοφυλοφιλικές τάσεις)

Πλοιοφοβία (φοβία για τα ταξίδια με πλοίο)

Ποδηλατοφοβία (φοβία για την ποδηλασία ή και το ποδήλατο)

Πυροφοβία

Υδροφοβία

Υψοφοβία

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η ελληνική Αριστερά στο σύνολό της θα αναλάβει τις ευθύνες της και θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για να απαλλαγεί η ελληνική κοινωνία από κάθε είδους φοβίες. Φυσικά, δεν παραβλέπουμε ότι η οριστική απαλλαγή δεν μπορεί να προκύψει μέσα από τις διαδικασίες τής αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Το ζήτημα των πάσης φύσης φοβιών θα λυθεί μια και καλή μόνο από τη Σοσιαλιστική Επανάσταση!

ЖΟЖΟЖΟЖΟЖ

Αντί επιλόγου, δύο υστερόγραφα προς τους αναγνώστες:

ΥΓ Ελπίζουμε να είναι κατανοητό πως η απόσταση που χωρίζει την ποινικοποίηση της έντεχνης ή και χοντροκομμένης καλλιέργειας του φόβου απέναντι στους ξένους, από την ποινικοποίηση του ίδιου τού υπερβολικού φόβου απέναντί τους είναι τεράστια. Κι ακόμα, ελπίζουμε πως, αν κάποιοι θεωρούν ότι αυτή η διάκριση καλώς δεν γίνεται ποτέ, επειδή είναι αυτονόητη και τα ευκόλως εννοούμενα πρέπει να παραλείπονται, να συνειδητοποιήσουν επιτέλους ότι πρωτοπορία που δεν συνυπολογίζει τους βραδυπορούντες είναι σε τελική ανάλυση επικίνδυνη και γι’ αυτό απολύτως ακατάλληλη να ηγείται...

ΥΓ2 Κουίζ: Πόσες πιθανότητες δίνετε να εμφανιστεί εδώ ένα σχόλιο, το οποίο να λέει περίπου τα εξής: «Και μόνο που βάζετε δίπλα-δίπλα στις φοβίες για τους μετανάστες τις φοβίες για τις κατσαρίδες, φτάνει! Ουστ από ’δω Χρυσαυγίτες που θα μας το παίξετε κι αριστεροί!». Ο νικητής θα κερδίσει ένα αντίτυπο του Mein Kampf! ;-)


[1] Καθ’ υπερβολήν βεβαίως αυτό το «δεν βρίσκεται ένας». Δεν έχει υποπέσει στη δική μας αντίληψη, είναι το ακριβοδίκαιο. Και, μεταξύ μας, αποκλείουμε εντελώς τελείως την πιθανότητα να είμαστε οι πρώτοι που επισημαίνουμε αυτήν την απίθανη ανοησία τής Αριστεράς. Όμως, ντόρος ανάλογος του μεγέθους τής ανοησίας (και των συνεπειών της) δεν έχει γίνει. Αν δεν είναι έτσι, κόβουμε την πόκα και τρώμε την τράπουλα! ;-)

[2] Σε μια τέτοια περίπτωση θα είχαμε άλλη τραγωδία! Γιατί θα γινόμασταν μάρτυρες μιας διαφορετικής, αλλά επίσης τραγικής λογικής: «Πώς να επικαλεστούμε επιχειρήματα που έχει χρησιμοποιήσει η Χρυσή Αυγή;». Και ποιος θα την πλήρωνε τη νύφη; Εμείς! Γιατί βέβαια δεν θα κωλώναμε για μία παρόμοια ανάρτηση, ακόμα κι αν μας είχε προλάβει η Χρυσή Αυγή! Είμαστε σίγουροι ότι οι τακτικοί αναγνώστες μας δεν έχουν την παραμικρή δυσκολία να μαντέψουν τη συνέχεια σε μία τέτοια περίπτωση...

[3] Αυτή τη διατύπωση την εμπνευστήκαμε από έναν ανώνυμο συντάκτη τής Αυγής που έγραψε, ο αθεόφοβος, χθες: «Αυστηροποιούνται οι ποινές και προβλέπονται μεγάλα χρηματικά πρόστιμα για τα φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας». Αυστηροποιούνται οι ποινές για τον υπερβολικό φόβο! Σαν να λέμε: η κοινωνική ψυχολογία φεύγει, ο ποινικός νόμος έρχεται! Πού να τα πεις αυτά, γαμώ τον Λένιν μου γαμώ, και να σε πιστέψουν!



Η εικόνα, από το infokids.gr.


5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έχει βάση η κριτική σου. Όπως βάση έχουν και οι ενστάσεις του ΚΚΕ ότι το νομικό οπλοστάσιο που προετοιμάζεται μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάλλιστα, γενικά, εναντίον του "εξτρεμισμού" (όπως τον εννοούν οι κυρίαρχοι κύκλοι). Πόσο μάλλον που το νομοσχέδιο κάνει λόγο για το νομικό κεκτημένο της Ε.Ε. όπου δεν είναι ασυνήθιστο να γίνεται εξομοίωση του φασισμού με το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε τον 20 αιώνα. Και παραπέρα, η κριτική του ΚΚΕ είναι σωστή στο ότι είναι εξαιρετικά συζητήσιμη η ποινικοποίηση της άρνησης των "γενοκτονιών". Δηλ. εγώ που θεωρώ ότι δεν υπήρξε "γενοκτονία των Ποντίων" ή ότι το λεγόμενο "χολομοντόρ" δεν ήταν "συνειδητή προσπάθεια του Στάλιν να εξοντώσει τον ουκρανικό λαό", θα πάω φυλακή αν πω την άποψή μου μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου;

Θα συμφωνήσω όμως με το ΣΥΡΙΖΑ στο ότι *κάτι* πρέπει να γίνει (και σε νομικό επίπεδο) με την καλλιέργεια του ρατσιστικού δηλητήριου. Ξέρεις, leftg700, πόσες φορές ακούω στον περίγυρό μου ανατριχιαστικές απόψεις για τους ξένους μπροστά στις οποίες τα κλισέ του Old South ωχριούν; Δεν μπορείς να φανταστείς...

Συμπερασματικά, κάτι πρέπει να γίνει και σε νομικό επίπεδο, αλλά με μεγάλη προσοχή, ώστε ούτε να ηρωοποιηθεί η Χρυσή Αυγή (ότι δήθεν την κυνηγά το σύστημα) ούτε να δοθεί η αφορμή για να κυνηγηθούν σε δεύτερο χρόνο οι κομμουνιστές.

ΑΕΚτζής

Ανώνυμος είπε...

Διόρθωση: μίλησα για απόψεις μπροστά στις οποίες "ωχριούν τα κλισέ του Old South". Ήμουν μάλλον επιεικής -οι απόψεις αυτές είναι καθαρά *ναζιστικές*.

ΑΕΚτζής

Ανώνυμος είπε...

Οι νεοφιλελεύθεροι Ροιδολασκαράτοι πρωτοστατούν στο αντιρατσιστικό.
Τυχαίο;
Δεν νομίζω.
Οι χειρότεροι ρατσιστές είναι οι αντιρατσιστές.
Θεμιστοκλής




LeftG700 είπε...

Φίλε ΑΕΚτζή,


Δεν θα ήθελα να σχολιάσω συνολικά το νομοσχέδιο, ούτε και η ανάρτηση βέβαια είχε τέτοιο στόχο, νομίζω ότι είναι καθαρό αυτό. Από εκεί και πέρα:

Δεν έχουμε την παραμικρή αντίρρηση στην ποινική καταστολή (δεν είμαστε αντιεξουσιαστές! ;-) ). Αλλά αδερφάκι μου, ποινική καταστολή στον υπερβολικό φόβο; Ποινική καταστολή στην καλλιέργεια του φόβου, στην υποκίνηση του φόβου. Όχι όμως και στον υπερβολικό φόβο για τον άγνωστο ξένο! Αυτό δεν αντιμετωπίζεται έτσι, με ποινική καταστολή! Θα τρελαθούμε τελείως σ' αυτό τον κόσμο; Είναι ανάγκη, εκτός από όσα ευνοούν τους Χρυσαυγίτες έτσι κι αλλιώς, να φουσκώνουμε κι εμείς οι ίδιοι τα πανιά τους;;;

Γαμώ το κέρατό μου!


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε Θεμιστοκλή,


Η Αριστερά είναι αντιρατσιστική από αριστερή σκοπιά. Οι Ροϊδολασκαράτοι είναι αντιρατσιστές από τη φιλελεύθερη. Άλλα τα μάτια τού λαγού, άλλα τής κουκουβάγιας!

Όμως (κι εδώ το όμως είναι μεγάλο): Επειδή υπάρχει φιλελεύθερος αντιρατσισμός, ή, ακόμα ακόμα, επειδή στον αντιρατσισμό πρωτοστατούν οι φιλελεύθεροι, πρέπει η Αριστερά να μην είναι αντιρατσιστική;;; Τι είναι τώρα αυτό; (εκτός κι αν δεν έχεις εκφραστεί καλά ή δεν σε έχω καταλάβει εγώ καλά)


Τα λέμε