Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Είναι τόσο πανηλίθιος ο Γαβριηλίδης;




Στις 16 Φεβρουαρίου, ο γνωστός και μη εξαιρετέος αναλυτής οπών εις το ύδωρ τής μπανιέρας του και διεισδυτικός στοχαστής περί το ζήτημα της διαμέτρου τών φυσαλίδων  εκ σάπωνος Μασσαλίας Άκης Γαβριηλίδης καταπιάστηκε να διερευνήσει με άρθρο του το βαθμό ευφυΐας τού Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Και περίπου τον έβγαλε ηλίθιο επειδή, λέει, ο Σόιμπλε «δεν έχει πάρει χαμπάρι για τη φάση αυτή της σύγκρουσης και για την τακτική του αντιπάλου που έχει απέναντί του» (όπου αντίπαλος είναι ο Γιάννης Βαρουφάκης και σύγκρουση οι συνεδριάσεις τού Eurogroup). Τόσο μάλιστα δεν έχει πάρει χαμπάρι, λέει, που δεν κατάλαβε ότι ο Γιάννης Βαρουφάκης σκοπίμως προσπαθούσε να προκαλέσει σύγχυση και να μπερδέψει τους ομολόγους του και παραπονέθηκε ακριβώς γι’ αυτή τη (σκοπούμενη) σύγχυση. Έτσι, λέει πάντα ο Άκης Γαβριηλίδης, «[μ]ε το να δημοσιοποιούν τη δυσφορία και τη σύγχυσή τους, η Μέρκελ και ο Σόιμπλε όχι μόνο στέλνουν ένα καθησυχαστικό μήνυμα στην ελληνική πλευρά ότι η προσπάθειά της επιτυγχάνει, αλλά επιπλέον προωθούν και διευρύνουν ακόμα περαιτέρω την επιτυχία αυτή· πέφτουν τελείως ανυποψίαστοι στην παγίδα και επιτρέπουν στον αντίπαλο να χρησιμοποιήσει τη δική τους δύναμη.»

Όπως απεδείχθη σήμερα με το email τού Γιάννη Βαρουφάκη, ο Άκης Γαβριηλίδης διαβάζει βουλωμένο γράμμα. Οκτώ (8!) ολόκληρες ημέρες πριν την ‘‘επιτυχία’’ τής ελληνικής πλευράς είχε κατορθώσει όχι μόνο να την προβλέψει, αλλά και να μετρήσει με ακρίβεια τις ‘‘διευρυμένες’’ διαστάσεις της!

Θεός (για να μην πω Ημίθεος)! Άμα τον είχαμε στον εμφύλιο, δεν θα βγάζαμε ούτε το καλοκαίρι τού ’47!


του Άκη Γαβριηλίδη

Ο κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε λέει στο γερμανικό ραδιόφωνο ότι «λυπάται για τους Έλληνες διότι η κυβέρνησή τους φέρεται ανεύθυνα».

Η δήλωση ασφαλώς είναι προβληματική από άποψη διπλωματικού πρωτοκόλλου αλλά και ουσιαστικής ευγένειας. Εδώ ωστόσο θα επικεντρωθώ σε ένα άλλο σημείο της: την αρκετά ασυνήθιστη επίκληση ενός πάθους (και μάλιστα του κατεξοχήν θλιβερού πάθους -της λύπης) προκειμένου να μιλήσουμε για την πολιτική.

Η επίκληση αυτή βέβαια είναι ρητορική: ο κ. υπουργός δεν θέλει να μας γνωστοποιήσει τη συναισθηματική του κατάσταση, αλλά να απευθύνει μια υπόδειξη προς τους κακούς μαθητές ώστε να επανέλθουν αμέσως στον ορθό δρόμο.

Ακριβώς αυτό όμως δείχνει πόσο ανήμπορος είναι, και πόσο δεν έχει πάρει χαμπάρι για τη φάση αυτή της σύγκρουσης και για την τακτική του αντιπάλου που έχει απέναντί του.

Αυτή η ακατανοησία αντικατοπτρίζεται και στην φημολογούμενη επιδίωξη της γερμανικής κυβέρνησης να αποπέμψει τον Γιάνη Βαρουφάκη από τις διαπραγματεύσεις επειδή «δημιουργεί σύγχυση στο Eurogroup».

Πραγματικά δεν είμαι σίγουρος πώς ακριβώς να εξηγήσω την άρνηση των ανθρώπων αυτών να κατανοήσουν ότι γι’ αυτό ακριβώς είναι ο Βαρουφάκης εκεί, αυτό επιδιώκει: να προκαλέσει σύγχυση.

Όποιο εγχειρίδιο και να ανοίξει κανείς, θα δει ότι η αλφαβήτα της στρατηγικής είναι να μην αφήνεις τον αντίπαλό σου να έχει σαφή εικόνα για το πού βρίσκεσαι, ή μάλλον να είσαι σε πολλά σημεία ταυτοχρόνως, ώστε να μην του επιτρέπεις να σε περικυκλώσει.

Με το να δημοσιοποιούν τη δυσφορία και τη σύγχυσή τους, η Μέρκελ και ο Σόιμπλε όχι μόνο στέλνουν ένα καθησυχαστικό μήνυμα στην ελληνική πλευρά ότι η προσπάθειά της επιτυγχάνει, αλλά επιπλέον προωθούν και διευρύνουν ακόμα περαιτέρω την επιτυχία αυτή· πέφτουν τελείως ανυποψίαστοι στην παγίδα και επιτρέπουν στον αντίπαλο να χρησιμοποιήσει τη δική τους δύναμη.

Μία πιθανή εξήγηση είναι ότι είναι τόσο τυφλωμένοι και παρασυρμένοι από τα κολλήματά τους, που δεν μπορούν καν να φανταστούν ότι κάποιος άλλος μπορεί να σκέφτεται και να ενεργεί διαφορετικά από ό,τι οι ίδιοι θεωρούν «υπευθυνότητα».

Μία άλλη είναι ότι δεν είναι τόσο βλάκες, αντιλαμβάνονται τη χρησιμοποίηση, αλλά αυτή τη στιγμή έχουν άλλες προτεραιότητες (π.χ. το εσωτερικό γερμανικό μέτωπο), οπότε δεν τους πειράζει τόσο αν αυξήσουν το γόητρο του Τσίπρα στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη· ή/ και σκέφτονται ότι προς το παρόν τους παίρνει να αφήσουν την απεδαφικοποίηση να «απλώσει» λίγο ακόμα, ώστε μετά να την αιχμαλωτίσουν πιο αποτελεσματικά και να γελάσουν αυτοί τελευταίοι.

Όποια κι αν είναι η αιτία, πάντως, το γεγονός είναι προς το παρόν ότι κάνουν αυτό ακριβώς που αναμενόταν από αυτούς να κάνουν με βάση το σενάριο της ελληνικής πλευράς.



7 σχόλια:

Μιχάλης Σβίγκος είπε...

Γεια σου φίλε λεφτ,
Στα είχαμε πει δεν άκουγες !-)
Μετά από όλα αυτά η απορία είναι μία: Η γνωστή σέχτα θα κατεβαίνει στις κοινές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με το Ποτάμι το Πασοκ και τη ΝΔ ή θα κάνει μόνο του πάλι στην Ομόνοια ;-)
(σκέφτομαι και τα χειρότερα από αυτό...)

LeftG700 είπε...

Φίλε Μιχάλη, σαν τα χιόνια!


Πολλά μού είχατε (ποιοι;) πει. Τι ακριβώς εννοείς;

Η γνωστή σέχτα είναι το ΚΚΕ; Μα το ποστ ασχολείται με άλλη σέχτα, αυτή τών Γαβριηλίδηδων. Πώς και την περνάς στο ντούκου; Εκτός κι αν το κάνεις επειδή μοιράζεσαι μαζί τους τον ίδιο «πόθο για την Ελευθερία» και το ίδιο μένος για το ΚΚΕ...

Εδώ ετοιμάζεται να κατέβει σε διαδήλωση ο Γλέζος, με το ΚΚΕ βρήκες να τα βάλεις; Και δεν μου λες και το άλλο:

Δεν βαρεθήκατε (εσείς που μου τα είχατε πει και περιμένω να μου πεις ποιοι) αυτό το παιχνίδι, να ταυτίζετε δηλαδή τα μάτια του λαγού (εν προκειμένω το ΚΚΕ) με τα μάτια τής ηλεκτρικής κουζίνας (εν προκειμένω Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ κ.λπ.) μόνο και μόνο επειδή και τα δύο είναι στρογγυλά;

Άντε να σου πω και το τελευταίο (κάπως βαρύ είναι, αλλά εδώ τα λέμε όλα, σόρυ κιόλας):

Καλά, σε χειμερία νάρκη βρισκόσουν τόσο καιρό και δεν έχεις πάρει πρέφα ότι Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι η χρυσή εφεδρεία τής κυβέρνησης στη βουλή για να περνάει ‘‘περίεργα’’ νομοσχέδια στις περιπτώσεις που οι βουλευτές τών ‘‘μενσεβίκων’’ του ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχομένως, θα φροντίζουν να λείπουν σε «ταξίδι για δουλειές» τις ημέρες τών ψηφοφοριών;;;

Πού ζεις, καημένε Μιχάλη; Έτσι θα πάρουμε την Πόλη; ;-) :-)


Τα λέμε

Ενη είπε...

Αριστερά Φιλαράκια, γεια σας

Για πειτε μου, να καταλάβω κι΄εγω.
Υπαρχουν μπολσεβικοι και μενσεβικοι στο Συριζα;
Δηλαδή ο Βαρουφακης ειναι ο μπολσεβίκος και ο Λαζανης ο μενσεβίκος;; !!!!!

Τώρα περι στρατηγικης. Αλλο η στρατηγικη στην "παραταξη των στρατευματων" σε πολεμικες επιχειρήσεις και αλλο η

στρατηγικη στην υψηλή πολιτικη τεχνη. Εκει δεν "χωράει" συγχυση. Αναφέρονται συγκεκριμένοι σκοποί και στοχοι που μπορουν να πραγματοποηθουν η οχι. Αλλά ενταξει. :-)

LeftG700 είπε...

Φίλη Ένη, (πού χάθηκες, κυρία μου; ούτε στο ορεινό καφενείο σε έβλεπα —όλα καλά; :-) )


Μη μπερδεύεσαι. Το μπολσεβίκοι και το μενσεβίκοι το χρησιμοποιώ στην αυστηρή γραμματολογική τους σημασία (πλειοψηφία/μειοψηφία).

Δεν πολυκατάλαβα σε τι διαφέρει η στρατηγική στις πολεμικές επιχειρήσεις από εκείνη που πρέπει να εφαρμόζεται στην πολιτική. Τα όσα αναφέρεις για την πολιτική στρατηγική νομίζω ότι ισχύουν 100% και στην στρατιωτική.


Τα λέμε

Ενη είπε...


Αριστερά Φιλαράκια,

Περί στρατηγικης μια διευκρινιση.
Αναφερομουν σ΄αυτό:

"Όποιο εγχειρίδιο και να ανοίξει κανείς, θα δει ότι η αλφαβήτα της στρατηγικής είναι να μην αφήνεις τον αντίπαλό σου να έχει σαφή εικόνα για το πού βρίσκεσαι, ή μάλλον να είσαι σε πολλά σημεία ταυτοχρόνως, ώστε να μην του επιτρέπεις να σε περικυκλώσει."

Διαφωνωντας με τα ως ανω, εκανα τη συγκριση.

Στην πολιτική η στρατηγικη αποτελειται απο συγκεκριμενους στοχους και μεσα, για το επιδιωκομενο αποτελεσμα.

Αλλιως ειναι πολιτικη......... Βαρουφάκη.Συγχυση και θολουρα που, εν τελει, ειναι χασιμο πολυτιμου χρόνου και επιπροσθετως αναξιοπιστία. Ποτε δεν εισαι σιγουρος τι θα ακουσεις ακομα.
υγ.
Γιατί με χασατε; Δεν εχω "παντρευτει" με κανενα social-media.:-)


Ενη είπε...

Συνεχεια σχολιου μου.

Το οτι δεν με βλεπετε σε αλλο σαΐτ, αφορουσε το "παντρεμα".

Για να μη παρερμηνευθει, οτι αφορουσε το δικο σας, Αριστερά Φιλαρακια. :-)

LeftG700 είπε...

Φίλη Ένη,


Κακώς, κατά την άποψή μου, διαφωνείς με την παραπάνω γενική αρχή. Έτσι είναι. Σε κάθε αντιπαράθεση οι αντίπαλοι προσπαθούν να κρύψουν κάποια απ΄τα χαρτιά τους και να βάλουν στο χέρι τα χαρτιά τών απέναντι. Επί τής αρχής, καλά τα λέει ο Γαβριηλίδης. Άλλο ζήτημα αν κάτι τέτοιο δεν ίσχυσε στην περίπτωση του Βαρουφάκη. Μέχρι τι σώβρακο φορούσε ήξεραν οι Γερμανοί. Άσε τον Γαβριηλίδη να πιστεύςει ότι τους μπέρδεψε ο τσαμπουκάς στον Ντάισελμπλουμ, τα χέρια στις τσέπες και ο γυρισμένος γιακάς με το κόκκινο σειρήτι... :-)


Τα λέμε


ΥΓ Μα και για το δικό μας το σάιτ να το έλεγες, δεν θα είχα κανένα πρόβλημα. Έτσι είναι. Κανένας επισκέπτης/σχολιαστής δεν υπογράφει συμβόλαιο ισόβιας παρουσίας! Πώς αλλιώς;