Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Κουίζ για πολύ ‘‘ψαγμένους’’ λύτες (που πας ρε Καραγιαννίδη*;!)




* Βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ, κάποτε συνομιλητής μας εδώ. Από τους αριστερούς «που πιο αριστερά τους είναι μόνο ο τοίχος». Δηλαδή, της κατηγορίας Χρήστου Λάσκου, Δημοσθένη Παπαδάτου-Αναγνωστόπουλου και των «άλλων παιδιών» τού Red Notebook, που εδώ και μέρες πολλές έχουν καταπιεί τη γλωσσίτσα τους για την πορεία τών διαπραγματεύσεων με τα ιερατεία τής ΕΕ και σήμερα μόνο αξιώθηκαν να σπάσουν τη σιωπή τους —αν και όχι όπως κάνουν οι αριστεροί «που πιο αριστερά τους είναι μόνο ο τοίχος», αλλά όπως κάνουν οι κότες που από πάνω τους βρίσκεται ο κόκορας: κρυπτόμενοι πίσω από την comme il faut και politically correct (όταν δεν τα βάζει με τον ‘‘εθνικισμό’’) πένα τού Ηλία Ιωακείμογλου. Τον επιλέξαμε για τον τίτλο μας όχι γιατί τού κρατάμε γινάτι προσωπικά, επειδή κάποια στιγμή μάς έκοψε την καλημέρα (έτσι κι αλλιώς δεκανέας είναι κι εμείς προτιμάμε να ‘‘πυροβολούμε’’ τους αξιωματικούς), αλλά γιατί το επίθετό του θυμίζει το φαντάρο Καραμήτρο τού γνωστού ανέκδοτου στο οποίο θέλαμε να παραπέμψουμε συνειρμικά.  





Ποιος μέχρι στιγμής ευνοείται περισσότερο από τη συμφωνία στο προχθεσινό Eurogroup: ο Πάμπλο Μανουέλ Ιγκλέσιας Τουριόν και οι Podemos της Ισπανίας ή η Μαρίν Λε Πεν και το γαλλικό Front National; 

10 σχόλια:

Гриша είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Гриша είπε...

Αυτος ειναι αξιωματικος πρωτης γραμμης.Για να σε δω...

LeftG700 είπε...

Φίλε Гриша,


Η κομματική σκοπιμότητα, θεμιτή ως ένα λογικό βαθμό, σε κάνει να αδικείς τον Λαφαζάνη. Μπορεί να είναι "λίγος" για ηγέτης και να έχει πολιτική σκέψη που δεν βλέπει ούτε πηγαίνει μακριά, αλλά δεν είναι ανέντιμος ούτε πουλητάρι. Trust me.


Τα λέμε

κάποιος σύντροφος είπε...

τι είναι "λίγος" για ηγέτης ? Και τι είναι "ηγέτης", γιατί στην αριστερά πια θεωρούν κάτι τέτοιο τον ... Τσίπρα, με τα φτηνά αντίγραφα αστικής επικοινωνίας και marketing, και τον κλασικό κρατικό αυταρχισμό, "πρωθυπουργός είμαι, σαν γράφω όλους στα @@ μου."

τι είναι "πολιτική σκέψη που βλέπει και πηγαίνει μακρυά?". Να περιγράφεις το μνημόνιο σε άρθρο του 1998, είναι νομίζω κάτι τέτοιο, όταν το κόμμα σου έλεγε πίπες για σύγκλιση κλπ.

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=4691:lafzanis-euro-98-99-&catid=55:an-oikonomia&Itemid=283

μια χαρά είναι, αν ήταν και λιγότερο κομματικός από το 09 και μετά, θα ήταν ακόμα καλύτερος, κανένας δεν είναι τέλειος όμως.

"κάποιος σύντροφος"

Οργουελ είπε...

Σωστη και τιμια σταση

LeftG700 είπε...

Φίλε κ.σ.,


Αν μιλάμε τόσο καιρό και δεν έχεις καταλάβει πως όταν μιλάω για ηγέτη δεν έχω στο μυαλό μου τον ...Τσίπρα, ε, τι να πω;

Σόρυ, αλλά δεν θεωρώ καθόλου δείγμα πολιτικής διορατικότητας την άποψη πως δεν είχαμε καμιά δουλειά στην ευρωζώνη. Εμένα, αυτό, μου φαίνεται για την αλφαβήτα (τώρα, γιατί την εποχή που παιζόντουσαν αυτά εγώ ...διάβαζα! :-) ). Η άποψή μου για τη μέτρια πολιτική σκέψη τού Λαφαζάνη βγαίνει από το συμπέρασμα που έχω βγάλει ότι έμεινε προσκολλημένος (σαν χαλασμένο γραμμόφωνο) στη γραμμή εναντίον τού ευρώ και δεν κατάλαβε ότι για να υπηρετηθεί η συγκεκριμένη γραμμή έπρεπε να καταφύγει σε πόλεμο ελιγμών (να στρίψει —όχι να «τα στρίψει»). Μ ετούτα και με κείνα, από εκεί που το Αριστερό Ρεύμα γαμούσε κι έδερνε, βρέθηκε μειοψηφία που συχνά δημιουργούσε χωρίς λόγο αντιπάθειες και εχθρότητα. Τι τα θες, τι τα γυρεύεις... Ένας ακόμα λενινιστής που έχει καταλάβει κατά γράμμα και όχι κατά πνεύμα τον Βλαδίμηρο (οι πολλοί, ως γνωστόν, κατοικοεδρεύουν στον Περισσό...).


Τα λέμε

Гриша είπε...

"...έπρεπε να καταφύγει σε πόλεμο ελιγμών (να στρίψει —όχι να «τα στρίψει»)."

Τελικα ειναι εντιμος ή «τα εχει στριψει» αδερφε μου΄;;;

κάποιος σύντροφος είπε...

φίλε left είναι τόσο (χρησιμοποιώ όρο δικό σου) γραμμιτζήδικα αυτά που λες (όχι πάντα, δεν έχω σκοπό να σε αδικώ) που δικαιούται κανείς να υποθέσει ότι τον Τσίπρα εννοείς. Δεν αρνούμαι ότι είναι και φορές που είσαι και σκληρός απέναντι του, αλλά έχεις βαθιά συνασπισμένα αντανακλαστικά, δεν είναι βρισιά, συμβαίνει στην αριστερά αυτό.

όλοι δογματικοί, όλοι δεν κατάλαβαν Λένιν, που το νόημα του, σχεδόν λες, είναι πάντα και μόνο συμβιβασμοί, συμβιβασμοί, συμβιβασμοί.

δογματικός κομμουνιστής ο Λαφαζάνης που έκατσε για χρόνια σε ένα κόμμα του σημιτικού εκσυγχρονισμού, μέχρι από το 2000 και μετά να κάνει διάφορες τομές.

τελευταίο: σε μια συγκυρία που η ασυνέπεια του ΣΥΡΙΖΑ στην θέση του "καμία θυσία για το ευρώ", (και οχι απέναντι στο "όχι πάση θυσία ευρώ" στο οποίο πονηρά το είχαν μεταστρέψει, και δυστυχώς το αναπαρήγαγες και συ) τον οδηγεί σε μνημόνια, πρέπει να απαντήσουμε το εξής. Θα βοηθούσε να είναι συνεπέστερος σε αυτή την θέση, αν η εσωκομματική του αντιπολίτευση ήταν πιο στρογγυλή σε αυτό το θέμα ? Δεν θα την είχε καν ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή την θέση τότε, θα είχε ευθύς εξαρχής την θέση της ΔΗΜΑΡ, και η σύνδεση του με τον λαό θα ήταν και εκλογικά πολύ χειρότερη από αυτή που είναι σήμερα.

"κάποιος σύντροφος"

LeftG700 είπε...

Φίλε Гриша,


Δεν "τα έχει στρίψει" ο Λαφαζάνης. Σταθερός ήταν και παραμένει στις απόψεις του. Έλα όμως που είναι λαγόκαρδος και έχει και μια στρεβλή αντίληψη περί κομματικότητας (κληρονομημένη σε μεγάλο βαθμό από το ΚΚΕ)...

Αυτό είναι το πρόβλημα με τον Παναγιώτη: άτολμος. Γι' αυτό δεν έπαιξε και τα χαρτιά τής τάσης του σωστά...


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε κ.σ.,


Εντάξει, αφού δεν μπορώ να σε πείσω ότι δεν έχω πρότυπο ηγέτη τον Τσίπρα, το προσπερνώ. (Είμαι όμως πολύ περίεργος: όταν θα έχεις λίγο χρόνο, ψάξε λίγο το μπλογκ για να μου δώσεις και τα πειστήρια που σε έκαναν να καταλήξεις σε αυτή την άποψη.)

Κατά την άποψή μου, αυτό που χαρακτηρίζει τον Λένιν δεν είναι οι συμβιβασμοί. Είναι οι ελιγμοί, τα ζιγκ-ζαγκ, το "στρίψιμο" που λέω παραπάνω στον Гриша. Ελιγμοί που όμως δεν τον έκαναν ποτέ να ξεχνάει ποια είναι η κατεύθυνσή του.

Ναι, δογματικός. Αυτό που λες δεν αποδεικνύει το αντίθετο. Αν δεν είναι δογματικός ένας άνθρωπος που ακόμα και σε συνεδριάσεις τής ΚΕ φέρνει τροποποιήσεις "η ευρωζώνη δεν αναμορφώνεται, μόνο αντρέπεται" τη στιγμή που το Συνέδριο έχει απορρίψει αυτή τη θέση αντί να επικεντρώ στην προστασία των σχετικών αποφάσεων του Συνεδρίου ("ευρώ ευρώ αλλά όχι και να μας γαμήσουνε!") και τα καθήκοντα που απορρέουν από αυτές (ό,τι λες εσύ: προετοιμασία δια παν ενδεχόμενο), τι είναι;

Για το τελευταίο που γράφεις:

Αν κατάλαβα καλά, είναι η λογική αν παραστραβώνει η βέργα προς τη μια μεριά, να την παραστραβώσουμε προς την αντίθετη. Από τότε που έπηξε λίγο το μυαλό μου πολιτικά δεν την έχω σε καθόλου υπόληψη αυτή την τακτική.


Τα λέμε