Η άποψη του ΚΚΕ είναι η πάγια μετά από κάθε εκλογική διαδικασία: Η ψήφος υπέρ του ΚΚΕ είναι μια «δύσκολη υπόθεση, η πιο δύσκολη για την ακρίβεια, αφού το Κόμμα δεν κάνει εκπτώσεις και συμβιβασμούς στη στάση του». Ο επίλογος είναι επίσης γνωστός: «Το Κόμμα βγήκε δυναμωμένο από αυτή τη μάχη». Στο ενδιάμεσο, ακούσαμε την Αλέκα Παπαρήγα να μιλάει στις δηλώσεις της για «ανάληψη ενωτικών πρωτοβουλιών από το Κόμμα». Να το δούμε και να μη το πιστέψουμε…
Ώστε δύσκολη υπόθεση η ψήφος προς το ΚΚΕ; Συμφωνούμε και επαυξάνουμε. Και τι κάνει το κόμμα για να τη διευκολύνει; Τίποτα, ή πολύ λίγα. Προφανώς ταυτίζει κάθε διευκόλυνση με συμβιβασμό. Και το ΚΚΕ δεν είναι τόσο ηλίθιο σαν τον Μωάμεθ που αφού δεν πήγαινε το βουνό σ’ αυτόν, πήγε ο ίδιος στο βουνό… Εξ άλλου δεν το ’χει και τόσο ανάγκη. Αφού «βγήκε δυναμωμένο»… Πόσο δυναμωμένο; Με 30 μόνο εκλογικά τμήματα να λείπουν από τη διαλογή, το ΚΚΕ έχει δυναμώσει κατά 66.777 ψήφους λιγότερες από τις εκλογές του 2007 και 0.61% χαμηλότερο ποσοστό!
Στον ΣΥΡΙΖΑ πάλι, δεν κρύβουν τη χαρά για τη μεγάλη νίκη. Όπου μεγάλη νίκη είναι η είσοδος στη Βουλή. Το μόνο μεταπολιτευτικό σχήμα της Αριστεράς που, έστω και δημοσκοπικά, είδε να το προσεγγίζουν ευρύτερα στρώματα που έφταναν το 18%, πανηγυρίζει επειδή «άντεξε». Έστω και με 45.728 λιγότερες ψήφους και με μείον 0.44% από την επίδοσή του στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές!
Από την ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α δεν έχουμε κάποια επίσημη πληροφόρηση. Θα σας μεταφέρουμε όμως ένα χαρακτηριστικό γεγονός όπως το καταγράψαμε αυτοπροσώπως. Σήμερα το πρωί, ένας οπαδός της έστειλε SMS στο «Κόκκινο 105,5» για να παραπονεθεί επειδή ο σταθμός απέκρυπτε την «καλή πορεία της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α στις εκλογές». Καλή πορεία; Στις πρόσφατες Ευρωεκλογές το συγκεκριμένο σχήμα είχε πάρει 21.951 ψήφους και 0.43%. Τώρα, πήρε 2779(!) ψήφους παραπάνω, αλλά και μόνο 0.36%! Προφανώς οι σύντροφοι δεν έχουν συλλάβει όλη τη διαλεκτική της έννοιας «καλή πορεία»…
Τι να πούμε; Είναι πραγματικά αποκαρδιωτικό να βλέπει κανείς όλα τα ρεύματα της Αριστεράς να σκέπτονται απομονωμένα στο δικό του μικρόκοσμο το καθένα. Και είναι δύο φορές πιο αποκαρδιωτικό αυτό, όταν ξέρεις -κι εμείς το ξέρουμε καλά- ότι σε όλα τα ρεύματα, μα σε όλα τα ρεύματα, υπάρχουν άνθρωποι που βλέπουν τα αδιέξοδα και δεν αντιδρούν. Πότε περιμένουν να το κάνουν; Κι ο πιο αργός θάνατος παίρνει κάποτε τέλος…
56 σχόλια:
"μεγάλη νίκη"
"Ικανοποίηση και μκρή αλλά σημαντική νίκη"
Έτσι χαρακτηρίστηκε.
Αν σκεφτούμε τι είχε προηγηθεί, είναι σωστή η εκτίμηση,
Αν το δεις σε μεσοπρόθεσμο ιστορικό διάστημα, τότε έχεις απόλυτο δίκιο.
Και όσο για τα άλλα κόμματα, αν μου επιτρέπεις, μην απορείς, καθόλου.
Γνωστή ιστορία, χρόνια τώρα..
Αν θα περάσει το Μ-λ Κ.Κ.Ε το λ-μ Κ.Κ.Ε ,ή ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα πάρει κεφάλι..
Αυτή η κολώνια τραβάει, χρόνια.
Την ονομάζω, "ιδεοληπτική φαντασίωση" και πολιτική έκφραση μιας θυμικής επιθυμίας..
Αυτά είναι οι διαπιστώσεις. Να βρούμε και τις αιτίες;
Υπάρχουν και χρειάζεται ανάλυση και ταυτόχρονα ενδοσκόπηση..
Κουράγιο, είπαμε.
Πέφτουμε, σηκωνόμαστε και γινόμαστε ωριμότεροι, κατά το δυνατόν. Λέω..
Για το Κ.Κ.Ε, πρός τι η απορία;
Η κριτική είναι σε αντίγραφο και διαβάζεται σε κάθε εκλογές και σε κάθε απολογισμό. Γνωστά πράγματα.
Ούτε σκοτούρες, ούτε τίποτα.
Καλησπέρα. Εγώ πιστεύω ότι η πορεία του/της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι έως τώρα πετυχημένη. Άλλωστε βγήκε σε σειρά αμέσως μετά τον Παπαθεμελή..
Το εκλογικό σύστημα είναι άλλη υπόθεση.
Νομίζω ότι να κάτσει κάποιος να υπολογίσει θα δει ότι το ΚΚΕ έχασε περίπου το 12% των ψήφων του και ο ΣΥΡΙΖΑ περίπου το 14,5% των ψήφων του. Αυτά είναι τεράστια ποσοστά.
Αντίστοιχα η αντασύα κέρδισε άνω του 10% σε ψήφους από τις Ευρωεκλογές που οι ευρωεκλογές έχουν πιο χαλαρή ψήφο!
Σημειώνω η αντασύα πέρασε όλα τα άλλα μικρά αντικαπιταλιστικά κόμματα με μακρά ιστορία (Μ-Λ ΚΚΕ, ΚΚΕ (μ-λ), επαναστατικά κόμματα κτλ) και ότι μια μείωση της αποχής κατά 10% θα μπορούσε να οδηγήσει ένα τέτοιο κόμμα όπως η ανταρσύα (που έχει και πιασάρικο όνομα...) σε ποσοστά που πήραν οι οικολόγοι ή και παραπάνω αν κάνει κάποιες συνεργασίες.
Τέλος πάντων, το ζήτημα είναι να είναι η αριστερά αντικαπιταλιστική αλλιώς και να ανεβαίνει δεν έχει κανένα νόημα.
Να τονίσω επίσης ότι συμφωνώ 100% με το σκεπτικό της ανάρτησής σου. Κάποτε αυτή η κατάντια πρέπει να τελειώσει.
Και που βασίζεις την θεωρία σου περί της αύξουσας γεωμετρικής προόδου των ποσοστών του ΑΝΤΑΡΣΥΑ;
Αυτή η κατάντια πότε θα τελειώσει;
Πόσο είχαν τα μ-λ Κ.Κ,Ε , η ΑΑΣΠΕ, ΤΟ 76;
Που είναι η ΟΑΚΚΕ, Η ΟΣΕ, Η ΑΚΕΠ;
Δεν βλάπτει να ξεσκονίσεις και κανά βιβλίο, γιατί έχω την γνώμη ότι είσαι τελείως ανιστόρητος.
Η ημιμάθεια δεν είναι καλός σύμβουλος.
Φίλοι Σπίθα και Greek Rider,
Σας καλησπερίζουμε (εσένα ειδικά Greek Rider σε καλωσορίζουμε). Δεν μπορούμε να απαντήσουμε όπως πρέπει στα σχόλιά σας. Αργότερα το βράδυ. Ωστόσο θέλουμε να πούμε το εξής στον Σπίθα:
Σε παρακαλούμε (συντροφικά) να εκφράζεις τις όποιες σεβαστές διαφωνίες σου όπως αρμόζει σε συντρόφους. Και δεν έχουμε τον παραμικρό δισταγμό, προκειμένου να γίνει αυτό, όχι απλώς να σε παρακαλέσουμε αλλά να σε εκλιπαρήσουμε.
Τα λέμε.
Δεν υπάρχει λόγος σύντροφοι. Έχετε δίκιο.
Εξηγούμαι. Η λέξη "κατάντια" δεν είναι η ενδεδειγμένη όταν έχει συγκεκριμένους αποδέκτες.
Πέραν αυτού, δεν είναι και το καλύτερο να απαντώ με οξύτητα.
Σεβαστή η άποψή σας, και θα την τηρήσω, βέβαια.
Δεν έχω προσωπικούς λόγους με τον
Greek Rider, αφενός.
Αφετέρου οφείλω να σεβαστώ το χώρο και την φιλοξενία σας.
Φίλε Σπίθα,
Σ' ευχαριστούμε πολύ για την κατανόηση. Και χαιρόμαστε που αναγνωρίζεις το βάσιμο της παρατήρησής μας. Αυτό σε τιμά, άρα τιμά και μας.
Μία διευκρίνιση: Ο χώρος τυπικά μόνο είναι δικός μας. Στην πραγματικότητα είναι χώρος της Αριστεράς. Εκ των πραγμάτων είναι υποχρεωτικό να είμαστε φιλόξενοι. Διαφορετικά, ο χώρος αυτός μετατρέπεται από μπλογκ της Αριστεράς σε μία μεγαλοπρεπή τρύπα στο νερό!
Τα λέμε.
ΥΓ. Δεν μας βλέπουμε να απαντάμε σε σένα και στον Greek Rider απόψε. Χωρίς παρεξήγηση, έτσι; Θα το κάνουμε αύριο, first thing in the morning!
Φίλε Σπίθα,
Ναι, το βλέπουμε σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Κι ακόμα βλέπουμε τη "μεγάλη εικόνα". Κι εκεί, βλέπουμε την Αριστερά στο περιθώριο, χωρίς σχέδιο για το πώς θα βγει από αυτό. Αυτό κανονικά θα έπρεπε να μη τους αφήνει να κοιμούνται τα βράδυα. Κι αντί γι' αυτό, το βράδυ των εκλογών βλέπαμε, από από τον ΣΥΡΙΖΑ εν προκειμένω -δηλαδή κυρίως από τα στελέχη του ΣΥΝ για να είμαστε δίκαιοι- χαμόγελα.
Αυτό μας κάνει να σκεπτόμαστε φίλε Σπίθα, ότι η Αριστερά έχει ξεχάσει πως είναι και υπάρχει για να οδηγήσει τις κοινωνίες σε ένα άλλο, ανώτερο σύστημα. Ανώτερο, αλλά όχι τέλειο βέβαια, όχι "Παράδεισο".
Γι' αυτό μας πιάνει θλίψη. Δεν θέλουμε να φάμε κι εμείς τα χρόνια μας σαν τους γονείς μας που από το 1974 και μετά μετράνε μία έδρα ή μερικές ελάχιστες χιλιάδες ψήφων παραπάνω ή παρακάτω. Αυτό είναι μιζέρια.
Και μην απομονώνεις το ΚΚΕ. Εμείς από τη μικρή εμπειρία μας μέχρι τώρα, βλέπουμε ότι όλοι έχουν τη δική τους κασέτα που την παίζουν και την ξαναπαίζουν. Όσοι βαριούνται, φεύγουν κάποια στιγμή και πάνε σπίτι τους. Και διερωτώμεθα, αφού δεν τους αρέσει να ακούνε τις ίδιες χιλιοπαιγμένες κασέτες που εξηγούν γιατί "το Κόμμα δυνάμωσε", ή γιατί είναι "μικρή αλλά σημαντική νίκη που μπήκαμε στη Βουλή", ή γιατί είναι "καλή πορεία" 2779 ψήφοι παραπάνω, γιατί πριν βαρεθούν και πάνε σπίτι τους δεν υψώνουν τη φωνή τους, ο καθένας όπου είναι;
Διερωτώμεθα αλλά δεν χάνουμε και τις ελπίδες μας βέβαια.
Τα λέμε.
Φίλε Greek Rider,
Όπως εύκολα μπορεί να καταλάβει κάποιος που μας έχει διαβάσει λίγο, είμαστε θρησκοληπτικά σχεδόν "αντισχισματικοί", σε σχέση με τον κατακερματισμό της Αριστεράς. Από αυτή την άποψη βλέπουμε το σχήμα της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α με ιδιαίτερη συμπάθεια. Παραπέρα, θεωρούμε ότι αυτός ο χώρος είναι ένα καλό "ξυπνητήρι" για να θυμίζει στην Αριστερά για ποιό λόγο υφίσταται. Γιατί φυσικά συμφωνούμε: Η Αριστερά δεν μπορεί παρά να είναι αντικαπιταλιστική. Δηλαδή σοσιαλιστική.
Η μετάβαση βέβαια είναι άλλης τάξεως ζήτημα. Κανείς δεν το έχει λύσει, τουλάχιστον στις χώρες του ανεπτυγμένου καπιταλισμού. Στο συγκεκριμένο αυτό πρόβλημα, έχουμε την εντύπωση ότι ούτε η εξωκοινοβουλευτική Αριστερά τα έχει καταφέρει (και δεν περιοριζόμαστε μόνο στην Ελλάδα). Να γιατί δεν μπορούμε να συμμεριστούμε την άποψη για "καλή πορεία" όταν αυτή θεμελιώνεται σε λίγες χιλιάδες ψήφους παραπάνω.
Πώς θα γίνει να αρχίσουμε να βρίσκουμε άκρη; Εμείς πιστεύουμε, κατ' αρχήν συζητώντας! Αμ έλα που η Αριστερά δεν συζητάει παρά μόνο αναπαράγει ο καθένας την κασέτα του! Προ ημερών, κάποιος ανώνυμος φίλος που υπέγραφε μ-λ ΚΚΕ μας αποκάλεσε "γιαλαντζί αριστερούς". Γίνεται έτσι δουλειά;
Τα λέμε.
LEFTG700 εγώ βλέπω με συμπάθεια κάθε αριστερό, ακόμη και κολλημένος να είναι.
Προσωπικά έχω γνωρίσει άτομα από το ΜΛ ΚΚΕ και ήταν πολύ καλοί χαρακτήρες, εμφανώς άνω του μετρίου από τον μέσο χαρακτήρα που εμφανίζεται στην κοινωνία μας.
Η αλήθεια βέβαια είναι ότι δεν είμαι ούτε ειδικός για την αριστερά, ούτε ξέρω καλά την ιστορία, ο Σπίθας έχει δίκιο και ποτέ δεν είχα πρόβλημα να κάνω αυτοκριτική.
Και εγώ βλέπω θετικά και αισιόδοξα το εγχείρημα της ανταρσύας χωρίς να ξέρω ποιοι είναι αυτοί και τι επιδιώκουν και αν έχουν πραγματικά τίμιες προθέσεις.
Πιστεύω ότι κάποια στιγμή ο κοινός παρανομαστής όλων θα πρέπει να γίνει ο αντικαπιταλισμός και έτσι να ενωθούν.
Για μένα είναι ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ με τις σημερινές συνθήκες η αντικαπιταλιστική αριστερά να μην έχει τουλάχιστον ένα 15% και πάνω. Οφείλεται στο ότι δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε μεταξύ μας.
Παλαιότερα μπορεί κάποιος να έλεγε ότι αποτραβιέμαι στο κόμμα μου γιατί όλοι στην κοινωνία και στην πολιτική προσχωρούν και υποχωρούν στον καπιταλισμό. Σήμερα όμως αλλάζουν πάλι οι συνθήκες προς όφελος της αριστεράς. Ο κόσμος αμφισβητεί και πάλι για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια τον καπιταλισμό. Τώρα λοιπόν είναι ώρα.
Greek Rider,
Ακριβώς επειδή δεν χάνουμε τις ελπίδες μας παρά την κριτική που κάνουμε, προσυπογράφουμε τον αισιόδοξο τόνο του σχολίου σου.
Τα λέμε.
Σύντροφοι, δεν διαφωνώ σε κάτι από όσα σχολιάσατε.
Μερικές φορές η αντίθεση έγκειται στην
διαφορετική αντίληψη περί του "χρόνου".
Είναι σοβαρό αυτό που λέω:)
Ελπίζω να μην σας κάνει εντύπωση.
Αλλά έχω διαπιστώσει, αρκετές φορές, ότι η έννοια "χρόνος" παίζει πολύ με την εκπεφρασμένη άποψη μας σε πολλά θέματα.
Μάλιστα είναι αντιστρόφως ανάλογη (!)με τις ηλικίες, συνήθως..
(όχι πάντα βέβαια) και όλως παραδόξως.
Δεν μιλώ από καθέδρας. Το αντίθετο ισχυρίζομαι. Πιστεύω στις συνθέσεις.
Ο νεότερος, φυσιολογικά, έχει έναν ενθουσιασμό, μια αυθεντική δυναμική και επιζητά λύσεις (..η αδρεναλίνη)
ενώ ο μεγαλύτερος που σημειώνω πρέπει να διαθέτει και τις ίδιες ανησυχίες και αγωνίες, γνωρίζει να υπομένει και να είναι πιο ψύχραιμος( δάσκαλε που δίδασκες, αυτό για μένα!)
Η αλυσίδα χρειάζεται όλους τους κρίκους.
Η γνώση δεν αρκεί στην δημοκρατία. Η διάθεση του να ακούς είναι πολύ σπουδαία και αυτό ισχύει για όλους μας.
Πιό πολύ για μένα, ώστε να μην παρουσιάζονται φαινόμενα εντροπίας και εμμονών:)
Δεν νομίζω ότι είμαι εκτός θέματος. Ήθελα να δώσω και μια άλλη πλευρά που είναι κι'αυτή πολύ σημαντική, για μένα.
@ Greek Rider
Δεν είναι το θέμα αν έχω δίκιο. Αυτό είναι σχετικό.
Η γνώμη μας πρέπει να είναι εξ ίσου σεβαστή.
Στην παρούσα φάση, την εθύνη την έχω εγώ
Επίσης πέραν, όλων δέχομαι κάθε είδους κριτική, εκτός της κακόπιστης.
Αλλά εδώ δεν τίθεται τέτοιο θέμα, ούτε κατά διάνοια.
Σέβομαι τις απόψεις σας.
Μα το σπουδαιότερο, είναι άλλο. Να συζητάμε σ'ένα πνεύμα αλληλοκατανόησης και με πρόθεση να "αφουγκρασρτούμε" τις αγωνίες μας..και πως να τις αντιμετωπίσουμε
Συντροφικά και τα ξαναλέμε.
Νάστε καλά!!
o greek rider ειπε..
"Σήμερα όμως αλλάζουν πάλι οι συνθήκες προς όφελος της αριστεράς. Ο κόσμος αμφισβητεί και πάλι για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια τον καπιταλισμό."
Καταλαβαινετε τωρα γιατι δεν ειναι δυνατον να συννενοηθουμε?
ΟΜΟΛΟΓΩ ΠΩΣ ....ΟΧΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ....
ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ??
Eξηγω..
Διοτι παρατηρω οτι δε καταλαβαινουμε ποτε μας κανουν πλακα
ομολογω οτι και παλι δεν καταλαβαινω αλλα μαλλον θα φταιει η αγνοια μου σε μερικα θεματα...
εμενα αν με ρωτουσες θα ελεγα οτι δεν ειναι καθολου πλακα αυτο....πρωτη φορα ακουω ανθρωπους να αντιλαμβανονται τι παιχνιδια παιζουν οι τραπεζες (ραχοκοκαλια του καπιταλισμου ) στις δικες τους πλαtες...και αυτη η αμφισβητηση φενεται σε πολλες χωρες ,π.χ. Γερμανια (υποθεση Hypo ) .
"Σήμερα όμως αλλάζουν πάλι οι συνθήκες προς όφελος της αριστεράς. Ο κόσμος αμφισβητεί και πάλι για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια τον καπιταλισμό."
Δεν ξέρω ποιός τόπε, δεν έχω προλάβει να δώ πολλά..αλλά τι μπορεί 'άραγε να καταλάβει κανείς?
Ίσα με δέκα εξηγήσεις μπορώ να δώσω.
Χωρίς να δω το υπόλοιπο κείμενο.
1) Η μεγάλη διαφορά των 10%, δεν αφορά μόνο στην Ν.Δ. Μην ξεχνάμε τα ποσοστα του ΠΑΣΟΚ (20%) πριν ένα χρόνο..
Άρα δικαιούμαι να υποστηρίξω ότι το 44% δεν είναι ποσοστό του ΠΑΣΟΚ
Είναι κόσμος που δΕΝ ήθελε Ν/Δ, ούτε Κ.Κ.Ε, ούτε μη αυτοδυναμία.
Τι ψηφίζει; ΠΑΣΟΚ για να φύγουν και βλέπουμε..
Συνεπώς οι προυποθέσεις, αφού κατά την γνώμη μας το ΠΑΣΟΚ είναι ίδιο και απαράλλαχτο, γρήγορα θα έρθουν !!
θα απογοητευθούν οι ψηφοφόροι που εύκολα αλλάζουν και τότε με μια σωστή αντιπολίτευση μπορείς να δημιουργήσεις τις καλύτερες προυποθέσεις..
Αυτό είναι κατανοητό, τουλάχιστον;
Δεν εννοεί κανείς ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ντε καλά το καλύτερο κόμμα!!
ΤΟ " δημιουργώ προυποθέσεις" είναι μια εγκυκλοπαίδεια ολόκληρη.
Τώρα πως το ερμηνεύει κανείς είναι άλλο θέμα..
Το μάθημα από ποσοτική σε ποιοτική μεταβολή που το μαθαίναμε νωρίς-νωρίς, το έχετε ακουστά..
Ειλικρινά εκπλήσσομαι κύριε γιούρι γκαγκάριν.
Τον διαλεχτικό υλισμό του Πούλιτζερ τον έχετε διαβάσει. Τον Λένιν μήπως;
Αυτά λένε, "περί προυποθέσεων" δημιουργία ευκαιριών που εμφανίζονται
????
Τι έγινε ρε παιδιά;
Τι θα πει ΑΡΙΣΤΕΡΆ εν τέλει θα μάθουμε;
Καληνύχτα.
Τέτοια ώρα δύσκολα αυτά, σόρρυ..
ernesto said
"πρωτη φορα ακουω ανθρωπους να αντιλαμβανονται τι παιχνιδια παιζουν οι τραπεζες (ραχοκοκαλια του καπιταλισμου ) στις δικες τους πλαtες...και αυτη η αμφισβητηση φενεται σε πολλες χωρες ,π.χ. Γερμανια (υποθεση Hypo ) ."
Οπως μερικες φορες παθαινουμε ανθρωπομορφισμο και αποδιδουμε στα ζωακια προθεσεις που δεν εχουν, ετσι μερικες φορες παθαινουμε επαναστατομορφισμο αποδιδοντας στους αλλους τις διαθεσεις μας..
Ο ernesto, προφανως, τωρα με την τελευταια οικονομικη κριση διαβασε μερικα πραγματα τα οποια τον εντυπωσιασαν και πιστεψε οτι αμφισβητει το καπιταλιστικο συστημα..Μου φαινεται σαν αυτονοητη αληθεια πως επειδη η εμπειρια σου προσφερει μια γνωση για το τι παιχνιδια κανουν οι τραπεζες δε σημαινει οτι αμφισβητεις τον καπιταλισμο..
Και φυσικα οταν λειτουργεις με τετοιες αμετροεπεις εκτιμησεις το επομενο λογικο βημα ειναι να αυτομαστιγωνεσαι επειδη δε σταθηκες στο υψος των περιστασεων ή της "δημιουργιας προυποθεσεων" που λεει και ο Σπιθας.
Φίλε Σπίθα,
Καλημέρα. Όχι δεν είσαι εκτός θέματος. Συμφωνούμε για την παράμετρο του χρόνου που εισάγεις. Βλέπουμε τις διαφορές με τους μεγαλύτερους, δικούς μας και γενικότερα. Και συμφωνούμε επίσης ότι αυτές οι διαφορές είναι χρήσιμες. Πάντως, να ξέρεις ότι εμείς όταν αγανακτούμε δεν το κάνουμε επειδή δεν υπάρχουν λύσεις εδώ και τώρα. Αγανακτούμε επειδή βλέπουμε να μην ανοίγονται προοπτικές ώστε κάποτε, (αλλά κάποτε, όχι ποτέ!), να αρχίσουν να προκύπτουν και κάποιες λύσεις.
"Να μάθουμε να ακούμε"; Μεγάλη κουβέντα. Δυστυχώς δεν φτάνει σε πολλά αυτιά...
Τα λέμε.
Φίλοι Γιούρι Γκαγκάριν (καλωσόρισες), Ernesto και Σπίθα,
Για το ζήτημα της απόρριψης του καπιταλισμού:
Γενικά, είμαστε κι εμείς της ίδιας άποψης με τον Γιούρι. Αν απέρριπταν τον καπιταλισμό όσοι νιώθουν τα παιχνίδια που οι τράπεζες και οι μεγάλοι όμιλοι παίζουν στις πλάτες τους, τότε φίλε Ernesto θα είχαμε κυβερνήσεις της Αριστερά σ' όλη σχεδόν την Ευρώπη. Ο καπιταλισμός είναι ένα "διαβολικό" σύστημα που μπαίνει στο μυαλό χωρίς να το συνηδειτοποιείς. Επιπλέον είναι ένα "έξυπνο" σύστημα. Πρέπει να το παραδεχθούμε και ίσως να διδαχθούμε απ' αυτό.
Διαφωνούμε όμως με τον Γιούρι στο ότι "δεν είναι δυνατόν να συνεννοηθούμε". Οι διαφορές σε απόψεις ή και πληροφόρηση, γνώσεις, κλπ., είναι δεδομένες. Γιατί όμως αυτό να αποκλείει εκ των προτέρων τη συνεννόηση; Στο κάτω-κάτω, ας αρχίσουμε να συζητάμε (εννοούμε την Αριστερά, όχι εμάς εδώ, εμείς το κάνουμε) και βλέπουμε!
Ένα τελευταίο. Εμείς φίλε Σπίθα δεν πιστεύουμε ότι "το ΠΑΣΟΚ είναι ίδιο και απαράλλαχτο" με τη Δεξιά. Σε ένα προηγούμενο ποστ είχαμε κάνει τον παραλληλισμό με τον κακό και τον καλό μπάτσο. Μας φαίνεται ότι μιά τέτοια προσέγγιση είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα και γι' αυτό την κάνει και πιο σύνθετη και περίπλοκη. Αν είμαστε "μάγκες", ας την ξεμπερδέψουμε!
Τα λέμε.
kalimera
to katalavaino avto pou lete kai simfono . apla pistevo oti to na xaseis tin empistosini sou ston kapitalismo einai to proto vima pros to na ton amfisvitiseis kai einai aparaitita vimata theoro.
an empistevesai kati den to amfisviteis. sigoura eimaste akoma makria sto na simvei avto alla theoro me tin mikri empeiria kai gnosi mou sta zitimata avta oti kapoia thetika simadia iparxoun oti mporei na allaksei kati kai mesa apo avto to prisma simfono me ton greek rider .
xaireto kai signomi gia ta greeklish logo eleipisis xronou
ernesto
ο greek rider κανει πλακα και μαλλον θα γελα παρα πολυ που συμφωνεις με αυτα που εγραφε
δεν πειραζει φιλε γιουρι,
το γελιο καλο κανει....δεν κανει κακο....
μπορει να ειμαι σχεδον ασχετος με πολιτικα αλλα επετρεψε μου να εχω την αποψη μου για καποια πραγματα εστω και αν σε καποιους προκαλω γελιο.
δεν συμφωνησα εξαλλου με αυτα που γραφει και εξηγησα τι εννοω...
Φίλε Γιούρι Γκαγκάριν,
Τώρα που το βλέπουμε σε ριπλέϊ, λίγο οφσάϊντ είσαι σε σχέση με τον @Ernesto. Και δεν νομίζουμε ότι ο @Greek Rider κάνει πλάκα. Επιπλέον, απ' όσο τον έχουμε διαβάσει κι έχουμε συζητήσει μαζί του στο μπλογκ του, ακόμα κι αν έκανε πλάκα, δεν θα γελούσε με έναν αριστερό φίλο...
Τα λέμε. :-)
leftg700
O λογος που με εκανε να σχολιασω ειναι κυριως η ατμοσφαιρα του post.
Yπαρχει ενα αντικειμενικο γεγονος σε αυτες τις εκλογες που νομιζω ειναι σημαντικο. Τα ΜΜΕ και τα κυριαρχα κομματα καθορισαν την "οικονομια" σαν το μοναδικο δυνατο πλαισιο συζητησης. Αυτο απο μονο του δημιουργει τεραστιες δυσκολιες στον κομμουνιστικο Λογο αφου στην ουσια του ειναι αντιτεχνοκρατικος.
Αυτοι που τσιμπησαν απο το κλιμα ειναι οι του Συριζα και του Συν αφου πετανε κουλαμαρες κατα καιρους του τυπου "νεα αρχιτεκτονικη του χρηματοπιστωτικου συστηματος".Το πληρωσαν φυσικα αφου φυτρωνουν εκει που δεν τους σπερνουν και απορω γιατι ασχολειστε μαζι τους.
Αυτο που θελω βασικα να πω ειναι οτι ορθωνονται ουτως η αλλως δυσκολιες που μας ξεπερνουν και πρεπει να μπαινουν στη σωστη βαση για να μην πυροδοτουν τασεις αυτολυπησης.
Βασικο θεμα ειναι επισης η αποχωρηση των προηγουμενων γενεων αριστερων για να υπαρξει συννενοηση.Ολα αυτα θελουν χρονο και η "αριστερη θλιψη" τυφλωνει
Φίλε Γιούρι Γκαγκάριν,
Πρι απαντήσουμε, σου είναι εύκολο να μας εξηγήσεις τι εννοείς όταν λες ότι αυτό που σε έκανε να σχολιάσεις είναι η ατμόσφαιρα του μπλογκ; Εννοείται ότι μπορείς να μιλήσεις απολύτως ελεύθερα.
Τα λέμε.
Καλησπερα συντροφοι.Πρωτη φορα μπηκα σημερα στο blog σας.Καταρχην,θα ηθελα να ρωτησω αν ειναι συλλογικη προσπαθεια η δημιουργημα ενος ατομου.
Στο θεμα μας τωρα,το οποιο σε γενικες γραμμες ειναι η ενοτητα της αριστερας.Αντιλαμβανομαι τις παλιοτερες διαχωριστικες γραμμες,λεννινιστες,τροτσκιστες,σταλινικοι.μαοικοι κ.τ.λ.Θα ηθελα ηθελα λοιπον να ρωτησω αν θεωρειτε πως αυτες οι διαφορες ισχυουν και σημερα.Παρακαλω να στειλουν οσοι παρακολουθουν το blog μια απαντηση σε αυτο,για να ξεκινησουμε απο καπου,και τα ξαναλεμε..
leftg700
Δεν εγραψα η ατμοσφαιρα του blog.
Εγραψα η ατμοσφαιρα του post
Εννοουσα οτι ειναι υπερ το δεον καταθλιπτικη
Συμφωνούμε, LeftG700, δεν αναφερόμουν σε σένα ούτε βέβαια πιστεύω, ότι είναι ίδια ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.
Από τα βασικά που μαθαίνει ένας αριστερός είναι να βλέπει τις διαχωριστικές γραμμές και να μην τσουβαλιάζει.Αυτό είναι κάτι που ενισχύει μόνο το δικομματισμό. Άλλωστε ο στόχος του Κ.ΚΕ είναι ξεκάθαρος εδώ και χρόνια. Το είπε με ειλικρίνεια και η Παπαρήγα. Δεν μας ενδιαφέρει η κυβέρνηση...
Το 7-8% και αυτό φτάνει. Γνωστό εδώ και 35 χρόνια.
Αυτό είναι άποψη απολιτικ και δογματικών.( καλά αυτά τα δύο είναι το ίδιο)
Δεν είναι πολιτικό ζήτημα προς ανάλυση.
Συμφωνώ και με τον Greek Rider
""Σήμερα όμως αλλάζουν πάλι οι συνθήκες προς όφελος της αριστεράς.."
Με την προυπόθεση να καταλάβουμε ό,τι έχουμε να κάνουμε με πολύπλοκα προβλήματα και χρειάζονται μεγάλες ανατροπές στην ιδέες που κουβαλάμε.
Κατά τα άλλα.
Έχω στηλιτεύσει πολλές φορές την αλλαζονεία και την έπαρση.
Έχω αναφερθεί ονομαστικά σε άτομα από τον ΣΥΡΙΖΑ που είχαν αυτή την ανάγωγη συμπεριφορά που αποδεικνύει έλλειψη κοινωνικοπολιτικής αγωγής και αυτό πληρώνεται ανατοκιζόμενο στα κεφάλια των αδαών.
Είναι από τα χειρότερα ελλατώματα που δείχνει περιφρόνηση και έλλειψει παιδείας και ημιμάθειας.
Τα ονόματα υπάρχουν και με μεγάλα γράμματα σε ποστ μου
( δεν μιλώ κρυμμένος γιατί είμαι μέλος και γνωστός σε όσους αναφέρομαι.)
Τα στοιχεία μου είναι με ονοματεπώνυμο.
υ.γ.
Με αλλαζόνες μην σπαταλάτε ενέργεια.
Είναι ανεπίδεκτοι μαθήσεως. Εκ πείρας..
Κρύβονται, όταν συναντιόμαστε..
Φίλε Passenger,
Καλησπέρα συντροφική κι από μας και καλωσόρισες. Το μπλογκ είναι συλλογικό. Μη φανταστείς τίποτα σπουδαίο. Μια μικρή παρέα φίλων είμαστε που είπαμε να μην αφήσουμε το μονοπώλιο της γενιάς μας στο g700.blogspot.com.
Οι παλιές διαχωριστικές γραμμές διατηρούνται, αν και όχι με την ίδια ένταση. Ωστόσο είναι ακόμα πρόβλημα. Είναι πρόβλημα όχι οι διαφορετικές απόψεις. Για μας, σε όλες υπάρχουν ενδιαφέρουσες ιδέες που θέλουν συζήτηση. Το πρόβλημα είναι ότι οι διαφορετικές απόψεις ανάγονται σε απαραβίαστο δόγμα που δεν επιδέχεται ούτε σκέψη για κριτική συζήτηση. Στο μεταξύ, μας έχει πάρει και μας έχει σηκώσει όλους, ιδίως από το 1991 και μετά... Και έχει γούστο να σκέπτεται κανείς ότι αν γινόταν και στις δικές μας μέρες καμιά Χούντα, Λενινιστές, Τροτσκιστές, Σταλινικοί, Μαοϊκοί κι ό,τι άλλο βάζει ο νους σου θα βρισκόντουσαν παρέα να τα λένε στο ίδιο κελί...
Τα λέμε.
Δεν καταλαβαίνω γιατί φαίνεται τόσο απίστευτο ότι τα πράγματα αλλάζουν προς όφελος της αριστεράς.
Ο νέος κόσμος υποφέρει στις άθλιες εργασίες και ο καπιταλισμός βασίζεται πλέον 100% στις φούσκες για να πάρει ζωή λίγων ακόμη μηνών ή ετών.
Στην ηλεκτρονική έκδοση των financial times τα ξέρουν αυτά και συζητάνε τι θα κάνουν για να σώσουν τον καπιταλισμό!!
Μόνο εδώ στην Ελλάδα πάμε ανάποδα συζητώντας πώς θα κάνουμε την αριστερά να πάει πιο πολύ προς την αγορά αντί να συζητάμε πώς θα φτιάξουμε ένα μπλόκο εναντίον του καπιταλισμού ή πώς θα κάνουμε μια ανταρσία (κυριολεκτική αυτή τη φορά) εναντίον του (π.χ. στην εργασία μας) που θα τον έστελνε από εκεί που ήρθε σαν τελικό χτύπημα τώρα που πονάει.
Αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάει ο καπιταλισμός όλοι προσπαθούν να κρατήσουν τον κόσμο της αριστερά με την ιδέα ότι δεν άλλαξε τίποτα τα τελευταία 5 χρόνια.
Εγώ με την ελληνική ασυναρτησία δεν βγάζω κανένα νόημα. Γι' αυτό και λέω αντικαπιταλισμός αντι για οτιδήποτε άλλο και ως κοινό παρανομαστή όλων.
Φίλε Γιούρι Γκαγκάριν,
Κατ’ αρχήν σόρυ για το λάθος. Ήταν εκ παραδρομής. Διαβάσαμε ποστ, αλλά γράψαμε μπλογκ. Τόσο καλά! Πάντως την απορία που είχαμε μας την έλυσες. Να πούμε πρώτα γι’ αυτό.
Εντάξει, μπορεί κάπου να είμαστε υπερβολικοί, το δεχόμαστε. Το γράψαμε εν θερμώ κι επειδή εμείς δεν ήμασταν ευχαριστημένοι με τις επιδόσεις της Αριστεράς, μας βγήκε η ενόχληση για τα γελάκια (φανερά ή κρυφά). Η θλίψη (και όχι κατάθλιψη) είναι για τη στασιμότητα της Αριστεράς. Δηλαδή εσένα σε χαροποιεί; Δεν σε προβληματίζει; Από κει και πέρα δεν τα διπλώνουμε. Θα κλείναμε το μπλογκ σε τελική ανάλυση, ή θα το γυρνάγαμε στο κουτσομπολιό και στο τσάμικο! Κι ούτε πιστεύουμε ότι το μήνυμα που στέλνουμε προς τους αριστερούς είναι «δε γίνεται τίποτα, πάμε να φύγουμε». Το μήνυμα που θέλουμε να στέλνουμε από αυτό το μπλογκ είναι «είμαστε σε αδιέξοδο και πρέπει να ξαναδούμε πολλά πράγματα από αυτά που θεωρούμε δεδομένα».
Δεν συμφωνούμε ότι τα ΜΜΕ καθόρισαν την οικονομία ως πλαίσιο των εκλογών. Τα ΜΜΕ καθόρισαν ένα σσυγκεκριμένο πλαίσιο συζήτησης για την οικονομία το οποίο ασφαλώς είχε «εθνικό» πρόσημο.Ο κόσμος που είναι σε απόγνωση, εμείς που αντί να δουλεύουμε κανονικά κάνουμε απλώς «μεροκάματα» την οικονομία με τη μορφή του μισθού που δεν φτάνει και της σύνταξης που δεν φτάνει έχει στο μυαλό του, δεν περιμένουμε από τα ΜΜΕ. Αν δεν ασχοληθεί η Αριστερά μ' αυτά, ποιός θα ασχοληθεί; Στο κάτω-κάτω, η ισότητα που είναι σημαία της Αριστεράς, δεν νοείται κατ’ αρχήν ως οικονομική;
Επίσης, δεν συμφωνούμε ότι η στασιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται στο ότι μιλάνε μερικές φορές «τεχνοκρατικά» κάποιοι απ’ αυτούς. Η ίδια στασιμότητα χαρακτηρίζει και το ΚΚΕ και την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά.
Λες γιατί ασχολούμαστε «μ’ αυτούς» (υποθέτουμε ότι εννοείς τον ΣΥΡΙΖΑ). Γιατί είναι κι αυτοί ένα κομμάτι της Αριστεράς βρε Γιούρι! Και δεν νομίζουμε ότι ωφελεί να εξαιρέσουμε κανένα κομμάτι της. Όσο μεγάλα λάθη κι αν κάνει ή όσο μικρό σε επιρροή κι αν είναι. Και τα «καλά» και τα «κακά» και τα «μικρά» και τα «μεγάλα», κομμάτια της Αριστεράς δεν είναι;
Τα λέμε.
Φίλε Σπίθα,
Και οι αριστεροί άνθρωποι είναι. Μη ...μας θεοποιούμε. Αν αρχίσουμε να "διαγράφουμε" τους "αλαζόνες", μετά θα πρέπει να "διαγράψουμε" τους "σεχταριστές". Μετά τους "συμβιβασμένους". Μετά τους "ανίκανους". Το βαρέλι δεν έχει πάτο...
Εσύ ο ίδιος δεν είπες "να μάθουμε να ακούμε";
Τα λέμε.
Φίλε Greek Rider,
Ο αντικαπιταλισμός είναι η κόκκινη γραμμή που δεν μπορεί να παραβεί η Αριστερά. Και αυτό είναι που την ενώνει.
Πρέπει όμως να διδαχθούμε μερικά πράγματα κι απ' τον ...καπιταλισμό! Δεν το λέμε για ν' ανοίξουμε τέτοια κουβέντα τώρα, έτσι κι αλλιώς είναι τεράστια. Το λέμε παρεμπιπτόντως, όπως το νιώθουμε ενστικτωδώς.
Τα λέμε.
Φίλοι, γειά σας.
Ξέρετε ότι δεν είμαι αριστερός. Και δεν διαθέτω παρά το κοινό νου.
Κάνοντας υπόθεση εργασίας και υποδυόμενος τον αριστερό, μιάς και πιστεύω ακράδαντα ότι ο κόσμος σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται το αντίβαρο της αριστεράς,θα προτιμούσα όλη αυτή η αριστερή πανσπερμία να συσπειρωθεί σε ΜΙΑ ενιαία και ισχυρή αριστερά.
Μέτρησα δέκα διαφορετικά ψηφοδέλτια στο εκλογικό τμήμα και το γεγονός μου φάνηκε γελοίο. Θα επιζητούσα μιά οργανωμένη και αξιοπίστη φωνή στη κοινωνία και τη Βουλή. Με υγιείς και σώφρονες,μέσα στην ιδεολογία, ανθρώπους και με ρεαλιστικές επιδιώξεις.
Και, πιστεύω, ότι ο πιό κατάλληλος και σοβαρός πόλος συσπείρωσης είναι το ΚΚΕ.
Αν στελεχωθεί και εμπλουτισθεί από νέα, σύγχρονα και δραστήρια μυαλά σύντομα θα αφυπνισθεί, θα φύγει από την απολίθωσή του και θα μπορέσει να διαδραματίσει αξιόλογο κοινωνικό ρόλο.
Αντί να σέρνεστε εδώ κι εκεί οργανωθείτε στον ισχυρότερο φορέα σας, τροποποιήστε τον, σουλουπώστε τον και ξεκινήστε από τη συμπαγή του βάση το 8% που είναι μιά πολύ καλή αφετηρία. Ο δρόμος μπροστά είναι ανοιχτός κι ο χώρος ελεύθερος.
Αξιοποιήστε τον.Αλλιώς ματαιοπονείτε.
Ποτέ δεν κερδίζεις ποντάροντας σε κουτσά άλογα.
leftg700
Εμενα παντως η στασιμοτητα της αριστερας δε μου προκαλει τιποτα..μου ειναι αδιαφορη
Τη θεωρω φυσιολογικο επακολουθο της γενικοτερης υποχωρησης του εργατικου κινηματος και φυσικα ουτε με απασχολει η πολυδιασπαση αφου και αυτο ειναι λογικο..Δεν ειμαστε αδυναμοι επειδη ειμαστε διασπασμενοι αλλα το αντιστροφο..
Ο καθενας εκει που ειναι συμβαλλει στην οργανωση της ταξικης παλης. Η πιο συγκροτημενη δυναμη να το κανει αυτο, με ολα τα κουλα που εχει,ειναι το ΚΚΕ..Επειδη αναρωτιεσαι γιατι δε πρεπει να ασχολουμαστε με το ΣΥΡΙΖΑ ειναι ακριβως γι αυτο το λογο..Οχι μονο δε μπορουν αλλα δε θελουν να ασχοληθούν με την οργάνωση..
Οταν ειπα πως τα ΜΜΕ και τα κυριαρχα κομματα καθορισαν το πλαισιο συζητησης στην οικονομια δεν εννουσα αυτο που γραφεις..
Εννοω πως υπηρξε στοχευμενη προσπαθεια ιδεολογικης τρομοκρατησης αφου η οικονομική κριση και η λυση των προβληματων ειναι πεδιο εφαρμογής γνωσεων που ο απλος λαός δεν εχει αλλα ειναι κτημα τεχνοκρατων..Οποιοσδηποτε Λογος λοιπον δεν υποτασσοταν στη λογικη του οικονομικου δεικτη ηταν a priori καταδικασμένος αφου δε προσφερει προτασεις! Διαφορες μυστηριακες εννοιες εδω και ενα χρονο περιπου εχουν εισβαλλει στη σκεψη μας..Ελλειμα, δημοσιο χρεος, τραπεζικο συστημα και διαφορα αλλα..Ποιος θα τα διαχειριστει αυτα?
Σε παρακαλω μη μου λες για το ΣΥΡΙΖΑ..Ο Τσιπρας χρησιμοποιησε ακομα και το πρετεντερειο επιχειρημα της δευτερας παρουσιας του σοσιαλισμου για να κανει κριτικη στο ΚΚΕ..Οι ανθρωποι δεν ειναι οτι πετανε τεχνοκρατιες αραια και που..Θελουν να ειναι μερος στη λυση του προβληματος, να ρυθμισουν. Για εξηγησε μου δηλαδη τι θα προσφερει ο σχεδιασμος νεας αρχιτεκτονικης του χρηματοπιστωτικου συστηματος; Γιατι αυτη η μπαρουφα δεν ειπωθηκε απο καποιον ανανεωτικο που τον αμολυσε η πτερυγα αλλα ηταν προταση που την ειχαν κιολας για πρωτοτυπη...Δε μιλαω φυσικα για τις συνιστωσες..Η γελοιοτητα δυστυχως ειναι προφανης σε ολους και δεν υπαρχει τιποτα που να μπορει να το διορθωσει αυτο
Για παραδειγμα και μονο που ακουω τη δεα και το κοκκινο να θελουν να κανουν το συριζα ενιαιο φορεα ενω δε μπορουσαν να τα βρουν μεταξυ τους και διασπαστηκαν πριν μερικα χρονια, μου προκαλει γελια μεχρι δακρυων
Φίλε ORPHEAS,
Για μια παράταξη που έχει ως όραμά της ένα ριζικά διαφορετικό κοινωνικοοικονομικό σύστημα, είναι αδύνατη και μάλλον όχι ωφέλιμη η συνύπαρξη σε ένα κόμμα. Σκέψου το λίγο και θα καταλάβεις το γιατί. Λέμε να το σκεφτείς γιατί χρειάζεται λίγο προσπάθεια παραπάνω (αφού δεν σου αρέσουν) να μπεις στα παπούτσια μας.
Το σημαντικό είναι άλλο: Ότι όλα αυτά τα κόμματα, ρεύματα και παραρεύματα της Αριστεράς δεν μπορούν να λειτουργήσουν ως διαφορετικές οργανώσεις της ίδιας όμως παράταξης. Αυτή είναι η τραγωδία μας! Ευτυχώς για σένα που δεν είσαι αριστερός, ...τη γλιτώνεις!
Τα λέμε.
Φίλε Γιούρι Γκαγκάριν,
Αν έχεις καταλάβει πως αντιμετωπίζουμε το ζήτημα της ενότητας ως το φάρμακο για πάσα νόσο πρέπει να κάνουμε ταυτόχρονα δύο πράγματα: Και εμείς να ξαναδούμε όλα τα σχετικά ποστ μήπως κάποιες διατυπώσεις μας δίνουν αυτή την εντύπωση (που δεν είναι η άποψή μας) και εσυ να τους περάσεις μια δεύτερη προσεκτικότερη ίσως ανάγνωση.
Για το ζήτημα των "διαγραφών", όπως είπαμε και στο @Σπίθα, εμείς δεν "διαγράφουμε" κανέναν, εκτός από αυτούς που έχουν διαγράψει από τη σκέψη τους την υπέρβαση του καπιταλισμού. Όλα τα άλλα είναι διαφορές στρατηγικής. Υπάρχουν σωστές ή λαθεμένες στρατηγικές, εν μέρει ή και συνολικά. Μας φαίνεται όμως αδιανόητο να "διαγράψουμε" κάποιους επειδή έχουν λάθος στρατηγική. Γιατί τότε θα πρέπει να συζητάμε μεταξύ μας. Οπότε τι το θέλουμε το μπλογκ; Συζητάγαμε μια χαρά και χωρίς αυτό.
Τα λέμε.
ΥΓ. Σωστή η απορία σου για ΔΕΑ και Κόκκινο. Νομίζουμε όμως ότι ο πιο κατάλληλος να στη λύσει είναι ο ...Λένιν! Όταν ο Γκράμσι του ζήτησε τη γνώμη του, τι να κάνει με τη μειοψηφία του κόμματος που τον πολεμούσε, του είπε: "Διασπαστείτε και μετά συνεργαστείτε"!
@ LeftG700
Ακούμε την κάθε διαφορετική άποψη, φυσικά.
Κοινωνικη, πολιτική.
την Κοινωνικοπολιτική, όπως την λέω εγώ
Που συνοδεύεται από την αντίστοιχη
"ηθική κοινωνικοπολιτική ηθική αγωγή."
Το μεγαλύτερο και βαθύτερο κεφάλαιο στην ουσία μιας δημοκρατίας.
Δεν είπα ότι δεν βάζω διαχωριστικές γραμμές. Αυτό θα ήταν αμοραλισμός.
Συζητάς, ποτέ, εποικοδομητικά με τους αμοραλιστές, νεποτιστές, αρχομανείς και τους παθοκράτες;
Αλίμονο, αν τα ισοπεδώνεις, όλα.
Άλλο "διαφορετική πολιτική άποψη" και άλλο το "αξιακό συστημα αρχών".
Σε όλους τους χώρους υπάρχουν πολίτες με αξιακές αρχές και χωρίς αξιακές αρχές.
Με ταυτούς που χρησιμοποιούν, συνειδητά την πολιτική για να αναδειχθούν, να επιβληθούν και να επιβεβαιωθούν, τότε φυσικά και τους βγάζω κόκκινη κάρτα.
Καλό Σ/Κ
Παιδιά, σιγά σιγά, γιά να βάλουμε μιά σειρά στο διάλογο.
1) Απολύτως θεμιτό και κατανοητό το όραμα του καθ' ενός γιά το κάθε τι. Το οτιδήποτε. Και η προσπάθεια υλοποίησής του.
2) Κάθε προσπάθεια και κάθε δικαίωμα του κάθε σκεπτόμενου και δίκαιου ανθρώπου πρέπει να τελειώνει εκεί που αρχίζει το αντίστοιχο δικαίωμα του συνανθρώπου του, έστω διαφορετικά
σκεπτόμενου.
3) Όσο κι αν στίβω το κεφάλι μου αδυνατώ να συλλάβω γιατί είναι α δ ύ ν α τ η και α ν ω φ ε λ η η συνύπαρξη κάτω από την ίδια κομματική στέγη ανθρώπων που η ιδεολογία τους συγγενεύει τόσο πολύ. Όταν, μάλιστα, οι στόχοι τους είναι, σχεδόν, ίδιοι. Γιατί αγνοείτε τις έννοιες συμβιβασμός και αμοιβαίες υποχωρήσεις.
Η ζωή δεν κινείται στον άξονα άσπρο - μαύρο και οι άνθρωποι δεν είναι κλώνοι. ( και τα δύο συντάσσονται με το "ευτυχώς" )
Η μόνη εξήγηση που δίνω στο φαινόμενο είναι το imperium, η ηγεμονία, η αλαζονεία και το "δήθεν" αλάθητο ως προς τη ιδεολογική καθαρότητα.
4) Η νοοτροπία του "η ρυμουλκείσαι στην άποψη μου η χ... μας" και σου κλείνω τη πόρτα του διαλόγου, εκτός από αλαζονική είναι και αλυσιτελής και ατελέσφορος. Αν το ζητούμενο είναι η τελική προσέγγιση του στόχου. Η ζύμωση είναι ένα φυσικό και χρήσιμο φαινόμενο, απολύτου εφαρμογής.
5) Επειδή πιστεύω ότι διαθέτετε μυαλό, πολύ λυπάμαι που μετά 20 - 25 χρόνια δεν θα ζω ( και πολύ λυπάμαι γι' αυτό!) γιά να τα ξαναλέγαμε. Είμαι σίγουρος ότι τότε θα μιλούσαμε από πολύ κοντινότερες θέσεις. Με πολλή νοσταλγία και μελαγχολία (από μέρους σας) γιά το χρόνο που σπαταλήθηκε στο κυνήγι της ουτοπίας.
Θελω να ξέρετε ότι το έργο αυτό το έχω δει στη ζωή μου και ξέρω το "δολοφόνο" του τέλους. Όμως δεν σας τον μαρτυράω γιά να έχει η ζωή σας σασπένς !
Με πολλή συμπάθεια.
Καλησπερα και παλι,επανερχομαι στη συζητηση με μια παρατηρηση που δενει με το προηγουμενο post μου,με τα post του Ορφεα καθως και τις αντιστοιχες απαντησεις απο την πλευρα του blog.Τρια ειναι τα βασικα σημεια..Το πρωτο αφορα τη πρωτη δικη μου ερωτηση.Οι διαφορες μεταξυ των κομματων της αριστερας ειχαν μια συγκεκριμενη βαση,διοτι ο σοσιαλισμος δεν ηταν ενας και ενιαιος.Αλλιως ειχε εφαρμοστει στην Σ.Ε αλλιως στην Κινα αλλιως στην Αλβανια κ.τ.λ.Παντου ομως απετυχε.Το δευτερο σημειο ειναι μια πολυ σημαντικη παρατηρηση απο την πλευρα του blog,οτι ειμαστε διαιρεμενοι γιατι ειμαστε αδυναμοι και οχι το αναποδο.Το τριτο σημειο ειναι η γνωμη του Ορφεα,οτι παρα τις διαφωνιες μας,εχουμε κοινο στοχο.Και εδω ερχομαι να διαφωνησω εγω(τι αριστερος θα ημουν αλλωστε αν δεν διαφωνουσα με ολους τους υπολοιπους!) Συντροφοι ΔΕΝ εχουμε κοινο στοχο.Για την ακριβεια δεν εχουμε ΚΑΝΕΝΑ στοχο,γιαυτο αλλωστε ειμαστε αδυναμοι.Η καταρευση των κομμουνιστικων καθεστωτων σε ολο τον κοσμο και με ολες τις μορφες και παραλλαγες που αυτος εφαρμοστηκε,μας εχει αφαιρεσει το βασικο επιχειρημα της ενναλακτικης λυσης.Δεν αρκει να λες οτι εισαι αντικαπιταλιστης,αντισυστημικος και δεν ξερω εγω τι αλλο,εφοσον δεν εχεις κατι διαφορετικο και καλυτερο να προτεινεις.Τα κοματα της αριστερας στο συνολο τους,δεν εχουν αναφορες στο μελλον,αλλα στο παρελθον,σε συστηματα που εχουν κριθει,οχι απο την ιστορια,αλλα απο τους ιδιους τους ανθρωπους που τα εζησαν.Και οποιος εχει αμφιβολια για αυτο,ας ρωτησει οποιονδηποτε μεταναστη απο το ανατολικο μπλοκ που ζει στην ελλαδα να του πει τι γνωμη εχει για τον κομμουνισμο.. Και για να μην παρεξηγηθω,δεν πιστευω οτι η ιστορια τελειωσε και ο καπιταλισμος νικησε οριστικα.Ειναι,εξαλλου,πολυ νεος ακομα,αν σκεφτουμε ποσους αιωνες κρατησε η φεουδαρχια στην Ευρωπη.Θα καταρευσει και αυτος,οταν ομως βρουμε κατι καινουργιο να τον αντικαταστησουμε...
Καλημέρα και πάλι.
Με βάση τις αξιόλογες απόψεις του Passenger, ο οποίος κάνει πολύ ορθές καταγραφές υποπίπτοντας, όμως, στο ίδιο λάθος που συνηθίζουν οι σημερινές γενιές.
Ένώ αποτυπώνουν σωστά το πρόβλημα, άρα σωστή διάγνωση, δεν δίνουν λύσεις, δηλαδή αποτυγχάνουν στη θεραπεία. Και ιατρική χωρίς θεραπεία, απλώς, δεν είναι ιατρική.
Κι εκεί βρίσκεται το ιδεολογικό στρίμωγμα κι η αδιέξοδη εσωστρέφεια.
Κάθε εποχή έχει τις αξίες της, τις ανάγκες και τις προτεραιότητές της που τις εκφράζει και εξυπηρετεί με τη τεχνολογία της.
Η ιστορική αναφορά, μιά ματιά προς τα πίσω, δεν σημαίνει, αναγκαστικά αντιγραφή η ξεπατικοσούρα.Ούτε των καλών και, πολύ περισσότερο των κακών γεγονότων και καταστάσεων. Απλώς αποτελεί ένα αρχείο άντλησης διδαγμάτων που θα βοηθούν στη διαμόρφωση σύγχρονου τρόπου σκέψης και δράσης.
Εν κατακλείδι, και αυτό το καταθέτω σαν αφετηρία και ερέθισμα ανοιχτού διαλόγου, πιστεύω ότι η σημερινή πραγματικότητα λέει ( μάλλον κραυγάζει) ότι έχουμε φύγει από το στάδιο της πάλης των τάξεων και μπήκαμε στη φάση της συνεργασίας των τάξεων. Η ανάγκη το καλεί !
Το κεφάλαιο και η εργασία δεν είναι, απλώς, αδέλφια δίδυμα, αλλά, κάτι περαπάνω. Είναι αδέλφια
σιαμαία ! Κανένα δεν επιβιώνει χωρίς το άλλο.
Και ένα μοντέρνο και δίκαιο κράτος θα πρέπει να είναι ένας αμερόληπτος και ακριβοδίκαιος διαιτητής, στις μεταξύ τους σχέσεις. Κι αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος όλων. Οι κανόνες του παιχνιδιού κι ο καλός διαιτητής!
"Δει, δη χρημάτων" έλεγε ο Δημοσθένης, ολόσωστα κι ας μη τον χαρακτηρίσουμε, βιαστικά, καπιταλιστή !
Αλλά και όσα λεφτά κι αν έχεις, χωρίς επεξεργασία (επένδυση το λένε)και χωρίς την εργασία μαραζώνουν, φθείρονται και, τελικά, χάνονται.
Να που και γιατί επιβάλλεται η συνεργασία. Με τίμιους όρους και κανόνες, εννοείται !
Το πρόβλημα, λοιπόν, μετατοπίζεται στην εύρεση της χρυσής τομής. Όχι να πιάνει ο ένας το ένα ταμπούρι κι ο άλλος το άλλο και να ξορκίζουμε τον απέναντι, αλλά να να επιζητούμε την εξυπηρέτηση και το καλώς εννοούμενο συμφέρον και των δύο πλευρών.
Να μην τυρβάζουμε, πρώτα, γιά τη μοιρασιά της πίτας αλλά, πρωτίστως, γιά τη παραγωγή της. Αυτό είναι το σημείο που ο τελευταίος εφηρμοσμένος σοσιαλισμός απέτυχε.
Στο κάτω κάτω είναι χορταστικότερο ένα μικρότερο κομμάτι, προϊόν άδικης μοιρασιάς, μιάς μεγάλης πίτας, παρά ένα δίκαιο κομμάτι μιάς μικρής πιτούλας.
Μερικές φορές ο ρεαλισμός είναι χρησιμότερος του ιδεαλισμού !
Φίλε Σπίθα,
Δεν νομίζουμε ότι υπάρχει χώρος της Αριστεράς που είναι απαλλαγμένος από τα προβλήματα που επισημαίνεις. Αλλά θα έχουμε την ευκαιρία να ξανασυζητήσουμε το θέμα με αφορμή άλλα ποστ. Ας κάνουμε ένα ταϊμ άουτ!... Καλή εβδομάδα.
Τα λέμε.
Φίλε ORPHEAS,
Είναι αδύνατη, γιατί το εγχείρημα είναι και μεγάλο και πολύ δύσκολο. Μοιραία θα υπάρξουν διαφορές που δεν θα χωρούν σε ένα κόμμα. Και είναι ανώφελη γιατί παρά τα όσα καταμαρτυρούν στους αριστερούς, εμείς πιστεύουμε ότι οι ομοφωνίες δεν είναι η καλύτερη εγγύηση για το ορθό.
Για τη συνεργασία δεν έχουμε καμία αντίρρηση. Των ανθρώπων όμως, όχι των τάξεων.
Όπως λέμε και στον @Σπίθα, θα έχουμε ευκαιρία να το ξανασυζητήσουμε. Άλλωστε βάζεις κι εσύ πολλά θέματα που δεν μπορούν να συζητηθούν όλα μαζί. Ας κάνουμε τώρα τάϊμ άουτ. Καλή εβδομάδα!
Τα λέμε.
Φίλε Passenger,
Κατ' αρχήν διευκρινιστικά: Η παρατήρηση "είμαστε διαιρεμένοι γιατί είμαστε αδύνατοι" δεν είναι του μπλογκ. Ο Γιούρι Γκαγκάριν είναι αναγνώστης. Εμείς υπογράφουμε πάντα με το όνομα LeftG700. Παρεμπιπτόντως να πούμε ότι δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Αν δει κανείς την ιστορία της Α' Διεθνούς και μετά θα διαπιστώσει συνεχείς διαιρέσεις και διασπάσεις. Αυτό δεν είναι υποχρεωτικά κακό. Με την προϋπόθεση ότι συζητάς και συνεργάζεσαι όπου συμφωνείς. Εδώ, δεν λένε καλημέρα!
Συμφωνούμε ότι ο σοσιαλισμός όπως διαμορφώθηκε στις συγκεκριμένες συνθήκες του 20ου αιώνα απέτυχε. Ας αρχίσουμε να συζητάμε λοιπόν για τον σοσιαλισμό του 21ου! Ο οποίος φυσικά δεν θα προκύψει μόνο μέσα από συζητήσεις, αλλά ούτε και από παρθενογένεση, αγνοώντας δηλαδή τις ιστορικές εμπειρίες, καλές ή κακές! Θα προκύψει μέσα από τον πολιτικό αγώνα των εργαζομένων και την επεξεργασία των εμπειριών που θα προκύψουν από αυτόν.
Αλλά για όλα αυτά, όπως είπαμε και στους άλλους συνομιλητές, θα έχουμε ευκαιρία να τα ξαναπούμε με άλλες αφορμές. Συντροφική καλή εβδομάδα!
Τα λέμε.
Παιδιά, καλημέρα,
Απευθύνομαι σε όλους, μετά τη προσεκτική ανάγνωση των πολύ σημαντικών σχολίων σας που αποπνέουν, όλα, τους σύγχρονους προβληματισμούς και την ορμητικότητα της νεότητας.
Λείπει, όμως, αυτό που η ωριμότης της ηλικίας και η ιδεολογική αποστασιοποίηση κάνει τα πράγματα να παίρνουν άλλη διαστάση και άλλη δυναμική.
Όλοι ξεκινάτε από αδιαπραγμάτευτες θέσεις και από ακλόνητες "σταθερές". Όταν
και τα πιό αμάχητα, στο παρελθόν, μαθηματικά αξιώματα έχουν μετατραπεί σε θεωρίες που περιμένουν τη κατάρριψή τους.Η μόνη απόλυτη έννοια είναι το "ΟΥΔΕΝ ΑΠΟΛΥΤΟ".
-Ένας προτάσσει τη δράση, έναντι του προγραμματισμού και της οργάνωσης ( μπορείς ν' αρχίσεις να χτίζεις αν, πρώτα, δεν συντάξεις μελέτες ;).
-Άλλος αποκλείει συνεννόηση τάξεων, a priori, και στενεύει τους ορίζοντες στην συνεργασία ανθρώπων, και μόνο.
Μα τις τάξεις άνθρωποι τις συγκροτούν όχι άλογα !
-Άλλος δεν διανοείται κομματική συνύπαρξη με μικροδιαφορές αντιλήψεων ! Αποδεχόμενος, προφανώς, τη λογική των "κλώνων"
Νομίζω ότι όλα θα πρέπει να παραμεριστούν, να "ξεχαστούν" και όλα ν' αρχίσουν από μηδενική βάση.
Οι παλιές μορφοποιήσεις, "καπιταλισμός",
"σοσιαλισμός" με την έννοια που είχαν τους προηγούμενους αιώνες δεν νοούνται σήμερα. Ξαναδιαβάστε προσεκτικότερα το ακριβώς προηγούμενο σχόλιο μου σχετικά με τη σύγχρονη σχέση κεφαλαίου - εργασία και ας ξεκολλήσουμε, επί τέλους, απ' τις απηρχαιωμένες αντιλήψεις. Να είσαστε βέβαιοι ότι αν ζούσε σήμερα ο Μαρξ κάπως αλλιώς θα τά'γραφε. Μη παραγνωρίζετε τη περιρρέουσα ατμόσφαιρα μιάς εποχής και την επίδρασης της σε κάθε ανθρώπινη σκέψη και δράση.
Ο άκρατος "κρατισμός" είναι, περίπου,ένα ονειρικό, ουτοπικό ιδεολόγημα που εκτρέφει την ανικανότητα, το παρασιτισμό, το φαβοριτισμό, τη διαπλοκή και εν τέλει τη διαφθορά, γιατί ενέχει τους μηχανισμούς της αδιαφάνειας και της συγκάλυψης. Και αδιαφορεί γιά τη ποσότητα και ποιότητα της παραγωγής.
Ο άκρατος καπιταλισμός οδηγεί στη βουλιμική εκμετάλλευση των πάντων. Ανθρώπων, αξιών, περιβάλλοντος.
Θεοποιεί το κέρδος κι αδιαφορεί κι αυτός, από την απέναντι όχθη, γιά τον Άνθρωπο. Και καταλήγει κι αυτός στα γνωστά, σημερινά, αδιέξοδα.
Μιά ζωή τεχνοκράτης μου πήρε πολύ χρόνο γιά ν' ανακαλύψω αυτό που ήταν μπρός στα μάτια μου. Τη μέση οδό. Την οδό του μέτρου, της συνδιαλλαγής, του διαλόγου και της σύγκλισης.
Τίποτα δεν είναι χειρότερο απο μιά πεισματική διελκυνστίδα και τίποτα καλύτερο από τη συνεννόηση.
Τα προβλήματα είναι κοινά και δεν περιμένουν. Με τσιτάτα και παλαιολιθικά "δόγματα" η ζωή οπισθοδρομεί, δεν "προοδεύει".
Και πιστέψτε με αν υπάρχει σοβαρότης και καλή θέληση ακόμη και τα Ιμαλάια μπορούν να γίνουν... Λυκαβηττός !
Στα τελείως πρόχειρα, κοιτάξτε τη Γερμανία που για μιά τετραετία κυβερνήθηκε από το κράμα Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες χωρίς κανένα, ουσιαστικό πρόβλημα. Με συναίνεση, σύγκλιση και προγραμματισμό.
Αντί να κυνηγάμε ουτοπικούς παλαιολιθικούς ανεμόμυλους ας στρωθούμε να βρούμε σύγχρονες, πραγματικές, λύσεις, πετώντας στη θάλασσα τις παμπάλαιες και ξεπερασμένες αντιπαραγωγικές και υπερπαραγωγικές ( αντίστοιχα) προκαταλήψεις μας.
Η σοφή καμήλα δείχνει το σωστό δρόμο !
Φίλε ORPHEAS,
Καλημέρα. Επειδή οι απόψεις σου συμπίπτουν σε μεγάλο βαθμό με τις επικρατούσες (δεν το λέμε επικριτικά αυτό, απλή διαπίστωση είναι για να διατυπώσουμε τη σκέψη μας) είναι εύκολο να τις συμπυκνώνεις σε ένα σχόλιο. Για τους αριστερούς όμως, που θέλουν να επηρεάσουν την κοινωνία σε μια κατεύθυνση ριζικής αλλαγής, άρα πρέπει να είναι πολύ πιο αναλυτικοί στο λόγο τους, τέτοια συμπύκνωση είναι αδύνατη.
Θέλουμε να πούμε ότι όλα αυτά που υποστηρίζεις θα έχουμε την ευκαιρία να τα συζητάμε τμηματικά.
Με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα συνεχίσεις να μας διαβάζεις πράγμα που το θέλουμε πάρα πολύ!
Τα λέμε.
Παιδιά, καλησπέρα.
Σήμερα που νιώθω τη ψυχή μου στεγνωμένη και το στόμα μου πικρό, (γράφω, σχετικά, στο blog μου) πέρα από ότι άλλο ενδιαφέρον δημιουργεί και συντηρεί η συζήτηση μαζί σας, εκείνο που σήμερα,όψιμα και λόγω της ψυχικής μου φόρτισης, μαγνήτισε το μάτι και τη ψυχή μου είναι η φωτογραφία της επικεφαλίδος αυτής της ανάρτησης.
Δεν ξέρω αν οι υλιστικές σας ιδεολογικές προτεραιότητες σας επιτρέπουν κάποιες συναισθηματικές αδυναμίες αλλά τη φωτογραφία αυτή τη θεωρώ από τις πιό πειστικές και καταλυτικές στην έκφραση της ανθρώπινης θλίψης. Και τη κοιτώ συνέχεια !
Συγχωρήστε μου την, έξω από τα θέματα της ιστοσελίδας σας, φλυαρία μου.
Κι αν κάποιος εξ υμών μουρμουρίσει, έστω κι από μέσα του, "τι λέει αυτός ο γερομ.....ας" θα το δεχτώ θα τον δικαιολογήσω και θα τον συγχωρήσω !
Φίλε ORPHEAS,
Τον (ανώφελο) παρηγορητικό μας λόγο τον αφήσαμε στο μπλογκ σου. Δύο λόγια για τα άλλα που γράφεις.
Έχουμε οδηγηθεί στους υλιστικούς ιδεολογικούς δρόμους ακριβώς λόγω συναισθηματικών αδυναμιών!
Και δεν έχουμε να σε συγχωρήσουμε για τίποτα. Και δεν είσαι και τόσο έξω από το θέμα μας όσο νομίζεις. Το θέμα μας είναι μια καλύτερη κοινωνία. Και νομίζουμε ότι είναι στα πλαίσια μιας καλύτερης κοινωνίας το να έρχεται στο "σπίτι" μας ένας φίλος (που δεν συμφωνεί σε όλα μαζί μας), για να ακουμπήσει και να απαλύνει τον πόνο του και μείς να τον καλοδεχόμαστε.
Και ούτε για αστείο να σκέφτεσαι ότι μπορεί να σκεφτόμαστε έτσι ή να πιστεύουμε αυτό για σένα.
Ξέρεις τι έχει γράψει ο Μένης ο Κουμανταρέας για όσους έχουν περάσει τα 60;
"Ο εξηντάρης είναι ο έφηβος της τρίτης ηλικίας"!
Άρπα τη!
Τα λέμε.
Φίλοι μου, καλημέρα.
Εξακολουθείτε να με εκπλήσσετε.
Απ' όλο το διάλογο κρατώ την πιό βαθιά έννοια που θυμάμαι ν' άκουσα τελευταία. Αυτή που επαληθεύει το Σόλωνα που πίστευε ότι "γερνάει πάντα διδασκόμενος πολλά".
Όντως, όταν ο αφόρητος ψυχικός πόνος που, δυστυχώς αλλά αφεύκτως, θα διασταυρώσεις και εγκατασταθεί μέσα σου, αφήνει στο βάθος του μιά μαζοχιστική χροιά ηδονής. Την ηδονή της νοσταλγίας και της μνήμης.
Και γι' αυτό το υποσυνείδητό σου αρνείται να σε βγάλει απ' το κλοιό του. Και αντιδρά πονώντας σε περισσότερο.
Ίσως γιατί απ' έξω σε περιμένει κάτι πιό ελαφρύ, πιό βολικό, πιό ανώδυνο και, σαφώς χειρότερο. Η λήθη.
Θέλω να με πιστέψετε, ότι από τα 15 μου δεν κατάφερα να βγω από το λαβύρινθο που μου δημιούργησαν τα πλούσια πέπλα του. Στην αρχή πάλαιψα. Μετά αφέθηκα.
Από βάθος ψυχής, σας ευχαριστώ.
ΥΓ. Τό μόνο μου αντίβαρο η υπόμνηση του Μενάνδριου "Ως χαρήεν άνθρωπος, ει άνθρωπος ει" που φροντίσατε να μου θυμήσετε με το ευγενικό σας σχόλιο.
Και η φωτογραφία της αρχής, τώρα πονάει περισσότερο, γιατί συνειδητοποιώ ότι η θλίψη δεν έχει κατεύθυνση. Ούτε αριστερόστροφη, ούτε δεξιόστροφη. Η θλίψη είναι μόνο μία. Μονοσήμαντη.Το μόνο που κάνει είναι ότι,αναλόγως με τη περίπτωση, ανεβοκατεβάζει στροφές.
Και επί της ουσίας.
Μόλις ανασυντάξω τις αποδιοργανωμένες πνευματικές μου δυνάμεις θα επανέλθω στο θέμα.
Έχει πολύ ενδιαφέρον και προσφέρει έδαφος γιά διάλογο κι εξαγωγή συμπερασμάτων.
Να είστε καλά.
Φίλε ORPHEAS,
"...η θλίψη δεν έχει κατεύθυνση. Ούτε αριστερόστροφη, ούτε δεξιόστροφη. Η θλίψη είναι μόνο μία."
Πολύ ωραία λόγια. Σήμερα όμως είναι μια άλλη μέρα. Καλημέρα.
Τα λέμε.
Φίλοι μου, καλησπέρα,
Νά' στε καλά που μου θυμίσατε τη Σκάρλετ, στο "Όσα παίρνει ο άνεμος". Αν το έχετε δει, θα συσχετίσετε τη φράση με την ελαφρότητα που, δυστυχέστατα, δεν μπορώ πιά να διαθέτω.
Ένα μικρό ανασήκωμα των ώμων και.... πάμε παρακάτω.
Μακάρι η καρδιά να είχε... διακοπτάκια, η έστω καζανάκι ! Ένα γύρισμα , ένα τράβηγμα ! Σβήνουν όλα, πλένονται όλα και... καθάρισες.
Η επαφή μαζί σας, εικάζω ομάδα νεαρών (αλήθεια πόσοι;), μου φρεσκάρει νου, ψυχή κι αισιοδοξία.
Δεν ξέρω αν γνωρίζετε τη σχετική συμπεριφορά του βιβλικού Δαβίδ. Αν όχι, και σας ενδιαφέρει θα σας την πω !
ΥΓ. Η φωτογραφία συνεχίζει να πληγώνει !
Φίλε ORPHEAS,
Καλησπέρα κι από μας. Χαιρόμαστε που σου είμαστε ωφέλιμοι. Έτσι ανταποδίδουμε, γιατί κι εσύ μας είσαι ωφέλιμος.
Ναι ομάδα είμαστε. Όχι τίποτα σπουδαίο. Φτιάχνουμε-δεν φτάχνουμε (υπάρχουν και ...κοπανατζήδες!) ομάδα ...μπάσκετ!
Όχι δεν την ξέρουμε την ιστορία με τον Δαβίδ ή τουλάχιστον απ' όσο την περιγράφεις δεν μας θυμίζει τίποτα. Ευχαρίστως να την ακούσουμε.
Ε, ξέχνα αυτή τη φωτογραφία επιτέλους! Να, ορίστε, σου στέλνουμε πέντε χαμογελαστές:
:-)
:-)
:-)
:-)
:-)
Τα λέμε.
Φίλοι, καλημέρα,
Τέρμα το διάλειμμα. Τα κεφάλια μέσα ! Δουλειά τώρα.
Σε κάποιες καταβολές των βασικών προβλημάτων της αριστεράς αναφέρεστε, άθελά σας, μόνοι σας. Eγώ, απλώς τις επισημαίνω και προχωρώ κάποιες σκέψεις.
Όπως, π.χ. η αναφορά στα «αδιέξοδα» και η ανάγκη αναθεώρησης απόψεων.
Κολλάτε στη λέξη «αντικαπιταλισμός», το θεωρείτε θέσφατο και το υιοθετείτε ως δόγμα και απαρχή πάσης περαιτέρω σκέψης και δράσης.
Αφιερώνετε περισσότερο χρόνο στις μεταξύ σας θεωρητικές ψιλοδιαφορές, κάτι που αποθεώνει τον όρο «εσωστρέφεια», διχάζει και αποπροσανατολίζει . Θυμίζοντας τους βυζαντινούς προβληματισμούς «περί του φύλου των αγγέλων».
Ομολογείτε, νιώθοντας υπερηφάνεια κι όλας, ότι αποτελείτε μειοψηφία σκέψης, θεωρούντες αλαζονικά ότι κατέχετε (εκάστη ομάδα χωριστά !) τη σφραγίδα του «Ορθού Λόγου». Ενώ στη βάση υποκρύπτεται ο ηγεμονισμός. (έστω της άποψης).
Λέτε «δεν είμαστε αδύναμοι επειδή είμαστε διασπασμένοι, αλλά το αντίθετο» ! ! !
Αν αυτή η μεταφυσική λογική στοχεύει στην εσωτερική ενδυνάμωση αυτού που εκφέρει τη πρόταση αυτή, έχει καλώς. Αν, όμως, ζητούμενο είναι το άπλωμα στο λαό και την κοινωνία του «πιστεύω» μας τότε….. ας μη το κρίνω, καλύτερα.
Ξεκινάτε από σταθερά κι αδιαπραγμάτευτα «δόγματα» που αντί να χτίζουν , γκρεμίζουν γέφυρες, τόσο μεταξύ σας όσο και με την υπόλοιπη κοινωνία.
Στη θεωρητική περίπτωση που επικρατείτε και παίρνετε τιμόνι διαχείρισης, με τέτοιες αποστάσεις απόψεων, δεν θα αποτελέσετε, τελικά, ένα δυνάστη, το ίδιο απεχθή μ’ αυτούς που μέμφεστε και λοιδορείτε ; Δεν νοείται η επιβολή και ο καταναγκασμός, ακόμη κι επ’ αγαθώ. Είναι ο ορισμός του φασισμού.
Έχετε σταθεί πεισματικά στο «ανάθεμα» του κεφαλαίου, με ορισμούς που δόθηκαν στους αιώνες του φεουδαρχισμού και της στυγνής εργατικής εκμετάλλευσης αλλά και της αμέριστης κρατικής υποστήριξης στη διαχείριση και λειτουργία αυτού του συστήματος. Κάτι που δεν υφίσταται σήμερα.
Η σημερινή οικονομική θέση εργατών, αγροτών και αστών δεν έχει καμία σχέση με κολίγους, σκλάβους και μίζερους «οικογενειάρχες». Πως είναι δυνατόν να παίζουμε το παιχνίδι με τους όρους του «τότε» ; Λέγεται αυτό «πρόοδος» η «αρτηριοσκλήρωση» ;
Παραγνωρίζετε ότι η σημερινή κατάντια του, καθ’ υμάς, καπιταλισμού είναι προϊόν του κακού δρόμου που «πονηρές» συγκυρίες του επέτρεψαν να πάρει και όχι αυτής καθ’ αυτής της φύσεως και της σύγχρονης έκφανσης που θα έπρεπε να έχει ένας υγιής, σύγχρονος, καπιταλισμός. Και αντιδράτε με τη στείρα και καταστροφική λογική του «πονάει χέρι, κόψει χέρι». Αντί να αναζητηθούν κρατικοί μηχανισμοί επιβολής κανόνων εφαρμογής και επίβλεψης.
Και το πιο σπουδαίο. Παραγνωρίζετε το βασικό παράγοντα και γενεσιουργόν αιτία κάθε δημιουργίας. Υλικής και πνευματικής. Που είναι ο άνθρωπος , το άτομο. Όχι με την αγελαία ισοπεδωτική έννοια που τον προσπελαύνει η μαρξιστική θεωρία, αλλά της αξιοπρεπούς και αξιοκρατικής οντότητας με τη πνευματική και δημιουργική του ικανότητα και δυνατότητα. Και την ελευθερία αυτοδιαθέσεως.
Τελειώνοντας, αν οι απόψεις μας εκτείνονται μέχρι του σημείου του απλού διαλόγου και διαλογισμού, σαν «υποθέσεις εργασίας» και θέματα για διδακτορικές διατριβές, περί τα μαρξιστικά, τότε έχει καλώς.
Αν όμως το ζητούμενο είναι κάτι πιο πρακτικό, πιό χειροπιαστό και εφαρμόσιμο στη κατεύθυνση των κοινωνικών μετασχηματισμών, τότε κάτι θα πρέπει ν’ αλλάξουμε στο τρόπο της σκέψης και τη μεθόδευση της δράσης μας.
ΥΓ. 1)Παράκληση στη ρήση του Μένανδρου, που ανέφερα σε προηγούμενο σχόλιο, το τελευταίο «ει» να γίνει «η». Ο δαίμων του πληκτρολογίου !
2)Εκτός από βασική πεντάδα, διαθέτετε και αναπληρωματικούς ; Πόσους ;
Δημοσίευση σχολίου