Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Όταν οι Κυρίαρχοι γίνονται «Πατριώτες»

Πολύ διασκεδάσαμε με το σημερινό πρωτοσέλιδο των «Νέων». Η ίδια αυτή εφημερίδα, που πρώτη μεταξύ των πρώτων μας πιπιλίζει το μυαλό επί δεκαετίες για την Ευρώπη (εννοούν φυσικά την Ευρωπαϊκή ένωση…) έξω από την οποία «δεν έχουμε ζωή», για το Σύμφωνο Σταθερότητας που «αν δεν υπήρχε θα έπρεπε να το εφεύρουμε», ή για την ανάγκη «να επιταχυνθούν τα βήματα προς την Ευρωπαϊκή ενοποίηση», ντύθηκε πρωί-πρωί τα γαλανόλευκα και μας μιλάει για «ευρω-τραπεζίτες»! Κάτι τρέχει εδώ, αλλά τι;

Κάτι τρέχει στα γύφτικα, να τι! Λες και είναι η πρώτη φορά που οι κυρίαρχοι αλλάζουν κουστούμι κατά τα καλά και συμφέροντά τους! Όταν τα πράγματα (που διαχειρίζονται αυτοί!) χειροτερεύουν τόσο πολύ που ακόμα κι η κουτσή Μαρία θα αρχίσει να σκέπτεται, αν καλώς αυτή και μόνο αυτή καλείται να «πληρώσει το μάρμαρο», όταν το χρηματιστήριο κατρακυλά εκτός ελέγχου, όταν, κοντολογίς, χάνει πανηγυρικά στο παιχνίδι των ανταγωνισμών εντός του διεθνούς πεδίου, τι καλύτερο υπάρχει από το να ζωστεί «τα άρματα του Εθνικού Αγώνα»;

Αυτά βλέπουν κάποιες μερίδες και τμήματα της Αριστεράς και παίρνουν θάρρος: «Το είδατε που τα λέγαμε εμείς; Ο πατριωτισμός είναι το προσωπείο του Ιμπεριαλισμού!».

Έτσι συνεχίζουν με μεγαλύτερη ορμή τον ίδιο χορό.

Το χορό του Ζαλόγγου!...


11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

pantos eutuxos pou eimaste sto euro paidia. me tetoia paragogiki vasi kai tetoia dimosia oikonomika i draxmoula tora tha eprepe na ipotimithei pano apo 50%.

to koino nomisma einai aspida prostasias. arkei na sovareutoume grigora kai na meiosoume elleimmata kai xreos.

LeftG700 είπε...

Φίλε Ανώνυμε,


Σόρρυ για την καθυστερημένη απάντηση.

Λοιπόν, μέσα σε αυτή τη διαδεδομένη αντίληψη για την προστασία του κοινού νομίσματος παραγνωρίζονται και μερικές λεπτομέρειες. Π.χ. η παραγωγική βάση της χώρας πόσο ωφελήθηκε από τη συμμετοχή μας στη Eurozone; Αν ξέρεις από ιππόδρομο, εκεί ποτέ δεν τρέχουν τα μικρά σε ηλικία άλογα με τα μεγαλύτερα στην ίδια κούρσα. Και πόσο μεγάλη είναι η προστασία, όταν υπάρχει πεισματική άρνηση για ευρωομόλογο; Ή όταν δανείζουν με μικρό επιτόκιο τις τράπεζες και τους επιτρέπουν να δανείζουν με πενταπλάσιο σχεδόν τόκο το Ελληνικό δημόσιο;

Όταν χώρες που οικονομίες τους δεν έχουν καμία σχέση με την Ελληνική (Δανία, Σουηδία, π.χ.) παραμένουν εκτός euro, αυτό δεν μπορεί να περνάει στο ντούκου με συνοπτικές διαδικασίες.

Βέβαια το ποστ είχε άλλη στόχευση. Να δείξει, πώς αυτοί που έχουν αναλάβει εργολαβικά τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης δεν διστάζουν τη μια να φοράνε φράκο με ημίψηλο και την άλλη φουστανέλα!


Τα λέμε.

γιουρι γκαγκαριν είπε...

leftg700 said

"Αυτά βλέπουν κάποιες μερίδες και τμήματα της Αριστεράς και παίρνουν θάρρος: «Το είδατε που τα λέγαμε εμείς; Ο πατριωτισμός είναι το προσωπείο του Ιμπεριαλισμού!».

Έτσι συνεχίζουν με μεγαλύτερη ορμή τον ίδιο χορό.

Το χορό του Ζαλόγγου!.."



Δεν καταλαβα τι εννοειτε ρε παιδια και σε ποιους αναφερεστε..

γιουρι γκαγκαριν είπε...

Σας αφησα ενα σχολιο και ρωτουσα

"Αυτά βλέπουν κάποιες μερίδες και τμήματα της Αριστεράς και παίρνουν θάρρος: «Το είδατε που τα λέγαμε εμείς; Ο πατριωτισμός είναι το προσωπείο του Ιμπεριαλισμού!».

Έτσι συνεχίζουν με μεγαλύτερη ορμή τον ίδιο χορό.

Το χορό του Ζαλόγγου!..."

Δεν καταλαβα τι εννοειτε και σε ποιους αναφερεστε..

Γιατι ομως δε φαινεται το σχολιο?Ενω εμφανιζεται οταν πατησω "αναρτηση σχολιου" και κανω scroll οταν γυρισω στην αναρτηση δε φαινεται πουθενα

γιουρι γκαγκαριν είπε...

Εμφανιστηκε. Μαλλον περιμενε να στειλω κι αλλο, καποιο κολλημα θα επαιζε

LeftG700 είπε...

Φίλε Γιούρι,


Έχεις δίκιο να ρωτάς, είναι λίγο ασαφές. Το είδαμε εκ των υστέρων αλλά δεν θέλαμε να "διορθώσουμε", δε μας πολυαρέσει να σβύνουμε με γομολάστιχα τα λάθη...

Εννοούμε το κομμάτι της Αριστεράς που μπερδεύει το διεθνισμό με τον κοσμοπολιτισμό, για να το πούμε τηλεγραφικά.

Με τα σχόλια τώρα τελευταία έχουν παρουσιαστεί κάτι μικροπροβληματάκια. Μερικά ποστ πριν, μας έφαγε ο "δαίμονας" του νετ δυό-τρία. Κάποια επανήλθαν μετά την αναφορά που στείλαμε. Αλλά το ένα όχι ολόκληρο. Και οι αριθμοί στους δείκτες των σχολίων διαφέρουν. Όπως συμβαίνει με τα σχόλια και σ' αυτό το ποστ. Ελπίζουμε να διορθωθεί.


Τα λέμε.

S G είπε...

ΔΕν καταλαβα, θεωρειτε πραγματικα οτι η Ελλαδα δεν οφελειται απο την συμμετοχη της στην ευρωζωνη?

Και αυτο επειδη λεει δεν υπαρχουν ευρωομολογα?

Τα ελληνικα ομολογα σαφεστατα εχουν χαμηλοτερες αποδοσεις, δηλαδη ειναι φτηνοτερα για την κυβερνηση, επειδη εκδιδονται σε ευρω (γιατι απλα δεν υπαρχει νομισματικο ρισκο).

Αυτο δεν σημαινει οτι πρεπει η ΕΚΤ να δανειζει χρηματα στην ελληνικη κυβερνηση!


"Όταν χώρες που οικονομίες τους δεν έχουν καμία σχέση με την Ελληνική (Δανία, Σουηδία, π.χ.) παραμένουν εκτός euro, αυτό δεν μπορεί να περνάει στο ντούκου με συνοπτικές διαδικασίες."

νομιζα οτι ηταν προφανες οτι η Ελλαδα δεν εχει μεγαλη ομοιοτητα με την Δανια, οικονομικα τουλαχιστον. Παρεπιμπτοντως συντομα θα μπει η Δανια και ισως και η Σουηδια στην ευρωζωνη.

LeftG700 είπε...

Φίλε SG,


Κατ' αρχήν, καλώς ήλθες. Σχετικά με τις επισημάνσεις σου τώρα.

Η στόχευση του άρθρου δεν ήταν ρυθμισμένη στο ζήτημα του θετικού ή αρνητικού ισοζυγίου απο τη συμμετοχή μας στην Ευρωζώνη. Ήταν στις μεταμορφώσεις των κατεστημένων ΜΜΕ (άλλοτε έτσι κι άλλοτε ...γιουβέτσι!).

Παρ' όλα αυτά, η άποψή μας σε αυτό που ρωτάς είναι ότι η γενική εικόνα της οικονομίας απο το 2001 και μετά έχει μαυρίσει πολύ περισσότερο. Αυτό αποδίδεται γενικά στις αδυναμίες των κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα της Ελληνικής οικονομίας. Εντάξει, είναι μια άποψη. Μια άλλη άποψη όμως λέει, ότι όταν μπαίνει μια γάτα σε ένα λάκο λεόντων, θα φάει το ξύλο της χρονιάς της, όσο "γάτα" κι αν είναι!

Στο ζήτημα της Δανίας-Σουηδίας "διάβασες" το ποστ μας απολύτως αντίστροφα. Και δεν νομίζουμε ότι φταίει η διατύπωσή μας. Αν το δεις προσεκτικότερα θα το διαπιστώσεις αυτό.


Τα λέμε.

S G είπε...

"η γενική εικόνα της οικονομίας απο το 2001 και μετά έχει μαυρίσει πολύ περισσότερο"

ισχυριζεσαι οτι εχει χειροτερεψει η οικονομια μας απο το 2001? Ειχαμε 30-40% αναπτυξη απο τοτε, νεα αεροδρομια, γραμμες μετρο, αυτοκινητοδρομους, ξενοδοχεια, μαρινες. Νεες εταιρειες, νεα προϊοντα. Και ισχυριζεσαι οτι εχει χειροτερευσει η οικονομικη μας κατασταση??

"όταν μπαίνει μια γάτα σε ένα λάκο λεόντων, θα φάει το ξύλο της χρονιάς της, όσο "γάτα" κι αν είναι!"

αν η ευρωζωνη ηταν ενας λακος λεοντως ισως θα ειχε νοημα η αναλογια. Αλλα μια νομισματικη ενωση για μας δεν ειναι λακος λεοντων αλλα περισσοτερο μια σφιχτη αγκαλια που δεν μας αφηνει στο ελεος καθε νομισματικης φουρτουνας, Χωρις το ευρω η Ελλαδα θα ειχε με μεγαλη πιθανοτητα μια κριση τυπου Ισλανδιας ή Ουγγαριας.

Σχετικα με Δανια και Σουηδια, τι αλλο εννοειτε? Δεν υπονοηθηκε οτι αφου μενουν εκτος ευρω ισως θα πρεπει να μεινουμε και μεις? Δεν ειναι επαρκης απαντηση οτι η Δανια και Σουηδια δεν εχουν μεγαλη σχεση με μας και ετσι το γεγονος οτι εχουν την πολυτελεια να μεινουν εκτος ευρω δεν σημαινει οτι την εχουμε και μεις?

LeftG700 είπε...

Φίλε SG,


Η ανάπτυξη -εκτός του ότι ποσοτικά δεν είναι αυτή που αναφέρεις- δεν αποτελεί το μοναδικό στοιχείο που δείχνει την κατάσταση μιας οικονομίας. Ούτε είναι αυτό που κυρίως δείχνει τις προοπτικές για μια χώρα -όπως αποδεικνύει και το παράδειγμα της Ιρλανδίας.

Απο αυτή την άποψη μας φαίνεται πιο κρίσιμο το στοιχείο του εμπορικού ισοζυγίου. Ε λοιπόν, σου θυμίζουμε ότι οι εξαγωγές αγαθών ως ποσοστο του ΑΕΠ το 2005 ήταν μικρότερο από το αντίστοιχο ποσοστό της δεκαετίας του '60! Ενδεικτικά, το έλλειμμα το 2001 ήταν 21.300 εκατ. ευρώ και το 2005 27.550! Το δε μερίδιο των ελληνικών εξαγωγών στις εξαγωγές της ΕΕ από 2% κατά μέσο όρο την περίοδο 2000-2004 πήγε στο 0.4 κατά μέσο όρο στην περίοδο 2000-2004!

Σχετικά με Δανία-Σουηδία. Εννοούσαμε ότι όταν ισχυρότερες οικονομίες μένουν απ' έξω, αυτό πρέπει να προβληματίζει. Για δύο λόγους: 1ον γιατί πρέπει να αναρωτηθούμε αν αυτοί είναι μαλάκες κι εμείς οι έξυπνοι και 2ον γιατί αποδεικνύει ότι έξω από την ΕΕ δεν σημαίνει ότι τίθεσαι στο περιθώριο.

Και για να κλείσουμε όπως ανοίξαμε: Η ανάπτυξη είναι ένα πράγμα. Ένα άλλο είναι ποιός ωφελείται από αυτήν.


Τα λέμε.

S G είπε...

"Η ανάπτυξη -εκτός του ότι ποσοτικά δεν είναι αυτή που αναφέρεις"

δεν μιλαμε για κατι αφηρημενο, τα νουμερα υπαρχουν, κοιταχτε τα. Η σωρευτικη μεταβολη 2001-2008 ειναι πανω απο 35% και περιμενω τα τελευταια νουμερα του 2008 για να πω αν ειναι πανω απο 40%.

"δεν αποτελεί το μοναδικό στοιχείο που δείχνει την κατάσταση μιας οικονομίας. Ούτε είναι αυτό που κυρίως δείχνει τις προοπτικές για μια χώρα -όπως αποδεικνύει και το παράδειγμα της Ιρλανδίας."

δεν ξερω τι δειχνει το παραδειγμα της Ιρλανδιας, σαφως ομως δεν δειχνει προοπτικες αλλα το παρελθον. Και το παρελθον ηταν καλο, αντιθετα με τους ισχυρισμους σου.

"Απο αυτή την άποψη μας φαίνεται πιο κρίσιμο το στοιχείο του εμπορικού ισοζυγίου"

Γιατι? Αυτο ειναι εντελως αυθαιρετο, στερειται οποιασδηποτε οικονομικης λογικης. Το εμπορικο μας ισοζυγιο ηταν πολυ αρνητικο για τον απλο λογο οτι ειχαμε τεραστιες κεφαλαιακες εισφορες. Μια και το συνολικο ισοζυγιο συναλλαγων πρεπει να ισορροπει, κεφαλαικες εισφορες σημαινουν απαραιτητα εμπορικο ελλειμμα.

" 1ον γιατί πρέπει να αναρωτηθούμε αν αυτοί είναι μαλάκες κι εμείς οι έξυπνοι και 2ον γιατί αποδεικνύει ότι έξω από την ΕΕ δεν σημαίνει ότι τίθεσαι στο περιθώριο."

αφου δεχεστε οτι ειναι διαφορετικες χωρες, τι πατε και βγαζετε τοσο αυθαιρετες παραλληλες? Ουτε οι ΗΠΑ ειναι στο περιθωριο εκτος ευρωζωνης, σημαινει αυτο τιποτα για μας? Ολη η κεντροανατολικη Ευρωπη προσπαθει σαν τρελη να μπει στην ευρωζωνη, αυτο λεει κατι για μας. Το τι κανει η Δανια (που εχει απολυτη συνδεση της κορωνας με το ευρω παρεπιμπτοντως) δεν ειναι τοσο σχετικο με μας. Δυστυχως.

"Η ανάπτυξη είναι ένα πράγμα. Ένα άλλο είναι ποιός ωφελείται από αυτήν."

στην περιπτωση μας: λιγο πολυ ολοι, οπως ειναι ολοφανερο απο την τρομακτικη ανοδο καταναλωσης στην μεσαια ταξη.