Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Εντυπώσεις από μια συζήτηση


Πολύ μελάνι και πολλά bytes δαπανήθηκαν την εβδομάδα που μας πέρασε για τον Ελληνο-Γερμανικό «πόλεμο» ο οποίος ξέσπασε με αφορμή το περιβόητο εξώφυλλο του γερμανικού «Focus». Στον ηλεκτρονικό διάλογο -που, σημειωτέον, τροφοδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τα κλασικά ΜΜΕ- δεν πήραμε ουσιαστικά μέρος, με εξαίρεση κάνα δυό σχόλια, εκ των οποίων το ένα δεν ήταν τίποτα παραπάνω από ένα φιλικό πείραγμα. Διαβάσαμε όμως αρκετά για να αποκομίσουμε δύο γενικές εντυπώσεις.

Η πρώτη μας εντύπωση είναι ότι επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά πώς αυτό που αποκαλείται «εθνικό αίσθημα» υπάρχει! (Όσοι αμφιβάλλουν, ας αναρωτηθούν: Πόσος θόρυβος θα δημιουργείτο, αν το επίμαχο εξώφυλλο δεν ανήκε στο «Focus», αλλά στο «Ποντίκι»;). Είναι απαραίτητο εδώ να σημειωθεί και το εξής: Η ύπαρξη του εθνικού αισθήματος δεν επιβεβαιώνεται μόνο από τα όσα υποστήριξαν αυτοί που ακολούθησαν τη γραμμή «κοίτα ποιοί μιλάνε». Την ίδια, αντεστραμμένη απλώς επιβεβαίωση πρόσφεραν και εκείνοι που υποστήριξαν ότι «καλά μας τα λένε και κακώς διαμαρτυρόμαστε»! Στην πρώτη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με ένα εθνικό αίσθημα υπεροχής, έστω και με βάση το σκεπτικό «εμείς είμαστε μονόφθαλμοι, αλλά εσείς είσαστε τυφλοί». Στη δεύτερη, με ένα αντίστοιχο αίσθημα, αλλά μειονεξίας αυτή τη φορά: «Ας μη κλαίμε επειδή μας αποκαλούν απατεώνες της Ευρώπης. Να κλαίμε επειδή όντως καταντήσαμε οι απατεώνες της Ευρώπης».

Η δεύτερη εντύπωση την οποία σχηματίσαμε επιβεβαιώνει, κυριολεκτικά κατά κάποιο τρόπο, το γνωστό ανέκδοτο με τον τύπο που του δείχνουν το φεγγάρι κι εκείνος κοιτάζει το δάχτυλο! Ποιο είναι το φεγγάρι και ποιο είναι το δάχτυλο εν προκειμένω;

Το φεγγάρι είναι η ανισόμετρη ανάπτυξη μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης. Το φεγγάρι είναι το θηριώδες εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας, αποτέλεσμα ενός στρατηγικού σχεδίου που, με τη δημιουργία του Ευρώ επί τη βάσει των «κατάλληλων» προνοιών, απέβλεπε στη διατήρηση και περαιτέρω μεγέθυνση της παραγωγικής υπεροχής της κι όχι στη σταδιακή εξισορρόπηση των ανισοτήτων. Κι ακόμα, το φεγγάρι είναι η πανηγυρική διάψευση της απολύτως ανορθολογικής ιδέας ότι μπορείς να καθίσεις στο ίδιο τραπέζι με έναν γίγαντα (πόσο μάλλον με περισσότερους από έναν…) και να φας την ποσότητα και ποιότητα που απαιτείται για να αποκτήσεις τις διαστάσεις του!

Το δάχτυλο πάλι -και δεν εννοούμε αυτό που εμπνεύστηκαν οι όντως ευφυείς και δημιουργικοί γραφίστες του «Focus»- ποιο είναι;

Μα τι άλλο από το γεγονός ότι, αντί να συζητούνται όλα τα παραπάνω, συζητείται μετά πάθους αν είμαστε ή δεν είμαστε απατεώνες και αν έχουν δικαίωμα οι Γερμανοί «δια να ομιλούν»; (Λες και ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής θεμελιώνεται σε τίποτα καλύτερο από μια νόμιμη απάτη, λες και ήταν σε άλλη χώρα που τραγουδούσε, από το 1940 κιόλας, ο Άγιος Μάρκος «Στον κόσμο τον σημερινό αυτό το ξέρουν όλοι, η δύναμη στον άνθρωπο είναι το πορτοφόλι»!). Τι άλλο είναι το δάχτυλο προς το οποίο αλληθωρίζουμε από τις κατηγορίες που ρητά ή υπόρρητα εκτοξεύονται, είτε για «εθνικισμό» από τους μεν προς τους δε, είτε για «ραγιαδισμό» από τους δε προς τους μεν, χάνοντας έτσι και οι μεν και οι δε το focus από το επίμαχο σημείο, δηλαδή την αδυσώπητη πραγματικότητα του διεθνούς καταμερισμού εργασίας; (Λες και η οικονομική και γενικότερη ανάπτυξη μιας χώρας εξαρτάται κατά ευθέως ανάλογο τρόπο μόνο από τον εθνικό βολονταρισμό!). Και τέλος, τι άλλο είναι το δάχτυλο που μας στραβώνει από το ότι, αντί να παρατηρούμε και να σημειώνουμε ποιοί Έλληνες χειροκροτούν για την επερχόμενη σύνθλιψη των εργαζομένων και ποιοι Γερμανοί συμπαραστέκονται σε αυτούς που πρόκειται να περάσουν κάτω από τα Καυδιανά δίκρανα της φτώχειας, αντί γι' αυτό λοιπόν εμείς φροντίζουμε επιμελώς να χωριστούμε σε φιλογερμανούς και αντιγερμανούς, σε εκσυγχρονιστές και αντιεκσυγχρονιστές, σε δυτικόφιλους και αντιδυτικούς.

It’s not two Nations fighting each other, stupid!

It’s two Classes!


Η εικόνα είναι από το flags.de

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ζούμε μια βαθιά διαδικασία απεθνικοποίησης, σαν κι αυτή που νιώθουν όλοι οι απελπισμένοι που μισούν τον τόπο τους και θέλουν πάση θυσία να τον εγκαταλείψουν και να φύγουν μετανάστες νόμιμη ή μη σε κάποιο άλλο τόπο παραδείσου. Μόνο που τέτοιο οι απελπισμένοι πολίτες αυτής της χώρας τέτοιο τόπο δε βρίσκουν. Έχω λοιπόν, την αίσθηση ότι ο κόσμος δεκάρα δεν δίνει για το FOCUS, ούτε αισθάνεται να περνά καυδιανά δίκρανα καθώς ταπείνωση δε νιώθει· νιώθει απελπισία και κορόιδο. Κι αυτή είναι η ανησυχία των κρατούντων που ήξεραν να ποντάρουν στο εθνικό φιλότιμο που σήμερα δεν υπάρχει.

Ο κόσμος νιώθει αγωνία μόνο και ανασφάλεια με μόνη σκέπη που διαθέτει η ηγεσία που τού 'λαχε χωρίς να ξέρει πως να αντιδράσει στα επερχόμενα. Και εκεί είναι το θέμα. Κι όλα τα άλλα κορώνες στα ΜΜΕ και στα μπλογκ παχιές δηλώσεις των πολιτικών, είναι προσπάθειες να κινητοποιηθούν τα μουδιασμένα εθνικά αντανακλαστικά με στόχο να συσπειρώσουν και να πείσουν το κοινό τους που παρακολουθεί σα χαμένο τα όσα απροκάλυπτα συμβαίνουν· για να παράσχει αυτό το χαμένο κοινό τον οβολό του, για την ενίσχυση του εθνικού(;) χρηματοπιστωτικού φορέα-μεταφορέα (καθώς τα κομποδέματα τα μεταφέρει σε άλλες τσέπες)· για να μην συνειδητοποιήσει το κοινό τους αυτή την ακροτελεύτια της ανάρτησής σου μεγάλη αλήθεια:
It’s not two Nations fighting each other, stupid!
It’s two Classes!

Σ.

ernesto είπε...

καλημερα,
καταρχην να πω οτι συμφωνω απολυτα με το αρθρο του μπλογκ.
Διαφωνω με τον Σ. ως προς αυτο "Κι όλα τα άλλα κορώνες στα ΜΜΕ και στα μπλογκ παχιές δηλώσεις των πολιτικών, είναι προσπάθειες να κινητοποιηθούν..." κτλ κτλ . ή μαλλον καλυτερα συμφωνω εν μερει ομως.
Εξηγω γιατι :
το ολο θεμα ειναι αστειο αν σκεφτουμε οτι ξεκινησε απο το γερμανικο focus (που ειναι απλη συνωνυμια με τα υπολοιπα περιοδικα του κοσμου με το ιδιο ονομα). το συγκεκριμενο περιοδικο το βγαζει η BILD.Ειναι για να καταλαβετε σαν να λεμε η ESPRESSO στην ελλαδα.Θα καναμε και θα κανατε ποτε τοσο εντονη και μεγαλη συζητηση για ενα "δηθεν" επιστημονικο περιοδικο που εκδιδει η εσπρεσο ? Σημερα για παραδειγμα βλεπω στα εξωφυλλα οτι αυτο το σκουπιδι εχει κατι για ενα γερμανικο πειραμα στην κρητη! WOW !! χεστηκε η φοραδα στο αλωνι.μονο οι αγραμματοι διαβαζουν εσπρεσο και νομιζουν οτι αποκτουν γνωμη και αποψη. Μου φαινεται εντελως σουρεαλιστικο το ολο σκηνικο που εχει στηθει πανω σε μια χαζομαρα που εγραψε καποιος απλα για να ΠΟΥΛΗΣΕΙ φυλλα! και εκει ειναι και η διαφωνια μου με τον Σ. δεν υπαρχει καμια οργανωμενη τετοια προσπαθεια ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ (απο την οποια και ξεκινησε!).
αυτο που υπαρχει εδω ειναι σαφες!
Απο την μια η αρπαχτη μιας φυλλαδας που προσπαθει να εκμεταλλευτει την περισταση για να βγαλει χρηματα.Ποια περισταση ?Μα φυσικα το γεγονος οτι "επειδη καποιοι (ελλαδα) τα κανανε σαλατα
πρεπει να τους βοηθησουμε εμεις οι γερμανοι"! Εχετε υποψην σας δε οτι ναι μεν η γερμανια ειναι πιο ισχυρη απο αλλες χωρες αλλα εχει τα δικα της προβληματα και μαλιστα πολυ μεγαλα προβληματα πιστεψτε με!
Σκεφτειτε λοιπον ποσα κωλοχερα θα δειχναμε εμεις αν πριν 5 ας πουμε χρονια ερχοταν καποιος και μας ελεγε..."λοιπον παιδια, η πορτογαλια (για να μην πω αλβανια και προκαλω,γιατι αν εξαιρεσουμε τον πολιτισμο που υποτιθεται οτι κουβαλαμε για την ευρωπη αναλογικα μια "αλβανια" ειμαστε ) τα σκατωσε! πληρωστε!" Ποσες πορειες θα ειχαμε? Ποσες αντιδρασεις?
Σκεφτειτε τωρα λοιπον οτι εδω δεν εχει συμβει τιποτε τετοιο.υπαρχουν φυσικα αντιρρησεις απο την πλευρα του λαου αλλα και του σκεπτομενου κοσμου για το αν αντεχει η γερμανια το βαρος αυτο και για το αν φυσικα πρεπει να υποστουν και αλλοι τις συνεπειες (γερμανοι,γαλλοι κτλ),αλλα μεχρι εκει εως οτου βρεθηκε η φυλλαδα για να κανει την αρπαχτη της και να ξεκινησει την φαρσοκωμωδια που ζουμε.

Αυτη λοιπον η μια πλευρα.(και μεχρι εκει ειναι και η διαφωνια μου με τον Σ.)
Απο ελληνικης πλευρας τι εχουμε ? Τα κλασσικα.Ασχετους πανηγυρτζιδες που ειδανε φως και ειπανε να μπουνε να τα κανουν λιγο μπαχαλο! Πολιτικοι και Μεσα (ιντερνετ,ραδιοφωνο,τηλεοραση)που εκμεταλλευονται το "δηθεν" εθνικο μας αισθημα και την "δηθεν" εθνικη μας υπερηφανια για δικο τους οφελος (χρημα-φημη) αλλα και σπασμωδικες κινησεις απο αλλους πολιτικους για να συμβει ακριβως αυτο που λεει ο Σ.

Εγω προσωπικα ως ελληνας που ζω γερμανια ντρεπομαι που αντιδρουμε ετσι ως λαος.Ντρεπομαι για το ποσο ευκολα παρασυρομαστε και αποπροσανατολιζομαστε και για το ποσο θερμοκεφαλοι και μικροπρεπεις εχουμε καταντησει!Και ολα φυσικα ειναι θεμα παιδειας!

Φυσικα ακομα και για την ηλιθια αυτη αφορμη μπορουν να γινουν πολλες σοβαρες συζητησεις για θεματα υπαρκτα μεγαλης σημασιας (οπως αυτα που βαζει στο τραπεζι το ποστ) και αυτο ειναι για μενα το μονο καλο της υποθεσης!
Κατα τα αλλα,αν κατι μου προκαλουν αυτα που γραφει το γερμανικο φοκους ειναι μισος και αγανακτηση για ολους αυτους που μας ριξανε τοσο χαμηλα και δινουν πατηματα στον καθε τυχαρπαστο να μας πιανει στο στομα του! nothing less nothing more (αφου ειναι στην μοδα να κλεινουμε στα αγγλικα!) :)

χαιρετω!

Ανώνυμος είπε...

ernesto, επίσης νοιώθω
"μισος και αγανακτηση για ολους αυτους που μας ριξανε τοσο χαμηλα και δινουν πατηματα στον καθε τυχαρπαστο να μας πιανει στο στομα του!"
αλλά βλέπεις, 'ολα γίνονται όμορφα και αγγελικά πχ εξεταστική επιτροπή για την περίοδο 2005-2009!
τα αίσχη και τις λαμογιές του εκσυγχρονισμού, τα διπλά βιβλία της δημιουργικής λογιστικής, τα ολυμπιακά 'εργα που έγιναν σε 3 μήνες με απειροπλάσιες τιμές και πού αν δεν κανω λάθος οι γερμανοί τα ανέλαβαν μαζί με τον αγαπημένο μας βασικό μέτοχο πληρώνοντας τις μιζούλες όπου χρειαζόταν, τα κλειδώνουν στο ντουλάπι.
οι πολίτες -ποίοι άραγε, ξέρουμε κανέναν;-φέρονται πρόθυμοι να πληρώσουν τη νύφη.
η νεκροψία θα δείξει...

ωρα'ια τα ημερολόγια περιθωρίου, τον παρατήρησα κι εγώ τον σπόνσορα της Αυγής, αλλά είπα να μη δώσω σημασία.
λ.κ

Ανώνυμος είπε...

Μα φίλε Ernesto, συμφωνούμε απόλυτα! Καθόλου δε θεωρώ ότι η "δακτυλία Αφροδίτη" αξίζει της προσοχής, ή ότι πρόκειται για προβοκάτσια ενταγμένη σε ευρύτερο σχέδιο. Δεν νομίζω δε ότι κάτι τέτοιο προκύπτει από το σχόλιό μου, αλλά κι αν ακόμα η διατύπωση δημιουργεί σύγχυση, το ξεκαθαρίζω: είμαστε σύμφωνοι!
Χαιρετώ,
Σ.

LeftG700 είπε...

Φίλε Σωκράτη, καλημέρα!


Είναι αναμφισβήτητο όσο και παλιό τρικ το χαρτί της "πατρίδας που την προσβάλλουν οι κακοί ξένοι". Και φυσικά συμπεριφορές όπως του Πετσάλνικου ή του Ευθυμίου δεν έχουν άλλο σκοπό από το να λειτουργήσουν ως πλυντήριο για το γεγονός ότι η κυβέρνησή τους λειτουργεί ως αναίσχυντο subsidiary του κεφαλαίου. (Του κεφαλαίου γενικώς, χωρίς εθνικό πρόσημο, εννοείται).

Ο κόσμος δεν μασάει βέβαια. Κι αν μάσησε ήταν για λίγο. Όμως η δυσαρέσκεια για το μπαράζ των γεμανικών ΜΜΕ δείχνει ότι το αίσθημα της κοινωνικής συλλογικότητας που στην προκείμενη ορίζεται γεωγραφικά και ιστορικά βέβαια, εξακολουθεί και υφίσταται παρά τις βολές της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης κατά του έθνους-κράτους. Κάπως έτσι το βλέπουμε τουλάχιστον εμείς.


Τα λέμε.

LeftG700 είπε...

Φίλε ernesto, καλημέρα κι από μας!


Κατ' αρχήν, αν καταλαβαίνουμε σωστά, πρέπει να έχεις κάποια ιδιαίτερη γνώση του τι συμβαίνει στη Γερμανία από προσωπική εμεπειρία. Αυτό -άν όντως έτσι συμβαίνει- είναι χρήσιμο, γιατί μας δίνεις κάποιες πληροφορίες από πρώτο χέρι που εμείς δεν έχουμε.

Οι αντιδράσεις των διαφόρων "πατριωτών" του ΠΑΣΟΚ κυρίως ήταν χοντρικά για κλάματα, δεν το συζητάμε. Εμείς στο ποστ γράψαμε τις εντυπώσεις μας από τις συζητήσεις του κόσμου, στο διαδίκτυο κυρίως, αλλά και στις εφημερίδες, τουλάχιστον σ' εκείνες που επιτρέπουν σχόλια στους αναγνώστες.

Να διευκρινίσουμε λοιπόν γι' αυτούς: Ασχέτως του πώς αντέδρασε ο καθένας και τι στάση πήρε, το γεγονός ότι το θέμα συζητήθηκε δείχνει ότι κάπου υπήρξε ενόχληση. Τι ήταν αυτό που ενοχλήθηκε; Αυτό που λέμε "εθνικό αίσθημα". Το οποίο δεν είναι τίποτα παραπάνω από το αίσθημα μιας συλλογικότητας που ζει στο συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο ο οποίος ονομάζεται Ελλάδα. Γιατί, μην τρελαθούμε, η αντίδραση δεν αποδεικνύει "εθνικισμό", όπως αρκετοί ίσως δικοί μας (αριστεροί) μπορεί να σκεφτούν.

Ομολογούμε δεν το ξέραμε ότι το "Focus" είναι επιπέδου "Espresso". Όμως πρέπει να καταλάβεις ότι για τον μέσο Έλληνα ό,τι ξένο φαντάζει μεγάλο και καλό, ή εν πάση περιπτώσει καλύτερο από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Το ίδιο δεν γίνεται με διάφορες "μάρκες" ρούχων οι οποίες στις "μητρικές" τους χώρες είναι του πεταμάτου, ενώ εδώ όποιος τις φοράει πουλάει μούρη;

Παιδεία και πάλι παιδεία! Αλλά και αριστερή παιδεία! Για να μη βάζουμε στο ίδιο τσουβάλι τον executive του "Focus" με τον άνεργο μεταλλεργάτη της Thyssen Krupp!


Τα λέμε.

LeftG700 είπε...

Καλημέρα φίλη λ.κ.!


Ξέχασες τον "λαϊκό καπιταλισμό" του χρηματιστηρίου της "ισχυρής Ελλάδας"! Αν είχες θησαυρίσει κι εσύ όπως εμείς όμως θα το ξέχναγες; Δεν θα το ξέχναγες! Και θα άναβες κι εσύ ένα κερί κάθε αγίου Κωνσταντίνου! Πού ήσουν φίλη λ.κ. όταν ο "λαϊκός καπιταλισμός" μοίραζε λουκάνικα για να βγάζουμε τα σκυλάκια μας βόλτα; Και τι να σου κάνει ο έρημος ο ΓΑΠ, αφού εσύ δεν είχες μυαλό;

Σου άρεσαν κι εσένα, εκτός από τον ernesto, τα ημερολόγια περιθωρίου; Ωραία! Κάνουμε κάτι σωστά!


Τα λέμε.


ΥΓ Εντάξει, κι εμείς δεν την κάναμε πρωτοσέλιδο τη μλκ της "Αυγής". Αλλά δυό "λογάκια" έπρεπε να τ' ακούσουν!

Ανώνυμος είπε...

ωχ! πόσο δίκιο έχετε! ξέχασα το χρηματιστήριο γμτ!
λοιπόν μη γελάσετε πολύ, αλλά το μαύρο '99 διαβάζω στην αυγή ότι αυξάνει το μετοχικό της κεφάλαιο (έτσι λέγεται το "πατώσαμε") και να τσακιστούμε να πάρουμε μετοχές. Ως τελείως άσχετη πήγα στην τράπεζα της γειτονιάς μου και ζήτησα να μου ανοίξουν μερίδα στο χρηματιστήριο διότι προτίθεμαι να ψωνίσω μετοχές της αυγής. Πού να φανταστώ ότι τις παίρνει κανείς με απλή κατάθεση σε λογ.Έχω λοιπόν από τότε μια ωραία άδεια μερίδα!
λ.κ

LeftG700 είπε...

Φίλη λ.κ.,


Δεν το θυμόμαστε αυτό που λες για τις μετοχές της "Αυγής" ή, για να τα λέμε όλα, πολύ πιθανόν να μη το είχαμε πληροφορηθεί καν.

Όμως γιατί να γελάσουμε; Υπάρχει ωραιότερο πράγμα για μια αριστερή εφημερίδα από το να ζητάει τη συνδρομή των φίλων της κι εκείνοι να την προσφέρουν;

Να γελάσουμε πάλι που δεν ήξερες τις διαδικασίες; Θα γελάσουμε και τα ...μούτρα μας και δεν συμφέρει!


Τα λέμε.