Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Ευρωπαϊκή Ένωση ή τανκς: Η καλλιέργεια του φόβου για τη «δημοκρατική εκτροπή» ως χαρτί-μπαλαντέρ για την περίπτωση που η παρτίδα δυσκολέψει…


Των «φρονίμων» τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν! Έτσι, παρ’ όλο που, προς το παρόν, οι αντιδράσεις σε κλίμακα αντίστοιχη με το βάρος του οδοστρωτήρα που ισοπεδώνει τις ζωές της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων —δηλαδή σε κλίμακα που να κλονίζουν το σύστημα— παραμένουν όνειρα θερινής νυκτός (ο πανεργατικός Δεκέμβρης, όταν «θα γίνει χαμός, θα γίνει πανικός», είναι ακόμα στο δρόμο, όλο έρχεται και έρχεται, αν και κοντεύουν Χριστούγεννα…), οι πρώτες φωνές των «φρονίμων» έχουν αρχίσει να ακούγονται, εν είδει «ψιθύρων» φυσικά. Εννοείται πως μιλάμε μόνο για τους «ψιθύρους» που έτυχε να φτάσουν στα δικά μας αυτιά. Είναι σίγουρο ότι θα έχουν ακουστεί πολύ περισσότεροι…

Τι λένε οι «ψίθυροι»; Ότι οι συνθήκες που διαμορφώνονται κατά τη διάρκεια μεγάλων οικονομικών κρίσεων (όπως η σημερινή, υπονοείται, αλλά δεν λέγεται και ευθέως, για να μην τροφοδοτηθεί η «καταστροφολογία» των «ακραίων»…) αντιπροσωπεύουν το ιδανικό έδαφος για να ευδοκιμήσει το άνθος του φασισμού. Το οποίο άνθος, υπενθυμίζεται εντέχνως, δεν είναι υποχρεωτικό να «ανοίξει» μέσω πραξικοπημάτων του «παλιού καλού καιρού» (οι εποχές έχουν αλλάξει, υπονοείται και πάλι), αλλά και μέσω δημοκρατικών διαδικασιών. Εδώ, οι καιροί και πάλι αλλάζουν, αλλά γυρίζοντας προς τα …πίσω αυτή τη φορά, τόσο όσο χρειάζεται για να μας υπενθυμίσουν οι ψιθυριστές τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης και τη νομότυπη κατάλυσή της από το πρώτο κόμμα των εκλογών του 1932, το Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei του Αδόλφου!

Μέσα από αυτό τα ταξίδι στην Ιστορία, δεν είναι δύσκολο να θυμηθούν τα προς πειθάρχηση πλήθη ότι τέτοιες μέρες πριν δυο χρόνια κάποιοι ζητούσαν να βγει ο στρατός απ’ τους στρατώνες για να επιβάλλει την τάξη («Σκέψου γυναίκα πόσο άσχημα είναι τα πράγματα, για να αναγκάζεται να το λέει ο φιλελεύθερος Μάνος! Λες να ’χουμε κονσερβοκούτια πάλι;»). Ούτε είναι δύσκολο να θυμηθούν τον Μητσοτάκη που με ύφος σκοτεινό έλεγε στις αρχές της χρονιάς πως «ανησυχεί για τις κοινωνικές αναταραχές τις οποίες μπορεί να έχομε» ή τον Τέλλογλου και τον Γιανναρά που, με αφορμή τις καλοκαιρινές κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ, μιλούσαν φάτσα φόρα για «αναστολή[1] ‘‘ορισμένων’’ άρθρων του Συντάγματος» ή για θέση του ΚΚΕ εκτός νόμου! Τώρα, βάλτε και την πολιτική ιστορία της Ελλάδας στα πρώτα ¾ του 20ου αιώνα, προσθέστε λίγη «Χρυσή Αυγή», κάμποσο Άγιο Παντελεήμονα και ένα κουταλάκι Άγιο Άνθιμο, και το «φαγητό» είναι έτοιμο για σερβίρισμα:

«Καθίστε καλά γιατί υπάρχουν και χειρότερα. Ο φασισμός σηκώνει κεφάλι!».

Τρεις περιπτώσεις

Δεν έχει νόημα να μεταφέρουμε εδώ την αίσθηση από κουβέντες (ή γκριμάτσες και βλέμματα) που έχουμε νιώσει εδώ κι εκεί στην καθημερινή μας ζωή. Θα περιοριστούμε σε τρεις περιπτώσεις τέτοιων «ψιθύρων» που αλιεύσαμε στο διαδίκτυο. Η πρώτη έχει πολύ γέλιο.

Αφορά στην περίπτωση ενός από τα πολλά παπαγαλάκια του συστήματος που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Όμως, δεν πρόκειται για τυχαίο παπαγαλάκι, παρ’ όλο που δεν είναι πολύ γνωστό. Είναι από αυτά που ξεκίνησαν από την αριστερά (της παραδοσιακής σοσιαλδημοκρατίας, η οποία, βέβαια, μας έχει αφήσει χρόνους προ πολλών δεκαετιών), και μάλιστα με αντιστασιακή δράση στη χούντα των συνταγματαρχών, για να καταλήξουν στην αυλή του Σημίτη και των (καπιταλιστικών) εκσυγχρονιστικών «αναδιαρθρώσεων». Επιπλέον, το συγκεκριμένο παπαγαλάκι, ίσως επειδή νομίζει ότι οι αντιστασιακές δάφνες του παρελθόντος, είναι το αντίδοτο[2] «δια πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν», συνηθίζει να κάνει πολύ τον κάργα. Τόσο που δεν θα διστάζαμε να τον αποκαλούμε από τούδε και στο εξής κύριο Κάργα. Αυτός λοιπόν ο κύριος Κάργας την πάτησε σαν αρχάριος (που δεν είναι). Ακούστε:

Πήρε το μάτι του ένα άρθρο που γράφτηκε στη «Wall Street Journal» . Είτε επειδή διάβασε μόνο τον τίτλο του («Crisis of Democracy Faces Euro Zone») —το πιθανότερο—, είτε επειδή διάβασε το άρθρο στα πεταχτά και επιπόλαια, έσπευσε να ποστάρει με σχόλιο το link, τονίζοντας ταυτόχρονα πως πρόκειται για «το ΠΡΩΤΟ ΑΡΘΡΟ μεγάλου Αγγλοσαξωνικού εντύπου (δλδ. ‘‘WALL STREET JOURNAL’’) που μιλάει απερίφραστα για κίνδυνο η οικονομική κρίση να αναβαπτιστεί σε ΚΡΙΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ». (Μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία τι ήθελε να πει ο ποιητής. Σας μιλάμε μετά λόγου γνώσεως…)

Ήταν αυτό που λένε «θέλει η εκδιδόμενη να κρυφτεί κι η χαρά δεν την αφήνει»! Γιατί όσα έγραφε ο αρθρογράφος της WSJ καθόλου δεν ήταν πως «the fascists are coming», όπως νόμισε ο κύριος Κάργας μας. Αυτό που έλεγε ο αρθρογράφος ήταν, με δυο λόγια, όσα υποστηρίζει εδώ και πολλά χρόνια η Αριστερά για το μόρφωμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα οποία καταγγέλλονται από τον κύριο Κάργα και το σινάφι του ως «δογματικά παραληρήματα ανθρώπων που έχουν μείνει στην παλαιολιθική εποχή»! Ότι δηλαδή το εξάμβλωμα αυτό που ονομάζεται ΕΕ δεν είναι τίποτε άλλο από μια νομιμοφανής ολιγαρχική συμμορία του πλούτου, με ελάχιστη νομιμοποίηση κι ακόμα πιο ισχνή υποχρέωση λογοδοσίας, η οποία παίρνει αποφάσεις εναντίον των συμφερόντων των λαών της Ευρώπης! Η μόνη διαφορά: εκείνος, που, βέβαια, δεν είναι νεομπολσεβίκος όπως οι αφεντιές μας και όλοι όσοι ακολουθούν τη «δογματική και ακραία Αριστερά», βλέπει αυτή τη made in EE αντιδημοκρατική κατασκευή να οικοδομείται τώρα. Εντάξει. Για τη WSJ μιλάμε, όχι για την Правда της λενινιστικής περιόδου!

Η δεύτερη περίπτωση «καθίστε στ’ αυγά σας, έρχονται οι φασίστες» έχει να κάνει με αυτό το τρελό φορτηγό που κυκλοφορεί ανεξέλεγκτο στο διαδίκτυο με σπασμένα φρένα, καίγοντας ενάμισο λίτρο λάδια ανά κλικ και, επιπλέον, με διάφορες άδειες κυκλοφορίας και πινακίδες επαρχιακών πόλεων της Ελλάδας, αλλά και χωρών του εξωτερικού, οι οποίες εκτείνονται μέχρι τα Καρπάθια όρη (ενίοτε μέχρι και τη Μαύρη Θάλασσα ή το Βόσπορο)! Αυτό λοιπόν το τρελό φορτηγό που έχει κάνει σκοπό ζωής του την πάλη ενάντια στον εθνολαϊκισμό (δεξιό κι αριστερό, παρακαλούμε! —εδώ ανιχνεύεται και ολίγος Μαραντζίδης…) θεώρησε πρόσφατα χρήσιμο να υπενθυμίσει στην ομήγυρη με την οποία συζητούσε το ενδεχόμενο η κρίση να φέρει και τον φασισμό, λινκάροντας ένα παλαιότερο και ομότιτλο άρθρο[3]της «Ελευθεροτυπίας». Έτσι θεώρησε πως τσιμεντάρισε για μια ακόμα φορά την έμμεση αλλά σαφή υποστήριξή του προς το «αναγκαίο κακό» του Μνημονίου… (Κούνια που το κούναγε. Ή μάλλον, τιμόνι που το οδηγούσε…).

Η τρίτη και πιο πρόσφατη περίπτωση επίκλησης του φασιστικού μπαμπούλα είναι ένα «κομψό» άρθρο που διαβάσαμε στο TVXS[4] και το είδαμε να αναπαράγεται σε ένα από τα blogs (ένα είδαμε εμείς) που «μάχονται» για «τον σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία» σε στενή συμμαχία με τον Πάσχο Μανδραβέλη (ο οποίος αγωνίζεται για «τον καπιταλισμό με δημοκρατία και ελευθερία»).

Το άρθρο στηρίζεται στη συρραφή και την κατάλληλη «επεξεργασία» δυο άρθρων από τους «Financial Times» εκ των οποίων το πρώτο (Philip Stephens) μιλάει για την αναδίπλωση των ευρωπαϊκών χωρών στον εαυτό τους και το δεύτερο (Klaus Schweinsberg, καθηγητής της στρατιωτικής Ακαδημίας Αμβούργου και διευθυντής του «Κέντρου Στρατηγικής και Ανώτερης Ηγεσίας») για τους κινδύνους ενόπλων συγκρούσεων που με την ενίσχυση των εθνικιστικών ιδεών και την περαιτέρω άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων μπορεί να προκύψουν. Παρά δε το ότι τιτλοφορείται «Μια νέα μορφή εθνικισμού στο κατώφλι της Ε.Ε.» ο «ράφτης» του άρθρου δεν μπαίνει στον κόπο να μας εξηγήσει σε τι συνίσταται αυτός ο «νέος εθνικισμός», αν και ο αρχικός συγγραφέας Philip Stephens το κάνει. Έτσι, ενδεχομένως, διαβάζεις εσύ το άρθρο, βλέπεις τα περί νέων εθνικισμών, βλέπεις και τα περί ενόπλων συγκρούσεων του κυρίου Καθηγητού και, όσο να ’ναι, κουμπώνεσαι. Ενδεχομένως δε, (πάντα ενδεχομένως, εννοείται), λες κιόλας, «δεν καθόμαστε στ’ αυγά μας, μπας και βγει από κανένα και τίποτε φαγώσιμο;»…

Εκφοβίστε, εκφοβίστε, στο τέλος κάτι θα μείνει!

Δεν θέλει πολύ φιλοσοφία να καταλάβει κανείς πόσο βολικοί είναι οι «ψίθυροι» περί του «επερχόμενου φασισμού». Βολικοί όσο ο μπαλαντέρ της τράπουλας που, σαν τον έχεις, τον κάνεις ό,τι θέλεις. Και μάλιστα πολλαπλώς βολικοί. Γιατί όχι μόνο επενεργούν εκβιαστικά στον κόσμο και ανακόπτουν την όποια διάθεση έχει να αγωνιστεί συλλογικά και οργανωμένα κόντρα σε όσα μας έχουν ήδη επιβάλλει και σε όσα πρόκειται να ακολουθήσουν, που είναι και το κυρίως ζητούμενο άλλωστε, αλλά και γιατί οι «ψιθυριστές» επιτυγχάνουν κάτι τέτοιο από θέσεις «πρωτοπορίας», δηλαδή από τις θέσεις που στην κοινή συνείδηση κατέχει η Αριστερά, ως ο πιο ασυνθηκολόγητος αντίπαλος του φασισμού με το θλιβερό προνόμιο να έχει καταβάλει διαχρονικά και διεθνώς το βαρύτερο τίμημα από κάθε άλλο αντιφασιστική δύναμη στην πάλη εναντίον του. Ακριβώς δε επειδή εμφανίζονται ως πρωτοπόροι αντιφασίστες, η επιχειρηματολογία εναντίον της κινδυνολογίας τους πρέπει να διατυπώνεται με προσοχή, ώστε να τους αφαιρείται η δυνατότητα να σε παρουσιάσουν, κατά τη συνήθειά τους, ως τυφλωμένο από την αντικαπιταλιστική διάθεση που δεν βλέπει τη φασιστική απειλή, αν και είναι κάτω απ’ τη μύτη του, ή αδιάφορο μπροστά στο ενδεχόμενο η αστική δημοκρατία να μετατραπεί σε αστική δικτατορία, έστω και μετά από «νόμιμη» αναστολή ορισμένων άρθρων του Συντάγματος, επειδή, τάχα, ασπάζεσαι το δόγμα «τι Πλαστήρας, τι Παπάγος», ή επειδή είσαι δήθεν της άποψης πως «όσο χειρότερα, τόσο καλύτερα». Επιπλέον: η καταγγελία αυτής της κινδυνολογίας επί τη βάσει της προσχηματικά αντιφασιστικής ρητορείας δίνει πάντα τη δυνατότητα να κατηγορηθείς για δίκη προθέσεων. Σε κάθε περίπτωση βγαίνουν κερδισμένοι. Ακριβώς όπως συμβαίνει όταν παίζεις τον μπαλαντέρ σου…

Αμνησίες

Φυσικά, οι φίλοι μας «ξεχνούν» κάμποσα πράγματα. Και δεν είναι μόνο ότι «ξεχνούν» παλιές, αραχνιασμένες ιστορίες του μεσοπολέμου, όπως, ας πούμε, ποιες τάξεις και δυνάμεις στήριξαν το ναζισμό και το φασισμό, προτιμώντας τους, ως «μικρότερο» κακό, από το Μεγάλο της «ερυθράς απειλής». Έχουν περάσει χρόνια και δικαιολογούνται κάπως.

«Ξεχνούν» και τη συνεχή έκπτωση της δημοκρατίας που παρατηρείται, αλλού λιγότερο κι αλλού περισσότερο, σε όλες τις χώρες του ανεπτυγμένου ελεύθερου κόσμου, δηλαδή του ανεπτυγμένου αχαλίνωτου καπιταλισμού με πρώτες και καλύτερες τις χώρες που αποτελούν την καρδιά της δημοκρατικής Ευρώπης. «Ξεχνούν» και τις ανεξέλεγκτες κυβερνήσεις, εθνικές και διεθνικές, τύπου ΕΕ. «Ξεχνούν» και ποιοι, πώς και γιατί έφεραν την κρίση —αυτή την κρίση που φέρνει τους ανθρώπους σε απόγνωση και στην αγκαλιά του φασισμού. «Ξεχνούν» και τα Διευθυντήρια των κλειστών δωματίων. «Ξεχνούν» και τις δημοκρατικές εκτροπές των κυβερνήσεων που εκλέγονται με σοσιαλιστικά συνθήματα και υλοποιούν μέτρα τα οποία οι δεξιές θα δίσταζαν να πάρουν. «Ξεχνούν» και τις αντισυνταγματικές αποφάσεις των κοινοβουλίων που εξουσιοδοτούν τους Υπουργούς Οικονομικών να δεσμεύουν μια ολόκληρη χώρα για δεκαετίες, με τη μοναδική υποχρέωση να ενημερώνουν απλώς τους υπηκόους για τις αποφάσεις τους. «Ξεχνούν» και τις ψήφους των ακροδεξιών βουλευτών που στηρίζουν Μνημόνια και νομοσχέδια «σοσιαλιστικών» κομμάτων. «Ξεχνούν» και τη χειραγώγηση των πολυποίκιλων ιδεολογικών μεγαφώνων που επαναλαμβάνουν νυχθημερόν, αλλά σε άπειρες παραλλαγές, τόνους και αποχρώσεις, μια λέξη από τέσσερα γράμματα: ΤΙΝΑ. «Ξεχνούν» και τους «αντιτρομοκρατικούς» νόμους και τη διαρκώς αυξανόμενη καταστολή. «Ξεχνούν» και τη διαρκή επιτήρηση των καμερών και τον έλεγχο της ιδιωτικής μας ζωής. «Ξεχνούν» και τους παρακρατικούς τραμπούκους που πηγαίνουν χέρι-χέρι με τους κρατικούς φύλακες του Νόμου και της Τάξης. «Ξεχνούν», κοντολογίς, όλα αυτά που συμβαίνουν εδώ, τώρα, αυτή τη στιγμή, σε συνθήκες δημοκρατίας!

Όλα τα «ξεχνούν»! Όλα είναι διατεθειμένοι να τα «ξεχάσουν» εν ονόματι του «μεγαλύτερου κακού» (πάντα υπάρχει «μεγαλύτερο κακό»). Έτσι λένε οι «οδηγίες». Ή έτσι τους λέει η εσωτερική φωνή της ήττας, του φόβου, ή της παραίτησης, που έχουν εσωτερικεύσει μέχρι μυελού οστέων.

Δεν περνάει ο φασισμός, να περάσει ο εκφοβισμός;

Τι πρέπει να κάνουμε; Να μην αφήσουμε να περάσει αυτός ο τεχνηέντως διασπειρόμενος εκφοβισμός. Όσο απέναντι είμαστε απέναντι στο φασισμό (που διαρκώς πρέπει να θυμίζουμε ποιου κοινωνικοοικονομικού συστήματος γέννημα , θρέμμα και σωτήρας είναι), άλλο τόσο απέναντι πρέπει να είμαστε και στην προσχηματική επίκλησή του από τα πρόθυμα παπαγαλάκια του συστήματος. Υπάρχει βέβαια μια δυσκολία: τα παπαγαλάκια έχουν διάφορα χρώματα και, συχνά, γίνονται δυσδιάκριτα. Θέλει προσοχή. Για να μη μας φεύγουν και συνεχίζουν να κάνουν τη δουλειά τους ελεύθερα, αλλά και για να μη βαφτίζουμε αβασάνιστα παπαγαλάκια όποιους, επιπόλαια ή αφελώς, σαγηνεύονται από τα συχνά ερυθρόμορφα χρώματά τους…



[1] Μην ψάχνετε για το δημοσίευμα (η πρώτη πρόταση του συγκεκριμένου άρθρου επιβεβαιώνει απλώς ότι υπήρξε). Έχουν αποσυρθεί στη ζούλα από τον πονηρό Σταύρο και κυρ Σταύρο και αφέντη κουτσουλομύτη. Πάρτε όμως μια μικρή γεύση:

Στο άρθρο του (τέλη Απριλίου) ο Τασούλης κατέληγε ως εξής:

«Ο πολιτικός χρόνος αυτής της κυβέρνησης έχει παρέλθει ,το πιθανότερο όμως είναι ότι και η επόμενη θα έχει ως βασικό κορμό της το ΠΑΣΟΚ. Είναι ανάγκη να έχει πρωθυπουργό τον κ. Παπανδρέου;».

Η φράση φαίνεται λίγο σιβυλλική στον Αρούλη (Δαβαράκη), ο οποίος και του ζητά με σχόλιό του διευκρινίσεις. Να τες:

«Κατ’ αρχήν γράφω ‘‘βασικό κορμό’’ το ΠΑΣΟΚ , άρα δεν θα είναι μόνο ΠΑΣΟΚ .Το ΠΑΣΟΚ ψηφίστηκε τον Οκτώβριο για να εφαρμόσει μία άλλη πολιτική από αυτή που τώρα χρειάζεται ο τόπος .Το ΠΑΣΟΚ δεν διαθέτει δημοκρατική νομιμοποίηση για τα μέτρα που θα ανακοινωθούν τα επόμενα 24ωρα .Να κάνουμε εκλογές; Δεν είμαστε αυτόχειρες . Άρα τι μένει; Μία κυβέρνηση σαν και εκείνη του Κωνσταντίνου Καραμανλή τον Ιούλιο του 1974 , από όλους τους πολιτικούς χώρους .Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να έχει έκτακτες εξουσίες ,για να το πω πιο απλά η χώρα είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης χωρίς δικτατορία αλλά ορισμένα άρθρα του συντάγματος πρέπει να βγουν ‘‘εκτός’’ η να ερμηνευτούν ανάλογα. Εκδηλώσεις σαν κι εκείνες του ΠΑΜΕ στον Πειραιά πρέπει να δίνεται η δυνατότητα [να] κηρύσσονται αμέσως παράνομες με διαδικασίες αυτοφώρου , πρέπει να περιοριστεί το δικαίωμα της απεργίας αλλά και της διαμαρτυρίας σε ευαίσθητους τομείς (π.χ. πιλότοι της πολεμικής αεροπορίας ,απεργία εκπαιδευτικών μέσα στις εξετάσεις ). Στο Βέλγιο πριν μερικά χρόνια μία τέτοια κυβέρνηση συνασπισμού προχώρησε σε αναστολή ορισμένων συνταγματικών διατάξεων για ένα διάστημα . Ο κ Παπανδρέου είναι ακατάλληλος για να ηγηθεί μιας τέτοιας κυβέρνησης ‘‘εθνικής ανάγκης’’, μπορεί να είναι αντιπρόεδρος της και υπουργός των Εξωτερικών αλλά επικεφαλής πρέπει να είναι κάποιος που να μην διστάζει μπροστά σε όποιο κόστος . Η μόνη προϋπόθεση που θέτει η κοινωνία είναι να μοιραστεί το βάρος δίκαια».

[2] Έχουμε πει με άλλες αφορμές ότι ποτέ δεν μας κάθισε καλά η παροιμία που ασπάζονται πολλοί στην Αριστερά «τα στερνά τιμούν τα πρώτα». Η διαδρομή της ζωής κάθε ανθρώπου δεν μπορεί να μηδενίζεται ή να αποτιμάται κατ’ επιλογήν. Το ίδιο όμως ισχύει σε κάθε περίπτωση. Άρα, ούτε τα στερνά τιμούν τα πρώτα, ούτε τα πρώτα δικαιώνουν τα στερνά!

[3] Το άρθρο περιείχε, έστω και ως παρεμπίπτον και en passant ζήτημα, και μια mini ανάλυση περί της μπούρδας «των δυο πολιτικών άκρων που ταυτίζονται», μια μπούρδα που συγκινεί και ελκύει το τρελό φορτηγό. Όμως το παρέβλεψε, εκτιμώντας, προφανώς ότι αυτή τη στιγμή κινδυνεύουμε από τον μελανόμορφο κι όχι τον ερυθρόμορφο φασισμό. Ό,τι και να πείτε, το φορτηγό, τρελό ξετρελό, μερικές φορές βλέπει πολύ μακριά. Μπορεί τα φρένα να έχουν σπάσει, αλλά η μεγάλη σκάλα είναι σε αρίστη κατάσταση…

[4] Εντάξει, το TVXS δεν είναι ούτε κύριος Κάργας, ούτε τρελό φορτηγό, μην τρελαθούμε! Εν τούτοις, κατά καιρούς, κάτι θεματάκια με ορισμένα «κομψά» άρθρα, καλή ώρα, προκύπτουν…


Η εικόνα, από το desktoprating.com. Το γκράφιτι δικό μας.

75 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτή είναι η ιδεολογική γραμμή που θέλουν να περάσουν οι ιθύνοντες της ΕΕ στους ιθαγενείς. Μετάφρασε σε google το ακόλουθο από editorial της Ουμανιτέ:

http://www.pcf88sectionepinal.com/

«Dimanche, le président de la Commission européenne, José Manuel Barroso, s’est déclaré inquiet d’une « poussée nationaliste, chauvine, xénophobe » et d’un « populisme très, très agressif ». »

Ο τίτλος είναι «Les Diafoirus de la mondialisation», το σάιτ της Ουμανιτέ έχει προβλήματα, γι' αυτό σου έδωσα το ανωτέρω λινκ.

Επειδή «διάφοροι» «μαχητές» της «δημοκρατικής αριστεράς», αναγνώστες και του δικού σου μπλογκ , κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν, παραθέτω εδώ σχόλιο από
http://radicaldesire.blogspot.com/2010/12/t.html#comment-108845718


Η συνέντευξη Laclau που ανέσυραν από το χρονοντούλαπο στην Εποχή είναι παντελώς αποπροσανατολιστική: για παράδειγμα, μια υποτιθέμενη μορφή «τεχνοκρατικής» διακυβέρνησης, την οποία ο Laclau «απορρίπτει», παρουσιάζεται εκεί ως «πιθανή» λύση, αντί ως περιγραφή της κατάστασης που ήδη επικρατεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο Laclau, παρ'όλ'αυτά, θεωρεί ότι το πρόβλημα της «Ελλάδας» (ή έστω των κρατών του νότου) είναι ενας κακής μορφής «λαϊκισμός» --- φοβερή ανοησία, αφού το μεγαλύτερο μέρος των πλέον αντιδραστικών νομοθετημάτων προέρχονται από την ΕΕ-η δε θεσμολατρεία του Laclau μπορεί να λειτουργήσει ως πρόσχημα για μια αποτελεσματική εθνική «διοίκηση» που θα εφαρμόζει κατά γράμμα τις κεντρικές ευρωεντολές. - δεν χρειάζεται καν να αναφερθώ στης διαπλοκής το «δυτικοευρωπαϊκό» κάγκελο....
--------
Το ανωτέρω άρθρο [Δικτατορία των Αγορών/αναδημοσίευση στο RD] περιγράφει με σαφήνεια το γεγονός ότι δεν μπορεί κανείς να αναμένει αντίσταση από τις κομματικά οργανωμένες «σοσιαλδημοκρατικές» δυνάμεις, οι οποίες πλέον λειτουργούν κατά τρόπο αποπροσανατολιστικό, πλήρως ενταγμένες στο όραμα της φασιζοφιλελεύθερης Ευρώπης. Θέλει τόσο μυαλό να αντιληφθεί κανείς ότι όταν ο Πρετεντέρης επαναλαμβάνει το ιδεολόγημα Ρομπάι-Μπαρόζο περί του «εσωτερικού» εχθρού της Ένωσης (ταύτιση άκρα δεξιάς-αριστεράς), ουσιασιαστικά αναπαράγει τον εγγενή στο ευρωπαϊκό μόρφωμα σκοταδισμό, στο μέτρο που οι κυρίαρχες πλέον δυνάμεις στην Ευρώπη είναι ο συνασπισμός της κεντρο- & ακρο-δεξιάς; [ η Ευρώπη ήδη εφαρμόζει το πρόγραμμα «Λεπέν» (δολοφονίες μεταναστών, στρατόπεδα συγκέντρωσης, μαζική καταστολή, αφαίρεση περίθαλψης από αλλοδαπούς, απαξίωση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών και της δημοκρατίας των κρατών-μελών*** κ.λπ)]

Ανώνυμος είπε...

Σου δίνω και το λινκ όπου αναδημοσιεύονται τα 4 άρθρα τού ντοσιέ της Ουμανιτέ: «Η νεοφιλελεύθερη Ευρώπη σε κατάσταση χρεωκοπίας»
http://www.gauchemip.org/spip.php?article14769

Ανώνυμος είπε...

παιδια καλημερα , επι του θεματος εχει γραψει ο Γ.Κακλαμανης στο βιβλιο του "ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΣΗΜΕΡΑ" αποσπασματα του βιβλιου σχετικα με το θεμα μπορειται να δειτε στο μπλοκ katotokerdos.blogspot.com

Ανώνυμος είπε...

Φίλοι Left G700, και λοιποί σύνοικοι! Η αντίδραση έχει πολλά ποδάρια και δουλεύει μεθοδικά, μοιράζοντας ρόλους. Μπορεί να μην έχει τσουκαλάδες και άλλους κούτβηδες, έχει όμως όλους εκείνους που ξέρουν περνώντας να αφήνουν τη μελανιά τους. "Φωνές φρονίμων" και "ψίθυροι" από "δικά μας" παιδιά... και με θλίψη πρατηρώ πως είναι κι εκείνοι, κακέκτυπα εισοδιστών, που τεχνηέντως θέτουν διαχωριστικές γράμμες μεταξύ εκείνων που έστω με το λόγο τους και με το σχόλιό τους προσπαθούν να αντισταθούν στη λαίλαπα πού 'ρχεται. Κι αυτά είναι τα πιο ύπουλα ποδάρια της αντίδρασης.
Χαιρετώ,
Παρατηρητής

LeftG700 είπε...

Φίλε demos,


Με χαρά σε ξαναβλέπουμε εδώ μετά από καιρό.

Φυσικά και είναι γενικότερη ιδεολογική γραμμή. Εμείς σ’ αυτό το ποστ εστιάσαμε στον μικρόκοσμο του διαδικτύου, όπου δεν κυκλοφορεί ο Μπαρόζο αλλά διάφορα τρελά φορτηγά… ;-)

Με τα γαλλικά, μάς …τσάκισες! Πάντως το απόσπασμα που παραθέτεις το πιάσαμε (εντάξει, δεν είμαστε και σκράπες!).

Το ποστ από το τσαρδί σας το έχουμε διαβάσει καθώς και τα σχόλια.

Για τη συνέντευξη του Λακλάου (πόσο παλιά είναι;): Διακρίναμε ένα θετικό: τη σχετικοποίηση και συνεπώς τη σχετική απενεχοποίηση του όρου ‘λαϊκισμός’ —μη ξεχνάς σε ποιών το στόμα κυκλοφορεί ως καραμέλα!

Επί τη ευκαιρία: Έχουμε διαβάσει το σχόλιο περί χαρακτηρισμού εκ μέρους σου του Μηλιού ως φασίστα. Όσο κι αν ξέρουμε πως είσαι καμιά φορά μουτζαχεντίν του γραπτού λόγου (ε, λίγο είσαι :-) ) μας έκατσε στο λαιμό και δεν το καταπιήκαμε. Καλά κάνεις και το διευκρινίζεις στο RD.

Εκτός από τον Σπίθα (προς τον οποίο, την εκτίμησή μας την έχεις παρεξηγήσει, για να τα λέμε όλα ;-) ), δεν νομίζουμε ότι έχουμε αποδεδειγμένα άλλον αναγνώστη εκ της ΔΗΜΑΡ. Ξέρεις κάτι που δεν ξέρουμε;

Τέλος, για τον Μηλιό: Έχουμε μαζέψει κάποια ράμματα για τη γούνα του. Είμαστε στο στάδιο της …συρραφής και σύντομα θα του προβάρουμε ένα κουστουμάκι —σε δυο πρόβες! ;-)


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Ανώνυμε φίλε/η, σε καλωσορίζουμε!

Θα μας διευκόλυνε να μας έδινες το συγκεκριμένο λινκ. Κάναμε ένα πρώτο ψάξιμο και …δεν.


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε Παρατηρητή,


Σαν τα χιόνια! Πού ήσουνα, τι έγινες, πώς εξαφανίστηκες έτσι; :-)

«Κι αυτά είναι τα πιο ύπουλα ποδάρια της αντίδρασης».

Μη λες τέτοια, μη λες τέτοια! Θα σε πουν ...«σταλινικό»! ;-)


Τα λέμε

zalion είπε...

Προσπαθω να κοντρολαρω την αντιδραση μου προς ξερολες ντουρους αριστερους αλλα και προς τη δικη σας αναλυση ωστε να μη φτανω σε εκτρωματικες διαπιστωσεις οπως αυτη που κριτικαρατε παραπανω. Δε ξερω τι ραμματα εχετε προς Μηλιο με απογοητευει ομως η ισοπεδωτικη λογικη μιας κριτικης που βαζει μπροστα την αριστερη "καθαροτητα" και πισω την σημερινη πραγματικοτητα.
Οκ καποιοι απο εμας θεωρουν την ΕΕ ως το κυριο πεδιο της ταξικης παλης που πρεπει να δοθει η μαχη. Σιγουρα υπαρχουν διαφορετικες αναλυσεις κι ερμηνειες. Απο αυτο το σημειο ομως μεχρι τους χαρακτηρισμους, αγενεις, προσβλητικους, που τα κανουν ολα ισωμα υπαρχει πολυς δρομος. Η δαιμονοποιηση ενος θεσμου ειναι κατα βαση συντηρητικη αποψη. Η αναλυση του, η κριτικη του, η παλη για να αλλαξει ειναι αριστερη αποψη.Εκτος κι αν θεωρουμε πως ο σοσιαλισμος γινεται και σε μια χωρα. Οποτε να περιμενουμε τη δευτερα παρουσια για να τον δουμε.
Υ.Γ. Προφανως γνωριζετε τι εχει συμβει στο RD οποτε δε χρειαζεται να αναλυσω εδω τη βαθεια μου απεχθεια για τη συμπεριφορα συγκεκριμενων αναγνωστων του δικου σας μπλογκ.

Ανώνυμος είπε...

@Leftg700 «Ξέρεις κάτι που δεν ξέρουμε;»

Η απάντηση δόθηκε ανωτέρω.

Ευρωκομουνισμός, μπλα μπλα μπλα, ξερόλας, μπλα μπλα μπλα, μπλα μπλα, σύστημα μπλα μπλα μπλα, ταξική πάλη μπλα μπλα βολονταρισμός μπλα μπλα εργατική τάξη μπλα μπλα προσβλητικούς μπλα μπλα των λαών μπλα μπλα τάξη δικαίου μπλα μπλα, μπλα, κοινωνική δικαιοσύνη μπλα μπλα αριστεριστές μπλα μπλα του καναπέ μπλα μπλα εθνολαϊκιστές μπλα μπλα μπλα κ.ο.κ

zalion είπε...

Μη ξεχασεις να ζητησεις να με κοψουν κι απο δω. Φανταζομαι οτι με τους εξυπνακισμους σου φτιαχνεσαι. Δε πειραζει οτι ικανοποιει τον καθενα.

Ανώνυμος είπε...

γεια σας και παλι παιδια , το link δεν το ξερω στην τυχη το βρηκα αυτο το blog γραφοντας το ονομα του συγγραφεα (γερασιμος κακλαμανης) στο google καλο βραδυ γιωργος λευκαδα

LeftG700 είπε...

Φίλε zalion,


Μήπως έχει συμβεί κάποια παρανόηση στα όσα γράψαμε; Σε τι ακριβώς αναφέρεσαι όταν κάνεις λόγο για ‘εκτρωματικές διαπιστώσεις’ εκ μέρους μας; Και γιατί μας καταλογίζεις ότι καταφεύγουμε σε «χαρακτηρισμούς αγενείς, προσβλητικούς που τα κάνουν όλα ίσωμα»; Πού το κάνουμε αυτό και για ποιον; Θα σε παρακαλούσαμε να μας το εξηγήσεις ώστε να μην υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ μας που οφείλονται σε παρεξήγηση και μόνο.

Τώρα, κατά τα άλλα:

«Οκ καποιοι απο εμας θεωρουν την ΕΕ ως το κυριο πεδιο της ταξικης παλης που πρεπει να δοθει η μαχη».

Μήπως θέλεις να ανασκευάσεις; Η φράση αυτή όπως είναι γραμμένη δεν θα γινόταν αποδεκτή ούτε από τον Κουβέλη! ;-)

Για τον Μηλιό, θα πρέπει να περιμένεις λίγο τα σχετικά ποστς. Εκεί, θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε συγκεκριμένα τα πράγματα και με συγκεκριμένη επιχειρηματολογία. Τώρα δεν έχει νόημα. Μη το κάνουμε Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός! :-)

Τέλος: Σου έχουμε πει και στο παρελθόν ότι είναι προτιμότερο να συζητάμε τις διαφωνίες μας (όχι εμείς οι συγκεκριμένοι μ’ εσένα· μιλάμε γενικά για τις φυλές της Αριστεράς). Μην κόβεις γέφυρες. Κι αν υπάρχει ευκαιρία να τις αποκαταστήσεις μη τη χάνεις. Εννοούμε βέβαια το RD. Θα συμφωνήσεις, φανταζόμαστε, ότι χαρακτηρισμοί όπως ‘ξερόλες’ δεν «κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση», για να χρησιμοποιήσουμε και μια έκφραση του συρμού στις κομματικές συνεδριάσεις! ;-) Γιατί, εκτός των άλλων, τι θα πει ‘ξερόλας’; Όλοι μπορούμε να χαρακτηριστούμε τέτοιοι όταν λέμε μια άποψη για την οποία είμαστε πεισμένοι, έτσι δεν είναι;

Οπότε, λιγότερη απέχθεια και περισσότερη ενσυναίσθηση, φίλε zalion. Στο λέμε με καλή πρόθεση γιατί σε συμπαθούμε και χωρίς καμία διάθεση ξερολισμού. Μια γνώμη απλώς. Κι ούτε ζήτησε κανείς το κόψιμό σου. Απλώς, ο Δήμος είναι κι αυτός λίγο …καβγατζής, όπως κι εσύ (κι εμείς, για να τα λέμε όλα!)! ;-) Παρεμπίπτον: Ο κύριος Κάργας είχε ζητήσει προ καιρού κάτι τέτοιο για μας. Πήρε όμως πληρωμένες απαντήσεις από τον σπιτονοικοκύρη. Άσχετα αν, επειδή ήταν στα ρώσικα, δεν κατάλαβε Χριστό!...


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε demos,


Είσαι καβγατζής, πάει και τέλειωσε! :-)

Δεν μας είπες πόσο παλιά είναι η συνέντευξη του Λακλάου που δημοσίευσε η «Εποχή». Αν ξέρουμε πότε τα είπε θα καταλάβουμε καλύτερα και όσα είπε, οπότε, κάθε διαφώτιση για τον χρόνο, έστω και στο περίπου, του …ντουλαπιού, δεκτή.


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Εσύ ήσουνα φίλε Γιώργο; Δεν σε καταλάβαμε! Πάντως, αν λογαριάσουμε ότι έχεις να φανείς καιρό, καλά κάναμε και σε καλωσορίσαμε! (Άρπα τη! :-) )

Ok, θα ξαναμπούμε και θα βάλουμε στο ψαχτήρι του μπλογκ το όνομα του συγγραφέα. Λογικά, θα μας το βγάλει.


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

2008 -

Ανώνυμος είπε...

δεν έχουμε την πολυτέλεια χρόνου να ασχοληθούμε με Μηλιούς-Λαπατσιώρες-χρονοντούλαπα Εποχής, ευρωλιγούρηδες και μπλαμπλα όπως θα ήθελε ο Δήμος. Σύντροφοι και φίλοι απολύονται (είδατε στο Βήμα απόψε) προσπαθούμε όσοι και όσο μπορούμε να κατέβει ο κόσμος την Τετάρτη στους δρόμους, άρα προτείνω ο Δήμος να κάνει λίγο κράτει μέχρι νεοτέρας.
λ.κ

LeftG700 είπε...

Ok φίλε Δήμο, ευχαριστούμε πολύ.


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

προς λ.κ.: μήπως το σχόλιο έπρεπε να απευθυνθεί στο zalion; Δεν ήμουν εγώ που ανακίνησε το θέμα ενός σχολίου που εμφανίστηκε πριν από δύο εβδομάδες. - Είπαμε αποστάσεις, αλλά όχι και τα να βλέπουμε ανάποδα.

---
όσο για το moral highground, οι κρίσεις όταν με γνωρίσεις.

LeftG700 είπε...

Τι εννοείς; Το "Αριστερό Βήμα"; Το "Βήμα" την εφημερίδα; Για λέγε.

Συμφωνούμε (να κάνουμε όλοι κράτει).


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

οχι ρε παιδια και καιρο! παρακολουθω συνεχεια το μπλοκ γιατι και εσεις και οι σχολιαστες (οι περισσοτεροι) εκτος απο ευγενεια και ηθος διαθετε και μεγαλα ποσα γνωσεων και μορφωσης . τωρα το οτι δεν σχολιαζω ειναι ...γιατι εγω δεν εχω την ικανοτητα να συμμετεχω σε τετοιες συζητησεις και αναλυσεις , προσπαθω ομως .

LeftG700 είπε...

Φίλε Γιώργο, μη μας λές τέτοια! Πρώτον, δεν είμαστε (εμείς) τίποτε το σπουδαίο και το ιδιαίτερο. Και, δεύτερον, μην υποτιμάς τον εαυτό σου! Όλοι οι άνθρωποι έχουμε κάτι να πούμε, ανεξάρτητα από "επίσημη" μόρφωση, πτυχία, ή πιστοποιητικά. Κι έπειτα, μη ξεχνάς ότι οι "μορφωμένοι" μετατρεπόμαστε συχνά σε οι "παραμορφωμένους, όταν, προσπαθώντας να δούμε "μακριά", δεν βλέπουμε πέρα από τη μύτη μας!

Άσε τις ντροπές, κι έμπα στο χορό! Ορίστε μας! :-)


Τα λέμε

Αντωνης είπε...

«Οκ καποιοι απο εμας θεωρουν την ΕΕ ως το κυριο πεδιο της ταξικης παλης που πρεπει να δοθει η μαχη».

Έχουμε ξεφύγει. Η μόνη ταξική πάλη που αφορά την ΕΕ είναι ο ενδεχόμενος διαγκωνισμός γραφειοκρατών για ταξί έξω απ' τα κτίρια των Βρυξελλών όταν βρέχει.

Το ότι υπάρχει στην Ελλάδα ένα πάρα πολύ ιδιότυπο και προβληματικό "αριστεροπατριωτικό" μέτωπο (Άρδην/Ρήξη, κλπ), δεν σημαίνει ότι ο "διεθνισμός" μεταφράζεται σε καθυστερημένα ρομάντζα με έννοιες που η ίδια η άρχουσα τάξη στα διάφορα κράτη-μέλη έχει ήδη ρίξει στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας. Το δίλημμα "ή θα δεχτείτε ότι το αμεσότερό μας καθήκον είναι οι δεήσεις υπέρ της προσχωρήσεως της ΕΕ στην Πέμπτη Διεθνή• ή είστε Καραμπελιάδες" είναι της πλάκας και οι καιροί είναι σοβαροί.

•http://en.wikipedia.org/wiki/Fifth_International

Άντε, καλό Σ/Κ και ψυχραιμία.

Υ.Γ. Και προφανώς υπάρχει πραγματικό θέμα με τον φασισμό στην Ευρώπη και στα μέρη μας, και ουδόλως αρμόζει η υποτίμησή του. Απλώς ο τελευταίος που δικαιούται να μιλά για αυτό είναι οι φιλελεύθεροι. Ελπίζουμε να μην μαχαιρωθεί κανείς πάλι αύριο στη Λευκωσία στην ημερίδα για τον νεοφασισμό στο νησί, αλλά σε κάθε περίπτωση σας εύχομαι να μην βρεθείτε απέναντι σε μαυροφορεμένη διμοιρία του ΕΛΑΜ.http://ethnikolaikometwpo.blogspot.com/

LeftG700 είπε...

«Το δίλημμα "ή θα δεχτείτε ότι το αμεσότερό μας καθήκον είναι οι δεήσεις υπέρ της προσχωρήσεως της ΕΕ στην Πέμπτη Διεθνή• ή είστε Καραμπελιάδες" είναι της πλάκας και οι καιροί είναι σοβαροί».

Αντώνη, αυτά είναι τα …καλά νέα. Υπάρχουν και τα κακά! («Είστε τόσο βαθιά κόκκινοι, που αρχίζετε και φέρνετε προς το …μαύρο!) ;-)

Αντωνης είπε...

Λες; Τότε γιατί πρέπει να διαβάζω καθημερινά εδώ και τρεις μέρες απειλές βιασμού και δολοφονίας για τον άνθρωπό μου από μελανοχίτωνες; Λες να μην ξέρουν αυτοί και να μπερδεύτηκαν;

LeftG700 είπε...

Και γι' αυτό έχουν απάντηση! Θα σου πουν:

"Έτσι είναι φίλε μας. Τα ομώνυμα απωθούνται. Το λέει και η στοιχειώδης φυσική: ο-μώ-νυ-μα!".

zalion είπε...

Φιλοι λεφτηδες παρεμβαινω μονο για διευκρινησω καποιες παρεξηγησεις που ισως να δημιουργηθηκαν.
α) Οι φρασεις που αναφερετε δεν αφορουν εσας.
β) Για την ΕΕ ισως να μη το εγραψα τοσο ξεκαθαρα. Να το πω λοιπον πιο αναλυτικα. Θεωρω οτι η "ενωμενη Ευρωπη" ειναι προνομιακος χωρος για την πραγματοποιηση του στρατηγικου στοχου που ειναι ο σοσιαλιστικος μετασχηματισμος.
Σε αυτη τη βαση λοιπον ο συντονισμος των λαων της Ευρωπης μπορει να αλλαξει τους συσχετισμους και να διαμορφωσει τη συγκυρια για την ανατροπη του μορφωματος που γνωριζουμε σημερα ως ΕΕ.
Και ως αλλαγη συσχετισμων δεν εννοω μονο και κυριως τα εκαστοτε εκλογικα αποτελεσματα αλλα τη βαθεια κοινωνικη αγκυρωση μιας αριστερης ιδεολογιας και μιας αριστερης πολιτικης πρακτικης.
Και για οσους μενουν εκθαμβοι με την ανακαλυψη οτι υπαρχουν κομμουνιστες στο συγκεκριμενο πολιτικο χωρο που ανηκω ας κλεισουν το στομα γιατι συμβαινει και αυτο.
Μπορω να διαφωνω και να συμφωνω με οποιονδηποτε επι χρονια οσο ο ή η απεναντι μου με αντιμετωπιζει με ευγενεια και διχως καχυποψια.
Για τους υπολοιπους-ες η χλευη θα πρεπει να θεωρειται δεδομενη.

zalion είπε...

Παραθετω ενα κειμενο που σιγουρα τα λεει καλυτερα απο μενα και ισως βοηθησει στην κατανοηση των θεσεων περι ΕΕ, http://rnbnet.gr/details.php?id=931

LeftG700 είπε...

Ok, φίλε zalion, σαφές. Χαιρόμαστε που δεν παρεξηγηθήκαμε. Το έχουμε δει το κείμενο που λινκάρεις. Άιντε, καλό Σαββατόβραδο, (με τζάκι και κρασί, φανταζόμαστε, εκεί στα βόρεια!).


Τα λέμε

τρελό Φορτηγό είπε...

τα ...συγχαρητηρια μου .
και εις ΑΝΩΤΕΡΑ

Ανώνυμος είπε...

left, περσινα ξινά κλπ βέβαια, εννοούσα τις απολύσεις στο Βήμα (δολ) την Παρασκευή το βράδυ.

Δήμο, καταλαβαίνεις, σε ενδιαφέρει, 'οτι με προσβάλεις και συγχρόνως με θλίβεις αλλά και με μπερδεύεις, όταν μου απαντάς ότι "ως ευγενής αριστερά" και συριζα ασχολούμαι με την υποψηφιότητα περιφερειάρχη, όταν με απόγνωση αναρωτιέμαι ποιός θα σταθεί στους Ιρανούς με τα ραμένα στόματα το καλοκαίρι; τί σχέση μπορεί να έχει ο σύριζα με την ευγενή αριστερά (αν βέβαια εννοούμε το ίδιο πράγμα) δηλαδή τί να σου πω, ότι αν κάποιος ασχολείται, αυτό είναι το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά δικαιώματα και ότι εκεί συμβαίνει να δραστηριοποιούνται κάποιοι από μας;
ότι είπες να μη μπαίνουμε στο RD για να προπαγανδίζουμε το άθλιο κόμμα μας τον συν ; αλλά εσύ να μας κατεβάζεις καντήλια ;
εντάξει, προσωπικά το δέχομαι αυτό και νομίζω δεν σε έχω ενοχλήσει στο RD, αλλά επίσης επειδή συμβαίνει ο Χρήστος Κ. να είναι σύντροφός μου και τελείως μαχητής, και όχι σε εισαγωγικά, θεωρώ ότι το να τον κατατάσσεις ετσιθελικά σε κουβέληδες, LLS και κακό συναπάντημα αφορά και μένα ,και με λυπεί και με σαστίζει γιατί δεν καταλαβαίνω από πού προκύπτει . Θέλω να πω ότι υπάρχει μια αριστερά που είναι από δω παρά τις όποιες διαφορές, που διαδηλώνει μαζί και τέλος πάντων συζητάει, και απέναντι έχει το ΚΚΕ και τις μαγκούρες του πάντα και παντού αφ' ενός, και την κυβέρνηση με τους νεόκοπους συμμάχους εξ "αριστερών" αφέτέρου.
και ρωτάω: ανήκουμε σε μια τάση στον συν που απαίτησε και κατάφερε να γίνει το ρημαδοσυνέδριο, να φύγουν όσοι έβαζαν τρικλοποδιές και μας άδειαζαν συνεχώς,-θα θυμάσαι το peak τον Δεκέμβρη του '08- και μας έχει προκύψει μια μειοψηφία που αφ'ενός είναι της 'αποψης έξω από την ΕΕ-στάση πληρωμών κλπ και αφ' ετέρου εγκαλεί την πλειοψηφία γιατί άφησε να γίνει η διάσπαση και να φύγουν οι παπαροτέτοιοι!
οκ, συμβαίνουν αυτά και στις καλύτερες οικογένειες, όμως εμείς υπάρχουμε και δουλεύουμε (εννοώ στις συνοικίες) όσο μπορούμε.

Άρα λοιπόν,μπορούμε να ανεχτούμε ο ένας τον άλλον και να συζητάμε σαν άνθρωποι;
όσο για το moral highground δεν θυμάμαι να έκανα κάποια κρίση και άλλωστε δεν θα είχα ποτέ τέτοια πρόθεση.
χαιρετώ.

λεφτ, ευχαριστώ για την ανοχή και τον χώρο
καλό βράδυ
λ.κ

LeftG700 είπε...

Φίλη λ.κ. και φίλε Δήμο (κ α ι zalion),


Μη ζητάτε ρε παιδιά σόρυ και σόρυ! Δεν είμαστε αφεντικά. Διαχειριζόμαστε ένα μπλογκ για να μιλάμε όλοι μεταξύ μας. Και το καθεστώς εδώ είναι καθεστώς λαϊκοδημοκρατικό.

Συνεχίστε να μιλάτε για ό,τι θέλει ο καθένας, που, απ' ό,τι καταταλαβαίνουμε, παράπονα είναι (άλλα δίκαια κι άλλα άδικα, όπως συνήθως συμβαίνει σ' αυτές τις περιπτώσεις).

Συνεχίστε να μιλάτε λοιπόν όσο θέλετε. Και μακάρι να λυθούν όλες οι παρεξηγήσεις εδώ. Θα το 'χουμε καμάρι! (Συγχωρήστε μας τη ματαιοδοξία!...).

Το έχουμε πει κάμποσες φορές: είμαστε πολύ λίγοι για να μη μιλάμε μεταξύ μας γμ τον Λένιν μας, γμ!


Τα λέμε (και να τα πείτε!)

LeftG700 είπε...

@τρελό Φορτηγό:


Όπως βλέπεις (και βλέπουν όλοι) στα λαϊκοδημοκρατικά ("σταλινικά") καθεστώτα, όπως εδώ, σε αντίθεση με τα τα "αντιεθνολαϊκιστικά" καθεστώτα όπως στο δικό σου, όλοι έχουν δικαίωμα λόγου και, άρα, δυνατότητα επηρεασμού του άλλου.

Ξεκίνα την αυτοκριτική σου από εκεί...

τρελό φορτηγό είπε...

παρατηρω οτι ειστε βαθύτατα πληγωμένοι..Γιατί ομως; τιαραγε σας κανει να νομιζετε οτι δεν εχουμε δικαιωμα να θυμιζουμε τον κινδυνο φασισμου;
και γιατι νομιζτε οτι σας θεωρώ ....λαικοδημοκρατικους και ..σταλινικους;
- δεν σας θεωρω .

Ανώνυμος είπε...

@ζαβό φορτηγό

Αναζητάς τον «κίνδυνο» σε λάθος κατεύθυνση. Ο «κίνδυνος» εντοπίζεται στις ήδη εφαρμοζόμενες μεταναστευτικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις δολοφονίες των sans-papiers, στις απελάσεις των Ρομά, στον οικονομικό αφανισμό της Λετονίας.

Ανώνυμος είπε...

@ζαβό φορτηγό

Δες εδώ, αν γνωρίζεις την γαλλική:

http://www.laviedesidees.fr/Quand-l-immigration-est-un-delit.html

τρελό φορτηγό είπε...

Το άρθρο περιείχε, έστω και ως παρεμπίπτον και en passant ζήτημα, και μια mini ανάλυση περί της μπούρδας «των δυο πολιτικών άκρων που ταυτίζονται», μια μπούρδα που συγκινεί και ελκύει το τρελό φορτηγό''

αυτο ειναι δικη σας Λασπη. Ποτε δεν με συγκινησε η θεωρια των δυο ακρων . Παντα ελεγα οτι ενας ειναι ο Φαισμός . Ο ακροδεξιος , ρατσιστικός ,αντισημιτικος , εθνικιστικος ...
RDdemo
ποια νομιζεις ειναι η λαθος κατευθυνση που νομιζεις οτι ακολουθώ;Ο «κίνδυνος» εντοπίζεται στις ήδη εφαρμοζόμενες μεταναστευτικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις δολοφονίες των sans-papiers, στις απελάσεις των Ρομά, στον οικονομικό αφανισμό της Λετονίας.''
ε συμφωνώ . Και επειδή τυγχανεινα ζω και εδω περα μεσα - εννώ στην ΕΛΛΑΣ..-και να μην παριστανω τον ..απαναστατη εκ του εξωτερικου - ολα αυτά τα βλέπω με το παραπάνω ..
Για πε μας ..λοιπόν .. Στα ισαι ομως ..Ποια ειναι η λαθος κατευθυνση που διαδιδεις πετωντας σποντες και λασπη παντου οτι περνω και κυριως πως ΤΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝΕΙς ..
αλλά μιλα και μαι φορα στα ισα και με επιχειηματα ..και οχιμε σποντες , αισχρες συκοφαντιες και ασυστολα ΨΕΜΜΑΤΑ

Ανώνυμος είπε...

νέον φρούτο: υπερμνημονιακό, αντι-διεθνιστικό (καθότι διαμένων εν Ελλάδι), αντι-εθνικολαϊκιστικό και ευρω-κομουνιστικόν νεράτζι.

τρελό φορτηγό είπε...

Αντε ντε ..Μιλα και μια φορά στα ισα ..Χρις να διαστρεβλώνεις , κανοντας απο τη μια λογοκρισια και κατηγορωντας μετα με ΨΕΜΜΑΤΑ στο Μπλογκ σου με Λασπη και βρωμιες οποιον κατα καιρους βαζεις στο ματι.. Μια φορά να σε δω να αντιπαρατεθεις με επιχειρηματα και οχι με Βρωμιες και προβοκατσια

τρελό φορτηγό είπε...

παλι το στριβεις δια των Κομπλεξικών επιθετων σε οτι αδυνατεις να αντιπαρατεθεις Μιλα στα ισα ρε .
αλλά τι να πεις .. Εσυ εχεις μαθει στα Ψεμματα , στη διαστρεβλωση στη Λογοκρισια , στη συκοφαντια , στο να κρυβεσαι και να κανεις τον ξυπνιο ενώ εισαι Ολοφανερα εντελώς ασχετος με οποιαδηποτε μορφη κοινωνικου -πολιτικου αγώνα ..

τρελό φορτηγό είπε...

και απο που κιως που μεβγαλες

υπερμνημονιακό,
ρε ΨΕΥΤΗ;
Ε;

Ανώνυμος είπε...

Επιχειρήματα ανωτέρω, Ουμανιτέ και άρθρο για το μεταναστευτικό.

Αν ο φασισμός είναι κατ'εσέ μόνον «ακροδεξιός , ρατσιστικός εθνικιστικός» φασισμός, τότε περιγράφεις την σημερινή μορφή τής ΕΕ.

--------
Γέμισαν πια τα μπλογκ «αγωνιστάς» του «διεθνιστικού εργατικού κινήματος».
----
Δεν πρόκειται να σου απευθύνω ξανά τον λόγο, είναι πολύ κουραστικό να διαβάζω ελληνικά δίχως τόνους. Ο τόνος στο πληκτρολόγιο είναι δίπλα στο L.

τρελό φορτηγό είπε...

λΕΦΤΗΔΕς
συνεχιζουμε αυριο .. Εδω η αν δεν θελετε αλλου ...οχι στο δικο μου Μπλογκ γιατι δεν σας βαζω εκει μεσα .. Αν θελετε μη με βαλετε κι εσεις .. Θεωρ ω οτι κι εσεις οπω κι Ο ΠΑΡΑΠΑΝΩ τοχετε παραξηλώσει στ συκοφαντια και στη λασπη ..
Και οτι λετε για οποιον κατα καιρους βαλετε στο ματι οτι θελετε.. Και οσο ξερω τα ΨΕΜΜΑΤΑ που εσεις και ο Ντεμος πετατε για μενα αλλο τοσο πιτσευω τα ψεμματα και τη Λασπη που πετατε για αλλους ..

τρελό φορτηγό είπε...

μπα .αλα τις ..
ρε αστα αυτά .. που ταχα δεν μπορεις να διαβαζις .. Απλώς φοβασαι μην αποκαλυφτει το ΠΟΣΟ ΨΕΥΤΗΣ και ασχετοςεντελώς με τα κινηματα εισαι .. Μας κανεις και τον Ψηλομυτη τωρα .. αλλου αυτά .

τρελό φορτηγό είπε...

που έχει κάνει σκοπό ζωής του την πάλη ενάντια στον εθνολαϊκισμό (δεξιό κι αριστερό, παρακαλούμε! —εδώ ανιχνεύεται και ολίγος Μαραντζίδης…)''

AYTO ειναι τεραστιο Ψεμμα και Λασπη .. κυριοι Λεφτηδες

Ποτε δεν μιλησα για δεξιό κι αριστερό, εθνολαικισμο. Και Φυσικά εσεις προσθεσατε τον .Μαραντζιδη

Συνηθης Γκαιμπελιστικη Τακτική .. που ε=ακολουθειτε εσεις και ο RDdemos

Βρωμιες και Λαπση και Περιεχομενο μηδεν ..Οσο κι αν ψαξει κανειςστο Μπλογκ αυτό - αλλά και στα σχολια του Ντεμος - περα απο μεταφρασεις
δεν βρισκει μια κουβεντα ολοκληρωμένη , ενα επιχειρημα μια σκεψη .. μονο κομπλεξικές και δηλητηριωδεις επιθεσεις εξυπναδες της κακιας ωρας Αερολογιες λασπη ψεμματα , Βρωμια και δηλητηριο

αντε καληνυχτα τωρα και Φρονιμα ..
και ελπίζω να μη συνεχισετε τις Ψευτιε .. Μια τουΨευτη δυοτου Ψευτη τρεις κι η κακή του Μερα

zalion είπε...

Πω πω της κακομοιρας.
Λενα ευχαριστω για τα καλα σου λογια αλλα οπως βλεπεις ο Δημος ειναι απιαστη περιπτωση. Ξαναλεω δεν ειναι ανοητος αλλα προτιμα να κρυβεται πισω απο την ανοησια παιζοντας τη κασσετα των ευρωλιγουρηδων. Τι κι αν του εξηγουμε τι κι αν του λεμε οτι ειναι εκτος πραγματικοτητας αυτος εκει. Μας εχει βαλει κατω απο μια ταμπελα και δεν αλλαζει τιποτα.
"Είχα μια ενδιαφέρουσα ανταλλαγή με κάποιον πασοκογενή «αναγνώστη» του μπλογκ. Την παραθέτω αυτούσια:"
Αυτος ειμαι εγω συμφωνα με τον Δημο απο το λινκ που παραθετει.
Εντελως τυχαια "ξεχασε" να βαλει το λινκ και της πρωτης παρεμβασης μου στο RD οπου με ελουσε κανονικα με παρομοια ευγενη επιθετα.
Ειπαμε ο ανθρωπος ειναι "με λενε Ριζο κι οπως θελω τα γυριζω"
Λοιπον για να τελειωνουμε και να αφηνουμε και το χωρο εδω ανοιχτο σε σχολια πολιτικα. Εχω ανεχτει πολυ καιρο τις προσβολες και απαντω οσο μπορω ευγενικα. Αυτο σταματα εδω, το επομενο σχολιο μου σε τετοιου ειδους προσβολες δε θαναι σαν τα προηγουμενα.

Ανώνυμος είπε...

@λ.κ
να τον χαίρεσαι

@ zalion
Κατ'εσἐ, τα σχόλια 1/2 δεν είναι πολιτικά αλλά κάτι άλλο. Δεν ντρεπόμαστε λίγο;

Και ποιος το γυρίζει, παρακαλώ; Εγώ δεν υποστήριξα ποτέ «πασοκογενή» Μητρόπουλο, ούτε και «επαναπροωθήσεις» μεταναστών. Α, αυτοκριτική δεν κάνετε πλέον στη ευρωαριστερά σας;

@λγ700
Δεν ξαναπατάω εδώ μέσα, μια με το ζαβό αγωνιστικό-φορτηγό-κλώνο-Νόσφυ, μια με το ζαλιόν (που επιμένει να με τιμωρεί για κάποιο άγνωστο προπατορικό αμάρτημα-αμαρτίαις γονέων παιδεύουσιν Δήμον)

τα λέμε

zalion είπε...

Ρε Δημο εκτος απο προσβολες εκει στο Κεντ δεν εχεις μαθει τιποτε αλλο. Το ειπες αυτο περι πασοκογενους για μενα ναι ή οχι? Τωρα το αλλαξες? Ασε το τι κανουμε εμεις στην ευρωαριστερα μας. Εσυ δες τι κανεις με την σφηνωμενη σου τυροπιτα.
Καλα το οτι δε θα πατησεις ξανα εδω μεσα ειναι μεγαλο πληγμα. Θα ζητησω απο το εργατικο κεντρο 4ωρη σταση εργασιας με αιτημα την επιστροφη σου.
Υ.Γ. Ξαναρωτω γιατι μπορει και να μη καταλαβαινεις για τις προσβολες της πρωτης μου παρεμβασης θα πεις τιποτα. ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΕ ΡΩΤΑΝΕ. ΜΗ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗ ΠΑΠΙΑ.
Υ.Γ. Ασχετο, δεστε κι ενα κειμενο ενος "ευρωλιγουρη" απο αυτους που ο Δημος τους αντιμετωπιζει παντα με πολιτικα επιχειρηματα.
http://www.rednotebook.gr/details.php?id=1096

Ανώνυμος είπε...

http://feedproxy.google.com/~r/YouPayYourCrisis/~3/_GHEkki9lCk/blog-post_13.html


Το τσιπρέικο συμφωνεί; Σε προκαλώ επίσης να βρεις μια δήλωση δικιά μου στους τελευταίους έξι μήνες που να αναφέρομαι στο ευρώ --- αντί να δίνω έμφαση στο χρέος (άνοιγμα βιβλίων/δες και συζήτηση με MLOG, φίλη της λ.κ. νομίζω)

Για το κείμενο στο rednotebook, μπορείς να συγκρίνεις τα κείμενα Κουβελάκη με το ρεζουμέ και το καπέλωμα από τον αρθρογράφο. Και μετά θα συζητήσουμε.

----
Για το «πασοκογενής», δεν ήξερα ότι ο Χρήστος Κ. ταυτίζεται με τον zalion. Είδα σχόλιο στο rednotebook κάποιου που ωρυόταν, επειδή χρησιμοποίησα την φράση «΄Ολα να τα περιμένετε από την κυβέρνηση ΓΑΠ». Ποια νομίζεις ήταν η πρώτη μου σκέψη; Ότι ο ολοφυρόμενος ανήκει στην Ανταρσύα;

zalion είπε...

Επιμενεις στην ανοησια και στην απολιτικη κριτικη. Ο ΣΥΝ δεν ειναι Τσιπρεϊκο. Επειδη ομως εισαι χυδαια κομπλεξικος χρησιμοποιεις εκφρασεις του συρμου για να απαξιωσεις εναν πολιτικο χωρο.
Ωραια κριτικη για το κειμενο, ουτε καν το διαβασες.
Για το πασοκογενης κανεις ακομα μια κωλοτουμπα. Δεν ωρυομουν καταρχην και δεν διαφωνησα γι'αυτη τη φραση. Αληθεια καταλαβαινεις τι διαβαζεις?

Αντωνης είπε...

Βασική, εξ όσων μπορώ να αντιληφθώ, θέση των ευρωπαϊστών αριστερών είναι ότι υπάρχουν δύο Ευρώπες: η Ευρωπαϊκή Ένωση ως διοικητικός/διαχειριστικός/γραφειοκρατικός μηχανισμός και η "Ευρώπη των λαών", μια Ευρώπη κινημάτων από τα κάτω που πρέπει να τονωθεί και να ενισχυθεί.

Η θέση αυτή, κατά την άποψή μου, αγνοεί μια σειρά πραγμάτων:
α) Ότι σε κάθε κράτος-μέλος, η ηγεμονία του διαχειριστικού μοντέλου πολιτικής καθ όλη τη δεκαετία του 90 (στα καθ' υμάς, αρχής γενομένης από την κυβέρνηση Σημίτη), σε συνδυασμό με την πολυδιάσπαση της αριστεράς μετά το 1989-90, έχει απισχνάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την οργανωτική επάρκεια και εν δυνάμει καθολικότητα των κινημάτων "από κάτω."

β) Ότι αν στο επίπεδο της γραφειοκρατικής διαχείρισης υπάρχουν οριζόντιες δομές που συντονίζουν και κάνουν διεθνώς αποτελεσματική την πολιτική διάλυσης του κοινωνικού κράτους με αστραπιαία ταχύτητα σε διαφορετικές χώρες, δεν υπάρχουν αντίστοιχες δομές από τα κάτω. Σε κείμενο που δεν έχει συζητηθεί επαρκώς, ο Κουβελάκης έθιξε το ανατριχιαστικό γεγονός ότι τόσο το ΚΚ Γαλλίας όσο και Μαοϊκοί (!) στην Πορτογαλία θεωρούν την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους μονόδρομο. Οι προοπτικές πανευρωπαϊκής συνεργασίας σε επίπεδο οργανωμένων συλλογικοτήτων είναι, απλά, απούσες.

γ) Ότι η ταχύτητα με την οποία αποσυντίθεται μια σειρά βασικών εργασιακών κεκτημένων που πήραν δεκαετίες για να παγιωθούν ωθεί τις λαϊκές αντιδράσεις σε κάθε χώρα σε μια διαρκή πορεία υποχώρησης. Η διαφορά ταχύτητας μεταξύ δράσης και αντίδρασης προστίθεται στην διαφορά οργανωτικής τους επάρκειας, με αποτέλεσμα το εργατικό κίνημα σε κάθε χώρα ξεχωριστά να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο σε πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Εφόσον δεν δίνει πρακτικές απαντήσεις στο πώς θα ξεπεραστούν τέτοιου είδους εμπόδια, η επίκληση της "Ευρώπης των λαών" αποκτά τον χαρακτήρα ρητορικού άλλοθι ή παραπλάνησης. Όταν έμπρακτα διαφαίνονται τεράστιες αδυναμίες συντονισμού μέσα σε ένα και μόνο έθνος, και όταν η κυβερνητική πολιτική της απομόνωσης και διάλυσης του ενός συνδκαλιστικού μορφώματος μετά το άλλο προχωρά ακάθεκτη και αποτελεσματικότατα εδώ και μήνες, η ιδέα ότι "θα σωθούμε" ΟΤΑΝ καταφέρουμε να συνδυαστούμε πανευρωπαϊκά αποκτά διαστάσεις ιλαροτραγικές. Η λογική λέει ότι η οργάνωση σε εθνικό επίπεδο είναι αρκετά απλούστερη υπόθεση από ότι η οργάνωση σε πανευρωπαϊκό. Όταν αποτυγχάνει το πρώτο, το να ψάχνεις λύσεις στο δεύτερο είναι σαν λες ότι ο λόγος που δεν μπορείς να λύσεις εξισώσεις πρώτου βαθμού είναι ότι σε ενδιαφέρει να λύσεις εξισώσεις τρίτου βαθμού.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενεία.

Αντωνης είπε...

Διόρθωση: "στα καθ' ημάς" βέβαια και όχι στα "καθ' υμάς". Και επειδή η παράπραξη εγείρει και το θέμα του πού ζει ο καθένας, θα ήθελα να πω δυο πράγματα: ζω υπό συνθήκες που θα μου επέτρεπαν ανετότατα να γράφω ένα μπλογκ που δεν θα είχε την παραμικρή αναφορά στην τραγική κατάσταση που βιώνουν οι συμπατριώτες μου. Έχω την οικονομική δυνατότητα να μην δίνω δεκαρούλα για το αν ζουν ή πεθαίνουν. Κι όμως τρώω ατελείωτες εργατοώρες απ' τη δουλειά μου για να μιλήσω για την Ελλάδα. Δεν το κάνω για να περνάω την ώρα μου, ούτε για να βγω δημοτικός σύμβουλος ή να κάνω δημοσιογραφική καριέρα ή ό,τι άλλο --η καριέρα μου δεν εξαρτάται στο παραμικρό από την Ελλάδα. Το κάνω γιατί είμαι κομμουνιστής και με καίει ο τόπος στον οποίο μεγάλωσα. Και δεν επιτρέπω σε κανένα να αμφισβητεί τα πάθη μου και την αφοσίωσή μου σ' αυτά τα πάθη.

zalion είπε...

Αντωνη δεν εχω πολυ χρονο για να απαντησω αναλυτικα.
Συμφωνω στο α) διαφωνω στα αλλα δυο.
Οπως διαφωνω και για την διαπιστωση σου για την Ευρωπη των λαων.
Θα σε παρακαλουσα αν εχεις χρονο να διαβασεις το κειμενο που εστειλα πιο πανω.
Θα προσπαθησω, χωρις να ειναι σιγουρο οτι θα τα καταφερω, να απαντησω αργοτερα σημερα σε αυτα που γραφεις.
Δεν εχω αμφισβητησει τα παθη σου που σε μεγαλο βαθμο ειναι και δικα μου. Αν ριξουμε τους τονους, εγω περισσοτερο οσον αφορα το δικο σου προσωπο, τοτε ισως να μπορεσουμε να κουβεντιασουμε. Επιμενω οτι αυτη η διαπιστωση για τους τονους αφορα μονο εσενα.

Αντωνης είπε...

Πολύ καλά. Θα το διαβάσω, αλλά περιμένω ότι και εσύ θα διαβάσεις αυτό πριν ξαναζυσητήσουμε για το θέμα: http://mygranma.wordpress.com/2010/12/05/eu-capitals-dictatorship/

Ανώνυμος είπε...

παρακολουθώ από χθες αυτή τη "συζήτηση" και σωπαίνω.

Δεν αντέχω όμως να μη γράψω τη παρακάτω μου διαπίστωση :

Βλέπω εδώ και διαβάζω καταρτισμένους και εμβριθείς διανοούμενους που αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί να διαφωνούν ευπρεπώς ή / και να ξεσκίζωνται σαν τις κοκότες του πεζοδρομίου. Από την αμάθεια και τη σχεδόν απόλυτη μου ένδεια αντιλαμβάνομαι γιατί ήδη από το τέλος της δεκαετίας του 70 δεν μετέχω σε "αριστερούς" πολιτικούς σχηματισμούς και γιατί δεν τολμώ να αυτοπροσδιοριστώ ως "αριστερός". Επίσης βεβαιώνομαι ότι παρά τη παρούσα ωμή συγκυρία δεν υπάρχει ελπίδα για ένα minimum επίπεδο συνεννόησης και κοινής δράσης.Καταλαβαίνω τέλος ότι αυτή μου η παρέμβαση δεν ενδιαφέρει ( ή δεν θα ληφθεί σοβαρά υπόψιν από ) τους εδώ σχολιαστές . It's just for the record

Γιάκοβ

LeftG700 είπε...

ΕΚΚΛΗΣΗ


Ας αποφεύγουμε προσωπικές κατηγορίες άσχετες με τα συζητούμενα που παραπέμπουν σε αμφισβήτηση των προθέσεων και της αριστερής πίστης του (καθενός μας) άλλου.

Ας μην αναπαράγουμε την αντιπαράθεση μεταξύ «εσωτερικού» και «εξωτερικού».

Ας μην είμαστε δυσανεκτικοί στην παρουσία του άλλου με τον οποίο διαφωνούμε, ακόμα κι αν έχουν χωρίσει οι δρόμοι μας μ’ αυτόν αλλού και άλλοτε.

Ας μην απορρίπτουμε εξηγήσεις θεωρώντας τις κωλοτούμπες.

Ας θυμηθούμε την 147η στροφή.

τρελό φορτηγό είπε...

. Και δεν επιτρέπω σε κανένα να αμφισβητεί τα πάθη μου και την αφοσίωσή μου σ' αυτά τα πάθη.''

εσυ δεν επιτρεπεις για σενα αλλά επιτρεπεις στον τυπο ονοματι Rd Demo να διαπραττει απιστευτες αθλιοτητες σε ανθρωπους που σ'εμπιστευτηκαν και σε βοηθησαν οταν τους ζητησες και τους αφηνες να νομιζουν οτι τους θεωρουσες φιλους σου .. Και ολα αυτά χωρις καμμια εξηγηση , χωρις να απαντας στα Μέηλ,/

κομμουνιστής ε; Κομμουνιστης με το ζορι κανεις δεν γινεται Αντωνη . Και αν υποτεθει πως γινεται γρηγορα θα πέσει .. Εκλογικευεις την αδιανοητη συμπεριφορά σου. Τουλαχιστον θα μπορουσες να εισαι ενταξει με τους ανθρωπους που γνωρισες

Αλλά δεν θα μπορεις να αποφυγεις το να δωσεις καποιες εξηγησεις καποτε στον ιδιο οτον εαυτό σου.

Λεφτηδες ..
Τσιμπησατε ενα λινκ που ειχα βαλει σε μια αλλη συζητηση - ενος αλλου Μπλογκ - το αποσπασατε αποτη συζητηση για να πειτε τα δικα σας
-επισης υιθετησατε κατι απιστευτες κατηγοριες του Δdemoυ χωρις να λαβετε υθποψη οτι .εφοσον ακομα δεν εχουμε ΦΑΣΙΣΜΟ -δικαιουμαι να γραφω - οπως κανω τωρα - απο Ιντερνετ καφέ, απο σκετα Καφέ,απο φιλους απο οπουδηποτε

Ενω κανεις δεν δικαιουται να βγαζει στην δημοσιοτητα Ιπ ή ονοματα και μαλιστα συνοδευομενα απο μπόκη Λασπη χωρις να χαρακτηρισθει οπως συνηθως χαρακτηριζουν οι εχοντες μια Προοδευετική πολιτική κουλτουρα

οποιους ΔΙΝΟΥΝ ονοματα ή στοιχεια


περαν αυτου τα πει τονων που πρεπει να ...κατεβουν μου φαινονται καπως ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΑ οταν εσεις πρωτοι- με απιστευτους τροπους και ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗ -τους ανεβαζετε.

-----------------------------

φυσικάδεν θα επανέλθω..Πειτε οτι θελετε... Νομιζωοτι καταλαβα οσοι ηταν να καταλάβουν

herrk είπε...

Ηθελα να κάνω ένα σύντομο σχόλιο αλλά με πρόλαβε ο Γιάκοβ, 3 σχόλια παραπάνω.

Η αλήθεια είναι Λεφτ, ότι η ανάρτηση είναι διατυπωμένη - και εκλαμβάνεται από τον αναγνώστη - ως προσωπική επίθεση και όχι ως πολιτική όπως πιθανόν να επεδίωκες.
Εξ ου ισως και το υφος πολλών σχολίων. Ξέρω ότι γίνομαι διδακτικός, όμως αυτή είναι η άποψή μου.

Για το περιεχόμενο τώρα της κάπως φιλολογικής συζήτησης, ομολογώ ότι δεν καταλαβαίνω τους όρους του ψευδοδιλήμματος:
"ή θα δεχτείτε ότι το αμεσότερό μας καθήκον είναι οι δεήσεις υπέρ της προσχωρήσεως της ΕΕ στην Πέμπτη Διεθνή• ή είστε Καραμπελιάδες"
"Καραμπελιάδες" σημαίνει για αυτόν που το θέτει κάτι αναφανδόν αντι-ΕΕ ή χρησιμοποιείται απλώς ως βρισια, όπως συνηθίζεται στη ριζοσπαστική αριστερά;

(Γεια σου τρελο, τσαντισμένο φορτηγό)

τρελό φορτηγό είπε...

γεια σου Καραμπελια αντε ανεβα να τα πουμε

τρελό φορτηγό είπε...

καιμε την ευκιρια σ'αυχαριστώ που τουλαχιστον ειπες ..
''Η αλήθεια είναι Λεφτ, ότι η ανάρτηση είναι διατυπωμένη - και εκλαμβάνεται από τον αναγνώστη - ως προσωπική επίθεση''

βεβαια εγω θαλεγα ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΛΑΣΠΕΡΗ ΚΑΙ βρΩΜΕΡΗ προσωπική επιθεση αλλά φυσικά με αφορά προσωπικα..
Εστω κ ετσι που τοπες καλό ειναι .. Δεν συνηθιζεται στα Μπλογκια καιμαλιστα απο αντιπαλους ..τονα λενα καποιοι αυτο που πιστευουν περα απο σκοπιμότητες και γενικολογιες ..

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Κάπα

χαίρομαι για τη σύμπτωση απόψεων. μερικές φορές ο υπαινικτικός λόγος που χρησιμοποιώ δεν μπορεί να εκφράσει ευθέως το ζητούμενο

Τρελέ φορτηγατζή , καλείται η κλάση σου να επιστρέψει στα πάτρια εδάφη

Γιάκοβ

LeftG700 είπε...

Φίλε Herr K.,


Δεν μπορούμε να απαντήσουμε, αν δεν μας εξηγήσεις κάπως αυτό που γράφεις:

"Η αλήθεια είναι Λεφτ, ότι η ανάρτηση είναι διατυπωμένη - και εκλαμβάνεται από τον αναγνώστη - ως προσωπική επίθεση και όχι ως πολιτική όπως πιθανόν να επεδίωκες".

Τι είναι αυτό που σε οδηγεί σε αυτό το συμπέρασμα;


Τα λέμε

Αντωνης είπε...

"Καραμπελιάδες" σημαίνει για αυτόν που το θέτει κάτι αναφανδόν αντι-ΕΕ ή χρησιμοποιείται απλώς ως βρισια, όπως συνηθίζεται στη ριζοσπαστική αριστερά;

Κατ’ εξαίρεσιν, και αφού ερωτήθηκα προσωπικά: θεωρώ το μόρφωμα Άρδην/Ρήξη του οποίου συντομογραφία αποτελεί το "Καραμπελιάς" εξίσου αξιοθρήνητο με το μόρφωμα του αριστεροφιλελευθερισμού και της νεφελώδους ευρωλαγνείας. Στην πραγματικότητα, τα θεωρώ τις δύο κυρίαρχες μορφές δεξιάς παρέκκλισης στους κόλπους της πάλαι ποτέ αριστεράς-- απαράδεκτες στρεβλώσεις των βασικών αρχών του μαρξισμού (διεθνιστική προοπτική και πλαίσιο αναφοράς/ανελέητα υλιστική ανάλυση της λειτουργίας των θεσμικών οργάνων της αστικής τάξης εθνικά και υπερεθνικά) και φαινόμενα θεωρητικής παρακμής και πολιτικής σήψης. Για αυτό και στο "Ντοσιέ: Αριστεροδεξιά" έχουν και τα δύο εξίσου περίοπτη θέση. Να μια σύγκλιση των άκρων για θιασώτες της ιδέας.

Διευκρινίζω επίσης ότι δεν θα εμπλακώ σε περαιτέρω συζητήσεις για την αριστερά χωρίς να διευκρινιστούν στοιχειώδη θέματα ιδεολογικού προσανατολισμού. Δεν μπορώ να αναλώνω ενέργεια μιλώντας με μορφώματα όπου κάποιος που μοιάζει φευγαλέα του Μαρξ χορεύει τανγκό μια με τον Χάγιεκ και μια με τον Γιανναρά, μια με τον ΓΑΠ και μια με το Ζουράρι. Ούτε είμαι σε θέση να διαλεχθώ με πολιτικές αντιλήψεις των οποίων την ιδεολογική σκούφια δεν καταλαβαίνω ούτε αναγνωρίζω ως έχουσα κάποια σχέση με τον μαρξισμό. Σε τέτοιες συζητήσεις μπορούν να εμπλακούν ελεύθερα όσοι επιθυμούν, δηλαδή όσοι θεωρούν την ευθύνη στην εσωτερική συνοχή και διαφάνεια πολιτικών θέσεων και προτεραιοτήτων δευτερεύουσα υπόθεση μπροστά στις απολαύσεις της καφενειακής εκτόνωσης.

Εκ των προτέρω υπόχρεος,

Α.

τερλό φορτηγό που καταλαβε με τι εχει να κανει . είπε...

ε ωραια...Αφου οι λεφτεφτακοασρηδες θα διαλεγονται και θα τα λένε με τον Κυριο Καπα αδυνατωντας να καταλαβουνε γιατι η παρουσα χυδαια προσωπική επιθεση που εμφανιζουν ως ... ιδεολογικον ποστ..αποτελει προσωπική - καιμαλιστα του Βρωμεροτερου ειδους - και ουχί -πολιτική επιθεση ..
ο Δε ..κομμουνιστής Αντωνης αρνειται να αναλωσει ενεργεια συζητσώντας με οσους .. διαφωνει
και προφανώς θεωρει εξισου αναξιο λόγου στο να απαντησει στο γιατι φερθηκε ετσι ανεχομενος τη αισχρη και Βρωμικη και Υπουλη συμεριφορά του τυπου ονοματι rDDEMOS και μαλιστα εναντι προσωπων που τον βοηθησαν αμεσα οταν τους το ζητησε και που τον εμπιστευτηκαν
...
δεν μενει παρά να ακολουθησω την προτροπή του Γιακώβ και να επιστρεψω μαζί με την κλαση μου στα Πατρωα Εδαφη

Λεφτ εφτακοασαρηδες ..Αντωνη και λοιποι

Τα λέμε..

υ. Γ κοιταξτε να γινετε πρωτα ...ανθρωποι και μετα μουγινεστε ... κομμουνιστες και ..αριστεροι .. (οταν λέω ανθρωποι εννοώ ..ανθρωποι πως το λένε)

τρελό φορτηγό που καταλαβε και μλλον συνηλθε ..και λυπαται για αυτα που βλεπει .... ... είπε...

Συγνωμη κατι ξεχασα

αντωνη
Οταν καταλάβεις το ποσο ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ (και αδικαιολογητα σε σχεση με το ειδικόν Βαρος) και ανοητα ΥΠΕΡΟΠΤΙΚΟ
διαβάζεται αυτο που εσυ εγραψες
το
''θα ήθελα να πω δυο πράγματα: ζω υπό συνθήκες που θα μου επέτρεπαν ανετότατα να γράφω ένα μπλογκ που δεν θα είχε την παραμικρή αναφορά στην τραγική κατάσταση που βιώνουν οι συμπατριώτες μου. Έχω την οικονομική δυνατότητα να μην δίνω δεκαρούλα για το αν ζουν ή πεθαίνουν. Κι όμως τρώω ατελείωτες εργατοώρες απ' τη δουλειά μου για να μιλήσω για την Ελλάδα. Δεν το κάνω για να περνάω την ώρα μου, ούτε για να βγω δημοτικός σύμβουλος ή να κάνω δημοσιογραφική καριέρα ή ό,τι άλλο --η καριέρα μου δεν εξαρτάται στο παραμικρό από την Ελλάδα. Το κάνω γιατί είμαι κομμουνιστής και με καίει ο τόπος στον οποίο μεγάλωσα.''
και πόσο θυμιζει οσους Δηθεν μεγαλοσχημους λένε 'εγω ολα αυτά τα κανω ..ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΏΣ για την πατριδα κλπ )

τοτε ισως ξεκινησει η διαδικασια ..αφιππευσης και εξανθρωπισμου που λέγαμε

τοτε σε περιμένωνα τα πουμε

Μεχρι τοτε
ΤΑ ΛΕΜΕ

LeftG700 είπε...

Στις 3.26΄, λίγο νωρίτερα δηλαδή κάποιος/α ανώνυμος/η έστειλε εδώ ένα σχόλιο το οποίο εξαφάνισε στη ζούλα (=χωρίς να φαίνεται καν ότι το απέσυρε, αν και το σχόλιο ήταν ανώνυμο). Το σχόλιο έχει καταγραφεί και θα παρατεθεί[1] με την απάντησή μας.

Πριν γίνει αυτό, τρεις ερωτήσεις προς τον δειλό συγγραφέα του:

1) Γιατί απέσυρε το σχόλιο;

2) Γιατί το απέσυρε στη ζούλα;

3) Είναι ο ίδιος με τον παραπάνω ανώνυμο (14 Δεκεμβρίου 2010 3:55 μ.μ.), που έστειλε άλλα δυο, διαφορετικά πλην παρεμφερή, λινκ;


Αναμένουμε


[1] Κάτι που, φυσικά, δεν θα συνέβαινε, αν το σχόλιο είχε αποσυρθεί ευθέως.

Ανώνυμος είπε...

Γιακοβ,
καλησπέρα - τι υπαινικτικό, σαφέστατο μου φάνηκε.

Λεφτ,
λυπάμαι που δεν μπορώ να το εξηγήσω. Το γεγονός ότι συμφωνώ πολιτικά με την ανάρτησή σου, διαφωνώ πολιτικά με το ‘φορτηγό‘ και παρ ολα αυτά το ποστ κάπου με χάλασε είναι αντικειμενική ένδειξη ότι κάτι όντως πήγε στραβά.

Αντώνη,
αυτό ήταν όλο; ότι το Αρδην δεν είναι επαρκώς ή καθόλου σύμφωνο με έναν σημαντικό κοινωνιολόγο του 19ου; Ε, καλά τότε.
Σοβαρότερα τώρα, αυτό που ήθελα να τονίσω με την ερώτησή μου είναι ότι το Αρδην, αν ερμηνεύω σωστά, και υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν μου φαίνεται να αποτελεί το άλλο άκρο του ευρωλιγουρισμού.

LeftG700 είπε...

Φίλε Herr K.,


Νομίζαμε ότι μας ξέχασες και, για να τα λέμε όλα, το είχαμε παράπονο. Τελικά, δεν είχε συμβεί αυτό. Ωραία!

Κατανοούμε την απάντησή σου. Στο επόμενο ποστ, που το "γέννησε" το σχόλιό σου και η άποψη που εκφράζεις, θα προσπαθήσουμε να εξετάσουμε το ζήτημα σε ευρύτερη βάση (γιατί αυτό ενδιαφέρει, έτσι δεν είναι;).

Εννοείται πως, στην όποια συζήτηση, είσαι καλεσμένος στην πρώτη-πρώτη σειρά. Ελπίζουμε να μας τιμήσεις με την παρουσία σου!


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

ΝΤΟΥΚΟΥ


Περνάμε στο ντούκου το σχόλιο που στάλθηκε νωρίτερα στις 3.26΄ και απεσύρθη στη ζούλα, όπως εξηγήσαμε παραπάνω.

Το περνάμε στο ντούκου, για να μη ρίξουμε λάδι στη φωτιά, και μάλιστα σε θέματα άνευ καμιάς σημασίας.

Το περνάμε στο ντούκου, γιατί ό,τι θέλαμε να πούμε, σε σχέση με την έλλειψη γενναιότητας που δείχνει η φανερή ανάκληση ενός ανώνυμου(!) σχολίου, το είπαμε.

Το περνάμε στο ντούκου, γιατί έχουμε την ελπίδα ότι ο εν λόγω ανώνυμος/η κατανόησε και δεν θα το επαναλάβει.

Τέλος, το περνάμε στο ντούκου, για να μη δώσουμε λαβή σε κατηγορίες κατάχρησης διαχειριστικής εξουσίας.

Αντωνης είπε...

Το διαγραφέν το πρόλαβα και αφορούσε εμένα, όπως και μια σειρά άλλων μεγαλοθύμων σχολίων, παρά το γεγονός ότι ο συγγραφέας του δεν ήταν κάποιος στον οποίο απευθύνθηκα καθ οιονδήποτε τρόπο ο ίδιος (εξ όσων γνωρίζω, μιλούσα με τον herrK).

Επειδή παρακολουθώ ακόμα κάποια σεμινάρια για να γίνω άνθρωπος (από αγριόχοιρος που είμαι τώρα --ναι, γράφω με οπλές), επιφυλάσσομαι μέχρι να κατανοήσω καλύτερα τις ιδιοσυγκρασίες του ανθρώπινου είδους, διότι έχω ακόμη κάποιες δυσκολίες με το τι τους τρώει.

ΥΓ. herr, η ερώτηση για το τι πειράζει "ότι το Αρδην δεν είναι επαρκώς ή καθόλου σύμφωνο με έναν σημαντικό κοινωνιολόγο του 19ου" είναι δυστυχώς ενδεικτική του γιατί είναι αδύνατος ο διάλογος μεταξύ μας ως από κοινού μετέχοντες σε ένα κάποιο πράγμα με το όνομα "αριστερά" (ελπίζω να μην χρειάζεται να αποδείξω γιατί ο Χρήστος "ανατρέψτε την κυβέρνηση, καταργήστε το ΚΚΕ και φέρτε τον Βγενόπουλο" Γιανναράς δεν μπαίνει ακριβώς στο ζύγι με τον μουσάτο "κοινωνιολόγο του 19ου" γιατί θα πέσει φωτιά να μας κάψει τους άθεους).

'Αντε, καλές γιορτές.

LeftG700 είπε...

ΠΑΡΟΡΑΜΑ:


"Το περνάμε στο ντούκου, γιατί ό,τι θέλαμε να πούμε, σε σχέση με την έλλειψη γενναιότητας που δείχνει η φανερή ανάκληση ενός ανώνυμου(!) σχολίου, το είπαμε".

Να διαβαστεί:

"Το περνάμε στο ντούκου, γιατί ό,τι θέλαμε να πούμε, σε σχέση με την έλλειψη γενναιότητας που δείχνει η κ ρ υ φ ή ανάκληση ενός ανώνυμου(!) σχολίου, το είπαμε".

Ανώνυμος είπε...

ΤΑ ΡΕΣΤΑ ΜΟΥ ( 72 ρούβλια και 4 καπίκια )

Γιάκοβ

ΥΓ : Θα πρότεινα να συζητηθεί το επόμενο ποστ που είναι πραγματικά φλέγον

LeftG700 είπε...

Товариш Яков Федотович Павлов,


Όταν ακούμε τη φράση "τα ρέστα μου", τη σεβόμαστε πάντα. ;-)

Το επόμενο ποστ, όπως είδες, εμείς το γράψαμε, εμείς το σχολιάσαμε (εντάξει, βοήθησε και ο ανώνυμος/η που κατέθεσε μια άποψη).

Άντε, ξεκίνα εσύ κι ακολουθούμε κι εμείς, μπας και πάρουν τα φωτιά τα τόπια! ;-)


Увидимся (Όχι όμως στα λόγια, ε; ;-) )

Ανώνυμος είπε...

Λεφτ,
ευχαριστώ για την απάντησή σου

Αντώνη,
η συζήτηση για τη μαρξιστικότητα μίας κίνησης δεν με ενδιαφερει. Τον ιστορικό ιδεών του μέλλοντος ή τον ακαδημαϊκό του παρόντος ίσως.

"είναι δυστυχώς ενδεικτική του γιατί είναι αδύνατος ο διάλογος μεταξύ μας ως από κοινού μετέχοντες σε ένα κάποιο πράγμα με το όνομα 'αριστερά' "
Ελπίζω να μη φτάσεις μέχρι τη διαγραφή μου...

Επίσης δεν κατανοώ την αναφορά του Γιανναρά στην κουβέντα. Ποιος υποστηρίζει ότι ένας πλατωνικός φιλόσοφος χωρίς πολιτική σκέψη μπορεί να συγκριθεί με κάτι τόσο ανόμοιο όπως ο Μαρξ;

Αντωνης είπε...

Μα δεν έχω κανένα λόγο να σε διαγράψω, δεν έκανες ούτε είπες κάτι που να χρήζει όχι διαγραφής αλλά ούτε διαπληκτισμού. Απλώς, όπως κατανοείς και ο ίδιος, στο πολιτικό επίπεδο δεν μπορεί να υπάρξει, πώς το λένε, "synthesis" (της μόδας αυτό) των θέσεών μας. Εγώ δεν θεωρώ τα μορφώματα τύπου Άρδην/Ρήξη ως έχουσα σχέση με την αριστερά, το είπα ήδη. Και νομίζω ότι φαίνεται και έμπρακτα το χάσμα: εσύ ας πούμε έχεις αναγνώστες που στο δικό μου μπλογκ δεν θα έμπαιναν ούτε με τουφέκι, και τανάπαλιν. Είναι εντελώς ανόμοιοι χώροι αυτοί που εκφράζουμε.

Ανώνυμος είπε...

Φυσικά Αντώνη, πρόκειται για πολύ διαφορετικά ιστολόγια. Εσύ διαλέγεσαι κυρίως με ομοίους κάτι που σου επιτρέπει αναμφισβήτητα να εμβαθύνεις στη θεματολογία σου. Εγώ πάλι επιδιώκω περισσότερο το διάλογο με τους σοβαρούς αντιπάλους - με αυτούς μαθαίνει κανείς πολύ περισσότερα. Επιπλέον μαθαίνει και πράγματα για τα οποία δεν είχε ρωτήσει καν. Κινδυνεύει βέβαια να "μολυνθεί". Ομως ο κίνδυνος αυτός αφορά κυρίως όσους φοβούνται αυτόν τον κίνδυνο.

Υπ'αυτήν την έννοια, βεβαίως, είναι εντελώς ανόμοια η ιστο-φιλοσοφία μας.