Κυριακή, 1 Μαΐου 2011

«Τhe day will come when our silence will be more powerful than the voices you strangle today».


«Θα ’ρθει μια μέρα που η σιωπή μας θα έχει μεγαλύτερη δύναμη από τις φωνές που στραγγαλίζετε σήμερα».

Έτσι μίλησε ο August Spies λίγο πριν τη εκτέλεσή του στις 11 Νοεμβρίου του 1887, μαζί με τους Albert Parsons, Adolph Fischer και George Engel. Ο πέμπτος καταδικασμένος σε θάνατο για τα γεγονότα του Μαΐου του 1886 στο Σικάγο Louis Lingg είχε προλάβει να αυτοκτονήσει.

Αιωνία τους η Μνήμη. Κι αυτών και όλων των δικών μας Μαρτύρων και Χριστών και Αγίων. Αμήν.

Και Αμήν.


Από αριστερά επάνω και με τη φορά των δεικτών του ρολογιού: August Spies 32, Albert Parsons 39, Adolph Fischer 29, George Engel 51. Στη μέση ο Louis Lingg 23.Η εικόνα με τις φωτογραφίες των πέντε, από το politikienimerosi.blogspot.com

34 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και τώρα στραγγαλίζουνε φωνές ορέ λέφτηδες ... είναι το αγαπημένο τους σπορ.

θα έλεγα περισσότερα για τη σημερινή επαναστατική "γυμναστική" , αλλά τα εχω κοπανήσει πάλι και η κυρά μου με τραβάει από "το μανίκι"

Γιάκοβ

LeftG700 είπε...

Товариш Яков Федотович Павлов,


Αιώνες φαρμάκι· γενιές φαρμάκι...


Увидимся

LeftG700 είπε...

Α, και κάτι άλλο товариш Яков: Είναι η δεύτερη φορά που βλέπουμε να γράφεις αυτή την ωραία λέξη (κυρά). Κάτι μας λέει ότι θα της κάνεις όλα τα χατίρια... :-)


Увидимся

blackbedlam είπε...

Στις 10 το πρωί ήμουν στο Σύνταγμα!
Από την ώρα που γύρισα, θέλω να βρίσω να βρίσω άσκημα σαν νταλικέρης ή να βάλω τα κλάματα σαν κάτι μιξοπαρθένες.
Αλλά από κείνη την ώρα μέχρι τώρα, σφίγγω τα χέρια, αναθυμιέμαι άλλες Πρωτομαγιές, λιγώνομαι με την παλικαριά και τις θυσίες των "περιούσιων" με το ανθρώπινο μεγαλείο και προσπαθώ να πάρω κουράγιο, από μεταφυσικούς οραματισμούς για την μελλοντική ανάπτυξη του ΜΛΚ και την μέρα που θα καταλάβει ο λαός και η εργατική τάξη καθώς και η "πρωτοπορία της" τα χειμερινά ανάκτορα.
Δεν έχω πιει τίποτα εκτός και αν η cola είναι παραισθησιογόνα.
Θα μου περάσει.....

3dio είπε...

Άραγε οι τέσσερεις εκτελεσθέντες ήταν "συνεπείς" ταξικοί αγωνιστές ή οπορτουνιστικά στοιχεία; Άραγε τότε που κατέβαινε ο κόσμος σε μια πορεία την Πρωτομαγιά δεν υπήρχαν πουλημένες ηγεσίες, οπορτουνιστές και αριστεριστές;
Όχι. Παλιά ήταν όλα καλά και άγια μέσα στην εργατική τάξη. Μόνο οι υγιείς ταξικές δυνάμεις υπήρχαν, καθοδηγούμενες αυτοβούλως από το μόνο συνεπές Κόμμα. Δεν υπήρχαν τότε συνεργασίες, κοινές δράσεις και άλλα τέτοια του σατανά.
Ακόμα καλύτερα: οι μπολσεβίκοι ποτέ δεν συνεργάστηκαν με τους μενσεβίκους, ούτε με τους καντέτους, ούτε με τους εσσέρους, ούτε με τους αστούς. Με προσευχές και ξεχωριστές συγκεντρώσεις απόκτησαν την πλειοψηφία στα σοβιέτ. Επίσης όλος ο επαναστατημένος λαός είχε πλήρη συνείδηση του τελικού σκοπού: δηλαδή του κομμουνισμού και είχε πλήρως απορρίψει με τεκμηριοωμένο τρόπο τον καπιταλισμό. Τα ίδια φυσικά ίσχυαν και για τον Μάο και τους Κινέζους κομμουνιστές, οι οποίοι ποτέ δεν συνεργάστηκαν με τους εθνικιστές.
Α! και να μην το ξεχάσω. Όπως είπε και η αυτού εξοχότης της, η πρωτοσύγγελος σ/φισσα Αλέκα, το ΕΑΜ δεν ήταν συμμαχία αριστερών.
Σε αυτό το τελευταίο έχει δίκιο. Ήταν μέσα και αγρότες, μικροαστοί, αστοί, φιλοβασιλικοί κλπ.

και εις άλλα με υγεία,
3dio


Υ.Γ. Σε συγκέντωση του ΚΚΕ σε κάποια επαρχιακή πόλη την πρωτομαγιά εμφανίστηκαν στην κορυφή της πορείας πλακάτ με τους Μαρξ, Λένιν, Ένγκελς. Πότε θα σηκωθούν από τους τάφους τους να αρπάξουν κανά στυλιάρι -ιδεολογικό πάντα- και να τους αρχίσουν...

blackbedlam είπε...

O/H 3dio
Ελπίζω ότι το παραπάνω σχόλιο δεν αναφέρετε σε εμένα.
Αν ναι,με αδικείς και,... αδίκως!
Αν ναι λοιπόν,θα βρω να σε δικαιολογήσω μιας και δεν ξέρεις τις απόψεις μου,δεν έκανες και έναν κόπο να διαβάσεις τι λέω,αλλά περιορίζεσαι να βγάλεις συμπεράσματα από την συμμετοχή μου στην Συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

Τις παρατηρήσεις σου και τις επισημάνσεις σου τις έχω κατά καιρούς κάνει και τις έχω καταγράψει και φυσικά δεν έχω να προσθέσω παρά μόνον ότι όλα αυτά θα πρέπει κανείς να τα ερευνά να τα αξιολογεί,να τα εκτιμά και να τα συνθέτει,με βάση την σημερινή πραγματικότητα και αναγκαιότητα.
Υπάρχουν πολλοί παράμετροι που κανείς πρέπει να πάρει υπ΄όψη του.

Και πάντως δεν θα μπορούσα να πάρω μέρος σε μια συγκέντρωση που σαν πρόταγμά της έχει την εναντίωση στο Μνημόνιο και την ανικανότητα της κυβέρνησης του ΓΑΠ.(Χθεσινές δηλώσεις του Τσίπρα)

3dio είπε...

Αγαπητέ/ ή blackbedlam
Το σχόλιό μου δεν είχε καμιά σχέση με το δικό σου.
Aπό κει και πέρα τη συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς, όπως και τις απεργίες δεν τις προκηρύσσουν κόμματα και παρατάξεις, αλλά συνδικαλιστικοί φορείς. Επομένως η συμμετοχή του καθένα μας σε αυτές δεν υπονοεί συμπόρευση με κάποιο κομματικό φορέα. Η συμμετοχή μας δείχνει τη συμφωνία με τις εργασιακές (και πολιτικές) διεκδικήσεις του κλάδου ή του συνόλου των εργαζομένων.
Επομένως εγώ θα μπορούσα να συμμετέχω σε μια πορεία που θα ήταν και η ΔΗ.ΑΡΙ. και η Σακοράφα και ο Παναγόπουλος και όλοι. Στο μπλοκ που θα επέλεγα, με τα συνθήματα που θα συμφωνούσα κλπ κλπ κλπ. Ξαναδιευκρινίζω: μιλάω για απεργιακές και όχι κομματικές ή άλλου είδους κινητοποιήσεις.

Φιλικά,
ο 3dio

Ανανεωτικός κομμουνιστής είπε...

Δεν μ' άρεσε η "θρησκευτικού" τύπου κατάληξη του αρχικού άρθρου. Άλλο η οφειλόμενη τιμη στους αγώνες του χτες και άλλο το να κάνουμε "εικονίσματα" τους ήρωες της εργατικής τάξης.

demetrat είπε...

έτσι είναι η τιμή και δόξα;
ποιά πρωτομαγιά;
ποιά απεργία;
ποιό πλήθος;
τρεις κι μπούφος (....μμμμμ... με συγχωρείτε μπέρδεψα τα πουλιά, κι ο κούκος ήθελα να πω ...)
ημίν,υμίν,υμήν ....άντε και αμήν αφού το θέμα λήξαν είναι..΄Γιάκοβ
φιλιά σταυρωτά στην κυρά σου.

υ.γ
ανανεωτικέ , με όλο το θάρρος,
καλό και παράκαλο, είναι να μη τους κάνουμε εικονίσματα, αλλά μεταξύ μας,
αντί της απόλυτης και απολίτικης λήθης, θα το προτιμούσα έστω κι αυτό γιά αρχή.
Μετά που θά βρίσκονταν η πολυτέλεια της "αποκαθήλωσης" ας μαζεύονταν τα μπόσικα.
δ

Ανώνυμος είπε...

Κυρά Ντομάτα

Θα τα μεταβιβάσω δεόντως τα φιλιά...

Λέφτηδες

Δε παρατάτε τη κουλτούρα και τη πολιτική εμβρίθεια να ασχοληθείτε με τη μεγάλη σημερινή απώλεια ;;;

Γιάκοβ

nikos__alfa είπε...

Χρόνια πολλά σας εύχομαι κιας έχω τον καημό
Πρωτομαγιά πώς γιόρτασα χωρίς ξεσηκωμό
κιαν χάθηκαν φωνές στα χέρια των δημίων
είναι καλύτερα να ζεις μετά των ηλιθίων;
που βλέπουν και θαυμάζουνε τα υψηλά καπέλα
που όλον τον κόσμο κυβερνούν και κάθονται στην σέλα
εμάς για υποζύγια πάντοτε θα μας έχουν
γιατί οι περισσότεροι καθόλου δεν προσέχουν
όταν ρίχνουν την ψήφο τους μέσα στην ψηφοδόχο
συνήθως αχ διαλέγουνε τον πιο χοντρό ..κλεπταποδόχο
κιέτσι κυλάει ο καιρός και χάνονται τα χρόνια
του λαουτζίκου μας παιδιά στη μαύρη καταφρόνια
που βλέπει και ορέγεται των ευγενών τους γάμους
και γρήγορα ξεχνά πως μας περνούν για χάνους
όπως καλώς γνωρίζετε, δεν είναι αδικία
όταν ασμένως προχωράς με περισσή βλακεία
κάθεσαι και προσκυνάς και στην τιβί χαζεύεις
και πάντα το δίκιο σου ξεχνάς πως πρέπει να γυρεύεις
γιαυτό λοιπόν παράπονα δεν δέχομαι εφέτος
από τις κότες που κυκλοφορούν ολόκληρο το έτος
γκρινιάζουν, σουσουμίζονται, μα κάνουν υποκλίσεις
σαυτούς που δεν αξίζουνε ούτε για να τους φτύσεις
γιαυτό λοιπόν Κλεφτόπουλα να κάτσουμε σταυγά μας (χο)
ως κι ο ..Βαγγέλας τραγουδά στα χάλια τα δικά μας (ξανά χο)


ΥΓ
Ίσως δεν είναι ταιριαστό να κάνουμε αστεία
όταν το ποστ που γράψατε μιλάει για θυσία
μα είμαι σίγουρος πολύ πως θάχω κατανόηση
πάντως εδώ θα είμαι αν, ..υπάρχει παρανόηση
και κάποιος θα νομίσει πως είναι αμαρτία
με λίγο χιούμορ να κτυπάς την δόλϊα αδικία

LeftG700 είπε...

Товариш Яков Федотович Павлов,


Προφανώς, αναφέρεσαι στον Βέγγο. Товариш, για να τα λέμε όλα, δεν έχουμε τα προσόντα για κάτι άξιο ανάγνωσης. Αισθανόμαστε ότι ήταν μεγάλος, έχουμε δει κάποιες ταινίες του, κυρίως τις τελευταίες («Ήσυχες μέρες του Αυγούστου», «Όλα είναι δρόμος», «Ψυχή βαθιά»), κάποιες παλιές («Δράκος», «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση», «Θανάση πάρε το όπλο σου»), μερικές από αυτές που δείχνει η τηλεόραση συνήθως, αλλά δεν νομίζουμε ότι μας παίρνει.

Θα στο αντιγυρίσουμε: Γιατί δεν γράφεις εσύ που, εκτός από τα αντικειμενικά προσόντα, έχεις ζήσει και την εποχή του και έχεις συναισθηματικά βιώματα; (Δεν εννοούμε βέβαια ότι έχεις την …ηλικία του!).


Увидимся


ΥΓ Από την προτροπή σου να παρατήσουμε την κουλτούρα και την πολιτική εμβρίθεια υποπτευόμαστε ότι στο επόμενο ποστ ίσως και να μας εκτοξεύσεις μερικά από τα προϊόντα που καλλιεργεί η Δήμητρα… ;-)

bernardina είπε...

Tότε επιτρέψτε σ΄εμένα, Κλεφτόπουλα, να εκμεταλλευτώ τη φιλοξενία (επαναστατικώ δικαίω ;-) ) για να καταθέσω μοναχά δυο προσωπικά βιώματα απ' τον "καλό μας άνθρωπο", μιας και για την αποτίμηση του έργου του είναι αρμοδιότεροι άλλοι.
Όπως έγραψα κι αλλού, είχα τη χαρά και το προνόμιο να τον γνωρίσω από κοντά, να τον συναντήσω κάμποσες φορές σε χαρούμενα και λυπητερά γεγονότα και κυρίως να πιω μαζί του κρασί μια πρωτοχρονιά πριν κάμποσα χρόνια στο σπίτι ενός φίλου που ο Θανάσης τον είχε σαν τρίτο του γιο.
Δεν θα ξεχάσω λοιπόν ποτέ πώς βούρκωσαν τα γλυκά του μάτια όταν, γεμίζοντας με κρασί το ποτήρι του, του ευχήθηκα: καλή χρονιά Θανάση μας.
Επειδή σαν άνθρωπος ήταν τόσο ολιγαρκής στις ανάγκες του όσο πληθωρικός ήταν στο παίξιμό του, νομίζω ότι αυτό το "μας", αυτή η αγάπη και η αποδοχή του κόσμου ήταν η μόνη αντ-αμοιβή που τον ενδιέφερε εντέλει. Άθλιος επιχειρηματίας, αφού δεν αποσκοπούσε στο κέρδος, τραγικός στις κωμικότερες στιγμές του, τεράστιος σε αποθέματα καρδιάς και ψυχής, με αξιολάτρευτες (ανθρώπινες) αδυναμίες, ευτύχησε να έχει δίπλα του ένα ανεκτίμητο ταίρι, σύντροφο με όλη τη σημασία της λέξης, την κυρα-Μίνα, που στάθηκε ήρωας προσφέροντάς του αστείρευτη αγάπη και υποστήριξη σε συνθήκες που εμείς ούτε να φανταστούμε μπορούμε.
Από το πρωί που έμαθα για το θάνατό του η καρδιά μου είναι γδαρμένη.
Καλό ταξίδι, Θανάση μας...

the elf at bay είπε...

Τους έχω βαρεθεί τόσα χρόνια όλους τους χριστούς και αγίους. Είμαστε πολύ καλύτερα μόνοι μας.

LeftG700 είπε...

Φίλη blackbedlam,


Εμείς βγάλαμε τον ατμό με το τιμητικό αυτό ποστ. Βοήθησαν λίγο και κάτι μπύρες (όχι πολλές)…


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε 3dio,Για να τα λέμε, οι εκτελεσθέντες σε όλες τις αναφορές χαρακτηρίζονται ως αναρχοσυνδικαλιστές. Είναι ένα από αυτά που δεν μας αφήνουν να δούμε με εχθρικό μάτι τους φίλους μας τους αναρχικούς, παρά τις μεγάλες διαφωνίες μαζί τους…

Συμμαχίες; Πώς να συμμαχήσεις άμα φοβάσαι ή είσαι καχύποπτος; Αυτό είναι που πρέπει να σπάσει.


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε ανανεωτικέ,


Το σχόλιό σου θίγει ένα καίριο ζήτημα. Και βεβαίως έχει βάση.[1] Αν και το ζήτημα είναι ζόρικο πολύ, θα προσπαθήσουμε μέσα στο μήνα να ανεβάσουμε κάποιες σκέψεις πάνω σ’ αυτό, με φόκους στο ζήτημα της πίστης. Προς το παρόν, για να σε προβληματίσουμε λίγο, θα σου πούμε το εξής:

Ο товариш Яков, σε μια παλιότερη συζήτηση, εδώ ή στο δικό του τσαρδί, δεν θυμάμαι τώρα, μας είχα πει σχολιάζοντας μια διατύπωσή μας στην οποία γράφαμε «πιστεύουμε ότι…»:

«Να μη λέτε πιστεύω. Να λέτε νομίζω».

Παρ’ όλα αυτά, όπως βλέπεις, έχει σχολιάσει πρώτος-πρώτος. (Και δεν είναι άνθρωπος που πιάνει το πληκτρολόγιο και γράφει ό,τι του κατεβαίνει!).

Άρα, μήπως υπάρχει εδώ ένα θεματάκι;


Τα λέμε


[1] Δεν έχει βάση όμως το περί εικονισμάτων. Υπάρχει σπίτι χωρίς φωτογραφίες ανθρώπων του που έχουν φύγει από τη ζωή; Είναι κι αυτά εικονίσματα στην κοινή αντίληψη; Όχι, κατά την άποψή μας. Είναι βοηθήματα για τη διατήρηση της μνήμης. Έτσι το είδαμε αυτό το ποστ.

LeftG700 είπε...

Φίλη Δήμητρα,


Είναι σίγουρο ότι οι μπούφοι βρίσκονται στο πλήθος; Μήπως συχνάζουν περισσότερο σε κάποια γραφεία; ;-)


Τα λέμε


ΥΓ Να διευκρινίσουμε και σε σένα ότι δεν κάναμε κανέναν εικόνισμα (βλέπε παραπάνω το σχόλιό μας προς τον ανανεωτικό).

LeftG700 είπε...

Φίλε Νίκο Ποιοτικέ,


Ευχαριστούμε για τις ευχές και ανταποδίδουμε. Βλέπουμε ότι ο ποιητικός σου οίστρος διατηρείται σταθερά σε ψηλά επίπεδα. Κι αν νομίζεις ότι εμείς θα παρεξηγήσουμε τα αστεία σου (που διανθίζουν τα σοβαρά που γράφεις) σε ένα ποστ που μιλάει για θυσία… σε λάθος τσαρδί ήρθες! :-)


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλη bernardina,


Μια και το είχες γνωρίσει προσωπικά καταλαβαίνουμε τη φόρτιση. Καλό του ταξίδι κι από μας, του μακρονησιώτη…


Τα λέμε


ΥΓ Βλέπουμε ότι κυκλοφορείς και σε καλλιτεχνικούς κύκλους! ;-) Έτσι εξηγείται και το όνομά σου που έχει κάτι από ηρωίδες ρομαντικών μυθιστορημάτων του 18ου αιώνα, αλλά και οι λογοτεχνικές σου τάσεις! ;-)

LeftG700 είπε...

Φίλε elf,


Μαύρα μάτια κάναμε να σε δούμε εδώ πάλι! :-)

Σεβαστό αυτό που λες. Όμως οι δικοί μας χριστοί και άγιοι (Ρίτσος) δεν είναι θεοί, είναι άνθρωποι. Και χρειαζόμαστε και τη μνήμη όπως λέει κι η Δήμητρα. Και χρειαζόμαστε και παραδείγματα. Δεν θα μας δώσουν αυτοί τις λύσεις βέβαια. Αυτό πέφτει στις δικές μας πλάτες. Μόνοι μας, το λες εσύ. Μόνοι μας, ναι. Αλλά όχι ως τάμπουλα ράζα. Η Ιστορία έχει υπάρξει, έτσι δεν είναι; (Διάβασε και το σχόλιό μας, λίγο παραπάνω, προς τον ανανεωτικό).


Τα λέμε

bernardina είπε...

Καλημέρα, Κλεφτόπουλα.
Να διορθώσω μια παρανόηση. Ούτε εγώ κυκλοφορώ σε καλλιτεχνικούς κύκλους, αλλά το πιο αστείο είναι ότι ούτε ο Θανάσης κυκλοφορούσε!
Ο φίλος που έγινε αφορμή να πιούμε μαζί κρασί εκείνη τη βραδιά είναι γιος συγκρατούμενου Μακρονησιώτη (έφυγε κι αυτός πριν από μερικά χρόνια) και αδελφικού φίλου του Βέγγου από το Νέο Φάληρο. Οι δύο οικογένειες συνδέονταν με μια συγκινητικά αγνή φιλία, που έγινε ευλογημένη αφορμή να τον γνωρίσω κι εγώ.
Αν με ρωτήσει κανείς τι είναι αυτό που ξεχωρίζει έναν άνθρωπο, θα απαντήσω χωρίς σκέψη "το βλέμμα του".
Ο Θανάσης Βέγγος είχε ένα βλέμμα που κουβαλούσε μέσα του όλη την ανθρώπινη μοίρα. Ίσως γι' αυτό ακόμα και οι πιο γελοία κωμικές σκηνές των έργων του (ή μάλλον ειδικά αυτές) δεν προκαλούν ποτέ αβίαστο γέλιο αλλά κλαυσίγελω -ένα σφίξιμο στην καρδιά και μια πικρή γεύση στο στόμα.
Ήταν ένας ακραία μοναχικός άνθρωπος που αγαπούσε βαθιά τους ανθρώπους. Ένα μαγικό χαρμάνι, με τις ευνόητες δυσκολίες του, που δεν το συναντάς συχνά. Και πάνω απ' όλα "καθαρός ουρανός". Ίσως γι' αυτό είχε τόση απήχηση ακόμα και σ' εκείνους που δεν τον υπολήπτονταν ως καλλιτέχνη.
Για δες καιρό που διάλεξε...

3dio είπε...

Αγαπητοί λέφτηδες
Δεν κατάλαβα την απάντηση προς εμένα σχετικά με τους αναρχικούς. Αν αναφέρεστε στην πρώτη μου ανάρτηση σε αυτό εδώ το ποστ, προφανώς αυτή είναι ειρωνική. Αν όχι, μπορείτε να εξηγήσετε;;

Ανώνυμος είπε...

Λέφτηδες

δε κατεβάζετε λίγο το πήχυ για να μπορεί ο γέρος τοβάριτς σας να τον περάσει.

τα έχουμε πει και σε άλλη ευκαιρία :

..ένας φουκαράς και ασήμαντος είμαι και τα λόγια μου δε πρέπει να τα παίρνετε τόσο σοβαρά

Γιάκοβ

LeftG700 είπε...

Καλημέρα φίλη bernardina,


Η αναφορά μας σε καλλιτεχνικούς κύκλους ήταν πείραγμα μωρέ! Πώς "τσιμπάς" έτσι; Να σ' έχουμε υπ' όψη μας! ;-)

Τον περιγράφεις ωραία τον Βέγγο. Κι αυτό που λες για τη ματιά του, εγώ τουλάχιστον, το καταλαβαίνω εκ των υστέρων. Το άλλο, ότι δεν ήταν δηλαδή τμήμα του star system, έκανε μπαμ!


Τα λέμε

demetrat είπε...

αμαρτωλοι
καθόλου δεν χρειάζομαι διευκρινήσεις , μιάς και έχω όλους τους παρόντες πεθαμένους μου απάνω στη σερβάντα.
Εξ άλλου έχω κάνει από καιρό τη διαπίστωση , πως στη ζωή μου, ποτέ δεν είχα την πολυτέλεια να αποκαθηλώσω τα ¨"εικονίσματα¨" μου.
Και γιά νάμαι εντελώς ειλικρινής μαζί σας, τώρα έτσι που το ξανασκέφτομαι, δεν το θέλω κιόλας.
Ξέρω που να σταματήσω τη λατρεία.
Αυτό που δεν ξέρω και φοβάμαι , είναι :
το πόσο εύκολα θα με σκυλέψει ο κάθε επιτήδειος .
Ειδικά την ώρα που εγώ θα προσπαθώ να επιτύχω την πουροσύνη του αριστερού,δίχως τη μνήμη να αντιστέκεται.
...........

πλήθος;
μωρέ θα με ζουρλάνετε πίσω πίσω;
Πλήθος είναι αυτό γιά πρωτομαγιά και γιά ένα χρόνο μνημόνιο;
Το μόνο που μου έρχεται στο μυαλό
βλέποντας αυτό το ..πληθος , είναι η ατάκα του Χάρυ Κλύν...."καλώς τη λαοθάλασσα.."

υ.γ
γιά το ..νόμισμα του σεβασμιώτατου σύντροφου από πάνω,το είπε σαν γενικό ρητό, ή γιά κάτι συγκεκριμμένο που αναφέρατε ;
δ

LeftG700 είπε...

Καλημέρα φίλε 3dio,


Ναι, η απάντησή μας αναφερόταν στο πρώτο σου σχόλιο. Και ναι, την καταλάβαμε την (πικρή) ειρωνεία. Και όχι, δεν υποθέσαμε ότι σου ήταν άγνωστη η πολιτική ταυτότητα των πέντε του Σικάγου. Το γράψαμε όμως επί τη ευκαιρία, πληροφοριακά, για κάποιον αναγνώστη που ίσως δεν την ήξερε. Τη διευκρίνιση για το πώς βλέπουμε τους αναρχικούς την κάναμε εξομολογητικά.


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Ορέ товариш Яков! Πάλι τα ίδια; Γιατί σου αρέσει να μας στενοχωρείς; :-(

Δε πα να λες!; Ο μπενάκης κι ο βγενάκης! ;-)

Καλημέρες.


Увидимся

LeftG700 είπε...

Καλημέρα μονομάχισσα Δήμητρα ;-)


Όχι, το είχε πει γενικά. Με αφορμή κάτι συγκεκριμένο βέβαια, αλλά με καθολική ισχύ. Ήταν ακόμα η εποχή που ίσως πίστευε ότι κατά ένα ποσοστό είμαστε αριστεροί στόκοι! ;-) (Δεν γράφουμε το άλλο, ξέρεις ποιο, γιατί θα "τά πάρει" κι αυτός κι εσύ! ;-) )

Εντάξει, δεν ήταν πλήθος. Αλλά βρε Δήμητρα, πόσες φορές έχει κατεβεί ο κόσμος μέσα σ' ένα χρόνο; Πόσες φορές μπορείς να φωνάζεις 'όχι', αν οι "αρμόδιοι" δεν εργάζονται για να δημιουργήσουν κάτι για το οποίο να φωνάξεις 'ναι'; Πού είναι η διέξοδος; Στην Πορτογαλία, οι "από πάνω" κάτι έκαναν. Εδώ;

Γάμα τα με κεφαλαία γράμματα!


Τα λέμε

demetrat είπε...

έξοχα.
τότε διαφωνώ με τον σεβασμιότατο.

Τι θες τώρα να σου πω, πως
-όταν κατεβαινει στο δρόμο ο κόσμος δε μετράει τις φορές μεσα στο χρόνο;
-όταν ο κόσμος παλεύει γιά το δίκιο του δεν κουράζεται;
-όταν ο κόσμος πεινάει ,γίνεται πλήθος;
-όταν γίνεται πλήθος , τους παίρνει και τους σηκώνει τους αρμόδιους;
άσε με να πάω να σκαλίσω καμμιά ντομάτα πρωί πρωί ....
δ

demetrat είπε...

Ευτυχως που το σκεφτήκατε, γιά την άλλη αναφορά εννοώ.Αν και ακόμα θα μπορούσα να τα πάρω, αφού σας πέρασε έστω κι απ το μυαλό.
χα χα χα.
δ

nikos__alfa είπε...

Λέφτηδες
Είμαι οπαδός της ..πρόληψης και λιγότερο της θεραπείας και γιαυτό μη συνοφρυώνεστε βρε έτσι ..εύκολα!Σας τιμώ ιδιαίτερα γιατί παίρνετε το ρίσκο των ελεύθερων σχολίων ,είναι κάτι που θεωρώ πολύ σημαντικό για την προαγωγή του όποιου διαλόγου, αλλά θέλω κιεγώ να επιβεβαιώνω ότι δεν ξεπερνώ τα εσκαμμένα και δεν πικραίνω έστω άθελά μου κάποιον που έγραψε κάτι με πρόδηλη συναισθηματική φόρτιση!
Από κει και πέρα η επικαιρότητα των ημερών είναι αμείλικτη και σκληρή όπως πάντα και την χαρακτηρίζει βέβαια ,πέρα από το γεγονός ότι το νόημα της Πρωτομαγιάς έχει φθίνει οριστικά από την εποχή των παχιών αγελάδων και την ψευδοευημερία των δανεικών(που επέτρεπε την άδικη και χωρίς αντιδράσεις διανομή του παραγομένου πλούτου της χώρας) ακριβώς αυτό που είπατε προσφυώς στην αγαπητή μας Δήμητρα: η απουσία ορατής διεξόδου από τα προβλήματα που συσσωρεύονται όλο και περισσότερα μπροστά μας,η έλλειψη δε ώτων ακουόντων από αυτούς που τώρα είναι καβάλα στο κύμα αλλά και από τους υπόλοιπους βολεμένους που δεν βλέπουν λίγο μακρύτερα για αυτά που έρχονται και ευελπιστούν ότι θα την βγάλουν πάλι καθαρή χωρίς κανένα προσωπικό και πολιτικό κόστος και εννοώ τις ηγεσίες της Αριστεράς βέβαια,επιδεινώνει την κατάσταση!
Αλλά για να γίνω και κάπως κυνικός νεαρά φιλαράκια,μετά από την ευλαβική τήρηση της Πασχαλινής παράδοσης,πιστών τε και μη, ποιος σκασμένος στο φαγητό και στην ..χοληστερίνη σκέφτεται πορείες και ταξικούς αγώνες;Ε.. το τάιμινγκ, που λένε κιορισμένοι, είναι εντελώς ακατάλληλο!Έτσι δεν είναι;

Αυτές οι μέρες του Μαγιού σημαδεύτηκαν βέβαια από δυο μεγάλες απώλειες!Έφυγαν ,ένας γενναίος άντρας κι ένας γλυκύτατος άνθρωπος και μας άφησαν φτωχότερους πολύ! ¨Ο Λάκης ,ο Σάντας και ο Θανάσης Βέγγος,ο Θανάσης μας !
Είναι πραγματικά τόσο προφανές το μέγεθος των δυο αυτών ανθρώπων,με όλη την έννοια της λέξης, που είναι φτωχά τα λόγια για να εκφράσουν το βάρος της απώλειας για όλους μας!
Νάμαστε καλά να τους θυμόμαστε όπως λέει ο λαός μας !Σίγουρα όμως δεν θάμαστε καλά αν τους ξεχάσουμε!Ποτέ!
Για τον Θανάση μας ,που λόγω της δουλειάς του,ήταν πιο κοντά σε όλους μας να πω μόνο ότι ξανά δεν ένοιωσα τόσο αληθινή την έκφραση "καλέ μου άνθρωπε"-ίσως μόνο για την μάνα μου-όσο όταν αναφέρεται σαυτόν!Δεν είχα την τύχη να τον γνωρίσω από κοντά,μπορεί να κάνω λάθος, αλλά έβλεπα πάνω του, πραγματικά, αυτή την μοναδική αύρα της καλοσύνης, του!
Γιαυτό του γράφω :

Αν ήταν μάνα σου η γη
τότε θάσουν λουλούδι
κιο ήλιος κάθε του αυγή
θα σούλεγε τραγούδι

Και μια που αναφερθήκατε σε ποιητικό οίστρο, μερικά ακόμη έμμετρα προς τιμή του, θα βρείτε στο στέκι ενός πραγματικού ποιητή, που του βγάζω το καπέλο,του γνωστού μας,του Ταμίστα!

ΥΓ
Πληροφοριακά να πω ότι η Bernardina
είναι ένας μικρός ,πολύ μικρός,λιλιπούτειος μα αστραφτερός, δορυφόρος του Κρόνου!Οι ...συνειρμοί, σε όποιο στερέωμα αγαπάτε, δικοί σας!

demetrat είπε...

Σχετικά με τον διπλανό εξηντάρη..
πιό κυνική δήλωση περί του ανάλογως που φυσάει ο αέρας ,μπαίνουμε ή βγαίνουμε από το κάδρο της εξουσίας, δεν έχω ματακούσει .Μέχρι τώρα βέβαια.(γιατί μ αυτούς , ποτέ δεν ξέρεις)


δ

the elf at bay είπε...

Αν είναι άνθρωποι τότε αλλάζει. Γενικά είμαι ανθρωποκεντρικός :-P