Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Το αίμα κυλάει, αλλά τι ζητάει; (Round two)


ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ άναψε στην προηγούμενη ανάρτηση. Μπορεί να ξεστράτισε κάποιες στιγμές σε κομματικές αντιπαραθέσεις (τ’ είχες Αριστερά, τ’ είχα πάντα!), αλλά κουβέντα έγινε. Αντιδρώντας εν θερμώ, είπαμε να την ανανεώσουμε μ’ αυτό το σημείωμα.

Μια παραπομπή του φίλου zalion σε δυο αναρτήσεις ενός άλλου blogger (εδώ κι εδώ) εστίασε την κουβέντα στο εξής ερώτημα:

Δεν είναι άραγε η παραδοχή ότι το (σύγχρονο) μεταναστευτικό ζήτημα συνιστά, από ορισμένες απόψεις, και πρόβλημα, μια διολίσθηση σε ακροδεξιές θέσεις, αφού κι εκείνες εστιάζουν στο ότι οι μετανάστες αποτελούν πρόβλημα;

Η στροφή τής κουβέντας έγινε δυνατή, γιατί οι δυο αναρτήσεις που προαναφέραμε είχαν ως κεντρικό άξονα αυτό ακριβώς το ερώτημα, στο οποίο και έδιναν καταφατική απάντηση:

Ναι, όταν ένας αριστερός μιλάει για μεταναστευτικό πρόβλημα έχει διαβεί ήδη τον Ρουβίκωνα που τον χωρίζει από την ακροδεξιά. Γιατί απλούστατα ακυρώνει μεν τον ακροδεξιό λόγο, αλλά μόνο και μόνο επειδή μετατρέπεται ο ίδιος σε ακροδεξιό!


ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΚΟΥΡΑΣΟΥΜΕ εδώ με αναλύσεις επί αναλύσεων που εξηγούν γιατί θεωρούμε πως μια τέτοια άποψη είναι εξωγήινη (= εκτός τόπου και χρόνου, ερήμην τής πραγματικής ζωής, κ.λπ., κ.λπ). Το κάναμε, έστω και πρόχειρα, με μακροσκελές τετραπλό σχόλιο προς τον φίλο zalion κι όποιος θέλει μπορεί να κλικάρει εδώ. Θα περιοριστούμε σε πολύ λιγότερα λόγια. Τουλάχιστον για σήμερα.


ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ το εξής απλό: Θα πάρουμε το συμπέρασμα αυτού του blogger στον οποίο μας παρέπεμψε ο φίλος zalion, ένα συμπέρασμα που, όπως είναι γνωστό το έβγαλε για τον Ρούντι Ρινάλντι και, ασφαλώς, τους «ομοίους του», και θα το επαναλάβουμε αυτούσιο. Σχεδόν λέξη προς λέξη. (Λέμε σχεδόν, γιατί κάνα-δυό θα τις αλλάξουμε). Και μετά, θα σας ζητήσουμε, να μας πείτε ως αύριο τέτοια ώρα, για ποιον άνθρωπο ειπώθηκαν. (Μη ξεχνάτε ότι μας αρέσει, πού και που, να σας βάζουμε κάποιο κουίζ και έχει περάσει κάμποσος καιρός από το τελευταίο). Σύμφωνοι; Ωραία!

Λοιπόν, για ποιον ειπώθηκαν τα παρακάτω λόγια;

«Ναι, όταν ένας αστός μιλάει για πρόβλημα ανεργίας έχει διαβεί ήδη τον Ρουβίκωνα που τον χωρίζει από τον σοσιαλισμό. Γιατί απλούστατα ακυρώνει μεν τον σοσιαλιστικό λόγο, αλλά μόνο και μόνο επειδή μετατρέπεται ο ίδιος σε σοσιαλιστή!».


ΑΝΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ξεφτέρια μας. Έχετε 24 ώρες και δύο λεπτά. Μέχρι αύριο στις δέκα το βράδυ που θα ολοκληρώσουμε την ανάρτηση. Μπας και ξεχωρίσουμε τους αριστερούς από τους ακροδεξιούς επιτέλους! ;-)


Η εικόνα, από το oynagki.pblogs.gr (αριθμημένη όμως από εμάς αυτή τη φορά).

21 σχόλια:

Ανανεωτικός κομμουνιστής είπε...

Φίλε leftg700, υπέπεσες σε σφάλμα. Μας καλείς να συμμετάσχουμε σε ένα κουίζ παραθέτοντας out of contxet τα λόγια κάποιου. Αυτός ο "κάποιος" μπορεί να είναι ο ίδιος ο Μάρξ, ο ίδιος ο Ενγκελς, ακόμα-ακόμα ο Λένιν ή η Ρόζα (πριν το σχίσμα της Β' Διεθνούς) κλπ. Και λοιπόν; Τι θα σημαίνει αυτό ως προς την αντιπαράθεσή σου με τις εξωφρενικές απόψεις του Radical Desire; Μάλλον τίποτα, λέω εγώ.

LeftG700 είπε...

Φίλε ανανεωτικέ,


1) Προσοχή! Αδιέξοδο! ;-)

2) "Λάθος"; Χμ... Μαύρη γάτα, άσπρη γάτα, αρκεί να πιάνει ποντίκια! ;-)

3) "Μάλλον τίποτα, λέω εγώ". Δεν τα λες καλά! ;-)


Τα λέμε

zalion είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
LeftG700 είπε...

Φίλε zalion, καλημέρα.


Ok. Σου σερβίρουμε λοιπόν ένα ωραίο «πρωϊνό». Καλή όρεξη (και καλύτερη ανάγνωση άλλη φορά...)! ;-)

«Για να το πούμε αλλιώς, απόδειξη της αποτελεσματικότητας της ακροδεξιάς ρητορικής δεν είναι απλώς ότι έχει πείσει τα λαϊκά στρώματα, αλλά ότι έχει επίσης πείσει τον κύριο Ρινάλντι: το κείμενο ξεκινά ήδη από τη βάση ότι στην ουσία η ακροδεξιά έχει κατ' ουσία δίκαιο (αν όχι στις μεθόδους της, που δεν είναι δυνατό να γίνουν ευθέως αποδεκτές από φορείς της "αριστεράς", πάντως στις "ευαισθησίες" της), και όχι απλώς ότι είναι πολιτικά αποτελεσματική. Αυτό είναι ένα κρίσιμο σημείο για την κατανόηση του τι συμβαίνει στην έννοια της "ηγεμονίας" στη σκέψη του κυρίου Ρινάλντι: η έννοια αυτή μεταφράζεται όχι σε μια πρόταση για το "πώς να αντιμετωπίσουμε την άκρα δεξιά αντιπροτείνοντας στις προτάσεις της προτάσεις που να διεκδικούν πειθώ για τον μέσο άνθρωπο" αλλά σε μια πρόταση για το "πώς να αντιμετωπίσουμε την άκρα δεξιά υιοθετώντας τον δημοφιλή τρόπο σκέψης της εμείς οι ίδιοι", δηλαδή, πώς να εκκενώσουμε τον χώρο της άκρας δεξιάς μεταμορφωνόμενοι εμείς σε ακροδεξιούς».


Τα λέμε


ΥΓ Το απόσπασμα είναι από τη δεύτερη ανάρτηση. Και είναι βέβαια ένα μικρό δείγμα... Πιστεύουμε να σου αρκεί.

Ανώνυμος είπε...

Ρε Ζάλιε ;;

Αν διάβασες το τελευταίο μου σχόλιο στο προηγούμενο νήμα θα έπρεπε να πονηρευτείς :)

Οι Λέφτηδες , όπως και εσύ , έκανα το κόπο να διαβάσουν και το δεύτερο μέρος του πονήματος , όμως στο πρώτο μέρος ( όπου και κόλλησα ) υπάρχει ήδη το "διαμάντι" :

"Πώς να επιλύσουμε αυτή την δεύτερη και εκρηκτικότερη αντίφαση; Πώς δηλαδή να δώσουμε απάντηση στο γιατί, εφόσον το ζητούμενο είναι να σταματήσουμε τα πογκρόμ, η θετική πολιτική αποτίμηση αφορά αυτούς που τα ξεκινούν;"

Εννοείται ότι στη συνέχεια προσπαθεί να το μαζέψει αλλά η πετριά έχει ήδη φύγει από τα αβρά του χεράκια...

Γιάκοβ

zalion είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
LeftG700 είπε...

Φίλε zalion,


Επειδή σε συμπαθούμε κι επειδή ξέρουμε ότι είσαι και λίγο τσαντίλας, ;-) σου προτείνουμε να σκεφτείς το εξής ενδεχόμενο:

Είτε να αποσύρεις τελείως το τελευταίο σου σχόλιο (20 Μαΐου 2011 11:01 π.μ.), είτε να το αποσύρεις για να το αναδιατυπώσεις κάπως προσεκτιτότερα.

Λοιπόν, τι λες;[1]


Τα λέμε


[1] Να συνυπολογίσεις ότι αυτή η "προσφορά" μας ισχύει μέχρι τις 4 το μεσημέρι σήμερα. Μετά θα απαντήσουμε στο σχόλιό σου ως έχει και ευρίσκεται τώρα. Αλλά, για να τα λέμε όλα, νομίζουμε ότι δεν θα σου αρέσει καθόλου η απάντηση... ;-)

zalion είπε...

Yes my master! Αποσυρεται εντος δευτερολεπτων.

3dio είπε...

Επί της διαδικασίας δημοσιεύσεων:
Πως μπορώ να διαγράψω ή να επεξεργαστώ σχόλιό μου;

markos είπε...

Για την ανεργία οι μόνοι που δεν φταίνε σε τίποτε , είναι οι μετανάστες.


Γειά σας Λέφτηδες συντροφάκια.

LeftG700 είπε...

Φίλε zalion,


Μπαγαποντιά μάς μυρίζει! ;-)

1) Εμείς δεν διατάζουμε κανέναν μέσα εδώ, άρα ούτε κι εσένα! Προτείναμε απλώς να σκεφτείς το ενδεχόμενο τής απόσυρσης ή τής ανασκεύασης του σχολίου σου.

2) Ποιού σχολίου σου; Μόνο τού δεύτερου που αμφισβητούσε την ερμηνεία τού αποσπάσματος του RD που παραθέσαμε. Εσύ πήγες κι έσβησες και το πρώτο και τώρα το δικό μας φαίνεται στον αέρα (κι εμείς κάτι σαν την Ιωάννα τής Λωραίνης που ακούμε φωνές!) ;-)

3) Αν το σβήσημο και των δυο σχολίων σημαίνει παραδοχή τού δικού σου λάθους και αναγνώριση τού δικού μας δίκιου, έχει καλώς.

4) Επειδή όμως αυτή η παραδοχή έγινε στη ζούλα, έχει ...κακώς! ;-)


Τα λέμε


ΥΓ Επί τού πρακτέου: για να μη μείνει το σχόλιό μας στον αέρα και, κυρίως, για να μπορούν να καταλάβουν και οι δύστυχοι οι αναγνώστες τι γίνεται, λέμε να επαναφέρουμε το πρώτο σχόλιό σου. Φανταζόμαστε ότι έχουμε την άδεια σου, ε;

zalion είπε...

Καντε οτι νομιζετε παληκαρια. Εγω το εκανα γιατι ηταν εκτος θεματος.
Υ.Γ. Μη βλεπετε παντου μπαγαποντιες.
Υ.Γ. Προτεινατε κατι με απειλη και για να μη πεσουμε παλι σε αψιμαχιες θεωρησα οτι επρεπε να το αποσυρω. Λαθος δε βλεπω πουθενα αλλα δεν εχω και καμια ορεξη να σκοτωνομαι για ασημαντα πραματα.

LeftG700 είπε...

Φίλε 3dio,


Για να διαγράψεις σχόλιό σου εσύ ο ίδιος, είτε για να πάει στον ...αγύριστο, είτε για να το ξαναγράψεις, πρέπει να έχεις ρετζιστραριστεί στον Blogger (να έχεις ανοίξει λογαριασμό δηλαδή).

Χωρίς αυτό, έχεις τις εξής εναλλακτικές:

1) Να ζητήσεις από εμάς να διαγράψουμε το σχόλιο που θέλεις, ορίζοντάς το με ακρίβεια για να μη γίνει καμιά στραβή και μας τρέχεις! ;-) Για ευνόητους λόγους πρέπει να μας το ζητήσεις εδώ, δημόσια, με σχόλιό σου.

2) Να ξαναγράψεις ένα σχόλιο όπου να ανασκευάζεις ένα προηγούμενο. (Επειδή έχεις εμπλακεί σε κάποιες "αερομαχίες" πρόσφατα, υποπτευόμαστε ότι θέλεις κάτι να "πάρεις πίσω". Μια γνώμη και κάντην ό,τι θες: είναι πιο ωφέλιμο να ανασκευάσεις κάτι παρά να το "εξαφανίσεις". Επιπλέον, νομίζουμε ότι είναι και πιο παλικαρίσιο. Και δεν μάς περισσεύουν τα παλικάρια στην Αριστερά...).


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε zalion,


Όχι με 'απειλή', βρε Χρήστο! Για όνομα! Εκτός του χιουμοριστικού τόνου, σού κλείσαμε το μάτι και δυο φορές!!!

Δεν σε εχθρεύεται κανένας μας ρε Χρήστο, πότε θα το καταλάβεις ρε γμτ!... :-(


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Γειά σου και σένα ορέ καπετάνιο Μάρκο! :-)


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε zalion,


Από τη φράση σου ("Καντε οτι νομιζετε παληκαρια".) δεν νομίζουμε ότι μας δίνεις το ok για το σβησμένο σχόλιό σου με την καρδιά σου .

Δεν θα το ξαναποστάρουμε. (Συνήθως διατάζουμε. Αλλά πότε-πότε μας πιάνουν οι καλές μας...)


Τα λέμε

Μάρκομ Ξ είπε...

Ευχαριστώ για την πληροφόρηση λέφτηδες.
Όχι, δεν θέλω να ανασκευάσω. Ό,τι είπαμε είπαμε. Νερό και αλάτι. Έχω συνηθίσει άλλωστε να προσαρμόζω το λόγο μου ανάλογα με τον συνομιλητή. Ο καθείς λαμβάνει αυτά που του αξίζουν (κατ' εμέ πάντα).


εγκαρδίως χαιρετίζων και καινούριο nick εγκαινιάζων
πρώην 3dio, από τούδε και στο εξής
Μάρκομ Ξ

LeftG700 είπε...

Φίλε Μάρκομ Ξ,


Ok λοιπόν, σε καλωσορίζουμε με το καινούργιο σου όνομα (με γειά και σιδεροκέφαλος!).


Τα λέμε

zalion είπε...

Λεφτηδες μη κανετε δικη προθεσεων. Αν μη τι αλλο θα πρεπει να γνωριζετε απο το παρελθον οτι το εννοω αυτο που σας γραφω.
Το προπροηγουμενο σχολιο σας θα το αγνοησω γιατι λετε χαζομαρες.

LeftG700 είπε...

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ ΚΑΙ ΝΟΗΜΑΤΟΣ


Ξαναποστάρουμε ένα σχόλιο του φίλου zalion που το διέγραψε εκ παραδρομής (20 Μαΐου 2011 8:54 π.μ.), με συνέπεια ένα προηγούμενο σχόλιό μας (20 Μαΐου 2011 9:48 π.μ.) αλλά και ένα σχόλιο του ταβάρις Γιάκοβ (20 Μαΐου 2011 10:54 π.μ.) να φαντάζουν λίγο "ξεκρέμαστα".

Για διευκόλυνση θα ξαναποστάρουμε και τα τρία σχόλια.


Ε Ν Α:
Ο/Η zalion είπε...

Λεφτηδες θελω να μου πειτε που ακριβως ειναι γραμμενο αυτο που λετε ως συμπερασμα απο τα κειμενα του RD ή τελος παντων απο ποιο κομματι των κειμενων βγαινει αυτο το συμπεραμασμα.

20 Μαΐου 2011 8:54 π.μ.


Δ Υ Ο:
Ο/Η LeftG700 είπε...

Φίλε zalion, καλημέρα.


Ok. Σου σερβίρουμε λοιπόν ένα ωραίο «πρωϊνό». Καλή όρεξη (και καλύτερη ανάγνωση άλλη φορά...)! ;-)

«Για να το πούμε αλλιώς, απόδειξη της αποτελεσματικότητας της ακροδεξιάς ρητορικής δεν είναι απλώς ότι έχει πείσει τα λαϊκά στρώματα, αλλά ότι έχει επίσης πείσει τον κύριο Ρινάλντι: το κείμενο ξεκινά ήδη από τη βάση ότι στην ουσία η ακροδεξιά έχει κατ' ουσία δίκαιο (αν όχι στις μεθόδους της, που δεν είναι δυνατό να γίνουν ευθέως αποδεκτές από φορείς της "αριστεράς", πάντως στις "ευαισθησίες" της), και όχι απλώς ότι είναι πολιτικά αποτελεσματική. Αυτό είναι ένα κρίσιμο σημείο για την κατανόηση του τι συμβαίνει στην έννοια της "ηγεμονίας" στη σκέψη του κυρίου Ρινάλντι: η έννοια αυτή μεταφράζεται όχι σε μια πρόταση για το "πώς να αντιμετωπίσουμε την άκρα δεξιά αντιπροτείνοντας στις προτάσεις της προτάσεις που να διεκδικούν πειθώ για τον μέσο άνθρωπο" αλλά σε μια πρόταση για το "πώς να αντιμετωπίσουμε την άκρα δεξιά υιοθετώντας τον δημοφιλή τρόπο σκέψης της εμείς οι ίδιοι", δηλαδή, πώς να εκκενώσουμε τον χώρο της άκρας δεξιάς μεταμορφωνόμενοι εμείς σε ακροδεξιούς».


Τα λέμε


ΥΓ Το απόσπασμα είναι από τη δεύτερη ανάρτηση. Και είναι βέβαια ένα μικρό δείγμα... Πιστεύουμε να σου αρκεί.

20 Μαΐου 2011 9:48 π.μ.


Τ Ρ Ι Α:
Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Ρε Ζάλιε ;;

Αν διάβασες το τελευταίο μου σχόλιο στο προηγούμενο νήμα θα έπρεπε να πονηρευτείς :)

Οι Λέφτηδες , όπως και εσύ , έκανα το κόπο να διαβάσουν και το δεύτερο μέρος του πονήματος , όμως στο πρώτο μέρος ( όπου και κόλλησα ) υπάρχει ήδη το "διαμάντι" :

"Πώς να επιλύσουμε αυτή την δεύτερη και εκρηκτικότερη αντίφαση; Πώς δηλαδή να δώσουμε απάντηση στο γιατί, εφόσον το ζητούμενο είναι να σταματήσουμε τα πογκρόμ, η θετική πολιτική αποτίμηση αφορά αυτούς που τα ξεκινούν;"

Εννοείται ότι στη συνέχεια προσπαθεί να το μαζέψει αλλά η πετριά έχει ήδη φύγει από τα αβρά του χεράκια...

Γιάκοβ

20 Μαΐου 2011 10:54 π.μ.

zalion είπε...

Φιλτατε Παπς ή αλλιως φιλτατε Γιακοβ (λεω και τα δυο γιατι εδω τα παληκαρια αγριευονται ;)) διαφωνω με το τελευταιο σου σχολιο οριζοντια, διαγωνια και καθετα. Ε και, θα μου πεις και θα χεις δικιο. :)