Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Το αόρατο τείχος


Από καιρό σε καιρό, όταν έρχεται η συζήτηση για το τείχος του Βερολίνου, το «τείχος του αίσχους» κατά τη διατύπωση που η Αντικομμουνιστική Διεθνής φρόντισε να εγχαράξει στην πρόσφατη γραπτή και προφορική Ιστορία, εμείς οι αριστεροί φροντίζουμε να υπενθυμίζουμε τα τείχη που ο Υπαρκτός Καπιταλισμός υψώνει εδώ (Παλαιστίνη), εκεί (σύνορα ΗΠΑ Μεξικού) ή αλλού (Ευρώπη-φρούριο, ως άμυνα από τους απελπισμένους που ο ίδιος ο καπιταλισμός εκ-ριζώνει από τις πατρίδες τους).

Σωστή και χρήσιμη η υπενθύμιση. Αλλά τότε, έρχεται συντριπτικός ο αντίλογος:

«Ναι αλλά αυτά τα τείχη, τουλάχιστον, έχουν σαν στόχο να αποκλείσουν. Αυτό έχει γίνει άπειρες φορές στους αιώνες που προηγήθηκαν από καταβολής κόσμου. Το πρωτοφανές  με το τείχος του Βερολίνου είναι ότι αποσκοπούσε στο να εγκλείσει!».

Ξέρουμε βέβαια όσοι το ξέρουμε πως δεν είναι καθόλου έτσι. Ξέρουμε πως το πιο θηριώδες εγκλειστικό τείχος από καταβολής κόσμου που κρατάει αιχμάλωτους τους ανθρώπους είναι αυτό του καπιταλισμού.

Και είναι το πιο θηριώδες, όχι γιατί έχει τα πιο ψηλά ή χοντρά τείχη. Είναι το πιο θηριώδες γιατί είναι αόρατο. Χειρότερα: εμφανίζεται με τελείως αντεστραμμένη μορφή. Αυτής τού κόσμου τής απεριόριστης ελευθερίας όπου the sky is the limit. Σε αντίθεση με τον ‘‘ζοφερό κόσμο του ολοκληρωτισμού’’ ή της ‘‘απερίγραπτης δυστυχίας’’.

Πώς ρίχνει κανείς ένα αόρατο τείχος, τερατωδώς μεταμφιεσμένο σε autostrada —‘‘ευρωπαϊκής’’ (δηλαδή ΕΕ) κατασκευής και προελεύσεως για μας; Με την «ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων»; Έχει συντελεστεί προ πολλού. Με την απόσυρση σε «μικρές αυτόνομες κοινότητες»; Το κάνουν εδώ και αιώνες οι Amis χωρίς αποτέλεσμα. Με την Επανάσταση; Δεν είναι ορατή.

Και το αόρατο τείχος ζει και βασιλεύει. Και κάθε μέρα που περνάει συρρικνώνεται προς τα μέσα όλο και περισσότερο με τελική κατάληξη τη σύνθλιψή μας ή, στην καλύτερη περίπτωση, την επιβίωσή μας μέσω της μεταμόρφωσής μας στο έντομο του Κάφκα...

Χάνουμε. Αλλά γιατί;


Η εικόνα, από το dateline.ukdavis.edu

25 σχόλια:

Theoprovlitos είπε...

H Amis απετυχαν; Γιατι; Σε φοβιζει το μικρο ποιμνιο ή η έλλειψη καθολικότητας; ή πιστευεις ότι ειναι δυνατόν να υπαρξουν σε αυτη τη ζωή αφθαρτες κοινωνιες;

Μακαρι να γνοταν διαχωρισμος σε μικροκοινωνιες που θα ζουσαν συμφωνα με τον τροπο που θα επελεγαν. Να μαζευοντουσαν όλοι οι gay ας πουμε στην Μυκονο να κανουν ενα και δυο γαμους να ειναι ευτυχισμενοι, στην Τηνο οι θεούσες με πρωθυπουργο την Ελενη Λουκα να κανουν ανεμποδιστα τις μετανοιες τους, στην Κρητη όλοι οι δημοσιογραφοι να λεει ο ενας στον άλλο ψεματα ανενοχλητα, στην Γυαρο οι πολιτικοι (τι σου ειναι το υποσυνειδητο) να αγορευουν ο ενας στον άλλο και το κυριοτερο: να μην κινδυνευουν από τους αγανακτισμενους κλπ.

Σοβαρα τωρα, ως Θεοπροβλητος επγειους μεσσιανισμους των καθαρων όχι μονο δεν διαβλεπω αλλα και τους φοβαμαι. Απο εκει και περα όμως ουτε ως προβατα επι σφαγη μπορουμε να παμε. Αυτο που μπορουμε να κανουμε όμως ειναι να επιρρεασουμε την μικροκοινωνία μας. Όσο εμεις μπορουμε και όσο οι αλλοι θελουν...

Μάρκομ Ξ είπε...

Και γω που νόμιζα ότι εγώ είμαι απαισιόδοξος...

Μερικές πρώτες σκέψεις:

1) Ο καπιταλισμός είναι σύστημα που έχει "ιστορική πείρα". Επικρατεί στην κοινωνία των ανθρώπων εδώ και 300 χρόνια (τουλάχιστον).

2) Οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν προσφέρει αδιανόητης για παλιότερες εποχές ισχύος όπλα στους καπιταλιστές.

3) Η κατάρρευση/ ήττα των επαναστάσεων επέφερε αποφασιστικό πολιτικό και ιδεολογικό πλήγμα, οι συνέπειες του οποίου είναι ακόμα εμφανείς.

4) Η ιδεολογικο - πολιτική ενσωμάτωση της εργατικής τάξης είναι άνευ προηγουμένου.

5) Το αξιοθαύμαστο χαρακτηριστικό του συστήματος, να περιέχει ένα στρώμα (μικροαστοί)που ενώ καταπιεζεται την ίδια στιγμή αναπαράγει το ίδιο το σύστημα, είναι από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του σε σχέση με παλιότερα συστήματα.

6) Υπάρχει σοβαρή θεωρητική ανεπάρκεια από την αντίπαλη πλευρά. Ενώ η θεωρία περιγραφής και κατανόησης του συστήματος είναι εξαιρετικά αναπτυγμένη, η επαναστατική θεωρία που αποσκοπεί στο ξεπέρασμά του έχει μείνει στάσιμη -πλην ελαχίστων σημείων- εδώ και πάρα πολλά χρόνια, με κίνδυνο να μην είναι πλέον επαναστατική.

7) Η διερέυνηση για αδύναμους κρίκους (χώρες) που κάποτε είχε γίνει επισταμένα, έχει μείνει πολύ πίσω.

markos είπε...

Φίλοι Λέφτηδες,
Τα τείχη του καπιταλισμού και του Σταλινισμού έχουν το ίδιο ύψος.

Ανώνυμος είπε...

Χαιρετώ τον Μάρκο, τον διασημότερο διαδικτυακό εκπρόσωπο που πολιτικού σχολίου-fortune cookie. Έχουν αφήσει εποχή οι ατάκες σου στην υπηρεσία του μαχόμενου οπορτουνισμού. Πιο πάνω από 13 λέξεις δεν γράφεις ποτέ, γιατί καλός ο ευρωδιεθνισμός του τσιπραϊκου, αλλά μην καρφωνόματε κιόλας.
Anti-opportunistas

LeftG700 είπε...

Φίλε Anti-opportunistas,


Α, όλα κι όλα! :-) Μη μας στενοχωρείς τον φίλο μας τον Μάρκο! :-)


Τα λέμε (με :-) )

Ανώνυμος είπε...

Κι εσείς δεν βλέπετε φως κι ο απαισιόδοξος φίλος πιο πάνω δεν βλέπει φως κι εγω δεν βλέπω φως...
Τι σκατά πατήσαμε δεν ξέρω και τα φέραμε στο σπίτι μας.
Πως έχει η κατάσταση;
Διορθώστε με αν κάνω λάθος απολογισμό.
Μας έχει κατσικωθεί μια κοινοβουλευτική χούντα που μας κλέβει και μας δουλεύει κι από πάνω, μας δέρνει και μας κατηγορεί για βία, μας περιφρονεί και μας κατηγορεί για ανίκανους κι αδιάφορους, μας ξεπουλάει και μας διαβεβαιώνει πως φροντίζει για το καλό των παιδιών μας.
Τι έχουν απέναντί τους;
Τη σάρα, τη μάρα και το κακό συναπάντημα.
Κάποια εκατομμύρια πολίτες που λόγω πανσπερμίας ιδεολογημάτων, ιδεολογιών, αιτημάτων, απωλειών κι ετεροχρονισμένων καταστροφών, δεν μπορούν να συμφωνήσουν ούτε σ ένα στοιχειώδες τι ακριβώς θέλουμε.
Ας μην ξεχνάμε, πως η κατάρα αυτή έγινε κυβέρνηση μ ένα και μόνο σύνθημα.
Λεφτά, υπάρχουν.
Προφανώς, όλοι εμείς (το εμείς πρώτο πληθυντικό ευγενείας, γιατί αν αφήσω το συναίσθημα να βγεί, τι έχω να σούρω στους πασοκονουδούλες, δεν λέγεται), ακούσαμε μια φράση.
Λεφτά, υπάρχουν.
Κάποιοι σίγουρα, τα χρειάζονταν.
Κάποιοι, σίγουρα τάφερναν ίσα ίσα βόλτα.
Δεν μπορεί κανείς να με πείσει πως τόσο μεγάλο ποσοστό έλαβε αυτή η κατάρα που έγινε κυβέρνηση, από την πλέμπα και τους τελειωμένους απόκληρους, απ το λούμπεν προλεταριάτο, απ αυτούς τέλος πάντων που πρασγματικά είχαν ανάγκη τα λεφτά (που έτσι κι αλλοιώς υπάρχουν, μα είναι καλά φυλαγμένα).
Αστοί κάτοχοι 5 και βάλε πιστωτικών καρτών, άπληστοι εισοδηματίες, διαπλεκόμενοι καλομαθημένοι, μικροτσούτσουνοι με πανάκριβα θηριώδη 4Χ4, έμποροι που αγόραζαν τα κινέζικα 2 ευρώ και τα πούλαγαν 40, κομπλεξικοί με διακοποδάνεια για Μπαλί, χρεωμένοι διακόσιες χιλιάδες και βάλε γιατί έπρεπε να μετακομίσουν στις εργολαβικές μεζονέτες των προαστίων μιας και τους ξύνιζαν οι συνοικίες και το σπίτι της αντιπαροχής που πούλησαν, και νεολαία που χωρίς τύψεις πληρώνει 4 ευρώ το φραπέ τσίμπησαν και θέλανε αυτά τα ρημάδια τα λεφτά που υπήρχαν.
Ε, μ αυτούς έχουμε και τώρα να κάνουμε.
Κι οι κακοί, τους ξέρουν καλά.
Αυτοί είναι η πλειοψηφία κι άλλοι τόσοι στους άλλους, τους μπλέ.
Το μόνο που θέλανε, λεφτά.
Ν αλλάξω το βιτάρα, να πάρω κι εγώ καγιέν.
Τίποτα από πρόγραμμα, από μέλλον, είτε για εκπαίδευση, είτε για εθνικά θέματα, είτε για σκατά στα μούτρα τους δεν τους απασχόλησε όταν τους ψηφίζανε.
Μόνοι, λεφτά, υπάρχουν.
Ε, φάτε σκατά τώρα. Γιατί, ο gap και για ξεπούλημα εθνικής κυριαρχίας είχε πεί και για το σχέδιο ανάν είχε πάρει θέση αντεθνική και η πορωμένη αδίστακτη διαμαντοπούλου είχε δώσει στίγμα του τι μέλλει γενέσθαι και...και...και...
Τι μέτρησε;
Λεφτά υπάρχουν.
Όταν ένας λαός έχει πέσει σε τέτοια κατάπτωση, εγώ δεν βλέπω φως.
Διαμαρτυρήσου όσο θέλεις.
Μια χαρά τα περνάνε. Ή κάνω λάθος;
Απ αυτόν τον λαό το ΚΚΕ, περιμένει να συνειδητοποιηθεί (περίμενε 80 χρόνια και μυαλό δεν έβαλε), να αναθεωρήσει εκ βάθρων αυτό που νόμιζε ότι είναι ο καπιταλισμός και να δημιουργήσει την κρίσιμη μάζα για την ρήξη.
Σώωωπα...
Περίμενε κι εσύ. Σε καμμιά πεντακοσαριά χρόνια, ίσως. Τώρα τι κάνουμε...
Αν ποτέ προκηρυχθούν εκλογές, ο άλλος με κάποιο παρόμοιο σύνθημα, όπως ας πούμε "λεφτά βρήκαμε", θα τους μαζέψει στο άλλο μαντρί κι άντε πάλι απ την αρχή.
Δεν άρχισαν ακόμη κι αυτές οι πτήσεις για τον VEGA να τα μαζέψω να την κάνω, γαμώτο μου μέσα...

mbiker

markos είπε...

Φίλε ανώνυμε αντι-οπορτουνίστα,
Λυπάμαι που σε στενοχώρησα,δεν γνωριζα σε ποιό τείχος είσαι σκαρφαλωμένος.
Του Καπιταλισμού ή του Σταλινισμού?

LeftG700 είπε...

Φίλε Θεοπρόβλητε,


Όχι, δεν πιστεύουμε σε επίγειους παραδείσους. Και, ως πεπεισμένοι για τη διαλεκτική φύση των πραγμάτων, δεν έχουμε αυταπάτες για την ύπαρξη απόλυτα καθαρών λύσεων. Δεν είμαστε δυστυχείς γι’ αυτό, μάλλον το αντίθετο. Έτσι είναι που αποκτά το ενδιαφέρον της η ζωή.

Με βάση τα παραπάνω, δεν φοβόμαστε τους μεσσιανισμούς. Γιατί στο μυαλό μας δεν είναι καθόλου μεσσιανισμοί, αλλά μια άλλη καλύτερη κατάσταση πραγμάτων, κι αυτή με τα δικά της εγγενή προβλήματα και αντιφάσεις, αλλά πάντως καλύτερη.

Είναι μια κάποια λύση οι μικροκοινωνίες του καθενός μας. Ας πούμε μια μικρή βάρκα που μπαίνεις μέσα ενώ το πλοίο βουλιάζει. Αλλά, όταν είσαι σε ένα πλοίο ο πρωταρχικός στόχος δεν είναι να βοηθήσεις ώστε το πλοίο να μη βουλιάξει;


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε Μάρκομ Ξ.,


Συμφωνούμε με τις σκέψεις σου. Αν μας επιτρέπεις μια μικρή συμβολή (πιστεύουμε όχι κομίζοντας γλαύκα στον Μάρκομ Ξ.):

«3) Η κατάρρευση/ ήττα των επαναστάσεων επέφερε αποφασιστικό πολιτικό και ιδεολογικό πλήγμα, οι συνέπειες του οποίου είναι ακόμα εμφανείς».

Σε συνδυασμό με την αδυναμία είτε να προσπεράσεις ένα αποτυχημένο μοντέλο, είτε να περιγράψεις (έστω και αδρά γιατί ο δρόμος φτιάχνεται όχι μόνο χαράζοντάς τον, αλλά και περπατώντας τον) έναν άλλον.

«5) Το αξιοθαύμαστο χαρακτηριστικό του συστήματος, να περιέχει ένα στρώμα (μικροαστοί)που ενώ καταπιεζεται την ίδια στιγμή αναπαράγει το ίδιο το σύστημα, είναι από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του σε σχέση με παλιότερα συστήματα».

Ο Ζίζεκ έχει διατυπώσει ακόμα πιο ‘‘φρικτά’’ κάτι παραπλήσιο και ευρύτερο από αυτό (σε ελεύθερη απόδοση):

«Ένα σύστημα τόσο σατανικό, που δεν έχει πρόβλημα να συμπεριλαμβάνει εντός του ακόμα και τους όρους της (υποτιθέμενης) ανατροπής του»!

Σόρυ αν σε ‘‘μαυρίσαμε’’ κι άλλο, αλλά ξέρεις πού έρχεσαι και, μάλλον, το 18ο έτος της ηλικίας το έχεις συμπληρώσει… ;-)


Τα λέμε

Μάρκομ Ξ είπε...

Προς Λέφτηδες:

Μπα μη σκιάζεστε... δεν τρομάζω τόσο εύκολα.

Πολύ ενδιαφέρουσες οι παρατηρήσεις σας. Και όσο για τη γλαύκα... αυτό είναι το νόημα της ζωής για μένα... να μου κομίζουν και να κομίζω ενίοτε γλαύκες...

Πάντως μέσα στη μαυρίλα μας σύντροφοι και συνομιλητές... μήπως το σημείο από το οποίο πρέπει να αρχίσουμε (αν και ίσως φλερτάρω με τον υλισμό του Φόυερμπαχ) είναι να ξαναπιστέψουμε σε αυτό το όρθιο ζώο που λέγεται άνθρωπος;


wondering
Μάρκομ Ξ

LeftG700 είπε...

Φίλε Μάρκο,


Έχουμε την υποψία ότι σου διέφυγε η ουσία της ανάρτησης. Ίσως και να φταίνε οι δικές μας διατυπώσεις, πάντως, στον όποιο βαθμό το ποστ σού έδωσε την εντύπωση εξίσωσης, είναι χρήσιμο να διευκρινίσουμε ότι πρόκειται για μια διαφορική εξίσωση (δηλαδή, χοντρικά, μια εξίσωση με μεταβαλλόμενες παραμέτρους).


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε Anti-opportunistas,


Δεν πιστεύουμε να θύμωσες; Το προηγούμενο σχόλιό μας σε σένα ήταν 99% χιουμοριστικό!


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε mbiker,


Τα όσα παραστατικότατα και γλαφυρά γράφεις δεν είναι καθόλου έξω από την πραγματικότητα. Αλλά, αυτή έχουμε, μ’ αυτά πρέπει να αναμετρηθούμε. Και κόψε τα αστεία με τον VEGA! Δεν νομίζουμε ότι θα έκοβες ποτέ εισιτήριο για εκεί. Αφού έχεις κι εσύ το ‘‘μικρόβιο’’, παραδέξου το! ;-)


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

14

Μάρκομ Ξ είπε...

"...Θα ρθουν καιροί, καιροί ευτυχισμένοι
σκλάβοι δεν θα ναι τότε οι λαοί

Θα ζούμε τότε πια αδερφωμένοι
σε μια ελεύθερη, ειρήνική ζωή..."

Theoprovlitos είπε...

Left

Σωστο αυτο περι της σωτηριας του πλοίου. Και ζητουμενο. Δικαιολογημενη η απογοητευση των υπολοιπων. Όμως οι επιβαινοντες δεν αποτελουν ενα ομοιογενες συνολο. Άλλοι ταξιδευουν πρωτη θεση στον Τιτανικο χωρις να γνωριζουν καν πως ζουν στο δευτερο υπογειο, άλλοι εχουν συμφεροντα να πεσει το πλοιο στο παγοβουνο για να εισπραξουν τα ασφαλιστρα, αλλοι εργαζονται και αλλοι λουφαρουν. Επομενως η ομοψυχια ειναι εκ προοιμίου ανεφικτη.

Επειδη αναρωτιουνται πολλοι για το πως φτασαμε ως εδω, παιρνω το θαρρος να πω: Περα από τους εκ προμελετης πλοιοπειρατες μας οδιγισε ο δογματισμός, ο κομματισμος και οι ιδεοληψιες. Οι ιδεολογικες αγκυλωσεις.

Οι Κασσανδρες ΔΕΝ ειναι αρεστες ιδιατερα την ώρα που το ποπολο πανηγυριζει. Και τα φιδια πνιγουν τους Λαοκοοντες επειδη οι "θεοί" εχουν ενα εγκλημα να συντελέσουν.

Εδω και χροναι ορυωμαι στο διαδικτυο, και αλλου μεταξυ φιλων για διαφορα ζητηματα. Δικαιωνομαι ΠΑΝΤΑ αλλα ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ.

Οταν πχ. φωναζα για παραδειγμα οτι η πτωση του Καραμανλή μεθοδευτηκε εκ των έσω της δεξιας, ο Καραμανλης πριονιστηκε και διαφορα φαινομενα όπως πτωσεις ελικοπτερων, πυρκαιες και τα σχετικά δεν ήταν τυχαία, οτι η αποχη από της καλπες που καλλιεργηθηκε από τα ΜΜΕ ειχε σαν σκοπό να εκλεγει το ΠΑΣΟΚ με τον ιδιο αριθμο ψηφων με τους οποίους το 2007 έχασε και οτι το παγκοσμιο παρακρατος ειχε σαν σκοπό να φερει τον καταλληλοτερο για τις επιδιωξεις του και τον καλυτερο φίλο τους στην εξουσια, ΔΕΝ το εκανα ουτε από εμπαθεια ούτε επειδη ανηκω στο χωρο της δεξιας ή του Καραμανλή. Τα σημεια των καιρων ερμηνευα.

Ετερο παραδειγμα. Οταν ειχα παρει το μερος του Χριστοδουλου (τον οποίο σε όλα τα αλλα σχεδον επίπεδα καθυβριζω) για το θεμα των ταυτοτητων δεν το εκανα διοτι πιστευα σε μια σχαλαμαρα αλλα γιατι και ο Χριστοδουλος ήξερα πρωτος και καλυτερος οτι οι ταυτοτητες ήταν το ΠΡΩΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ από τους νυν εξουσιαστες της Ελλαδας και μια ΑΝΘΩΕΝ και ΕΞΩΘΕΝ παρεμβαση στα εσωτερικά μιας χωρας από ΞΕΝΟΥΣ παραγοντες που ορεγοντο την Ελλαδα στην οποια ειχαν ΗΔΗ δημιουργησει μια ΠΕΜΠΤΗ ΦΑΛΑΓΓΑ: Τον νυν πρωθυπουργο.

Ε λοιπον. Για να να μην φανει οτι το λεω αυτο ως θρησκευομενος αν μεθαυριο ο Πουτιν ερχοταν ως επιτροπή και ΑΠΑΙΤΟΥΣΕ απο την Ελλαδα να κυρυχθουν εκτος νομου π.χ. οι Μαρτυρες του Ιεχωβα θα επερνα το μερος των δευτερων και θα φωναζα οτι η "ορθοδοξος" μεγαλη αδελφη, Ρωσσια, ειναι μια ιμπεριαλιστικη χουντα που παρεμβαινει στα εσωτερικα μας.

Τωρα που ανοιγουν τα στοματα και διαφοροι κανουν αποκαλυψεις για τι τι συμβαινει ειναι πλεον αργα. Το εγκλημα συνετελέσθη. Η μονη ελπιδα να ανοιχθουν οι οφθαλμοί ημων το Συνταγμα.

Αν και παλι εχουν αρχισιε να επιστρατευουν πεμπτοφαλαγιτες. Τους ενοχλησε ΠΟΛΥ η συνυαρξη παπάδων, αρχαιοελληνιστών, αναρχικων και αριστερων στο Συνταγμα και εχουν βγει διαφορα γκρουπουσκουλα σεσημασμενων πρακτορων και ομιλουν περι ΚΑΤΑΣΧΕΣΗΣ της Εκκλησιαστικης περιουσιας για το "καλο του τοπου" το οποίο εκεινοι με θρασσος αντιλαμβανονται ως ξεπουλημα των ΠΑΝΤΩΝ στους ξενους ώστε να αποκτησει και το Regency Hyat Casino δασικη εκταση στην Παρνηθα για να περνα το αθλιο παπαγαλακι ο Λυριτζης του ΣΚΑΙ (ο οποίος ΑΦΡΙΖΕ προχθες γιατι δεν πουλιεται στο ΔΝΤ η Εκκλησιαστικη περιουσια) τρελλα weekends. Με 324.000 ευρω ετησιες απολαβες συνηθιζεις σε άλλο τροπο ζωης και σου ειναι ευκολοτερο να γινεις πεμπτοφαλλαγιτης παρα να στερηθεις το παντεσπανι σου.

Ανώνυμος είπε...

@Left:

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Συνεχίστε την καλή δουλειά στα ποστ σας.

Anti-opportunistas

dimitris t είπε...

Γιατί Χάνουμε;

Γιατί δυο δεκαετίες πέρασαν και δεν φροντίσαμε να ανασυγκροτηθούμε, γιατί έχουμε μπερδέψει την πολιτική με την φιλοσοφία, γιατί έχουμε μείνει πίσω στις τεχνικές και τις μεθόδους προπαγάνδας, γιατί πάμε να αναμετρηθούμε απροετοίμαστοι, γιατί συστηματικά γράφουμε τον ελληνικό λαό στα @@ μας και του κουνάμε το δάκτυλο, ενώ γνωρίζουμε ότι δεν μας «παίρνει»…. Θέλεις κι’ άλλα;

Ο θεοπρόβλητος μου θύμισε αυτή την υστερία με τις ταυτότητες που είχε πιάσει τότε την μεγάλη πλειοψηφία της αριστεράς. Δεν μπορούν να μπουν τα ανθρώπινα δικαιώματα σε δημοψήφισμα κράζαμε, λες και τα ανθρωπινά δικαιώματα μας τα έστειλε γραμμένα σε πέτρα ο θεός και ο απλός θνητός δεν μπορεί να έχει γνώμη τι είναι δικαίωμα και τι όχι.

Τώρα, ζητάμε δημοψηφίσματα για το μνημόνιο, γιατί σε ρωτάνε οι άλλοι, δεν έχουμε δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση; Άντε πες τους εσύ ότι το κάνεις γιατί βάζεις πάνω απ’ όλα τη βούληση του λαού.

Μάρκομ Ξ είπε...

"Εμπρός, της γης οι κολασμένοι
της πείνας σκλάβοι εμπρός, εμπρός!

Το δίκιο απ' τον κρατήρα βγαίνει
σαν βροντή, σαν κεραυνός..."

LeftG700 είπε...

Φίλε Θεοπρόβλητε,


Ασφαλώς και υπάρχει ανομοιογένεια τάξεων, στρωμάτων και μερίδων και, επομένως, συμφερόντων. Όμως, υπάρχει μια βασική διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στους εργαζόμενους και τους μικροϊδιοκτήτες – μεροκαματιάρηδες από τη μια, και το μεγάλο και μεσαίο κεφάλαιο απ’ την άλλη. Βέβαια και στο εσωτερικό αυτών των δυο μεγάλων ομάδων υπάρχουν διαφορές. Για τη διευθέτηση των διαφορών της δεύτερης μεριμνά το κράτος. Η ενοποίηση της πολυπληθέστερης πρώτης ομάδας (κατά το δυνατόν, μια και μιλάμε για εργατική τάξη και μικροαστούς) είναι δουλειά και καθήκον της Αριστεράς.

Μιλώντας για την Αριστερά, δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε πως ο δογματισμός, ο κομματισμός και οι ιδεοληψίες έχουν παίξει σημαντικό ρόλο για τη σημερινή της ανυποληψία.

Δεν ξέρουμε αν ο Καραμανλής υπήρξε θύμα συνομωσίας και για να τα λέμε όλα δεν μας πολυαπασχολεί. Δεν πιστεύουμε ότι αν ήταν η Δεξιά στην κυβέρνηση θα χειριζόταν τα πράγματα διαφορετικά. Η μεγάλη εικόνα είναι άλλη: από τη δεκαετία του ’90 και μετά, τη βρώμικη δουλειά σε όλη την Ευρώπη την ανέλαβε η μεταλλαγμένη σοσιαλδημοκρατία —η καρικατούρα δηλαδή της παλιάς. Ήταν ‘‘πεμπτοφαλαγγίτες’’ όλοι αυτοί οι ηγέτες (Μπλερ, Σρέντερ και Σία); Εμείς προτιμάμε να λέμε ότι απλώς εξυπηρέτησαν τα συμφέροντα της τάξης που εκπροσωπούν.

Η ιστορία με τις ταυτότητες είναι μεγάλη. Ας μη την ανοίξουμε. Τέλος, για την εκκλησιαστική περιουσία: Ασχέτως αν την κατέχει (με χρυσόβουλα και δωρεές αφελών εξαπατηθέντων), εμείς τη θεωρούμε κοινή περιουσία του ελληνικού λαού. Με αυτή την έννοια είμαστε ριζικά αντίθετοι με την εκποίησή της υπέρ του ΔΝΤ ή του κάθε κερατά.


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε dimitris t,


Όχι, δεν θέλουμε κι άλλα, γιατί αυτά που περιγράφεις στην πρώτη παράγραφο είναι ήδη αρκετά και συντριπτικά! ;-)

Όπως είπαμε και στον Θεοπρόβλητο παραπάνω, η ιστορία με τις ταυτότητες είναι μεγάλη για να την ανοίξουμε. Να κάνουμε όμως μια γενική παρατήρηση:

Τα ζητήματα αστικού εκσυγχρονισμού είναι για την Αριστερά δίκοπο μαχαίρι και πρέπει να κατέχει την ‘‘τέχνη’’ να περπατάει ανάμεσα στις δυο κοφτερές όψεις. Γενικά μιλώντας, η δική μας Αριστερά (η ελληνική εννοούμε) δεν έβγαλε και μάτια με την επιδεξιότητά της…


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε Μάρκομ Ξ.,


Σε βλέπουμε σε ‘‘ανεβασμένη’’ διάθεση… ;-)


Τα λέμε

anonymos είπε...

H apantissi einai eukoli: Oti htan i Anatoliki Europi gia ti Sovietiki Enossi DEN itan i Dytiki Europi gia tin Ameriki, alla, protistos i KENTRIKH kai NOTIA AMERIKH! Loipon, ekei opoia xora prospathisse na ksefygei apo tin Amerikaniki kidemonia / imperialismo, epessan apano tis kai tin kseskissan (p.x. Chile, Gouatemala, Nikaragua, Brazil, klp klp), me ti voitheia entopion stoixeion. Mono mia xora ksefyge (Cuba) kai para ligo na ginei 3os pangosios polemos! Ara, oi kapitalistes exoun poly perissotera "teixei tou aisxous" apo tous Sovietikous. (Giati tossoi polloi aristeroi afinoun tous kapitalistes na tous nikane me tetoia sathra epixeirimata;;;)

LeftG700 είπε...

Φίλε Γκρίκλισμαν (ή Γρίκλισγούμαν; —αυτά μας κάνετε όταν δεν μας κάνετε το χατίρι να παίρνετε ένα ψευδώνυμο! ;-) ),


Ο διαχωρισμός που κάνεις μόνος σου μεταξύ αμερικανικής και ευρωπαϊκής ηπείρου δείχνει το πρόβλημα. Και για να το κάνουμε ακόμα πιο δραματικό, δηλαδή να το φέρουμε πιο κοντά στις πραγματικότητες που αντιμετωπίζουμε εμείς οι ‘‘ευρωπαίοι’’, να σου θυμίσουμε δυο παρόμοιες περιπτώσεις με τελείως διαφορετική κατάληξη:

Σοσιαλιστές και κομμουνιστές (και άλλοι) κυβέρνησαν στη Χιλή. Σοσιαλιστές και κομμουνιστές κυβέρνησαν και στη Γαλλία. Η χιλιανή έφοδος στον ουρανό τελείωσε με αίμα και θρήνους. Η γαλλική, με χάχανα… Ένα ακόμα ‘‘θαύμα’’, που το έκανε δυνατό η ύπαρξη αυτού του γαμ#$%νου αόρατου τείχους, που, για να τα λέμε όλα και όπως αποδεικνύουν τα πράγματα, δεν είναι πολύ εύκολο να το υπονομεύσεις και να του δώσεις μία, να πάει στο διάολο κι ακόμα παραπέρα…

Δεν ξέρουμε αν η πρώτη φορά που σχολίασες συμπίπτει με την πρώτη φορά που ‘‘έπεσες’’ στο τσαρδί μας. Στην περίπτωση που έτσι έχει συμβεί, θα θέλαμε να σου πούμε προκαταβολικά, επειδή έχουμε την υποψία ότι, ίσως, μας παρεξήγησες, ότι δεν ανήκουμε στην κατηγορία των εφ' όλης τής ύλης αντισοβιετικών… ;-)


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

18/7/2011
Agapitoi Left 700, Eilikriná syngnómi gia ta greeklish – texnikés dyskolies (Ellin eksoterikoú):
1. To Amerikániko teixos tou aisxous den einai kathólou aórato – rotiste tous katoikous tou 3ou kósmou [aeroplána, me pilotous i kai xoris pilótous (drones), misthofóroi, death squads klp – sidero kai fotiá, thánatos, vassanistiria, peina ...]. Epipléon, simera i Ameriki exei pano apo 800 vasseis s'olo ton planiti! H mafia einai ... papadopaidia (choir boys) mprostá tous!
2. Prágmati, einai i próti forá sxoliasmoú mou sto xóro sas. Pliroforiaká, dén eimouna poté Sovietófilos, kai oúte eixa (i éxo) sympátheies me to KKE (einai axristoi), allá prépei na léme tou "stravoú to dikio"! Ekane kai orisména kalá prágmata h Sovietia, p.x. h yparksi tis krátage tin Ameriki se "kontó louri" – tóra ... vlépete ti kanoun sti Libya kai tóssa alla méri. H politiki tis Amerikis einai DIARKHS POLEMOS, mexri na katarreyssoun oikonomiká ... [Oi politikés mou sympátheies einai prós omádes typou ARDHN kai RHKSH.]
3. Dén sas pareksigissa, aplos tsantizomai me tin xydaia thriamvologia (triumphalism) ton imperialistón (kai tón lakédon tous), mé tó pósso eykola komplexároun arketoús kaloproairetous aristeroús me to "epixeirima" tou teixous tou Verolinou.
Kali Douleiá kai Dynami, Greeklishman (!)
YG: Oi typoi stin Pennsylvania klp légontai AMISH.