Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Πίσω από τις λέξεις κ ρ ύ β ε τ α ι ο Αλέξης;


Με την επιλεκτική χρεοκοπία (= ο χαμένος τα χάνει όλα) να σκάει μύτη δια χειλέων τού Ευάγγελου Βενιζέλου, που λόγω όγκου ανέλαβε το βάρος τής δια παν ενδεχόμενο προετοιμασίας τής ‘‘κοινής γνώμης’’, και την ‘‘έγκριτη’’ «Καθημερινή» τής Τετάρτης να μας ενημερώνει πρωτοσέλιδα πως οι εμπράγματες εγγυήσεις για το νέο δάνειο είναι αποδεκτές από την κυβέρνηση, αν αντισταθμιστούν με ένα ‘‘λογικότερο’’ επιτόκιο, το σημερινό ‘‘εσωστρεφές’’ σημείωμά μας είναι, ίσως, βαρκούλες που αρμενίζουν, ενώ τα καράβια χάνονται. Δεν θα συμφωνούσαμε με ένα τέτοιο συμπέρασμα. Γιατί, ακριβώς τη στιγμή που τα καράβια μας χάνονται, απαιτείται από όλα τα κόμματα και κομμάτια τής Αριστεράς να εγκαταλείψουν επιτέλους τα μικροκομματικά παιχνίδια που εν πολλοίς αποσκοπούν στο να βγάλει το καθένα την ουρά του απ’ έξω και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα —έστω και για λίγο βρε αδερφέ!— με την απαιτούμενη σοβαρότητα.

Πολλά ήταν τα σοβαρά που είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alter, την Τρίτη το βράδυ. Ανάμεσα όμως σ’ αυτά δεν απέφυγε και μια χονδροειδή παραποίηση της πραγματικότητας που αφορά στην πολιτική τού κόμματός του για την ΟΝΕ, όπως αυτή ξετυλίχτηκε «όταν δενότανε το ευρώ». Είπε λοιπόν ο Αλέξης Τσίπρας, στο χρονικό διάστημα από 5' 28'' έως 6' 12'' του παραπάνω ενσωματωμένου βίντεο, τα εξής «ορέα», απαντώντας στην ερώτηση του Γιώργου Κύρτσου «ποια είναι η εναλλακτική λύση που προτείνετε;» (τα bold, εννοείται, δικά μας):

«Θα σας απαντήσω λοιπόν στο ερώτημά σας. Εγώ, αυτό το πολύ απλό πράγμα που ισχυρίζομαι εδώ και πάρα πολύ καιρό είναι ότι σε δύσκολη θέση δεν είναι μονάχα αυτός που χρωστάει πάρα πολλά χρήματα, αλλά και αυτός στον οποίο τα χρωστάει. Και αυτό που ισχυρίζομαι είναι ότι, καλώς ή κακώς, η χώρα μας είναι μια χώρα του ευρώ. Ξέρετε εμείς δεν ήμασταν θιασώτες τής ένταξης˙ ασκήσαμε κριτική στα θεμέλια και στην αρχιτεκτονική τού ευρώ. Ήμασταν ενάντια στις συνθήκες όλες αυτές που ψηφίζαν τα κόμματα, τα μεγάλα κόμματα. Όμως τώρα μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτό το αρνητικό υπερόπλο —ποιο δηλαδή;— ότι είμαστε δεμένοι μ’ ένα σκοινί και, αν εμείς πέσουμε στο γκρεμό, θα πάρουμε μαζί μας όλη την ευρωζώνη».

Δεν μας παραξένεψαν τα λόγια τού Τσίπρα που υπονοούσαν μια σκληρή διαπραγμάτευση, επί ποινή στάσης πληρωμών, με το σκυλολόι τής Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μας είναι γνωστή αυτή η γραμμή εδώ και κάμποσο και τη σχολιάσαμε πρόσφατα με όρους πόκας. Δεν θέλουμε να πούμε κάτι παραπάνω επ’ αυτού προς το παρόν. Όμως, με τα σημεία που έχουμε υπογραμμίσει, για να τα λέμε όλα, είδαμε αστράκια κι εμείς (πράσινα, κόκκινα και κίτρινα σαν τη Βουγιουκλάκη ή μπλε, κόκκινα και κίτρινα σαν τα χρώματα του ΣΥΝ...)! Αναλυτικότερα:


1. Δεν ήταν ο ΣΥΝ θιασώτης τής ένταξης;;;

Και τα παρακάτω αποσπάσματα από την απόφαση του Διαρκούς Συνεδρίου τού ΣΥΝ (3,4,5 Απριλίου 1998) για τη Συνθήκη τού Άμστερνταμ τι είναι; Πλαστογραφημένα; Για διαβάστε:

«Η Ελλάδα έµεινε έξω από την πρώτη φάση της νοµισµατικής ενοποίησης και η σιωπηρή μετάθεση των στόχων του προγράμματος σύγκλισης από το 1999 στο 2001 δεν εγγυάται την είσοδό µας στη τρίτη φάση. Αντιθέτως είναι πιθανή
µια παράταση των περιοριστικών πολιτικών µε παράλληλη παράταση της αδυναµίας της χώρας να µπει στην ΟΝΕ µε πολλαπλές αρνητικές συνέπειες τόσο για την κοινωνική συνοχή όσο και για τη διεθνή θέση της χώρας.»!!!

Κι άλλο:

«Η ανάγκη εθνικού σχεδίου διαπραγµάτευσης µε πολιτικούς όρους
εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα, κάτι που φαίνεται ότι η
σηµερινή κυβέρνηση δεν µπορεί ή δεν θέλει, προκειµένου να
αποτραπεί ο ορατός κίνδυνος να µείνει η Ελλάδα µόνη και έκθετη έξω από την ΟΝΕ.»!!!

Θέλετε κι άλλο; Παρακαλούμε (εδώ δεν βάζουμε bold, γιατί πού να πρωτοβάλουμε!):

«Η εισαγωγή του ευρώ θα επιφέρει σηµαντικές αλλαγές στη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Οικονοµίας. Άµεσα οφέλη αναµένεται να προκύψουν: Από την επίτευξη και διατήρηση της δηµοσιονοµικής σταθερότητας µε µικρότερο κόστος. Η εξάλειψη του συναλλαγµατικού κινδύνου µειώνει τα επιτόκια και άρα και τις δηµόσιες δαπάνες για την εξυπηρέτηση του δηµόσιου χρέους. Από τη µείωση του κόστους των συναλλαγών λόγω της κατάργησης των προµηθειών για πράξεις σε συνάλλαγµα και λόγω της εξάλειψης του συναλλαγµατικού κινδύνου. Από την ενίσχυση της διαπραγµατευτικής δύναµης της Ένωσης έναντι των άλλων
µεγάλων εµπορικών δυνάµεων λόγω της µετατροπής του ευρώ σε διεθνές αποθεµατικό νόµισµα και νόµισµα πραγµατοποίησης διεθνών συναλλαγών, που αντικειµενικά θα περιορίσει τη θέση του δολαρίου ως αποθεµατικού νοµίσµατος. Σηµαντικός αριθµός θέσεων εργασίας στην Ευρώπη εξαρτάται άµεσα από τη διαπραγµατευτική αυτή δύναµη και ικανότητα. Από τον
περιορισµό της ανεξέλεγκτης λειτουργίας των χρηµατοπιστωτικών αγορών λόγω της κατάργησης σειράς νοµισµάτων».


2. Κι έπειτα, ήταν ο ΣΥΝ ενάντια στις συνθήκες που ψήφιζαν τα μεγάλα κόμματα;;; Ψέματα είναι όσα διαβάζουμε τόσα χρόνια ότι ο ΣΥΝ ψήφισε υπέρ τής Συνθήκες τού Μάαστριχτ; Και πόσο ‘‘ενάντια’’ μπορεί να είναι κάποιος «στις συνθήκες» όταν συγκαλεί κοτζαμάν Διαρκές Συνέδριο για να αποφασίσει τελικά ότι πρέπει να ψιθυρίσει ένα ντροπαλό «Παρών» για τη Συνθήκη τού Άμστερνταμ (που προχωρούσε την ευρωπαϊκή ενοποίηση ένα ακόμα βήμα παραπέρα), όπως έκανε ο ΣΥΝ στη σχετική συνεδρίαση τής ελληνικής Βουλής; Όσο ‘‘ενάντια’’ ήταν και η Ντόρα στο Μεσοπρόθεσμο;


3. (Last but not least) Ώστε αρνητικό υπερόπλο το ευρώ και η ΟΝΕ;;; Σκοινί με το οποίο είμαστε δεμένοι;;; Το ξέρει αυτό ο Μηλιός, ο Τσακαλώτος, ο Καλλωνιάτης, ο Λάσκος και τ’ άλλα τα παιδιά; ;-)


Επίμετρο

Καταλαβαίνουμε ότι, όσο σκουραίνουν τα πράγματα, οι μερίδες τής Αριστεράς που τάχθηκαν και εξακολουθούν να τάσσονται υπέρ τής διατήρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (της ανεξέλεγκτα καπιταλιστικής Ευρωπαϊκής Ένωσης, κι όχι τής ‘‘Ευρώπης’’ όπως γενικά, αόριστα και εξωραϊστικά υποστηρίζουν) θα έρχονται σε όλο και πιο δύσκολη θέση στην προσπάθειά τους να είναι και με τον αστυφύλαξ, και με τον χωροφύλαξ. Όλα όμως έχουν ένα όριο. Το οποίο, φοβόμαστε, το υπερέβη κατά πολύ ο Πρόεδρος του ΣΥΝ την Τρίτη. Εκτός κι αν —σκεπτόμαστε πάλι εμείς με το φτωχό μας το μυαλό—, εκτός κι αν, όταν ο ΣΥΝ έπαιρνε τις αποφάσεις που έπαιρνε για την ΟΝΕ, εκείνος …διάβαζε! Ή, πάλι, δεν είχε φύγει ακόμα από την …ΚΝΕ!


ΥΓ Θέλαμε στην προμετωπίδα τού κειμένου να βάλουμε ένα moto, σχετικό με το πνεύμα τής ανάρτησης. Καταλήξαμε σε τρία επικρατέστερα τα οποία, εξομολογούμαστε, βαρεθήκαμε να ‘‘κοσκινίσουμε’’, ώστε να βγάλουμε το καλύτερο. Γι’ αυτό παραθέτουμε και τρία. Θα εκτιμούσαμε πολύ αν, μαζί με τις όποιες απόψεις  σας, όσοι πάρετε το λόγο, μπείτε στον κόπο να μας πείτε και ποιο είναι το καλύτερο για την περίσταση. Λοιπόν:

Α: Μπορείς να ξεγελάσεις όλους τους ανθρώπους για ένα διάστημα και μερικούς ανθρώπους για πάντα, αλλά δεν μπορείς να ξεγελάσεις όλους τους ανθρώπους για πάντα.
(Abraham Lincoln)

B: Η αλήθεια υπάρχει. Το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
(Georges Braque)

Γ: Ένα ψέμα ειπωμένο πολλές φορές γίνεται αλήθεια.
(Влади́мир Ильи́ч Улья́нов, γνωστότερος ως Ле́нин)

54 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Χαίρομαι που ανήκετε σε μια Αριστερά που δεν θέλει να λέει ψέματα.

Σχετικά με τον πρόεδρο του ΣΥΝ, φοβάμαι πως το νεαρό της ηλικίας του (θα περιμένω να συμφωνήσετε με αυτό, που ασφαλώς δεν είναι η μόνη αιτία, υπάρχουν και χειρότερες, όταν περάσετε τα 40 και καταλάβετε), τον κάνει να λέει πέραν των, συνηθισμένων δυστυχώς και στην Αριστερά ηθελημένων ανακριβειών, χονδροειδή ψέματα και να κάνει απίστευτες στροφές 180 μοιρών με τη σιωπηρή συναίνεση των μελών και στελεχών του κόμματος που αρνούνται να επικρίνουν-δημόσια τουλάχιστον- τον αρχηγό (πατερούλη;).

Για του λόγου το αληθές:

1.
Συνέντευξη στον "Ελεύθερο Τύπο" (10.7.2011):

".........9. Έχετε επανειλημμένως ζητήσει εκλογές. Πώς μπορεί αυτό να λύσει το πρόβλημα της χώρας; Εκτιμάτε ότι βρισκόμαστε σε φάση “συγκυβέρνησης εν αναμονή”;

-Θέλουμε εκλογές για να μπουν στο τραπέζι οι εναλλακτικές στρατηγικές. Η αντοχή της κοινωνίας έχει εξαντληθεί προ πολλού, και η πολιτική που ακολουθείται επιβάλλει θυσίες χωρίς αντίκρισμα. Ας αποφασίσουμε δημοκρατικά λοιπόν, ποιος είναι ο δρόμος, και ο συνασπισμός εξουσίας που θα μας βγάλει από την κρίση. Δεν ξέρω τι σχέδια υπάρχουν για πολιτική διαχείριση του σημερινού αδιεξόδου. Όμως η λύση είναι στα χέρια του λαού. Πιθανώς να σχεδιάζουν συγκυβέρνηση. Αλλά όταν τα δύο παραδοσιακά κόμματα εξουσίας, αθροιστικά πέφτουν κάτω από 40%, τι συγκυβέρνηση θα κάνουν και πόσο θα κρατήσει; Αυτό που χρειάζεται είναι ένας νέος συνασπισμός εξουσίας και μια μεγάλη προοδευτική στροφή. Αυτοί που μας έφεραν εδώ, δεν μπορούν και δε θέλουν να μας βγάλουν από εδώ...........".

Προκειμένου λοιπόν να δικαιολογηθεί το αίτημα για εκλογές που θα οδηγήσει όπως δείχνουν όλα τα τελευταία γκάλοπ σε πλειοψηφία Σαμαρά-Καρατζαφέρη, γίνεται μια απίστευτη λαθροχειρία πως τα δυο πρώτα κόμματα πέφτουν αθροιστικά κάτω από 40%, γεγονός που δεν φάνηκε σε κανένα γκάλοπ, ούτε ακόμη σε αυτά που δεν κάνουν αναγωγή στους αναποφάσιστους, διατηρώντας τα χαμηλά ποσοστά μόνον όσων απάντησαν.
Κανένα γκάλοπ δεν έχει δώσει αθροιστικά κάτω από 58% για τα δυο κόμματα, ποσοστό υπεραρκετό για 200 τουλάχιστον έδρες, αν και αυτό που θα μπορούσαμε να αθροίσουμε είναι οι έδρες ΝΔ-Λάος, που αρκούν για αυτοδυναμία και για να γίνει η Ελλάδα μια εθνικιστική, θρησκοληπτική, ρατσιστική Κόλαση, με τους λοκατζήδες του κ.Σαμαρά και με τους Ελληναράδες του κ.Καρατζαφέρη στα υπουργεία.

http://www.publicissue.gr/1782/varometro-june-2011/

Και βέβαια αποφεύγει να μας πει τι είδους κυβέρνηση θα προκύψει, ποιός θα είναι αυτός ο μυστηριώδης νέος "συνασπισμός εξουσίας", που "θα μας βγάλει από την κρίση", αφού αριστερή-προοδευτική έστω- κυβέρνηση δεν προκύπτει ούτε με το αστρονομικό τηλεσκόπιο.
Όταν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί με τους ευσεβείς μας πόθους, τόσο το χειρότερο γι'αυτήν.
Γαία πυρί μιχθήτω.

2. Δύο συναντήσεις με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Αποσιώπηση των σκανδάλων στα οποία φέρεται αναμεμιγμένος (Σιβιτανίδειος, Βοιωτοπέδιο, Βουλιαγμένη), έπαινοι, καμία αναφορά στη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας σιωπηλη συγκατάνευση πως η Εκκλησία είναι φτωχή, αίτημα για αυξημένη φιλανθρωπική δόση της Εκκλησίας και συμπόρευσήτης με το λαό (!!!) και το κυριότερο:
ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΧΩΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.
Ναι στους διακριτούς ρόλους (η παπαριά που λέει και ο ΓΑΠ).

Επιτρέψτε μου την αυτοτεκμηρίωση, αφού όλα αυτά πέρασαν λαθραία και ασχολίαστα από τη δημοσιότητα:

http://roides.wordpress.com/2010/03/25/25mar10/

http://roides.wordpress.com/2011/06/03/3june11/

Λ.

markos είπε...

Αγαπητοί Λέφτηδες.
Κατ΄αρχήν είσαστε μια τίμια φωνή στην Αριστερά.
Ετσι είναι τα πράγματα, όπως τα γράφετε.Σας το γράφει αυτό ένας φίλος του Τσίπρα.
Τα πάντα ρει όμως, ιδιως στην πολιτική.
Παρακολουθώ και εγώ ευχάριστα να αλλάζει ο ΣΥΝ και από κόμμα των σαλονιών και της θολοκουλτούρας να μετατρέπεται σε Μαρξιστικό κόμμα, σύγχρονο και σοβαρό.
Παρακολουθήστε άρθρα του Κ. Καλλωνιάτη κ.α. στην Αυγή ?
Καμμία σύγκριση με την παλιά Αυγή.
Υποδέχομαι ευχάριστα αυτήν την αλλαγή του ΣΥΝ και παρ΄ότι ήμουνα ανένταχτος για πολλά χρόνια τώρα είμαι μαχόμενος με τον ΣΥΝ .

Μάρκομ Ξ είπε...

Ασυζητητί το τρίτο (Γ) μότο.

και ένα που σίγουρα δεν θα το βάλετε, αλλά οφείλω να το καταθέσω:

"Veni, vidi, VOUTSI"

με χιουμοριστική διάθεση
Μάρκομ Ξ


Υ.Γ. Τα συγχαρητήριά μου στον Μάρκο που ανακάλυψε το σύγχρονο επαναστατικό μαρξιστικό κόμμα και συμπορεύεται.

nikos__alfa είπε...

Φίλοι Λέφτηδες
Δυστυχώς θα απορρίψω και τις τρεις εκδοχές που βάλατε ως πιθανές προμετωπίδες του ποστ ως αρκετά επιθετικές και αντιπαραγωγικές για την συγκεκριμένη συγκυρία που διανύουμε!
Εάν θέλουμε να συμβάλλουμε στην απαραίτητη αυτογνωσία ή γνώση για το πως τοποθετούνται τα κόμματα της αριστεράς ,όταν αλλάζουν τις θέσεις τους και ιδίως ριζοσπαστικότερα κάτω από την πίεση των εξελίξεων ,θα έπρεπε να βρισκόμαστε στο πνεύμα ,λέω, της έκφρασης:
"στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα"
που θα άφηνε μεγαλύτερα περιθώρια για ένα διάλογο όπου δεν θα αποσιωπούσαμε τα προφανή λάθη πολιτικής,θα τόνωνε την υγιή αυτοκριτική για όλους και επομένως την αξιοπιστία των νέων προτάσεων και θέσεων και θα άφηνε μεγαλύτερες δυνατότητες για συγκλίσεις και για to ζητούμενο "δια ταύτα"!
Σημειώστε πως αυτά τα λέει κάποιος που έχει στηλιτεύσει έντονα την ανεπάρκεια των σημερινών ηγεσιών της αριστεράς σε σημείο που να έχει πει πως αν ήταν άξιοι των περιστάσεων εν όψει του επερχομένου φιάσκου των δημοτικών και περιφερειακών πέρυσι, θα έπρεπε να είναι έτοιμοι να πάνε σπίτια τους για να μπορέσει να σταθεί μια κοινή νέα ηγεσία που θα αγκάλιαζε όλες εκείνες τις δυνάμεις της αριστεράς και του προοδευτικού κέντρου σε μια συμμαχία των εργαζομένων για τηνδιαμόρφωση της εναλλακτικής πολιτικής στην ΤΙΝΑ του Γιώργου, των άλλων παιδιών και της τρόικας!
Αντίθετα είδαμε να πολλαπλασιάζονται τα μικρομάγαζα με την διάσπαση του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ,την μονήρη πορεία του ΚΚΕ,τον εντεινόμενο αλληλοσπαραγμό, αξιόπιστα μέτρα νομίζω μιας συνολικής αποτυχίας των ηγετών και ηγετίσκων της Αριστεράς!
Καταλήγω,τηλεγραφικά: Σήμερα έχουμε την δυνατότητα και τον χρόνο να τους αλλάξουμε;
Σαφώς όχι!Τι μένει λοιπόν ;
Μόνη μας ελπίδα είναι να πορευθούμε μαυτούς,κριτικά πάντα, ενισχύοντας τις δυνάμεις αδιακρίτως της αριστεράς , σε όλα τα πεδία ,με σταθερό προσανατολισμό ενάντια στους υποταγμένους στους πιστωτές και στο σύστημα,χωρίς πολυμέτωπους αγώνες και λεπτομερείς αποσαφηνίσεις που μόνο ζημιά προκαλούν,άλλωστε οι πανανθρώπινες αξίες της ισότητας ,της ελευθερίας,των ανθρωπίνων δικαιωμάτων,της κοινωνικής δικαιοσύνης ,της αλληλεγγύης,της ειρήνης και της συνεργασίας των λαών ,του κοινωνικού κράτους ,της προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος και της κοινότητας,της προστασίας του περιβάλλοντος, και τόσα άλλα που αποτελούν τις αξίες της αριστεράς,το όραμα της,υπερεπαρκούν για την απήχηση της, προσβλέποντας στα πλαίσια του συστήματος, στην ενδυνάμωση των εκπροσώπησης των εργαζομένων στην όποια νέα βουλή θα προκύψει και έτσι στην βελτίωση της θέσης μας!Για σήμερα ,αύριο και για την μελλοντική ανατροπή του!Αυτά σε μια θεώρηση του εφικτού,του ρεαλιστικού,πιθανόν για αρκετούς άσχημου και μίζερου και όχι του ιδανικού και μαξιμαλιστικού δρόμου που θα θέλαμε να ανοίγεται μπροστά μας!Αυτά τα ολίγα μετά λύπης μου βεβαίως!Λύπης μου για τις μικρές αλλά σημαντικές και δύσκολες προοπτικές που έχουμε μπροστά μας ! Αλλά έτσι είναι η ζωή! Αμφιβάλλετε;

LeftG700 είπε...

Παραβιάζοντας την αρχή «first-come, first served» (οι αρχές υπάρχουν για να παραβιάζονται! ;-) ) απαντάμε προς το παρόν στο σχόλιο του Νίκου Άλφα, το οποίο θίγει ένα ‘‘ζόρικο’’ σημείο. Ελπίζουμε ότι οι φίλοι που πήραν το λόγο πριν από αυτόν θα δείξουν κατανόηση… :-)


Φίλε Νίκο Ποιοτικέ,


Κατ’ αρχήν, να πούμε ότι το σχόλιό σου επιβεβαιώνει τον νικ σου. Γιατί ασχολείται με μια σοβαρή πλευρά τής «ενδοοικογενειακής» κριτικής με σοβαρό τρόπο. Θα προσπαθήσουμε κι εμείς να εξηγηθούμε με ανάλογη σοβαρότητα. Λοιπόν:

Δεν έχουμε την αίσθηση, φίλε Νίκο, ότι είμαστε εν όψει αλλαγής «γραμμής». Η «Αυγή», τουλάχιστον κάθε Κυριακή που τη διαβάζουμε προσεκτικά, φιλοξενεί «φλογερά» ή λιγότερο «φλογερά» άρθρα υπέρ της διατήρησης του κελύφους τής ΕΕ και της ευρωπαϊκής ενοποίησης με την προσδοκία τής αλλαγής της από τα μέσα. Αν συνέβαινε αυτό που λες, θα ήμασταν έτσι όπως μας ήθελες, μην έχεις την παραμικρή αμφιβολία.

Θα συμφωνήσουμε μαζί σου πως και τα τρία μότο είναι από μια άποψη και αντιπαραγωγικά και αντιπαραγωγικά. Όμως, για όποιους παρακολουθούν το ιστολόγιό μας κάμποσο καιρό πιστεύουμε να είναι φανερό ότι δεν κηρύσσουμε κανέναν πόλεμο στον Τσίπρα ή τον ΣΥΝ. Και όταν έρθουν οι εκλογές, καλά να είμαστε, πάλι την ίδια φωτογραφία θα αναρτήσουμε με τις ίδιες κόκκινες σημαίες, ούτε μια λιγότερη. Έχουμε πει με διάφορες αφορμές ότι μας ενοχλεί πολύ η αριστερή διγλωσσία και υποκρισία. Αυτό, όχι από καμιά ηθικολογική διάθεση. Αλλά από τη βαθύτατη πεποίθησή μας ότι η Αριστερά πρέπει να λέει την αλήθεια στο λαό. Καταλαβαίνουμε και αποδεχόμαστε ότι δεν μπορεί πάντα να λέει όλη την αλήθεια. Όμως, αυτό που λέει πρέπει να είναι αλήθεια. Για μας, είναι μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την επανεκκίνησή της και την έξοδό της από το περιθώριο.

Φίλε Νίκο, δεν ξέρουμε τι εντύπωση έχεις αποκομίσει από τα όσα γράφουμε, θέλουμε πάντως να σε διαβεβαιώσουμε ότι δεν ανήκουμε στους μαξιμαλιστές. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα εδώ: Η ίδια η ζωή μάς έχει φέρει μπροστά σε σκληρά διλήμματα. Και αυτά δεν συμπυκνώνονται, κατά την άποψή μας, στο γνωστό «μεταρρύθμιση ή επανάσταση;». Διότι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που η μεταρρύθμιση έχει καταστεί σχεδόν εξ ίσου δύσκολη με μια επανάσταση. Τροποποιώντας τον τίτλο τού βιβλίου τού Ελεφάντη «Η επαγγελία τής αδύνατης επανάστασης», σήμερα μπορούμε να μιλάμε για την επαγγελία τής αδύνατης μεταρρύθμισης! Τόσο σκ… είναι τα πράγματα!

Ρωτάς και απαντάς ταυτόχρονα:

«Σήμερα έχουμε την δυνατότητα και τον χρόνο να τους αλλάξουμε; Σαφώς όχι! Τι μένει λοιπόν; Μόνη μας ελπίδα είναι να πορευθούμε μαυτούς,κριτικά πάντα, ενισχύοντας τις δυνάμεις αδιακρίτως της αριστεράς, […]».

Όπως είπαμε και παραπάνω δεν κηρύσσουμε κανένα πόλεμο. Είναι αλήθεια ότι στις κατά καιρούς κριτικές μας είμαστε οξείς και καυστικοί. Κάποτε και όχι ‘‘κόσμιοι’’. Δεκτόν.

Αυτό συμβαίνει ως πρακτικό αποτέλεσμα του εξής σκεπτικού:

Με δεδομένο ότι ουδείς από τις ηγεσίες λαμβάνει υπ’ όψη του τις κριτικές που ασκούνται από θέσεις ανένταχτες κομματικά, όπως συμβαίνει σ’ αυτό το τσαρδί (όχι όμως υποχρεωτικά και στην πραγματική ζωή, αν μας εννοείς…), με δεδομένο ότι η δει δη πολιτικής οργάνωσης και άνευ τούτης ουδέν εστί γενέσθαι των δεόντων, με δεδομένο ότι οι βάσεις των κομμάτων τής Αριστεράς, για διαφορετικούς λόγους στο καθένα, έχουν μάλλον επαναπαυθεί στον αυτόματο πιλότο των ηγεσιών τους, βάζουμε τις φωνές που βάζουμε, με την ελπίδα να συνεισφέρουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας στο ‘‘ξύπνημα’’ ακριβώς αυτής τής ‘‘ωραίας κοιμωμένης’’, τής βάσης. Διότι εμείς, σε τελική ανάλυση, μπορεί να είμαστε ‘‘εχθροί’’ του (όποιου) κόμματος (ή μπορούν να μας παρουσιάσουν ως τέτοιους). Αν όμως οι κριτικές αρχίσουν να ακούγονται πιο δυνατά στο εσωτερικό (γιατί κάποιες ακούγονται, δεν μιλάμε για ρομπότ!), τότε κάτι καλύτερο από τη σημερινή μιζέρια μπορεί να προκύψει.


Τα λέμε

markos είπε...

Προς τον φίλο Μαλκομ Ξ
Υπάρχουν δυο σκέψεις.
1. Δεν υπάρχει πιο δύσκολο πράγμα να διακρίνεις από το προφανές.
2. Στην αναβροχιά , καλό και το χαλάζι.

Μάρκομ Ξ είπε...

Προς τον φίλο Μάρκο

1. Για πολλοστή φορά είναι Μάρκομ Ξ και όχι Μάλκομ. Όλα έχουν τη σημασία τους στη ρημάδα αυτή ζωή.

2. Τι 'χες γιάννη μ', τι 'χα πάντα.

3. Μια φορά ψεύτης, πάντα ψεύτης.

4. Τα ψεύτικα, τα λόγια τα μεγάλα, μου τα πες με το πρώτο σου το γάλα.

5. Πρώτα φεύγει η ψυχή και μετά το χούι.

κωμικοΤΡΑΓΙΚΑ
Μάρκομ Ξ

nikos__alfa είπε...

Φίλοι Λέφτηδες
Καταρχήν χαίρομαι που αδράξατε την ευκαιρία να αποσαφηνίσετε ακόμη περισσότερο τη στάση σας,όχι για μένα βέβαια!
Συμπίπτουμε σχεδόν στους κύριους στόχους γενικότερα μα πάντα με απασχολεί το πόσο αποτελεσματικοί είμαστε στις δεδομένες συνθήκες και εκεί ήταν το σημείο μου!
Και για να είσαι αποτελεσματικός πρέπει να βρίσκεις ανοικτές πόρτες και αυτιά,δεν είναι;
Ελπίζω να μπορέσω να επανέλθω πληρέστερα και για τα πολιτικά ζητήματα!

nikos__alfa είπε...

Να πω βρε παιδιά,τώρα που το συνειδητοποίησα, πως ευχαριστώ για την ερμηνεία που δίνετε στο νικ μου, αλλά εγώ σαν νεοφώτιστος στο διαδίκτυο όταν το διάλεξα πριν ενάμισυ χρόνο δεν είχα κανέναν τέτοιο συνειρμό και σκοπιμότητα ! Απλά το αλφα παραπέμπει σε κάτι πολύ απλό ,ας πούμε στο χωριό μου,στο ποτάμι της περιοχής μου ή κάτι παρόμοιο, οπότε μακριά από μένα τέτοιες επιλογές ..αυτοπριμοδότησης!
Για το ζήτημα των αλλαγών στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στα προβλήματα του χρέους και της Ευρώπης, νομίζω πως ,έχοντας υπ όψιν και μια παρουσία του Γ.Δραγασάκη στην ΝΕΤ,υπάρχει μια μικρή ριζοσπαστικοποίηση που αν και δεν με ικανοποιεί πλήρως την βρίσκω θετική και περιμένω να εξελιχθεί κάτω από τις ..πιέσεις μας!Χο! :)

Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε Λασκαράτε,


Όντως δεν μάς αρέσει και δεν θέλουμε να λέμε ψέματα. Δεν βλέπουμε σε τι ωφελεί αυτό. Από την άλλη, για να τα λέμε όλα, πιστεύουμε ότι δεν μπορείς πάντα να …τα λες όλα! Εννοούμε ότι στην πολιτική —και, θέλουμε δεν θέλουμε η Αριστερά δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση— προκύπτουν και ζητήματα που τα αφήνεις παραπίσω, δεν τα ανακινείς, δεν τα φέρνεις στην επιφάνεια (εδώ, υποπτευόμαστε, διαφέρουν οι απόψεις μας, ίσως). Για να το εξειδικεύσουμε αυτό συνδέοντάς το με το ποστ: Δεν έχουμε την απαίτηση όποτε αναφέρεται σε ευρωπαϊκά ζητήματα ο Τσίπρας ή όποιος άλλος από τον ΣΥΝ να λέει τρεις τουλάχιστον φορές «κάναμε λάθος που ψηφίσαμε το Μάαστριχτ». Έχουμε την απαίτηση όμως να μη διαστρεβλώνεται βάναυσα η πραγματικότητα.

Το ζήτημα των εκλογών είναι για τον ΣΥΝ (όσο και για το ΚΚΕ όμως) ένας εύσχημος τρόπος διαφυγής από την πραγματικότητα, μέσω τής καταγραφής κάποιας αύξησης, έστω και σημαντικής τηρουμένων των αναλογιών, στα εκλογικά ποσοστά τής Αριστεράς. Ε και; Θα ξεμπλοκάρει το αριστερό κίνημα από αυτό; Μακάρι να γίνει έτσι αλλά δεν το βλέπουμε. Τώρα, για τα σενάρια συγκυβέρνησης, μια και το έθιξες νομίζουμε με αρκετά μεγάλα ποσοστά βεβαιότητας ότι θα καταλήξουμε σε Μεγάλο Συνασπισμό αλά Γερμανία.

Να κλείσουμε με το ‘‘αγαπημένο’’ σου θέμα, την εκκλησία. ;-)

Είναι γεγονός ότι στη μετά Χριστόδουλο εποχή ο ΣΥΝ έχει κατεβάσει τους αντιεκκλησιαστικούς τόνους. Νομίζουμε ότι αυτό αποτελεί ένα άτυπο και άρρητο ‘‘αντίδωρο’’ (προσοχή: δεν υπονοούμε καμία συμφωνία ή συναλλαγή) στην απόσυρση της εκκλησίας από την άμεση εμπλοκή της σε πολιτικά ζητήματα. Από την άλλη, στη μετά ΔΝΤ εποχή δεν είναι, νομίζουμε κακή ιδέα, να αποσύρεις δυνάμεις από άλλα μέτωπα για να ενισχύσεις το κύριο. Ξέρουμε ότι εδώ δεν θα συμφωνήσεις. Αυτό δεν είναι κακό. Χωρίς διαφωνίες η ζωή όλων μας θα ήταν πιο βαρετή! ;-) Θα θέλαμε όμως να σε διαβεβαιώσουμε ότι η διαφορετική γωνία από την οποία βλέπουμε το συγκεκριμένο ζήτημα δεν έχει να κάνει (ούτε και τη βλέπουμε έτσι) με την ηθική. Έχει να κάνει με έναν πολιτικό πραγματισμό και με τη συμφιλίωσή μας με την ιδέα ότι υπάρχει κάμποση αλήθεια στη λαϊκή ρήση «όχι όπως τα ’ξερες, αλλά πώς τα βρήκες». Φυσικά, όπως συμβαίνει με όλους τους ανθρώπους, αυτή η πραγματιστική εκτίμησή μας μπορεί να είναι σωστή, αλλά, κάλλιστα, μπορεί να είναι και λάθος. Κανένα πρόβλημα να δεχθούμε αυτό το ενδεχόμενο. Θα διαμαρτυρόμασταν έντονα όμως, αν ερμηνευόταν ως ανηθικότητα ή διάθεσή μας να «τα κάνουμε πλακάκια» με την εκκλησίας και το «ορέα» της!

Απολογούμενοι για την καθυστερημένη απάντηση,


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε Μάρκο,


Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που δεν μας κατατάσσεις στους εχθρούς τού κόμματος το οποίο υποστηρίζεις. Η χαρά μας είναι τόσο μεγάλη, που λέμε να αφήσουμε τα σημεία του σχολίου σου με τα οποία διαφωνούμε για άλλη φορά! ;-)


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Γειά σου Μάρκομ Ξ.!

LeftG700 είπε...

Φίλε Νίκο Άλφα,


Να διευκρινίσουμε κι εμείς λοιπόν, ότι η παραλλαγή τού νικ σου δεν περιέχει καμία αιχμή πως τάχα το διάλεξες για να …αυτοπριμοδοτηθείς! Μάλλον, εν προκειμένω, μας κόλλησε τη μανία του ο товариш Яков.


ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ (για να τη σπάσουμε στο 13! ;-) )

LeftG700 είπε...

ΣΥΝΕΧΕΙΑ


Χωρίς όμως να μας μεταδώσει και το ταλέντο του επ’ αυτού!


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

Ασφαλώς και διαφωνώ γιατί ακριβώς η συγκυρία απαιτεί όσο ποτέ την Αλήθεια και μόνο την Αλήθεια και γιατί θεωρώ τον κ.Ιερώνυμο πολύ χειρότερο από τον Χουντόδουλο ο οποίος δεν μπορούσε να κρυφτεί και γελοιοποιούσε την Εκκλησία.
In cauda venenum

Καλά,
αυτή η "οπισθοχώρηση" στα εκκλησιαστικά λόγω ΔΝΤ κλπ φτάνει μέχρι του σημείου να φωνάζουμε μεν για τα ταμεία των εργαζομένων κλπ αλλά να κάνουμε την πάπια για την περιουσία του ταμείου κληρικών που λήστεψε η Αρχιεπιισκοπή από το ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων, ή να μη λέμε μια κουβέντα για τη Σιβιτανίδειο;
Αν βρείτε μια λέξη στην "Αυγή" για την παρακάτω είδηση να μου το πείτε γιατί εγώ-που τότε την αγόραζα-δεν βρήκα. Δεκτή και ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.
Αν αυτό δε λέγεται Ομερτά πως λέγεται;
Εγώ ξέρω πως
Qui tacet consentit

http://www.megatv.com/megagegonota/summary.asp?catid=17533&subid=2&pubid=11509752

"Φέσι πάνω από 2,5 εκατομμύρια ευρώ έβαλε στα ταμεία των Δημοσίου η διοίκηση της Σιβιτανίδειου Σχολής, στην οποία -βάσει νομοθεσίας- πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου είναι ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος και μέλη ανώτατα στελέχη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.


Σύμφωνα με πόρισμα-φωτιά της έρευνας που διενήργησαν οι οικονομικοί επιθεωρητές στη δημόσια σχολή τεχνών και επαγγελμάτων, που εδρεύει στην Καλλιθέα, την περιοδο 2005 - 2007 και Μαρτίου - Οκτωβρίου του 2009, παρακρατήθηκαν οι ασφαλιστικές τους εισφορές, ύψους 2.589.000 ευρώ, από τους μισθούς των 255 μόνιμων εκπαιδευτικών που διδάσκουν εκεί.


Ωστόσο, οι εισφορές αυτές ουδέποτε αποδοθηκαν από τη διοίκηση της σχολής στα ταμεία του Δημοσίου και συγκεκριμένα στο επικουρικό, το μετοχικό και το ταμείο Πρόνοιας.


Σύμφωνα με τις μαρτυρικές καταθέσεις που πήραν οι επιθεωρητές, οι διοικούντες είχαν ισχυριστεί ότι οι παρακρατηθείσες εισφορές των εκπαιδευτικών χρησιμοποιήθηκαν για άλλες λειτουργικές δαπάνες της σχολής, καθώς δεν είχαν λάβει επαρκείς επιχορηγήσεις από το κράτος.


Όπως, όμως, λένε οι επιθεωρητές, οι δαπάνες κάλυψαν μόλις το 10% των επιπλέον αναγκών της σχολής, περίπου 250.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα 2.300.000 ευρώ χρησιμοποιήθηκαν, συμφωνα με πληροφορίες, για τη μισθοδοσία επιπλέον περίπου 150 αναπληρωτών καθηγητών, οι οποίοι προσλήφθηκαν ρουσφετολογικά από τις διοικήσεις της σχολής, την περίοδο 2005-2007.


Η υπόθεση έχει σταλεί ήδη στον εισαγγελέα Πρωτοδικών, για το πόρισμα-φωτιά έχει ενημερωθεί η αρχιεπισκοπή Αθηνών, ενώ δικαστικά κατά της Σιβιτανιδειου Σχολής έχουν στραφεί τα ταμεία του Δημοσίου, διεκδικώντας τις παρακρατηθείσες οφειλές των εκπαιδευτικών".






Και που σταματά το "θεμιτό" κουκούλωμα και αρχίζει το αθέμιτο;
Ωραία Αριστερά, που δέχεται να δικάζεται ο κλέφτης της μπουγάδας αλλά να κουκουλώνεται το Βοιωτοπέδιο και να σουλατσάρει ελεύθερος ο Τσουκάτος (λέξη δεν έχουν πει για τη μη δίκη του).

Και δηλώνει και Οικολογική:

http://archive.enet.gr/online/online_text/c=112,id=80643840,94497920,7542080

Διαβάζω τώρα πως ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει 9%.
Το βρίσκω πολύ φυσικό.
Έτσι άσχημος που έγινε, αγαπήθηκε από πολλούς αντιδραστικούς και διεφθαρμένους και από ότι βλέπω σε κάποια σχόλια, και από βλάκες που μετρούν την προοδευτικότητα με τα ντεσιμπέλ, με τις ατάκες, με τις στροφές 180 μοιρών και με τα γιουρτώματα.
Όμως αυτά είναι ανεμομαζώματα.
Πριν να λαλήσει ο πετεινός κλπ

ΥΓ
Τα λατινικά τα έβαλα για να σας ταλαιπωρήσω, δεν έχω άλλο τρόπο να
τιμωρήσω νέους ανθρώπους που συμβιβάζονται τόσο εύκολα με πολιτικούς σαλτιμπάγκους και με τα καραγκιοζιλίκια τους.
Αν τώρα δεν πολεμήσει η Αριστερά για να φορολογηθεί η Εκκλησία, αν ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται να πληρώνει η καθαρίστρια και ο συνταξιούχος για να αγοράζει χρυσά κοσμήματα ο αρχιεπίσκοπος, αν η Αριστερά που σώπαινε χρόνια τώρα για χιλιάδες στραβά κι ανάποδα συνεχίζει και τροφοδοτεί κι αυτή με ακόμη περισσότερη υποκρισία και ηθικούς συμβιβασμούς το καταρρέον Βασίλειο της Υποκρισίας, τι να πω;
Δεν μπορείς να χτίσεις πάνω στην άμμο.

Κώστας.Κ είπε...

Όταν η κοινωνία σείεται, τα στάσιμα ύδατα της πολιτικής - μέρος της οποίας και η αριστερά - αναδεύονται. Οι αναθυμιάσεις είναι φυσικό επακόλουθο. Όμως η προκύπτουσα κίνηση είναι το ζητούμενο. Και η ελπίδα. Δίπλα σε συμβιβαστικές απόψεις και ρεφορμιστικές θέσεις τώρα εμφανίζονται τάσεις ανατρεπτικές και θέσεις επαναστατικές. Στην μαρξιστική ορολογία οι ενδιάμεσες καταστάσεις του είδους αυτού χαρακτηρίζονται συνήθως ως κεντριστικά φαινόμενα. Που μπορεί να κινούνται είτε προς τα αριστερά είτε προς τα δεξιά. Στην προκειμένη περίπτωση που εξετάζετε σήμερα η τάση είναι προς τα αριστερά. Γι' αυτό και είναι νομίζω καλοδεχούμενη κάθε κριτική που ενισχύει την κίνηση αυτή και καταπολεμά το παρελθόν του ρεφορμιστικού βαλτώματος. Όπως φαντάζομαι συμφωνείτε μαζί με τον Νίκο Α. το καινούργιο αναγκαστικά θα ξεπηδήσει από το παλιό..

Β.Δ. Καργούδης είπε...

α)Για τη Σιβιτανίδειο:

1926: Δημοσιεύεται το Νομοθετικό Διάταγμα «Περί ιδρύσεως Σιβιτανιδείου Σχολής Τεχνών και Επαγγελμάτων», που υπάγεται στην αρμοδιότητα και εποπτεία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, αποτελεί αυτοτελές Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και διοικείται από το Διοικητικό Συμβούλιο, μέλη του οποίου είναι:
*ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος,
*ο Πρόεδρος και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου,
(και οι τρεις σύμφωνα με την διαθήκη του διαθέτη, και όχι κατά Νομοθεσία, ΟΠΩΣ
-δεν ξέρω γιατί, αλλά πάντως ψευδώς-
ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΟ)
*δύο καθηγητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου,
*ένας καθηγητής της Σχολής Φυσικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας,
*δύο μέλη του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων και Βιοτεχνών,
*ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου,
*ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου,
*ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών,
*ο Γενικός Γραμματέας της Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος,
(ΣτΜ: και όλοι οι παραπάνω, πέραν του Αρχιεπισκόπου, κι αυτοί μέσα στο κόλπο;
Αχ! οι εμμονές μας....)
*ο Τμηματάρχης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, και
*ο επιθεωρητής Βιομηχανίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας."

β) Επειδή

(από άλλα σχόλια, συγγνώμη Λ)

όπου νάναι "πάμε για Επανάσταση", θα πρότεινα ο ρόλος των Χειμερινών Ανακτόρων,
ντάλα-καλοκαίρι πράμα,
κατ οικονομίαν

(ΟΧΙ "Θείαν", προφανώς, αγαπητέ Λ)

να ανατεθεί στην
ΠΑΡΑΓΚΑ του ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ,
για νάχει το πράγμα και λίγο "κουλέρ λοκάλ" από την "καθ ημάς Ανατολή"...
γ) Πλάκα-πλάκα, παρατηρείται κάποια πρόδος ακόμα και στον (κατά τα άλλα) ανεπίδεκτο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ:
επειδή η κατακρήμνιση από το δημοσκοπικό 18% στο πραγματικό 4-5% "και κάτι" υπήρξε οδυνηρά τραυματική,
φαίνεται το πάθημα νάγινε μάθημα, και έτσι η δημοσκοπική επιλογή του 9% δείχνει να προσφέρει ελπίδες πιο ομαλής προσεδάφισης...

LeftG700 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
LeftG700 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
LeftG700 είπε...

ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ


Δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα[1] την τιμωρία του φίλου Λασκαράτου να παραθέσει λατινικές εκφράσεις που επέχουν θέση παροιμίας. Απλώς προς διευκόλυνση τών όποιων αναγνωστών παραθέτουμε την ερμηνεία τους:

1) In cauda venenum: Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά (το χειρότερο ακολουθεί στο τέλος).

2) Qui tacet consentit ( Qui tacet consentire videtur): Όποιος σιωπά, θεωρείται (εκλαμβάνεται) ως συναινών.

Επί της ουσίας των νέων σχολίων, αργότερα.


Τα λέμε


[1] Έχουμε υποστεί χειρότερες τιμωρίες από άλλους με τους οποίους συμφωνούμε σε μεγαλύτερο βαθμό. Οπότε, εν προκειμένω, κάνουμε το σταυρό μας! (Aυτό, για να …τιμωρήσουμε κι εμείς με τη σειρά μας τον φίλο Λασκαράτο! Για να τον γλυκάνουμε όμως κάπως, δεν το λέμε ούτε του παπά! ;-) ).

Ανώνυμος είπε...

Για τον κ.Καργούδη:

Αν διερευνηθούν τα πρόσωπα που προσελήφθησαν ρουσφετολογικά με τα παρακρατηθέντα ποσά τα οποία παράνομα δεν αποδόθηκαν στα ασφαλιστικά ταμεία, ίσως να αποδειχθεί πως δεν πάσχω απο εμμονές και ίσως να δικαιολογηθεί και το πέπλο σιωπής που εχει καλύψει το σκανδαλο της Σιβιτανιδείου.
Λασκ.

LeftG700 είπε...

Φίλε Λασκαράτε,


Εμείς διατυπώσαμε μια γενική αρχή σύμφωνα με την οποία σε κάθε αντιπαράθεση τα μέτωπα είναι πολλά, αλλά τα κύρια είναι πάντα πολύ λιγότερα —κι αυτό, όταν δεν είναι ένα (στην πραγματικότητα δεν διατυπώσαμε τίποτε, απλώς υπενθυμίσαμε κάτι που το ξέρουν ακόμα και οι μέτριοι παίκτες σκακιού!). Αυτή η γενική αρχή όμως έχει πολλούς τρόπους εξειδίκευσης και εφαρμογής. Και οπωσδήποτε δεν σημαίνει ότι στα δευτερεύοντα μέτωπα σηκώνεις λευκή σημαία! Κατ’ αυτή την έννοια, φίλε Λασκαράτε, δεν είμαστε καθόλου αντίθετοι με την καταγγελία και καταπολέμηση διαφόρων σκανδάλων τής εκκλησίας, δεν εννοούμε αυτό. Άλλο κατεβάζω τους τόνους, άλλο κατεβάζω τα …σώβρακα! Εκείνο όμως με το οποίο δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε είναι ότι όταν, ηθελημένα ή από παράλειψη, η Αριστερά δεν θίγει κάποιο κακώς εκκλησιαστικό κείμενο έχουμε να κάνουμε με Ομερτά. Συνακόλουθα, δεν δεχόμαστε ως θείο νόμο την αρχή που μας υπενθύμισες στα λατινικά (Qui tacet consentit). Όπως στη ζωή έτσι και στην πολιτική προκύπτει πάντα η ανάγκη συμβιβασμών. Και η πολιτική χωρίς συμβιβασμούς είναι ίδιο των διαφόρων σεχτών τής Αριστεράς. Δεν τρέφουμε καμία αυταπάτη ότι η ριζική κοινωνική αλλαγή μπορεί να προκύψει από αυτή ή την άλλη σέχτα…

Τον ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως τους ανθρώπους που τον ακολουθούν τον αδικείς. Δεν νομίζουμε ότι αξίζουν αυτές τις βαριές κουβέντες… Για παράδειγμα: ένα από τα σημεία των βασικών θέσεων της σημερινής πολιτικής απόφασης στην 4η Συνδιάσκεψη είναι η φορολόγηση τής εκκλησίας (πάγια θέση). Εσύ μιλάς για πόλεμο (αν δεν πολεμήσει τώρα η Αριστερά κ.λπ.). Αυτό τι σημαίνει; Να διοργανώσει ο ΣΥΡΙΖΑ παλλαϊκό συλλαλητήριο για τη φορολόγηση τής εκκλησίας; Μα αυτό είναι, όπως και να το κάνουμε, ένα επί μέρους αίτημα και στόχος. Μπορεί αυτό να είναι η σημαία του;

Τέλος, φίλε Λασκαράτε, μας αδικείς όταν υποστηρίζεις ότι συμβιβαζόμαστε τόσο εύκολα με τα λάθη και τις παραλείψεις των ηγεσιών της Αριστεράς (δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε τους βαρείς χαρακτηρισμούς που τους αποδίδεις, όσο κι αν είμαστε οξείς κι εμείς πολλές φορές στη δική μας κριτική). Δεν είναι ότι συμβιβαζόμαστε εύκολα. Απλώς, εφαρμόζουμε την αρχή τού κύριου κάθε φορά μετώπου και στην κριτική μας. Προφανώς, εκεί δεν συμπίπτουμε. Σ’ αυτή τη μη σύμπτωση, κάποιος έχει δίκιο και κάποιος άδικο. Δεν είναι όμως κάποιος ‘‘καλός’’ και κάποιος ‘‘κακός’’.


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε Κώστα Κ.,


Συμφωνούμε με τις επισημάνσεις σου. Ελπίζουμε να κατάλαβες κι εσύ το point τής κριτικής μας και να μη το θεώρησες μικροκομματική αντιπαλότητα…


Τα λέμε


ΥΓ Χαιρόμαστε που σε βλέπουμε ξανά, μετά από καιρό!

LeftG700 είπε...

Φίλε Β.Δ.Καργούδη,


Δεν νομίζουμε ότι σάλπισε κανείς εδώ την Επανάσταση (άλλο αν τη σκεφτόμαστε!), πώς σου ήρθε αυτό; Κι αυτή η «Παράγκα τού Καραγκιόζη», τι είναι; Ο ΣΥΡΙΖΑ; Ο ΣΥΝ; Κάτι άλλο;


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

πολλές κωλοτούμπες κανει ο Τσιπράκος και τα απίθανα σου ξου μου με το παπαδαριό μυρίζουν μπαξίσι στα άδεια κομματικά ταμεία.

Β.Δ.Καργούδης είπε...

"....Δίπλα σε συμβιβαστικές απόψεις και ρεφορμιστικές θέσεις τώρα εμφανίζονται τάσεις ανατρεπτικές και θέσεις επαναστατικές...."
(ΣτΜ: Ώι ώι μάνα μ', ώι ώι μάνα μ')

Και αμέσως παρακάτω, στο ίδιο:
"....Στην μαρξιστική ορολογία οι ενδιάμεσες καταστάσεις του είδους αυτού χαρακτηρίζονται συνήθως ως κεντριστικά φαινόμενα...."
(ΣτΜ: όχι, για μα νη νομίζουν μερικοί-μερικοί ρεφορμιστές ότι το Κίνημα δεν επαγρυπνεί να χαρακτηρίσει άπαξ δια παντός τα προδοτικά τους παιχνιδάκια..)
_______________________
Κι αυτά
(σύμφωνοι, όχι δικά σας, αλλά...)
τί είναι ρε σεις @Λέφτηδες,
αν δεν είναι "οι Σάλπιγγες της Επανάστασης", που,
"...φυλαγμένες χρόνια & χρόνια σε σεντούκια & καταπακτές της Ηττοπάθειας & του Συμβιβασμού..",
βγήκαν επί τέλους ξανά, "..με το κάλεσμα υπέυθυνων αναλυτών & Ηγεσίας άξιας..."
(ΣτΜ: αυτής προφανώς που...έρχεται πίσω από τις λέξεις)
και βρήκαν τη θέση τους "..σε χέρια τίμια και πνευμόνια αγωνιστικά...", που ανυπομονούν ώρα την ώρα να σαλπίσουν την Πτώση των τειχών της
διεφθαρμένης καπιταλιστικής Ιεριχούς;
________________________
Κουίζ:
Πόσα χρόνια θα χρειαστεί να περάσουν, ποιά έρημος (πολιτική) ξανά μανά απ' την αρχή να δρασκελιστεί, για να μπορέσει πάλι το ώριμο / υπεύθυνο / δημιουργικό κομμάτι της κοινωνίας, να "ξεχάσει", να βάλει κατά μέρος τα τρέχοντα ξεφτιλίκια,
και να στήσει πάλι "ευήκοο ους" στο Λόγο της Αριστεράς;

LeftG700 είπε...

Φίλε ανώνυμε,


Ε τώρα! Μην είσαι τόσο καχύποπτος! Δεν είναι υποχρεωτικό, φίλε, πίσω από κάθε λάθος πράξη ή παράλειψη τής Αριστεράς να κρύβεται συναλλαγή τέτοιου τύπου! Όχι ρε παιδιά τέτοιο "δηλητήριο", δεν πάμε πουθενά έτσι...


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε Β.Δ.Καργούδη,


Θα διαφωνήσουμε με την ερμηνεία σου. Δεν νομίζουμε ότι από αυτό το απόσπασμα που παραθέτεις βγαίνουν "πολεμικοί" επαναστατικοί ήχοι! Ξέρεις πολύ καλά ότι ο όρος 'επαναστατικός', 'επαναστατική', κ.λπ έχει ευρύτερη σημασία. Με αυτήν, εμείς τουλάχιστον καταλάβαμε ότι το έγραψε αυτό ο Κώστας Κ. Δεν είναι κακό. Σε τελική ανάλυση, αριστερός που δεν έχει πάντα στο πίσω μέρος τού μυαλού του τη ριζική κοινωνική αλλαγή μοιάζει με καπνιστή που δεν πηγαίνει κάτω τον καπνό! ;-)


Τα λέμε


ΥΓ Για την ενόχλησή σου σχετικά με τον όρο 'ρεφορμισμός' (έτσι καταλάβαμε), μπορούμε να σου δώσουμε ένα δίκιο. Δεν θεωρούμε τον ρεφορμισμό, εξ ορισμού και πάντα, έγκλημα καθοσιώσεως. Αλλά είπαμε: Με την προϋπόθεση ότι στο πίσω μέρος τού μυαλού είναι πάντα... κ.λπ., κ.λπ.

nikos__alfa είπε...

Αγαπητέ Κώστα Κ.,χαθήκαμε !Είδα μια συνύπαρξη σου με κάτι ...κεντροαριστερούς ,(σοσιαλιστική έκφραση ΠΑΣΟΚ νομίζω)αλλά δεν βρήκα χρόνο να εμβαθύνω!Επιφυλάσσομαι! :)

Χαιρετίζω την δυναμική επανεμφάνιση του επίσης αγαπητού και ...χαλκέντερου Βαγγέλη Καργούδη,απόδειξη πως αποτελεί το πιο αξιόπιστο μέτρο ...αντοχής (για το είδος εν ανεπαρκεία σήμερα) των υποστηρικτών του ΠΑΣΟΚ στο διαδικτυακό χώρο( και εν μέσω καύσωνα)!
Βάζω παρενθέσεις(τα πιάνεις καλύτερα έτσι)!Χο! :) :)

Λέφτηδες, για τον πολύ "έξυπνο" και ειλικρινώς για μένα αξιότιμο, Λασκαράτο ,δεν είδα να μαζεύετε την καρδάρα με το γάλα που έχυσε τόσο εύκολα.Δυστυχώς!

LeftG700 είπε...

Φίλε Νίκο Άλφα,


Θέλεις, αν δεν σου κάνει κόπο, να μας εξηγήσεις λίγο αυτό που γράφεις στο τέλος; Κάπου πηγαίνει το μυαλό μας, αλλά δεν είμαστε σίγουροι.


Τα λέμε

nikos__alfa είπε...

Νομίζω Λέφτηδες πως είναι προφανές πως όταν αναφέρομαι σε "έξυπνο",αυτό είναι σε αντιδιαστολή με τους "βλάκες" που είδε στα σχόλια ο αξιότιμος Λασκαράτος!

Ανώνυμος είπε...

Νikos_alfa,
ομολογώ πως έχεις δίκιο, ήταν άπρεπος ο από τη μεριά μου χαρακτηρισμός ως βλακών, έστω και απροσδιόριστα, κάποιων σχολιαστών ή σχολιαστή, δεν θυμάμαι πια,των οποιων τις απόψεις περί αριστερής στροφής ή ριζοσπαστικοποίησης του Συριζα, βρήκα αφελείς.

H οργή μου οφειλόταν στο ότι αν υπήρχε αριστερή στροφή, δεν θα μετριόταν με την υβριστική συμπεριφορά του νεαρού αρχηγού προς τον παλιότερο Έλληνα βουλευτή και τ.πρόεδρο της Βουλής (όσο άδικο κι αν έχει αυτός), με την υιοθέτηση των "Αγανακτισμένων", με την "προστασία" του Καντάφι, με το φλερτ προς τη "Σπίθα", με το αίτημα για εκλογές (να έλθει ο Σαμαράς και ο Καρατζαφέρης μια ώρα αρχύτερα), με τις συνεντεύξεις του αρχηγού στον κ.Κουϊκ ή στον κ.Παπαγιάννη της τρας τι βι,, με τις κολακείες στον κ.Ιερώνυμο, με το χάϊδεμα των συντηρητικών νοικοκυραίων της Κερατέας, με την υιοθέτηη του πασοκικού εφευρήματος των διακριτών ρόλων Εκκλησίας-Κράτους, με το κουκούλωμα των ιερών σκανδάλων, και με τη λήθη του αιτήματος για φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας (δεν υπήρχε ουτε στις "7" προτάσεις του ΣΕΦ).
Τέλος πάντων ζητώ και πάλι συγνώμη για το χαρακτηρισμό "βλάκες" και τον αλλάζω με το "αιθεροβάμονες".

Σε καμιά περίπτωση δεν μου αρέσει να προσβάλω συνανθρώπους και συνομιλητές και μάλιστα φιλοξενούμενος σε ξένο σπίτι.

Λασκ.
(Εκτός έδρας, γι'αυτό και θα δείτε άλλο κωδικό, αλλά είμαι εγώ).

nikos__alfa είπε...

Μετά
από μια τέτοια γενναία ανασκευή και παραδοχή του λάθους σου
αγαπητέ Λασκαράτε ,χαίρομαι που ο χαρακτηρισμό αξιότιμος που ίσχυε,για μένα, για τους αγώνες σου απέναντι στον πανάρχαιο σκοταδισμό της θρησκείας συνεχίζει να ισχύει, ενισχυμένος, και τώρα!
Βέβαια να πω πως ,για μένα, οι εκατομμύρια συνάνθρωποι που νοιώθουν την ανάγκη να πιστεύουν σε κάποιον θεό η ανώτερη δύναμη δικαιούνται πρώτα απ όλα την κατανόηση και συμπάθεια όλων μας και ύστερα την όποια διαφώτιση μπορεί να προσφέρει ο καθένας μας!
Για τα υπόλοιπα που αναφέρεις, χοντρικά με έχουν καλύψει οι Λέφτηδες , μια ερώτηση μόνο:
Το μόνο που μπορούμε να ελπίζουμε σε περίπτωση εκλογών είναι μια κυβέρνηση Σαμαρά -ΛΑΟΣ;
Δεν ενισχύει αυτή η άποψη την σημερινή κυβέρνηση και -πολύ μα πάρα πολύ χειρότερο- περισσότερο την σημερινή πολιτική όταν προβάλλεται ως μοναδικό πιθανό αποτέλεσμα ο προαιώνιος μπαμπούλας της Δεξιάς παλινόρθωσης; Θα μπορούσα να συμφωνήσω πως τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα σε μια σειρά από τομείς αλλά αυτό πρέπει να μας οδηγεί στην απόρριψη ουσιαστικά όλων των άλλων εναλλακτικών προοπτικών;
Λυπάμαι πραγματικά αν σε αναστάτωσα, όπως διαφαίνεται είσαι και εκτός έδρας, αλλά νομίζω πως "οι καλοί λογαριασμοί,κάνουν τους καλούς φίλους"!
Φιλικά και με εκτίμηση!

LeftG700 είπε...

Φίλε Νίκο Άλφα,


Για να τα λέμε όλα, δεν καταλάβαμε ότι η αναφορά τού φίλου Λασκαράτου πήγαινε σε ενταύθα σχολιαστές. Νομίσαμε ότι ήταν μια γενικόλογη αναφορά σε σχόλια τής μπλογκόσφαιρας. Κι αυτό γιατί ο φίλος Λασκαράτος δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοια, αλλά σε …αλλιώτικα. Εν πάση περιπτώσει, όλοι κάποτε μπορεί να κάνουμε κάποιο φαουλάκι και, εν προκειμένω, το γεγονός ότι ο Λασκαράτος σήκωσε το χέρι του παραδεχόμενος το φάουλ, εμάς μας κάνει να καταπιούμε τη σφυρίχτρα μας! ;-)(Έχουμε και μια αδυναμία στους τηρούντες, έστω και εκ των υστέρων, το fairplay…).


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε Λασκαράτε,


ΟΚ, αμαρτία εξομολογημένη αμαρτία μη ούσα (σόρυ για το θρησκευτικό! ;-) ).

Επί του κατηγορητηρίου σου (αμάν κι αυτή η μανία σου να απαγγέλεις καμιά πενηνταριά κατηγορίες μαζεμένες! ;-) ) δεν θα πούμε κάτι εκτός από ένα σημείο.

Αν μπεις εδώ ( http://www.syn.gr/gr/keimeno.php?id=23799 ) θα δεις ότι στην απόφαση τής χθεσινής Συνδιάσκεψης τού ΣΥΡΙΖΑ γράφεται φαρδιά-πλατιά:

«ριζοσπαστική φορολογική μεταρρύθμιση με φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων με συντελεστή 45%. Φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και της εκκλησιαστικής και μοναστηριακής περιουσίας.


Τα λέμε


ΥΓ Δεν ασχολούμαστε πια με κωδικούς. Κάποτε, ναι. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα υποχρεωθούμε ποτέ ξανά σε κάτι τέτοιο, από τη στιγμή που ποτέ δεν υπήρξε εδώ πρόβλημα ελευθερίας λόγου.

Β.Δ. Καργούδης είπε...

Για να ΜΗΝ κοροϊδευόμαστε κι αναμετάξι μας, ιδού...ο καθαρότερος υάλου
(εξ επόψεως πολιτικής σαφηνείας) προγραμματικός αφορισμός του ΣΥΡΙΖΑ για την Εκκλησία, το έχει της και την...προοπτική φορολόγησής του.
(Κάτι σαν το "να σταματήσει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο")

Κι εγώ καμιά φορά (κάμποσες δλδ) καταλογίζω στον @Λασκαράτο όχι μόνο αντι/εκκλησιαστικές αλλά και αντι/θρησκευτικές εμμονές, αλλά, ώπα! στο προκείμενο, έχει 101% δίκιο:
όταν δλδ εντοπίζει και "καρφώνει" τις άτεχνες
(και σε κάθε περίπτωση καραμπινάτα κυνικές όσο κιαν δεν το παίρνει πρέφα ο ίδιος)
πολιτικάντικες τζιριτάντζουλες του ανόητου-ανεπίδεκτου μειρακίου που με χαζοχαρούμενη πονηριά εγκατέστησαν ΣΥΝ & ΣΥΡΖΑ στη θέση του Ηγέτη.

"-Την Εθνικοποίηση-Κοινωνικοποίηση ολόκληρου του Τραπεζικού συστήματος, με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, που θα αποτελέσει βασικό μοχλό, για την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

-Την άμεση επαναφορά στην ιδιοκτησία του Δημοσίου, με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, των Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, που ξεπουλήθηκαν ή βρίσκονται στη διαδικασία να ξεπουληθούν.

-Την άμεση αποκατάσταση των σοβαρών πληγμάτων που έχουν δεχθεί οι μισθοί οι συντάξεις, οι εργασιακές σχέσεις και η ίδια η εργασία. Χορήγηση ταυτόχρονα αυξήσεων, που θα υπερβαίνουν...


...τα πλήγματα και θα καταπολεμούν την φτώχεια και την ανεργία στην οποία, με τον ένα ή άλλο τρόπο, έχει καταδικαστεί η πλειοψηφία του λαού και ιδιαίτερα η νεολαία.

-Την ριζοσπαστική φορολογική μεταρρύθμιση με φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων με συντελεστή 45%.,
(και ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ)
Φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και της εκκλησιαστικής και μοναστηριακής περιουσίας.

-Την διεκδίκηση των Γερμανικών επανορθώσεων, του κατοχικού δανείου και των αποζημιώσεων των θυμάτων."

κΑΙ ΌΛΟ ΑΥΤΌ ΤΟ..."ΠΌΝΗΜΑ"
υπό τον γενικό τίτλο:
"ΖΗΣΕ ΜΑΥΡΕ ΜΟΥ(μαλάκα)"

LeftG700 είπε...

Φίλε Β.Δ.Καργούδη,


Γιατί η σειρά παράθεσης των μέτρων να έχει υποχρεωτικά χαρακτήρα χρονικής εφαρμογής; Το σύνηθες δεν είναι ότι τέτοιου τύπου απαριθμήσεις ξεκινούν από τα γενικότερα και προχωρούν στα επί μέρους;

Εντάξει, να κοπανάς, αλλά όχι και στα τυφλά ρε γμτ!...


Τα λέμε


ΥΓ Βλέπουμε, δεν λες να εγκαταλείψεις το practice στα ...γαλλικά! Αχ...

Κώστας.Κ είπε...

Μερικές σύντομες διευκρινήσεις. Μίλησα για τάσεις. Και μάλιστα κεντριστικές. Άρα με στοιχεία ιδεολογικής ασάφειας, πολιτικής ανάμιξης και συχνά αμφισημίας. Όμως, ναι, ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας κινείται προς τα αριστερά και μπορεί να υιοθετεί ακόμη και επαναστατικές απόψεις. Μαζί με τις αυταπάτες (ρεφορμιστικές ή/και αριστερίστικες) και τη σύγχυση που φυσικά συνοδεύουν κάθε πορεία αναζήτησης.
Όπως επίσης ένα μικρότερο κομμάτι της κοινωνίας κινείται από φόβο και απογοήτευση προς τα δεξιά.
Αυτές οι τάσεις δεν είναι αποτέλεσμα μόνον της οικονομικής κρίσης αλλά και της ηχηρής διάψευσης και απομυθοποίησης του αστικού εκσυγχρονισμού (βλ δεξιό ρεφορμισμό) του ΠΑΣΟΚ.
Δεν αναφέρθηκα ειδικά στον Τσίπρα και τον ΣΥΝ, αλλά σε μία γενικότερη κοινωνική κίνηση προς τα αριστερά που λογικό είναι να βρίσκει πολλαπλή πολιτική έκφραση και στον βαθμό που δεν βρίσκει να αναζητά να τη δημιουργήσει.
Τώρα αν ορισμένοι ενοχλούνται από την αλλαγή αυτή και καγχάζουν ειρωνικά, έ τι να κάνουμε, είπαμε τα στάσιμα ύδατα όταν αναδεύονται... προκαλούν αναθυμιάσεις.
Και για να μην ξεχνιόμαστε. 'Πονήματα' όπως το παραπάνω κάποτε κυμάτιζαν σε πράσινα λάβαρα..
Νίκο Α. να που ξαναβρισκόμαστε. Περιμένω την κριτική σου.

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα που το κωδικοποιώ:

1. Η χώρα είναι σε κατάσταση χρεοκοπίας.
2. Η Εκκλησία έχει μια αμύθητη περιουσία, προϊόν ληστείας στην ολότητά της, που πρακτικά δεν φορολογείται.
3. Ο κ.Τσίπρας πραγματοποιεί δυο επισκέψεις στον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος βαρύνεται με σκιές οικονομικών σκανδάλων.
4. Στην πρώτη επίσκεψη αλλάζει την πάγια θέση του ΣΥΝ και δηλώνει αυθαίρετα πως είναι υπέρ των "διακριτών ρόλων" Εκκλησίας Κρατους, επαινεί τον αρχιεπίσκοπο και τον ακούει αδιαμαρτύρητα να δηλώνει πως η Εκκλησία είναι φτωχή.

5. Στη δεύτερη επίσκεψη ξεχνά ολότελα να αναφερθεί στη φορολόγηση, δηλώνει πως η περιουσία της Εκκλησίας είναι ειδική περίπτωση (που πάει να πει;), επαινεί ξανά τον Αρχιεπίσκοπο, ζητά από την Εκκλησία να σταθεί στο πλευρο του λαού (αν το ζητούσε από τον ΣΕΒ θα τον έπαιρναν με τις πέτρες, όμως οι πιθανότητες να σταθεί στο πλευρο του λαού η Εκκλησία είναι χίλιες φορές μικρότερη).

6. Υπάρχει ένα θέμα. Η "Αυγή" δεν έχει γράψει μια λέξη για το Βοιωτοπέδιο και για τη Σιβιτανίδειο. Γιατί;

7. Προχτές στο ΣΕΦ ο κ.Τσίπρας ονόμασε 7 άξονες που μπορεί να αποτελέσουν τη βάση του πολιτικού διαλόγου
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=293982

Η φορολόγηση και ο χωρισμός απουσιάζουν. Κι όμως ο πλούτος της Εκκλησίας είναι πέρα από κάθε φαντασία.
Ενδεικτικά: 5 μονές που προσέφυγαν στην ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη εναντίον του νόμου Τρίτση αποτιμούσαν τα περιουσιακά τους στοιχεία στο ποσό των 8 τρισ. δρχ. Και μάλιστα το Ευρ.Δικαστήριο τους επιδίκασε το ποσό των 3 τρισ. Μπορεί να φανταστεί κανείς ότι εάν η περιουσία των 5 μονών άγγιζε πριν μια 20ετία τα 3 ή 8 τρισ. δρχ., τότε πόση θα είναι η περιουσία μόνο των εκατοντάδων μοναστηριών σε όλη τη χώρα;



Ερχόσαστε τώρα και μου λέτε πως σε ενα κείμενο του ΣΥΝ, που δεν θα το αναπαράγει καμία εφημερίδα και δεν θα το διαβάσουν ούτε οι συντάκτες του, αναφέρονται σαν άλλοθι δυο αράδες για φορολόγηση της Εκκλησίας. Γιατί αυτή η πρόταση δεν αναφέρθηκε στη συνάντηση Ιερώνυμου-Τσίπρα μπροστά στις κάμερες, εκεί ήταν η πιο κατάλληλη στιγμή, που θα δινόταν η ευκαιρία να ακουστεί στο πανελλήνιο και να δημιουργήσει μεγάλο πολιτικό ζήτημα; Γιατί δεν εξέθεσε έναν υποκριτή αρχιεπίσκοπο μιας Εκκλησίας που ποδοπατά τα λόγια του ιδρυτή της. Ποιός ζήτησε να γίνει κήρυγμα αθεϊας; Να υπερασπιστεί ο ΣΥΝ το κοινωνικό μύνημα του Ευαγγελίου αντί να γλείφει τα σκαρπίνια του Βαρθολομαίου και του Ιερώνυμου.
Η Εκκλησία δεν έχει το δικαίωμα να έχει περιουσία. Της το απαγορεύει ο ιδρυτής της: "Μη κτήσασθε χρυσόν, μηδέ άργυρον, μηδέ χαλκόν εις τας ζώνας...".


Ακόμη και οι Ρωμαίοι ορθόδοξοι αυτοκράτορες και οι Σλάβοι τσάροι έλυωναν τις καμπάνες των ναών και δήμευαν το χρυσάφι των Εκκλησιών στις δύσολες στιγμές.


Ο ΣΥΝ είναι ένα βαθιά λαϊκίστικο κόμμα, που όπως δεν βρήκε το θάρρος να χτυπήσει τους Ολυμπιακούς αγώνες, όπως δε βρίσκει το θάρρος να μιλήσει μαχητικά για το αυτοκαταστροφικό αίσχος των υπερεξοπλισμών, όπως δεν βρίσκει το θάρρος να υπερασπιστεί μαχητικά μειονότητες (ομοφυλόφιλους, Θράκη, Σλαβομακεδόνες κλπ), όπως στην αρχή του "Μακεδονικού" έτρεχε ακόμη και στα συλλαλητήρια, όπως χαϊδεύει το συρφετό των Αγανακτισμένων ή τους ΄"επαναστάτες" της Κερατέας έτσι δεν έχει την παραμικρή διάθεση να πολεμήσει τη Μαφία των επισκόπων, ακομη και τώρα που το 85% του λαού επιθυμεί τη φορολόγηση, όπως έδειξαν τα δυο μοναδικά γκάλοπ που έθεσαν το θέμα. Γιατί η υποκρισία του μέσου Νεοέλληνα σταματά εκεί που αρχίζει η τσέπη του.
ΥΓ
Έθεσα το θέμα μόνο από την οικονομική του πτυχή, διότι αν δουμε τα ιστορικά εγκλήματα και τη φοβερή αποβλάκωση και διαφθορά που προκαλεί στο λαό η Εκκλησία, θα έπρεπε να παίρνατε τον Τσίπρα με τις πέτρες.
ΤΕΛΟΣ
Λασκ.

Ανώνυμος είπε...

Χρωστάω μια απάντηση στον Niko_alfa, που με ρώτησε:

@Το μόνο που μπορούμε να ελπίζουμε σε περίπτωση εκλογών είναι μια κυβέρνηση Σαμαρά -ΛΑΟΣ;
...ο προαιώνιος μπαμπούλας της Δεξιάς παλινόρθωσης; Θα μπορούσα να συμφωνήσω πως τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα σε μια σειρά από τομείς αλλά αυτό πρέπει να μας οδηγεί στην απόρριψη ουσιαστικά όλων των άλλων εναλλακτικών προοπτικών;@

Απαντάω:

1.Δεν απόρριψα εναλλακτικές προοπτικές. Απλά δεν φαίνονται στον ορίζοντα τέτοιες.

2.Δεν θα γίνουν χειρότερα σε μια σειρά τομείς. Θα γίνουν χειρότερα παντού.

3. Κανείς δεν επισείει πια τον μπαμπούλα της Δεξιάς. Το ΠΑΣΟΚ έχει εγκαταλείψει αυτή τη στρατηγική προ πολλού. Η Αριστερά δεν έχει ανοίξει κανένα μέτωπο με τη Δεξιά στο όνομα κάποιου φαντασιακού "αντιμνημονιακού μετώπου". Ούτε ακόμη όταν ο κ.Σαμαράς έθεσε ως πρώτο προαπαιτούμενο για κυβέρνηση συνεργασίας την επί τα χείρω τροποποίηση του Νόμου για την ιθαγένεια, δεν δέχθηκε κριτική από πουθενά. Έχει επικρατήσει η εύκολη αρχή που υποστρίζουν και οι φίλοι μας Left πως δεν ανοίγουμε πολλά μέτωπα, κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε, τέτοιες ώρες τέτοια λόγια, να πέσει το ΠΑΣΟΚ και βλέπουμε κλπ.

Να ζητήσει η Αριστερά εκλογές όταν έχει αναπτύξει ένα ενωτικό πολιτικό σχήμα με σοβαρές προτασεις, κάποιο αξιόλογο εργατικό, φοιτητικό-νεολαιϊστικο, κίνημα, κάτι τέλος πάντων, όταν έχει στα χέρια της εναλλακτικές προτάσεις που τις έχει περάσει σε πλατιά τμήματα της κοινής γνώμης και όταν προσδοκά μια ριζική αναδιάταξη προς τα αριστερά του πολιτικού σκηνικού.

Με τη σαβούρα των "Αγανακτισμένων", με κατακερματισμένη όσο ποτέ την Αριστερά χωρίς ούτε τον παραμικρό διάλογο για ενότητα, και με προσδοκώμενο 2-3 βουλευτές παραπάνω-γιατί την ώρα της κάλπης ο δικομματισμός θα συσπειρωθεί περισσότερο-δεν ζητάς εκλογές.
Είναι απόλυτος τυχοδιωκτισμός, σύμφυτος με την αβασταχτη ελαφρότητα αυτού που τις ζητά και με την απουσία κάθε σοβαρής συζήτησης για το "Τι κάνουμε" μετά.

Είναι που είναι ιστορικά διαπιστωμένη η στροφή των λαών προς την Ακροδεξιά σε κρίσιμες στιγμές όταν δεν υπάρχει αριστερό κίνημα, υπάρχει έτοιμη η χειρότερη εθνικιστική εκδοχή της ΝΔ (με τους λοκατζήδες του αρχηγού κρυμένους τώρα λίγο πριν τη θριαμβευτική εμφάνιση), και ο Λεπενίσκος δεξιότερά της που δεν βλέπουν την ώρα να επιπέσουν στο πτωμα της Νότιας Βαϊμάρης, βιαζόμαστε κι από πάνω να τους φέρουμε στα πράγματα και μάλιστα δεν προειδοποιούμε το λαό για το τι σημαίνει αυτό, για το πόσο υποκρίνεται ο "αντιμνημονιακός" Μακεδονομάχος των Μυστικών Κονδυλίων (γι'αυτά δεν λέει κουβέντα ο ΣΥΡΙΖΑ έτσι για να θυμίσει-επίκαιρο είναι τώρα με το ΔΝΤ- τι πολύτιμο χρήμα ξόδεψε κάποτε ο κ.Σαμαράς προς άγνωστους μάλιστα αποδέκτες, να μην ανοίγουμε μέτωπα που θα έλεγαν και οι Left) γιατί έχουμε αποκλειστικό μέτωπο με τις γραφικότητες του πανεύκολου στόχου που λέγεται Πάγκαλος, ζαλισμένος Γιωργάκης και καταρρέον ΠΑΣΟΚ.
Τώρα που το ΠΑΣΟΚ διαλύεται από μόνο του χωρίς να χρειαστεί να φυσήξει ο γίγας Μίκης με τον Μαρκεζίνη υιό και με τον Ζουράρι, να πουλήσουμε φτηνιάρικο τσαμπουκά κάνοντας πως δεν βλέπουμε πως πίσω από την ετοιμοθάνατη Χίμαιρα του ΠΑΣΟΚ έρχεται η Λερναία Ύδρα της Δεξιάς η οποία μέσα στην αναπόφευκτη χρεοκοπία θα εφεύρει χάριν του όχλου και χάριν της παραμονής της στην εξουσία, θεάματα με λίγο άρτο και πολλούς αποδιοπομαπαίους τράγους.
Τους μετανάστες και τους εξωτερικούς εχθρούς που μας απειλούν.
Δεν όφειλε η Αριστερά αντί να εθελοτυφλεί να έχει προειδοποιήσει;
Δεν βαρέθηκε να πιάνεται μόνιμα στον ύπνο;
Μήπως είναι πολύ κατώτερη η ηγεσία της από ότι και ο χειρότερος εφιάλτης μπορεί να μας προμαντέψει;

Λασκ.

nikos__alfa είπε...

Λασκαράτος
Πολύ τηλεγραφικά ,ελπίζω να μου το συγχωρήσεις!

Αριστερά :η αίρουσα τις αμαρτίες του κόσμου;

Για να υπάρξουν εναλλακτικές προοπτικές πρέπει να αγωνιζόμαστε διαρκώς γι αυτές και αυτό αφορά τον κάθε πολίτη και όχι μόνο τις όποιες ηγεσίες ή όχι;
Το ΠΑΣΟΚ σταμάτησε να επισείει τον μπαμπούλα της δεξιάς μόνο εκείνο το διάστημα της αποφράδας Τετάρτης που είχαμε το κακόγουστο θέατρο της παρ ολίγον συγκυβέρνησης ,με τον Αντωνάκη,απεμπολώντας και το τελευταίο όπλο του ,αυτό της αντιδεξιάς ρητορείας, αλλά βλέπω πως το επαναφέρεις στην τάξη με ..επάρκεια!
Οι εκλογές αργά η γρηγορότερα θα γίνουν οπωσδήποτε,(πως αλλιώς;) και αν θα έχουν ως αποτέλεσμα την συγκυβέρνηση ΝΔ-ΛΑΟΣ αυτό είναι ένα μόνο ενδεχόμενο ,πολύ μακρινό κατά την δική μου γνώμη!
Μπορεί κάλλιστα να προκύψει κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού (το πιθανότερο)ή γιατί όχι κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ ή τμήματα αυτού με την ΔΗΜΑΡ ή (και)τον ΣΥΡΙΖΑ κάτι που εγώ δογματικά δεν αποκλείω και θα το θεωρούσα θετικό από την άποψη πως θα υποχρεωνόταν το ΠΑΣΟΚ (με ταυτόχρονη και αναγκαστική αλλαγή εσωτερικών συσχετισμών,εξαρτάται από το αποτέλεσμα)μπροστά στο στην δική του ευθύνη γιαυτό που περιγράφεις ως αποτέλεσμα,(ή μήπως δεν υπάρχει αυτή η ευθύνη και θα φταίει πάλι η αριστερά;) να αλλάξει πολιτική προς την κατεύθυνση της προάσπισης των συμφερόντων των εργαζομένων ,απαραίτητη προυπόθεση νoμίζω για μια τέτοια κυβέρνηση συνασπισμού με την ανανεωτική αριστερά!Και ελπίζω να μην ακούσω κορώνες για ρεφορμισμό ή ακόμη χειρότερα για οπορτουνισμό! Ακόμη και μια μικρή μεταρρύθμιση ,παραμένει μεταρρύθμιση και ανοίγει μονοπάτια για περισσότερες προς όφελος των εργαζομένων!
Τελικά όλα είναι ρευστά και κανείς δεν μπορεί να προδικάζει αποτελέσματα μιας προσφυγής στον λαό επειδή βλέπει αβίαστα το συμπέρασμα πως πρέπει να ανεχθούμε την σημερινή πολιτική γιατί έρχονται χειρότερα ,κάτι που συμπυκνωμένα προκύπτει ως το κύριο διά ταύτα που συμπεραίνω εγώ από τη δική σου τοποθέτηση!
Στο τέλος της γραφής δημοκρατία έχουμε και όταν εφαρμόζεται μια πολιτική που είναι πλήρως απονομιμοποιημένη με όποιους στοιχειώδεις όρους λειτουργίας της (λεφτά υπάρχουν κλπ),τι πιο φυσικό να καλείται η κοινωνία και ο καθένας από μας να πάρει τις ευθύνες του!
Τηλεγραφικά και μινιμαλιστικά επίσης, στην πρώτη μου τοποθέτηση, προδιέγραψα τις
δικές μου προσδοκίες για το πολιτικό αύριο που συνοψίζονται στην αδήριτη ανάγκη να ενισχυθούν οι δυνάμεις που προτεραιότητα τους είναι η υπεράσπιση του κόσμου της εργασίας απέναντι στην λαίλαπα της οργανωμένης επίθεσης του κεφαλαίου και απέκλεισα το σημερινό ενδεχόμενο αλλαγής των ηγεσιών της αριστεράς.Δεν το αποκλείω δογματικά ,άλλωστε εγώ ανένταχτος είμαι και δεν μου πέφτει και λόγος ,άμεσα εννοώ,μα πρέπει κάποιος να με πείσει πως αυτό μπορεί να γίνει και πως εξασφαλίζεις μια καλύτερη ηγεσία μη διαλύοντας τις όποιες δυνατότητες παρέμβασης έχεις σήμερα.Η δική μου προτεραιότητα είναι οι όποιες προοπτικές για θετικές αλλαγές στις πολιτικές που εφαρμόζονται ή θα εφαρμοστούν,προς όφελος των εργαζομένων! Αποδέχομαι την κριτική σου ως εμπεριστατωμένη,διεισδυτική,αναγκαία και συμμερίζομαι τους στόχους που βάζεις σε πολλούς επιμέρους τομείς ,όχι τις προτεραιότητες όμως,αλλά δεν διακρίνω την θέση ,το θεμέλιο ,την συγκεκριμένη πρόταση που θα μας επιτρέψει να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση ή απλά να βελτιώσουμε την κατάσταση,παρά μόνο μια άρνηση για την αριστερά που συμπυκνώνεται στο πρώτο μου ερώτημα παραπάνω !
Για να μη μου πεις ότι σε αδικώ ,που σε καμιά περίπτωση δεν είναι στις προθέσεις μου, θα ήθελα να κάνεις ξεκάθαρο,αν μπορέσεις κάποια στιγμή, ποια είναι η προσδοκία σου σήμερα (γιατί όλη σου η επιχειρηματολογία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο που φοβάσαι ,απλά το μεταθέτει στο κοντινό μέλλον)και αύριο,εκτός από μια καλύτερη αριστερά που είναι το προφανές και πως θα το επιτύχουμε στις δεδομένες συνθήκες!
Γιατί ο χρόνος που κάπως υπονοείς πως μας χρειάζεται δουλεύει σε βάρος μας!

Β.Δ.Καργούδης είπε...

"....επειδή βλέπει(;)
(Στμ: μάλλον "προκύπτει" ή "βγάζει", θέλει να πει)
αβίαστα το συμπέρασμα πως πρέπει να ανεχθούμε την σημερινή πολιτική γιατί έρχονται χειρότερα..."

...Για όλους αυτούς που τα πολιτικά τους συμπεράσματα τα αντλούν από "ποικίλλα διαβάσματα"
(κι αυτά πασαλειμματοειδώς)
κάτι τέτοια εγκληματικά ανεύθυνα τολμούσαν και έλεγαν κι οι ιδεολογικοπολιτικοί τους πρόγονοι, (μεταξύ αυτών και)
οι υπερασπιστές της Αποχής το 46...

Εμπρός λοιπόν στο
(καραδεξιό/ αντιδραστικό)
Άγνωστο,

-σε συνθήκες γενικής υποχώρησης των δυνάμεων της Εργασίας διεθνώς
(και ανάγκης τακτικής συντήρησης δυνάμεων για τα επικείμενα)-

με βάρκα
την εγληματική ανευθυνότητα των Άκαπνων

nikos__alfa είπε...

Καταρχάς Βαγγέλη που θέλεις να παραδίδεις και φιλολογικά μαθήματα (αυτά σε μάραναν τώρα) το "βγάζει"
(κάποιος)θα στεκόταν, αντί για το βλέπει,εκείνο το προκύπτει από που το ανέσυρες;

Για τα υπόλοιπα ,ήδη σου έπλεξα το εγκώμιο για την τυφλή υποστήριξη που παρέχεις στην σημερινή πολιτική που εφόσον προκύπτει από συνθήκες γενικής υποχώρησης των δυνάμεων της εργασίας ,όπως μόνος σου υποστηρίζεις ,αντικειμενικά πια (σύμφωνα μαυτά που λες)ενισχύει και καθορίζεται τις και από αντίπαλες δυνάμεις του κεφαλαίου !Χρειάζεται θάρρος παραδέχομαι, για να τα λέει αυτά κάποιος που υποστηρίζει πως βρίσκεται στην πλευρά των δυνάμεων της εργασίας και γαλουχήθηκε με τις ιδέες της αριστεράς !

Όσο για την επίκληση του καραδεξιού- αντιδραστικού ,δεν είδα τόσο καιρό να μας πεις την γνώμη σου για την παρ ολίγον συγκυβέρνηση με τον Σαμαρά εκτός αν πιστεύεις πως είχε ή έχει προηγηθεί με έξτρα αμονιαζόλ η κατάλληλη απολύμανση!

Την δική μου πρόταση για συνάντηση της ευρύτερης αριστεράς που κομμάτι της ,σίγουρα,βρίσκεται και στο ΠΑΣΟΚ την προσπερνάς σφυρίζοντας αδιάφορα!

Εν τέλει το να μην αναφέρεσαι ευθέως σε μένα ,που διαδικτυακώς είμαστε γνώριμοι και σου έχω εκφράσει την συμπάθεια μου, σε προφυλάσσει ορέ Βάγγο από κάποια υποβάθμιση που το μεγαλείο σου φοβάται πως έρχεται με τον συγχρωτισμό και την επικοινωνία μαζί μου;

Β.Δ. Καργούδης είπε...

Αγαπητέ (και το εννοώ) @Νίκε Άλφα:
α)"...σε προφυλάσσει ορέ Βάγγο από κάποια υποβάθμιση που το μεγαλείο σου φοβάται πως έρχεται με τον συγχρωτισμό και την επικοινωνία μαζί μου;..."
Δε θάμαστε καλά..

Αφού (λες & σε πιστεύω ότι) με ξέρεις κάπως, θα καταλαβαίνεις ότι στο διαρκές διαδικτυακό μαλιοτραβηχτό στο οποίο από 2ετίας έχω μπλέξει, το τελευταίο που είχα νταλγκά να "υπερασπίσω" είναι
το
(άλλωστε ανύπαρκτο, ιδίως με τον τρόπο που το εννοείς)
"μεγαλείο" μου...
Δε θάμαστε καλά(δις)

β)Αν είδες τη χθεσινή πρωινή (ομολογώ εφιαλτική)
εμφάνιση του Τσίπρα (σου) με τον Αυτιά (όλων των...Ελλήνων),
θα σου έχουν λυθεί ΟΛΕΣ μα ΟΛΕΣ (επιμένω)
οι απορίες ή τα σκοτεινά σημεία για το "Πού -στ αλήθεια- το πάει" ο Αλέξης.
Αλλωστε -μεταξύ μας- πρέπει να παραδεχτούμε ότι πέραν αυτών των όντως αξιοθρήνητων που κάνει, δεν του έχουν απομείνει και άλλες τακτικές επιλογές.
Φρόντισε -εδώ που τα λέμε- ο θυμωμένος μπαμπάς να του αποκόψει ΚΑΘΕ ΑΛΛΗ εναλλακτική.
Καλά,
-θα πει κανείς και θάχει και βουνό το δίκιο-
αλλά οι (όποιοι) άλλοι, που στ αλήθεια θίγονται απ την κατάντια αυτή τί φταίνε;

γ) Αν δεν την είδες
(εννοώ την οπτική απεικόνιση-κατάντια της αγαστότατης συνύπαρξης "εν (πολιτικώ)ταυτώ" Τσίπρα - Αυτιά),
πάντα στη διάθεσή σου να σου εξασφαλίσω το
(άλλωστε μνημειακό πλέον) οπτικοακουστικό υλικό...

Β.Δ. Καργούδης είπε...

YΓ: (για τον Νίκο-Άλφα πάλι)
Θάχες δίκιο να με πετροβολάς για τη Συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-Σαμαρά.
Μόνο που ΑΝ γίνονταν, εγώ τουλάχιστο ΔΕΝ ΘΑΜΟΥΝ ΕΚΕΙ...
Οπότε, πάλι τζάμπα οι...πέτρες

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Niko_Alfa,
με ρωτάς με το δίκιο σου:
@ποια είναι η προσδοκία σου σήμερα (γιατί όλη σου η επιχειρηματολογία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο που φοβάσαι ,απλά το μεταθέτει στο κοντινό μέλλον)@

Λοιπόν σου απαντώ ευθέως.
Η ελληνική κοινωνία είναι πολύ νοσηρή. Η Αριστερά, το σκεπτόμενο τμήμα της, το ξέρει, αλλά δεν έχει τη δύναμη να το πει δημόσια.
Καμία λύση δεν υπάρχει στον ορίζοντα, άμεση λύση.
Πληρώνουμε τις αμαρτίες-συλλογικές κατά κανόνα, εννοώ με ευθύνη του 90% των πολιτών μοιρασμένη κατά το βαθμό ευθύνης του καθενός-μιας 40ετίας χωρίς να ακουγεται μια φωνή που να λέει πως φταίξαμε σε αυτό και σε εκείνο, δεν φταίει μόνο το Κεφάλαιο, ούτε ο ΣΕΒ ούτε η Δύση ή γενικά οι ξένοι, ούτε "οι πολιτικοί", ούτε οι Εβραίοι κλπ κλπ.

Η κρίση είναι κρίση της Δύσης αλλά η Ελλάδα ήταν ο πιο δεφθαρμένος κρίκος, η θρυαλλίδα που πυροδότησε την κατρακύλα.
Μαγικές και εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Λοιπόν αυτό που πρέπει να γίνει από πλευράς Αριστεράς, αλλά δεν θα γίνει, είναι η συγκρότηση μιας συμμαχίας από τον ΣΥΝ, τη Δημ.Αρ. τους Οικολόγους και κάποια πρόσωπα από το ΠΑΣΟΚ (όχι Μητρόπουλοι, Δημαράδες, Οικονόμου κλπ), με ένα σαφές, σοβαρό, μελετημένο μεταρρυθμιστικό προοδευτικό προγραμμα με ξεκάθαρα αντιεθνικιστική, αντιρατσιστική και φιλοευρωπαϊκή χροιά, γιατί παρά το κατάντημα της Ευρώπης σήμερα, το φως έρχεται ακόμη από την Εσπερία. Ένας τέτοιος πόλος ορθολογισμού, εντιμότητας, θάρρους θα μπορούσε να συσπειρώσει ένα γερό 10% σαν μαγιά για κατι καλύτερο αύριο, για μια αφύπνιση των πολιτών.
Τώρα όμως ο ΣΥΝ εξευτελίζεται συνεχώς, φτάνει να ζητά συμμαχία με ότι χειρότερο παρήγαγε το ΠΑΣΟΚ (Δημαρά κλπ) και γίνεται όλο και πιο λαϊκίστικος, ανεύθυνος απολίτικος και δεξιός, στη βάση ενός κούφιου αντιμνημονιακού λόγου.

Χαριεντισμοί Τσίπρα με Αυτιά:
http://www.youtube.com/watch?v=t8bt9c6Awhg

με Παπαγιάννη
http://www.youtube.com/watch?v=yUxdmJ01UTw

με Τερέντιο Κουϊκ
http://www.youtube.com/watch?v=84Pt-few2i0


Ποτέ η Αριστερά δεν είχε πέσει τόσο χαμηλά.
Λ.

nikos__alfa είπε...

Αγαπητέ Βαγγέλη ,ότι δεν είμαστε καλά δεν χρειάζεται να αγωνίζεσαι για να με πείσεις!Φρόντισαν διακαώς γιαυτό ο Κωστάκης και ο Γιωργάκης σου!
Ούτε χρειάζεται να κοπιάσεις παραπάνω για τα "προσωπικά" μας γιατί δεν δυσκολεύομαι καθόλου να σε πιστέψω,άλλωστε ένας από τους λόγους που σε συμπαθώ ,άσχετα αν δεν εγκρίνω τις παραφορές σου,είναι γιατί με σένα είναι ξεκάθαρο πάντα που βρίσκεσαι και με ποιους είσαι απέναντι κι ας περιλαμβάνομαι κι εγώ στους τελευταίους!
Ξέρεις πως δεν υπάρχει θέμα Τσίπρα "μου" οπότε η αναγνωριστική βολή πήγε στον βρόντο!Αλλά δεν μπορώ να μη πω πως βλέποντας όλον αυτόν τον ορυμαγδό πολεμικής για ΣΥΡΙΖΑ από τον Πάγκαλο, την Όλγα ,τον Γιάννη ,τον Μπάμπη και τα υπόλοιπα μέσα των εθνικών εργολάβων και πατριωτών εφοπλιστών αρχίζει να μεγαλώνει η συμπάθεια μου για τον χώρο!

Τώρα για το ΥΓ ,που σου έβγαλα με το τσιγκέλι,:),(αστειεύομαι προφανώς)θα πιω μια ...γρανίτα στην υγειά σου γιατί δεν θα ...αργήσει η στιγμή που θα βρεθούμε στην ίδια όχθη!;-)
Νάσαι καλά ,ορέ Βάγγο!

nikos__alfa είπε...

Αγαπητέ Λασκαράτε αυτό το συναίσθημα που καταλαβαίνω ότι νιώθεις (να σου γυρίζουν δλδ τα έντερα) όταν βλέπεις τον Αυτιά και όλους τους άλλους εργολάβους της "ενημέρωσης", σε βεβαιώνω πως μου είναι οικείο και ευτυχώς γίνεται οικείο σε όλο και περισσότερο κόσμο!Αναρωτιέμαι όμως, πρέπει να το χρεώσουμε αυτό στον Τσίπρα ή στον Κουβέλη ή σε όποιον άλλο αρχηγό μικρού κόμματος που αναγκαστικά θα περάσει από αυτόν τον δρόμο για να διαδώσει το όποιο μήνυμα του;Δεν είναι άδικο αυτό;
Προσωπικά πολύ θα μου άρεσε όλοι αυτοί να ρίξουν ένα ξεγυρισμένο χέσιμο στα κανάλια των νταβαντζήδων ,αλλά αντιλαμβάνομαι την δυσκολία που έχουν,άλλωστε μέχρι τώρα είχαν συμβιβαστεί με τους ρόλους που τους έδινε το σύστημα και κάτω από την πίεση που δημιουργούν τα φαινόμενα που ανέφερε ο Κώστας Κ., αρχίζουν να προσπαθούν να ανταποκριθούν πιο ριζοσπαστικά στις ανάγκες των καιρών!
Για το ζήτημα της ευθύνης που απλόχερα μοιράζεις σε όλους σχεδόν ισότιμα θα διαφωνήσουμε περισσότερο βέβαια, γιατί μια τέτοια αντιμετώπιση εξομοιώνει τα θύματα με τους θύτες τους και αν και συμφωνώ με την διαπίστωση για την νοσηρότητα της κοινωνίας μας ,που πίστεψε με πολλές φορές με απογοήτευσε μέχρι σήμερα,δεν με εμποδίζει να σκεφτώ πως αυτή η νοσηρότητα αποβαίνει τελικά σε βάρος των νοσούντων και σε όφελος των κρατούντων!
Έγραψα ένα ποιηματάκι ,μου επιτρέπεις να το επικαλεστώ,στο προηγούμενο ποστ για την πλατεία όπου κάπου λέω:

είναι πολύ πιο εύκολο
σαν ενοχές μοιράζεις
αγράμματους και τους φτωχούς
να τους κατασπαράζεις

Δυστυχώς δεν είναι σχήμα λόγου αλλά μια πραγματικότητα, γιατί αν υπολογίσουμε πως το 25% της Ελληνικής κοινωνίας είναι ηλικιωμένοι(άνω των 60)που έχουν γνώσεις δημοτικού σχολείου ή ούτε καν αυτές και το υπόλοιπο 25% με δυσκολία έχει βγάλει το γυμνάσιο ή έχουν ως φτωχοί, μοναδική ψυχαγωγία και πηγή ενημέρωσης την τηλεόραση, ποιες ευθύνες μπορούμε να τους καταλογίσουμε άραγε;

Μήπως η θρυαλλίδα ήταν η Λήμαν Μπράδερς και όχι εμείς που βέβαια έχουμε τα γνωστά χάλια μας;

Για την συμμαχία που αναφέρεις (συντομεύω όσο μπορώ γιατί σε κούρασα) εδώ και πολύ καιρό την έχουμε προσδιορίσει και εγώ και οι Λέφτηδες σαν τον καθοριστικό στόχο που όλο μας ξεφεύγει και χαίρομαι ιδιαίτερα που συμφωνούμε σχεδόν απόλυτα!Για το πρόγραμμα και τις λεπτομέρειες του δεν το θεωρώ απαραίτητο στην βάση που εξήγησα παραπάνω ,φτάνουν οι αδρές βασικές γραμμές και επιτέλους η γνώση ποιους εκπροσωπούν η ΝΔ ,το σημερινό ΠΑΣΟΚ και οι υπόλοιποι!

Και αν αυτοί δεν έχουν την δύναμη και το μυαλό να την υλοποιήσουν ,θα τους υποχρεώσουμε φέρνοντας τους μπρος στις ευθύνες τους ...ενισχύοντας τους στις εκλογές και αλλού σε τέτοιο σημείο που αφού δεν θα είναι δυνατή η αυτοδυναμία ή ακόμη καλύτερα ο συνασπισμός ΝΔ ΛΑΟΣ ή ο Συνασπισμός ΠΑΣΟΚ-Ντόρας-ΛΑΟΣ ,θα τους υποχρεώσουμε σε μια ευρύτερη συνεργασία με τις δυνάμεις της Αριστεράς ,το ΠΑΣΟΚ εννοώ ή Πασοκογενείς,γιατί δεν θα μπορούν να αντέξουν το μεγάλο συνασπισμό!
Αν όχι ο καθείς θα αναλάβει τις ευθύνες του!
Η ενίσχυση της Αριστεράς και των οικολόγων αδιακρίτως,ο καθένας με τις προτιμήσεις του,ανοίγει καινούργιους δρόμους και αυτό πρέπει να το έχουμε στο μυαλό μας και να φερόμαστε ανάλογα! ;-)

Και για να ευθυμήσουμε και λίγο εν μέσω καύσωνα:
Λοιπόν,πως ..σε φαίνεται το σχέδιο;
:) :) :)
Με φιλικούς χαιρετισμούς

Ανώνυμος είπε...

Νiko_Alfa,
παρέλειψα να σου εξηγήσω πως η κυβέρνηση ΝΔ-Λάος είναι τόσο βέβαιη όσο βέβαιο είναι πως δεν μοίρασα ισόποσα ευθύνες, είπα στο βαθμό που αναλογεί στον καθένα και ασφαλώς δεν ζητώ απολογία από την αγράμματη αγρότισσα για την ψήφο της, ζωτώ όμως ευθύνες από το παλιόπαιδο των 24 ετών που πάει για μπάνιο ή ψηφίζει το κόμμα του μπαμπά.
Λοιπόν επειδή πρώτο κόμμα θα είναι ασυζητητί το κόμμα του Μακεδονομάχου, ο εκλογικός νόμος του δίνει ένα πριμ 50 εδρών που καθιστά αδύνατο οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα ΠΑΣΟΚ με οποιονδήποτε ή οποιουσδήποτε άλλους. Μάλιστα το δεύτερο κόμμα λεηλατείται τόσο πολύ στις έδρες του που το μονο που μπορεί να κάνει είναι να οδύρεται.
Κατά τα λοιπά χαίρομαι που συμφωνούμε σε κάποια ουσιώδη.
Λ.

nikos__alfa είπε...

Αγαπητέ Λασκαράτε δεν είμαι καθόλου σίγουρος πως η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα ,αλλά ακόμη και αν είναι θα πρέπει να πιάσει ποσοστό 35% και το ΛΑΟΣ πάνω από το 5% για να ισχύσει το σενάριο σου με μια άκρως επισφαλή πλειοψηφία των 151 βουλευτών!Με δεδομένο πως ενίσχυση του ενός εκ των δύο σημαίνει αποδυνάμωση του άλλου ως όμορα κόμματα και πως πιθανόν να έχουμε 7Κομματική βουλή που ψαλιδίζει ακόμη περισσότερο τις έδρες του πρώτου στην Α κατανομή θεωρώ πολύ δύσκολο α)να πάρει το πρώτο κόμμα 35%,θα είναι έκπληξη πρώτου μεγέθους και β) να σταθεί μια τέτοια λυκοσυμμαχία με αυτά τα προβλήματα που υπάρχουν στην χώρα με τέτοια πλειοψηφία πάνω από ένα μήνα!Το σύστημα μπορεί να κερδίσει χρόνο μόνο με μια κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού και αυτός είναι ο στόχος!
Εκείνο που θεωρώ κομβικό σημείο για τα αποτελέσματα των εκλογών,όποτε και αν γίνουν και από την μεριά της αριστεράς ιδιαίτερα είναι το εξής:
Η αριστερά δλδ ΔΗΜΑΡ , ΣΥΡΙΖΑ και ΟΠ ,γιατί το ΚΚΕ δεν θα μπεί σε τέτοιες λογικές, να μην αποκλείσει σε καμιά περίπτωση συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, στην λογική του "μιάσματος",το οποίο βέβαια δεν θα αποκλείσει τέτοιο ενδεχόμενο, προβάλλοντας όμως συνεργασία με ΔΗΜΑΡ και Ντόρα περισσότερο,αλλά να αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασίας ΑΝ επιτευχθεί προγραμματική σύγκλιση με κάποιες μίνιμουμ συγκεκριμένες προτεραιότητες πολιτικών μεταρρυθμίσεων και μέτρων υπέρ των εργαζομένων μετεκλογικά.Μια τέτοια στάση ανάληψης κυβερνητικής ευθύνης και ρεαλισμού θα ανέτρεπε θεαματικά το σημερινό πολιτικό σκηνικό και θα τίναζε όλα τα σημερινά σενάρια και το προβάδισμα της δεξιάς στον αέρα! Μπροστά σε εκλογές πάντα υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ρευστότητας και κάθε πρόβλεψη βέβαια είναι παρακινδυνευμένη ιδίως σε μια τέτοια κατάσταση σαν τη σημερινή ,αλλά πάντα υπάρχει η δυνατότητα ανατροπής αν εφαρμοστούν σωστές τακτικές!Αν παρελπίδα επαληθευθείς τότε συμφωνώ πως η πρόταση σου (μας) για την συμμαχία ,που βέβαια εγώ εκτιμώ να έχει αφετηρία πάνω από 15%,δημιουργεί μια καλή προοπτική για το μέλλον!

Β.Δ. Καργούδης είπε...

@Νίκε-Άλφα:
Λες
(αστειευόμενος προφανώς αν κρίνω από τα...συμφραζόμενα σχολίων & τοποθετήσεών σου)
ότι μπορεί και να μην
"..αργήσουμε να βρεθούμε στην ίδια πλευρά"(!)

Άμποτε σου αντιτείνω,
μάλλον γιατί ΕΓΩ συμβαίνει να ΜΗΝ έχω τελείως απαλλοτριώσει εντός μου τις πολιτικές υποθήκες της Ελληγνικής Αριστεράς, τις ελάχιστες φορές που αφέθηκε
(κυρίως από τους εντός της Δαίμονες)
να βαδίσει σε συνάντηση της Μοίρας της, στο όνομα και για τα δίκια των Πολλών & των Αδύναμων, με σοβαρότητα, ευθύνη και πολιτική επάρκεια...

Ίχνη μάλιστα & σπαράγματα λαμπρά όλων αυτών των
(δυστυχώς)
λησμονημένων

(που στη λησμονιά αυτή, την έντεχνα επιβεβλημένη, λυπάμαι, αλλά έχετε εγκληματικά συνεργήσει κι εσύ και όσοι συμφωνούν με απόψεις σαν και τις δικές σου)

πρέπει να πω ότι με πολύ-πολύ ευχάριστη έκπληξη, τα βρίσκω στην πρόταση του @Λασκαράτου
(με τον οποίο όχι λίγες φορές γίναμε..μπίλιες)
που σου αντιλέγει για το ΠΩΣ προχωρούν οι σοβαρές πολιτικές συμμαχίες "με όραμα και λογισμό":

"...Λοιπόν αυτό που πρέπει να γίνει από πλευράς Αριστεράς, αλλά δεν θα γίνει, είναι η συγκρότηση μιας συμμαχίας από τον ΣΥΝ, τη Δημ.Αρ. τους Οικολόγους και κάποια πρόσωπα

(ΣτΜ: αν στη θέση του "πρόσωπα από το ΠΑΣΟΚ", έλεγε μάλιστα "δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ", θα μπορούσα ίσως και να το ΠΡΟΣΥΠΟΓΡΑΦΩ)

από το ΠΑΣΟΚ
(όχι Μητρόπουλοι, Δημαράδες, Οικονόμου κλπ),
με ένα σαφές, σοβαρό, μελετημένο μεταρρυθμιστικό προοδευτικό προγραμμα με ξεκάθαρα αντιεθνικιστική, αντιρατσιστική και φιλοευρωπαϊκή χροιά, γιατί παρά το κατάντημα της Ευρώπης σήμερα, το φως έρχεται ακόμη από την Εσπερία...."

ΣΟΦΟΝ ΤΟ ΣΑΦΕΣ, καλέ μου
@Νίκε-Άλφα, και άσε τα αλαζονικά μειράκια-πολιτικά περοτρίμματα-ΤιΒι σταρς, να πάνε να (πολιτικά πάντα) κουρεύονται...

nikos__alfa είπε...

Βρε Βαγγέλη
ξέρω πως πιέζεσαι πάντα χρονικά ,αλλά διάβαζε με πιο ..προσεκτικά!Το αστείο ήταν στο "τσιγκέλι" και όχι στο αν θα βρεθούμε στην ίδια όχθη που είπα εντελώς σοβαρά μετά από την ..βαρυσήμαντη δήλωση σου !

Τώρα για την πρόταση Λασκαράτου αφού έχω συμφωνήσει ήδη ,όχι όμως σαν την μόνη δυνατότητα (ανέπτυξα την δική μου που σε βάζει κιεσένα μέσα)και υπό μικρές αιρέσεις που δεν είναι της στιγμής ,γιατί παραβιάζεις ανοικτές θύρες; :)

Τώρα ποιες δυνάμεις από το ΠΑΣΟΚ και αυτό σηκώνει συζήτηση, κιεγώ το προχώρησα ακόμη περισσότερο και με το όλον ΠΑΣΟΚ,αν υπάρχει πια τέτοιο πράγμα, φτάνει να ανατραπεί η σημερινή ηγεσία και να ακυρωθεί η νεοφιλελεύθερη πολιτική του!
Για τα άλλα εγκληματικά που έχω κάνει, για να λησμονηθούν οι καλές μέρες της αριστεράς κάνεις βέβαια μεγάλο λάθος ,(πως τα στρώνεις αυτά τα σενάρια αδερφέ μου!!!)γιατί ποτέ δεν σταμάτησα να αγωνίζομαι για τους πολλούς και αδύναμους και για το δημόσιο συμφέρον, μη υποκύπτοντας μέχρι σήμερα στην γοητεία του ιδιωτικού, με μεγάλο προσωπικό κόστος,αλίμονο δεν γίνεται αλλιώς και ποτέ δεν είχα οργανική σχέση με αριστερά κόμματα αντίθετα ανδρώθηκα με την 3η του Σεπτέμβρη, αφού είχα γαλουχηθεί με τις ιδέες και τον ουμανισμό της αριστεράς και η διαδρομή μου (πάρε ένα τιπ );-) είναι ακριβώς διαμετρικά ...αντίθετη με την δική σου !Αλλά αυτά δεν ενδιαφέρουν κανέναν νομίζω!Εκείνο που ενδιαφέρει είναι πως και με ποιους θα βγούμε μέσα από τις συμπληγάδες που μας συνθλίβουν με όλη την γρανιτένια σκληρότητα του ύστερου καπιταλισμού!

Κώστας.Κ είπε...

Νομίζω πως το βασικό σήμερα δεν είναι η έκβαση των επόμενων εκλογών, αλλά η αναζήτηση των κοινών αιτημάτων, διεκδικήσεων και πολιτικών που θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο στους εργαζόμενους να αντιμετωπίσουν στην πράξη την νεοφιλελεύθερη επίθεση ενάντια στο βιοτικό τους επίπεδο.
Ενιαιομετωπικά σχήματα δράσης ανάμεσα σε σοσιαλιστικές και κομμουνιστικές δυνάμεις είναι η καλύτερη προετοιμασία για ένα εναλλακτικό πρόγραμμα σοσιαλιστικής αλλαγής και τη σφυρηλάτηση ενός νέου εργατικού κόμματος ή συνασπισμού αριστερών δυνάμεων ικανών να ενώσουν το κίνημα και να ανατρέψουν το εκλογικό σκηνικό.
Αλλά αυτό απαιτεί πολλές πρωτοβουλίες, καθημερινούς αγώνες, υπέρβαση των κομματικών συνόρων και ιδεολογικών προκαταλήψεων, καθώς επίσης έναν αποφασισμένο κύκλο ανθρώπων ικανών να ηγηθούν παρόμοιων πρωτοβουλιών.
Υπό μία έννοια η διαδικασία αυτή έχει ξεκινήσει. Αν και μάλλον διαφορετικά την αντιλαμβάνονται οι σημερινές ηγεσίες και διαφορετικά θα έπρεπε να προωθείται από την οργανωμένη βάση της ευρύτερης αριστεράς.
Προγραμματικές συγκλίσεις με συσκέψεις γύρω από στρογγυλά τραπέζια χωρίς κοινούς αγώνες πάνω σε συγκεκριμένα αιτήματα και στόχους δεν νομίζω πως διευκολύνουν την ενότητα του κινήματος.
Easy come, easy go...

Ανώνυμος είπε...

Kέντησες Λασκαράτε κέντησες.
Υπογράφω και υπερθεματίζω σε κάθε σου φράση.
Κλεομένης.