Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Γιατί τα διασταυρούμενα πυρά εναντίον τού ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τόσο ‘‘φονικά’’ όσο δείχνουν



Είναι αρκετοί από τους ψηφοφόρους τού ΣΥΡΙΖΑ που, καθώς βλέπουν τις βολές εναντίον του να εξαπολύονται πανταχόθεν και κατά ριπάς πλέον, όσο πλησιάζουμε την ημέρα τών εκλογών, αποκαρδιώνονται. «Πόσο θ’ αντέξει ο κόσμος την προπαγάνδα τής Δεξιάς ή την ισοπεδωτική κριτική εξ αριστερών;». Η απογοήτευσή τους δεν είναι αβάσιμη, ούτε, πολύ περισσότερο, καθ’ ολοκληρία προϊόν τής αριστερής ηττοπάθειας. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται όντως κάτω από διασταυρούμενα πυρά. Και μάλιστα διασταυρούμενα πολλαπλώς. Σε πρώτο βαθμό εκδηλώνονται τα διασταυρούμενα πυρά που προέρχονται από τους πόλους οι οποίοι σχηματίζουν τη βασικό διχοτομικό σχήμα Αριστερά/Δεξιά. Σε δεύτερο, έχουμε τις διασταυρώσεις που παρατηρούνται  στο εσωτερικό του κάθε πόλου ξεχωριστά. Ας πούμε: Είναι δεξιό βέλος το επιχείρημα «ο ΣΥΡΙΖΑ μας οδηγεί στη δραχμή» που ακούγεται τόσο από τη Νέα Δημοκρατία όσο και από το ΠΑΣΟΚ. Είναι όμως αριστερόμορφο το ρητορικό ερώτημα που διατυπώνεται επίσης από τον τέως δικομματισμό: «Ο ΣΥΡΙΖΑ αντισυστημικό κόμμα; Μα για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου δεν μιλάει κι αυτός όπως εμείς;».[1]

Νομίζουμε ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο τα βλέπουν οι απαισιόδοξοι της υπόθεσης. Μία τέτοια ανάγνωση της κατάστασης παραβλέπει κάτι βασικό: Την αλληλοεξουδετέρωση τέτοιου τύπου επιχειρημάτων. Το επιχείρημα «ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει δραχμή» δεν ξεφουσκώνει από το επιχείρημα «κι ο ΣΥΡΙΖΑ επαναδιαπραγμάτευση θέλει» —και αντιστρόφως;

Το ίδιο αποτέλεσμα έχουμε κι αν εξετάσουμε την κριτική που γίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ από τη μεριά τής Αριστεράς. Η σφοδρή πολεμική που ασκείται από το ΚΚΕ και, δευτερευόντως, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ εξουδετερώνεται σε σημαντικό βαθμό από την κριτική τής ΔΗΜΑΡ για τον «επικίνδυνο αριστερό τυχοδιωκτισμό τού ΣΥΡΙΖΑ».[2] Κι όταν δεν είναι αρκετό αυτό έρχεται η κριτική τής Δεξιάς για να βοηθήσει. Όπως έγινε με τα αποσπάσματα από το λόγο και τη συνέντευξη του Σλαβόι Ζίζεκ που ανέδειξε η ΝΔ το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε για να αποδείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ τής επαναστατικής βίας. Δεν ξέρουμε πόσοι ‘‘νοικοκυραίοι’’ τρόμαξαν από τα λόγια τού Ζίζεκ. Υποθέτουμε, κάποιοι ναι, θα τρόμαξαν. Από την άλλη όμως, είμαστε σίγουροι ότι κάμποσοι από τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ αριστερούς θα σκέφτηκαν πως ένα κόμμα που ‘‘συνομιλεί’ με τον Σλοβένο φιλόσοφο και διατηρεί επαφή με τις ιδέες του και τη σκέψη του δεν γίνεται να είναι και ακριβώς «δεκανίκι τού καπιταλισμού», για να τα λέμε όλα…[3]

Το αν θα κλείσουν τα βιβλία με κέρδος ή ζημιά, θα το ξέρουμε την Κυριακή που μας έρχεται.


[1] Φυσικά, για να διατηρήσει την αριστερή του επίφαση ένα τέτοιο ‘‘ερώτημα’’, χρειάζεται να παραγνωρίσει κανείς την υποκρισία που κρύβει, πράγμα που με τη σειρά του σημαίνει ότι θα το εξετάσει επιφανειακά και επιπόλαια. Τέτοιες ώρες τέτοια λόγια. Ο πολύς κόσμος πνιγμένος από τα αδιέξοδα προβλήματά του δεν έχει κέφι ή καιρό για εμβαθύνσεις. Εκεί πατάνε όσοι προσπαθούν να δημιουργήσουν τις δυσμενείς εντυπώσεις για τον ‘‘ψευτοπαλικαρισμό’’ τού ΣΥΡΙΖΑ.

[2] Να, για άλλη μια φορά: ουδέν κακόν αμιγές καλού. Το αρνητικό γεγονός πως για τον πολύ κόσμο η ΔΗΜΑΡ θεωρείται κομμάτι τής Αριστεράς, επιτρέπει στον ΣΥΡΙΖΑ να αποφεύγει τα πυρά τού ΚΚΕ!

[3] Το Σαββατοκύριακο, αλλά και η σημερινή μέρα, είχε και αρκετό …Ιφικράτη Αμυρά. Δεν θα ασχοληθούμε με ένα εκτροχιασμένο τρένο βέβαια. Δεν γίνεται όμως και να μη σημειώσουμε την παροιμιώδη επιπολαιότητα του ΣΥΡΙΖΑ στη συγκεκριμένη περίπτωση. Ο άνθρωπος έκανε μπαμ! —και δεν εννοούμε βέβαια τα …εκρηκτικά για το …αντάρτικο πόλεων!


Η εικόνα είναι από το pixmule.com

11 σχόλια:

Μάρκομ Ξ είπε...

Δεν ξέρω κατά πόσο λειτουργεί αυτό που λέτε λέφτηδες περί αλληλοεξουδετέρωσης, μιας και κάθε τακτική αποδόμησης απευθύνεται σε διαφορετικό κοινό.
Όπως και να χει, ευτυχώς υπάρχουν κάποιοι που απαντούν με επάρκεια, κυρίως στα εξ αριστερών χτυπήματα:

(Λαπαβίτσας, για μια γόνιμη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ)
http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=8221:lapavitsas-ekloges-syriza&catid=72:dr-ekdilosis&Itemid=279

(καταπέλτης απέναντι στα ψευδοεπαναστατικά, "καθαρούτσικα" επιχειρήματα των αναχωρητών)
http://avantgarde2009.wordpress.com/2012/06/03/%CE%B1%CE%BA%CF%81%CE%B9%CE%B2%CE%BF%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CF%80%CE%B9%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%86%CE%B8%CE%B7%CE%BD%CE%BF%CE%B9-%CF%83%CF%84-%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CF%85/

(περιεκτική κριτική με δόση χιούμορ από ένα blog που μόνο ρεφορμιστικό δεν το λες)
http://opsifanis.wordpress.com/2012/06/10/to-kke-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CF%80%CE%B9%CF%81%CE%BF%CE%B3%CE%B1/

(περιεκτική -αν και με βαρείς χαρακτηρισμούς- αποκάλυψη της παραδοξολογίας του Περισσού)
http://giatinkinonikiaristera.blogspot.gr/2012/04/blog-post_30.html

Όσο για τα εκ δεξιών πυρά, είναι πλέον τόσο γελοία και συκοφαντικά που αν συνεχίζουν να πείθουν κάποιους, ε, τότε, δεν νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε και πολλά. Φυσικά, δεν παραγνωρίζω μια μερίδα νοικοκυραίων που τσιμπάνε ακόμα στο δίλημμα ευρώ - δραχμή. Σεβαστοί οι -αβάσιμοι κατ' εμέ- φόβοι τους. Δεν χρειάζεται όμως ο ΣΥΡΙΖΑ να αναλωθεί πως θα τους πείσει, γιατί έτσι θα χάσει τον μεγάλο στόχο που είναι οι εξαθλιωμένες μάζες που είναι και περισσότερες και πιθανότερο να σταθούν πλάι του στην τιτάνια προσπάθεια πριν και μετά τις εκλογές.

συντροφικά,
Μάρκομ Ξ

Υ.Γ. Συμπαθάτε με για τα λινκς, αλλά η τεκμηρίωση είναι απαραίτητη στις μέρες μας...

ένας αναγνώστης είπε...

Σωστή ανάρτηση νομίζω. Γράφω όμως γιά να σας επισημάνω ότι σε περίπτωση που δεν παρακολουθείτε πιά, η αγαπημένη σας Λίτσα Ζερβού, η λινάτσα ντε, αφού έχει διαπράξει πρόσφατα έν ακάρο ακόμα φασιστοασχήμιες (ουδεμια έκπληξη) κατέβηκε με το Τζήμερο. Δεν ξέρω αν κατεβαίνει και με το νέο σχήμα με Μάνο.
Έτσι γιά να γελάσουμε πικρά με τα τσόλια της "δημόσιας" ζωής.

Κωστής Παπαιωάννου είπε...

Το αν θα κλείσουν τα βιβλία με κέρδος ή ζημιά (για την κοινωνία βεβαίως) θα το ξέρουμε αρκετά μετά τις εκλογές όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα και ανεξάρτητα από το αν θα είναι κυβέρνηση ή αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ. Με βάση την επίδραση της μεγάλης αλλαγής στην κοινωνική συνείδηση που επιφέρει η αντικατάσταση του δικομματισμού με τον διμετωπισμό.

Όσο για την ενδιαφέρουσα σκέψη σας για την επίδραση των διασταυρούμενων πυρών ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ ανάγεται στο εξής απλό .. από το "μαύρο μέτωπο" τον κατηγορούν για "κόκκινο" διεκδικώντας την κυβερνητική εξουσία. Από το "κόκκινο μέτωπο" τον κατηγορούν για "μαύρο" διεκδικώντας την ηγεμονία στο "κόκκινο μέτωπο".

Κατά την γνώμη μου υπάρχει δύο σίγουρα δεδομένα:

Α) Ότι ο κόσμος στην τεράστια πλειοψηφία του "θέλει" την κοινωνική αλλαγή που έτσι κι αλλιώς συμβαίνει αλλά φοβάται κιόλας το μπάχαλο που προφανώς θα την συνοδεύσει.

Β) Ότι ο διμετωπισμός είναι μια παγίδα που την έχουν στήσει όλοι μαζί οι επιτελείς και οι άνθρωποι που ακόμα βαυκαλίζονται για την πολιτική αξία των επιτελείων.

Δια ταύτα:

Το ζήτημα είναι πότε ο κόσμος θα καταλάβει ότι η αλλαγή είναι αναπόφευκτη και το μόνο που δεν είναι αναπόφευκτο είναι η καταστροφή που σε ένα βαθμό θα την συνοδεύσει.

Κωστής Παπαιωάννου είπε...

by the way,

Ρίξτε μια ματιά στην νέα "ανάρτησή" μου, για την τηλεμαχία μεταξύ Κασιδιάρη και Κανέλλη / Δούρου ...

Ενη είπε...

Αριστερά Φιλαράκια, γεια σας,

Λετε στο κειμενο σας

"Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται όντως κάτω από διασταυρούμενα πυρά"

Δηλαδή και απο Αριστερά και απο Δεξια.

Ομως αν αναλογιστει κανείς που οφείλεται αυτό το γεγονός και μια πολιτικη δύναμη "βάλλεται"

απο δυο αντιθετους πόλους;

Μήπως εν τέλει, μια πορεία σε "θολά νερά", ειναι η αιτία και γινεται "θυμα" επιθέσεων και απο δω και απο κει;'

Γιατί μια πορεία σαφώς προσδιορισμένη και ιδεολογικά και πολιτικά (ας πουμε αριστερής κατευθυνσης) θα ηταν δυνατό

να τυγχάνει επίθεσης και απο την Αριστερά;(και μάλιστα οχι μονο απο μια πολιτικη δύναμη, το ΚΚΕ αλλα και την ΑΝΤΑΡΣΎΑ και ισως και απο κάποιες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ που δεν βλέπουν και πολύ πολύ τη δημοσιότητα;

Δεν δημιουργουνται ευλογα ερωτηματικά;

Αν πάλι η πορεία ηταν μια καθαρως "φιλελευθερης
πολιτικης"

οι αντίπαλοι θα επιχειρηματολογουσαν για το αντίθετο, οτι δεν εκπροσωπουν τον φιλελεθερο χώρο και θα επιτίθεντο...... στις διακηρυξεις του.

Ομως συμβαινει αυτό που τονίσατε, οι επιθέσεις ειναι αμφίπλευρες, επειδη βρίσκουν εδαφος για επίθεση,

αρα ο ΣΥΡΙΖΑ ψαρευει σε ολους τους ιδεολογικους χώρους και

γι΄αυτό οι αλλοι......εξανίστανται. :lol:

Ας ξεκαθαρίσει τη θέση του και ισως τότε πολλά ¨"βαρίδια"
απο αλλους χώρους να αποδειχθουν αχρηστα

αλλα ισως τοτε κερδίσει πουρους ψηφοφόρους.

(-;

Αν και ειναι πλέον αργά. (-;

κωστης είπε...

Ενη,
Πως να ξεκαθαρίσει τη θέση του; εύκολο τό'χεις; Όχι μόνο για τον ΣΎΡΙΖΑ αλλά και γι αυτούς που του κάνουν κριτική από τα δεξιά και από τα αριστερά και από το κέντρο και από πάνω και από κάτω.
Η κατάσταση είναι θολή ούτως ή άλλως.
Το ζήτημα είναι αν μπορεί να ξεκαθαρίσει στο πλαίσιο του κοινοβουλευτισμού που επίσης πάσχει.

Μάρκομ Ξ είπε...

Πάντως, αν μη τι άλλο, ο τρόπος που πολιτεύονται οι ταγοί του συστήματος, αλλά και η ηγεσία του Περισσού, είναι ένδειξη ότι βρίσκονται σε πανικό και ότι τα νούμερα δεν τους βγαίνουν. Είναι σημαντικό νομίζω να το αναγνωρίζουμε αυτό και να το μεταδίδουμε κιόλας.

Ένα σημαντικό στοιχείο που αντλώ από "έγκυρες πηγές" :-) είναι ότι ο κόσμος που προσβλέπει στον ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν μασάει από την τρομοκρατία, αλλά είναι και αισιόδοξος, περισσότερο και από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που συνήθως εκπλήσσονται με τη υποδοχή που τους επιφυλάσσεται. Και μιλάω για παραδοσιακές συντηρητικές περιοχές (π.χ. νότια Πελοπόννησος, βόρεια Ελλάδα).

Γερά με λογισμό και μ' όνειρο!

συντροφικά,
Μάρκομ Ξ

Μάρκομ Ξ είπε...

Μια γνώμη και ένα άρθρο για τους πιο λεπτολόγους και πιο "διανοούμενους" της παρέας...

(παρέμβαση της Δανάης Παναγιωτοπούλου, αναδημοσίευση από το left.gr)
http://www.left.gr/article.php?id=2482

(άρθρο του Ν.Σαραντάκου σχετικά με άρθρο του Πάσχου Μανδραβέλη, αναδημοσίευση από το blog του, sarantakos.wordpress.com)
http://sarantakos.wordpress.com/2012/06/13/decafeine/

Ανώνυμος είπε...

Γερά ορέ Ναρκόμ και πάρε μαζί σου νερό

Γιάκοβ

Ανώνυμος είπε...

Ρίξαμε μια ματιά και στου Κωστή Π. λοιπόν (critici.gr) Μια απο τα ίδια, ίσες αποστάσεις σαν τις ειδήσεις του ΣΚΑΪ (αλλα με αριστερές περγαμηνές και κλειστά σχόλια). Εκτιμώ την αυτοσυγκράτηση που έδειξες και δεν αποκάλεσες τους ΚΚΕδες συλλήβδην 'κόκκινους φασίστες' :) Ας όψεται η αριστερά της βάσης και "του ιντερνετ" (όρος του Κωστή)

Μανωλιός.

Κωστής Παπαιωάννου είπε...

Μανωλιό,

Με μπέρδεψες κάπως γιατί αρχίζεις με τρίτο πρόσωπο, συνεχίζεις με δεύτερο και τελειώνεις με τρίτο.
πάντως:
Αν με το "μια από τα ίδια" εννοείς ότι λέω τις συνηθισμένες μου βλακείες χαίρομαι που το πρόσεξες και σε ευχαριστώ πολύ που το λες.
Ίσες αποστάσεις ? λάθος, τους φασίστες της Χρυσής Αυγής δεν τους κατηγορώ, είναι απέναντι !!! ΜΟΝΟ τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ κατηγορώ γιατί ΜΟΝΟ από αυτά τα εξαμβλώματα της Αριστεράς θεωρώ ότι κινδυνεύω/ουμε.

"(αλλά με αριστερές περγαμηνές και κλειστά σχόλια)" δεν το κατάλαβα .. αν θέλεις διευκρίνισε τι εννοείς.

Καμιά αυτοσυγκράτηση, θεωρώ το ΚΚΕ κλασικό φασιστικό κόμμα και σύντομα θα εκθέσω την άποψή μου επ' αυτού ... Τους ΚΚΕδες όμως δεν τους ονόμασα ποτέ φασίστες τους θεωρώ αριστερούς της κοινωνικής βάσης που απλά είναι οι τελευταίοι που θα συνειδητοποιήσουν την θέση τους στην Αριστερά της Κοινωνικής Βάσης. Φαντάζομαι θα έχεις ακούσει αυτό που λέγαμε κάποτε τάξη καθ' εαυτή και τάξη για τον εαυτό της.

"Ας όψεται η αριστερά της βάσης και "του ιντερνετ" (όρος του Κωστή)" Δεν το κατάλαβα.

ευχαριστώ για την κριτική