Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Τι να πούμε για το Ποτάμι;




Ένας αναγνώστης μας, νωρίτερα σήμερα, μας παραπονέθηκε. Ρε σεις, δεν αφήνετε τους καβγάδες να πούμε τίποτε για το Ποτάμι τού Θεοδωράκη; Του απάντησα ότι κι εγώ το έχω στο μυαλό μου από τη στιγμή που έμαθα τις ‘‘προγραμματικές’’ δηλώσεις τού κυρ Σταύρου, αλλά δεν ξέρω πώς κι από πού να πιάσω το θέμα —οι πιθανές γωνίες προσέγγισης είναι περίπου άπειρες. Ούτε και τώρα ξέρω, αλλά, πάει στο διάολο, κάπως δεσμεύτηκα.

Απορία γραφιά, αναδημοσίευση. Γι’ αυτό και κοπιάρω από το TVXS μία ολόφρεσκη συνέντευξη του Νίκου Δήμου, γνωστού και μη εξαιρετέου φιλελεύθερου, στην οποία εξηγεί για ποιους λόγους στηρίζει το νέο πολιτικό εγχείρημα. Εγώ πάντως πολύ διασκέδασα διαβάζοντάς την. Ελπίζω να πάθετε κι εσείς το ίδιο… ;-)

ЖΟЖΟЖΟЖΟЖ




Πώς αποφασίσατε να στηρίξετε «Το Ποτάμι»;

Πρώτον, γιατί πιστεύω ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι ένας έντιμος και σωστός άνθρωπος. Δεύτερον, διότι με βγάζει από το αδιέξοδο του να μην έχω κάτι να ψηφίσω. Είναι αρκετοί οι λόγοι…

Ο Στ. Θεοδωράκης είπε ότι «κλέβει» ιδέες και από την Αριστερά και από τις φιλελεύθερες δυνάμεις. Αυτός είναι ένας λόγος παραπάνω που σας έκανε να τον στηρίξετε;

Ναι. Αλλά περισσότερο από το γεγονός ότι θα «κλέψει» ιδέες και από τις φιλελεύθερες δυνάμεις, είναι ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης αυτή τη στιγμή δεν έχει κάποια ιδεολογία που κατά κάποιον τρόπο να τον καθοδηγεί και να μην τον αφήνει ελεύθερο να επιλέξει σωστές λύσεις για τα προβλήματα. Γιατί, υπάρχουν ιδεολογίες που είναι σαν τα στενά παπούτσια, δεν μπορείς να περπατήσεις.

Το γεγονός ότι επιλέγει μία λύση, ασχέτως του αν προέρχεται από τον φιλελεύθερο χώρο ή τον αριστερό χώρο, αλλά επειδή είναι η ενδεδειγμένη, αυτό κατά τη γνώμη μου είναι το δείγμα μιας νέας πολιτικής αντίληψης, η οποία δεν δεσμεύεται ιδεολογικά.

Κάποιοι λένε ότι αυτό ακριβώς μπορεί να είναι το μειονέκτημα της κίνησης, ότι δεν προσδιορίζει την ιδεολογική της βάση.

Αυτοί που το λένε ανήκουν εις το παρελθόν. Και καλά θα κάνουν να το ξανασκεφτούν αυτό που λένε. Διότι, οι ιδεολογίες γενικά στην πολιτική υπήρξαν πρόξενοι κακού. Δεν νομίζω ότι έγινε ποτέ κάτι καλό μέσω αυτών.  Ίσα– ίσα που για ιδεολογικούς λόγους ο Στάλιν, ο Μάο, ο Χίτλερ, εξολόθρευσαν εκατομμύρια ανθρώπους. Μόνο και μόνο επειδή δεν τους ταίριαζε η ιδεολογία τους.

Ποιο είναι το χαρακτηριστικό που ενώνει όσους συμμετέχουν στο «Ποτάμι;»

Όλοι, κατά κάποιο τρόπο, είμαστε άνθρωποι της πράξης. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που ανήγγειλε σήμερα ο Σταύρος Θεοδωράκης, είναι άνθρωποι που έχουν κάνει κάτι στη ζωή της, δεν είναι παιδιά ή εγγόνια πολιτικών που κληρονομούν τη βουλευτική ή υπουργική έδρα.

Γι’ αυτό αναφέρθηκε μια πολιτική χωρίς κομματικό παρελθόν;

Εκεί που έχουμε φτάσει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλοι οι πολιτικοί είναι άχρηστοι, χρειαζόμαστε μία ουσιαστική ανανέωση και αυτή θα προέλθει από ανθρώπους της καθημερινής ζωής και της πράξης.

Ο κοινός παρανομαστής των συμμετεχόντων θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η στήριξη προς την Ευρώπη ή υπάρχουν κι άλλοι παρανομαστές;

Αν θέλετε το δείτε πολιτικά, ναι, η στήριξη προς την Ευρώπη είναι ένας κοινός παρανομαστής. Αυτό, καθώς και το γεγονός, όπως σας είπα παραπάνω, ότι όλοι εμείς είμαστε άνθρωποι της πράξης, δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί ή θεωρητικοί. Είμαστε άνθρωποι που έχουμε κάνει πράγματα στη ζωή μας.

Είπατε πριν ότι κατά κάποιο τρόπο σας βγάζει και από το αδιέξοδο για το ποιο κόμμα θα ψηφίσετε…

Ναι, ανήκω στο 40% των ψηφοφόρων που δεν μπορεί να βρει κόμμα για να ψηφίσει. Είμαι ο οπαδός του Κανένα.

Και η «Δράση»;

Η «Δράση» δεν είναι πια «Δράση», για μένα, χωρίς τον Στέφανο Μάνο. Ήταν ουσιαστική η παρουσία του. Επιπλέον είναι ένα κόμμα το οποίο πέρασε από πολλές περιπέτειες. Ξεκίνησε ως φιλελεύθερο, αυτοδιαλύθηκε ως μη όφειλε -ήμουν ενάντιος στο γεγονός ότι ανέστειλε τη δράση του. Μετά ξαναδημιουργήθηκε ως Δράση, κατόπιν πέρασε σε μια άλλη εποχή με άλλη ηγεσία. Στη συνέχεια  συνεργάστηκε με τον Θ. Τζήμερο. Τελικά, δεν είναι πια το κόμμα  το οποίο ξεκινήσαμε με τον Στέφανο Μάνο να φτιάξουμε πριν από  χρόνια. Δεν με εκφράζει πια. Οπωσδήποτε είναι ένα συμπαθές κόμμα, γιατί έχει σωστές ιδέες, αλλά φοβάμαι ότι δεν έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να τις προωθήσει αυτές τις ιδέες.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι μια ηγετική προσωπικότητα, η οποία λείπει αυτή τη στιγμή από την ελληνική πολιτική. Νομίζω ότι έχει ένα προσωπικό χάρισμα που είναι σημαντικό.

Αρκετοί εκτιμούν ότι αναμένονται υψηλά ποσοστά στις Ευρωεκλογές. Το πιστεύετε κι εσείς;

Ο Στ. Θεοδωράκης όταν το πρωτοσυζητούσαμε, μου είχε πει κάποιες προβλέψεις του, τις οποίες βρήκα πάρα πολύ αισιόδοξες. Αλλά τώρα που βλέπω την απήχηση που έχει (σ.σ. Το Ποτάμι), καθώς μιλάω με πάρα πολλούς ανθρώπους και κάποιους που δεν φανταζόμουν καν ότι θα μπορούσαν να ενδιαφέρονται γι’ αυτή την κίνηση, πρέπει να πω ότι έχω αναθεωρήσει. Πιστεύω κι εγώ ότι θα έχει υψηλά ποσοστά.

Τα περισσότερα από τα ονόματα που ανακοινώθηκαν την Τρίτη δεν αναμένεται να είναι στο ευρωψηφοδέλτιο. Ισχύει και για εσάς αυτό;

Ναι, μάλλον δεν θα είμαι και θα σας πω γιατί. Διότι είμαι 79χρονών και δεν έχω τις αντοχές να κάνω σωστά τη δουλειά του ευρωβουλευτή. Άλλο είναι να παριστάνεις τον ευρωβουλευτή και άλλο να κάνεις πραγματικά δουλειά.

Ενδεχομένως μπορεί αύριο να κάνω κάτι άλλο, κάτι που να είναι μέσα στις δυνατότητες μου.


Στην εικόνα η Οφηλία τού Σαίξπηρ μετά τον πνιγμό της σε ποτάμι. Η ομοιότης με τη Βάσω Κιντή ή και (κατ’ άλλους) με τη Χριστίνα Ταχιάου, που στηρίζουν αμφότερες το νέο project, οφείλεται ασφαλώς σε σατανική σύμπτωση και είναι προτιμότερο να αγνοηθεί…



9 σχόλια:

Khlysty είπε...

"ο Σταύρος Θεοδωράκης αυτή τη στιγμή δεν έχει κάποια ιδεολογία που κατά κάποιον τρόπο να τον καθοδηγεί και να μην τον αφήνει ελεύθερο να επιλέξει σωστές λύσεις για τα προβλήματα". ΕΚ-ΤΑΚ-ΤΟ!!!!

"οι ιδεολογίες γενικά στην πολιτική υπήρξαν πρόξενοι κακού". ΤΕ-ΛΕΙ-Ο!!!!

Είδατε που σας είπα ότι η όλη φάση έχει ψωμί...

LeftG700 είπε...

Φίλε Khlysty,


Εγώ από τότε που άρχισα να ξυρίζομαι, που λέει ο λόγος, θυμάμαι αυτά τα αντιδεολογικά κηρύγματα. Δηλαδή τα κηρύγματα της ιδεολογίας μιας άλλης ...ιδεολογίας! Κι όμως υπάρχουν πολλοί που έχουν καταπιεί το αγκίστρι σαν χάνοι και έχουν και την εντύπωση πως είναι οι ξύπνιοι τής Ιστορίας! Εννοώ βέβαια τους ευτυχείς ηλίθιους κι όχι αυτούς που υποκρίνονται.

Τροποποιώ μια τροποποιημένη κλεμένη ατάκα που άφησα χθες στο τσαρδί τού Товарищ Яков:

Κέντρο είναι η εξισορροπητική πολιτική δύναμη που στέκεται αυστηρά μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς, η οποία όμως, όταν σφίγγουν οι κώλοι, τα κάνει πλακάκια πάντα με τη Δεξιά!


Τα λέμε

Khlysty είπε...

Κι όμως, Λέφτηδες, ο Δήμου λέει πολλά περισσότερα σε αυτές τις δύο φρασούλες του. Για να μην επεκταθώ πολύ, σκεφθείτε ποιοι είναι οι ιδεολογικά "φορτισμένοι" κομματικοί σχηματισμοί που βρίσκονται σήμερα στη Βουλή και ποιοι οι πιο "ελεύθεροι" και "ευέλικτοι". Αμέσως, βλέπουμε σε ποιους ο Σταύρος με τη μη-ιδεολογία του κλείνει το μάτι κι όχι μόνο.

spiral architect είπε...

Καλή Σαρακοστή Λέφτηδες!
Συμβουλή προς όλους: Μην συγχρωτίζεστε με Θεοδωράκηδες, Δήμου, Δοξιάδηδες, Κιντήδες και λοιπούς αντιπρυτάνεις γιατί θα πιάσετε κορέους και δεν θα σας ξεπλένει κανένα ποτάμι!
(άσε που σέρνεται και Η1Ν1)
Πάντως κάποιοι τυπικοί διαδικτυακοί αλλαξοΜπίστηδες δεν έχασαν την ευκαιρία και πήγαν στη συνέντευξη τύπου του Σταύρου Θεοδωράκη,. Άκουσαν, λένε, ένα θολό, γυμνό και ακατέργαστο left liberal. Σκέφτονται λοιπόν ότι, για αρχή μια χαρά είναι αλλά και ότι πρέπει να το ντύσουν; Nα ντύσουν; Μα γιατί; Μια καλή @potamistas χρειαζόμαστε!

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
LeftG700 είπε...

Άκουσε κυρ Κωστή. Και άκουσε καλά:

Από το Σεπτέμβριο του 2012 είσαι κομμένος από εδώ για λόγους που ξέρεις πολύ καλά και φρόντισες να επιβεβαιώσεις όλο αυτό το μήνα (4 Φεβρουρίου – 4 Μαρτίου) που μας παρενόχλησες με κάθε λογής συκοφαντίες και βρισιές. Από αυτό το τσαρδί έχεις τελειώσει. Δεν υπάρχει άλλη φάση ούτε και θα υπάρξει. Σταμάτα να ποστάρεις σχόλια. Όταν τελειώσεις το άρθρο σου μπορείς μόνο να ποστάρεις τον τίτλο του με την αυστηρή προϋπόθεση ότι θα υπογράψεις με το πλήρες όνομά σου Κωστής Παπαϊωάννου, το οποίο θα είναι ταυτόχρονα και λινκ για το τσαρδί σου (όπως έκανες δηλαδή κατά τον πρώτο καιρό τών συνομιλιών μας, όταν δεν ντρεπόσουνα κι εσύ ο ίδιος να υπογράφεις με το όνομά σου τις αθλιότητές που εξαπέλυες). Μόνο αυτό. Το οποίο, μεταξύ μας, δεν βλέπω και σε τι προάγει την ανταλλαγή ιδεών. Όποιος κάνει τον κόπο να σε επισκεφτεί για να διαβάσει το πόνημά σου, δεν έχει τη δυνατότητα να σχολιάσει το παραμικρό και να δει το σχόλιό του δημοσιευμένο σε πραγματικό χρόνο —υποθέτω αυτά είναι τα ‘‘δημοκρατικά’’ ειωθότα τής Αριστεράς τής κοινωνικής βάσης· πώς την αντέχετε τόση ‘‘δημοκρατία’’ ήθελα να ’ξερα…

Εύχομαι υγεία και μακροημέρευση, αλλά μην ξαναπλησιάσεις εδώ ούτε σε απόσταση δύο τετραγώνων!

LeftG700 είπε...

Φίλε Khlysty,


Εννοείς ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ; Για γίνε πιο σαφής.


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε Σπειροειδή,


Α, να ντύσουμε τους γυμνούς!

Δεν μου λες, έεις ξεφύυυγ;;; :-)


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.