Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Κι όλα μοιάζουν μαγικά, είναι μαζικά και προπαντός σοσιαλιστικά



Διάβασα νωρίτερα στο Red Notebook το άρθρο τού Χρήστου Λάσκου που αναδημοσιεύεται παρακάτω, όπου κάνει λόγο για το σοσιαλισμό. Για πείτε κι εσείς, ρε παιδιά. Αυτό είναι ο σοσιαλισμός; Αυτό εμένα μού φαίνεται, πάνω-κάτω, σαν τις πρακτικές στις οποίες, μέσα σε συνθήκες ξένης κατοχής, αναγκάστηκε να καταφύγει το ΕΑΜ, ιδρύοντας την Εθνική Αλληλεγγύη. Για πείτε κι εσείς.


Η photo είναι τής Elena Yaschenko. Από το photodom.com.

ЖΟЖΟЖΟЖΟЖ


(του Χρήστου Λάσκου)

Δεδομένου πως είναι γενικά παραδεκτό πλέον πως η πιθανότητα να έχουμε σύντομα κυβέρνηση της Αριστεράς στη χώρα μας είναι πολύ αυξημένη, θα είχε αξία να θυμηθούμε με ποιές μορφές εμφανίσθηκε στο παρελθόν η ίδια προοπτική.

Σχηματοποιώντας, νομίζω πως η θεματική της κυβέρνησης της Αριστεράς αντιμετωπίστηκε ιστορικά σε δύο παραλλαγές, εξαιρετικά αποκλίνουσες μεταξύ τους:

Η πρώτη, η οποία επιχειρήθηκε να υλοποιηθεί στη Γερμανία του Μεσοπολέμου, είχε στο πυρήνα της την ιδέα πως μια αριστερή κυβέρνηση θα μπορούσε να αποτελέσει το άμεσο προανάκρουσμα μιας επαναστατικής στρατηγικής για την κατάκτηση της εξουσίας από την εργατική τάξη. Η κομμουνιστική Διεθνής, λοιπόν, βάσει της εκτίμησης πως στη Γερμανία διαμορφώνονταν με γρήγορους ρυθμούς μια επαναστατική κατάσταση, παρώθησε στα 1923 το KPD να συμμετάσχει στη δημιουργία αριστερών κυβερνήσεων στη Σαξονία και τη Θουριγγία. Η εξασφάλιση πρόσβασης του μελλοντικώς επαναστατημένου λαού σε οπλισμό υπήρξε ένα από τα βασικά επιχειρήματα αυτής της επιλογής. Η παταγώδης, ωστόσο, αποτυχία του εγχειρήματος, η οποία απέκτησε και παρωδιακά χαρακτηριστικά από μια στιγμή κι έπειτα, έκανε τη συγκεκριμένη εμπειρία και τη συζήτηση που είχε αναπτυχθεί σχετικά να απωθηθεί στα έγκατα του αριστερού ασυνειδήτου. Στο μέτρο, μάλιστα, που ήρθε δυό μόλις χρόνια μετά από την πραξικοπηματική ανοησία της «Δράσης του Μαρτίου» του 1921, όταν είχε επιχειρηθεί η παρωθούμενη μέσω «παραδειγματικών ενεργειών» πρόκληση της επανάστασης, συνιστούσε πλέον υπόδειγμα πολιτικής ασυναρτησίας, πολύ δύσκολα εκλογικεύσιμο. Μ’ αυτά και μ’ αυτά, το Κομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας κόντεψε να διαλυθεί σχεδόν με την ίδρυσή  του. Το γεγονός πως δεν συνέβη κάτι τέτοιο κάνει τον τυχοδιωκτισμό ακόμη επαχθέστερο, γιατί δείχνει πως μια άλλη πολιτική πράξη θα μπορούσε να ανοίξει πραγματικά δρόμους για τον τόσο αναμενόμενο σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της Γερμανίας.

Η δεύτερη εκδοχή αριστερών κυβερνήσεων είναι αυτές που προέκυψαν στη βάση ενός προγράμματος «αντιμονοπωλιακής προοδευτικής αλλαγής», που θα κάλυπτε ένα στάδιο πριν από τη σοσιαλιστική μεταβολή. Η χαρακτηριστική έκφραση περί «προωθημένης δημοκρατίας» του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας υποδήλωνε, αν έσκυβε κανείς στις επεξεργασίες του, μια τέτοια αντίληψη. Η αριστερή κυβέρνηση είχε ως αποστολή να ανοίξει αυτό το πρώτο στάδιο. Υλοποιώντας ένα πρόγραμμα εθνικοποίησης των «μονοπωλίων», κρατικοποιώντας ένα σημαντικό μέρος της οικονομικής δραστηριότητας και ασκώντας μια εν πολλοίς κεϋνσιανή πολιτική, θα διαμόρφωνε μια ευρύτατη κοινωνική συμμαχία, η οποία θα επέτρεπε στο μέλλον το «πέρασμα» στο επόμενο στάδιο. Η επίσης παταγώδης αποτυχία ιδίως των σχετικών εγχειρημάτων της δεκαετίας του ’70 στην Ευρώπη έκανε και αυτήν την εκδοχή αναξιόπιστη. Τα χαρακτηριστικά τους, βέβαια, ο κυβερνητισμός, ο κρατισμός, ο λαϊκομετωπισμός και η αναγωγή του εθνικού πλαισίου ως προνομιακού, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ατυχή έκβαση – συχνά με ένα φύσημα του ανέμου, με μια επίθεση των χρηματαγορών π.χ. στο νόμισμα. Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί αυτό: στην περίπτωση αυτών των εγχειρημάτων δεν απαιτήθηκε κάποια σημαντική αντεπαναστατική δράση των κυρίαρχων τάξεων. Οι αριστερές κυβερνήσεις κατέρρευσαν γρήγορα και χωρίς πολλά πολλά.

Σε αυτό το πλαίσιο, αυτό που έχει καταχωριστεί ως αριστερός ευρωκομμουνισμός, η αριστερή επεξεργασία της στρατηγικής του Δημοκρατικού Δρόμου, όπως παρουσιάστηκε μεταξύ άλλων από τον Πουλαντζά, τον Κλαουντίν και τον Ινγκράο, επιχείρησε να αντιμετωπίσει το ζήτημα. Χωρίς αμφιβολία, νομίζω, υπήρξε η πιο παραγωγική σε αυτήν την κατεύθυνση. Πράγμα, ωστόσο, που κάθε άλλο παρά σημαίνει πως μας έδωσε κάτι περισσότερο από σημαντικούς οδοδείκτες.

Θέλω να πω, το τι σημαίνει αριστερή κυβέρνηση, το τι κάνει μια αριστερή κυβέρνηση και το τι κάνει μια κυβέρνηση να είναι αριστερή είναι ανοιχτά ερωτήματα προς απάντηση. Οι συνθήκες της νεοφιλελεύθερης-ιμπεριαλιστικής διεθνοποίησης και της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης θέτουν και ειδικότερες επερωτήσεις.

***

Εδώ, λοιπόν, είμαστε. Χωρίς «θεωρία» για την αριστερή κυβέρνηση και με ιστορικά παραδείγματα το λιγότερο προβληματικά. Και, παρ’ όλα αυτά, μπροστά στην προοπτική της  αριστερής κυβέρνησης και, ακόμη περισσότερο, μπροστά στην επιτακτική ανάγκη να υπάρξει αριστερή κυβέρνηση.

Θα κινηθούμε, συνεπώς, σε αχαρτογράφητη περιοχή και αυτό που έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία και από τη «γνώση» μας είναι να μην είμαστε ανυποψίαστοι. Πράγμα καθόλου βέβαιο, δεδομένου πως ένα σημαντικό τμήμα της πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ ελάχιστα προβληματίζεται σχετικά, ενώ ένα ακόμη μεγαλύτερο κομμάτι της μειοψηφίας θεωρεί περίπου πως αρκεί να βγούμε «εκτός» κι όλα τ’ άλλα θα έρθουν. Την ώρα που το πρώτο ψάχνει την κατάλληλη «αναπτυξιακή πολιτική», το δεύτερο βαφτίζει αντικαπιταλιστικό το 1/4 του προγράμματος της γαλλικής Αριστεράς του ’70 επιμένοντας στη μεγάλη ώθηση που σημαίνει η «νομισματική αυτονομία».

Κατά τη γνώμη μου, και οι δύο αυτές τοποθετήσεις είναι έωλες κι αντιπαραγωγικές. Διότι, τελικά, είτε αγνοούν τα «ζητήματα του σοσιαλισμού» είτε τα αντιλαμβάνονται ως υλικό για διακηρυκτική διεκπεραίωση. Νομίζω, δηλαδή, πως χωρίς μια ιδέα σχετικά με τη στρατηγική σύνδεση μιας κυβέρνησης της Αριστεράς με το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό το σχέδιο δεν θα μακροημερεύσει. Σημαίνει αυτό πως η κυβέρνηση της Αριστεράς είναι για την «οικοδόμηση του σοσιαλισμού»; Επειδή πολύ έχουμε καεί από τις «οικοδομήσεις», ας το θέσω σαφέστερα.

Το ζήτημα που κατεξοχήν τίθεται για μια κυβέρνηση της Αριστεράς είναι πώς θα πορευτεί εξαρχής έτσι ώστε κάθε της βήμα να είναι βήμα ενδυνάμωσης των κατώτερων τάξεων, βήμα ενίσχυσης του κοινωνικού συσχετισμού που τις ευνοεί. Το ζήτημα είναι ποιο μεταβατικό πρόγραμμα, οσοδήποτε ελάχιστο, μπορεί να μεταβάλλει άμεσα τη μοίρα των φτωχών και εκμεταλλευόμενων, ώστε να εμπλακούν με τον πιο ενεργητικό τρόπο στην υπόθεση. Το ζήτημα, επιπλέον, είναι πώς ο ταξικός χαρακτήρας του «μικρού» προγράμματος θα είναι σαφής, ώστε να γίνεται αντιληπτός από όλους στην Ευρώπη και τον κόσμο, των οποίων η αλληλεγγύη και η συστράτευση μας ενδιαφέρει. 

Ισχυρίζομαι πως αυτά είναι πολύ περισσότερο σοσιαλισμός από ό,τι οι εθνικοποιήσεις. Επειδή, για να ξαναθυμηθούμε το Μαρξ, ο κομμουνισμός είναι το κίνημα που καταργεί καθημερινά την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων, οι πρακτικές που το κάνουν με τη πλειοψηφική συμμετοχή των ανθρώπων είναι αυτό που πρέπει να μας απασχολεί περισσότερο από όλα.

Οι αλληλέγγυες πρακτικές τώρα, οι προσπάθειες για την επέκταση του χώρου της κοινωνικής οικονομίας, τα εγχειρήματα μείωσης της επικράτειας του εμπορεύματος και του θεάματος μέρα τη μέρα, η ενίσχυση αυτοδιαχειριζόμενων μονάδων παραγωγής από την πρώτη στιγμή, η επέκταση του χώρου των αμεσοδημοκρατικών πρακτικών μαζί με το «μικρό» σαφές πρόγραμμα και τη μόνιμη διεθνιστική έγνοια, κάνουν την κυβέρνηση της Αριστεράς πρώτη πράξη ενός ριζικότατου κοινωνικού μετασχηματισμού. Με αυτήν την έννοια, η αριστερή κυβέρνηση μπορεί να είναι μια κυβέρνηση για το σοσιαλισμό —αλλιώς δεν θα καταφέρει και πολλά. Πράγμα, όμως, που δεν σημαίνει μαξιμαλιστικές κορώνες , αλλά έμπρακτη δέσμευση υπέρ των συμφερόντων της εργατικής τάξης. 

Γι’ αυτό έχει δίκιο ο Τσακαλώτος, όταν μονότονα επαναλαμβάνει πως θα πρέπει να αξιοποιήσουμε όλες τις θεσμικές και οικονομικές μορφές, που είναι πρόσφορες, προκειμένου να υπηρετήσουμε το στόχο. Χωρίς καμιά εμμονή στο τόσο προσφιλή στην ιστορική Αριστερά κρατισμό. Χωρίς κανένα δογματισμό σχετικά με κάποιες δήθεν εγγενώς προνομιακές μορφές ιδιοκτησίας —κρατικές και πάλι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Και έχει δίκιο, επιπλέον, όταν επισημαίνει πως αυτή η «πλουραλιστική» διάθεση είναι προφανές πλεονέκτημα απέναντι στη μονοκαλλιέργεια των αγοραίων πρακτικών, που είναι θεμελιώδες χαρακτηριστικό του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, του ύστερου, όλο και καθαρότερου, καπιταλισμού –και μαζί ένδειξη αδυναμίας.

Αυτές, νομίζω, είναι οι θεματικές που ανοίγονται αναγκαστικά μπροστά μας. Και, προς το παρόν, πολύ λίγο μας απασχολούν. 




45 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μετά από μια τεράστια -και εν πολλοίς άσχετη με το κυρίως θέμα του- εισαγωγή, ο Χρήστος Λάσκος μπαίνει επιτέλους στο ζουμί και λέει τα εξής:

"Το ζήτημα είναι ποιο μεταβατικό πρόγραμμα, οσοδήποτε ελάχιστο, μπορεί να μεταβάλλει άμεσα τη μοίρα των φτωχών και εκμεταλλευόμενων, ώστε να εμπλακούν με τον πιο ενεργητικό τρόπο στην υπόθεση. Το ζήτημα, επιπλέον, είναι πώς ο ταξικός χαρακτήρας του «μικρού» προγράμματος θα είναι σαφής, ώστε να γίνεται αντιληπτός από όλους στην Ευρώπη και τον κόσμο, των οποίων η αλληλεγγύη και η συστράτευση μας ενδιαφέρει. [...] Οι αλληλέγγυες πρακτικές τώρα, οι προσπάθειες για την επέκταση του χώρου της κοινωνικής οικονομίας, τα εγχειρήματα μείωσης της επικράτειας του εμπορεύματος και του θεάματος μέρα τη μέρα, η ενίσχυση αυτοδιαχειριζόμενων μονάδων παραγωγής από την πρώτη στιγμή, η επέκταση του χώρου των αμεσοδημοκρατικών πρακτικών μαζί με το «μικρό» σαφές πρόγραμμα και τη μόνιμη διεθνιστική έγνοια, κάνουν την κυβέρνηση της Αριστεράς πρώτη πράξη ενός ριζικότατου κοινωνικού μετασχηματισμού."

Περίπου αυτονόητα είναι -νομίζω- τα όσα επισημαίνει ο Λάσκος. Το πρόβλημα όμως δεν είναι στα όσα λέει, αλλά στα όσα επιλέγει να παραλείψει.
Ας το κάνω λιανά, με ένα παράδειγμα: Έστω ότι βρισκόμαστε 5-6 (ή και 50-60) νοματαίοι, που θέλουμε να στήσουμε μια αυτοδιαχειριζόμενη παραγωγική μονάδα. Πώς θα τη στήσουμε, αν δεν έχουμε πρόσβαση σε πιστώσεις; Και πώς θα την αποκτήσουμε αυτή την πρόσβαση σε πιστώσεις, αν δεν έχει φροντίσει προηγουμένως ο Λάσκος να εξασφαλίσει ότι θα υπάρχει ένας δημόσιος τραπεζικός πυλώνας; (Να τες λοιπόν οι επάρατες κρατικοποιήσεις, που τόσο τις σνομπάρει στο άρθρο του ο Λάσκος, αλλά που καθόλου δεν τις σνομπάρει στις συνεδριακές του αποφάσεις ο ΣΥΡΙΖΑ...)

Τα σέβη μου
Φιλίστωρ

Ανώνυμος είπε...

Φιλίστορα, πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για τράπεζες "υπό δημόσιο έλεγχο" (όπως πχ σήμερα η εθνική, επεξηγώ εγώ) και όχι για "κρατικοποιήσεις". Και βέβαια, ακόμα και για κρατικοποιήσεις να μίλαγε, το θέμα είναι ότι αν δεν αγγίξεις τα θεμέλια του συστήματος, αν δεν πάρουν με άλλα λόγια οι εργάτες την εξουσία, πάλι τα συμφέροντα των καπιταλιστών θα εξυπηρετούν οι κρατικοποιημένες τράπεζες. Για τον απλό λόγο ότι θα είναι τράπεζες που θα λειτουργούν μέσα σε ένα καπιταλιστικό κοινωνικό σχηματισμό.

ΑΕΚτζής

Ανώνυμος είπε...

Μια ρεαλιστική προσέγγιση των πραγμάτων από τον Λάσκο, βάσει των σημερινών ταξικών συσχετισμών

markos

Ανώνυμος είπε...

Φίλε ΑΕΚτζή (και συνΑΕΚτζή, σημειωτέον), επίτρεψέ μου να σου πω ότι μάλλον δεν έπιασες το νόημα του σχολίου μου. Το νόημα δεν είναι τι λέει ή τι δε λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για το τραπεζικό σύστημα και το ποια είναι η διαφορά -αν υπάρχει- ανάμεσα σε κρατικοποίηση, κοινωνικοποίηση ή δημόσιο έλεγχο. Την κάνουμε άλλη φορά αυτή την κουβέντα, αν θέλεις, αλλά δεν είναι το ζητούμενο αυτή τη στιγμή.
Το ζήτημα, όπως το έθεσα στο σχόλιό μου, είναι αν στο σοσιαλισμό -όπως κι αν τον καταλαβαίνει ο καθένας μας- χρειάζεσαι ή όχι ένα σύστημα που να διανέμει και να κατανέμει την πίστωση. Στον καπιταλισμό, τη δουλειά αυτή την κάνει κατά βάση το τραπεζικό σύστημα, με τους δικούς του -καπιταλιστικούς, εννοείται- όρους. Στο σοσιαλισμό, όπως κι αν τον καταλαβαίνεις, δε θα υπάρχει κάποιο σύστημα που να κατανέμει την πίστωση; Έστω όμως ότι, στη δική σου αντίληψη περί σοσιαλισμού, ένα τέτοιο σύστημα να θεωρείται περιττό (αν και έχω περιέργεια να δω πώς το αντιλαμβάνεσαι και πώς το τεκμηριώνεις).
Στην αντίληψη τη δικιά μου πάντως -και στην αντίληψη του Λάσκου προφανώς-, για όσον καιρό θα υπάρχει η ανάγκη του χρήματος, θα υπάρχει και η ανάγκη της πίστωσης. Δες το ως εξής: Έστω ότι έχουμε σοσιαλισμό, κατά το made in the USSR υπόδειγμα, και θέλουμε σπόρους, λιπάσματα, καύσιμα κλπ για το κολχόζ, αλλά δεν έχουμε αρκετά χρήματα, επειδή π.χ. δεν πήγε καλά η προηγούμενη σοδειά, ή επειδή δεν υπήρχε ζήτηση για τα προϊόντα μας στη διεθνή αγορά. Δε θα υπάρχει κάποιος μηχανισμός να μας χορηγήσει πίστωση; Τι θα κάνει η σοσιαλιστική Κυβέρνηση; Θα μας αφήσει, εμάς τους έρμους κολχόζνικους να καθόμαστε αργοί τον καιρό της σποράς και το χειμώνα να πεινάσουμε; Ή θα μας χορηγήσει ό,τι χρειαζόμαστε με πίστωση και θα την ξεχρεώσουμε μόλις πουλήσουμε την επόμενη σοδειά;

Τα σέβη μου
Φιλίστωρ

Ανώνυμος είπε...

«Η ρύθμιση της λειτουργίας του χρήματος ως μέσου κυκλοφορίας εμπορευμάτων περιορίζεται στην ανταλλαγή της σοσιαλιστικής παραγωγής με τη συνεταιρισμένη αγροτική παραγωγή, γενικότερα με την εμπορευματική παραγωγή ενός μέρους των καταναλωτικών προϊόντων που δεν παράγονται από σοσιαλιστικές παραγωγικές μονάδες, μέχρι την πλήρη εξάλειψη κάθε μορφής ατομικής ιδιοκτησίας σε μέσα παραγωγής και ύπαρξης εμπορευματικής παραγωγής. Η Κεντρική Τράπεζα ελέγχει τις ανάλογες λειτουργίες ορισμένων εξειδικευμένων κρατικών πιστωτικών οργανισμών για τους αγροτικούς παραγωγικούς συνεταιρισμούς και ορισμένους ατομικούς εμπορευματοπαραγωγούς.

Η ανάπτυξη του Κεντρικού Σχεδιασμού και η επέκταση της κοινωνικής ιδιοκτησίας σε όλους τους τομείς καθιστά σταδιακά περιττό το χρήμα, όχι μόνο στο περιεχόμενο αλλά και στη μορφή, ως αποδεικτικό της ατομικής συμβολής στην κοινωνική εργασία και μέσο κατανομής του κοινωνικού προϊόντος που κατανέμεται με βάση την εργασία.

Η Κεντρική Τράπεζα αποκτά ρόλο στην άσκηση της γενικής κοινωνικής λογιστικής και συνδέεται με το όργανο και τους στόχους του Κεντρικού Σχεδιασμού. Η Κεντρική Τράπεζα ελέγχει τις διεθνείς συναλλαγές, διακρατικές εμπορικές και τουριστικές, για όσο θα υπάρχουν καπιταλιστικά κράτη στη Γη, συναλλαγές οι οποίες διεξάγονται αποκλειστικά από κρατικές υπηρεσίες. Ρυθμίζει τα αποθέματα του χρυσού ή άλλου εμπορεύματος με λειτουργία παγκόσμιου χρήματος ή άλλου γενικού αποθεματικού»15.

*ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΚΟΜΕΠ,Τεύχος: 2013 Τεύχος 5
του Γρηγόρη Λιονή
Ο Γρηγόρης Λιονής είναι μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.


Гриша

Ανώνυμος είπε...

Kαι βεβαια ειναι αλλο πραγμα αυτο και εντελως αλλο αυτο που διατυπωνει ο συριζα στο ιδρυτικο του συνεδριο:
«Θέτουμε το τραπεζικό σύστημα υπό την ιδιοκτησία και τον έλεγχο του δημοσίου, με ριζική τροποποίηση του τρόπου λειτουργίας του και των στόχων που σήμερα υπηρετεί, με αναβάθμιση του ρόλου των εργαζομένων και των καταθετών. Ιδρύουμε δημόσιες τράπεζες ειδικού σκοπού με αντικείμενο την αγροτική πίστη, τη μικρή και μεσαία επιχείρηση και τη λαϊκή στέγη», με ταυτόχρονη απόρριψη της πρότασης της «Αριστερής Πλατφόρμας» για εθνικοποίηση των τραπεζών.

...ο πυρήνας της τοποθέτησης παραμένει ίδιος: Η συνειδητά ουτοπική θέση για την ύπαρξη ενός φιλολαϊκού τραπεζικού συστήματος με πυρήνα το δημόσιο τομέα που θα χρηματοδοτήσει την παραγωγικη ανασυγκροτηση.
...Ταυτόχρονα η συζήτηση αποτυπώνει και μια σειρά αντιθέσεις. Τις υπαρκτές αντιθέσεις ανάμεσα στα ξεχωριστά, ειδικά συμφέροντα του χρηματικού-πιστωτικού κεφαλαίου και του χρηματοπιστωτικού συστήματος μέσω του οποίου τοποθετείται στην παραγωγή, με τα συμφέροντα του βιομηχανικού και του εμπορικού κεφαλαίου, αναφορικά με τη διανομή της συνολικής υπεραξίας. Επίσης σχετίζεται και με τις αντιθέσεις ανάμεσα στο χρηματιστικό κεφάλαιο κάθε χώρας, στη διαπάλη για τις διεθνείς αγορές.

Гриша

LeftG700 είπε...

Παίδες, νομίζω ότι η ουσία τής ανάρτησης χάθηκε εντελώς τελείως. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι στο πρώτο-πρώτο σχόλιο ο Φιλίστορας τη δείχνει (άσχετα αν μετά παρασύρθηκε από τους συνομιλητές και μετατοπίστηκε σε ουσιώδη μεν ζητήματα, αλλά ζητήματα που σχετίζονται με επόμενα στάδια.

Η ουσία τής ανάρτησης λοιπόν είναι η ταχυδακτυλουργική απόσυρση του κράτους που επιχειρεί ο Λάσκος. Προσέξτε: του αριστερού κράτους, αφού αναφέρεται σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ!!!

Ξεπετάει τσάκα-τσάκα το ζήτημα των εθνικοποιήσεων μέσω τής αποκήρυξης του κρατισμού και μας πηγαίνει στην αλληλέγγυα κοινωνική οικονομία (και στη μείωση της επικράτειας των εμπορευμάτων —ο σύντροφος μας φέρνει δηλαδή τον κομμουνισμό εδώ και τώρα, αν δεν καταλάβατε!!!). Φυσικά, παπαρολογεί ασύστολα!

Διότι και η αλληλέγγυα και κοινωνική οικονομία θέλει κεφάλαια για να πάρει μπρος σε ποσοστό ικανοποιητικό, και η ενίσχυση των αυτοδιαχειριζόμενων μονάδων (αλήθεια: γιατί ενίσχυση κι όχι δημιουργία;;; οι υπάρχουσες αυτοδιαχειριζόμενες μονάδες είναι όλα κι όλα κάτι κοινωνικά καφενεία & παντοπωλεία και η ΒΙΟΜΕ!) Με τι κεφάλαια; Του δημόσιου χρηματοπιστωτικού τομέα ασφαλώς. Νάτος ο κρατισμός όπως λέει κι ο Φιλίστορας. Αλλά ο κρατισμός δεν είναι μόνο αυτό. Είναι κι άλλα. Είναι η καθοδήγηση για τους τομείς στους οποίους θα πρέπει να κατευθυνθεί αυτή η αλληλέγγυα και κοινωνική οικονομία (διαφορετικά τίποτε δεν θα μας εμποδίσει εμάς λόγου χάρη να στήσουμε συνεταιριστική και αυτοδιαχειριζόμενη σχολή εκμάθησης …πόκας!). Είναι και ο έλεγχος αυτών των επιχειρήσεων (διαφορετικά μπορεί —πάλι εμείς— να πάρουμε φράγκα για την ίδρυση κάποιας πραγματικής επιχείρησης κι όχι αεριτήδικης σαν τη σχολή πόκας και να τη ρίξουμε έξω πριν κλείσει χρόνο ή να πάρουμε τα κεφάλαια και να γίνουμε Λούηδες!). Όλα αυτά (σχεδιασμοί, πλάνα, προγραμματισμοί, έλεγχοι, καθοδήγηση, κ.λπ.) που θα τα ασκεί το δημόσιο βέβαια, δεν είναι κρατισμός;

Όχι μας λέει εμμέσως πλην σαφώς ο Λάσκος! Κρατισμός είναι μόνο να πάρει το ελληνικό κράτος τον ΟΤΕ, τον ΟΠΑΠ και τη ΔΕΗ που την πάνε για τεμαχισμό και σκότωμα! Γιατί μας το λέει αυτό;

Για τον ίδιο λόγο που η αλεπού έβγαλε άγουρα τα σταφύλια που δεν έφτανε να αρπάξει, βρε κουτά! ;-) :-)

Φυσικά, δεν θα γίνουν ούτε αυτά που οραματίζεται ο Λάσκος στην έκταση που απαιτείται για να βγούμε από το πηγάδι όπου μας έχουν ρίξει. Έτσι, θα προσπαθήσουμε να τη βγάλουμε με την αλληλέγγυα οικονομία —δηλαδή τα κοινωνικά παντοπωλεία και τη ΒΙΟΜΕ. Κι έτσι θα γυρίσουμε περίπου στην Εθνική Αλληλεγγύη τού ΕΑΜ. Αλλά θα έχουμε αποφύγει τα χειρότερα. Να γίνουμε …κρατιστές!!! ;-) :-)


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε Μάρκο,


Άντε να το δεχθώ για την οικονομία τής συζήτησης ότι αυτά που λέει ο Λάσκος είναι μία «ρεαλιστική εκτίμηση των πραγμάτων». Δεν μπορεί όμως να μου τη βαφτίζει …σοσιαλισμό! Εκεί μού ανάβουν τα λαμπάκια και είναι λίγο νωρίς για να πάθω εγκεφαλικό!


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

Left, δεν υπάρχει ούτε "αριστερό κράτος" ούτε "δεξιό κράτος". Υπάρχει αστικό κράτος και θα υπάρξει στο μέλλον, με τους αγώνες των εργατών εργατικό κράτος.

ΑΕΚτζής

LeftG700 είπε...

Φίλε ΑΕΚτζή,


Σωστό είναι αυτό που λες. Όπως όμως το εργατικό κράτος είναι μισοκράτος (Λένιν), έτσι και ένα κράτος με αριστερή κυβέρνηση είναι μισοαστικό κράτος. Με την προϋπόθεση βέβαια η αριστερή κυβέρνηση να κυβερνήσει και αριστερά. Με αυτή την έννοια μίλησα για αριστερό κράτος. Μην έχεις την εντύπωση ότι με ‘‘τσάκωσες’’! Για εσάς βέβαια δεν υπάρχουν αυτά. Να υποθέσω ότι αν ήσαστε στη Βενεζουέλα θα κατεβαίνατε στις διαδηλώσεις εναντίον τής κυβέρνησης Μαδούρο μαζί με τα κολεγιόπαιδα αλλά σε χωριστές συγκεντρώσεις; Γιατί αυτό έχετε πει σε όλους τους τόνους ότι θα κάνετε εδώ αν σχηματιστεί κυβέρνηση με βάση τον ΣΥΡΙΖΑ. Οπότε είναι πολύ πιθανό να δούμε το μεν ΚΚΕ να διαδηλώνει στην Ομόνοια, τις δε Σαμαροκυρίες τού Κολωνακίου μαζί με τους Χρυσαυγίτες να διαδηλώνουν στο Σύνταγμα εναντίον τής κυβέρνησης Τσίπρα!

Εκεί να δεις γέλια!


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

Μην ανησυχεις λεφτ.
Μεταξυ των κυριων του Κολωνακιου και της "ριζοσπαστικης αριστερης" κυβερνησης θα ριξει γεφυρες η Γιαννα ρε κουτε.
Με το ΣΕΒ υπαρχουν σημεια επαφης..παραγωγικη ανασυγκροτηση λεμε και υγιης επιχειρηματικοτητα αμα λαχει ναουμε.
Τι;;;Yπαρχει πιθανοτητα αυριο να σηκωσει μπαιρακι στον "αριστερο ηγετη" και κομματι της βασης του εικοσιφευγα% ;;;Και οχι με σημαιες "no lafazaran" αλλα μαζι με το παλιο-κκε;;;
Eκει να δεις γελια...και κλαματα μαζι.

Гриша

LeftG700 είπε...

Φίλε Гриша,


Και οι τσαβίστας έκαναν παραγωγική ανασυγκρότηση, αλλά το ΚΚ δεν πέρασε απέναντι. Όσο για το ενδεχόμενο να διαδηλώσει κομμάτι τής βάσης τού ΣΥΡΙΖΑ με το «παλιο-κκε», δεν το πολυβλέπω. Έχετε φροντίσει βλέπεις να υπονομεύσετε κάθε συμμαχία…


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

Eισαι σιγουρος για το ΚΚ Βενεζουελας;Eχεις διαβασει τις επεξεργασιες και τη κριτικη του;

Καμια ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ συμμαχια δεν εχει υπονομευσει το ΚΚΕ.Το αντιθετο.
Διαφαινεται ομως με αυτο που λες μια ανησυχια για την αυριανη ενδεχομενη κυβερνηση του συριζα και μοιαζει με προσπαθεια να μεινει το "κοπαδι" στο "μαντρι".
Εγω πιστευω οτι δε θα προβατοποιηθει και εχει αρχισει ηδη να ξυπναει.
Πως το λεγε ο Χατζηχρηστος στη ταινια;
"Θα γινει της κακομοιρας!Εχει να πεσει η ντοματια...συννεφο.Και μη περιμενεις να μαι μαζι σου .Εγω με τους πιτσιρικαδες θα μαι στο οοοοοααααααα".

Гриша

LeftG700 είπε...

Φίλε Гриша,


Να συζητάμε, να μην κοροϊδευόμαστε. Οπότε, μην υποτιμάς τη νοημοσύνη μου. Γκρίνιαξε κανείς με το ΚΚΕ επειδή είπε ότι θα κάνει …κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ άμα γίνει κυβέρνηση;;; Δεν έχεις καταλάβει ότι εδώ μιλάμε για γραμμή «τι Σαμαράς, τι Τσίπρας»;

Είσαι σοβαρός;;; Θα αποχωρήσει η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ και θα προσεγγίσει ως …κοινωνία το ΚΚΕ;;; Για τρελούς ψάχνεις; Ως διακριτό και συγκροτημένο πολιτικό ρεύμα θα το προσεγγίσει. Κι εκεί, η ηγεσία σας, σύμφωνα με τα όσα λέτε μέχρι στιγμής τουλάχιστον, θα βγάλει τα κιτάπια τού 19ου και θα πει: «Σύντροφοι, λυπούμαστε. Πρέπει να …αυτοδιαλυθείτε για να σας πούμε καλημέρα. Καθ’ ότι, ένα είναι το Κόμμα».

Εκεί να δω τι θα κάνει η δική σας βάση!


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

Ποια αριστερη πτερυγα και πρασινα αλογα ρε λεφτ;
Και ποια ακριβως ειναι η παρουσια της αριστερης πτερυγας στη κοινωνια;
Eιναι λογικο και επομενο ενας κοσμος αυριο να μην νιωθει διατεθειμενος να καθεται στο καναπε και να παρακολουθει αυτο το τσιρκο και να ενωθει στον αγωνα για ριζικες ανατροπες μαζι με τη βαση του ΚΚΕ που στη πλειοψηφια της βρισκεται καθημερινα στο δρομο.Αυτη τη συμπορευση επιδιωκει το ΚΚΕ.Αυτο ειναι και το ζητουμενο για την ανασυνταξη του λαικου κινηματος την οποια ο συριζα ομολογουμενως-και οχι τυχαια-την υπονομευσε,την υπονομευει τωρα που μιλαμε και θα συνεχισει να την υπονομευει πιο ανοιχτα αν γινει και κυβερνηση.
Αντικεμενικα,για τη γραμμη τι Σαμαρας τι Τσιπρας φροντιζει καθημερινα ο ιδιος ο συριζα και τα στελεχη πρωτης γραμμης με τις τοποθετησεις τους.


Гриша

LeftG700 είπε...

Φίλε Гриша,


Ποια αριστερή πτέρυγα;;; Μα αυτή που αποτελείται από όσους δεν έχουν προβατοποιηθεί και που αρχίζουν να ξυπνάει!!! Εσύ το είπες!!! Τώρα το παίρνει πίσω;;; Μα τότε θα πρέπει να μας αποδείξεις ότι αυτοί που θα χωρίσουν τα τσανάκια τους από τον ΣΥΡΙΖΑ, επικρίνοντάς τον από αριστερή σκοπιά, …δεν ανήκουν στην αριστερή πτέρυγα!!! Πολλά μπορείτε εσείς οι Κουκουέδες, αλλά όχι κι αυτό!!!

Φίλε Гриша, η επιδίωξη της ηγεσίας τού ΚΚΕ να μονοπωλήσει πολιτικά την Αριστερά ισοδυναμεί με ποδηλασία στον αέρα! Πόσοι αιώνες πρέπει να περάσουν για να το συνειδητοποιήσετε αυτό; Και η αυτοϊκανοποίηση του «εμείς, εμείς, οι μόνοι συνεπείς!» έχει κι αυτή τα όριά της! Τι επιδιώκετε; Να σπάσετε όλα τα ρεκόρ και να σας βάλουν στο βιβλίο Γκίνες;


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...


Kαι απο που ακριβως προκυπτει φιλε Left, οτι η δυσαρεσκεια στο συριζα εκφραζεται ή θα εκφραστει στο μελλον, απο αυτο το συγκροτημενο πολιτικο ρευμα οπως λες της αριστερης πλατφορμας;
Τοσο ανιωθους τους θεωρεις να μην παρουν χαμπαρι τι ρολο παιζει το λαφαζανεικο εκει μεσα;
Και μηπως μπορεις να μου πεις συγκεκριμενα που ακριβως διαφοροποιειται η αριστερη πλατφορμα στη πραξη;
Eδω μεχρι και το "μουστακι τους ξυρισαν" και πηγαν και υπερψηφισαν το 187α...και θυμαμαι τοτε ειχατε πεσει απ τα συννεφα κιολας καποιοι!
Το ΚΚΕ δε παλευει για καμια ηγεμονια στο χωρο της αριστερας φιλε.Παλευει για τη χειραφετηση του λαου,για τη ριζασπαστικοποιηση του.Παλευει να αναδειξει τα πραγματικα διληματα της εποχης και οχι τα πλαστα οπως το μνημονιο-αντιμνημονιο με τα οποια ΚΑΙ η αριστερη πλατφορμα προσπαθει να εγκλωβισει ενα κοσμο που ειναι αριστερος και προοδευτικος.
Η ηγεμονια στην αριστερα αν κρινουμε απο τα αποτελεσματα των εκλογων σημερα μπορει να πει καποιος οτι ανηκει στο συριζα.Στην ευρωπη γενικοτερα στις δυναμεις του ΚΕΑ.
Απο κει προκυπτουν και εκει κατα τη γνωμη μου πρεπει να αναζητηθουν οι μεγαλυτερες ευθυνες για την οπισθοχωρηση του λαικου κινηματος.Για την αναντιστοιχια που αυτο εχει σε σχεση με την επιθεση που δεχονται σημερα οι εργαζομενοι. Για αυτες τις ευθυνες δεν εχεις αφιερωσει ουτε μια αναρτησουλα φιλε.Εστω μια.Γιατι;

Гриша

Ανώνυμος είπε...

Ε ρε γλέντια! Αυτός ο Γρηγόρης Λιονής του ΚΚΕ (απόσμασμα από κείμενο του οποίου μας παρέθεσε ο Гриша) και ο Χρήστος Λάσκος πρέπει να είναι σταυραδέρφια τελικά! Αντί ν' αναφερθούν στα καθήκοντα "της επόμενης μέρας", έχουν βαλθεί αμφότεροι να μας περιγράψουν την κατάσταση που θα επικρατεί ένα βήμα πριν την εγκαθίδρυση της αταξικής κοινωνίας και τον πλήρη εξοβελισμό του χρήματος. Λυπούμαι που το λέω, καταλήγω όμως στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να τους αντιμετωπίζω και τους δύο ως τσαρλατάνους. Γιατί τσαρλατάνος είναι όποιος, αντί να μας περιγράψει το πρώτο βήμα, έρχεται στα καλά καθούμενα να μας περιγράψει το... προτελευταίο.

Τα σέβη μου
Φιλίστωρ

Ανώνυμος είπε...

O Λιονης αγαπητε αν διαβαζες ολο το κειμενο περιγραφει την αποψη του ΚΚΕ για το χρηματοπιστωτικο συστημα οταν θα εχουν κοινωνικοποιηθει τα μεσα παραγωγης στο Σοσιαλισμο.Πουθενα και σε καμια αναλυση του ΚΚΕ για το Σοσιαλισμο ως ανωριμη βαθμιδα του κομμουνισμου και της πληρους αταξικης κοινωνιας δεν υπαρχει ο εξοβελισμος του χρηματος.Μαλιστα ιδιαιτερα με εκκπλησσει που το λες αφου ΚΑΙ στο αποσπασμα που παραθετω το αναφερει σαφως.
Φιλιστορα ξερεις τι ειναι τσαρλατανισμος;Nα λες σημερα στο κοσμο οτι μπορεις να εξανθρωπισεις την ΕΕ.Να του λες σημερα σε διαδικασια μονιμης εποπτειας της χωρας οτι μπορει να υπαρξει φιλολαικη λυση χωρις συγκρουση και ρηξη με την εξουσια των μονοπολιακων ομιλων και την πολιτικη τους εκφραση που ειναι η ΕΕ.Τσαρλατανισμος ειναι να του καλλιεργεις αυταπατες για μνημονιο-αντιμνημονιο και την ιδια στιγμη να κανεις γαργαρα το ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ που ειναι η συνθηκη του Μααστριχτ.Γιατι τοτε ΠΟΥ ΤΟ ΚΚΕ ΗΤΑΝ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕ ΤΗΝ ΣΥΝΘΗΚΗ οι υπολοιποι τσαρλατανοι ολων των αποχρωσεων το αποκαλουσαν γραφικο.
Αυτη τη πειρα πρεπει να αξιοποιησει σημερα ο λαος και να στηριξει το ΚΚΕ που ηταν το μονο κομμα που του ειπε την αληθεια αποι τοτε ακομα γι αυτα που ερχονταν.Για να μη χαθει αλλος χρονος.

Гриша

Ανώνυμος είπε...

Ωραία τα λέτε αμφότερες οι πλευρές μπορώ να πω.
Μόνο που είτε από κεκτημένη ταχύτητα, είτε από παραταξιακή τοποθέτηση, επικεντρώνεστε αποκλειστικά και μόνο στις τοποθετήσεις, στις κωλοτούμπες και στις αγκυλώσεις των κατά περίπτωση κομμάτων (μιλώ για τα αριστερά καθ οποιονδήποτε τρόπο κόμματα, εξυπακούεται).
Αυτό που παρατηρώ, είναι πως απουσιάζει παντελώς απ τα επιχειρήματα και τους κατά περίπτωση υπολογισμούς και υποθέσεις σας, ο κατ εξοχήν παράγοντας.
Κι αυτός ο παράγοντας ο παντελώς αδιάφορος, ο παρτάκιας, ο κατεβασμένα βρακιάς, ο μεμψίμοιρος, η πλέμπα κατ εμέ και ο κυρίαρχος λαός κατά την κολακευτική αριστεροκομμουνιστική προσφώνηση, λέτε να δίνει δεκάρα για τίποτα απ όσα λέτε και υποθέτετε;
Βλέπετε εσείς ως τώρα κάτι που να σας κάνει να αισιοδοξείτε πως έχει καταλάβει τι του χτύπησε την κεφάλα;
Αναλώνεστε σε αναλύσεις που αφορούν εκείνο το μόνιμα 15-20% του πληθυσμού (κι ίσως και πολύ να το υπολογίζω) που έτσι κι αλλιώς πάντα ήξερε τι παιζόταν και που είναι μοιρασμένο σε 3-4 αριστερά-κομμουνιστικά κόμματα και αναρχικά κινήματα ενώ το παιχνίδι θα παιχτεί απ τους υπόλοιπους που ακόμα και συριζα να φέρουν στα πράγματα, θα το κάνουν νομίζοντας πως την επόμενη μέρα θα τους φωνάξει το τσιπρόπουλο για να τους δώσει πίσω ό,τι έχασαν.
Οπότε, θεωρώ πως ποσώς τους ενδιαφέρουν οι επί μέρους λεπτομέρειες και το χάσμα των μεταξύ τους προγραμμάτων.
Πιστεύω πως θα τρέξει πίσω από τις ελιές και θα βουτήξει στα ποτάμια, για να ξαναδώσουν όλοι μαζί στον σαχλαμαρά κι άλλη ευκαιρία για να μας τελειώσει.
Θάχε νόημα ίσως σε κάποιον άλλο κόσμο, σε κάποιαν άλλη διάσταση με κάποιους άλλους πολίτες (κι όχι υπηκόους).
Εγώ πια, βλέποντας το πως κυλάει ο καιρός και το τι κάνει τον έλληνα ν αγριέψει, να ψαχτεί και να μορφωθεί επιτέλους (πολιτικά και σύμφωνα με την εκτίμηση του μπρέχτ περί της χειρότερης αμορφωσιάς που είναι η πολιτική αμορφωσιά), αποφάσισα να τα περιμένω όλα.
Προς το χειρότερο, εννοείται...

mbiker

Ανώνυμος είπε...

Φιλε mbiker,
Δεν υπαρχει αμφιβολια οτι η περιγραφη που κανεις δεν απεχει πολυ απο την πραγματικοτητα.Για να αποφυγουμε να ξανακανουμε την ιδια ατελεσφορη συζητηση που ειχαμε κανει και παλιοτερα,σχετικα με τις ευθυνες για το επιπεδο που περιγραφεις και που πρεπει να αποδωθουν αυτες,θα περιοριστω να σου πω το εξης:
Να κατσουμε και να τα βαλουμε κατω με μια στοιχειωδη κοινη λογικη και εκμεταλλευομενοι το 70% του ευρωσκεπτικισμου αυτη τη στιγμη στην Ευρωπη να αναδειξουμε την ουσια της αντιλαικης επιθεσης που βιωνουμε με ποιο τροπο μπορουμε να την ανακοψουμε και να αντεπιτεθουμε.
Γιατι στην αντιθετη περιπτωση που ο ευρωσκεπτικισμος παραμεινει κουφιος πχ σε επιπεδο νομισματικο ή στα περι "κατοχης" που ανακυκλωνουν διαφοροι, τοτε ο ευρωσκεπτικισμος αυτος μπορει καλλιστα να λειτουργησει σαν σανιδα σωτηριας του πραγματικου μας αντιπαλου που ειναι ο καπιταλιστικος δρομος αναπτυξης.
Εννοειται οτι με αυτο το κοσμο δε συζητας οπως τα λεμε εδω.Ειναι πολυ πιο συνθετη κατασταση,απαιτει σπασιμο στερεοτυπων,ειναι πολυ δυσκολο.
Αυτο δε σημαινει οτι πρεπει να παραιτηθουμε απο τη προσπαθεια και κυριως να παραιτηθουμε απο την προσπαθεια αναδειξης διεξοδου.Δε αρκει μονο να αναδειξουμε τα προβληματα.Πρεπει να τα καταδειξουμε.Σημερα ο κοσμος πρεπει να σηκωθει απο το καναπε,να πειστει οτι μπορει να γινει ο ιδιος πρωταγωνιστης των εξελιξεων και οχι να βουλιαξει πιο βαθια.Ε λοιπον ο συριζα ρε συ mbiker τον βουλιαζει σημερα στη λογικη της αναθεσης και του μικροτερου κακου.
Διαβαζα σημερα στο Ρ' οτι στη Coca-Cola στελνουν email στους εργαζομενους που λιγο πολυ τους λεει οτι για να συμμετεχουν σε σωματεια και να κανουν απεργια πρεπει να ζητουν πρωτα την αδεια της εργοδοσιας.Εδω φτασαμε φιλε με τις λογικες του μικροτερου κακου και γι αυτο δε πρεπει να χασουμε αλλο χρονο.

Гриша

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Гриша, στα λόγια μου έρχεσαι! Πραγματικά, όπως πολύ σωστά λες κι εσύ, "ο Λιόνης [...] περιγραφει την αποψη του ΚΚΕ για το χρηματοπιστωτικο συστημα οταν θα εχουν κοινωνικοποιηθει τα μεσα παραγωγης στο Σοσιαλισμο".
Xαίρω πολύ! Αυτό ακριβώς είναι που περιγράφω εγώ ως "το προτελευταίο βήμα πριν την εγκαθίδρυση της αταξικής κοινωνίας και του εξοβελισμού του χρήματος". Το πρώτο βήμα μετά την ανάληψη της εξουσίας θέλω να μου περιγράψει ο Λιόνης -και ο κάθε Λιόνης. Το προτελευταίο το ξέρω και μόνος μου.

Τα σέβη μου
Φιλίστωρ

Ανώνυμος είπε...

Гриша

Να σου πω...
Δεν είμαι πια και πολύ σίγουρος πως είναι και πολύ κακή η λογική του μικρότερου κακού.
Με την έννοια του πως το καλό (λέμε τώρα), όχι μόνο αργεί να έρθει (αν ποτέ έρθει) και τι σκατά κάνουμε αν μας ξανακατσικωθεί στο σβέρκο η ορίτζιναλ. Με τον Βορίδη. Τον Γεωργιάδη. Τον Κρανιδιώτη. Τον, τον, τον...που πέρα απ τον καπιταλισμό και την διαχείρησή του γουστάρουν καταστολή, αυτή τη δικαιοσύνη που βλέπουμε ως τώρα, την ατιμωρησία όλων των συνυπεύθυνων και την δικτατορία των καναλοεργολάβων.
Πάνω σ αυτό έκανα και το σχόλιό μου κι όχι για να επηρεάσω και να χαλάσω την ψυχολογία όλων όσων προσπαθούν, προτρέποντάς τους (όπως νομίζω πως υπονοείς) να παραιτηθούν της προσπάθειας.
Προσωπικά, παραμένω ενεργός κι οργισμένος. Βαρέθηκα όμως, πως το λένε βρε αδελφέ, όλους αυτούς.
Τι στο διάολο πρέπει να τους κάνεις ακόμα για να γαμωσταυρίσουν;
Να τους πηδήξεις τη γυναίκα και την κόρη; Θ αντιδράσουν άραγε, ή θα συγκατατεθούν πιστεύοντας πως τάθελαν κι εκείνες; (κατά το μαζί τα φάγαμε, λογική που φαντάζομαι πως έχουν υιοθετήσει πολλοί)

mbiker

Ανώνυμος είπε...

To πρωτο βημα μιας Λαικης κυβερνησης στο Σοσιαλισμο οσων αφορα την οικονομια θεωρω οτι πρεπει να ειναι η αμεση διαδικασια κοινωνικοποιησης των μεσων παραγωγης.

Μηπως τη βρισκεις με τα σταδια και τζαμπα κουραζομαστε;

Гриша

Ανώνυμος είπε...

YΓ.Αφου εννοειται εχεις αποδεσμευτει απο την ΕΕ και τις αλλες ιμπεριαλιστικες συμμαχιες και εχεις μονομερως διαγραψει το χρεος.

Гриша

Ανώνυμος είπε...

Τι να σου πω ρε mbiker,εγω παλι δε μπορω να συμβιβαστω με τη καμια σε αυτη τη κατασταση.Εγω αυτο βαρεθηκα φιλε.Να βλεπω ενα χιλιοπαιγμενο εργο με το λαο θυμα και παρατηρητη και την εξουσια του κεφαλαιου να κανει κουμαντο μεσω των πολιτικων του εκπροσωπων, ξεγελωντας το κοσμο, αλλαζοντας τους γραβατες και κουστουμια.

Гриша

Ανώνυμος είπε...

Λοιπόν, για να εξηγούμαστε μια και καλή. Ο ρόλος της λεγόμενης "αριστερής πλατφόρμας" του ΣΥΡΙΖΑ είναι διπλός:

1) Να συκοφαντούν το Κόμμα με αριστερή/κομμουνιστική φρασεολογία π.χ. ότι δεν είναι "ενωτικό", ότι "εντάξει καλά τα λέτε για το αύριο, αλλά για το σήμερα ελάτε να παλέψουμε για αριστερή κυβέρνηση" κ.ο.κ.

2) Να λειτουργούν ως ανάχωμα στη δυνητική ριζοσπαστικοποίηση των μαζών και στο πλησίασμα του Κόμματος από εργατόκοσμο. Με το εξής σκεπτικό: "ΟΚ υπάρχουν και μη συνεπείς δυνάμεις στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ελάτε μαζί μας να παλέψουμε ώστε να πάρουν την πρωτοβουλία οι πραγματικά αριστερές δυνάμεις εντός αυτού".

Γνώμη μου, όπως και γνώμη του ΚΚΕ, είναι ότι το παιχνίδι είναι στημένο. Στο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν κάνει κατανομή ρόλων. Και απλά η χρέωση της αριστερής πλατφόρμας είναι κυρίως αυτή του αναχώματος.

Αποδείξεις ότι ο ρόλος τους είναι αυτός που περιέγραψα υπάρχουν πάρα πολλές, αρκεί να παρακολουθεί κανείς διαχρονικά τις τοποθετήσεις του Λαφαζάνη και το βόθρο της "Ισκρα". Η μεγαλύτερη απ' όλες; μήνες πριν τις διπλές εκλογές του 12 και μέχρι το σχηματισμό της κυβέρνησης ούτε λέξη δεν είχαν αρθρώσει για "έξοδο από ευρωζώνη", "νέο νόμισμα", "κρατικοποιήσεις" κλπ (που έτσι κι αλλιώς οι προτάσεις αυτές ενσωματώσιμες και ρεφορμιστικές είναι). Γιατί; Γιατί προείχε να γίνει ο Τσίπρας πρωθυπουργός. Από τον Ιούνη του 12 έχουμε τη σταδιακή αλλά σταθερή διολίσθηση του ΣΥΡΙΖΑ από οπορτουνιστική/σοσιαλδημοκρατική δύναμη σε καθαρά αστική. Και τι έκαναν; απλά κατέγραφαν τις "διαφωνίες" τους στα κείμενα, και πέραν τούτου ουδέν.

ΑΕΚτζής

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Гриша,
To πρώτο βήμα είναι να θέλεις να πάρεις την κυβέρνηση. Όχι ότι παίρνοντας την κυβέρνηση παίρνεις αυτομάτως και την εξουσία· δε μπορείς όμως να πάρεις την εξουσία, χωρίς να έχεις την κυβέρνηση. Θέλει το ΚΚΕ να πάρει την κυβέρνηση; Μάλλον όχι. Μάλλον θεωρεί ότι "δεν είναι ώριμες οι συνθήκες"; (Κάτι λέγαμε για τη θεωρία των σταδίων προηγουμένως...) Έχει κάποια ανάλυση για το πότε θα ωριμάσουν αυτές οι έρμες οι συνθήκες για την πολιτική ανατροπή; Μάλλον όχι. Έχει τουλάχιστον κάποια ανάλυση για το πότε θα θεωρήσει ότι οι συνθήκες είναι ώριμες; Ούτε αυτό. Ή μάλλον (για να είμαι υπερβολικά καλοπροαίρετος) στην ουσία λέει ότι οι συνθήκες θα είναι ώριμες, όταν η μεγάλη πλειοψηφία του λαού θα έχει συνταχτεί πίσω από την τιμημένη σημαία του ΚΚΕ.
Και σε ρωτάω εγώ: Γιατί να συνταχτεί η μεγάλη πλειοψηφία του λαού πίσω από την τιμημένη σημαία του ΚΚΕ, όταν το ΚΚΕ δε βάζει μέσα στα άμεσα καθήκοντά του την πολιτική ανατροπή; Πώς περιμένεις να συνταχτεί μαζί σου η πλειοψηφία του λαού, όταν εσύ δε βάζεις ζήτημα ανατροπής των αστικών κυβερνήσεων; Άμα δε ρίξεις το σύνθημα για "κυβέρνηση του ΚΚΕ", ή έστω "με κορμό το ΚΚΕ", γιατί να έρθει μαζί σου ο άλλος;

Τα σέβη μου
Φιλίστωρ


Ανώνυμος είπε...

Τα ίδια ισχύουν και για σένα, φίλε ΑΕΚτζή. Και κάτι ακόμα: Έστω ότι, με ένα μαγικό τρόπο, ξυπνάμε αύριο το πρωί κι έχει εξαφανιστεί από προσώπου γης ο ΣΥΡΙΖΑ (μαζί με την Πλατφόρμα), η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το Plan B, το ΚΚΕ μ-λ, το Μ-Λ ΚΚΕ και όποιος άλλος σας χαλάει τη Νιρβάνα.
Θα το βάλετε επιτέλους το ζήτημα της πολιτικής ανατροπής, ή θα συνεχίσετε να λέτε μαλακίες; (Δε χρειάζεται να απαντήσεις. Μαλακίες θα συνεχίσετε να λέτε...)

Τα σέβη μου
Φιλίστωρ

LeftG700 είπε...

Φίλε Гриша


Αρκετά συζητήσαμε σ’ αυτό το γύρο. Κλείνω από τη μεριά μου με αυτό το σχόλιο και ανανεώνω το ραντεβού μας για τον επόμενο.

Αρχίζοντας από το τέλος: Το λαϊκό κίνημα ήταν αναντίστοιχο με τα προβλήματα που έπεφταν στο κεφάλι τού κόσμου από την αρχή τής κρίσης και τώρα είναι ακόμα πιο αναντίστοιχο. Δεν θα μπορούσε να συμβεί αλλιώς από τη στιγμή που α) η κρίση ξέσπασε κατά τη διάρκεια του ύπνου στον οποίο είχε παραδοθεί το μεγαλύτερο μέρος τής κοινωνίας βλέποντας το όνειρο με τη χυμώδη ΤΙΝΑ να υπόσχεται οικονομική και κοινωνική άνοδο σε όλους, φτάνει μόνο και μόνο να βάλουν κι αυτοί το χεράκι τους (εργατικότητα, καινοτομία, ατομική πρωτοβουλία, απόκτηση δεξιοτήτων και όλα τα σχετικά) και β) η Αριστερά δεν πείθει τον κόσμο να την ακολουθήσει πλειοψηφικά και μαζικά αφού το μεγαλύτερο κομμάτι της (ΣΥΡΙΖΑ) τα μασάει εδώ και ενάμισι χρόνο και το μικρότερο (ΚΚΕ + εξωκοινοβούλιο) παίζει ξανά και ξανά την κασέτα τής Επανάστασης (από πού πάνε στην Επανάσταση; από τον καναπέ! —στα λέει μ’ άλλα λόγια κι ο Φιλίστωρ). Βέβαια, εσύ από όλα αυτά βλέπεις μόνο τα μασημένα λόγια τού ΣΥΡΙΖΑ και πιστεύεις ότι εσείς έχετε τη μόνη σωστή στρατηγική (πάει ασορτί με τη μοναδική αλήθεια) καθ’ ότι μαρξιστές-λενινιστές (άλλος μαρξιστή-λενινιστή δεν έκανε μόνο το ΚΚΕ τους δικούς του!). Καθόλου παραδόξως και ο ΣΥΡΙΖΑ κατά πλειοψηφία πιστεύει πως εκείνος έχει τη μαγική συνταγή να υποτάξει τη Μέρκελ και να βάλει μπουρλότο σε όλη την Ευρώπη και γι’ αυτό δεν χρειάζεται να χάνει το χρόνο του για το τι θα κάνει αν δεν ‘‘του κάτσει’’. Ποιος από τους δυο σας είναι για γέλια και για κλάματα πιο πολύ, δεν μπορώ να πω…

Όλα αυτά, τα έχουμε γράψει κι έτσι και αλλιώς κι αλλιώτικα πολλές φορές. Κι έχω γράψει κατ’ επανάληψη ότι είναι η πολιτική Αριστερά (όλη όμως η Αριστερά!) που ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό γι’ αυτή την αναντιστοιχία, μια και τυχαίνει να πιστεύω πως όποιος κάνει την ‘‘εισήγηση’’ (πρωτοπορία) έχει και τις μεγαλύτερες ευθύνες. Κι εσύ με ρωτάς όλο απορία γιατί δεν έχω αφιερώσει ούτε μία αναρτησούλα;;;

Κατά τα άλλα:

Πώς πρέπει να σου γράψω και τι λόγια να χρησιμοποιήσω για να καταλάβεις ότι το μονοπώλιο των ΚΚ έχει τελειώσει; Τι πρέπει να κάνω για να καταλάβεις ότι το τζίνι τών διαφορετικών αριστερών ιδεών, στρατηγικών κ.λπ. έχει βγει για τα καλά από το μπουκάλι (πάντα ήταν, αλλά τώρα περισσότερο από ποτέ) και δεν ξαναμπαίνει μέσα στη «μοναδική αλήθεια και στρατηγική» που να μπιστάτε τον πισινό σας και να κρεμαστείτε ανάποδα; Με αυτή την έννοια, συνεπώς, όποιοι και αν αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι δεν είναι μέσα σ’ αυτούς ο Λαφαζάνης κι ο Νταβανέλος, ως διαμορφωμένο και διακριτό πολιτικό ρεύμα θα αποχωρήσουν και ως διακριτό και αυτόνομο πολιτικό ρεύμα θα επιζητήσουν τη συνεργασία με το ΚΚΕ. Αυτό είναι και δεν έχει άλλο. Γη και ύδωρ μην περιμένετε να ακουμπήσει στα πόδια σας κανείς! Αυτά έχουν πεθάνει. Αυτά έχουν πεθάνει. Όχι ο Λένιν!


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

αν δεν ειχε γινει η ανατροπη απο τον Τσαβες δεν θα μπορουσε το κκ βενεζουελας να μιλαει για ολοκληρωση της επαναστασης.

αν το κκε ειχε δωσει ψηφο ανοχης στο συριζα το 2012 (χωρις να ειχε συμμετασχει στην κυβερνηση) τα πραγματα θα ηταν καλυτερα για το λαο?

οργ.

Ανώνυμος είπε...

δεν σας αρεσε ο αλεξης?

κατεβαστε τον με ποταμισιο νερο.

οργ.

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξερω φιλε Λεφτ αν μετα τα τελευταια σχολια σου εστειλε κανα mail o Βλαδιμηρος.Αλλα μιας και τα χεις τα κονε μπορεις εσυ να του στειλεις ενα για
να του αναγγειλεις τα θλιβερα μαντατα.
Να του πεις του Β.Ιλιτς οτι αυτα που λεει στο "κρατος και επανασταση",οτι προυποθεση για το Σοσιαλισμο και την επαναστατικη εξουσια της εργατικης ταξης, ειναι το τσακισμα του αστικου κρατους, ειναι να δεις πως το ειπε ο Φιλιστωρ...α ναι μωρε...μαλακιες!
Δεν εχει καμια σημασια τι συνεβη στη Χιλη το 73',ποσος σοσιαλισμος υπηρξε στη Γαλλια του Μιτεραν ή ποια ηταν η τυχη του κκ Ιταλιας.Ουτε βεβαια χρειαζεται καποιος να βγαζει συμπερασματα απο τετοια ή αντιστοιχα ιστορικα παραδειγματα.Ακομα και αν αυτος ειναι φιλος της ιστοριας οπως υποδηλωνει το ονομα του.
Να του πεις οτι ο δρομος για το Σοσιαλισμο μπορει να ειναι μονο κοινοβουλευτικος.Να του πεις οτι αυτοι που τα λενε αυτα, αυτοπροσδιοριζονται ως αριστεροι και οτι στις μερες μας η αριστερα εχει προχωρησει.Αλλωστε συμφωνα με αυτην την αριστερα,την εξουσια δεν την εχει σημερα το κεφαλαιο,οποτε οχι μονο ειναι περιττο να παλευεις για την ανατροπη της εξουσιας του κεφαλαιου αλλα ειναι προτιμοτερο να συζητας με τους ιδιους τους κεφαλαιοκρατες (του ΣΕΒ) για την παραγωγικη ανασυγκροτηση της χωρας.Τοσο μπροστα...
Το μονο που δε χρειαζεται να του πεις ειναι η πιθανοτητα να αποχωρησoυν ως διακριτο πολιτικο ρευμα ο Λαφαζανης με τον Νταβανελο.
Αυτοι κρατανε τα μποσικα ρε!Φυλλατουν θερμοπυλες λεμε!Που να πανε;;;


Τωρα οσον αφορα το ΚΚΕ,ο κοσμος γνωριζει ,οτι ενισχυοντας το, βγαινει ο ιδιος αυριο ενα μποι ψηλοτερος.Και μονο για αυτο αξιζει να το κανει.

Гриша

Ανώνυμος είπε...

φιλτατε γρισα.

μιλας για ηγεμονια οταν οι ιδιοι εσεις καμαρωνετε που οι συριζαιοι δεν κατεβαζουν υοτε ενα πουλμαν οταν εσεις καθε φορα με το παμε κανετε την αθηνα να δονειται απο ταξικο παθος και πληθος.
οταν το ελληνικο tass (o "lenin"o-hooligan ντε) μας τα πρηζει για πολλοστη φορα για το ινστιουτο ροζα που τα παιρνει απ τη αγγελα
(http://leninreloaded.blogspot.gr/2014/03/blog-post_14.html)
και δεν τολμα ενας χριστιανος να του στειλει γραφη οτι...και το κκε πληρωνεται απο τον προυπολογισμο με κατι δις για τα εξοδα του με τον ιδιο ακριβως τροπο αναλογικα με το εκλογικο ποσοστο του και μετα απο νομο ψηφισμενο απο τα κομματα του αστικου ευρωμονοδρομου.
το κκε φιλε μου αυτο που κανει μονο αγωνας για την ηγεμονια ειναι. Εχει παραδωσει τα ηνια του αγωνα για την εξουσια στον οππορτουνισμο. «Από προλεταριακή άποψη η ηγεμονία στον αγώνα ανήκει σ΄εκείνον που μάχεται με μεγαλύτερη ενεργητικότητα, σ΄εκείνον που τα λόγια του ανταποκρίνονται στις πράξεις του και που είναι, επομένως, ο ιδεολογικός αρχηγός της δημοκρατίας και κριτικάρει κάθε αναποφασιστικότητα.»
το εργαζομενο και διανοουμενο κομμα που επικαθοριζει ιδεολογικα τους διανοουμενους ολων των ταξεων ειναι η φιλοδοξια σας.
εσεις χρονια τωρα, στην πραξη αρκειστε στην αυτοαναπαραγωγη ενος μηχανισμο που χανοντας την επαφη με την μαρξιστικη θεωρια, αλλοτριωθηκε, στα λογια ζητα την εξουσια για να αλλαξει τις οικον. δομες, ενω στην πραξη ενδιαφερεται μονο για την οικονομικη δομη του ιδιου του του μηχανισμου.
ακριβως το αντιθετο ειναι αυτο για το οποιο κατηγορουνται οι οπορτουνιστες, οτι θολωνουν την ταξικη παλη γιατι το μυαλο τους ειναι θολο.ταξικη παλη που παει παρεα με την ιδεολογικη ηγεμονια.
ολο αυτο βεβαια αν το συνδιασεις (απαραιτητο) με ενα κομμα που κρινει τα παντα οχι με γνομωνα την πραγματικοτητα αλλα με θεωρητικες κατασκευες που πατανε στον αερα (στο παρελθον) εχεις τον πιο ικανο ολοκληρωτισμο.

οργ.

Ανώνυμος είπε...

Ώστε το ΚΚΕ πληρώνεται, και μάλιστα με ...δισεκατομμύρια (όταν ο συνολικός προϋπολογισμός είναι λιγότερα από 100 εκ. ευρώ για όλα τα γερμανικά ιδρύματα, και πληρώνεται απ' τον προϋπολογισμό των γερμανικών Stiftung που πληρώνει τη Ρόζα!!! Σε ποιο Stiftung ανήκει ρε μεγάλε το ΚΚΕ, στο Αντενάουερ;

Το ΚΚΕ, που αρνήθηκε να μπει στο ΚΕΑ επειδή η είσοδος ερχόταν με δήλωση συμμόρφωσης στις "αρχές και αξίες της ΕΕ"!!!

Τι λε ρε γκεμελίσκε της κακιάς ώρας!!!

Όξω οι Goebbels είναι το ψευδώνυμο.

LeftG700 είπε...

Ανώνυμε (Κυριακή, Μαρτίου 16, 2014 4:31:00 μ.μ.),


Μη λες παπαριές ή μη μας περνάς για μαλάκες. Ο Όργουελ λέει αυτό που ξέρουν και οι κότες:

Το ΚΚΕ (και κάθε αριστερό κοινοβουλευτικό κόμμα της ελληνικής βουλής ή του ευρωκοινοβουλίου) χρηματοδοτείται από την αστική εξουσία με ανάλογο με το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ τρόπο (κι επειδή σε λυπάμαι δεν σου θυμίζω τη χρηματοδότηση της Τυποεκδοτικής από ευρωπαϊκά κονδύλια...). Ανάλογο.

Γι' αυτή την αναλογία έχεις να μας πεις κάτι;;; Γιατί τα άλλα που λες είναι συνδικαλιές τού κ....!


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

Τις συνδικαλιές και τις κουτοπονηριές να τις αφήσεις εσύ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ χρηματοδοτείται

α) μέσω ΚΕΑ. Χρηματοδοτείται το ΚΚΕ μέσω ΚΕΑ; Ναι ή όχι;

β) μέσω Γερμανικής Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης (με λεφτά στο Rosa Luxemburg). Χρηματοδοτείται το ΚΚΕ απ' τη Γερμανική Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση για Ινστιτούτα και κλαϊν μάιν, ναι ή όχι;

Αυτά είναι λεφτά ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ από την κεντρική χρηματοδότηση σε όλα τα κόμματα και ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ σ' αυτά.

Απάντησε κι ας τις φτηνές μαγκιές.

Όξω οι Goebbels!

Ανώνυμος είπε...

οξω οι γκεμπελς

δηλαδη το κκε ειναι λιγο υποκριτες (πολιτικοι απατεωνες) ενω οι αλλοι ειναι πολυ

γιαυτο

ολος ο λαος θα ψηφησει κκε για να βγει με 100 %

και να φτιαξει την νεα διεθνη με τον κιμ-ι-σου

και να φτιαξει κομμουνισμο με διαταγματα στον πλανητη αρη

ειστε πιο ηλιθιοι κι απ την ηλιθιοτητα και δεν καταλαβαινετε γιατι ο λαος σας εχει γραψει στα παλιοτερα των υποδηματων του

ΜΑΝΤΟΝΕΣ !!!

ΚΑΘΙΣΤΕ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΤΟΝ ΚΡΙΝΟ

ΟΡΓΟΥΕΛ

Ανώνυμος είπε...

Γκεμπελίσκε, βλέπω το άλλαξες το τροπάρι, αφού οι σάχλες σου περί ...δισεκατομμυρίων κράχτηκαν όπως τους πρέπει.

Τιτανοτεράστιε, το ΚΚΕ παίρνει την κομματική χρηματοδότηση που αντιστοιχεί ως κόμμα επειδή εκλέγει βουλευτές. Όχι επειδή συμμετέχει σε κάθε ψευτοαριστερό πρότζεκτ της ΕΕ. Κι αν αι εκδόσεις "Νίκος Πουλαντζάς" έχουν δημόσιο έλεγχο οικονομικών για τη χρηματοδότησή τους απ' τις Βρυξέλλες, για την ΚΟΜΕΠ θα απογοητευτείς, αλλά δεν παίρνει σεντ απ' τη θεία Αγκέλα σαν του λόγου σας.

Ο μόνος τρόπος να ΜΗΝ παίρνει την χρηματοδότηση είναι να μην εκλέξει κανένα. Που πολύ θα το θελες, αλλά δεν θα σου βγει που δεν πα να γράφεις για ιπτάμενους δίσκους που έφεραν τον Κουτσούμπα επί γης.

Όξω οι Γκέμπελς!

Ανώνυμος είπε...

γρεζα

μη μου το γυρνας σε ανωνυμο
ολοι μου ειστε χουλιγκανοι (σας τοπα) οταν δεν σας παιρνει

οργ.

υ.γ
εγω φταιω που ειστε σουργελα της ταξικης παλης?

την οποια την καταλαβαινετε οχι με επιχειρηματα αλλα με χουλιγκανιες

LeftG700 είπε...

Ανώνυμε με τα τελευταία απανωτά σχόλια, να μου κάνεις τη χάρη να πάρεις ένα όνομα. Και να σταματήσεις τα συνθηματολογικά τύπου έξω αυτοί και μέσα οι άλλοι. Δεν θα το κάνουμε εδώ Θύρα 7, 13, 4 ή των Ορίτζιναλ! Γκέγκε;

Ανώνυμος είπε...

Κοιτα να δεις οργ ,Κανω μια εξαιρεση στη παγια τακτικη μου να μην σου απαντω(για λογους που σου εχω εξηγησει σε παλιοτερο σχολιο και οι οποιοι συνυτρεχουν ακομα)για να διευκρινισω οτι:

Ποτε δε μπηκα και ουτε προκειται να μπω εδω ειτε με αλλο ψευδωνυμο ειτε ανωνυμα.Αυτο γιατι παρολες τις μεγαλες διαφωνιες μου με το παρων ιστολογιο,σεβομαι στοιχειωδως τουλαχιστον το βημα που μου δινεται.

Για το αν σε παιρνουν χαμπαρι με τη μια ολοι με τις γελοιοτητες που γραφεις δε φταιω εγω.

Και κατι τελευταιο.Αν νομιζεις οτι με τη τακτικη που εχεις επιλεξει εδω μεσα πληττεις το ΚΚΕ εισαι πολυ γελασμενος.Το αντιθετο καταφερνεις.

Гриша

Ανώνυμος είπε...

OTAN τα πιανεις απ το αστικο κρατος, και στο επισημαινω, με βγαζεις εκτος (νομιζεις) με χουλιγκανιες.

οταν δεν βγαινει το πλανο
φταιει
α)Η ΚΟΒΑ
Β)Ο ΙΑΠΩΝ ΠΡΑΚΤΩΝ τροτσκι,καμενεφ κτλ κτλ

οταν βρισκεσαι σε ποιτικο αδιξοδο και σε εχουν παρει φαλαγγι φταιει ο πλουμπιδης κι ο αλλος ο βαβουδης ο πρακτορας της σια.

εγω σου φταιω οταν σου δειχνω τα ...προιοντα σου.

οργ.

Υ.Γ. η ουσια καταντησε λεπτομερεια
ΕΙΝΑΙ αληθεια οτι το "κ"κε
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΞΙΚΟ ΑΝΤΙΠΑΛΟ.

ΣΥΝΕΠΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΑΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΤΙΝΤΟΥΤΟΥ ΡΟΖΑ.

ΑΝ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣ ΝΑ ΕΠΙΜΕΝΕΙΣ ΜΠΟΡΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΟΤΙ
ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΝΣΤΙΝΤΟΥΤΟ ΙΣΧΥΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ "Κ"ΚΕ

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΞΙΚΟ ΕΧΘΡΟ

ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ?
-------------

ΑΡΧΙΓΚΕΜΠΕΛ

ΟΡΓ.

Ανώνυμος είπε...

γρεζα

1)στο μετρο που δεν εισαι ο γκεμπελ απο πανω, αυτα που εγραψα δεν ισχυουν για σενα

ισχυουν ομως 100% γι αυτον τον καραγκιοζη χουλιγκανο.

2)αυτα περι γελοιοτητας στα επιστρεφω μια που δεν μπηκες ποτε στον κοπο να απαντησεις στα ιστορικα θεματα που σου εβαλα (και υπαρχουν και πολλα αλλα).

3)δυστυχως για τους απατημενους που ακομα πιστευουν τα "κ"κε-δικα συνθηματα για λαικη εξουσια-λαικη οικονομια κι ακομα περισσοτερο γι αυτους (οπως λες εισαι κι εσυ ενας) που εχουν αποθεσει την υλοποιηση τους στο "κ"κε και τους οργανωμενους
δεν προκειται να γινουν απ'αυτους γιατι
α)η πορεια της κοινωνιας και της οικονομιας τα εχει βγαλει εκτος σφαιρας πιθανοτητων (τουλαχιστον με το περιεχομενο που το "κ"κε δινει)
β)το ιδιο το "κ"κε ειναι εντελως ψευδεπιγραφο γραφειοκρατικο μορφωμα που αναπαραγει τον εαυτο του και οταν παρ'ελπιδα η κατασταση γινεται προ-επαναστατικη αυτο κανει οτι μπορει να επιβεβαιωσει την ιστορια του χανοντας καθε επαφη με την πραγματικοτητα και προβαλλοντας τους πιο "σωστους" στοχους που κατα συμπτωση ειναι και οι πιο ανεδαφικοι. (οπως τωρα)
ΟΠΟΤΕ η γελοιοτητα παει και κατα'κει.

οργουελ.

υ.γ.
να ζητησω να πεις την αποψη σου γιατις ψρηματοδοτησεις ειναι πολυ?

Ανώνυμος είπε...

ΣΗΜΕΡΑ Ο ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΚΡΙΜΑΙΑΣ ΨΗΦΗΣΕ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ (ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΑΤΑΡΩΝ) ΜΕ ΘΕΑΜΑΤΙΚΑ ΠΟΣΟΣΤΑ.
Στις 8 ώρα Ελλάδας αναμένονται οι πρώτες προβλέψεις για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Κριμαία, το οποίο όμως θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων θα πει «ναι» στην ένωση με τη Ρωσία, επαναχαράσσοντας έτσι τα σύνορα της Ουκρανίας μετά την κρίση που έχει ξεσπάσει τους τελευταίους μήνες.

Οι πληροφορίες έκαναν λόγο για μαζική συμμετοχή και πανηγυρικό κλίμα.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26511&subid=2&pubid=113238940

ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙAΛΕΚΤΟ-ΥΛΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ "Κ"ΚΕ :
Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη θέση του ΚΚΕ για την Ουκρανία και για τα όσα συμβαίνουν στην χώρα αυτή, ο ΓΓ της ΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, πριν την έναρξη της εκδήλωσης του Κόμματος στις Βρυξέλλες, τόνισε:

«Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Ρωσία συγκρούονται πάνω στο κορμί της Ουκρανίας αυτή τη στιγμή, ματοκυλούν το λαό της Ουκρανίας για τα συμφέροντά τους, για να μοιράσουν τις αγορές, τις πρώτες ύλες, τα δίκτυα μεταφοράς της ενέργειας. Ο λαός όμως της Ουκρανίας, όπως κι όλοι οι λαοί της Ευρώπης δεν έχουν συμφέρον να ταχθούν με την πλευρά του ενός ή του άλλου ιμπεριαλιστή της μιας ή της άλλης λυκοσυμμαχίας , αλλά θα πρέπει να αναπτύξουν να προχωρήσουν το δικό τους δρόμο, τον αυτοδύναμο δρόμο ανάπτυξης για το σοσιαλισμό, για μια κοινωνία όπου πραγματικά οι λαοί θα αναπτύσσουν τη φιλία, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη μεταξύ τους
http://www.902.gr/eidisi/politiki/37927/dilosi-toy-dimitri-koytsoympa-gia-tin-oykrania-video

ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΩΡΑ και την θεση της Ε.Ε
Κοινή ανακοίνωση για το δημοψήφισμα στην Κριμαία το οποίο χαρακτήρισαν «παράνομο» προσθέτοντας ότι το αποτέλεσμα του δεν θα αναγνωριστεί εξέδωσαν την Κυριακή ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι (ΑΥΤΟΙ ΝΤΕ ΠΟΥ ΚΟΒΟΥΝ ΤΑ ΤΣΕΚΙΑ)
http://www.protothema.gr/world/article/361983/to-dimopsifisma-stin-krimaia-einai-paranomo-lene-me-mia-foni-robai-barozo/

προφανως το κκε ειναι ουρα του μπαροζο μη σου πω του δεξιου τομεα, ετσι γκεμπελισκο?

οργουελ

Y.G. ΛΕΦΤ , μην μου το βγαλεις ασχετο, αφορα το ποιος τα πιανει και γιατι.