Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

«Μην ανησυχείτε, δεν πρόκειται να δώσουμε οικονομική βοήθεια με το ζόρι, εάν κάποιος δεν την θέλει»




Έτσι μίλησε το Χρήμα στο ΜΕGΑ, δια χειλέων Βόλφανγκ Σόιμπλε. Η Τιμή πώς θα μιλήσει; Και με ποιανού τα χείλια, αν όχι τής Αριστεράς;





11 σχόλια:

Khlysty είπε...

Λέφτηδες, το ποστάκι είναι ελαφρώς άστοχο. Και εξηγούμαι: μια αρχή της δημοσιογραφίας είναι ποτέ να μην κάνεις μια ερώτηση, την απάντηση της οποίας δεν ξέρεις από πριν. Έτσι, ο τύπος του μέγκαμου, στο πλαίσιο του να στηρίξουμε τον καπετάνιο Σαμαρά και τον καπετάνιο Στουρνάρα, που ζώστηκαν τα φυσεκλίκια και βγήκαν στα βουνά να αντισταθούν στην άτιμη την τρόικα, πήγε να προβοκάρει το Γερμαναρά.

Ωστόσο, ο Σόιμπλες είναι μια χαρά αζέν προβοκατέρ κι ο ίδιος και του ξηγήθηκε αλμυρό φυστίκι, που λένε και οι παλαιοί. Στην ουσία, ο Σόιμπλες λέει στον Σαμαρά, να σαν τα θες, να σαν δεν τα θες. Απλώς, ξέρε ότι για εμάς είναι το ίδιο.

Στο πλαίσιο αυτό, η Αριστερά γιατί να ανακατευτεί;...

LeftG700 είπε...

Φίλε Khlysty,


Δικαίως σού φαίνεται άστοχο, αλλά με βάση τη στοχοθεσία που εσύ θεώρησες ότι είχε η ανάρτηση. Όμως δεν μιλάω για το συγκεκριμένο περιστατικό, δεν καλώ την Αριστερά να ανακατευτεί για να "καθαρίσει". Μιλάω γενικότερα, με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό. Και θυμίζω ελλειπτικά ότι εκτός από την υλική στέρηση που υπαγορεύει το δίκαιο του ισχυρού υπάρχει και η ταπείνωση που επιβάλλει.


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

"Στο πλαίσιο αυτό, η Αριστερά γιατί να ανακατευτεί;..."


Και τι σε κανει να πιστευεις οτι δε θα κληθει μια ενδεχομενη κυβερνηση συριζα να κινηθει στο ιδιο ακριβως πλαισιο; ...Iδιαιτερα και μετα απο οσα λενε τον τελευταιο καιρο οι Σταθακηδες.


Гриша

Ανώνυμος είπε...

η αστικη διαχειριση ειναι πολυ σοβαρη υποθεση για να την αφησουμε στους αστους

Το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε αναλυτικά ο βουλευτής Γιάννης Δραγασάκης, τονίζοντας ότι «η μόνη ρεαλιστική διέξοδο, η οποία συνίσταται σε μια νέα έντιμη, δεσμευτική συμφωνία με τους θεσμούς και τους λαούς της ΕΕ η οποία θα επιτρέψει να εκπληρώσουμε 3 στοιχειώδεις στόχους. Ο πρώτος είναι η ανακούφιση του κόσμου που υποφέρει, των θυμάτων της κρίσης. Ο δεύτερος είναι η σταθεροποίηση και η ανάκαμψη. Και ο τρίτος είναι η εφαρμογή ενός προγράμματος ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων και μετασχηματισμών μέσα από τις οποίες μπορεί να υπάρξει η ουσιαστική επανένταξη της χώρας μας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και στον διεθνή καταμερισμό της εργασίας

οργ.

Khlysty είπε...

Λέφτηδες, η θέση της Αριστεράς σχετικά με τη σχέση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ Ελλάδας και "εταίρων" είναι σαφής, γνωστή και -θεωρώ- ιδιαιτέρως μπετοναρισμένη. Ο ΣΥΡΙΖΑς κοντεύει να μην έχει ανακοίνωση που να μην αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο οι δανειστές (σε συνεργασία με την κυβέρνηση ΝΔΣΟΚ) μετατρέπουν την Ελλάδα σε αποικία χρέους. Ομοίως και το ΚΚΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κλπ, κλπ, κλπ.

Ωστόσο, κι εδώ είναι η αντίρρησή μου, στην συγκεκριμένη περίπτωση επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί μια βαβούρα, προκειμένου να φανεί ότι η κυβέρνηση ΝΔΣΟΚ μάχεται ηρωικώς για τα δικαιώματα της χώρας. Ήτοι, ένα επικοινωνιακό παιχνιδάκι.

Ε, φαίνεται ότι ο Σόιμπλες το κατάλαβε και τάπωσε τον ανταποκριτή του μέγκαμου με τον πλέον ξερό και αδιαμφισβήτητο τρόπο: θεωρείτε ότι μπορείτε να τα καταφέρετε μόνοι σας; Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα.

Για μένα, η ουσία αυτής της υπόθεσης είναι ακριβώς αυτή: η Αριστερά δεν έχει καμία δουλειά να εμπλακεί στα όποια επικοινωνιακά μπραντεφέρ μεταξύ κυβέρνησης και "εταίρων". Αυτό που πρέπει να επιδιώξει είναι να οργανώσει τις δικές της θέσεις -ο Όργουελ γράφει κάτι αποπάνω...- και τη στρατηγική της, όταν θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Υ.Γ.: για να καταλάβετε τι εννοώ ψάχτε να διαβάσετε το λιβανωτό που έγραψε χθες στα Νέα ο Μητρόπουλος για τον Παπασταύρου του Μαξίμου...

LeftG700 είπε...

Φίλε Khlysty,


Μα, επαναλαμβάνω, τη ανάρτηση-σχολιάκι δεν υποδείκνυε στην Αριστερά να σηκώσει το γάντι στο συγκεκριμένο επεισόδιο. Θύμιζε όμως το περιβάλλον στο οποίο θα βρεθεί όταν γίνει κυβέρνηση καθώς και το ότι θα πρέπει να διαχειριστεί και τα αισθήματα ταπείνωσης που γεννούν τέτοιες ατάκες στο μμεγαλύτερο κομμάτι τών Ελλήνων.

Μπετοναρισμένη η θέση τής Αριστεράς; Και να είναι (που δεν είναι), αυτό συμβαίνει ‘‘στα χαρτιά’’. Στην πράξη ξυρίζουν την Αριστερά!

Το βρήκα το κείμενο του Μητρόπουλου. Δεν κατάλαβα όμως σε τι σχετίζεται με την κουβέντα μας.


Τα λέμε

Khlysty είπε...

Το κειμενο εχει να κανει με τις προσπάθειες επικοινωνιακης αναστύλωσης του ρημαδιου που επικρατει στην κυβερνηση. Αιφνης λοιπον ο Μητροπουλος κανει αγιογραφια στον Παπασταυρου, τυπου κοιταχτε τι καλους συνεργατες που εχει ο Σαμ, τι καλος πρωθυπουργος που ειναι και -σε συνδυασμο με την εξυπναδα του μεγκαμου- ποσο αντιστέκεται στην τροϊκα...

Khlysty είπε...

Γκρίσα, εγώ που είμαι γιαλαντζί αριστερός -και ακούω με πολλή προσοχή τον Παπούλη...- δεν έχω ιδιαίτερο πρόβλημα με τα όσα λέει ο Σταθάκης. Το πρόβλημά μου είναι αν θα (μπορέσει να) τα κάνει.

LeftG700 είπε...

Φίλε Khlysty,


Μωρέ το κατάλαβα ότι ο Μητρόπουλος προσπαθεί να στηρίξει επικοινωνιακά την κυβέρνηση. Με την κουβέντα μας δεν βλέπω τι σχέση έχει.


Τα λέμε

Khlysty είπε...

Όλη αυτή η κουβέντα γίνεται από τη μεριά μου διότι θεωρώ ότι η όλη ιστορία είναι ένα επικοινωνιακό παίγνιο, προκειμένου να παρουσιαστεί η κυβέρνηση ότι, εν πάσει περιπτώσει, κάτι κάνει με τους δανειστές. Τα σενάρια περί μονομερών αποφάσεων ερήμην της τρόικας, ο λιβανωτός στον Παπασταύρου, η προσπάθεια του μέγκαμου να δείξει ότι ο Σόιμπλες είναι ο "κακός" της υπόθεσης και ότι ενώ εμείς τά'χουμε κάνει όλα καλά, αυτοί μας εμποδίζουν να πάρουμε τις επιτυχίες μας και να τις περιφέρουμε ανά τον κόσμο,... όλα αυτά είναι ένα επικοινωνιακό παιχνίδι εν όψει εκλογών, χωρίς βαθύτερη ουσία.

Η κυβέρνηση ξέρει ότι οι δανειστές κρατούν όλα τα κλειδιά και οι δανειστές ξέρουν ότι η παρούσα κυβέρνηση πρέπει να αντέξει όσο γίνεται περισσότερο. Οπότε, και η ερώτηση του μέγκαμου και η απάντηση του Σόιμπλες είναι ένα κακοπαιγμένο θέατρο. Ναι, η ουσία που αναφέρεις στο ποστ υπάρχει, ωστόσο θα υπήρχε ακόμα κι αν τίποτα από τα παραπάνω δεν συνέβαινε. Εξ ου και επιμένω ότι η Αριστερά ΔΕΝ πρέπει σε καμία περίπτωση να μπει σε αυτό το παιχνίδι, έστω και με τις καλύτερες των προθέσεων: δεν έχει κανένα λόγο να μπει σε μια συζήτηση που γίνεται μόνο για το θεαθείναι.

Και για να καταλάβεις ακόμα καλύτερα πού το πάω, αν ο Σόιμπλες έλεγε στον μέγκαμου ότι η Ελλάδα τα πάει γαμάτα, ότι η τρόικα απλώς χρονοτριβεί και ότι η έξοδός μας στις αγορές είναι θέμα ολίγου χρόνου, θα έκανες το ανάλογο ποστάκι;

LeftG700 είπε...

Φίλε Khlysty,


Επικοινωνιακό παίγνιο; Σίγουρα. Πρέπει όμως να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό το επικοινωνιακό παίγνιο δεν εξυπηρετεί (κυρίως από την πλευρά τών κυρίαρχων Γερμανών) μόνο την υποκείμενη ιδέα "ο Σαμαράς αντιστέκεται, τι τον χρειαζόμαστε τον Τσίπρα;". Εξυπηρτεί ταυτόχρονα και την ανάγκη να τα πούμε στη νύφη για να τα ακούσει η πεθερά (= μία ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ).


Τα λέμε