Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Vertigo à la Left G700




Στην προηγούμενη ανάρτηση, τσιρίξαμε για μία δήλωση του Σταθάκη, στην οποία διευκρίνιζε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να επαναδιαπραγματευθεί το μνημόνιο, αλλά μόνο τη δανειακή σύμβαση. Τσιρίξαμε γιατί θεωρήσαμε (θεώρησα) ότι ερχόταν σε ευθεία αντίθεση με τις επανειλημμένες διακηρύξεις τού θεσμικού ΣΥΡΙΖΑ (θυμίσαμε μάλιστα μία πρόσφατη από τον ίδιο τον Πρόεδρό του) ότι μία από τις πρώτες πράξεις του σε περίπτωση που γίνει κυβέρνηση θα είναι η κατάργηση του Μνημονίου.

Ε, λοιπόν, κακώς τσιρίξαμε! Στην προκείμενη περίπτωση, αυτήν ακριβώς τη διακηρυγμένη θέση περί άμεσης κατάργησης του Μνημονίου εξέφρασε ο Γιώργος Σταθάκης! Μας το εξήγησαν αναγνώστες μας με σχόλια (τους ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτό!) και το άκουσα με τα αυτιά μου στο μαγνητοφωνημένο απόσπασμα με τη ραδιοφωνική συνέντευξή του στον Alpha 95,6 Θεσσαλονίκης. Γιατί δεν το άκουσα χθες, αφού ήδη είχα εντοπίσει το δημοσίευμα στο site τού σταθμού και το παρέθεσα δίνοντας και link; Γιατί, απλούστατα(;), έπεσα θύμα (ως μη όφειλα!) τής μονταζιέρας πλαστογραφίας τών ηλεκτρονικών Νέων, όπου η είδηση δινόταν με τα εξής λόγια:


Έχοντας διαβάσει τα παραπάνω και επηρεασμένος από αυτά (κάθε πληροφορία έχει μία κάποια επιδραστικότητα), έμεινα μόνο στην πρώτη φράση που ακούγεται να λέει ο Σταθάκης, χωρίς να περιμένω καν να ακούσω και τα υπόλοιπα λόγια του, τα οποία όμως δεν αφήνουν την παραμικρή αμφιβολία για το τι εννοούσε. Έτσι, το εξέλαβα ως επιβεβαίωση της ‘‘είδησης’’ των Νέων και κάθισα και έγραψα εν θερμώ, αδικώντας κατάφορα τον Γιώργο Σταθάκη και όλον τον ΣΥΡΙΖΑ. Mea culpa.

Αποκαθιστούμε λοιπόν την αλήθεια «στην ίδια θέση με το λανθασμένο δημοσίευμα, το ίδιο μέγεθος γραμμάτων  και το ίδιο εικαστικό» κατά τη δημοσιογραφική δεοντολογία (αυτήν ακριβώς που ανασκολόπισε ο ΔΟΛ…).

Το μεγάλο λάθος, το πιο μεγάλο ως τώρα, δεν μπορέσαμε (μπόρεσα) να το αποφύγουμε. Αν, όμως, αληθεύει (για εμάς ναι, αληθεύει) αυτό που λέγεται, ότι δηλαδή «το μεγαλύτερο λάθος είναι η λάθος αντιμετώπιση ενός λάθους», θέλω να πιστεύω πως με την παρούσα ανάρτηση αποδεικνύουμε ότι τουλάχιστον είμαστε σε θέση να αποφεύγουμε αυτά τα «μεγαλύτερα λάθη»…



36 σχόλια:

LeftG700 είπε...

Το ίδιο λάθος μ’ εμένα έκανε κι ο αρχισερβιτόρος τού best serving καφενείου τού ακραίου κέντρου (εκείνος όμως συγχωρείται γιατί έχει τα Νέα είναι ένα από τα τέσσερα ευαγγέλιά του —Protagon, Βήμα και Καθημερινή τα άλλα τρία…). Φυσικά, άλλο που δεν ήθελε (άσχετα αν κατά τα άλλα θεωρεί …εγκληματική την κατάργηση τού Μνημονίου έτσι κι αλλιώς!!!).

Για να δούμε… Θα πει καμιά κουβέντα ο καφετζής (που το καλοσκέφτεται μάλιστα να ψηφίσει και ΣΥΡΙΖΑ); Δεν μπορεί, όλο και κάποια αυξημένη κίνηση από το τσαρδί μας προς το δικό του θα παρατηρήσει από κάποιους που θα κλικάρουν εδώ… και θα μπει στο νόημα.

Στο νόημα θα μπει, στον κόπο θα μπει; Έχουμε μερικές ελπίδες πως ναι. Εκτός πάλι κι αν σταθεί στο ύψος του… ;-) :-)

Ανώνυμος είπε...

Ωραια,και τωρα τι γινεται;
Μηπως φιλε Λεφτ,τωρα που γινεται ορατη και δια γυμνου οφθαλμου η δεξια στροφη του Συριζα,θα κανεις πετρα τη καρδια σου και θα καλεσεις μεσα απο το τσαρδι σου σε ψηφο διαμαρτυριας στο ΚΚΕ στις ευρωεκλογες;H ιδεα δε φαινεται κακη αν αναλογιστει κανεις οτι δε διακυβευεται και τιποτα σπουδαιο περα απο μια φαινομενικη υποχωρηση του αερα πρωτιας ,ενω μπορει καλλιστα αυτη η ψηφος να λειτουργησει ανασχετικα στις κωλοτουμπες και να στειλει αναλογα και με το μεγεθος των εκλογικων απωλειων ενα σαφες μηνυμα στην ηγεσια του Συριζα.
Υποψιαζομαι ομως οτι δε θα το κανεις γιατι πολυ απλα διαισθανεσαι οτι καμια ουσιαστικη στροφη δε θα αναγκαστει να κανει ο Συριζα.Θα συνεχισει την διγλωσσια ,πιθανοτατα θα εμπλουτισει την ρητορικη του και με αλλα ευφυολογηματα... αλλα παλι μια απ τα ιδια.
...και τοτε;
Tοτε φιλε Λεφτ,οταν ερθει η ωρα των εκλογων θα πρεπει να ξανακανεις τη καρδια σου πετρα και να εγκαταλειψεις το σαπιοκαραβο...της κυβερνωσας αριστερας. Και μαλλον δεν εισαι ετοιμος να κανεις κατι τετοιο.Το πιθανοτερο ειναι ακομα και τοτε να θες να δεις τη μαιμου και τι χρωμα θα παρει ο κωλος της οταν κατσει στο κυβερνητικο θωκο.
Μα για σταθειτε ρε παιδια.Σαν πολλα δε του τα λεω του Λεφτ;Εδω υπαρχουν αλλοι κι αλλοι που θα πρεπε να βγουν μπροστα και οχι το ιστολογιο του λεφτ.
Κατι αριστερες πλατφορμες ,κομμουνιστικες τασεις ,ροζες,ποζες .....
Που ειστε εσεις ρε;;;;Yπαρχετε;;;;H μηπως ο ρολος σας περιοριζεται ωστε να μαζευει κανα αριστεροστροφο ψηφαλακι το μαγαζι ;Μα δε ξερετε ρε συντροφοι οτι καποια στιγμη το ψαρι θα σταματησει να τσιμπαει γιατι δε θα χει μεινει ανθρωπος αριστερος που να θελει να τσιμπησει;
Η ταξικη συγκρουση ειναι ο μονος δρομος και ειναι αποφευκτος.Το θεμα ειναι να μη χαθει αλλος χρονος.

Гриша

Ενη είπε...


Ατιστερά Φιλαράκια

Τώρα εσεις, ενταξει, αποκατασταθηκε η αληθεια ο Σταθακης ειπε:

"Σταθάκης: Θα ζητήσουμε αναστολή 3 ετών και θα επαναδιαπραγματευτούμε τη δανειακή σύμβαση, όχι το μνημόνιο (το δικο σας λινκ)

Ετσι παθαινει vertigo η Ενη lol

Λοι-πον ο ΣΥΡΙΖΑ ,ως κυβερνηση, θα προβει στα παραπάνω, αλλά

το μνημονιο ΕΙΝΑΙ η δανειακη συμβαση με τους επαχθεις ορους της.
Τι θα ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ και τι θα ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΙ;

Αυτα δεν διαχωρίζονται ειναι μια ενοτητα.

Τώρα αν θελουμε να ερμηνευσουμε οτι το μνημονιο ειναι , ας πουμε, μια "gentlemen's agreement", που ειχε ως αποτελεσμα τη δανειακη συμβαση και τους ορους της και ειναι δυο ξεχωριστα πραγματα,
εμεις "σπαμε" την "agreement" (το μνημονιο) και
επαναδιαπραγματευμαστε τη δανειακη συμβαση.

Η γνωστή μεθοδος της θολουρας. ;-)

υγ.
Ασε που η getl-agreem, συμπεριελαμβανε και "ladies" τη Λαγκαρντ. lol


LeftG700 είπε...

Φίλε Гриша,


Ανοίγεις ένα θέμα σε λάθος περίσταση (η δεξιά στροφή τού ΣΥΡΙΖΑ δεν εκφράζεται από αυτά που είπε ο Σταθάκης στον Alpha 95,6 Θες/νίκης) και σε λάθος χρόνο (λίγο νωρίς για εκλογικά ζητήματα). Ωστόσο, μια και βάζεις αυτό το δεύτερο, να πω δυο λόγια.

Όπως εύκολα μπορείς να διαπιστώσεις, ανατρέχοντας στις ημερομηνίες εκλογών από τον Μάιο του 2009 και μετά, οι εκλογές τού Ιουνίου τού 2012 ήταν οι πρώτες που σπάσαμε την εκλογική ουδετερότητα. Αυτό έγινε γιατί υπήρξε μία ομοφωνία (είναι πολύ πιθανό να πιστεύεις κι εσύ όπως οι περισσότεροι ότι εδώ «ένας γράφει και την πάρτη του εκφράζει», αλλά δεν είναι έτσι). Όπως πάνε τώρα οι άνεμοι, ομοφωνία για τις εκλογές τού Μαΐου δεν βλέπω να προκύπτει, ούτε υπέρ τού ΣΥΡΙΖΑ, ούτε υπέρ τού ΜΥΡΙΖΑ, ούτε υπέρ ΚΚΕ ή οποιουδήποτε άλλου αριστερού σχήματος. Αυτά θα εξηγηθούν με κάποιο ποστ εν καιρώ.

Είναι λάθος σου όπως και είναι λάθος τού ΚΚΕ να χρεώνεις στην Αριστερή Πλατφόρμα το ρόλο τού «καλού μπάτσου» (φαντάζομαι καταλαβαίνεις την αναλογία). Δεν έχω καμία δυσκολία να δεχθώ ότι ανάμεσα στα στελέχη της θα υπάρχουν και κάποια, κυρίως οι μεγαλύτερων ηλικιακών κλάσεων, που λένε από μέσα τους «πού να τρέχουμε τώρα στα γεράματα και να πάμε για φρέσκα». Δεν μου κάθεται καλά μια τέτοια αντίληψη (που βέβαια δεν είναι αποκλειστικότητα των αριστεροπλατφορμιστών ή των Συριζαίων γενικότερα: δεν σε έχω για τόσο αφελή ώστε να πιστεύεις ότι στο ΚΚΕ δεν υπάρχουν αυτές οι αντιλήψεις, στα επαγγελματικά κυρίως στελέχη…), αλλά και δεν τραβάω πιστόλι. Είναι εύκολο να τραβήξει κανείς πιστόλι στα τριανταφεύγα του για κάποιον στα πενήντα ή και στα εξηνταφεύγα του. Δεν ξέρω όμως πόσο έντιμο είναι από τη στιγμή που κανείς δεν ξέρει πού θα καταλήξει εκείνος όταν φτάσει σε ανάλογη ηλικία. Φαντάζομαι να καταλαβαίνεις.

Η ηγεσία τής ΑΠ δεν παίζει καλά τα χαρτιά της, το ξέρω και το έχω γράψει κατ’ επανάληψη με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Αυτό δεν σημαίνει σώνει και ντε συμπαιγνία. Είναι ανικανότητα, είναι δειλία, είναι ο φόβος για το ανάθεμα που θα φάνε ως «διασπαστές» τη στιγμή που «το κόμμα βρίσκεται ένα βήμα από την κυβέρνηση». Και ειδικά για τον Λαφαζάνη, επίτρεψέ μου, είναι και μία Κουκουεδίζουσα αντίληψη περί κομματικότητας, στραβή κατά την άποψή μου, η οποία δεν βοηθάει εκείνο ακριβώς που προσπαθεί να προστατέψει, το κόμμα.


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε Ένη,


Το Μνημόνιο είναι οι όροι τών δανείων. Δεν υπάρει τίποτε που να αποκλείει την αλλαγή τους. Δεν υπάρχει τίποτε που να την εγγυάται. Το τι θα συμβεί μόνο μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να το δείξει. Τότε θα είναι η στιγμή τής αλήθειας και τότε θα πάει κάθε κατεργάρης στον πάγκο του.


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

Α ναι βεβαια φιλε Λεφτ,ηθελα να το αναφερω κι αυτο το ενδεχομενο αλλα οταν εγραφα το σχολιο μου διεφυγε.
Δηλαδη εν οψει ευρωεκλογων ή και εθνικων αυτη τη φορα να τηρησεις/σετε σιγη ιχθυος για προτιμηση ψηφου.Μονο που αυτη η ουδετεροτητα δε ξερω αν πειθει και πολυ για τις προθεσεις σας.Ειδικοτερα οταν στο σχολιο προς την Ενη επιβεβαιωνεις αυτα που σου γραφω για τη μαιμου λεγοντας οτι "Το τι θα συμβεί μόνο μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να το δείξει. Τότε θα είναι η στιγμή τής αλήθειας και τότε θα πάει κάθε κατεργάρης στον πάγκο του."

Гриша

ΥΓ.
Και παλι ρε φιλε εκτος θεματος μου λες οτι ειμαι;ε οχι ρε πουστη...

LeftG700 είπε...

Φίλε Гриша,


Παρερμήνευσες. Δεν είπα ότι είσαι εκτός θέματος (αλλά και να ήσουν, εκτός ακραίων καταστάσεων τύπου Όργουελ, δεν αποφεύγω την κουβέντα). Είπα απλώς ότι στις συγκεκριμένες δηλώσεις τού Σταθάκη δεν θεμελιώνεται η δεξιά στροφή τού ΣΥΡΙΖΑ κι ότι βάζεις ένα θέμα άκαιρα (πρόωρα).

Στο άλλο που γράφεις, νομίζω ότι κάνεις λάθος. Κανείς ποτέ δεν το έκανε θέμα που δεν παίρναμε συγκεκριμένη θέση σε εκλογές. Δεν καταλαβαίνω τι αλλάζει αν ξαναγυρίσουμε σε αυτή την ‘‘ουδετερότητα’’ λόγω μη ομοφωνίας επιλογής —ομοφωνία που προέκυψε μόνο μετά από εξαιρετικές καταστάσεις (το άλμα τού ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο τού 2012).


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

Εμένα πάντως, βρε παιδιά, δεν είναι ο Σταθάκης αυτός που μ' έβγαλε απ' τα ρούχα μου τις τελευταίες μέρες. Είναι το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, που καταδέχτηκε να πει για το σύντροφο Νίκο Γιαννόπουλο ότι δεν είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Χέστηκε η φοράδα στ' αλώνι, βρε παιδιά, για το αν ο σύντροφος Νίκος Γιαννόπουλος έχει ή δεν έχει κάρτα μέλους. Για τους συντρόφους μας δε λέμε ποτέ "Οὐκ οἶδα τὸν ἄνθρωπον". Το πολύ-πολύ να πούμε ότι έκανε μαλακία. Και αυτο θα το πούμε αν πράγματι πιστεύουμε ότι έκανε μαλακία. Όχι για να μη μας πιάνει στο στόμα της η βαφτισιμιά του Γλύξμπουργκ.

Τα σέβη μου
Φιλίστωρ

Ανώνυμος είπε...

Επειδή δεν ξέρω αν θα έχω άλλη φορά αυτή την ευκαιρία, θέλω να πω πως συμφωνώ με τον σχολιαστή που υπογράφει με το ψευδώνυμο Φιλίστωρ.
Και μια που πέρασα από εδώ,μια κουβέντα για το θέμα. Από to απόσπασμα των δηλώσεων του σ. Σταθάκη που υπήρχε στην αρχική ανάρτηση ήταν φανερό πως ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε την γνωστή θέση του κόμματος.
Φίλε(oi) left, φαίνεται πως το πάθος για (να βρείτε) την παρέκκλιση την δεξιά είναι δυνατότερο από τα ανήσυχα μυαλά.
Προσέξτε, επειδή είναι η δεύτερη φορά,σε σύντομο χρονικό διάστημα, που παραδέχεστε πως την έχετε πατήσει (περίπτωση δηλώσεων σ. Ρένας Δούρου)
Φυσικά, σας τιμά το ότι παραδέχεστε το προφανές.

Μιχ. Καστρινάκης.

Ελληνοφρενικος είπε...

Πρόβα μεγάλου συνασπισμού;
«Η ΝΔ και ο Αντώνης Σαμαράς προτείνουν ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα εξόδου από την κρίση, έτσι ώστε να ανασχεθεί η καταστροφική πορεία της χώρας (…) η ΝΔ αποτελεί αυτή τη στιγμή τη μόνη αξιόπιστη πρόταση εξουσίας και σταθερής διακυβέρνησης».


Quiz!! Ποιος δήλωσε τα παραπάνω τον Απρίλη του 2012;;;

Κάποιο «τσιράκι» της Τρόικας και της Μέρκελ; Κάποιος υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά; ή....
μήπως κάποιος που δυο χρόνια μετά θα ήταν υποψήφιος Δήμαρχος με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ;;

Απίστευτο; Καθόλου! Ο ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο Καλαμάτας στηρίζει τον Μανώλη Μάκαρη που είπε τα παραπάνω στις 11-4-2012 (εφημερίδα «Ελευθερία») όταν και διεκδικούσε το χρίσμα του υποψήφιου βουλευτή Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας και συμμετείχε στον προεκλογικό αγώνα του κόμματος του Αντώνη Σαμαρά.

Να προσθέσουμε ορισμένα ακόμα στο Βιογραφικό του: Το 2006 εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος με τη ΝΔ στη Παλλήνη όπου ένα χρόνο ήταν και Αντιδήμαρχος ενώ το 2010 ήταν υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος πάλι με τη ΝΔ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου!

Ψηφίζεις ΣΥΡΙΖΑ… και σου βγαίνει ΝΔ!

LeftG700 είπε...

Φίλε Φιλίστορα,


Θίγεις ένα τεράστιο ζήτημα, το οποίο δείχνει τα πολλά προβλήματα που χαρακτηρίζουν τόσο το κόμμα τού ΣΥΡΙΖΑ, όσο και πολλούς από όσους συσπειρώνονται γύρω του, είναι δεν είναι μέλη. Ένα από αυτά τα προβλήματα το αναδεικνύεις εσύ όταν γράφεις:

«Για τους συντρόφους μας δε λέμε ποτέ "Οὐκ οἶδα τὸν ἄνθρωπον". Το πολύ-πολύ να πούμε ότι έκανε μαλακία. Και αυτο θα το πούμε αν πράγματι πιστεύουμε ότι έκανε μαλακία».

Για κάποιους λόγους που μου είναι αδύνατο να υποθέσω, φαίνεται βαρύτερο να ειπωθεί, λόγου χάρη, «οι Λέφτηδες έκαναν μαλακία» από το «δεν τα ξέρουμε τα παιδιά, δεν έχουν καμία αποκλειστική σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, οι ίδιοι το λένε, και, επιπλέον, για ιντερνετικές ψευδώνυμες περσόνες να μιλάμε τώρα;». Αυτό εμένα μού φαίνεται ο απόλυτος παραλογισμός. Ουδέποτε, από τη στιγμή που έπηξε κάπως το μυαλό μου, μπόρεσα να κατανοήσω και να συμβιβαστώ με αυτή τη δυσκολία αναγνώρισης ή κριτικής ενός λάθους. Πάντως, χωρίς να θέλω να αθωώσω την κλάση μου, νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που μας φόρτωσαν κυρίως οι παλιότερες γενιές αριστερών. Ας πούμε ότι κάποτε μας έπαιρνε για τέτοια ‘‘κορδελάκια’’. Με την Αριστερά συντρίμμια μετά το ’89–’91, δεν έχουμε νομίζω πια τα περιθώρια για άλλη γλώσσα από αυτή τής αλήθειας.

Τα παραπάνω είναι για την ‘‘περίεργη’’ (για μένα διαστρεβλωμένη) αντίληψη κομματικότητας που χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ (παρόμοια διαστρέβλωση υπάρχει και στο χώρο τού ΚΚΕ, εκεί όμως εκφράζεται διαφορετικά: τη μεγαλύτερη μαλακία να πει ο Κουτσούμπας, στη χειρότερη περίπτωση να ακολουθήσει σιωπή και στην καλύτερη (και συνήθη) η υπεράσπιση της μαλακίας με νύχια και με δόντια). Πάμε τώρα στον Γιαννόπουλο.

Καλός και άγιος ο Γιαννόπουλος και ξεχνάω και τα χημικά που έχουμε φάει εξ αιτίας τών ακτιβιστών τού Δίκτυου επειδή εκεί στη γωνία Πανεπιστημίου με πλατεία Συντάγματος τους ερχόταν η όρεξη να παίζουν την επανάσταση με νεράτζια και πέτρες εναντίον τών ΜΑΤ. Αλλά:

Από τη στιγμή που είναι γνωστά τα σούρτα φέρτα τής ΡΟΖΑΣ με τον ΣΥΡΙΖΑ, έπρεπε να σκεφτεί λίγο περισσότερο και τις συνέπειες της εισαγωγής που έγραψε στο βιβλίο τού Κουφοντίνα, και το βάσιμο της άποψής του ότι είναι πολιτικός κρατούμενος (η αλήθεια είναι λίγο πιο ‘‘ζόρικη’’: είναι κρατούμενος εγκλημάτων με πολιτικά κίνητρα). Γιατί δεν το σκέφτηκε; Γιατί έβαλε τις προσωπικές του απόψεις πάνω από τη συλλογικότητα που ονομάζεται ΣΥΡΙΖΑ, άρα και την προσωπική του επιθυμία/επιδίωξη να είναι συνεπής με τις ιδέες του, πάνω από το συλλογικό στόχο τής ανάληψης της κυβερνητικής εξουσίας από το κόμμα στο οποίο πρόσκειται.

Τέλος, μια ένσταση για κάτι που λες. Γράφεις:

«Το πολύ-πολύ να πούμε ότι έκανε μαλακία. Και αυτο θα το πούμε αν πράγματι πιστεύουμε ότι έκανε μαλακία. Όχι για να μη μας πιάνει στο στόμα της η βαφτισιμιά του Γλύξμπουργκ».

Μα, για μισό λεπτό. Τον πολιτικό αγώνα τον διεξάγουμε μόνοι μας, ανάμεσα σε συμπαθούντες ή, το πολύ-πολύ, ουδέτερους; Δεν τον διεξάγουμε εν μέσω εχθρών και αντιπάλων; Πώς είναι δυνατόν να αδιαφορούμε για το ενδεχόμενο να κουβαλάμε εμείς οι ίδιοι νερό στο μύλο τους;


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε Μιχάλη Καστρινάκη,


Για να καταλάβω (με την κυριολεκτική έννοια το ρήμα, ρητορικά):

Όταν γράφεις «Από to απόσπασμα των δηλώσεων του σ. Σταθάκη που υπήρχε στην αρχική ανάρτηση ήταν φανερό πως ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε την γνωστή θέση του κόμματος.» τι θέλεις να πεις; OK, από το όλο σχόλιό σου φαντάζομαι πως δεν υπονοείς πρόθεση. Υπονοείς όμως ασύγγνωστο λάθος;

Η άποψη ότι έχουμε πάθος για «δεξιές παρεκκλίσεις» δεν νομίζω ότι ανταποκρίνεται και πολύ στην πραγματικότητα. Λόγου χάρη, οι περισσότερες κριτικές μας προς το Red Notebook είναι κριτικές επί αριστερισμώ. Το ίδιο μπορείς να πεις και για τα όσα γράφω περί Γιαννόπουλου παραπάνω προς τον Φιλίστορα. Όπως και για πολλές από τις μεταξύ μας διαφωνίες.

Φίλε Μιχάλη, εντάξει κάνουμε (κάνω) λάθη. Να το κλείσουμε και να πάμε για ψάρεμα; Ή να πάψουμε να ασκούμε κριτική; Προσπαθώ να τα ελαχιστοποιώ.

Εννοείται πως για τα καλά σου λόγια σε ευχαριστώ πολύ!


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε Ελληνοφρενικέ,


Δεν την ήξερα την περίπτωση. Στο βαθμό που είναι έτσι (δεν σε αμφισβητώ, πρέπει όμως κάπως να διασταυρώσω, καταλαβαίνεις), πρόκειται περί μαλακίας, δεν υπάρχει αμφιβολία. Και δεν μπορώ και να καταλάβω τι στο διάβολο μπορεί να την προκάλεσε. Πάντως, δεν συμφωνώ ότι πρόκειται περί πρόβας Μεγάλου Συνασπισμού. Θεωρητικά, δεν αποκλείω την περίπτωση (στην πολιτική ποτέ μη λες ποτέ —αυτό όμως ισχύει για όλους: συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία τού Μητσοτάκη το ’89·θυμάσαι;). Απλώς, δεν θεωρώ κάτι τέτοιες ‘‘ομορφιές’’ πρόβα.


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

14

Ανώνυμος είπε...

Να εξηγήσω λοιπόν λίγο εκτενέστερα, φίλοι οικοδεσπότες και θαμώνες, ποιο ήταν το νόημα του σχολίου μου για το θέμα που ανέκυψε με το Γιαννόπουλο:

Κάποιοι σύντροφοί μας κάνουν μαλακίες. Γνωστό αυτό και αναπόφευκτο. Έλα μου όμως που κάποιοι σύντροφοι έχουν μια ιδιαίτερη ροπή να κάνουν κατ' επανάληψη μαλακίες ενός πολύ συγκεκριμένου και πολύ δυσάρεστου είδους! Ε, σ' αυτήν ακριβώς την κατηγορία εντάσσεται ο Γιαννόπουλος. Εκεί δύο επιλογές έχεις: Είτε να του πεις "Είσαι μαλάκας (καραγκιόζης, κωλόπαιδο κλπ) και, ως εκ τούτου, δε σε θεωρώ πλέον σύντροφο" είτε να εφαρμόσεις το παλιό καλό ρητό, που λέει "Αγάπα το φίλο σου με τα ελλαττώματά του".
Το πού θα βάλεις τη διαχωριστική γραμμή είναι κάτι που επαφίεται στην πολιτική σου ευθικρισία. Δεν υπάρχει a priori κανόνας. Σε ό,τι με αφορά προσωπικά, άνθρωποι σαν το Γιαννόπουλο είναι σύντροφοι και τους αγαπάω με τα ελλατώμματά τους, γνωρίζοντας ότι, κατά πάσα πιθανότητα, δεν πρόκειται να τα αποβάλουν ποτέ. Και, ακριβώς επειδή τους αγαπάω αυτού του είδους τους συντρόφους, έχω δικαίωμα και υποχρέωση να τους ασκώ ανελέητη κριτική για τις όποιες μαλακίες τους.
Δεν πρόκειται όμως σε καμία περίπτωση να πω το αισχρό και ανήθικο "Οὐκ οἶδα τὸν ἄνθρωπον", που τόλμησε να γράψει κάποιος φωστήρας απ' το Γραφείο Τύπου. (Παρένθεση: Ο εν λόγω φωστήρας κανονικά θα 'πρεπε ήδη να έχει πάει σπίτι του, σ. Καστρινάκη. Όχι μόνο διότι είναι αισχρός και ανήθικος, αλλά και επειδή είναι βλάκας με περικεφαλαία, που μας εξέθεσε και μας γελοιοποίησε.)

Από κει και πέρα: Την κριτική στο Γιαννόπουλο -ή και τη δημόσια αποκήρυξή του, αν χρειαστεί- θα την κάνω με βάση τις δικές μου αρχές και τις δικές μου αξίες. Όχι με βάση τις αντιλήψεις του κάθε νοικοκυραίου και της κάθε βασιλολαδωμένης.

Τα σέβη μου
Φιλίστωρ

LeftG700 είπε...

ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΠΡΟΣ ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΣΤΡΙΝΑΚΗ:


Για να καταλάβω (με την κυριολεκτική έννοια το ρήμα, όχι ρητορικά):

LeftG700 είπε...

Φίλε Φιλίστορα,


ΟΚ. Αργότερα θα γράψω κι εγώ δυο λόγια. Δεν είμαστε μακριά, πάντως.


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

Xιουμοριστικόν (και ανατριχιαστικόν) υστερόγραφον: Ο νοικοκυραίος, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, ξέρετε τι κάνει: Κάθεται και διαβάζει το βιβλίο του Κουφοντίνα, με πρόλογο Γιαννόπουλου, από τις εκδόσεις Λιβάνη, το οποίο αγόρασε στη σαββατιάτικη βόλτα του στα μαγαζιά. Κάτι μου λέει ότι η βασιλολαδωμένη δεν τους ξέρει καλά τους νοικοκυραίους της, ούτε έχει πάρει χαμπάρι ότι γυρεύουν αίμα -και, επειδή δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή μια 17Ν στην πιάτσα, εναποθέτουν τις ελπίδες τους στη Χ.Α.

Ξανά τα σέβη μου
Φιλίστωρ

Ανώνυμος είπε...

Φίλε (οι) left g
γενικότερα απεχθάνομαι την δίκη προθέσεων στην πολιτική συζήτηση, είτε αυτή διεξάγεται μεταξύ συντρόφων, είτε μεταξύ πολιτικών αντιπάλων. Η χρησιμοποίηση της στις εσωτερικές συζητήσεις καταστρέφει την αίσθηση της συντροφικότητας, ενώ στις πολεμικές με τους ετερόδοξους αναδεικνύει την έλλειψη εμπιστοσύνης στα επιχειρήματα μας.
Δεν σε αντιμετωπίζω στα πλαίσια αυτού του κανόνα, απλώς αναφέρω ένα από τα κολλήματα μου. Στην περίπτωση σου η άμεση διόρθωση αποδεικνύει την έλλειψη πρόθεσης.
Αυτό που σου προσάπτω υπαινικτικά, με χιουμοριστικό (ελπίζω)τρόπο, είναι αυτό που μερικές αναρτήσεις παλιότερα σου είχα πει ξεκάθαρα. Έχεις παγιδευτεί από την εμμονή σου στον εντοπισμό δεξιών παρεκκλίσεων σε δηλώσεις συγκεκριμένων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Τείνει να σου γίνει πάθος. Και τα πάθη είναι ωραία, αλλά έχουν το μειονέκτημα να τυφλώνουν την κριτική μας ικανότητα. Πολύ ωραίο όταν συμβαίνει στην προσωπική σου ζωή, πολύ ατυχές όταν διεισδύει στις πολιτικές σου αναλύσεις.
Έτσι εξηγείται το ότι πίστεψες την μονταζιέρα και δεν είδες το προφανές.

Μ.Κ.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Ανώνυμος είπε...

Το γραφείο τύπου έπρεπε να πει κάτι κοντά στο κλίμα της παρακάτω παραγράφου.
Ο σ. ΝΓ δεν είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, μας συνδέουν όμως μαζί του κοινοί αγώνες σε κινήματα και αντιστάσεις εδώ και πολλά χρόνια. Διαφωνούμε με τη θέση που υποστηρίζει πως οι ομάδες ένοπλης βίας αποτελούν τμήμα του κινήματος που κάνει λάθος. Για μας σύντροφος που κάνει λάθος είναι ο ΝΓ. Το θέμα που προέκυψε είναι μια μικρή πτυχή μιας συζήτησης που πρέπει να γίνει, η οποία δεν προκαλείται από τις υστερικές κραυγές των αρνητών της δημοκρατίας και των διαπλεκόμενων μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Ο σ. ΝΓ δε συμμετέχει οργανωτικά στον ΣΥΡΙΖΑ, και επειδή θέλει να προφυλάξει την αυτονομία του Δικτύου.
Παράλληλα, πιστεύει πως η θέση που εκφράζει για τις ένοπλες ομάδες αποτελεί σημαντικό στοιχείο του ιδιαίτερου στίγματος των συνολικών θέσεων του Δικτύου.
Επομένως, από την πλευρά του, δεν έχει κανένα λόγο που να του επιβάλει την αυτολογοκρισία.

ΜΚ

Ανώνυμος είπε...

Εννοείται πως μετά το ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ δεν συνεχίζεται η ανακοίνωση που νομίζω πως θα έπρεπε να είχε βγει, αλλά εκφράζεται η δικά μου άποψη.

ΜΚ

Ελληνοφρενικος είπε...

Φιλε left οι περιπτωσεις Βουδουρη Μακαρη δεν ειναι απλα μαλακιες ειναι στρατηγικη επιλογη ανοιγματος μπρος τη δεξια,και οχι απλα ανοιγμα ανοιγματαρα!Το 89 ειναι ενα στιγμα(στιγματαρα!)αλλα απο το 93 και μετα με το μααστριχτ που ηταν το ευρωμνημονιο της εποχης το ΚΚΕ εχει βαλει τα πραγματα στην θεση τους σε σχεση με την θεση του με την ΕΕ.Το ιδιο και ο ΣΥΝ τοτε και ο ΣΥΡΙΖΑ τωρα.Η αποχωρηση του Γραψα με το ΝΑΡ τοτε ηταν υγιη αντιδραση στο 89 που την ακολουθησα για 3 χρονια,αλλα απο το 1993 και μετα δεν ειχε λογω υπαρξης πια (για μενα) αφου το ΚΚΕ ξαναμπηκε σταδιακα στον ισιο δρομο(παρα τα λαθη του κατα διαστηματα).Δεν μπορω να καταλαβω πως στο διαλο ενας αριστερος ανθρωπος(που υπαρχουν πολλοι στους απλους ψηφοφορους του ΣΥΡΙΖΑ) μπορει να καταπιει τετοιες επιλογες για περιφερειαρχες η δημαρχους!Τι σκατα λενε στους αριστερους φιλους του ΣΥΡΙΖΑ εκει στην Καλαματα και στην Πελλοπονησο;;;;;;;Οτι τους χρειαζοντε αξιοι τοπικοι αρχοντες κατακαθια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που δεν μετανοιωνουν για το μνημονιο που ηταν αναγκαστικη επιλογη και πριν 2 χρονια ο ΣΑΜΑΡΑΣ ηταν ευλογια για τον τοπο;;;;;;Εγω προσωπικα δεν θα μπορουσα να το καταπιω αυτο ουτε με ενα τονο βοτκα!Το ΚΚΕ εχει τεραστια ιστορικη ευθηνη να πεισει το λαο μετα το σκασιμο της φουσκας του ΣΥΡΙΖΑ δεν ξερω αν θα τα καταφερει αλλα για μενα ειναι μονοδρομος αυτη η προσπαθεια.Ειναι ο μονος συγκροτημενος φορεας που εχει μια πιθανοτητα να το κανει(ποιος αλλος αλωστε;)

LeftG700 είπε...

Φίλε Φιλίστορα,


Ίσως παρερμηνεύτηκαν τα όσα είπα στο προηγούμενο σχόλιο. Εννοείται πως ούτε από εμένα καταπίνεται το «ουκ οίδα τον άνθρωπο». Και νομίζω ότι στην περίπτωση της βασιλολαδωμένης ξεχνάς πως δεν περιμένουμε από αυτήν να μας μιλήσει για την τρομοκρατία. Η Αριστερά τα έχει ξεκαθαρίσει αυτά τα ζητήματα εδώ και κάτι …αιώνες! Δεν περιμένουμε, αλλά ο Γιαννόπουλος έβαλε το χεράκι του για να δώσουμε την εντύπωση ότι αυτήν ακριβώς περιμέναμε να μας διαφωτίσει.


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε Μιχάλη,


Το πρώτο μισό σχόλιό σου το έγραψες σαν να μην διάβασες τη δική μου απάντηση. Δεν έγραψα εγώ ότι αν έχω εμμονές, αυτές δεν περιορίζονται στο να ψάχνω δεξιές παρεκκλίσεις; Εγώ το έγραψα, εγώ μόνο το διάβασα φαίνεται αφού εξακολουθείς να κάνεις λόγο για δεξιές παρεκκλίσεις. Ένα δεύτερο: Δεν ήταν αρκετή η επανόρθωση που έκανα για το λάθος με τη Δούρου στο να αποδείξει ότι δεν έχω προθέσεις; Σε κάθε πιθανό νέο λάθος θα είμαι ύποπτος;

Για το δεύτερο τμήμα του σχολίου σου:

Ο Γιαννόπουλος δεν έχει οργανική θέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, κωλοτρίβεται όμως εδώ και χρόνια μαζί του. Όφειλε να είναι πιο προσεκτικός. Οι δε θέσεις τού Δικτύου σε πολλά ζητήματα είναι είναι σκέτα ‘‘μαργαριτάρια’’. Δεν ξέρω τι ακριβώς λένε για τις ένοπλες ομάδες, αλλά, αν κρίνω από το ότι θεωρούν τους Κουφοντίνες «πολιτικούς κρατούμενους» (έτσι, νέτα σκέτα), δεν μου είναι δύσκολο να τα φανταστώ…


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε Ελληνοφρενικέ,


Κατ’ αρχήν, άλλο Βουδούρης, άλλο Μάκαρης. Αλλά ας μη μείνουμε σε αυτό. Επιλογές τέτοιου τύπου είναι εκλογικοί τακτικισμοί και τίποτε άλλο. Σε τέτοιες περιπτώσεις το μόνο ερώτημα που υπάρχει και μένει να συζητηθεί και να απαντηθεί είναι αν ήταν αναγκαίοι και επιβεβλημένοι από τα πράγματα.

Δεν υπάρχει τίποτε απολύτως καθαρό σε αυτό τον κόσμο, φίλε μου, για να χαράζει κανείς πολιτική με βάση το κριτήριο της καθαρότητας. Είναι ματαιοπονία (ή πρόσχημα για να μένει μακριά απ’ τον κόσμο). Το έχω πει, και θα το ξαναπώ και σε σένα: Η «πολιτική αρχών» συχνά είναι αρχίδια πολιτική! Το έχει αποδείξει πολλές φορές η Ιστορία. Εκείνο που έχει σημασία είναι να μην ξεχνάς ποτέ ποιος είναι ο προορισμός σου και ο στόχος σου.

Τα λέμε

Ελληνοφρενικος είπε...

Φιλε Left αν δεν σε πειραζει να υποστηριζεις τετοια κατακαθια σαν τον Βουδουρη(πασοκ)η τον Μακαρη(νδ)και να τους στηριζεις εκλογικα λεγοντας πως αυτα ειναι εκλογικοι τακτικισμοι και τιποτα αλλο με καλυψες.Αν η πολιτικη αρχων ειναι αρχιδια πολιτικη τοτε καλα κανεις και στηριζεις τη πολιτικη του ΣΥΡΙΖΑ.Μαλλον και το 89 φανταζομαι εκλογικος τακτικισμος σου φανηκε.Αν νομιζεις πως ολα αυτα ο ΣΥΡΙΖΑ τα κανει για να κοροιδεψει κουτοπονηρα τους αστους και να εφαρμοσει αριστερη πολιτικη λαου λαου εχεις πολυ πλακα.Ειχα λαθος εντυπωση για το ατομο σου σε αφηνω στην καταντια σου να δικαιολογεις τα αδικαιολογητα και αντε και καλη συνεργασια και με τον Μπομπολα μπορει να τον ξεγελασετε τον χαζουλη και να συνεργαστειτε(για το καλο της αριστερας παντα)Υ.Γ.Το λαθος δικο μου φιλε δεν σε παρακολουθω πολυ καιρο και νομιζα αλλα πραγματα για πιστευω σου.Την κανω με ελαφρα.Υ.2 Να χαιρεσε την πανουργα τακτικη του Αλεξη πατε καλα αντε και τον αδωνι για υπουργο.Υ.Γ.3Συμφωνω οτι δεν υπαρχει τιποτα εντελως καθαρο και επαυξανω αυτο ομως δεν σημαινει οτι εγω πρεπει να γινω βρωμιαρης οπως και οι αλλοι!

Ανώνυμος είπε...

αγαπητε ελληνοφρενικε
θεωρεις οτι το κκε βρισκεται σε ενα τελος. εχει λυσει τα προβληματα στρατηγηκης και το θεμα τωρα ειναι να πεισει τον κοσμο για αυτην.

αποψη μου ειναι οτι εχει καταφερει να κατακτησει (μετα απο πολλες τουμπες, δεν μακρυγορω , δεν ειναι αυτο το θεμα τωρα) την στρατηγηκη που θα επρεπε ενα πραγματικα προοδευτικο-αριστερο κομμα να εχει στα 1917.

αν αυτο επεδιωκαν, μπραβο τους

αυτο που υποννοειται στην ολη σταση του κκε (αυτο που για μενα ειναι προφανες οτι δεν ισχυει και για αλλους ειναι προφανες οτι ισχυει) ειναι οτι οι συνθηκες σημερα ειναι ομοιες με τα 1917. συνθηκες οικονομικες, διαβιωσης για τον κοσμο. οτι δηλαδη αποτελει προυποθεση για μια στρατηγηκη.

αν ομως θεωρησεις οτι οι συνθηκες εχουν αλλαξει,εχουν βελτιωθει για το μεσο ορο του κοσμου, αναγκαστικα και προφανως τοποθετεισαι εκτος της στρατηγηκης του κκε.

τοτε, η κριτικη σου απεναντι στο συριζα θα ηταν πιο λεπτομερης πιο ηπια, λιγοτερο αφοριστικη.

τοτε θα δικαιολογουσες και τον κοσμο που μετακομισε απο το πασοκ στο συριζα και οχι στο κκε. ο κοσμος που εχει καποιου ειδους ευμαρεια ή απλα μια σχετικα σταθερη εργασια, δεν μπορει τοσο ευκολα να κανει το αλμα προς το κκε. αυτο δεν τον κανει μικροαστο ή οπορτουνιστη εκ φυσεως.

οργουελ

Υ.Γ.
αγαπητε λεφτ, ελπιζω να μην θεωρεις και αυτο το σχολιο εκτος θεματος.
ειναι σχολιο επι σχολιου του ελληνοφρενους. το θεμα το διαβασα, η τοποθετηση ηταν κοντα στην σκεψη μου, γι αυτο εξαλλου εξακολουθω να διαβαζω το μπλογ, γι αυτο δεν θεωρησα σκοπιμο να γραψω κατι, απλως για να συμφωνησω.
αν παλι ειμαι τελειως λαθος, δεκτον
απλα διεγραψε το σχολιο, δεν υπαρχει κανενα προβλημα.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε left g 700
προφανώς έχεις και άλλες απόψεις (ή εμμονές) διαφορετικού χαρακτήρα από αυτήν που νομίζω ότι ευθύνεται για το συγκεκριμένο λάθος. Δεν θέλησα να σου κάνω συνολική κριτική, προσπάθησα να σου επισημάνω πως μια ορισμένου τύπου προκατάληψη απέναντι στον σ. Σταθάκη (και σε μερικά ακόμα κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ)σε οδήγησε σε λάθος που δεν αντιστοιχεί στις διευρυμένες αντιληπτικές σου ικανότητες.
Όλες τις φορές που αναφέρθηκα έγραψα πως δεν υπάρχει από εμένα σκιά υποψίας για συνειδητή διαστρέβλωση ή κακοπροαίρετη πρόθεση κ.λ.π. Διευκρίνισα μάλιστα πως στο πεδίο των προθέσεων δεν απαλλάσσεσαι λόγω αμφιβολιών (όπως γενικά πιστεύω για την κριτική στις προθέσεις του οποιουδήποτε) αλλά είσαι πανηγυρικά αθώος, όπως προδήλως αποδεικνύουν οι διορθωτικές σου κινήσεις.
Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τι δεν καταλαβαίνεις και γιατί συνεχώς μου χρεώνεις πως σε θεωρώ ύποπτο. Όπως είχε πει κάποτε σε μια συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου ο αείμνηστος Λάμπρος Κωνσταντάρας σε ψηφίζω παμψηφεί αθώο.

ΜΚ
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Ανώνυμος είπε...

Μπορείς να θεωρείς πως πολιτικοί κρατούμενοι είναι μόνο οι διωκόμενοι για τις ιδέες τους. Μπορείς να θεωρείς πως πολιτικοί κρατούμενοι είναι όσοι έχουν πολιτικά κίνητρα για τις πράξεις τους. Η συνέπεια της πρώτης παραδοχής είναι να αποδεχτείς πως, σε κανονικό καθεστώς λειτουργίας δημοκρατικών θεσμών, δεν υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι. Βεβαίως, τώρα ζούμε σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, με τρομονόμους και άρθρα 181 που ποινικοποιούν το φρόνημα και την πρόθεση τέλεσης πράξης, αυτό όμως μπορούμε να ελπίσουμε πως είναι πρόσκαιρη αποτύπωση σε νομικό επίπεδο ενός αρνητικού για τους από κάτω ταξικού συσχετισμού, η οποία θα ανατραπεί στο άμεσο, ή λιγότερο άμεσο, μέλλον. (Δεν μπαίνω στη σχετική συζήτηση για το αν αυτό είναι εφικτό, γνωρίζω πως πολλές απόψεις στην Αριστερά θεωρούν το καθεστώς έκτακτης ανάγκης και δραματικού περιορισμού των ελευθεριών ως δομικό χαρακτηριστικό του καπιταλισμού της εποχής μας. Ας υποθέσουμε όμως, για την οικονομία της συζήτησης, πως ο στόχος του ξανακερδίσματος δικαιωμάτων είναι ρεαλιστικός και κάποτε θα οδηγηθούμε σε έναν ταξικό συσχετισμό που δεν θα επιτρέπει στη πραγματικότητα την ποινικοποίηση του φρονήματος. Αυτό σημαίνει πως δεν θα υπάρχουν τότε πολιτικοί κρατούμενοι ? Εγώ απαντώ όχι. Και τότε (σε ιδανικές συνθήκες έμμεσης δημοκρατίας) θα υπάρχουν άνθρωποι που οι ιδέες τους θα τους οδηγούν σε ποινικά κολάσιμες πράξεις. Είτε είναι εργαζόμενοι που καταλαμβάνουν με μια σχετική βία ένα δημόσιο χώρο, είτε διαδηλωτές που συγκρούονται με τις μονάδες καταστολής, είτε ακροδεξιά καθάρματα που μαχαιρώνουν αντιφρονούντες, είτε κουμπουροφόροι που πιστεύουν πως η ιστορία και το δίκιο τους έχρισε ως δικαστές και εκτελεστές. (Εννοείται πως οι διαφορές των παραπάνω περιπτώσεων που ενδεικτικά αναφέρω, είναι αβυσαλλέες).
Καταλαβαίνω πως σου κάθεται βαρύ να ονομάζονται πολιτικοί κρατούμενοι κάποιοι που διέπραξαν εν ψυχρώ δολοφονίες. Που μπορεί να μπει όμως το όριο για τον αποχαρακτηρισμό κάποιου από την ιδιότητα του πολιτικού κρατούμενου ? Η συζήτηση αυτή δεν ταυτίζεται με την άποψη που κάθε ρεύμα στην Αριστερά έχει για το γενικότερο θέμα της βίας. Αναφέρομαι αποκλειστικά στο όριο (που κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει) μετά το οποίο η αποστροφή για τις ενέργειες κάποιων μας κάνει να ξεχνάμε τα πολιτικά κίνητρα των πράξεων τους.
Αν δεχτούμε πως πολιτικός κρατούμενος είναι μόνον ο διωκόμενος για τις ιδέες του τότε προσχωρούμε στην προπαγάνδα του χώρου με τα πολλά ονόματα που λες (ο οποίος βέβαια δεν αντιδρά, αντίθετα χειροκροτεί συνήθως, και τις καθαρά φρονηματικού χαρακτήρα διώξεις)

ΜΚ
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Ανώνυμος είπε...

Τα παραπάνω έχουν θεωρητικό χαρακτήρα. Στην περίπτωση των καταδικασμένων ως μέλη της 17 Ν έχουμε τα εξής γεγονότα. Στην προανάκριση τους κουρελιάστηκαν όχι μόνο δικονομικές εγγυήσεις για τα δικαιώματα κρατουμένων, αλλά και το σύνολο του νομικού πολιτισμού της χώρας. Πολυτραυματίες βασανίστηκαν, άνθρωποι καταδικάστηκαν χωρίς στοιχεία, με μόνη ένδειξη την αργότερα αναιρεθείσα κατάθεση κάποιου συγκατηγορούμενου τους. Παράλληλα, οι περισσότεροι από τους καταδικασθέντες υποστηρίζουν πως έπεσαν θύματα κρατικής σκευωρίας.
Θέλω να πω, πως τίποτα δεν αποκλείει μεταξύ των καταδικασθέντων να βρίσκονται και άνθρωποι που βρέθηκαν στο στόχαστρο της τρομουστερίας εξαιτίας των φρονημάτων και των κοινωνικών (ή συγγενικών) σχέσεων τους και όχι εξαιτίας των πράξεων τους.

ΜΚ

Khlysty είπε...

Λέφτηδες, με αφορμή την απάντηση που δώσατε πολύ πιο πάνω στον σ. Γκρίσα, να πω ότι η ΑΠ εμένα συχνά μου θυμίζει τους παπούδες στα Μάπετς. Ήτοι, λέει κάποια έξυπνα πράγματα, αλλά λέει και διάφορες υπερβολές που αξίζουν... ιπτάμενη τούρτα. Ωστόσο, και παρά το γεγονός ότι συχνά δίνει πυρομαχικά σε διάφορους να γράφουν/λένε/υποστηρίζουν διάφορα, δεν θα ήθελα σε καμία περίφτωση να λογοκριθεί. Αρκεί να αντιληφθούν τα στελέχη της ότι το διακύβευμα είναι πολύ μεγαλύτερο από το αν ο ΣΥΡΙΖΑς μπορεί να κυβερνήσει ή όχι.

LeftG700 είπε...

Φίλε Ελληνοφρενικέ,


Δημοκρατία έχουμε και μπορείς να την κάνεις από εδώ όποτε γουστάρεις. Ωστόσο, νομίζω ότι κάτι τέτοιο δεν πατάει σε καμία λογική, ενώ πατάει μια χαρά σε κάμποσες παρανοήσεις εκ μέρους σου, που με τη σειρά τους κι αυτές πατάνε σε μία κάποια άγνοια ή επιπολαιότητα.

Δεν υποστηρίζω κανέναν Βουδούρη και κανέναν Μάκαρη. Από πού σού κατέβηκε αυτό; Από το πουθενά. Σου μίλησα για τακτικισμούς, πράγμα που το κατάλαβες γιατί το επαναλαμβάνεις. Ο τακτικισμός δεν είναι υποστήριξη. Και εν πάση περιπτώσει, αν ο τακτικισμός είναι υποστήριξη έχουν δίκιο όσοι ισχυρίζονται ότι ο Στάλιν υποστήριξε τους ναζί όταν έστελνε τον Μολότοφ να υπογράψει το Σύμφωνο μη επίθεσης. Να σκέφτεσαι κάτι πριν το γράψεις. Ιδίως όταν αυτό που γράφεις μπορεί να γυρίσει ως μπούμεραγκ.

Δεν καταλαβαίνω ποια είναι η «κατάντια» μου. Το ότι σού λέω πως συχνά (συχνά, όχι πάντα όπως εσύ κατάλαβες, μέσα στην τσαντίλα σου!) η πολιτική αρχών είναι αρχίδια πολιτική; Μα φίλε μου αυτή η ατάκα είναι η συμπύκνωση της λενινιστικής κριτικής στον αριστερισμό σε επτά λέξεις. Έχεις την εντύπωση ότι η Συνθήκη τού Μπρεστ – Λιτόφσκ εφάρμοζε κάποια πολιτική αρχών; Η πολιτική αρχών ήταν αυτή που πρότεινε ο Μπουχάριν και η ομάδα του, οι «Αριστεροί Κομμουνιστές»: συνέχιση του πολέμου με σκοπό να νικηθεί ο Κάιζερ και να υποβοηθηθεί η επανάσταση του γερμανικού προλεταριάτου. Και η γραμμή τού Τρότσκι («ούτε πόλεμος ούτε ειρήνη») μία προσπάθεια να συμβιβαστεί η αναγκαιότητα με τις αρχές. Γιατί τα βάζεις μ’ εμένα κι όχι με τον Λένιν;

Ένα τρίτο: Ποιος σού είπε ότι αυτά που γράφω θεωρώ πως βρίσκονται στο μυαλό ή στις προθέσεις τού Αλέξη και του κάθε Αλέξη; Στο δικό μου μυαλό βρίσκονται, μόνο γι’ αυτό μπορώ να σε διαβεβαιώσω.

Κι ένα τελευταίο. Γράφεις:

Υ.Γ.3Συμφωνω οτι δεν υπαρχει τιποτα εντελως καθαρο και επαυξανω αυτο ομως δεν σημαινει οτι εγω πρεπει να γινω βρωμιαρης οπως και οι αλλοι!

Για δεύτερη φορά σού λέω: Να πας στο Μαυσωλείο τού Λένιν και να ζητήσεις τα ρέστα από τον κυρ-Βλαδίμηρο. Εκείνος έγραψε «να μαθαίνουμε από τους εχθρούς μας»! Εκείνος έγραψε «Είναι αναγκαίο να είμαστε ικανοί... να καταφεύγουμε σε κάθε είδους τεχνάσματα, μανούβρες και [...] μέθοδες, στην υπεκφυγή και στην πρόφαση για να διεισδύσουμε [...]».


Τα λέμε (άμα συνειδητοποιήσεις ότι, ακόμα κι αν έχεις 90% δίκιο κι εγώ μόνο 10%, μπορείς να πάρεις 3-4% από το δικό μου 10% και να αυξήσεις το δικό σου δίκιο στο 93-94%!)

LeftG700 είπε...

Φίλε Όργουελ,


Δεν τη βρίσκω με τις διαγραφές τών σχολίων. Και, όπως ίσως θα έχεις διαπιστώσει, ο καθένας γράφει ανεμπόδιστα την άποψή του. Με έφτασες στα όριά μου όταν ποστάριζες και ξαναποστάριζες σχόλια-σεντόνια που έπαιζαν όλα το ίδιο βιολί. Το τωρινό σου σχόλιο δεν είναι τέτοιο. Φρόντισε να συνεχίσεις έτσι.


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε Μιχάλη (ΜΚ),


Δεν σου χρέωσα ότι συνεχώς με θεωρείς ύποπτο. Αναρωτήθηκα (Δεν ήταν αρκετή η επανόρθωση που έκανα για το λάθος με τη Δούρου στο να αποδείξει ότι δεν έχω προθέσεις; Σε κάθε πιθανό νέο λάθος θα είμαι ύποπτος;). Και αναρωτήθηκα ειλικρινώς και όχι ρητορικά. Και το αναρωτήθηκα γιατί διάβασα να γράφεις: Στην περίπτωση σου η άμεση διόρθωση αποδεικνύει την έλλειψη πρόθεσης. Επειδή μιλάγαμε σε μία επανορθωτική ανάρτηση, θεώρησα ότι αναφερόσουν μόνο στη συγκεκριμένη περίπτωση Σταθάκη. Δέχομαι ότι αυτό δεν είναι υποχρεωτικά έτσι. Ελπίζω κι εσύ να δεχτείς ότι δεν ήσουν απολύτως σαφής.

Σχετικά με το σημασιολογία τού όρου «πολιτικός κρατούμενος»:

Όχι, δεν θεωρώ ότι πολιτικός κρατούμενος είναι μόνο ο διωκόμενος για τις ιδέες του (παρ’ όλο που κι εκεί υπάρχουν προβλήματα: κάποιος που πρεσβεύει ότι οι «κατώτερες» φυλές πρέπει να εξοντωθούν προς όφελος των «ανώτερων» και φυλακίζεται για την προπαγάνδα τής ιδέας αυτής είναι ή όχι «πολιτικός κρατούμενος»;). Ωστόσο, η περίπτωση της ατομικής τρομοκρατίας που έχει στόχο αφαίρεση ζωής είναι μία ιδιότυπη περίπτωση. Ιδιότυπη από τη στιγμή που θεωρούμε το δικαίωμα στο υπάρχειν (στη ζωή) αναφαίρετο, εκτός τών περιπτώσεων αυτοάμυνας και επιβίωσης από κάποια επίθεση με σκοπό την αφαίρεση της ζωής. Δέχομαι ανεπιφύλακτα ότι πρόκειται για έγκλημα με πολιτικά κίνητρα, άρα παίρνω όλες τις αποστάσεις από θέσεις που κάνουν λόγο για «κοινούς εγκληματίες». Έτσι, καταλήγω στον όρο «κρατούμενοι πολιτικών εγκλημάτων». Ποια ορολογία είναι ορθότερη; Κάνε ένα τεστ:

Βάλε τους δύο όρους δίπλα από το φονιά τού Παύλου Φύσσα. Ποιος σού κλωτσάει περισσότερο;

Εγώ, όσες φορές και να έχω κάνει το τεστ, πάντα ο όρος «πολιτικός κρατούμενος» είναι αυτός που μου αλλάζει τα φώτα!


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε Khlysty,


ΟΚ, στην ίδια βάρκα είμαστε. :-)


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΧΟΛΙΟ ΠΡΟΣ ΜΙΧΑΛΗ (ΜΚ)

«κρατούμενοι για πολιτικά εγκλήματα» αντί τής ανελλήνιστης ελληνικούρας «κρατούμενοι πολιτικών εγκλημάτων»