Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Αχ κύριε, κύριε Βαρουφάκη! Επιτρέπεται εσείς, ένας καθηγητής Πανεπιστημίου, όχι μόνο να ψάχνετε για μαλάκες, αλλά και να θεωρείτε τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών έναν πρώτης τάξεως μαλάκα;
Στον απόηχο των (εν δυνάμει) κυβερνητικών εξαγγελιών τού Αλέξη Τσίπρα στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, ο Γιάννης Βαρουφάκης, που, ας σημειωθεί, είναι μέλος τού ΣΥΡΙΖΑ εδώ και λίγους μήνες, έδωσε στο TVXS, και συγκεκριμένα στην Κατρίν Αλαμάνου, συνέντευξη που δημοσιεύτηκε χθες το βράδυ. Από τη δεύτερη ερώτηση κιόλας, η δημοσιογράφος έρχεται στο ‘‘ψητό’’:

Σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους, κατά τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους,  ποιο «plan b» θα έπρεπε να προτείνει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;

Ο Γιάννης Βαρουφάκης απαντά ως εξής:

Δεν με ενοχλεί το να μας πει ο κ. Σόιμπλε ότι αδυνατεί να πάει στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιό του στο Βερολίνο και να προτείνει στους βουλευτές της συμπολίτευσης του δραστικό κούρεμα της ονομαστικής αξίας του ελληνικού χρέους. Πρέπει, πράγματι, να αναγνωρίσουμε τους πολιτικούς περιορισμούς της γερμανικής κυβέρνησης και να του προτείνουμε ένα Plan B που (α) θα πετύχει το ίδιο αποτέλεσμα και το οποίο (β) θα μπορεί ο κ. Σόιμπλε, με δυσκολία βέβαια, να περάσει. Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να εκδόσουμε νέα ομόλογα ίσης ονομαστικής αξίας με την ονομαστική αξία του χρέους μας προς την ΕΕ και την ΕΚΤ (το ΔΝΤ είναι λίγο διαφορετική υπόθεση) και να τα ανταλλάξουμε με το σημερινό χρέος.

Στα συμβόλαια αυτών των νέων ομολόγων μπορούν κάλλιστα να προβλέπονται τα ίδια επιτόκια και το ίδιο, με σήμερα, χρονοδιάγραμμα αποπληρωμών. Με μία διαφορά: σε έτη που η ανάπτυξη της χώρας είναι μικρότερη του 4%, οι αποπληρωμές μας μειώνονται κατά 50% αν κυμαίνεται μεταξύ 1,5% και 4%, μειώνονται κατά 70% κι αν είναι χαμηλότερη του 1,5% αναβάλονται. Επιπλέον, τα ομόλογα αυτά λήγουν το, π.χ., 2035 ανεξάρτητα του ποσού που έχει αποπληρωθεί. Έτσι, αυτό που ουσιαστικά λέμε στους εταίρους μας είναι: Κανένα κούρεμα αν αναπτυσσόμαστε με τον ελάχιστο ρυθμό που απαιτείται για να ορθοποδήσει η χώρα. Όσο όμως μικρότερη είναι η ανάπτυξή μας τόσο μεγαλύτερο το κούρεμα του δημόσιου χρέους μας που, αυτομάτως, θα εφαρμοστεί. Έτσι οι εταίροι μας καθίστανται πραγματικοί εταίροι της ανάπτυξής μας, και όχι «εταίροι» (όπως είναι σήμερα) στην λιτότητα και στην μιζέρια.

Δεν θέλει και πολύ σοφία για να αντιληφθεί κανείς ότι ο Γιάννης Βαρουφάκης, ίσως από ναρκισσιστική προσκόλληση στο μικρό του όνομα, προτείνει στον Βόλφραγκ Σόιμπλε, αν δεν του αρέσει το σχέδιο «Γιάννης» (διαγραφή τού μεγαλύτερου μέρους τής ονομαστικής αξίας τού χρέους), να δεχθεί το σχέδιο «Γιαννάκης»! Δηλαδή, ένα σχέδιο, που, αν γίνει αποδεκτό, θα καταλήξει μέσα από άλλες διαδρομές στο ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα: της διαγραφής τού μεγαλύτερου μέρους τής ονομαστικής αξίας τού ελληνικού χρέους! —ίσως και ακόμα μεγαλύτερου από αυτό που θα μπορούσε να επιτευχθεί με το σχέδιο «Γιάννης»... Γιατί, βέβαια, οι προϋποθέσεις που βάζει ο Βαρουφάκης σε αυτό το ‘‘εναλλακτικό’’ σχέδιο «Γιαννάκης» είναι τέτοιες και τόσες που δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να εξυπηρετηθεί το χρέος σύμφωνα με τις επιθυμίες τών ταξικών συμφερόντων τα οποία εκπροσωπεί και εξυπηρετεί ο Σόιμπλε! Οπότε, θα φτάσουμε ωραία και καλά στην καταληκτική ημερομηνία τού 2035, μετά την οποία το ελληνικό χρέος θα έχει γίνει καπνός κι άντε βρες το!

Με βάση αυτή τη διαπίστωση, στην οποία άνετα μπορούν να φτάσουν ακόμα και οι νεολαίοι τού ΣΥΡΙΖΑ, θα περιμένουν κάποιοι με ανυπομονησία να μάθουν τι απάντησε ο Γιάννης Βαρουφάκης στην επόμενη (αυτονόητη) ερώτηση που θα έπρεπε να είχε υποβάλει η δημοσιογράφος:

«Κι αν ο Σόιμπλε δεν δεχθεί ούτε αυτό το Plan B που λέτε;».

Ο Θεός να δώσει και να μην υπάρξει αναγνώστης ή αναγνώστρια αυτού τού blog που να περιμένει απάντηση σε μία τέτοια ερώτηση! Έχουμε που έχουμε λίγους επισκέπτες και ακόμα λιγότερους σχολιαστές. Ας μην αποδειχθεί ότι έχουμε και αφελείς που πιστεύουν ότι οι δήθεν συνεντεύξεις τού κάθε Βαρουφάκη σε κάθε φιλικό του μέσο είναι κάτι διαφορετικό από συζητήσεις, και μάλιστα ‘‘μαγειρεμένες’’, μεταξύ φίλων! Μία τέτοια πολύτιμη φίλη αποδείχθηκε και η Κατρίν Αλαμάνου, αφού φρόντισε να μην υποβάλει ποτέ μία τέτοια ερώτηση... 4 σχόλια:

Ενη είπε...

Αριστερά Φιλαράκια

Αυτό που λεει ο Βαρουφάκης (και ειναι σωστό), ειναι οτι καιοι πιστωτές αλλά φυσικά και οι οφειλετες (η Ελλαδα),θα ειναι περισσότερο ωφελημενοι αν προκειται για μια οικονομία που αναπτυσσεται παρά μια υφεσιακη.

Με αλλα λογια του "συνιστα" να εγκαταλειψει η Γερμανία την εμμονή της στη σκληρή εφαρμογή της δημοσιονομικης προσαρμογής και να προβει σε ενεργειες αναπτυξιακης πολιτικης που θα αυξησουν τη ζητηση.

Συμφωνα με προσφατη εκτιμηση του ΟΟΣΑ η αναπτυξη στην ευρωζώνη παραμενει αδύναμη κυμαινεται μεταξυ 0,8% - 1,1% για τα ετη 2014-2015, που σημαινει οτι υπαρχει ο κινδυνος μιας παρατεταμενης στασιμότητας.
Και οτι μονο με αναπτυξιακους στοχους θα αντιμετωπισθει και η υψηλή ανεργία.

Συνεπώς το τριτο "ερώτημα" δεν εχει και τοση σημασία, επειδή το προβλημα (αυτό επισημαινει ο Βαρουφάκης) αφορά ολη την ευρωζώνη συνεπως και τη Γερμανία για την οποια η εκτιμηση του ΟΟΣΑ προβλέπει μια ανάπτυξη 1,5% για τα ετη 2014-015.

υγ. Τα στοιχεια του ΟΟΣΑ δημοσιευθηκαν στις 16/9 στον ημερησιο Τυπο βλ. ΕΘΝΟΣ

υγ. Δεν ανηκω στους "βαρουφακειους-θαυμαστες-στριες" πλην ομως καποιες αντικειμενικες απόψεις δεν μπορει κανεις παρά να τις λαμβανει υποψη του.LeftG700 είπε...

Φίλη Ένη,


Περισσότερη πειθαρχία στο σχολιασμό, παρακαλώ! :-) Η ανάρτηση ασχολείται με τα όσα προτείνει ο Βαρουφάκης σε περίπτωση που η Γερμανία δεν αποδεχθεί το κούρεμα στο ελληνικό χρέος. Και αυτό που προτείνει είναι υποτίμηση της νοημοσύνης τών Γερμανών (και της δικής μας).


Τα λέμε

Ενη είπε...

Συνεχεια

Α, και σε ο,τι αφορά τα ταξικα συμφεροντα ουτε το Κεφαλαιο εχει καποιο οφελος απο μια οικονομία σε υφεση.

Ενη είπε...

Τώρα ειδα την "αυστηρή" απαντησή σας :-)

"Η αναρτηση ασχολειται με τα οσα προτεινει ο Βαρουφακης σε περιπτωση που η Γερμανία δεν αποδεχθει το κουρεμα στο ελληνικο χρέος"

Ειναι λοιπόν υποθετικη προταση "σε περιπτωση...."
Ε, ας "διατυπωθει " και μετα τα λεμε.

Συνηθως οι πολιτικοι λενε "αυτα" υπονοωντας τα "άλλα".