Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Τα «καλά αριστερά παιδιά» πανηγυρίζουν για το εικοσιοκτάρι τού Die Linke. Τα «κακά» πανηγυρίζουν περισσότερο για τα δεκάρια και το δωδεκάρι τού Alternative für Deutschland!




Τα γεγονότα είναι γνωστά. Στις εκλογές για τα κοινοβούλια των ομόσπονδων κρατιδίων τής Γερμανίας, που ξεκίνησαν πριν από καμιά δεκαριά μέρες από τη Σαξονία για να συνεχιστούν χθες σε Βρανδεμβούργο και Θουριγγία, το ευρωσκεπτικιστικό γερμανικό κόμμα Alternative für Deutschland (Εναλλακτική [λύση] για τη Γερμανία), που ιδρύθηκε μόλις στις αρχές τού 2013, σημείωσε άκρως ικανοποιητικά ποσοστά, τηρουμένων όλων τών αναλογιών φυσικά. Πιο συγκεκριμένα, έπιασε το 10% σε Σαξονία και Βρανδεμβούργο και ξεπέρασε το 12% στη Θουριγγία. Εννοείται πως με τα ποσοστά αυτά απέκτησε κοινοβουλευτική παρουσία και στα τρία κρατίδια.

Από την άλλη, και στο Die Linke κάνουν πάρτι. Στη Θουριγγία το εκλογικό ποσοστό του έφτασε σε ένα θεαματικότατο 28%, επίδοση που το αναδεικνύει δεύτερο κόμμα μετά τους Χριστιανοδημοκράτες και του επιτρέπει να ονειρεύεται χωρίς καθόλου να ονειροβατεί μέχρι και την πρωθυπουργία τού κρατιδίου, αν πείσει τους τρίτους σε εκλογικό ποσοστό Σοσιαλδημοκράτες να εγκαταλείψουν τη δεξιά με την οποία συγκυβερνούσαν μέχρι τώρα και να συμμαχήσουν με το κόμμα τής Αριστεράς.

Όπως είναι φυσικό και επόμενο, η επιτυχία τού Die Linke έχει χαροποιήσει όλες τις εθνικές συνιστώσες τού κόμματος της ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), με πρώτη και καλύτερη τη δική μας, όπως μπορείτε να δείτε εδώ. Δημοκρατία έχομεν και οι σύντροφοι μπορούν να πανηγυρίζουν με ό,τι θέλει η καρδιά τους.

Εμείς όμως, που δεν πιστεύουμε πια ότι η μηχανή τής Ευρωπαϊκής Ένωσης (αυτή η μηχανή που αλέθει τους αδύνατους όλων τών χωρών της, μα πιο πολύ τους αδύνατους των χωρών που βρίσκονται στα γόνατα) μπορεί να πάρει ανάποδες στροφές, δηλαδή προς τα αριστερά, απλώς με λίγο λαδάκι στα γρανάζια της, χαιρόμαστε πιο πολύ για τις πολύ καλές επιδόσεις τών γερμανών ευρωσκεπτικιστών.

Το ξέρουμε, είναι μαύρες γάτες. Αφού όμως οι δικές μας, οι άσπρες, κοιμούνται τον ύπνο τού δικαίου (ή του υποταγμένου στα θέλγητρα της ΤΙΝΑ) και δεν εννοούν να αντιληφθούν πως, αντί να παρακαλάνε για λίγο λαδάκι στην ευρωενωσιακή μηχανή, θα έπρεπε να σπάνε το κεφάλι τους πώς να την αποσυναρμολογήσουν για να την ξαναφτιάξουν σύμφωνα με τις ανάγκες των ευρωπαϊκών λαών, μας κάνουν κι οι μαύρες μια χαρά!




Η εικόνα, από το profilebrand.com


6 σχόλια:

Ενη είπε...

Ενταξει, εσεις εισαστε με τις μαυρες γάτες, αν ομως δεν τις δεις ως αντιθετες αλλά προσανατολισμένες και οι δυό προς μια κατευθυνση,
αυτή της αντιδρασης προς τη γενικη πολιτικη της λιτότητας, τοτε η επιλογή προσδιοριζεται πλεον χρονικά.
Ποια απο τις δυο θα φερει αμεσα αποτελεσματα και ποια σε βαθος χρονου.

Ετσι κιάλλιως προκειται για τα κρατιδια της ομοσπονδίας, η γενική πολιτικη ομως χαρασσεται κεντρικά.





LeftG700 είπε...

Φίλη Ένη,


Μία διευκρίνιση, για να μη δημιουργούνται παρεξηγήσεις: Δεν είμαστε με τις μαύρες γάτες. Μας κάνουν και οι μαύρες γάτες. Έχει τεράστια διαφορά.

Ναι, κρατίδια είναι και εξ άλλου δεν πήραν πλειοψηφία. Απλώς κάποια καλούτσικα ποσοστά. Μ' άλλα λόγια, πρόκειται για πετραδάκια στη μηχανή τής ΕΕ. Αλλά, αν τα αθροίσεις με τις ευμεγέθεις πέτρες που αντιπροσωπεύουν οι πρωτιές τής Λεπέν και του Φάραντζ στις ευρωεκλογές κι αν συνυυπολογίσεις το δημοψήφισμα της Σκωτίας που έχει ανοίξει την όρεξη σε Καταλανούς και Βάσκους, μπορείς να πεις ότι η ευρωενωσιακή μηχανή αρχίζει να χάνει στροφές. Το επόμενο στάδιο είναι να αρχίσει να ρετάρει. Κι ό,τι βλάπτει την υπαρκτή ΕΕ είναι καλό για τους λαούς.


Τα λέμε

Ενη είπε...

Αριστερά Φιλαράκια

Τι ειναι τελικά ο ευρωσκεπτικιστικο ρευμα; Πλην του επιχειρήματος, εναντια στην πολιτικη της λιτοτητας, βρισκεται σε ακριβως αντιθετες θεσεις.

Υπαρχουν οι ακροδεξιοι ευρωσκεπτικιστες και οι αριστεροι ευρωσκεπτικιστες, π.χ. το γερμανικο "εναλλακτικο" ανηκει στον ακροδεξιό χώρο,το Λινκε στον αριστερό και η λυση της "αποσυναρμολογησης της ΕΕ", εχει εντελως αλλες μεθοδους.

Η μεν αριστερά επιδιώκει την αλλαγή της πολιτικης Μερκελ, δηλαδή προτεραιότητα στη δημοσιονομικης προσαρμογή, για να ακολουθήσει η αναπτυξη.
Και επειδή η ΕΕ δεν ειναι lego για να την "αποσυναρμολογήσεις" και να την ξαναφτιάξεις απο την αρχή,
οι ευρωπαικες σοσιαλδημοκρατικές και αριστερές πολιτικές δυναμεις,
προτεινουν την αλλαγή , μεσα στην ενωση, με προγραμματα περισσότερο αναπτυξιακά, με δημοσιες και ιδιωτικές επενδυσεις που θα δωσουν ωθηση στην οικονομία για να αντιμετωπισθει και η υφεση και η ανεργία.

Ηδη και οι βορειες ευρωπαικες χωρες προσανατολιζονται στη μειωση των προγραμματων λιτοτητας και την ενισχυση της αναπτυξης.

Ολα τα ευρωπαικα θεσμικα οργανα τεινουν προς αυτή την κατευθυνση, κομμισιον, ΕΚΤ δια του Ντραγκι.
Ηδη η κινηση Ντραγκι για την ενισχυση των μικρομεσαιων επιχειρήσεων εχει μπει σε εφαρμογή.
Μια ματια στη δημοσιευμενη επικαιρότητα το επιβεβαιώνει.
Εκτος αν θελει κανείς να διαστρεβλωνει τα γεγονοτα η να τα αγνοεί.,

Με αλλα λογια οι προοδευτικης κατευθυνσης, πολιτικες δυναμεις δινουν τον αγωνα εντος της ΕΕ, για να αλλαξει η ισχυουσα πολιτικη (την οποια υποστηριζει μονο η Γερμανία),
και εντελως διαφορετική ειναι η πολιτικη των ακροδεξιών ευρωσκεπτικιστων.

Οι ακροδεξιες πολιτικες δυναμεις επιδιώκουν εθνικιστικες λυσεις στα πλαισια των κρατων-εθνων.

Υπαρχει και μια παρανόηση σε ο,τι αφορά τη Σκωτία.
Το κινημα του ΝΑΙ στη Σκωτία ηθελε μεν την ανεξαρτητοποιηση του απο την Αγγλία, χωρίς να επιδιώκει να βρεθει εκτός της ΕΕ. Ισως το αντιθετο, να ηθελαν να υποβαλουν αιτημα να ενταχθουν ως μελη της ευρωπαικης ενωσης ως ενα ανεξαρτητο πλεον κρατος.

Με το αποτέλεσμα ομως του δημοψηφίσματος αποδειχθηκε οτι η πλειονοτητα των σκωτσεζων δεν επιθυμει ουτε και την ανεξαρτητοποιηση, αλλά θελει να ειναι μελος της Βρετανίας.
Θα τους βγει μαλλον σε καλό αφου η Αγγλία ηδη υποσχεται ειδικη ευνοικη μεταχειριση για τη Σκωτία, κατι που θα ειναι προς οφελος και των δυο μερών.












LeftG700 είπε...

Φίλη Ένη,


Πολύ αισιόδοξη σε βλέπω για τις εξελίξεις στην Ευρώπη. Επειδή κι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή την αφήγηση αρχίζει και κτίζει σιγά-σιγά (αλλά φανερά), σε βλέπω να το ρίχνεις κι εσύ το κουκί σου εκεί, όταν έρθουν οι εκλογές! ;-) :-)

Κατά τα άλλα: Η μεγάλη εικόνα σε σχέση με τη Σκωτία δεν είναι οι λεπτομέριες με τις οποίες καταπιάνεσαι. Είναι το γεγονός ότι το "επεισόδιο" αυτό (και άλλα που έχουν σειρά) εξελίχθηκε σε αντίθετη κατεύθυνση από τη συγκεντροποίηση που συνεπάγεται η ομοσπονδιοποίηση της Ευρώπης. Και αυτό που γράφεις (τα οφέλη που κέρδισαν οι Σκωτσέζοι στα παζάρια με την κεντική βρετανική κυβέρνηση) είναι μία πρώτης τάξεως βενζίνη για να συνεχίσει το πράγμα να κινείται όχι προς την ένωση, αλλά προς την περαιτέρω αυτονόμηση των εθνικών κρατών που αποτελούν την υπαρκτή ΕΕ.


Τα λέμε

Ενη είπε...

Αριστερά Φιλαράκια

Ουτε αισιόδοξη ουτε απαισιοδοξη, απλά καπως ψυχραιμη και οσο γινεται "αποστασιοποιημένη" απο "θερμά μετωπα".:-)

Το ΗΒ ειναι μια ξεχωριστή περιπτωση μεσα στην ΕΕ.
Ηδη επικειται δημοψηφισμα για την παραμονη στην ευρωπαικη ενωση.

Σε μια ομοσπονδιοποιηση της ευρώπης δεν ειναι ακομα ξεκαθαρο ποια θα ειναι τα κρατη μελη, ισως και καποια απο ανατολ. και κεντρικη ευρώπη.
Θα δουμε.......


Ενη είπε...

Συνεχεια

Οσο για το κουκί που ειπατε,
ψηφο για αυτοδυναμες κυβερνησεις ουτε .......με σφαιρες.